Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Αυτόματος μεταφραστής φράσεων από την μικροαστική στην απλή ελληνική

Μια προσφορά για την καθημερινή δουλειά του συντρόφου, που πιθανώς να συναντά προβλήματα στη μετάφραση των πιο κάτω και να αναλώνει χρόνο που δεν χρειάζεται:

Μικροαστική
Μετάφραση στην απλή Ελληνική
-Αν έχετε δίκαιο σε όσα λέτε, γιατί δεν σας φηφίζει ο λαός;
-Αφού εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, εσύ γιατί είσαι ΚΚΕ;
Εγώ έχω δώσει αγώνες με το ΚΚΕ, αλλά...
Μια φορά θυμάμαι είχα πάει διακοπές Ικαρία και είχα πάρει Ριζοσπάστη απ' το περίπτερο.
Εγώ κομμουνιστής ήμουνα
Μη με βλέπεις τώρα που είμαι διακόσια κιλά, στα νιάτα μου να με βλεπες, που ήμουν μοντελάκι.
Καλά που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατεβαίνετε και στο δρόμο
Δεν έχω καμία επαφή με το εργατικό κίνημα· ό,τι αρπάξω απ' τα κοινωνικά μήντια για να φανώ έξυπνος, καλό είναι.
Εγώ κομμουνιστής είμαι· για αυτό σας τη λέω
Εγώ Ολυμπιακός είμαι, για αυτό υποστηρίζω το βάζελο.
Εγώ αυτά που λέω τα λέω γιατί το πονάω το κόμμα, σφίγγεται η ψυχή μου που το βλέπω σ' αυτή την κατάντια
Κάποιος μου είπε ότι οι κομμουνιστές τουμπάρονται απ' την κλαψούρα και το μελό. Λαϊκό κόμμα δεν είσαστε; Στο σινεμά οι ταινίες για το λαό είχαν πολύ δάκρυ.
Εγώ για το καλό σας σας τα λέω
-Ψάχνω για μαλάκες, προσφέρεσαι;
Καλά, είδα τον Κουτσούμπα με κινητό. Πού έφτασε ο κομμουνισμός, κύριε!
Να ψοφήσετε στην πείνα ρε μουνιά, που μου θέλετε και σοσιαλισμό!
Τον Παφίλη να κάνετε ΓΓ
Χθες έβλεπα τηλεόραση και πέτυχα τον Παφίλη. Του ΚΚΕ δεν είναι;
Εγώ δεν στηρίζω κόμμα που υπέγραψε Βάρκιζες
Εγώ δεν στηρίζω κόμμα που πήρε τα όπλα.
Πάει το ΚΚΕ που ξέραμε, τώρα είναι κόμμα της συντήρησης
Παλιά στην Τ.Ο ΠΑΣΟΚ που ήμουνα, είχαμε και πορτραίτο του Βελουχιώτη.
Οι παλιοί ήταν πραγματικοί κομμουνιστές. Εσείς...
Καλός κομμουνιστής είναι ο νεκρός κομμουνιστής.
-Πού πήγε το ήθος της αριστεράς; Έτσι ήταν οι παλιοί αγωνιστές, Ταλιμπάν σαν εσάς;
Ωραίοι καιροί εκείνοι που σας ταράζανε στη φάπα και δεν μπορούσατε να μιλήσετε.
-Μπα, έχετε το μονοπώλιο στον κομμουνισμό εσείς;
-Εμείς δεν έχουμε CD του Θεοδωράκη να παίζουμε;
Εγώ με το Βελουχιώτη ταυτίζομαι
Εντάξει, ό,τι και να πεις, γράφει το γένι και το φυσεκλίκι στο ασπρόμαυρο.
Εδώ είχατε βαστάζο να κρατάει ομπρέλα στον Κουτσούμπα!
Τον καριόλη, πώς τη γλίτωσε την πνευμονία, ευκαιρία ήτανε...
-Καλά ρε, κάθεστε και τις τρώτε απ' τη Χ.Α;
-Πότε θα κάνετε καμιά μαλακία να σας μπουζουριάσουν επιτέλους;
Είδαμε και τις παρελάσεις του ΠΑΜΕ
-Τι πράμα είναι αυτό, μια φορά να μη σας σακατέψουν στο ξύλο;
Το ότι έφυγε και σας μούντζωσε τόσος κόσμος τα λέει όλα
Καλοί κομμουνιστές είναι οι μεταμελήσαντες κομμουνιστές. 
Έβλεπα τον Κουτσούμπα στη Βουλή προχτές, πωωω, με πήρε ο ύπνος
Ας είναι καλά ο παππούλης μου, που μ' άφησε δυο διαμερίσματα και εισπράττω τα νοίκια, μου δίνει και η μάνα μου κανα 300ράκι, στ' αρχίδια μου όλα.

 Πηγή: Lenin reloaded από 26/4/2015

-Ποιόν βολεύει ενδεχόμενη αυτοδυναμία της ΝΔ;

Η (καθόλου αυτονόητη) απάντηση είναι σχεδόν τους ...πάντες, στο αστικό πολιτικό μπλοκ βεβαίως-βεβαίως!

Αρχικά (αλλά όχι και κύρια) την ίδια την ίδια την ΝΔ, όχι τόσο γιατί θα μπορούσε να έχει κάποιο πρόβλημα κοινοβουλευτικής συνοχής στα αντιλαϊκά μέτρα που δεδομένα θα προσπαθήσει να περάσει (αυτά τα προβλήματα αφορούν περισσότερο τους σοσιαλδημοκράτες πάντα) , αλλά γιατί περισσότερες έδρες σημαίνουν περισσότερους βουλευτές-περισσότερα ρουσφέτια, αλλά και γιατί οι «βαρωνιακές» διαμάχες εντός της δεξιάς πολυκατοικίας, που λειτουργούν πάντα σαν διαλυτικός παράγοντας στο εσωτερικό της, μπορούν πάντα να αμβλυνθούν με το βόλεμα όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών από την κάθε «βαρωνία». Σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα υπάρχουν θέσεις βολέματος για τους περισσότερους, και συνακόλουθα πολλές λιγότερες γκρίνιες.

Μετά βολεύει σίγουρα το ΠΑΣΟΚ που δεν θα αναγκαστεί σε μια τέτοια περίπτωση να εισπράξει κυβερνητική φθορά (αφού δεν θα «αναγκαστεί» να συγκυβερνήσει με την ΝΔ), και μάλιστα με θέση αφετηρίας το 7%, όταν την τελευταία φορά που επιχείρησε κάτι τέτοιο (και μάλιστα με θέση εκκίνησης το 12,28% του Ιούνη του ‘12) βρέθηκε δυόμισι μόλις χρόνια μετά στο ιστορικό χαμηλό του 4,68% τον Γενάρη του ’15.

Από αυτό καταλαβαίνει κανείς, πως μια νέα συγκυβέρνηση με την ΝΔ μπορεί να γίνει η αιτία να καταστεί η πάλαι-ποτέ πανίσχυρη ΠΑΣΟΚάρα, έως και εξωκοινοβουλευτική δύναμη στις μεθεπόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν, εάν μάλιστα δεν διαλυθεί ενδιάμεσα στα εξών συνετέθει, από τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της, ανάμεσα στους «κεντροαριστερούς» που λοξοκοιτάζουν προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά, και το παλιό εκσυχρονιστάν που ταυτίζεται σχεδόν πλήρως πλέον με την «καραμανλική» ΝΔ.

Έτσι η Φώφη μπορεί να προσεύχεται μόνο για αυτοδυναμία της ΝΔ, ώστε το κόμμα της να «ζήσει άλλη μια μέρα» για να μπορεί να συμμετέχει εν καιρώ στον «προοδευτικό πόλο» του Τσιπρέικου.

Last but not least, που λένε και οι φίλοι τους οι αμερικάνοι, οι πιο βολεμένοι από όλους στο ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του αυγουλομάτη, θα είναι οι ...ΣΥΡΙΖΑίοι!

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Προκλητικός

«Οι αριθμοί λένε ότι τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί η αναλογία ανάμεσα σε σταθερή και μερική απασχόληση προς τη σταθερή απασχόληση, έχει επιστρέψει κοντά στην αναλογία που ήταν πριν τα χρόνια της κρίσης, κοντά στο 70-30, είναι 65-35 τώρα, ενώ εμείς την παραλάβαμε 40-60, υπέρ της μερικής απασχόλησης. Το ότι είναι κακοπληρωμένες (οι τέτοιες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ) δεν αντιλέγω, οφείλω να το παραδεχτώ, γι' αυτό και εμείς είμαστε εδώ για να φροντίζουμε να τηρείται η εργατική νομοθεσία, δεύτερον να αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, τον οποίο εμείς τον αυξήσαμε κατά 11% με Υπουργική Απόφαση».
Τάδε έφη Αλ. Τσίπρας, χτες, μιλώντας στο «Open», για ένα από τα θέματα που καίνε κάθε λαϊκή οικογένεια, και ειδικά τους νέους.

-Ποια είναι η πραγματικότητα;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεσμευόταν ότι ο πρώτος νόμος που θα έφερνε στη Βουλή θα ήταν η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, διατήρησε επί 4 ολόκληρα χρόνια τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μεικτά, όπως και το αίσχος του «υποκατώτατου» των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους κάτω των 25 χρόνων.

Το Φλεβάρη του 2019, τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης και... σε «μεταμνημονιακό» περιβάλλον, βάζοντας μπροστά το «καρότο» μερικών δεκάδων ευρώ στον κατώτατο μισθό (διαμορφώθηκε στα 650 ευρώ μεικτά, δηλαδή 100 ευρώ λιγότερα από όσο ήταν έως το 2012), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε σε εφαρμογή έναν από τους πιο εμβληματικούς μνημονιακούς νόμους: Τον νόμο 4172/2013 για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, γνωστό μέχρι τότε ως νόμο Βρούτση, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε «νόμο - δολοφόνο» και έλεγε ότι θα τον καταργούσε, για να τον κάνει τελικά... νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και με τη βούλα!

