Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Λ.Δ. Κορέας: Με ποινή του θανάτου απαγορεύεται πλέον η φράση «Κιμ Πάτα Το Κουμπί»

Ο Βορειο-κορεάτης ηγέτης δεν έχει χρόνο για την αξιολόγηση όλων των αιτήσεων


Σε άλλη μια ιδιαίτερα νοσηρή απαγόρευση φαίνεται να προέβη το κράτος της Βόρειας Κορέας η οποία στοχοποιεί αυτή τη φορά όσους πολίτες καλούν στο διαδίκτυο τον ηγέτη του κράτους Κιμ Γιονγκ Ουν να «πατήσει το κουμπί», υπονοώντας έμμεσα την εντολή για εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων.

Η ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία της φράσης φαίνεται να ενόχλησε τον ίδιο τον -γνωστό για τις ιδιορρυθμίες του- αρχηγό της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης ,ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να δήλωσε «Θα το πατήσω μόνο όταν εγώ το θελήσω».

Πηγές από την Πιονγιάνγκ αναφέρουν πως οι αρχές στην Βορειοκορεάτικη Πρωτεύουσα δείχνουν ανακουφισμένες με την νομοθετική ρύθμιση καθώς απαλλάσσονται πλέον από τον βαρύτατο φόρτο της επεξεργασίας των αιτήσεων ανα τον κόσμο.

«Ήταν εφιαλτικό» – σχολιάζει αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Κάθε μέρα κατασπαταλούνταν εκατομμύρια εργατοώρες από υπαλλήλους της κυβέρνησης για να εξετάσουμε όλα τα αιτήματα για το πάτημα του κουμπιού. Δεν μπορούσαμε να δούμε τις οικογένειες και τα παιδιά μας».

Στον χάρτη που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας και Πυραυλικής Ασφάλειας φαίνεται ότι οι κλήσεις γίνονταν από διάφορα σημεία του κόσμου με ιδιαίτερη έξαρση στην νότια περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου.

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ: ΜΙΑ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Μετά την ωμη επέμβαση στην Σομαλία από το ΝΑΤΟ και τους παρατρεχάμενους τους,οι οποίοι επενέβηκαν με το πρόσχημα της "ανθρωπιστικής βοήθειας" φεύγοντας από εκεί και αφού έκαναν πλήθος εγκλημάτων ,άφησαν πίσω τους μια χώρα σε πλήρη αναρχία, παραδομένη στους πολέμαρχους και σε μια διεφθαρμένη "κυβέρνηση".

Οι πρώτες πειρατείες συνέβησαν σε Κινέζικα ψαράδικα, τα πλοία τα πήραν και τα πληρώματα χάθηκαν (προφανώς εκτελέστηκαν όλοι), αργότερα άνοιξε η όρεξη τους και έκαναν το ίδιο σε εμπορικά πλοία , το πλήρωμα το κρατούσαν ζωντανό τώρα (κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, πολλοί ναυτικοί εκτελέστηκαν για να εκβιαστούν οι πλοιοκτήτες να δώσουν τα λύτρα). Τώρα οι πειρατές ζητούσαν λύτρα για το καράβι, το φορτίο και την ζωή του πληρώματος.

Τότε ήταν όπου οι Η.Π.Α. βρήκαν την τέλεια ευκαιρία να παρατείνουν την εκεί παρουσία του πολεμικού τους ναυτικού με πρόσχημα την πειρατεία. Από την άλλη πλευρά η εταιρία ναυτασφαλίσεων LLOYDS, ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, από την στιγμή όμως που οι πλοιοκτήτες και οι ναυλωτές ζήτησαν τα πλοία να ασφαλίζονται για τον διάπλου των πλοίων στην περιοχή, τα υπέρογκα αυτά ασφάλιστρα έβγαλαν τους LLOYDS από το φάσμα της χρεοκοπίας. Τώρα τις διαπραγματεύσεις με τους πειρατές τις αναλάμβαναν ειδικοί διαπραγματευτές των ασφαλιστών και οι παραδόσεις χρημάτων γίνονταν (και γίνονται ακόμη) με ρίψη της βαλίτσας με το χρήμα από ελικόπτερα.

Ομολογία-σοκ πράκτορα της CIA: Πληρώσαμε πολιτικούς, ΜΚΟ, δημοσιογράφους για να διαλύσουμε την Γιουγκοσλαβία

Ο πρώην πράκτορας της CIA Ρόμπερτ Μπέιρ είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων που αποκαλύπτουν τα μυστικά της υπηρεσίας, αλλά και των κυβερνήσεων του Μπιλ Κλίντον και του υιού του Τζόρτζ Μπους, του τζούνιορ.

Έχει πολλάκις συλληφθεί και κρατηθεί. Ο Μιτ Γουόσπουρ, ένας προσωπικός του φίλος εργαζόμενος στη Γερουσία, ο οποίος του έδινε πληροφορίες, έχει δολοφονηθεί.

Ως πράκτορας της CIA ο Μπέιρ εργάστηκε στη Γιουγκοσλαβία το 1991-94 και στη Μέση Ανατολή. Από την αποχώρησή του από την υπηρεσία και μετά έχει πολλάκις κατηγορήσει την κυβέρνηση Μπους ότι προκαλούσε πολέμους για το πετρέλαιο.

Σε συνέντευξή του, ο Μπέιρ προέβη σε εκπληκτικές αποκαλύψεις:

«Στη Γιουγκοσλαβία πήγα στις 12 Ιανουαρίου 1991, με ελικόπτερο, στο Σεράγεβο. Δουλειά μας ήταν να επιτηρούμε τους υποτιθέμενους Σέρβους τρομοκράτες ώστε να μην επιτεθούν στην πόλη. Μας είχαν ενημερώσει για μια οργάνωση με την ονομασία Ανώτερη Σερβία, η οποία σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη λόγω της επιθυμίας της Βοσνίας να αποσχιστεί από τη Γιουγκοσλαβία.

»Στην πραγματικότητα αυτή η οργάνωση ούτε καν υπήρχε. Οι επικεφαλής μας, μας έλεγαν ψέματα. Η αποστολή μας ήταν απλώς να προκαλέσουμε πανικό στους πολιτικούς στη Βόσνια, να τους πείσουμε ότι επίκειται σερβική επίθεση. Η αποστολή αυτή τελείωσε για μένα σε δύο εβδομάδες. Ανέλαβα νέα στη Σλοβενία. Η επιχείρηση στη Βοσνία διήρκεσε έναν μήνα και είχε κωδική ονομασία Ίστινα (αλήθεια).

