Προς νέες επικίνδυνες αποφάσεις με τη «βούλα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κλέβει ξανά την παράσταση εκτινάσσοντας τις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, τα οποία βρωμάνε από παντού μπαρούτι.
Συγκεκριμένα, δίνοντας χτες το περίγραμμα της συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, παρουσίασε, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, μια σειρά από πίνακες και στοιχεία για το πώς αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών, σε αντανάκλαση της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, και πώς εκτιμάται ότι θα κλείσουν στο τέλος του χρόνου. «Εχουμε πέντε συνεχή έτη αύξησης των αμυντικών δαπανών», είπε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι μέχρι τα τέλη του 2020 Ευρωπαίοι εταίροι και Καναδάς θα έχουν προσθέσει ως τέτοιες δαπάνες συνολικά πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2016, κατ' απαίτηση των ΗΠΑ, που ζητούν να αυξήσουν και οι άλλοι τις συνεισφορές τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «success story» της λυκοσυμμαχίας
Περνώντας στον επόμενο πίνακα, τόνισε ότι όλο και περισσότεροι σύμμαχοι πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα όπως καθορίστηκε το 2014, κάθε χρόνο να δαπανούν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες. Φέτος αναμένουν 8 κράτη να πιάσουν αυτόν το στόχο, με τις ΗΠΑ πρώτες (υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2019 θα έχουν ξοδέψει 3,42% του ΑΕΠ τους), την Ελλάδα δεύτερη (2,24%) και στην τρίτη θέση Εσθονία και Βρετανία (με 2,13%).
Σε άλλο πίνακα που παρουσιάστηκε χτες στις Βρυξέλλες, προκύπτει ότι η Ελλάδα από τα 4,353 δισ. ευρώ του 2014 αναμένεται να δαπανήσει για στρατιωτικές δαπάνες το 2019 4,624 δισ. Μια αύξηση, σε πραγματικές τιμές, 6,23%, όπως την προσδιορίζουν οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε την τιμητική της και σε άλλο ένα σημείο χτες, όταν ο Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε πότε θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ η Β. Μακεδονία. Επέμεινε ότι η πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ (που έχει προκαλέσει την οξεία αντίδραση της Μόσχας) αποτελεί το «success story» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Οτι «διαχέει δημοκρατία, σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».
Πρόσθεσε ότι θα ήταν «τέλειο» αν η διαδικασία κύρωσης των σχετικών πρωτοκόλλων ένταξης της Β. Μακεδονίας είχε ολοκληρωθεί στα Κοινοβούλια των κρατών - μελών μέχρι το Δεκέμβρη, και έμπαινε τότε η γειτονική χώρα και επισήμως στη λυκοσυμμαχία, σε φιέστα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται να γίνει στο Λονδίνο.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, η ένταξη προχωρά καθώς «λύθηκε το μεγάλο ζήτημα του ονόματος λόγω του πολιτικού θάρρους που επέδειξαν Τσίπρας και Ζάεφ».
Σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική «περικύκλωσης» της Ρωσίας
Ψηλά στην ατζέντα της συνόδου βρίσκεται ακόμη το ζήτημα της Συνθήκης INF για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ να συνεχίζει τις κατηγορίες προς τη Μόσχα ότι την παραβιάζει.
«Η Ρωσία έχει περιθώριο μέχρι τις 2/8 να καταστρέψει επαληθεύσιμα τους πυραύλους "SSC-8", οι οποίοι παραβιάζουν τη Συνθήκη», έστειλε σήμα χτες ο Στόλτενμπεργκ, ενόψει και του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας που συνέρχεται ξανά την επόμενη βδομάδα, όπου οι ΝΑΤΟικοί θα ξαναθέσουν το θέμα.
«Εμειναν μόλις 5 εβδομάδες για να σώσει η Ρωσία τη Συνθήκη», είπε ο Στόλτενμπεργκ, μπρος και στην απειλή των ΗΠΑ ότι θα αποχωρήσουν από τη σύμβαση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γνωστοποίησε ότι σήμερα οι υπουργοί Αμυνας θα αποφασίσουν «τα επόμενα βήματα του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που η Ρωσία δεν συμμορφωθεί».
Ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να αναπτύξει νέους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη και ότι δεν θέλει μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Και μόνο το γεγονός, ωστόσο, ότι η πρώτη θεματική ενότητα της συνόδου αφορά συνεδρίαση της ομάδας πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ (NATO Nuclear Planning Group) σε επίπεδο υπουργών, εντείνει τις ανησυχίες, παρά τα όσα επισήμως λέγονται. Αλλωστε, και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, που απέφυγε επιμελώς να διευκρινίσει ποια είναι τα αντίμετρα που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ, είπε πως «καθώς η Ρωσία αναπτύσσει νέους πυραύλους, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αποτροπή και η άμυνά μας παραμένουν αξιόπιστες και αποτελεσματικές».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε πως το ΝΑΤΟ δαπανά περισσότερα για ανάπτυξη υποδομών στην Πολωνία, ώστε να μπορούν να στεγαστούν εκεί περισσότερες δυνάμεις των ΗΠΑ, σε ένα ακόμα βήμα στα ΝΑΤΟικά σχέδια «περικύκλωσης» της Ρωσίας.
Με τους ίδιους στόχους εξάλλου στους κόλπους του ΝΑΤΟ είναι σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση καθώς από 1 έως 12/7 γίνεται στη Μαύρη Θάλασσα η μεγάλη άσκηση «Sea Breeze 2019», που επισήμως διοργανώνεται από την Ουκρανία και τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ και στην πράξη θα κινητοποιήσει δυνάμεις από 19 χώρες (Βουλγαρία, Καναδά, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Βρετανία, ΗΠΑ και Ελλάδα, με τη συμμετοχή της να αφορά, καταπώς λέγεται, εκπαιδευτές από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα και ένα στέλεχος στο διευθύνον επιτελείο της άσκησης), συνολικά 32 πλοία, 24 αεροσκάφη και πάνω από 3.000 στρατιώτες.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε ακόμα ότι στο πλαίσιο της συνόδου αναμένεται να γίνει συζήτηση και για τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια για το Ιράν, επικαλούμενος την «ανησυχία» του δολοφονικού οργανισμού για την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ, «την πολιτική του Ιράν να αποσταθεροποιεί την περιοχή, τη στήριξή του σε τρομοκρατικές ομάδες, τις ανακοινώσεις του για εμπλουτισμό ουρανίου, το πυραυλικό του πρόγραμμα» κ.ά.
Με «ορμή» τα νέα επικίνδυνα σχέδια
«Επενδύουμε επίσης σε περισσότερες νέες δυνατότητες», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ. «Φέτος, 16 σύμμαχοι αναμένεται να φτάσουν το επιμέρους στόχο τουλάχιστον 20% των αμυντικών δαπανών τους να αφιερώνεται σε σημαντικό εξοπλισμό. Σχεδόν όλοι οι σύμμαχοι έχουν σχέδια να φτάσουν αυτόν το στόχο μέχρι το 2024». Σε αυτό το πλαίσιο, στο διήμερο προγραμματίζονται φιέστες και υπογραφές μνημονίων συνεργασίας από τους υπουργούς κρατών - μελών για ανάπτυξη από κοινού πυρομαχικών.
Ταυτόχρονα, «οι σύμμαχοι διαθέτουν περισσότερες δυνάμεις για τις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. «Πρόκειται για εντυπωσιακή πρόοδο. Και ένα σημάδι δέσμευσης. Πρέπει όμως να διατηρήσουμε τη θετική ορμή», καλώντας τα κράτη - μέλη «να αναπτύξουν μια κουλτούρα ετοιμοτήτων ("readiness"), να έχουν έτοιμες δυνάμεις και διαθέσιμες για προώθηση και ανάπτυξη όπου χρειαστεί. Εχουμε ήδη πολλές συνεισφορές από τα κράτη - μέλη αλλά έχουμε κάποια κενά, και θα δουλέψουμε μέχρι τέλη του χρόνου για να τα καλύψουμε», είπε.
Στη θεματολογία της συνόδου είναι και οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες (τηλεπικοινωνίες, κβαντική πληροφορική, τεχνητή νοημοσύνη), η από κοινού ανάπτυξη δυνατοτήτων όπως drones και αεροσκάφη, ο καθορισμός κοινών επιχειρησιακών σχεδιασμών των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, Φ. Μογκερίνι.
Οι υπουργοί θα εγκρίνουν επίσης την πρώτη διαστημική πολιτική του ΝΑΤΟ που «αφορά στη δημιουργία ενός πλαισίου για το πώς το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στο Διάστημα, για την ασφάλεια και τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.