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Προς νέες επικίνδυνες αποφάσεις με τη «βούλα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ


Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κλέβει ξανά την παράσταση εκτινάσσοντας τις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, τα οποία βρωμάνε από παντού μπαρούτι.

Συγκεκριμένα, δίνοντας χτες το περίγραμμα της συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, παρουσίασε, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, μια σειρά από πίνακες και στοιχεία για το πώς αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών, σε αντανάκλαση της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, και πώς εκτιμάται ότι θα κλείσουν στο τέλος του χρόνου. «Εχουμε πέντε συνεχή έτη αύξησης των αμυντικών δαπανών», είπε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι μέχρι τα τέλη του 2020 Ευρωπαίοι εταίροι και Καναδάς θα έχουν προσθέσει ως τέτοιες δαπάνες συνολικά πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2016, κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, που ζητούν να αυξήσουν και οι άλλοι τις συνεισφορές τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «success story» της λυκοσυμμαχίας

Περνώντας στον επόμενο πίνακα, τόνισε ότι όλο και περισσότεροι σύμμαχοι πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα όπως καθορίστηκε το 2014, κάθε χρόνο να δαπανούν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες. Φέτος αναμένουν 8 κράτη να πιάσουν αυτόν το στόχο, με τις ΗΠΑ πρώτες (υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2019 θα έχουν ξοδέψει 3,42% του ΑΕΠ τους), την Ελλάδα δεύτερη (2,24%) και στην τρίτη θέση Εσθονία και Βρετανία (με 2,13%).

Σε άλλο πίνακα που παρουσιάστηκε χτες στις Βρυξέλλες, προκύπτει ότι η Ελλάδα από τα 4,353 δισ. ευρώ του 2014 αναμένεται να δαπανήσει για στρατιωτικές δαπάνες το 2019 4,624 δισ. Μια αύξηση, σε πραγματικές τιμές, 6,23%, όπως την προσδιορίζουν οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε την τιμητική της και σε άλλο ένα σημείο χτες, όταν ο Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε πότε θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ η Β. Μακεδονία. Επέμεινε ότι η πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ (που έχει προκαλέσει την οξεία αντίδραση της Μόσχας) αποτελεί το «success story» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Οτι «διαχέει δημοκρατία, σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Κόκκινη βολή στο στόχο

Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς. Και τότε και τώρα. Και γκρίζο το μισό Αιγαίο. Και σαν τις αμοιβάδες απλώνονται οι βάσεις από άκρου εις άκρον της πατρίδας.

Ευχαριστούμε τους Ευρωπαίους. Ευχαριστούμε και τη Frontex. Και να η συμφωνία με την Τουρκία να μετατρέπει σε φυλακή - προορισμό για πρόσφυγες τη χώρα που καυχιέται για τον τουρισμό, τις παραλίες και τις ομορφιές της.
Ευχαριστούμε τους εφοπλιστές που δέχονται να φορολογούνται εθελοντικά και τους υπέροχους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, που προσφέρθηκαν να αντικαταστήσουν τα αφεντικά και να προσλαμβάνουν σεκιουριτάδες να δέρνουνε παμίτες.

Ευχαριστούμε τις δεκάδες χρήσιμες στο σύστημα ΜΚΟ για την ικανότητά τους να απορροφούν και να διαχειρίζονται κονδύλια, ώστε η Μόρια σε χρόνους ενσωματωμένης κυβερνώσας αριστεράς να διεκδικεί τον τίτλο του χειρότερου κολαστηρίου της Ευρώπης σταθερά κι αδιαπραγμάτευτα.
Με τούτα και μ' εκείνα, με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ και ΛΑ.Ο.Σ. και Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, από τα σπλάχνα των οποίων βγήκαν οι πρόθυμοι της μίας χρήσης ψήφου, την κατάλληλη στιγμή, κι ο λαός να μπορεί να ξαναεμπιστευτεί αυταπάτες και οράματα αντεστραμμένα είδωλα κι άλλα τόσα κατασκευασμένα ίσαμε που να φταίει που καίγεται στο Μάτι, που πνίγεται στη Μάνδρα, που έμαθε να αποχαιρετά παιδιά στην αναγκαστική μετανάστευση και να ταΐζει φανταράκια σάπιο ψωμί...

Αυτά ως τις 7 αυτού του Ιουλίου, με το μαχαίρι μπηγμένο μόνο στο λαϊκό κόκαλο, το σπίτι στα χέρια του τραπεζίτη, τη νοημοσύνη στο σφυρί του Γιάνη μ' ένα νι, την πίστη συσκευασμένη σε κεραλοιφή και το γεωτρύπανο του σύμμαχου ΝΑΤΟικού Πορθητή μπηγμένο στη λεκάνη της Μεσογείου, που παραμένει δεμένη με σχοινιά συμφερόντων και διατηρεί στην Κύπρο, στο νησί, και την εισβολή και την κατοχή και την αλαζονεία του κατακτητή.

Ομως στις 8 αυτού του Ιουλίου, μόνο μ' ένα ΚΚΕ ισχυρό μπορούμε να περάσουμε απέναντι από την όχθη του καπιταλιστικού κακού. Να βαδίσουμε κόντρα στην απογοήτευση, να κάψουμε πλαστούς τίτλους και φαύλες υποσχέσεις.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τις «συνέπειες» μίας πιθανής στρατιωτικής δράσης εναντίον του

Ο Ιρανός ναύαρχος Χατζιζαντέχ μπροστά στα συντρίμμια του drone
Το Ιράν διαμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Ελβετού πρεσβευτή ότι η Ουάσινγκτον θα φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων «Fars», στον απόηχο της πληροφορίας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σταμάτησε την τελευταία στιγμή στρατιωτικό πλήγμα κατά της Τεχεράνης για την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους.

Καθώς η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, ο Ελβετός πρεσβευτής στην Τεχεράνη εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Στο μεταξύ η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, συντρίμμια του στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε από το Ιράν. Το δίκτυο IRIB παρουσίασε μια σύντομη αλληλουχία εικόνων με τον ναύαρχο Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης, να απαντά στις ερωτήσεις δημοσιογράφου, μπροστά από συντρίμμια αραδιασμένα στη σειρά στο έδαφος ή σε ράφια. «Τα συντρίμμια επέπλεαν, τα ανασύραμε στην επιφάνεια στα χωρικά ύδατά μας», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν εξέπεμψε δύο φορές προειδοποίηση προτού καταρρίψει το αμερικανικό drone.

Ο ταξίαρχος σημείωσε επίσης ότι η Τεχεράνη απέφυγε να καταρρίψει άλλο αμερικανικό αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες, το οποίο συνόδευε το αμερικανικό στρατιωτικό drone που κατέρριψε στον Κόλπο.

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χριστόφιας

Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 72 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην εντατική μονάδα θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση από τις 20 Μαΐου. Αν και στην αρχή η κατάστασή του είχε παρουσιάσει κάποια βελτίωση, οι θεράποντες ιατροί του έκριναν χθες, μετά από ιατρικό συμβούλιο, ότι ήταν πλέον μη αναστρέψιμη.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946. Ήταν νυμφευμένος με την Έλση Χηράτου με την οποία απέκτησε δύο κόρες και ένα γιο. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας (1969-1971) και στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της ΕΣΣΔ (1971-74), απ’ όπου έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Ιστορίας.

Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης. Ενώ σπούδαζε στο Γυμνάσιο, πουλούσε την εφημερίδα-όργανο του ΑΚΕΛ, “Χαραυγή”, και τα καλοκαίρια εργαζόταν στις οικοδομές με τον πατέρα του, που ήταν οικοδόμος.

Μετά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, εργάστηκε ως λογιστής σε εταιρία ειδών ζαχαροπλαστικής. Τον Απρίλιο του 1974, μετά το πέρας των σπουδών του, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη ως έμμισθος στην ΕΔΟΝ. Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μετά το θάνατο του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Ενάντια στο μιθριδατισμό της ήττας

Αν οι εκλογές μπορούσαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες! Η γνωστή φράση του Ενγκελς παραμένει πάντα επίκαιρη, όμως δεν μπορούμε να «καθαρίζουμε» μόνο μ’ αυτή. Οι εκλογές είναι πάντοτε ένα πολιτικό γεγονός και η στάση σ’ αυτές πρέπει να αιτιολογείται συγκεκριμένα.

Τι κρίνεται, λοιπόν, στις εκλογές της 7ης του Ιούλη;

Κρίνεται η ζωή μας, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνεται το μέλλον, λέει η ΝΔ. Παραλλαγές απ' αυτά τα σλόγκαν βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση τον ελληνικό λαό. Από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, από διαδικτυακές αναρτήσεις, από τα εκλογικά περίπτερα που έχουν μείνει στημένα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πλατεία, από το στόμα του Τσίπρα, του Μητσοτάκη και των ηγετικών στελεχών των δύο μονομάχων, στους οποίους πέφτει κανείς αναγκαστικά εκεί που κάνει ζάπινγκ.

Με τους σημερινούς συσχετισμούς, με τις διαμορφωμένες πολιτικές τάσεις, ό,τι και να ρίξετε στην κάλπη, αυτή θα βγάλει κινεζοποίηση, λέγαμε το 2015. Οχι μόνο τον Σεπτέμβρη, που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν ήδη υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο, αλλά και τον Γενάρη, που ακόμα βάραγαν τα αντιμνημονιακά νταούλια (για να χορέψουν στο χαβά τους οι «αγορές»).

Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν. Σε πείσμα της πολιτικής αφέλειας. Σε πείσμα ακόμα και των μειωμένων προσδοκιών («και δυο-τρία απ' όσα λένε αν κάνουν, εγώ ευχαριστημένος θα είμαι»).