Η Κάρι Μάθισον σάστισε...

Οταν η κινηματογραφική φαντασία συναντάει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Με αφορμή μια τηλεοπτική σειρά


Πού σταματάνε τα όρια της κινηματογραφικής φαντασίας (λέμε τώρα) και πού ξεκινάνε τα πραγματικά σενάρια και σχέδια ιμπεριαλιστών, αστικών κρατών, μυστικών υπηρεσιών και κάθε είδους μηχανισμών και η εξοικείωση των λαών με αυτά, είναι καμιά φορά δύσκολο να διακρίνει κανείς.

Πριν λίγες μέρες προβλήθηκε πλατιά από τα αστικά ΜΜΕ και μια ακόμη περίπτωση, αυτή της ταινίας «Made in France», που απέτυχε για δεύτερη φορά την περασμένη βδομάδα να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο λόγος; Η ταινία που γυρίστηκε πέρυσι, έχει ως υπόθεση τις φετινές επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι! Ακόμα πιο ανατριχιαστικό; Τη μέρα των επιθέσεων, το Παρίσι είχε γεμίσει με αφίσες της ταινίας, που έδειχναν το ένα πόδι του πύργου του Αϊφελ να είναι... καλάσνικοφ. Μάλιστα, η πρεμιέρα της ταινίας αναβάλλεται για δεύτερη φορά, αφού είχε αναβληθεί και τον περασμένο Γενάρη λόγω της δολοφονικής επίθεσης τότε στο περιοδικό «Charlie Hebdo».
Βέβαια, η συγκεκριμένη ταινία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα «διαβολικών συμπτώσεων». Κι ούτε είναι σκοπός του άρθρου να αποκαλύψει αν η κότα έκανε τ' αυγό ή τ' αυγό την κότα. Αλλωστε, συνειδητά ή κατά τύχη, «τα μεγάλα πνεύματα» δεν μπορεί παρά να συναντώνται όλο και περισσότερο πάνω στο έδαφος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των σκληρών συγκρούσεων μονοπωλίων, καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών ενώσεων για το μοίρασμα αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Εδαφος που προσφέρεται και αξιοποιεί και κάθε λογής «αναπαραστάσεις» της πραγματικότητας και όλα τα σύγχρονα μέσα, μαζί και της προπαγάνδας, της τρομοϋστερίας και της «ψυχολογικής προετοιμασίας» για την επιτυχία των σχεδίων κάθε πλευράς και όλων των πλευρών μαζί ενάντια στους λαούς. Σχέδια που χρειάζονται και την καλλιέργεια της ανοχής, έως και ενεργητικής συμμετοχής των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Και τι καλύτερο από τον κινηματογράφο, «τη μαζικότερη όλων των τεχνών»;

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Χειροπέδες σε 2 δημοσιογράφους της Τζουμχουριέτ - Έκαναν το "έγκλημα" να αποκαλύψουν ότι ο Ερντογάν έστελνε όπλα στη Συρία

Can Dündar- Erdem Gü
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες δύο γνωστούς δημοσιογράφους της χώρας με την κατηγορία της προδοσίας.

Το τουρκικό κράτος έβαλε στο στόχαστρό του τους δημοσιογράφους της Τζουμχουριέτ τον αρχισυντάκτη Can Dündar (αριστερά στη φωτό) και τον Erdem Gü (δεξιά στη φωτό).

Υπενθυμίζεται πως η Τζουμχουριέτ είχε αποκαλύψει πως κρατικές μυστικές υπηρεσίες της χώρας έστελναν όπλα στη Συρία.

Οι δυο δημοσιογράφοι μετά την σύλληψη τους κατηγορήθηκαν για συνέργεια σε τρομοκρατία, ενώ κατηγορήθηκαν επίσης και για το αδίκημα της δημοσίευσης εμπιστευτικών κρατικών πληροφοριών.

«Μας κατηγορούν για κατασκοπία. Ο πρόεδρος είπε πως οι πράξεις μας είναι «προδοσία». Εμείς δεν είμαστε ούτε προδότες, ούτε κατάσκοποι, ούτε ήρωες, είμαστε δημοσιογράφοι. Αυτό που κάναμε ήταν η απλώς η δουλειά μας, μία δημοσιογραφική έρευνα» είπε ο Dündar πριν παρουσιαστεί ενώπιον των εισαγγελέων την Πέμπτη.

Μάλιστα οι Dündar and Gül κατηγορούνται πως είναι μέλη της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ.

Υπενθυμίζεται πως το επίμαχο βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 29 Μαΐου από την Τζουμχουριέτ έδειχνε Τούρκους αστυνομικούς να ανοίγουν φορτηγά γεμάτα κιβώτια που είχαν όπλα και πυρομαχικά, τα οποία αποστέλλονται στη Συρία από τις Μυστικές Υπηρεσίες τον Ιανουαρίου 2014.

ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ: Από τον Σιούφα στον Γιαννίτση και από εκεί στον Ρέππα

Πρωτοσέλιδο Ριζοσπάστη, Απρίλης 2001
Μια αναδρομή στις βασικές ανατροπές από το 1990, που είχαν όλες την ίδια στρατηγική στόχευση για λογαριασμό του κεφαλαίου

