Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τις «συνέπειες» μίας πιθανής στρατιωτικής δράσης εναντίον του

Ο Ιρανός ναύαρχος Χατζιζαντέχ μπροστά στα συντρίμμια του drone
Το Ιράν διαμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Ελβετού πρεσβευτή ότι η Ουάσινγκτον θα φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων «Fars», στον απόηχο της πληροφορίας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σταμάτησε την τελευταία στιγμή στρατιωτικό πλήγμα κατά της Τεχεράνης για την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους.

Καθώς η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, ο Ελβετός πρεσβευτής στην Τεχεράνη εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Στο μεταξύ η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, συντρίμμια του στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε από το Ιράν. Το δίκτυο IRIB παρουσίασε μια σύντομη αλληλουχία εικόνων με τον ναύαρχο Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης, να απαντά στις ερωτήσεις δημοσιογράφου, μπροστά από συντρίμμια αραδιασμένα στη σειρά στο έδαφος ή σε ράφια. «Τα συντρίμμια επέπλεαν, τα ανασύραμε στην επιφάνεια στα χωρικά ύδατά μας», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν εξέπεμψε δύο φορές προειδοποίηση προτού καταρρίψει το αμερικανικό drone.

Ο ταξίαρχος σημείωσε επίσης ότι η Τεχεράνη απέφυγε να καταρρίψει άλλο αμερικανικό αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες, το οποίο συνόδευε το αμερικανικό στρατιωτικό drone που κατέρριψε στον Κόλπο.

Εντείνεται η ανησυχία για στρατιωτική σύγκρουση

Την ίδια ώρα η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, για το ενδεχόμενο μίας ένοπλης σύγκρουσης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην κατάσταση στον Κόλπο είπε ότι μπορεί να κάνει «μόνον μια έντονη σύσταση: ατσάλινα νεύρα», σύμφωνα με την εκπρόσωπό του στη Γενεύη.

«Επανειλημμένως έχουμε δηλώσει ότι απευθύνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση σε όλες τις πλευρές και έχουμε εδώ και καιρό μιλήσει σαφώς για τα θέματα που έχουμε με την δραστηριότητα του Ιράν», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. «Δεν πιστεύουμε ότι μια κλιμάκωση θα ήταν προς το συμφέρον οποιασδήποτε πλευράς και συνεχίζουμε να έχουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τους εταίρους μας», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Την έκκληση προς τις εμπλεκόμενες πλευρές απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, όταν ερωτήθηκε για τον νέο κύκλο έντασης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, είπε ότι «η κατάσταση στον Περσικό είναι εξαιρετικά τεταμένη και αυτό προκαλεί ανησυχία στο έπακρο».

Από την άλλη, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν ισορροπούν στα όρια του πολέμου, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν, είναι καθόλα προφανές ότι η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Θα έλεγα ότι είναι ισορροπία στα όρια του πολέμου», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Ριαμπκόφ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «προκαλούν την κατάσταση, την ωθούν στην άβυσσο μιας ανοιχτής σύγκρουσης, όσο κι αν το Πεντάγωνο προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο».
Πηγή: 902 από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, TASS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.