Τα ίδια λέγαμε και πριν από το δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015. Οτι είναι κάλπικο, ότι δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα, ότι θα πάνε βουρ για νέο Μνημόνιο. Και πάλι μας δικαίωσαν οι εξελίξεις. Σε πείσμα όσων (και όχι μόνο συριζαίων) έστησαν χορούς με αντάρτικα στο Σύνταγμα.

Μήτσος Μαυρίκης, ο καλύτερος μη διεθνής, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Στη Νέα Σμύρνη έχουν ένα ιδιόμορφο τρόπο να αγαπάνε τους παίκτες του Πανιωνίου. Ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Έβγαζαν κατά καιρούς και διάφορες σοφιστείες για να εξάρουν ακόμη περισσότερο το ταλέντο των αθλητών που φορούσαν τα κυανέρυθρα. Για τον Μήτσο Μαυρίκη, που έφυγε την Πέμπτη (σ.σ. 20/6) από τη ζωή, σε ηλικία 65 ετών, είχαν εμπνευστεί ένα καταπληκτικό χαρακτηρισμό: "Ο καλύτερος Έλληνας, μη διεθνής, ποδοσφαιριστής".

Το παράπονο του 'Μητσάρα' ήταν ότι δεν έπαιξε ποτέ στην Εθνική Ελλάδας. Όπως είχε πει "ακόμη και επί εποχής Χρήστου Αρχοντίδη, όταν είχε παίξει όλη η Ελλάδα, δεν έπαιξα". Στη Νέα Σμύρνη, όμως δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. Μπορεί τη φανέλα του Πανιωνίου να φόρεσαν οι 3 μεγαλύτεροι επιθετικοί της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου (Θωμάς Μαύρος, Νίκος Αναστόπουλος, Δημήτρης Σαραβάκος), ο Μαυρίκης όμως ήταν η ψυχή της 'κυανέρυθρης' ομάδας. Ένα από τα καλύτερα παιδιά που έπαιξαν μπάλα στην Ελλάδα. Κι ένας παίκτης-σύμβολο για τον Πανιώνιο.

Ο αρχηγός των 'κυανέρυθρων' το 1979 είχε σηκώσει στο παλιό 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' το Κύπελλο Ελλάδας, στον τελικό εναντίον της ΑΕΚ (3-1). Σχεδόν 20 χρόνια μετά (1998), ήταν παρών με την ιδιότητα του γενικού αρχηγού του Πανιωνίου, όταν η ομάδα του ξαναπήρε το ίδιο τρόπαιο (1-0 τον Παναθηναϊκό). Τρεις δεκαετίες πέρασε στον Πανιώνιο. Στο τέλος ένιωθε πιο Νεοσμυρνιώτης απ' όλους κι ας γεννήθηκε στον Μελιγαλά το 1954, παίζοντας στον τοπικό Εθνικό, μέχρι τα 18 του. Στη γενέτειρά του είχε μετακομίσει τα τελευταία χρόνια, πολεμώντας με θάρρος τον καρκίνο. Το 1972 ήθελε να μπει στη Νομική Αθηνών και είχε αρχίσει να παρακολουθεί φροντιστήριο για τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Δεν δέχθηκε την πρόταση της Καλαμάτας, μετακόμισε στην Αθήνα και παράλληλα έκανε δοκιμαστικές προπονήσεις στον Πανιώνιο.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ: Άλλα λένε, άλλα κάνουν κι άλλα παριστάνουν

Τα ελληνοτουρκικά, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωση, οι εκλογές που έρχονται και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση που είχε ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, στο One Channel, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Μανιάτη και Τζίνα Μοσχολιού, στην εκπομπή One Talk.

Δείτε το βίντεο από τη συζήτηση:

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Εφετείο Γρηγορόπουλου: Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις για να πέσουν «στα μαλακά» Κορκονέας-Σαραλιώτης

Μέσα σε κλίμα έντασης εξελίχθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας οπού εξελίσσεται η δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το δικαστήριο είχε προσδιορίσει ότι σήμερα θα υπήρχε η ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής αλλά και επί των ποινών, όμως το ίδιο το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να διακόψει τη δίκη για 29 Ιουλίου καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας, εισήχθη και νοσηλεύεται στη μονάδα στεφανιαίων νόσων του Νοσοκομείου της Λαμίας με καρδιολογικά προβλήματα.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας εξελίχτηκε ένα θρίλερ με τις ημερομηνίες καθώς η πολιτική αγωγή ζητούσε συνεδρίαση έως 30 Ιουνίου για να έχουν ισχύ οι διατάξεις του παλιού ποινικού κώδικα αφήνοντας αιχμές για πιθανή συνεδρίαση μετά την 1 Ιουλίου. Το δικαστήριο μετά από πολλές διακοπές καθόρισε την συνεδρίασή του για 29 Ιουλίου.

Για «ακραία μεθόδευση» έκανε λόγο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Νίκος Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του προσδιορίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη έχει σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

«Οι κατηγορούμενοι επιδόθηκαν σε μία μεθόδευση ακραία μόνο και μόνο να διακόψουν τη συνεδρίαση και την έκδοση της απόφασης» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και εξήγησε ότι «θέλουν με κάθε τρόπο η απόφαση να εκδοθεί μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα δηλαδή μετά την 1η Ιουλίου 2019».

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

«Στα χαρακώματα» ΚΚΕ (μ-λ) - ΜΛ ΚΚΕ - Αλληλοκατηγορίες για «κυνήγι φαντασμάτων» και «αλαζονεία»

Δημόσιες αλληλοκατηγορίες ανταλλάσσουν το ΚΚΕ (μ-λ) και το ΜΛ ΚΚΕ, τα δύο ιστορικά κόμματα του μαοϊκού ρεύματος στην Ελλάδα.

Αν και συνυπήρξαν το προηγούμενο διάστημα στην ΛΑΑΑΣ (λαϊκή αντίσταση - αριστερή αντιιμπεριαλιστική συνεργασία), τα δύο κόμματα χαράσσουν πλέον διαφορετική πολιτική γραμμή που αποτυπώνεται στα κομματικά έντυπα και τους ιστοτόπους τους. Σημείο τριβής αποτέλεσε το ζήτημα της συμμετοχής ή μη στις ευρωεκλογές, με το ΚΚΕ(μ-λ) να καλεί σε αποχή και το ΜΛ ΚΚΕ να συμμετέχει κανονικά με το σύνθημα «έξω η Ελλάδα από την ιμπεριαλιστική ΕΕ».

Συγκεκριμένα, στις 9 Ιουνίου αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΚΚΕ (μ-λ) το ακόλουθο σχόλιο-απάντηση σε αναφορά στο κόμμα από τον Λαϊκό Δρόμο, όργανο του ΜΛ ΚΚΕ:

Ο Λαϊκός Δρόμος, αφού θεώρησε βέβαιο πως «ο καθένας μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πως τα πιο δηλητηριώδη βέλη του τα στρέφει συστηματικά εναντίον του Μ-Λ ΚΚΕ» (η οργάνωσή μας υποτίθεται), αφού μπερδεύει εθνικές εκλογές με ευρωεκλογές (επιδεικνύοντας ασυγχώρητο ιδεολογικό αναλφαβητισμό), αφού προσπαθεί να βρει δικαίωση σε όλες τις «υπάρχουσες στη χώρα μας εξωκοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις, οργανώσεις, ομάδες κ.λ.π. που αναφέρονται στην Αριστερά» και συμμετέχουν στις ευρωεκλογές (το Μ-Λ ΚΚΕ έχει επιλεκτική στενότητα και επιλεκτική πλατύτητα), καταλήγει με πολλά ταρατατζούμ στο βαθύ συμπέρασμα ότι σερβίρουμε «χαλασμένες σούπες σε έναν κόσμο ανυποψίαστο» για να τον στήσουμε «απέναντι στο Μ-Λ ΚΚΕ»!

Δεν ξέρουμε τι φαντάσματα κυνηγάει το Μ-Λ ΚΚΕ. Ούτε ξέρουμε αν ο τρόπος και η αμετροέπεια του σχολίου του Λαϊκού Δρόμου δείχνει αδικαιολόγητα εκλογικού τύπου άγχη. Αν είναι έτσι, έχουμε να συστήσουμε στους συντρόφους του Μ-Λ ΚΚΕ ψυχραιμία. Εκλογές είναι, δε χάθηκε κι ο κόσμος. Και στο κάτω κάτω, ο εχθρός είναι αλλού.

Το Ιράν περιορίζει τη συμμετοχή του στην πυρηνική συμφωνία

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα ξεπεράσει το διεθνώς συμφωνημένο όριο του αποθέματός του σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU), προσθέτοντας όμως ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακόμη χρόνο για να σώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Τετραπλασιάσαμε τον ρυθμό εμπλουτισμού και μάλιστα τον αυξήσαμε κι άλλο πρόσφατα, έτσι σε 10 ημέρες θα ξεπεράσει το όριο των 300 κιλών», είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση. «Υπάρχει ακόμη χρόνος... αν δράσουν οι ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε.

Τον Μάη το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι θα περιορίσει τη συμμόρφωσή του απέναντι στους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν και να επιβάλουν ξανά κυρώσεις. Στόχος της συμφωνίας αυτής ήταν να καθυστερήσει ο χρόνος που θεωρητικά θα χρειαζόταν το Ιράν ώστε να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Με βάση τη συμφωνία αυτή, το απόθεμα του Ιράν σε εξαχλωριούχο ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 3,67% δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 κιλά για διάστημα 15 ετών.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι στα SUPER MARKET

Παίρνουμε μέρος στις εκλογές του κλαδικού μας σωματείου, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.