Το 2001 η κυβέρνηση Σημίτη, με υπουργό Εργασίας τον Τάσο Γιαννίτση (διετέλεσε πρόεδρος του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων - ΕΛΠΕ την περίοδο 2009 - 2011), επιχείρησε για λογαριασμό της εργοδοσίας να προωθήσει την επόμενη μεγάλη, μετά το 1992, αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Οπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, οι στόχοι παρέμεναν ίδιοι: Παραπέρα μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» και να βάλουν, ξανά, οι κεφαλαιοκράτες στο χέρι τα όποια αποθεματικά των Ταμείων. Οπως έκαναν επί περίπου πέντε δεκαετίες, ροκανίζοντας με διάφορους τρόπους σχεδόν 60 δισ. ευρώ, εισφορές των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων.
Συνοπτικά το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση το 2001, είχε τους εξής άξονες:
  • Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και του ποσοστού αναπλήρωσης και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993, που οδηγούσε στη μείωση των συντάξεων (αντί των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας ή του τελευταίου μήνα, θα λαμβάνονταν ως βάση υπολογισμού οι αποδοχές των 10 καλύτερων ετών της τελευταίας 15ετίας).
  • Για τα επικουρικά ταμεία, ο σχεδιασμός ήταν ή να συγχωνευτούν με τα κύρια ή να οδηγηθούν στα χέρια της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Συνταξιοδότηση στα 65 για άνδρες και γυναίκες, για κύρια και επικουρική ασφάλιση. Μέτρο που οδηγούσε στην αύξηση του εργάσιμου βίου, τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια για εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες.
  • Συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη μόνο με 40 χρόνια ή 12.000 ένσημα, από 10.500 ένσημα.
  • Επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό τους, με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στα επαγγέλματα αυτά.
  • Μείωση της κατώτατης σύνταξης, μέσα από την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη συμπλήρωσή της.
  • Ισοπέδωση προς τα κάτω των Ταμείων με την ενοποίησή τους.
Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει

Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι οι βασικές πτυχές όλων των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, αυτών που εκδηλώθηκαν πριν το σχέδιο Γιαννίτση και όσων ακολούθησαν, είναι πανομοιότυπες.

Οικοδόμοι: Συμμετέχουμε στον Πανελλαδικό Απεργιακό Ξεσηκωμό και στην Απεργιακή Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Πέμπτη 3 Δεκέμβρη

  • Για να πούμε όχι στην φοροεπιδρομή. Για να μην περάσουν νέες θηλιές στο λαιμό μας!
  • Για να σπάσουμε το κλίμα ανοχής που λέει πως έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
  • Για να τσακίσουμε το επιχείρημα τους πως «ήξεραν τι ψήφιζαν» στις 20 Σεπτέμβρη.
  • Για να πούμε : Κάτω τα χέρια σας από την κοινωνική μας ασφάλιση. Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ. Καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Καμιά αύξηση του κατώτερου αριθμού των ενσήμων.
(Η Ανακοίνωση σε μορφή .pdf)

Δίνουμε συνέχεια στην μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση της 12 του Νοέμβρη, για να μην διαλύσουν ότι απόμεινε από την κοινωνική ασφάλιση.

Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε ανθρώπινα σαν εργαζόμενοι ή σαν συνταξιούχοι με μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις ανθρώπινες, που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Για αυτό ακριβώς απαντάμε δυναμικά, μαζικά. Δυναμώνοντας την αλληλεγγύη μας στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά.

Δεν αφήνουμε να απλωθεί η εξαθλίωση, το ξεσπίτωμα κανενός. Όλοι για τον ένα και ο καθένας μας για όλους μας. Για την τάξη μας.

Το μεγάλο κεφάλαιο, κυβέρνηση και ΕΕ προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους μιλάνε για μέτρα που αφορούν «όλους». Για να «σώσουν την οικονομία», για «αναδιανομή», για «δικαιοσύνη», «ισότητα», «αξιοκρατία», συνηθισμένες, χιλιοακουσμένες εκφράσεις από όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, προηγούμενους και σημερινούς. Είναι το περιτύλιγμα, το χρύσωμα του χαπιού για να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή μας, στο τσεκούρωμα των συντάξεων και την αντικατάσταση τους με επίδομα πτωχοκομείου και αυτές με προϋποθέσεις και ας τις έχουμε χρυσοπληρωμένες.

Συνάδελφε, μη τους ακούς,

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ"

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ (ΠΡΩΗΝ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ) ΚΑΙ Η ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


Η εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ Α.Ε.Ε.Ε. (πρώην ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ Α.Ε.Ε.Ε.) συνεχίζοντας τις προσπάθειες τρομοκράτησης και φίμωσης των εργαζομένων ξαναχτυπά. Η ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας στην λειτουργία του σωματείου, κατά παράβαση του Ν. 1264 έχει στόχο να κερδίσει χρόνο για την υλοποίηση των σχεδιασμών της, θυμίζει άλλες εποχές, δείχνει όμως και τις προθέσεις των εργοδοτών να ξεμπερδεύουν με τα ταξικά σωματεία, που μπαίνουν εμπόδια στα σχέδιά τους, δείχνει τις επιλογές των εργοδοτών για το νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Με επιστολή της η επιχείρηση, αρχικά αναβάλει την συνάντηση που είχε ζητήσει το Σωματείο, για τέλος του χρόνου, μέχρι να «σχηματιστεί πλήρης εικόνα για την εν γένει πορεία της εταιρείας». Με αίτησή της στο ειρηνοδικείο Αθηνών ζητά να ακυρωθεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης και των εκλογών για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και τέλος δεν αναγνωρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Ο πραγματικός λόγος είναι να κάμψει την αγωνιστικότητα των εργαζομένων για να επιβάλλει τα σχέδιά της, για μείωση του προσωπικού και πιθανόν για αλλαγές συμβάσεων με μείωση μισθών. Θέλουν τους εργαζόμενους απομονωμένους και ανοργάνωτους χωρίς σωματεία. 

Η εμπειρία μας όλο το προηγούμενο διάστημα, για το τι κερδίσαμε, θα είναι ο οδηγός μας από δω και πέρα. Οι εργαζόμενοι δεν θα σκύψουν το κεφάλι. Θα συνεχίσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους με κάθε μέσο. Δεν ξεχνάμε ότι εδώ και 1.5 περίπου χρόνο που ανέλαβε η νέα διοίκηση, δεν τήρησε τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει.

