Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπαθούν να κολυμπήσουν στις αντιφάσεις τους


Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι συριζαίοι, μόλις συνήλθαν από το χαστούκι της 26ης του Μάη, ήταν να λουστράρουν τη βιτρίνα τους. Δείγμα κι αυτό του πώς αντιλαμβάνονται την πολιτική αντιπαράθεση. Ως μια προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου με διάφορα κόλπα αμερικάνικου τύπου.

Θα προσέξατε, ασφαλώς, την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Τσίπρα (στο απολύτως ασφαλές περιβάλλον της ΕΡΤ). Ο κόσμος είδε έναν «άλλο» Τσίπρα. Προσηνή, χαμηλότονο, χωρίς την οίηση και την ειρωνεία σε βάρος του Μητσοτάκη που χαρακτήριζε τις εμφανίσεις του πριν από τις ευρωεκλογές. Ακόμα και για το ζήτημα του προσωπικού τους τηλεοπτικού ντιμπέιτ μίλησε χωρίς ειρωνεία, χωρίς να προσπαθήσει να προσβάλει τον Μητσοτάκη. Οι σκηνοθετικές οδηγίες υλοποιήθηκαν από τον καλό ηθοποιό Τσίπρα (το αν θα φέρουν αποτέλεσμα είναι άλλο ζήτημα - εμείς λέμε ότι μάλλον δε θα φέρουν).

Ο Πολάκης έτσι κι αλλιώς δεν βρισκόταν στην φροντλάιν της κυβέρνησης (έχει το πολιτικό αισθητήριο και γι' αυτό σταμάτησε τις «τρολιές» από το φέισμπουκ), υπήρχε όμως ο «κυριλέ Πολάκης με γραβάτα», ονόματι Τζανακόπουλος, τον οποίο επίσης αποφάσισαν να αποσύρουν, αντικαθιστώντας τον με τη «γλυκομίλητη» Αχτσιόγλου. Τέλος, επανέφεραν στην πρώτη γραμμή τον Σταθάκη, την επιτομή του «δεξιού συριζαίου», προκειμένου να βάψουν με μπόλικες πινελιές «οικονομικού ρεαλισμού» τον οικονομικό τους λόγο. Ο Σταθάκης έπιασε αμέσως δουλειά, αναλαμβάνοντας να «βγει από τα δεξιά» στη ΝΔ, την οποία κατηγορεί για μη πραγματοποιήσιμο οικονομικό πρόγραμμα, εν αντιθέσει μ' αυτό του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Σταθάκης εμφανίστηκε στο πρωινάδικο του ΑΝΤ1 (η επιλογή εκπομπής δεν έγινε τυχαία, όπως αντιλαμβάνεστε), κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «μας έριξε στα βράχια». Οχι επειδή εφάρμοσε τη μνημονιακή πολιτική, αλλά επειδή «το 2012-2014 έκανε μια καταστροφική διαχείριση μνημονίου»! Το παλιό δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» έχει πλέον αντικατασταθεί από το δίλημμα «αποτελεσματικοί – αναποτελεσματικοί διαχειριστές του Μνημόνιου»! «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε πίσω», σ’ αυτούς που δεν ξέρουν να εφαρμόσουν σωστά τη μνημονιακή πολιτική, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους.

Εχει και συνέχεια, όμως. Ο Σταθάκης ζήτησε «να δούμε αν η μείωση των φόρων που επικαλείται η ΝΔ είναι μια βιώσιμη στρατηγική ή θα φέρει δημοσιονομικό εκτροχιασμό σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μέχρι το 2022»! Τι έλεγαν στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια και την έβαλε στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ ο Μητσοτάκης έχει κρυφή μνημονιακή-νεοφιλελεύθερη ατζέντα.
Τώρα, κατηγορούν τον Μητσοτάκη ότι τάζει υπερβολικές φοροαπαλλαγές, που θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και δε θα επιτρέψουν να πιαστούν οι στόχοι για «πρωτογενές πλεόνασμα» 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022.

Για να είμαστε πλήρεις, πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτό το έχει πει για πρώτη φορά ο Χουλιαράκης στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2019, κατά την οποία είχε κάνει και κοστολόγηση των μέτρων του προγράμματος της ΝΔ. Αυτό είχε ενθουσιάσει τον Τσακαλώτο που έκανε κάμποσες φορές αναφορά στην ανάλυση του Χουλιαράκη. Τότε όμως το έλεγαν διαφορετικά. Προσπαθούσαν να καταλήξουν στην ύπαρξη κρυφής νεοφιλελεύθερης ατζέντας του Μητσοτάκη. Ενώ τώρα λένε πως ο Μητσοτάκης, με τις φοροαπαλλαγές θα ρίξει έξω τον Προϋπολογισμό!

Τα ίδια επανέλαβε ο Σταθάκης και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Η ΝΔ έχει ένα οικονομικό πρόγραμμα εξωπραγματικό. Υπόσχεται πράγματα τα οποία είτε δεν μπορεί να εφαρμόσει είτε, αν τα εφαρμόσει, θα έχουν τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσουν τη χώρα σε δημοσιονομική εκτροπή. (…) Αν κανείς κοιτάξει διεξοδικά τα μέτρα αυτά, θα διαπιστώσει ότι τα μισά έχουν ήδη υλοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μισά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, εάν εφαρμοστούν, θα θέσουν θέμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, διότι θα δημιουργήσουν δημοσιονομική εκτροπή»! Επαναλαμβάνεται το σόου του 2014, με εναλλαγή στις πρωταγωνιστικές θέσεις. Τότε ήταν η ΝΔ που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό!