Από 16 ως 23 Ιουνίου διεξάγονται εκλογές στο κλαδικό μας σωματείο, για να εκλέξουμε τους συναδέλφους που θα μας εκπροσωπήσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Απευθυνόμαστε σε σένα που από τη σκληρή σου δουλειά θησαυρίζουν ο Σκλαβενίτης, τα MyMarket, ο ΑΒ Βασιλόπουλος, τα Μarket In, ο Μασούτης και ο κάθε μεγαλέμπορος.
Σε σένα που δουλεύεις 4ωρα και ευέλικτα ωράρια, σχολάς πολλές φορές και μετά τη λήξη του ωραρίου σου, που εργάζεσαι χωρίς ανάσα κάτω από δύσκολες συνθήκες, που μοχθείς καθημερινά στο ταμείο, στα ψυγεία, στις αποθήκες, στα ράφια.

Σε σένα που ζεις με την αγωνία της ανανέωσης της σύμβασης σου, που αντιμετωπίζεις καθημερινά πιέσεις, που μετράς το μισθό ευρώ το ευρώ για να δεις αν θα σε φτάσει ο μήνας.
Είναι φανερό πλέον πως δεν πρόκειται για μπόρα που έχει περάσει, πως καμία ανάπτυξη που δεν θίγει τα κέρδη των μεγαλεμπόρων δεν μπορεί να είναι δίκαιη και φιλεργατική. Πως με τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η 7ημερη εργασία είναι ήδη πραγματικότητα, ανεξάρτητα αν στο κυβερνητικό τιμόνι βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ.

Αλήθεια πώς θα ακουστεί η δική μας φωνή, αν όχι οργανωμένα, μέσα από το σωματείο μας; Πώς θα διεκδικήσουμε τον μισθό, το ωράριο και τα υπόλοιπα δικαιώματά μας; Το μέλλον δεν είναι ατομική υπόθεση και δεν μπορεί να είναι η μόνιμη ανασφάλεια, η εργοδοτική τρομοκρατία, η φτώχεια, η ανεργία, η ζητιανιά για ψίχουλα. Απάντηση μπορεί να είναι μόνο ένα σωματείο μαζικό, δυνατό. Σωματείο - οργανωτής της πάλης για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Πως θα τσακίσουμε τα στηρίγματα που έχει η εργοδοσία μέσα στο εργατικό κίνημα; Έχεις πείρα και μνήμη πως σε αρκετά σωματεία προσπάθησαν να εκβιάσουν τη συμμετοχή σου με πιέσεις και τρομοκρατία μέσω των διευθυντών-προϊσταμένων.

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ κατά του Ιράν

Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ


Ανακοίνωση για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ κατά του Ιράν εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που έχει ως εξής:

«Οι τελευταίες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν, δυναμιτίζουν για μια ακόμη φορά τις εξελίξεις γύρω από το Ιράν. Οι ΗΠΑ, "σαν έτοιμες από χτες", στοχοποιούν το Ιράν και συγκεντρώνουν νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η επιθετικότητα των ΗΠΑ κατά του Ιράν κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες, με το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, τις πιέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που συνδυάζονται με απειλές και σχεδιασμούς του Ισραήλ για βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ στην περιοχή, χωρίς άλλο, συνδέονται με τη διαπάλη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της Ενέργειας, τους δρόμους περάσματος της Ενέργειας και των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, τα γεωπολιτικά "στηρίγματα", που διαθέτει κάθε φορά η κάθε δύναμη.

Η όξυνση της κατάστασης γύρω από το Ιράν δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους λαούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και όλα τα άλλα κόμματα, που στηρίζουν τη "στρατηγική συνεργασία" με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, την ενεργή συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, είναι έκθετα, γιατί με τη στάση τους θέτουν το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Αντίο Έφη...

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, με την παρουσία πλήθους συντρόφων, συγγενών και φίλων, έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Ιούνη η πολιτική κηδεία της συντρόφισσας Ευσταθίας (Έφης) Κουτσανδριά - Γεωργακάκη στα Νεκροταφεία του Αγίου Δημητρίου.

Η συντρόφισσα Έφη γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Ήταν παιδί οικογένειας της εργατικής τάξης, καταγόταν από την ορεινή Αρκαδία και από μαθήτρια οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Έμεινε δίπλα στο Κόμμα μέχρι το 2005, οπότε και οργανώθηκε σ’ αυτό. Παντρεύτηκε τον Αντώνη Γεωργακάκη, με τον οποίο ήταν σύντροφοι στη ζωή και τον αγώνα. Μπορεί οι οικονομικές δυσκολίες να δημιουργούσαν ελλείψεις σε πολλά πράγματα που χρειάζονταν στο σπίτι, αλλά ποτέ δεν έλλειπαν η αισιοδοξία, τα γέλια, ο «Ριζοσπάστης», το πολιτικό βιβλίο. Το σπίτι της ήταν πάντα ανοιχτό στον κόσμο, ο οποίος ερχόταν να «αρμέξει» από την αισιοδοξία της, από την πίστη της στον άνθρωπο που θα «ανθρωπέψει».

Ακόμη και όταν το 2010 «έχασε» τον Αντώνη και έδωσε νέο, πιο σκληρό αγώνα για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά της, την Δήμητρα και τον Μιχάλη, δεν της έλειψε ποτέ το χαμόγελο και η αγάπη στην καθημερινότητά της.

Επαναποικιοποίηση

Η γαλλική αυτοκρατορία "φέρνει" τον πολιτισμό
Για τον Τιερί Μεϋσάν, μια από τις συνέπειες του διαδοχικού τέλους του διπολικού κόσμου και μετά, του μονοπολικού κόσμου είναι η αποκατάσταση των αποικιοκρατικών σχεδίων. Διαδοχικά, ηγέτες της Γαλλίας, της Τουρκίας και της Αγγλίας δήλωσαν δημοσίως την επιστροφή των φιλοδοξιών τους. Παραμένει να δούμε ποιες μορφές θα μπορούσαν να πάρουν στον 21ο αιώνα.

Η γαλλική αυτοκρατορία

Εδώ και μια δεκαετία, σημειώνουμε, ως απρέπια, τη γαλλική βούληση να αποκαταστήσει την εξουσία της στις πρώην αποικίες της. Αυτή ήταν η λογική του διορισμού από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί του Μπερνάρ Κουσνέρ ως υπουργού εξωτερικών. Αντικατέστησε με την αγγλοσαξωνική αντίληψη των "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" στη θέση της αντίληψης των Γάλλων Επαναστατών των "Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη" [1]. Αργότερα, ο φίλος του, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ότι ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η εντολή του ΟΗΕ στη Συρία. Ακόμα πιο ξεκάθαρα μίλησε ο μικρανεψιός του πρεσβευτή Φρανσουά Τζορτζ-Πικό (εκείνου των συμφωνιών Sykes-Picot), ο πρώην πρόεδρος Valéry Giscard d’Estaing. Και είναι προφανώς με αυτό τον τρόπο ότι πρέπει να κατανοήσουμε τη βούληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Συρίας, χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπήρξε πάντα στη Γαλλία ένα «αποικιοκρατικό κόμμα» που διέσχιζε τα πολιτικά κόμματα και δρούσε ως λόμπι στην υπηρεσία της τάξης των κατεχόντων. Όπως σε κάθε περίοδο όπου γίνεται δύσκολο για τους αδίστακτους καπιταλιστές να συντρίψουν το εθνικό εργατικό δυναμικό, ο μύθος της αποικιοκρατικής κατάκτησης επανεμφανίζεται. Αν τα "Κίτρινα Γιλέκα" επαναστατούν, τότε ας συνεχίσουμε "την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο" στη πλάτη των Σύρων.

Άλλοτε αυτή η μορφή κυριαρχίας κρυβόταν, σύμφωνα με τα λόγια του Jules Ferry -υπό την αιγίδα του οποίου ο Ολάντ αφιέρωσε τη θητεία του [2] - πίσω από «το καθήκον να φέρουμε τον πολιτισμό». Σήμερα σκοπεύει να "προστατεύσει" τους λαούς των οποίων οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζονται ως «δικτάτορες».

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Ιράν: Καμία ανάμειξη στις επιθέσεις στο Ομάν- Ροχανί: Οι ΗΠΑ απειλούν τη σταθερότητα

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί στενότερους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS) στο Μπισκέκ, στο Κιργιστάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

O Ροχανί τόνισε ότι οι αμερικανικές ενέργειες θέτουν "σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα" στη Μέση Ανατολή και παγκοσμίως, μετά τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης για τις επιθέσεις την Πέμπτη εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν ως "αβάσιμες" από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδεικνύει μια επιθετική προσέγγιση και συνιστά μεγάλη απειλή για την περιφερειακή και τη παγκόσμια ασφάλεια, παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς κανόνες", δήλωσε ο Ροχανί.

Χωρίς να αναφερθεί στις επιθέσεις, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είπε κατά τη διάρκεια της υπό την αιγίδα της Κίνας συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και στο Ιράν, θέτει σοβαρή απειλή στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Ροχανί πως το Πεκίνο, μια από τις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, θα προωθήσει σταθερά την ανάπτυξη των σχέσεων με το Ιράν ανεξάρτητα από το πώς θα αλλάξει η κατάσταση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η περιοχή είναι θέατρο τον τελευταίο και πλέον μήνα μιας κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Η Ουάσινγκτον δεν σταματά να σκληραίνει τις οικονομικές και τις διπλωματικές της κυρώσεις κατά της Τεχεράνης μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στημένη κοκορομαχία στην αρένα της μνημονιακής πολιτικής


Πες το, ρε αγόρι μου, με δικά σου λόγια! Τι προσπαθείς να παραστήσεις τον διανοούμενο; «Πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους». Αυτά δεν είναι ελληνικά, άλλη γλώσσα είναι. Σαν αυτή που έγραφε ο μακαρίτης ο Κακουλίδης για κάποιους ήρωες που ενσάρκωνε ο επίσης μακαρίτης Χάρρυ Κλυνν.