Χέιγκ και Μπόλτον «σπρώχνουν» τη δημιουργία κρατιδίων για το ξαναμοίρασμα των πετρελαίων

Υπέρ της επαναχάραξης των συνόρων σε Συρία - Ιράκ, της δημιουργίας ενός πετρελαιοπαραγωγού «σουνιτικού» και ενός κουρδικού κράτους στην περιοχή, αλλά και υπέρ της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων με πρόσχημα την δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» πρότειναν, με αρκούντως αποκαλυπτικά άρθρα τους στον αμερικάνικο και βρετανικό Τύπο που δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στις 24 Νοέμβρη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ» και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Ο Βρετανός πρώην υπουργός «θυμίζοντας» πως τα σύνορα Συρίας και Ιράκ χαράχτηκαν πριν έναν αιώνα από έναν Βρετανό και έναν Γάλλο διπλωμάτη (συμφωνία των Σάικς - Πικό) τονίζει ότι «δεν θα πρέπει να θεωρούνται απρόσβλητα εάν οι ηγέτες έκαστης χώρας δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα κράτος στο οποίο να μπορούν να ζήσουν όλες οι κοινότητες» και ότι «θα ήταν σωστό να υπάρξει διεθνής υποστήριξη για την διχοτόμησή τους» . Ο Χέιγκ, μολονότι παραδέχεται πως η εισβολή των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων το 2003 στο Ιράκ «ήταν λάθος», προτείνει την επαναχάραξη των συνόρων, διαπιστώνοντας παράλληλα «την ανάγκη να επεμβαίνουμε στο εξωτερικό πιο συχνά μέσα στην επόμενη 25ετία από ό,τι στην προηγούμενη, να είμαστε εξοπλισμένοι γι' αυτό και να το κάνουμε τώρα»! Βασικό του επιχείρημα είναι ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ «δεν είναι φαινόμενο που θα περάσει γρήγορα» και ότι τα τεράστια πλήθη προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή «θα κατακλύσουν την Ευρώπη εκτός και εάν οι λαοί αυτοί έχουν πιο σταθερές χώρες στις πατρίδες τους». Υποστηρίζει έτσι την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων τους στη Συρία ισχυριζόμενος «ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια» μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή...

Σαν συνεννοημένος, παρόμοιες απόψεις προώθησε με άρθρο του στους «Τάιμς της Ν.Υόρκης» ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον.

ΤΡΙΤΗ 1Η ΔΕΚΕΜBΡΗ 2015: 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟ-ΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στηρίζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ, να βάλουν φραγμό στα σχέδια της εργοδοσίας που κλείνει καταστήματα, απολύει εργαζόμενους, μειώνει μισθούς, απαντώντας αγωνιστικά με πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτη 1η Δεκέμβρη 2015, για όλους τους εργαζόμενους, για όλα τα παραρτήματα.

Καλούμε τους εργαζόμενους στην εταιρία του Μαρινόπουλου να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση!

Τα κλεισίματα των καταστημάτων πανελλαδικά, οι απολύσεις εργαζομένων που η εργοδοσία τις εμφανίζει ως "οικειοθελείς αποχωρήσεις", οι ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών υπό την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, οι δυσμενής μεταθέσεις σε μαγαζιά όσο γίνεται πιο απομακρυσμένα από τον τόπο κατοικίας, όλο αυτό το μπαράζ της επίθεσης της εργοδοσίας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ σε εργαζόμενους με στοιχειώδη δικαιώματα, εντάσσεται σε σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική στον κλάδο, την ίδια ώρα που γίνονται σοβαρές ανακατατάξεις στο χώρο, που δυναμώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγαλύτερα σουπερ μάρκετ για το ποιος θα επικρατήσει στην αγορά, ποιος θα έχει περισσότερες πωλήσεις και τζίρο .

Η επίθεση της εργοδοσίας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ συνδέεται και με τη συμφωνία της εργοδοσίας με τράπεζες για δανειοδότηση της εταιρείας.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ο Πούτιν, ο Μεϊμαράκης και οι αστικοί μύθοι

Γράφει ο 2310net //

Δύο πράγματα δεν θα μάθουμε ποτέ: γιατί θεωρούμε τους Ρώσους φίλους μας και τον Πούτιν ανίκητο.

Ως προς το πρώτο, απάντηση μπορεί να δώσει η μεταφυσική αντίληψη πως τα κράτη στην πραγματικότητα υποκινούν τη δράση τους σύμφωνα με την θρησκεία, την φιλικότητα, την γειτονία και όχι με τα συμφέροντα και τις δεσμεύσεις τους. Όταν κάτι τέτοιο υποστηρίζουν οι Έλληνες που λίγα χρόνια πριν συμμετείχαν μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς της ομόδοξης, φίλης και γειτόνισας Σερβίας μέχρι και ο Παίσιος σηκώνει τα χέρια ψηλά και μουντζώνει τα πρόβατα.

Ως προς το δεύτερο, ο Πούτιν έχει εμφανιστεί ως μύθος στην ελληνική πολιτική σκηνή και όχι μόνο, ίσως γιατί παράγουμε περισσότερες εκπομπές συνομωσίας από όσες μπορούμε να καταναλώσουμε. Άπειρες τηλεώρες Λιακόπουλου, αμέτρητα πρωτοσέλιδα Ελέυθερης Ώρας και λίγες –πλην όμως καλοκολλημένες- αφίσες της ΟΑΚΚΕ, τελικά αρκούν για να βαφτίσουμε ανίκητο ηγέτη έναν Πρόεδρο μιας πάλαι ποτέ υπερδύναμης, που του πουλάει τρέλα η Μέρκελ και η ΕΕ, βάζοντάς του εμπάργκο, μη αφήνοντάς τον να φτιάξει τον αγωγό που ονειρεύεται, στήνοντάς του πότε Ουκρανίες, πότε Τουρκίες.

Τραβάμε κολλήματα ως λαός. Καταπίνουμε αμάσητα τους αστικούς μύθους. Πιστεύουμε ότι ο Μεϊμαράκης, ως ο Πούτιν της ΝΔ, θα ξεπάστρεφε κάθε εσωκομματικό αντίπαλο και καταλήγει να μην μπορεί να κάνει block έναν Τζιτζικώστα και έναν Άδωνι. Πιστεύουμε ακόμα –ναι υπάρχουν και είναι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους της ΟΑΚΚΕ- ότι ο Τσίπρας είναι ο Αριστερός ηγέτης που θα μας σώσει και πως αυτά που ψηφίζει δεν τα εννοεί το παιδί.

Οδηγίες πλεύσης από την πρεσβεία

Του Τάσου Τέλογλου

Τι πρέπει να κάνει η Αθήνα;


Τα γεγονότα: το πρωί της 24ης Νοεμβρίου δύο ρωσικά μαχητικά που βομβαρδίζουν περιοχές των Τουρκμένων στη βορειοδυτική Συρία, πετάνε κοντά σε αυτό που οι Τούρκοι ονομάζουν Χατάι και εμείς Αλεξανδρέτα. Είναι μια περιοχή που μέσα από τα τουρκικά σύνορά οι άνθρωποι μιλούν αραβικά και μέσα από τα συριακά μιλούν τουρκικά.
 