Αυτά τα κάνουν για να πιάσουν τη «μεσαία τάξη», τους «νοικοκυραίους», που γενικά θέλουν «σταθερότητα», την οποία υποτίθεται ότι εξασφαλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με το «λελογισμένο μείγμα» οικονομικής πολιτικής, όπως λέει ο Τσίπρας, σε αντίθεση με τη ΝΔ που τάζει πράγματα που θα οδηγήσουν σε οικονομική αναστάτωση. Απευθυνόμενοι στους «νοικοκυραίους» της «μεσαίας τάξης», άλλαξαν και τον τρόπο προσέγγισής τους. Αυτοί που το βράδυ των ευρωεκλογών και την επόμενη μέρα έβριζαν τον κόσμο ότι είναι αχάριστος ή ότι δεν κατάλαβε τι ψήφισε τώρα το ‘χουν ρίξει στο γλείψιμο.

«Εχουν δίκιο οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται γιατί δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τις ζωές τους όσο θα θέλαμε, να τους πείσουμε ότι δεν αδιαφορήσαμε για την ποιότητα της ζωής των μεσαίων στρωμάτων», λέει ο Τσακαλώτος. Κι αμέσως πετάει τη δικαιολογία: «Ημασταν όμως αναγκασμένοι να κινηθούμε σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο με ανόητους καταναγκασμούς που μας επιβλήθηκαν». Και ξανά-μανά γλείψιμο: «Κατανοώ πώς και γιατί μπορεί να δόθηκε η εντύπωση ότι δεν ήμασταν αρκετά κοντά στην κοινωνία για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της αλλά και για να βλέπουμε τον πραγματικό αντίκτυπο της πολιτικής μας στις ζωές των ανθρώπων. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι δεν είχαμε φανταστεί τις δυσκολίες του εγχειρήματος να στήσεις στα πόδια της μια γκρεμισμένη οικονομία, μια καθημαγμένη κοινωνία, μια δύσκαμπτη δημόσια διοίκηση».

Για να τονώσουν το ηθικό του μηχανισμού και να δείξουν σίγουροι για την εκλογική ανάκαμψη, επιστρατεύουν και την αριθμητική: 4% χάσαμε προς τη ΝΔ, ένα τμήμα μπορεί να γυρίσει. Περισσότερο από 7% χάσαμε προς την αποχή και προς μικρότερα κόμματα (όχι ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ), οπότε αν τους πάρουμε κι αυτούς, η διαφορά πουφ! εξαερώθηκε και περνάμε μπροστά.

Στην πραγματικότητα, ξέρουν ότι η νίκη έχει πετάξει. Θα παλέψουν περισσότερο για να μη μεγαλώσει η διαφορά και λιγότερο για να μειωθεί. Η πολιτική τους δεν έχει αλλάξει σε τίποτα. Αλλάζουν μόνο το περιτύλιγμα με την οποία τη σερβίρουν, προσπαθώντας να μη βγάζουν αλαζονεία, φορώντας τη μάσκα των «καλών λαϊκών παιδιών». Για να γίνουν δε περισσότερο πειστικοί, ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει για ψήφιση διάταξη με την οποία θα καταργεί τη μείωση του αφορολόγητου. Αυτήν που πριν από μερικές βδομάδες έλεγε ότι «δεν είναι της παρούσης», επειδή δεν υπάρχει ακόμα «δημοσιονομικός χώρος»!

Πρόκειται, φυσικά, για τον ίδιο μαυρογιαλουρισμό που χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ και στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών. Οι «θεσμοί» συμφωνούν, είπε ο Τσίπρας, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που θα τον ενδιέφερε. Στο κάτω-κάτω, δε θα είναι αυτός πρωθυπουργός σ' ένα μήνα. Αν δε βγαίνει ο λογαριασμός του «πρωτογενούς πλεονάσματος» 3,5%, ας τα βρει ο Κούλης με την τρόικα. Γιατί, όμως, να αποδώσει εκλογικά ένα τέτοιο μέτρο, όταν τα αντίστοιχα μέτρα δεν απέδωσαν τίποτα στις κάλπες της 26ης του Μάη;
___________
ΥΓ1. Μετά τον Πιτσιόρλα, που ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος βουλευτής και θα επιστρέψει στις μπίζνες, άλλο ένα «ποντίκι» εγκαταλείπει το βυθιζόμενο σκάφος. Ο Χουλιαράκης έχει εξαφανιστεί από την πολιτική πιάτσα και έχει φροντίσει να διαρρεύσει ότι θα ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ. Με τα γαλόνια του αποτελεσματικού μνημονιακού υπουργού νομίζουμε πως δεν ήταν δύσκολο να βρει θέση σε κάποιο αμερικάνικο ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Εμείς να πούμε μόνο ότι αυτές οι «δραπετεύσεις» δείχνουν πόσο πιστεύουν τα μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική νίκη στις 7 Ιούλη.

ΥΓ2. Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον Παυλόπουλο διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές για την αντιμετώπιση σοβαρού εθνικού θέματος. Ποιο είναι αυτό; Η πορεία της οικονομίας! Το είχε κάνει και ο Καραμανλής το 2009, οπότε τι να του πουν οι δεξιοί; Φυσικά, κανένα εθνικό θέμα δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο η θέληση της εκάστοτε κυβέρνησης να κάνει αυτή τις εκλογές και όχι υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Πηγή: Κόντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.