Aκόμα και η εμφάνισή του ενώπιον του Παυλόπουλου, στον οποίο θα ανήγγειλε τυπικά ότι αποφάσισε να διαλύσει τη Βουλή και να πάει σε εκλογές, αποκάλυπτε τον προσωπικό εκνευρισμό του Τσίπρα. Πέντε κουβέντες έπρεπε να πει κι έψαχνε τον τρόπο να τις βάλει στη σειρά. Και να πεις ότι δεν τις είχε προβάρει; Αυτά παθαίνει, όμως, ένας νάρκισσος που κομπορρημονούσε προεκλογικά ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να χάσει και όχι μόνο έχασε αλλά βρέθηκε και στην ανάγκη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, επειδή η ήττα ήταν τόσο συντριπτική που δεν μπορούσε να την αντέξει.

Οσο για τη δικαιολογία των πρόωρων εκλογών, ήταν σίγουρος ότι κανένας δε θα του πει τίποτα. Δυο φορές, μία το 2007 και μία το 2009, είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές ο Καραμανλής επικαλούμενος την οικονομία. Η επίκληση ενός ανύπαρκτου «εθνικού θέματος» είναι το συνταγματικό τρικ ώστε τις εκλογές να τις κάνει η απερχόμενη κυβέρνηση, όχι υπηρεσιακή. Το έχουν κάνει κατ' επανάληψη το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δε θα μπορούσαν να το αρνηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, που άλλαξε κι αυτός τον υπουργό Εσωτερικών, βάζοντας στη θέση του Χαρίτση τον Διόσκουρο του Κουβέλη, Αντώνη Ρουπακιώτη (τάχαμου υπηρεσιακό).

Αφού έφυγε από του Παυλόπουλου, ο Τσίπρας πήγε στο Μέγαρο Μουσικής για να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Από πού κι ως πού νέο;

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Η τυχοδιωκτική στάση του ΜΕΡΑ 25 απέναντι σε φίλους του ΚΚΕ


Στην υγειά της φτωχολογιάς!
Η Επιτροπή Περιοχής Αν. Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την τυχοδιωκτική στάση του κόμματος Βαρουφάκη (ΜΕΡΑ 25) απέναντι σε φίλους του Κομμουνιστικού Κόμματος:

«Ο κος Βαρουφάκης και το κόμμα του όχι μόνο δεν εκπροσωπεί το νέο και το ριζοσπαστικό, όπως αυτοπροβάλλεται, αλλά έχει δοκιμαστεί ο ίδιος για τις υπηρεσίες του στο παλιό της αντιλαϊκής διαχείρισης ως υπουργός που προετοίμασε το 3ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015.

Ακόμη και στην προσπάθεια να συγκροτήσει πανελλαδικά ψηφοδέλτια του κόμματός του, αποδεικνύει περίτρανα πόσο ''παλιοί'' είναι οι τρόποι του και δανεισμένοι από το σύστημα που υπηρετεί.

Αυτό αποδεικνύει με τις συνεχόμενες τηλεφωνικές ενοχλήσεις μελών του κόμματός του από την Αθήνα σε φίλο του ΚΚΕ, γνωστό και δραστήριο κομμουνιστή στο Νομό της Ροδόπης, για να κατέλθει βουλευτής με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.

Ενώ οι συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη πήρανε καθαρή απάντηση από τον Β. Κ., φίλο του ΚΚΕ, πως ''είναι κομμουνιστής και ψηφίζει το ΚΚΕ, καθώς και συμπορεύεται μόνο με το ΚΚΕ'', αυτοί συνέχισαν το ίδιο τροπάριο.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Γιλντιρίμ: Η εμπλοκή ξένων δυνάμεων δυσχεραίνει τις σχέσεις μας -Τι θέλει να πει ο ποιητής;

«Κατά την εκλογική περίοδο το πολιτικό κλίμα εντείνεται, το έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Το κλίμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ένα δεδομένο», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, κληθείς να σχολιάσει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Για αυτό και στο Αιγαίο και στην Κύπρο κάθε είδους πρόβλημα μπορούμε να το επιλύσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και μένοντας πιστοί στο διεθνές δίκαιο. Είμαστε Μεδογειακοί λαοί», επεσήμανε ο κ. Γιλντιρίμ.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι όταν από το εξωτερικό εμπλέκονται στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, «τότε όλα πάνε στραβά». «Ισως υπάρχουν κάποιοι στο εξωτερικό που θα θελήσουν να μας προκαλέσουν και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις επερχομένες εκλογές στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι εύχεται στον Αλέξη Τσίπρα καλή επιτυχία. «Βέβαια, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάλλον λίγο τον στενοχώρησαν. Εύχομαι τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών να είναι για το καλό της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έως το 90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται σε επιχειρηματικούς ομίλους


Σε ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η πρόσφατη "κινητοποίηση" των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων αποκάλυψε ότι η πολιτική και του ΣΥΡΙΖΑ, των περικοπών στην Υγεία, των "κλειστών προϋπολογισμών", του υποβαθμισμένου δημόσιου τομέα και του επιχειρηματικού που "ζει και βασιλεύει" στην Υγεία, αφήνει έκθετο το λαό μπροστά στις ανάγκες του.

Στο μεν Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει ένα μεγάλο μέρος των εξετάσεων στον δε ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα να υπόκειται τον εκβιασμό "πλήρωσε αλλιώς δεν έχει εξετάσεις". Αυτό το Δημόσιο μαζί με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα συνθέτουν το αντιλαϊκό σύστημα Υγείας που η υγεία του λαού αποτελεί "κόστος" και ταυτόχρονα πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Είναι το παιδί της "δίκαιης" και "βιώσιμης" ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν θα δώσει τα "φιλέτα" της Δημόσιας Υγείας στους επιχειρηματίες, αποκαλύπτεται ότι αυτό ήδη έχει γίνει, αφού το 70%-90% των διαγνωστικών εξετάσεων πραγματοποιούνται μόνο στους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία.

Την ώρα που οι ασθενείς εκβιάζονται από τους επιχειρηματίες των διαγνωστικών κέντρων να πληρώσουν -οι οποίοι δεν χρωστάνε σε κανέναν τίποτα- για τις εξετάσεις τους, ο υπουργός Υγείας διακηρύσσει ότι οι επιχειρηματίες μάς χρειάζονται γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, δίνοντας έτσι "αέρα στα πανιά τους".

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Είμαστε όλοι ψεύτες (του Τιερί Μεϊσάν)


Ο Τιερί Μεϊσάν αντιδρά στον εορτασμό της απόβασης στη Νορμανδία, της σφαγής του Τιενανμέν και της εκστρατείας για την εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τονίζει ότι συνειδητά συνεχίζουμε να ψευδόμαστε και να συγχαρούμε τον εαυτό μας. Αλλά μόνο η Αλήθεια απελευθερώνει.


_____________
Η προπαγάνδα είναι ένας τρόπος διάδοσης των ιδεών, αληθινών ή ψευδών. Αλλά το να ψεύδεσαι στον εαυτό σου είναι απλώς να μην αναλάβεις την ευθύνη για τα λάθη σου, να προσπαθήσεις να πείσεις τον εαυτό σου ότι είσαι τέλειος, να διαφύγεις προς τα εμπρός.

Η Τουρκία απεικονίζει στον παροξυσμό της αυτή τη στάση. Επιμένει να αρνείται ότι προσπάθησε να εξοντώσει τις μη μουσουλμανικές μειονότητες της σε διάφορα κύματα, για μια γενιά, από το 1894 έως το 1923.
Οι Ισραηλινοί δεν είναι ούτε και αυτοί κακοί, καθώς ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν το κράτος τους για να παρέχουν μια αξιοπρεπή ζωή στους επιζώντες Εβραίους από την εξόντωση τους από τους Ναζί, ενώ ο Woodrow Wilson είχε δεσμευτεί να το ιδρύσει από το 1917 και δεδομένου ότι σήμερα, στη πατρίδα τους, πάνω από 50.000 επιζώντες των στρατοπέδων του θανάτου ζουν οικτρά κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αλλά οι Δυτικοί είναι οι μόνοι που συμβιβάζονται με τα ψέματά τους, να τα διακηρύσσουν ως αποκαλυπτόμενες πραγματικότητες.

Η απόβαση στη Νορμανδία

Γιορτάζουμε την 75η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία. Σύμφωνα με τα σχεδόν ομόφωνα μέσα ενημέρωσης, οι Σύμμαχοι ξεκίνησαν τότε την απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζιστικό ζυγό.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι λάθος.

Η απόβαση δεν ήταν έργο των Συμμάχων, αλλά σχεδόν αποκλειστικά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και του εκστρατευτικού σώματος των ΗΠΑ.
Δεν είχε σκοπό να «απελευθερώσει την Ευρώπη», αλλά να «σπεύσει στο Βερολίνο» έτσι ώστε να αρπάξει τα κουρέλια του Τρίτου Ράιχ από τα νικηφόρα σοβιετικά στρατεύματα.
Δεν έγινε δεκτή με χαρά από τους Γάλλους, αλλά αντίθετα με φρίκη: Ο Ρομπέρ Ζοσπέν (πατέρας του πρώην πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν) κατάγγελλε σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του την εισαγωγή του πολέμου στη Γαλλία από τους Αγγλοσάξονες.