Η συριακή περιοχή ελέγχεται από την οργάνωση Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Οι Τούρκοι λένε ότι προειδοποίησαν τους πιλότους δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά, ζητώντας τους να αλλάξουν πορεία, καθώς οδηγούνταν εντός του εναερίου χώρου τους. Το ένα ρωσικό αεροπλάνο αποχώρησε, το άλλο παρέμεινε για 17 δευτερόλεπτα, κατά την τουρκική εκδοχή, στον συριακό εναέριο χώρο. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε ότι το ρωσικό αεροπλάνο σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε κίνδυνο για την Τουρκία, χωρίς όμως να αρνηθεί ότι μπορεί κάποια στιγμή να μπήκε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Ο Πούτιν είπε ότι το τουρκικό χτύπημα οφείλεται στην υποστήριξη της Άγκυρας στο Ισλαμικό Κράτος καθώς οι επιθέσεις που δέχεται αυτό από τη Ρωσία δεν του επιτρέπουν να πουλάει φθηνό πετρέλαιο στην Τουρκία. Σύμφωνα, όμως, με καταγγελίες από την ίδια την πρέσβειρα της ΕΕ στη Βαγδάτη, πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές αγοράζουν και χώρες της Ένωσης προς 12 δολάρια το βαρέλι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν θέλει τους Ρώσους στα πόδια της, ούτε επιθυμεί την προώθηση Κούρδων του Ιράκ προς τη Συρία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα γίνει πιο πιθανή η δημιουργία κουρδικού κράτους. Γι' αυτό και μέχρι πριν από τρεις μήνες υποστήριζε, έστω και «διακριτικά», τους ξένους μαχητές που επιθυμούσαν να ενταχθούν στον ISIS.

ΒΙΟΜΕ: 3 άρθρα

  • Πρώτος πλειστηριασμός για τη ΒΙΟΜΕ- Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι (ΕΡΤ σήμερα)
  • ΒΙΟΜΕ - Το πείραμα πέτυχε: "Αλλάζοντας το εργοστάσιο, δείξαμε ότι αλλάζει η κοινωνία" (Αυγή 22/3/2015)
  • Για την λεγόμενη αυτοδιαχείρηση των εργοστασίων. Η περίπτωση της ΒΙΟΜΕ (ΚΟΜΕΠ #5 2013)

Κατάρριψη σε 17 δευτερόλεπτα; Κάτι δεν κολλάει με την ιστορία της Τουρκίας για παραβίαση του εναέριου χώρου της από το Su-24

Σε επιστολή της προς τον ΟΗΕ, η οποία διέρρευσε στο διαδίκτυο, η Τουρκία υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει το βομβαρδιστικό 10 φορές μέσα σε πέντε λεπτά πριν τα F-16 πυροδοτήσουν βλήματα αέρος-αέρος. Η επιστολή αναφέρει ότι το αεροπλάνο πετούσε 17 δευτερόλεπτα μέσα σε τουρκικό εναέριο χώρο πριν καταρριφθεί.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας εκ μέρους της Τουρκίας πριν από το περιστατικό.

Ανέφερε ότι το Su-24 που καταρρίφθηκε δεν είχε ποτέ μπει στον τουρκικό εναέριο χώρο, επιδεικνύοντας μια καταγραφή πτήσης που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που δόθηκε από την Άγκυρα. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι το Su-24 καταρρίφθηκε πάνω από το συριακό έδαφος, περίπου 1 χιλιόμετρο από τα σύνορα, και συνετρίβη 4χλμ από αυτά.

Ο Ρώσος στρατιωτικός είπε ότι το τουρκικό αεριωθούμενο F-16 που κατέρριψε το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Συρίας προκειμένου να επιτεθεί, σε μια πράξη που παραβίασε την κυριαρχία της χώρας.

Προηγούμενα περιστατικά 
Η Ρωσία και η Τουρκία είχαν στο παρελθόν διαφωνίες σχετικά με την πτήση ρωσικών στρατιωτικών αεριωθουμένων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Στις αρχές Οκτωβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο για λίγο μπήκε στον τουρκικό εναέριο χώρο κάνοντας ελιγμό διαφυγής, όπως είπε αργότερα Ρώσος στρατιωτικός, ύστερα από το κλείδωμα του ρωσικού σκάφους από τουρκικό μαχητικό αεριωθούμενο.

Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε και η Ρωσία ζήτησε συγγνώμη για το λάθος, και αυτό φάνηκε πως ήταν το τέλος της διαμάχης.

«Θα προειδοποιούμε με φιλικό τρόπο οποιαδήποτε χώρα παραβιάζει τα σύνορά μας. Η Ρωσία είναι φίλη και γείτονάς μας. Δεν υπάρχει ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας κατ’ αυτή την έννοια. Το θέμα της Συρίας δεν αποτελεί τουρκο-ρωσική κρίση», δήλωσε τότε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ακόμη και εάν η τουρκική εκδοχή περί του τι συνέβη την Τρίτη είναι αληθινή, η αντίδραση στην προβαλλόμενη παραβίαση από τη Ρωσία φαίνεται να είναι δυσανάλογη και έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της Άγκυρας.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Λαβρόφ: Η Αγκυρα ουσιαστικά τάχθηκε στο πλευρό των τζιχαντιστών

Με την απαράδεκτη αυτή ενέργεια η τουρκική ηγεσία τάχθηκε ουσιαστικά στο πλευρό των τζιχαντιστών, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ο Λαβρόφ ήταν ιδιαίτερα σκληρός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου:
«Η κατάρριψη του αεροπλάνου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία, το οποίο εκτελούσε τα καθήκοντά του στα πλαίσια της ρωσικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης και δεν έχει επ'ουδενί παραβιάσει τα όρια του εναέριου χώρου της Τουρκίας δείχνει πως, στην πραγματικότητα, η ηγεσία της Αγκυρας τάχθηκε στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους» γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Στη δήλωση επισημαίνεται επίσης πως ο ρώσος υπουργός «εξέφρασε την οργή του για τις εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας».

«Μοιάζει πολύ με μια προσχεδιασμένη πρόκληση»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από την επικοινωνία με τον Τσαβούσογλου ο Λαβρόφ τόνισε πως «η Μόσχα δεν σκοπεύει να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Αγκυρα», επισημαίνοντας ωστόσο πως «υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν πρόκειται για μια αυθόρμητη ενέργεια -μοιάζει πολύ με μια προσχεδιασμένη πρόκληση.

Ξαφνικά η Ευρώπη σε πόλεμο

Συντάκτης: Γιώργος Μαργαρίτης*

Και ξαφνικά η Ευρώπη βρέθηκε σε πόλεμο. Σε αντίθεση με προηγούμενους πολέμους που γνώρισε η πλέον πολεμοχαρής ήπειρος στην απώτερη ή την πρόσφατη ιστορία της, τα εξωτερικά γνωρίσματα αυτού του πολέμου δεν ήσαν αυτονόητα διακριτά.

Δεν υπήρξαν ουρές σε στρατολογικά γραφεία, δεν έσπευσαν οι άνθρωποι να κάνουν προμήθειες για τις δύσκολες ημέρες που θα έρχονταν, δεν επιβλήθηκε συσκότιση στις πόλεις, δεν έσπευσαν χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι προς τα απειλούμενα σύνορα. Και όμως, μας διαβεβαίωσε σύμπασα η πολιτική ελίτ της Γαλλίας, ο κύριος Ολάντ φυσικά, ότι η χώρα τους βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και θα παραμείνει σε αυτή ώς το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου τουλάχιστον.

Οι πρώτες μάχες του νέου αυτού πολέμου υπήρξαν καταιγιστικές. Ολόκληρη η Γαλλία «έζησε» -μέσα από τις οθόνες- την επική αναμέτρηση 800 πάνοπλων πολεμιστών της ενάντια σε δύο ή τρία παιδιά εθισμένα στην ιδέα του θανάτου: του δικού τους μαρτυρικού θανάτου πρώτιστα, εκείνου των θεωρούμενων «απίστων» ακολούθως.

Ο δικός τους εφηβικός πόλεμος, εκτός από τις «σέλφι», εμπεριέχει πάντοτε το στοιχείο της αυτοκτονίας. Εναντίον τους πάντως εκστράτευσε το άνθος του γαλλικού στρατού. Οχι φυσικά οι 7.000 επίλεκτοι των γαλλικών ειδικών δυνάμεων -και της Λεγεώνας- που είναι αφοσιωμένοι στο έργο της εκθεμελίωσης κοινωνιών και ανθρώπων στην υποσαχάρια Αφρική.

Από τους εναπομείναντες εκστράτευσαν μονάδες αλεξιπτωτιστών του ναυτικού, τα τεθωρακισμένα του 12ου συντάγματος θωρακοφόρων του «ιππικού», το 40ό σύνταγμα πυροβολικού και 15 άλλες μονάδες εξίσου εκλεκτές και ετοιμοπόλεμες.

Η ανακοίνωση των τούρκων κομμουνιστών για την τουρκορωσική εμπλοκή στα σύνορα της Συρίας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (KP) εξέδωσε ανακοίνωση, απαντώντας στον Νταβούτογλου ως: "Είστε η μεγαλύτερη απειλή"

Στον απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία και τη δολοφονία του πικότου από επίγεια πυρά από τους αντάρτες στα σύνορα της Συρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (KP) εξέδωσε ανακοίνωση, απαντώντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Ο κ.Νταβούντογλου μας είπε:
«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά πως έχουμε βλέψεις σε οποιαδήποτε γειτονική χώρα. Έπειτα από επανειλημένες προειδοποιήσεις και παρόλες τις επιβεβαιώσεις που πήραμε, είναι εντός των διεθνών μας δικαιωμάτων και καθηκόντων η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου ενάντια σε όποιον παραβιάζει τα χερσαία ή εναέρια σύνορα μας»
Η απάντηση των κομμμουνιστών:

«Είστε η μεγαλύτερη απειλη»


"Μια συμμορία κυβερνά αυτή τη χώρα: μια συμμορία η οποία είναι ανόητη, παράλογη και ανήθικη. Σήμερα, το είδαμε για άλλη μια φορά.

Τα νότια σύνορα της Τουρκίας τελούν υπό σοβαρή παραβίαση. Συμμορίες του ISIS διέρχονται μέσω αυτών των συνόρων, καθώς και εφοδιοπομπές πετρελαίου, προς χορηγία των σκοτεινών και βάρβαρων ισλαμιστών και της οικογένειας του πασά του Ερντογάν. Περνούν ομάδες τζιχαντιστών που εκπαιδεύονται στις πόλεις μας. Ποσότητες TNT περνούν για να εκραγούν στις πόλεις και τις πλατείες μας. Τραυματίες ψυχοπαθείς Τζιχαντιστές περνούν για να θεραπευτούν στα νοσοκομεία μας ... Και ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για τον «ό,ποιον παραβαίνει τα εναέρια ή χερσαία σύνορά μας».

Όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι στην Τουρκία έχουν κινητοποιηθεί, από την κορυφή ως τους περιφερειακούς κυβερνήτες, για να εντείνουν τον πόλεμο και τις σφαγές που λαμβάνουν χώρα στη γειτονική μας χώρα, Συρία. Και ο πρωθυπουργός λέει ξεδιάντροπα πως «δεν έχουν βλέψεις στο έδαφος οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Η χώρα μας είναι πράγματι κάτω από μια μεγάλη απειλή.

Αυτή την απειλή συνιστά η αντιδραστική συμμαχία που προϋποθέτει ότι το να καταστεί η Τουρκία θεματοφύλακας των ισλαμιστικών συμμορίών είναι «εξωτερική πολιτική,» και που φαντάζεται ότι το σύρσιμο της χώρας από την μία στην άλλη περιπέτεια είναι μια επίδειξη της κυριαρχίας. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι ο συνασπισμός του ΑΚΡ, που συνδέεται με την ISIS, τους αραβές σεΐχηδες, την Αλ Κάιντα και πολλές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ως εκ τούτου, δεν έχει σημασία αν το ρωσικό αεροπλάνο είχε παραβιάσει τα σύνορά μας ή όχι.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει το ΝΑΤΟ: Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Λάδι στη φωτιά ρίχνει το ΝΑΤΟ, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κάλυψη που παρέχει στην επικίνδυνη ενέργεια της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κάλυψη που παρέχει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός του ΝΑΤΟ στην επικίνδυνη και τυχοδιωκτική ενέργεια της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο, που επιχειρούσε στη Συρία στις 24 Νοέμβρη, δείχνει για άλλη μια φορά τον κίνδυνο της γενίκευσης του πολέμου, που εδώ και 5 χρόνια εκτυλίσσεται στη Συρία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναλαμβάνει βαριές ευθύνες για την εξέλιξη, αφού συμπορεύεται μαζί με τις άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην όξυνση της αντιπαράθεσης.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ο δολοφονικός, επιθετικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ, η επικίνδυνη και υποκριτική στάση των ΗΠΑ, που ενώ καταδικάζουν την υποτιθέμενη παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας, σιωπούν όταν καθημερινά γίνονται παραβιάσεις σε βάρος της Ελλάδας από την Τουρκία.