Προνόμιο βαρύ σαν ιστορία (Καστοριάδης και ιμπεριαλισμός)


Ποτέ δεν συμμερίστηκα τον απέραντο θαυμασμό που γενικώς κυκλοφορεί για τον Κορνήλιο Καστοριάδη, αν και κατά καιρούς διασταυρώθηκα με τις σκέψεις του και (πρέπει να πω) τον διάβασα ευχάριστα. Βλέπω τώρα να κυκλοφορεί πολύ ένα δοκιμιακό κείμενό του σε σχέση με τους Άραβες και τα, ξερωγώ, παράπονά τους, και να διαφημίζεται ως «Ο καλύτερος αντίλογος στο εκτεταμένο ‘αυτομαστίγωμα’ των Ελλήνων/Ευρωπαίων» (παρεμπιπτόντως, νόμιζα ότι οι Έλληνες φημίζονται για το ότι τα ρίχνουν όλα στους ξένους, όχι για αυτομαστίγωμα, αλλά τέλος πάντων). Αναρωτιέμαι αν κατάλαβε κανείς ότι ο τίτλος (Το βαρύ προνόμιο της Δύσης) είναι συνειδητή (υποθέτω) παραλλαγή του περίφημου ποιήματος του Κίπλινγκ: The White Man’s Burden. Και όσο και να λατρεύω τον Κίπλινγκ, δεν μπορώ να μην απορήσω με την επιλογή του Καστοριάδη* να επιλέξει τον απόλυτο ύμνο της αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα σε ένα κείμενο που ισχυρίζεται ότι η Δύση (επειδή -υποθέτω, μια και ο Στοχαστής δεν μπαίνει στον κόπο να δώσει κανενός είδους εξήγηση ή ερμηνεία- είναι κατευθείαν απόγονος της αρχαίας Ελλάδας και του προτάγματος για ελευθερία) έχει κάποια εγγενή ανωτερότητα που δεν έχουν οι Άραβες.

[...]

Εν πάση περιπτώσει, ας πούμε ότι τώρα με ενδιαφέρει το κείμενο όπως κυκλοφορεί και διατίθεμαι να σβήσω ό,τι έχω ειρωνικό εναντίον του Κορνήλιου, μιας και δεν πρόκειται για δοκίμιο αλλά για προφορικό λόγο. Ωστόσο θα επιμείνω· γιατί βέβαια, όλα αυτά που θα διαβάσουμε είναι μια άποψη της μόδας, αλλά το όνομα του Στοχαστή την κάνει τώρα να ακούγεται σαν ιερό κείμενο. Ας το δούμε:
Υπάρχει κάτι το οποίο αποτελεί την ιδιομορφία, τη μοναδικότητα και το βαρύ προνόμιο της Δύσης: πρόκειται γι’ αυτή την κοινωνικο-ιστορική αλληλουχία που ξεκινά στην αρχαία Ελλάδα και αρχίζει ξανά, από το 11ο αιώνα και μετά, στη δυτική Ευρώπη. Αυτή είναι η μόνη στην οποία βλέπουμε να προβάλει ένα πρόταγμα ελευθερίας, ατομικής και συλλογικής αυτονομίας, κριτικής και αυτοκριτικής.
Τι θα έλεγε ο Καστοριάδης αν διάβαζε ότι περίπου την εποχή που ο Μαρσίλιος της Πάδοβας, ένα από τα πιο φωτισμένα μυαλά του ύστερου Μεσαίωνα, ίσα που τολμούσε να πρωτοπεί πως η εκκλησία πρέπει να κυβερνάται συνοδικά (και όχι με την αρχή του Πάπα), το πιο «φονταμενταλιστικό» ισλάμ θεωρούσε σχεδόν αυτονόητο ότι η επιβολή της ορθής θρησκείας και ηθικής είναι δικαίωμα και υποχρέωση όχι μόνο του ηγεμόνα αλλά κάθε πιστού ατομικά και της κοινότητας συλλογικά; Αν σας φαίνεται αδιάφορο/οπισθοδρομικό επειδή μιλάει για θρησκεία, σκεφτείτε ότι η δικαιολόγηση της αντίστασης απέναντι στον άδικο ηγεμόνα ξεκινάει στη Δύση με τον προτεσταντισμό και μάλιστα αρχικά ως καθήκον της εξέγερσης (όχι δικαίωμα) ενάντια στον θρησκευτικό καταπιεστή. Α ναι, χμ, υπήρχαν και κάτι άλλοι που δεν είχαν το θεό τους. Όσο για το πρόταγμα της αυτοκριτικής, ας κρατάμε μικρότερο καλάθι: ο Ξενοφών της Κύρου Παιδείας δεν εξυψώνει ακριβώς την Περσία έναντι του ελληνικού κόσμου, αλλά κάνει αντιπολίτευση στην αθηναϊκή δημοκρατία, όπως ο Μοντεσκιέ των Περσικών επιστολών κάνει αντιπολίτευση στη γαλλική μοναρχία. (Υπάρχουν και καναδυό οθωμανικά τέτοια κείμενα, παρεμπιπτόντως.)
H πιο εντυπωσιακή επιβεβαίωση αυτού είναι ακριβώς ο λόγος ο οποίος καταγγέλλει τη Δύση. Διότι στη Δύση έχουμε τη δυνατότητα (τουλάχιστον ορισμένοι από εμάς) να καταγγέλλουμε τον ολοκληρωτισμό, την αποικιοκρατία, το δουλεμπόριο των Μαύρων, την εξόντωση των Ινδιάνων στην Αμερική. Όμως, δεν έχω δει τους απογόνους των Αζτέκων, των Ινδών ή των Κινέζων να κάνουν μια ανάλογη αυτοκριτική. Απεναντίας, βλέπω ότι ακόμη και σήμερα οι Ιάπωνες αρνούνται τις θηριωδίες που διέπραξαν κατά το B Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προσέξτε εδώ: ακόμη και σήμερα οι Ιάπωνες –παναπεί ούτε μισό αιώνα μετά, ενώ οι φερειπείν Δυτικοί της Αμερικής έκαναν την αυτοκριτική τους για την εξάλειψη των Ινδιάνων σχεδόν αμέσως (βλέπε πιχί τα γουέστερν με τον Τζων Γουέιν τη δεκαετία του ’40 –ουπς, κάτι λάθος έκανα). Οι απόγονοι των Αζτέκων;

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Π.Καμμένος: Η άνοδος, ο θρίαμβος, η πτώση...

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ιδρύθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2012 με την δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος από τον Πάνο Καμμένο, λίγους μήνες μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία. Οι αρχές του και η ιδρυτική του διακήρυξη συνδιαμορφώθηκαν από Έλληνες πολίτες με συλλογικές διαδικασίες διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν μέσα από το διαδίκτυο.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2012, στο νεοσύστατο κόμμα εντάχθηκαν εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές (Γαληνός, Γιαννάκης, Ζώης, Ιατρίδη, Κόλλια-Τσαρουχά, Κουντουρά, Μαρκόπουλος, Μελάς, Σταμάτης), εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι είχαν διαγραφεί από το κόμμα λόγω της αντίθεσης τους με το μνημόνιο, καθώς και μια σειρά από στελέχη, με αποτέλεσμα να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, αριθμός των δέκα βουλευτών, και να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή τη δυσαρέσκεια και την οργή των πολιτών καρπώνονταν κόμματα της Αριστεράς με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος είδε το κενό που υπήρχε στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και άδραξε την ευκαιρία.

Στις εκλογές τον Μάιο του 2012 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έλαβαν 670.329 ψήφους, ποσοστό 10,6% του εκλογικού σώματος και αναδείχτηκαν τέταρτο κόμμα.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Το τελευταίο(;) δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στους ναζί

Ευνοϊκότερη μεταχείριση για την ηγεσία της ΧΑ φέρνουν τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα


Σειρά αλλαγών στις βασικές κακουργηματικές πράξεις που αφορούν στην εγκληματική οργάνωση προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας, κάτι που αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην εξέλιξη της δίκης της ΧΑ, καθώς αλλάζει σημαντικά το πλαίσιο ποινής, τουλάχιστον για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο αφορά όλα τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη του ναζιστικού μορφώματος, Κώστας Παπαδάκης, κάνει λόγο για «ευθεία παρέμβαση στη δίκη της ΧΑ» και κατηγορεί την κυβέρνηση πως "αφού ξέπλυνε τη Χρυσή Αυγή, , φρόντισε φεύγοντας για το τελευταίο και πιο σημαντικό δώρο της, που είναι η συμβολική και χωρίς σοβαρές νομικές συνέπειες ποινική της μεταχείριση".

Όπως αναφέρει το news247.gr, ο νέος ποινικός κώδικας που έφερε η κυβέρνηση πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη για τη δίκη του ναζιστικού μορφώματος, καθώς προβλέπει σειρά αλλαγών και στις βασικές κακουργηματικές πράξεις που αφορούν στην εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον καινούργιο κώδικα, έρχεται μία σημαντική μείωση ως προς το ελάχιστο όριο ποινής αναφορικά με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Έτσι, από ποινή κάθειρξης 10 έως 20 έτη που προβλεπόταν μέχρι πρότινος, από 1η Ιουλίου ο «διευθυντής» εγκληματικής οργάνωσης (ΠΚ 187 παρ.3) τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πέντε χρόνων. Επί της ουσίας, ο καταδικασθείς για διεύθυνση αντιμετωπίζει πλέον την ίδια ποινή με εκείνη του απλού μέλος μίας εγκληματικής οργάνωσης.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Προβληματισμοί περί "δικαιωματισμού" (μια ουρά)


Marcel Gauset: Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και έπειτα, η δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επικίνδυνη κοινωνική εξέλιξη: τη μαζική «ιδιωτικοποίηση» της κοινωνίας. Αυτό το φαινόμενο θα συνδυαστεί με την ανάδειξη των ατομικών δικαιωμάτων σε ακρογωνιαίο λίθο και απώτατο σημείο αναφοράς των κοινωνιών μας, ικανό να καθορίζει τι είναι νόμιμο και τι όχι αναφορικά με την οργάνωση του συλλογικού βίου.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει τι ακριβώς σήμαινε αυτή η εξέλιξη ως προς την ανάδειξη των αρχών του φιλελευθερισμού σε λυδία λίθο της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Η γενική τάση είναι να βλέπουμε στα ατομικά δικαιώματα την ηθική, νομική και πολιτική τους διάσταση. Όμως, το άτομο δεν έχει μόνο δικαιώματα, έχει και συμφέροντα. Αυτό που αλλάζει μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1970 είναι ότι η οικονομική πλευρά των ατομικών ελευθεριών έρχεται στο προσκήνιο, αναδεικνύεται ως το κατεξοχήν πεδίο όπου ο πολίτης ασκεί και πραγματώνει την ελευθερία του. Αυτός ο θρίαμβος των ατομικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την αρχή της μέγιστης δυνατής ικανοποίησης των αντίστοιχων συμφερόντων. Με αυτό τον τρόπο όμως, οδηγούμαστε σταδιακά από την κοινωνία των ατομικών δικαιωμάτων στην "οικονομία της αγοράς".