Η τρολιά της δεκαετίας!

Προσοχή!! ΔΕΝ είναι Photoshop!!!



Το βρήκα στο twitter

Aν γι’αυτό που έγινε χθες ξεκινήσει πόλεμος, θα έχει γίνει για 2 χιλιόμετρα αέρα (PHOTO)

Σήμερα(σ.σ. χθες) λοιπόν η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος με δύο πιλότους, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα ήδη βρέθηκε νεκρός στα χέρια ένοπλων που στηρίζει η Τουρκία.

Η Τουρκία υποστήριξε πως αυτό έγινε επειδή το ρωσικό αεροσκάφος διέσχισε χωρίς άδεια τουρκικό εναέριο χώρο και πως η επίθεση έγινε μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις.
Δεδομένης της κατάστασης πολέμου εδώ και χρόνια στην περιοχή αλλά και του ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ το οποίο σε γενικές γραμμές δεν αγαπάει καθόλου τον Πούτιν και τη Ρωσία, είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Τούρκικα μαχητικά κατέρριψαν ρωσικό «Su-24» κοντά στα σύνορα με τη Συρία

Τουρκικά «F-16» κατέρριψαν σήμερα ένα πολεμικό αεροσκάφος ρωσικής κατασκευής που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αφού αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους, δήλωσε στο «Ρόιτερς» Τούρκος στρατιωτικός.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας δήλωσαν ότι το αεροσκάφος ήταν ένα «Su-24» ρωσικής κατασκευής.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» δείχνουν δύο πιλότους να πέφτουν με αλεξίπτωτα μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Νωρίτερα, το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος που κατερρίφθη ανήκει στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία και είναι ένα «Su-24». Ωστόσο, υποστηρίζει ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που κατερρίφθη δεν είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.
Πηγή: 902

«Πολύ σοβαρό γεγονός» η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία δηλώνει ο εκπρόσωπος του Πούτιν


Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους «Sukhoi Su-24» στη Συρία «πολύ σοβαρό γεγονός», αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στο συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Άμυνας.

Ταξίδι στην Τουρκία στα κουτουρού

Το πρώτο ταξίδι του Γιωργάκη Παπανδρέου στην Τουρκία θύμισε η επίσκεψη Τσίπρα στη γειτονική χώρα. Ενα ταξίδι χωρίς συγκεκριμένη στόχευση, το οποίο μόνο την τουρκική προπαγάνδα εξυπηρέτησε. Με το προσφυγικό στο επίκεντρο και τον πόλεμο στη Συρία να κλιμακώνεται, το τουρκικό καθεστώς αισθάνεται ισχυρό ώστε να απαιτήσει «πράγματα» από τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι, πριν αναχωρήσει για την Ιστανμπούλ και την Αγκυρα, ο Τσίπρας δέχτηκε τηλεφώνημα από την Μέρκελ, η οποία δεν τον κάλεσε φυσικά για να του ευχηθεί, αλλά για να του υπαγορεύσει τους όρους του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Είχε προηγηθεί η δεύτερη επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνόδου του G20 αυτή τη φορά.

Δε θα σχολιάσουμε, βέβαια, τα καραγκιοζιλίκια του ποδοσφαιρικού αγώνα με τα κοκκινογάλαζα κασκόλ και την κοινή παρουσία Τσίπρα-Νταβούτογλου στην εξέδρα. Το σκυθρωπό πρόσωπο του Τσίπρα στη διάρκεια αυτής της φιέστας έδειχνε πως μάλλον συνειδητοποίησε ότι ο Νταβούτογλου τον χρησιμοποίησε σαν γλάστρα. Ούτε θα σχολιάσουμε τις αναφορές του τύπου «είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου». Θα πάμε κατευθείαν στην ουσία.

Ο Τσίπρας πήγε στην Τουρκία με το αίτημα να δημιουργηθούν εκεί hotspots για την ταυτοποίηση των προσφύγων, οι οποίοι μετά θα στέλνονται απευθείας στην Ευρώπη, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν παράνομα από τα στενά ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα νησιά του Αιγαίου. Είναι ν’ απορεί κανείς πώς φαντάστηκε ότι μπορεί να έχει τύχη ένα τέτοιο αίτημα, όταν μάλιστα δεν στηρίζεται από την ΕΕ και υποβιβάζεται κατευθείαν σε διμερές. Θέλει η ΕΕ τη δημιουργία hotspots στην Τουρκία; Οχι βέβαια, γιατί τότε θα αυξανόταν η πίεση για μεταφορά μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, οπότε όλο το σχέδιο της επιβράδυνσης της ροής, με τον εγκλωβισμό τουλάχιστον 100.000 προσφύγων στο λεγόμενο «διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων», θα αποτύγχανε.

Αμερικανική πρόβα πολέμου στη Σούδα; "Αναγκαστική" προσγείωση Predator στην Κρήτη

Ένα αμερικανικό UAV Predator προσγειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Σούδα. Το Predator είχε απογειωθεί από τη Σικελία και πετώντας ανοιχτά της Κρήτης, οι “επίγειοι” χειριστές του ανέφεραν “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και ζήτησαν να το προσγειώσουν στη Σούδα. Όπως κι έγινε.

Η “αναγκαστική” προσγείωση του αμερικανικού UAV, ερμηνεύεται από Έλληνες επιτελείς ως μια δοκιμή των αντανακλαστικών μας. Και σ΄ αυτή τη χρονική και γεωπολιτική συγκυρία,μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ότι κι αν συμβεί στη Συρία η Σούδα θα είναι -ξανά- σημειο κλειδί για τους αμερικανούς. Η εξυπηρέτηση αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεών τους στη Σούδα είναι ζωτικής σημασίας και αυτό μόνο εδώ στην Ελλάδα το υποτιμούμε συστηματικά και ανεξήγητα. 