Από την στιγμή  που η απόλυτη ανεξαρτησία του ατόμου καθαγιάζεται, ο συντονισμός των επιμέρους επιδιώξεων είναι επόμενο να επαφίεται σε ένα είδος αγοράς, στοιχείο της οποίας είναι η «αυτόματη» εξισορρόπηση των πρωτοβουλιών, σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης, των μελών της κοινωνίας.
Σε αυτές τις ιδέες δεν υπάρχει, βέβαια, τίποτα το καινοφανές, καινοφανής θα είναι η έκταση της εφαρμογής τους, καθώς θα τείνουν να αποτελέσουν το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται η κοινωνική ζωή.

Με αυτή την έννοια, οι δημοκρατίες μπαίνουν σε μια περίοδο παντοδυναμίας του ατόμου και των αναγκών του. Σύμφωνα με το μότο της νέας αυτής εποχής, της επoχής τoυ νεοφιλελευθερισμού δεν υπάρχουν παρά μόνο άτομα, τα οποία, µε αντάλλαγμα τον "σεβασμό των δικαιωμάτων τους"
και της δυνατότητας τους να επιδιώκουν την προώθηση των συμφερόντων τους, συναινούν στη συμμετοχή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπαθούν να κολυμπήσουν στις αντιφάσεις τους


Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι συριζαίοι, μόλις συνήλθαν από το χαστούκι της 26ης του Μάη, ήταν να λουστράρουν τη βιτρίνα τους. Δείγμα κι αυτό του πώς αντιλαμβάνονται την πολιτική αντιπαράθεση. Ως μια προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου με διάφορα κόλπα αμερικάνικου τύπου.

Θα προσέξατε, ασφαλώς, την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Τσίπρα (στο απολύτως ασφαλές περιβάλλον της ΕΡΤ). Ο κόσμος είδε έναν «άλλο» Τσίπρα. Προσηνή, χαμηλότονο, χωρίς την οίηση και την ειρωνεία σε βάρος του Μητσοτάκη που χαρακτήριζε τις εμφανίσεις του πριν από τις ευρωεκλογές. Ακόμα και για το ζήτημα του προσωπικού τους τηλεοπτικού ντιμπέιτ μίλησε χωρίς ειρωνεία, χωρίς να προσπαθήσει να προσβάλει τον Μητσοτάκη. Οι σκηνοθετικές οδηγίες υλοποιήθηκαν από τον καλό ηθοποιό Τσίπρα (το αν θα φέρουν αποτέλεσμα είναι άλλο ζήτημα - εμείς λέμε ότι μάλλον δε θα φέρουν).

Ο Πολάκης έτσι κι αλλιώς δεν βρισκόταν στην φροντλάιν της κυβέρνησης (έχει το πολιτικό αισθητήριο και γι' αυτό σταμάτησε τις «τρολιές» από το φέισμπουκ), υπήρχε όμως ο «κυριλέ Πολάκης με γραβάτα», ονόματι Τζανακόπουλος, τον οποίο επίσης αποφάσισαν να αποσύρουν, αντικαθιστώντας τον με τη «γλυκομίλητη» Αχτσιόγλου. Τέλος, επανέφεραν στην πρώτη γραμμή τον Σταθάκη, την επιτομή του «δεξιού συριζαίου», προκειμένου να βάψουν με μπόλικες πινελιές «οικονομικού ρεαλισμού» τον οικονομικό τους λόγο. Ο Σταθάκης έπιασε αμέσως δουλειά, αναλαμβάνοντας να «βγει από τα δεξιά» στη ΝΔ, την οποία κατηγορεί για μη πραγματοποιήσιμο οικονομικό πρόγραμμα, εν αντιθέσει μ' αυτό του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Σταθάκης εμφανίστηκε στο πρωινάδικο του ΑΝΤ1 (η επιλογή εκπομπής δεν έγινε τυχαία, όπως αντιλαμβάνεστε), κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «μας έριξε στα βράχια». Οχι επειδή εφάρμοσε τη μνημονιακή πολιτική, αλλά επειδή «το 2012-2014 έκανε μια καταστροφική διαχείριση μνημονίου»! Το παλιό δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» έχει πλέον αντικατασταθεί από το δίλημμα «αποτελεσματικοί – αναποτελεσματικοί διαχειριστές του Μνημόνιου»! «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε πίσω», σ’ αυτούς που δεν ξέρουν να εφαρμόσουν σωστά τη μνημονιακή πολιτική, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους.

Εχει και συνέχεια, όμως. Ο Σταθάκης ζήτησε «να δούμε αν η μείωση των φόρων που επικαλείται η ΝΔ είναι μια βιώσιμη στρατηγική ή θα φέρει δημοσιονομικό εκτροχιασμό σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μέχρι το 2022»! Τι έλεγαν στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια και την έβαλε στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ο Μητσοτάκης έχει κρυφή μνημονιακή-νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ


Τα δυο βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών για την ευρωβουλή και αυτοδιοίκηση, η υπερψήφιση της Ν.Δ και η υψηλή αποχή που έφτασε τη δεύτερη Κυριακή το 56%, μοιάζει να σηματοδοτούν τον προσανατολισμό μεγάλου μέρους της κοινωνίας μετά από δέκα σχεδόν χρόνια λιτότητας. Το εκλογικό σώμα, επηρεασμένο από επιλεγμένες επαναλαμβανόμενες πληροφορίες με διαψευσμένες τις ελπίδες του από δημαγωγούς της αριστεράς, απογοητευμένο από τα κόμματα εξουσίας που επέβαλλαν τις πολιτικές λιτότητας, αλλά και φοβισμένο για το μέλλον, μετατοπίζεται σε πιο εθνικιστικές κι αυταρχικές θέσεις. Η υπερψήφιση λοιπόν της ΝΔ μοιάζει μονόδρομος, ακριβώς γιατί η ΝΔ ολισθαίνει σε όλο και πιο ακροδεξιές θέσεις, που προϊόντος του χρόνου και του εκφασιζόμενου εκλογικού σώματος θα απορροφήσει πιθανόν και τις φασιστικές εκφάνσεις της πολιτικής σκηνής.

Αν οι αστικές δημοκρατίες έμοιαζαν όλες αυτές τις προηγούμενες δεκαετίες μετά τον πόλεμο να λειτουργούν με αρκετά αποτελεσματικούς θεσμούς ακόμα και για τις υποτελείς τάξεις, ήταν γιατί η απειλή από το αντίπαλον δέος, την ΕΣΣΔ, και από ένα ισχυρό κίνημα έκανε επιτακτική την ανάγκη η οικονομική ανάπτυξη να συνδυαστεί με κάποια μορφή κρατικής ευημερίας και προστασίας για τους πιο ευάλωτους, με έναν βαθμό κοινωνικής ισότητας και πρόσβασης σε δικαιοσύνη. Κι όταν έλειψε το αντίπαλον δέος του υπαρκτού σοσιαλισμού, ολόκληρος ο κόσμος ενσωματώθηκε σε έναν ενιαίο επιταχυνόμενο παγκόσμιο καπιταλισμό, με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη μόνη οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη σε παγκόσμια κλίμακα. Η σοσιαλιστική εναλλακτική λύση όχι απλώς υποτιμήθηκε, αλλά κατασυκοφαντήθηκε. Ο κόσμος έγινε μονοδιάστατος, με δυνατότητες εκτός του καπιταλισμού και της μαγείας της αγοράς αδιανόητες.

Η καπιταλιστική όμως κρίση, με την αυξανόμενη κοινωνική και οικονομική ανισότητα, με την καταστροφή των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης, περιθωριοποίησε όλο και περισσότερους ανθρώπους, χωρίς δουλειά και με περιορισμένη πρόσβαση στα υλικά αγαθά του καπιταλισμού. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν περιττοί κι ανίκανοι να την αντιμετωπίσουν, ενώ η ασφάλεια των παραδοσιακών αξιών, η συμβατική οικογένεια και η θρησκεία έχουν υπονομευθεί από τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό που πια δεν τα έχει ανάγκη.

«Γκόρτζος»!


Με αφορμή την συνέντευξη του κ.Τσίπρα (ΕΡΤ – Σ.Κοτρώτσος) δυο παρατηρήσεις:

1η) Στις 15 Μάη, ένδεκα μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή τα περίφημα “θετικά” προεκλογικά της μέτρα (την δήθεν “13η σύνταξη” κτλ). Σε εκείνο το νομοσχέδιο, την ίδια μέρα, το ΚΚΕ κατέθεσε μια τροπολογία. Τι έλεγε η τροπολογία του ΚΚΕ; Κατάργηση του νόμου για την μείωση του αφορολόγητου. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Την ΑΠΕΡΡΙΨΕ. Σήμερα, μόλις 20 μέρες μετά, παραμονές των εθνικών εκλογών, ο κ.Τσίπρας ανήγγειλε τροπολογία για να ψηφίσει, τί; Την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. Δηλαδή, παραμονές εθνικής κάλπης, θα ψηφίσει ό,τι ακριβώς απέρριψε πριν από 20 μέρες.

Ερώτηση: Τι άλλαξε; Τι μεσολάβησε; Αυτό που μεσολάβησε είναι κάποιο αναπάντεχο τσουνάμι έγνοιας για τους φορολογούμενους που κατάκλυσε και συνεπήρε το “είναι” της κυβέρνησης; Η’ μήπως εκείνο που μεσολάβησε ήταν το μήνυμα δυσαρέσκειας που κατάκλυσε την κάλπη των ευρωεκλογών και τώρα αναζητείται σωσίβιο; Κι αν ισχύει το δεύτερο – γιατί για τσουνάμι δεν ακούστηκε τίποτα – τότε: Τέτοιες συμπεριφορές πως λέγονται;

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Ανοίγοντας κουτάκια

Ξεσκονίζοντας κάτι παλιά ποστ μ' έπιασε ένα επίμονο φτάρνισμα. Νά 'ταν ο μπουχός που σηκώθηκε; Να με γυρνοφέρνει κανα κρυολόγημα; Σημειωτέον δε πως είμαι και λίγο αλλεργικός στη γύρη, δεν πιστεύω ν' ανάδεψα τίποτα κόκκους περασμένων ανοίξεων. Δεν ξέρω μην ελλοχεύουν και τίποτα ακάρεα, κρυμμένα ανάμεσα σε αγνές προθέσεις και κοινοτοπίες.

Ομολογώ πάντως, μ' αρέσει να ψαχουλεύω παλιά κουτιά. Όταν ήμουν μικρός αναζητούσα τον κρυμμένο θησαυρό στα γεμιστά με λογιώ λογιώ μοδιστρικά, μπιμπελό της μάνας μου. Άσχετο, αλλά γιατί δεν έγινα ράφτης τόσο που μ' αρέσουν οι δαχτυλήθρες;

 Μετά έκανα τη δική μου γεμιστή κούτα και την παράτησα στην πατρίδα φορτωμένη παλιά μου αντικείμενα. Από φωτογραφίες μέχρι σκονάκια, κι από ζωγραφισμένα πορτατιφόπανα μέχρι τις γόπες που θα δίπλωνα, αν κάπνιζα τότε. Την ανοίγω κάθε κάμποσα χρόνια, λέω κάτι θα βρω για να πάρω μαζί μου, αλλά πολύ γρήγορα βαριέμαι και την ξανακλείνω ώστε να μπορώ να την ξανανοίξω. Κι αναρωτιέμαι, τι χρειάζεται θέληση πιο ατσάλινη; Να κόψεις το τσιγάρο ή να πετάξεις τη σαβούρα;

Είναι μια λέξη που όλο την ξεχνάω. Θέλω να τη θυμηθώ να την πετάξω στα μούτρα κάποιου, ή έστω στα δικά μου, μα δε μού 'ρχεται ποτέ εγκαίρως. Να, πάλι την ψάχνω και μου κρύβεται. Από "μ" αρχίζει, ε; Θα τη θυμηθώ κι ας που πάρει χρόνο τρισέλιδου ποστ. Πότε ήταν που πάνω σε μια συζήτηση έψαχνα να θυμηθώ το όνομα του Αντριάνο Τσελεντάνο; Τρεις ώρες μου πήρε αλλά το θυμήθηκα. Να τη βρήκα αλλά δεν αρχίζει από "μ". Από "υ", "υποχόνδριος", όχι που δεν θα σε ξετρύπωνα μαρή. Μόνο που ξέχασα τι την ήθελα. Μάλλον με τις κούτες θά 'χει να κάνει.

Κι εκεί που άνοιγα κάτι κουτάκια από την εποχή που το παλιό ΠΑΣΟΚ είχε ψοφήσει και το νέο έκανε υγρά όνειρα εξουσίας -έξι(σ.σ. 7 πλέον) χρόνια πριν, πως περνά έτσι η μόδα στις γραβάτες;- έπεσα σε σωρούς σχολίων των τότε εποχικών σχολιαστών, τύπου:

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

-Τι σχέση μπορεί να έχει ένα μπορντέλο με τη ΓΛΔ, τον Τολστόι και την κατοχική Ελλάδα;

Η καλύτερη σκηνή για κωμωδία είναι η σχεδόν άδεια αίθουσα εκλογικού κέντρου.. Μέσα εκεί θα ανακαλύψει κάποιος πως η πραγματική ζωή γράφει τους καλύτερους διαλόγους.. Η εκλογική διαδικασία φέρνει μέσα σε 8-9 ώρες γνωριμίες μερικών λεπτών, που όμως σου αλλάζουν τη ζωή ..και την πίστη κάποιες φορές. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των μορφωτικών επιπέδων και επαγγελμάτων περνούν μπροστά από τα μάτια σου και για λίγα λεπτά αλληλοεισβάλλετε ο ένας στο μικρόκοσμο του άλλου, δημιουργώντας “μικρές διαταραχές”μέσα σε αυτόν. Κάποιες από αυτές θα τις διαβάσετε εδώ.

Άραγε είναι δυνατόν κομμουνιστές να τουφεκάνε κομμουνιστές στην Καμπότζη; Πως πέθαινει ένας θείος στην Βόρεια Κορέα; Ένα καραβάκι πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει; Αν σταυρώσεις το ψηφοδέλτιο πιάνει η ψήφος καλύτερα; Ποιοι δεν άφησαν τον Αλέξη να κυβερνήσει τελικά; Τέλος, πότε θα φύγουν επιτέλους οι κομμουνιστές Εβραίοι; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν εν καιρώ..
Τώρα μένει να απαντήσουμε σε ένα από αυτά, μέσα από αυτό το κείμενο για μια Ελληνο-γερμανίδα:  

"Τα φώτα της πόλης είναι ένδειξη καλής ζωής;"

Ελληνογερμανίδα γεννημένη το 1943 στην Ελλάδα έλεγε για την άσχημη ζωή στην Ανατολική Γερμανία.. Έλεγε – έλεγε για ελλείψεις τροφίμων, παιδιά να ζητιανεύουν, για την καταπίεση των νέων ενώ ένα δεξιός ψηφοφόρος σιγοντάριζε συμπληρώνοντας για Βόρεια Κορέα και Βενεζουέλα..Σε ερώτηση μου αν έμενε στην Λ.Δ.Γερμανίας ποτέ, μου ‘πε πως όχι είχε πάει μόνο επίσκεψη στον πατέρα της μια φορά στο Δυτικό Βερολίνο:

– Και τότε πως ξέρετε πως η ζωή στο Ανατολικό Βερολίνο ήταν τόσο χάλια ;

Τα κοινωνικά κινήματα και η πολιτική ορθότητα


[...]

Η θεωρία των γυναικείων κινημάτων, ιδίως στις δεκαετίες ’60 και ’70, υιοθέτησε από τη μεταμοντέρνα φιλολογία ότι το κοινωνικό φύλο και η ταξική θέση αναφέρονται σε διαφορετικές σφαίρες σχέσεων εξουσίας και συνεπώς δεν σχετίζονται στη βάση τους. Γενικά, τα κοινωνικά κινήματα στράφηκαν στην πολιτική πάλη για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων, ανεξάρτητα ή και με πλήρη απουσία κριτικής στην παραγωγή και την αναπαραγωγή του συστήματος που γεννά την καταπίεση. Έτσι, δεν μπόρεσαν να δουν στη συνέχεια πως αυτό που έλεγαν πρόοδο αντιστοιχούσε σε μεγάλο βαθμό σε νέα μοντέλα ένταξης των γυναικών στην παραγωγή.

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ έδειξε υπέροχα, στο έργο της για τη συσσώρευση του κεφαλαίου, πώς η επιβολή των εμπορευματικών σχέσεων προσκρούει στις μη αλλοτριωμένες κοινωνικές σχέσεις, κάτι που πρέπει να ξεπεραστεί με στρατιωτική και πολιτική βία. Το κεφάλαιο είναι ταξική σχέση και ως ταξική σχέση δεν είναι άλλο από τη διαδικασία που διαχωρίζει τον εργάτη από την ιδιοκτησία των συνθηκών της δικιάς του δημιουργίας, διαδικασία που διαποτίζει όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Έτσι, σε κάθε κρίση, αυτό που συμβαίνει δεν είναι σταμάτημα της προόδου (ποιας προόδου;), αλλά εκ νέου εξαπόλυση και βάθεμα της επίθεσης σε ο, τι έχει μείνει ανθρώπινο.

Αν αποϊστορικοποιήσεις τις συνθήκες παραγωγής και αναπαραγωγής της υπάρχουσας πραγματικότητας και, εν τέλει, αν τις αντιμετωπίσεις ως κάτι φυσικό και αιώνιο, μένεις με την προοπτική καλύτερης διαχείρισης του υπάρχοντος. Η μεταμοντέρνα φιλολογία, ως απολογήτρια της νεοφιλελεύθερης αυτοθέσμισης του καπιταλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης ως τελευταίας και μη αμφισβητήσιμης πραγματικότητας, πρόσθεσε κάτι ακόμα στη σοσιαλδημοκρατική θεωρία περί καλύτερης διαχείρισης: αποσυνέδεσε την εξουσία από την ιδιοκτησία των μέσων αναπαραγωγής. Είπε ότι οι σχέσεις εξουσίας είναι φυσικές και αιώνιες.

Κάπως έτσι, ο κόσμος νοείται ως ένα κλειστό σύστημα, μία αυτορρυθμιζόμενη μηχανή που τα συστατικά της είναι προκαθορισμένα και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τα διαχειριστείς λίγο καλύτερα, αλλά ποτέ να τα αλλάξεις στην ουσία τους και έξω από το σύστημα. Η δομή είναι δεδομένη, λοιπόν, και απομένει η πάλη για τα πρωτεία της διαχείρισής.