 Και γι΄ αυτό προκαλούν έκπληξη -δυσάρεστη- δημοσιεύματα και αναλύσεις στον ελληνικό Τύπο με τις οποίες καλείται η ελληνική κυβέρνηση …να πάρει θέση! Αν είναι με τη Δύση ή τους …τζιχαντιστές! Γιατί όπως αναφέρουν οι συντάκτες αυτών των αναλύσεων "δεν χωρά ουδετερότητα σ΄ αυτή τη σύγκρουση".

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Οι πιονέροι επανακάμπτουν

Στο τέλος του Οκτωβρίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε Διάταγμα για τη δημιουργία του πανεθνικού «Ρωσικού κινήματος μαθητών», μιας οργάνωσης που πολλοί τη συγκρίνουν με το υφιστάμενο επί Σοβιετικής Ένωσης κίνημα των πιονέρων.

Σύμφωνα με το Διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Ρωσίας στις 29 Οκτωβρίου, στη χώρα θα δημιουργηθεί η κοινωνική δημόσια οργάνωση παιδιών και νεολαίας «Ρωσικό κίνημα μαθητών» (ΡΚΜ). Σκοπός του κινήματος θα είναι «η συνδρομή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας επί τη βάσει του έμφυτου στη ρωσική κοινωνία συστήματος αξιών». Δεν είναι ακόμα σαφές με ποιο τρόπο θα λειτουργεί το κίνημα, και εάν η κατάταξη σ’ αυτό είναι υποχρεωτική για τους μαθητές ή εθελοντική. Εμπνευστές της δημιουργίας της οργάνωσης είναι βουλευτές της Κάτω Βουλής. Όπως γράφει η ιστοσελίδα Gazeta.ru, ο βασικός «σκελετός» του κινήματος αναμένεται να συσταθεί ήδη στις αρχές του 2016.

Τα ΜΜΕ έσπευσαν αμέσως να συγκρίνουν τη νέα οργάνωση με το κίνημα των πιονέρων (πρωτοπόρων) που υπήρχε στην ΕΣΣΔ και συνένωνε ένα μεγάλο αριθμό παιδιών και εφήβων. Κατά τα άλλα, η αντίδραση στην πρωτοβουλία ήταν διφορούμενη, ενώ οι γονείς για την ώρα δεν καταλαβαίνουν καλά τι να περιμένουν από αυτή. Εκπρόσωποι της κοινωνικής οργάνωσης «Σύλλογος γονέων των μαθητών» είναι προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους. Η επιμελήτρια του Συλλόγου, Σβετλάνα Σακάεβα, αναφέρει ότι «οι έφηβοι νιώθουν την ανάγκη ν’ ακολουθήσουν μια κοινή ιδεολογία, να αισθανθούν μια ενότητα με τους συνομηλίκους τους, να συμμετάσχουν σε οργανωμένες εκδηλώσεις. Αν αυτή η ανάγκη οδηγηθεί προς μια θετική κατεύθυνση, τότε μπορεί να γίνει λόγος για σημαντικό ρόλο του συγκεκριμένου προγράμματος στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του ατόμου».

Μια άλλη εκπρόσωπος του «Συλλόγου γονέων των μαθητών», η Σβετλάνα Τετέρινα, εκφράζει φόβους ότι οι «νέοι πιονέροι» θ’ αποτελέσουν ιδεολογικό εργαλείο. Όπως αναφέρει στην RBTH, «αν το ΡΚΜ καταφέρει να ενσταλάξει έναν υγιή πατριωτισμό, τότε αυτό θα είναι καλό. Αν όμως κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει την παιδική οργάνωση ως προπαρασκευαστική ομάδα νέων μελών κάποιου κόμματος, τότε είμαι κατηγορηματικά εναντίον και δεν κρίνω σκόπιμο ο γιος μου να συμμετάσχει σε μια τέτοια οργάνωση».

Όριο στην υποδοχή προσφύγων ζητούν οι Εβραίοι της Γερμανίας

“…κουλτούρες στις οποίες το μίσος και η
μισαλλοδοξία είναι βασικά στοιχεία…”
-Ισραηλινός στρατιώτης στην Παλαιστίνη-
Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία ζήτησε να τεθεί όριο στην υποδοχή προσφύγων, επειδή κρίνει ότι «προέρχονται από κουλτούρες στις οποίες το μίσος και η μισαλλοδοξία είναι βασικά στοιχεία».

«Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να θέσουμε ανώτατα όρια», δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Γιόζεφ Σούστερ μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, ενώ τάχθηκε υπέρ και της ελεγχόμενης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία.

Ο Σούστερ ανέφερε ως εξήγηση κυρίως τις προκλήσεις που εγείρει η ενσωμάτωση των προσφύγων. «Πολλοί πρόσφυγες φεύγουν από την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και επιθυμούν να ζήσουν με ειρήνη και ελευθερία, παράλληλα όμως προέρχονται από κουλτούρες στις οποίες το μίσος και η μισαλλοδοξία είναι βασικά στοιχεία», είπε.

«Μην σκέφτεστε μόνο τους εβραίους, σκεφτείτε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών ή τη στάση τους απέναντι στους ομοφυλόφιλους», πρόσθεσε.

Ο Σούστερ σχολίασε ότι για αυτό ευθύνεται λιγότερο η μουσουλμανική θρησκεία και κυρίως το γεγονός ότι οι πολλοί αιτούντες άσυλο προέρχονται από αραβικές χώρες. «Αν παρατηρήσει κανείς τις περιοχές και τις χώρες στην Ευρώπη όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για θρησκευτικό πρόβλημα, αλλά για εθνοτικό», υπογράμμισε.
Πηγή: ΚτΠ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Πριν από ογδόντα χρόνια γεννιέται στη Μόσχα η ιδέα της δημιουργίας του VDNKH, του πιο μεγαλειώδους εκθεσιακού πάρκου της ΕΣΣΔ


VDNKH 1954
 Πριν από ογδόντα χρόνια γεννιέται στη Μόσχα η ιδέα της δημιουργίας του VDNKH, του πιο μεγαλειώδους εκθεσιακού πάρκου της Σοβιετικής Ένωσης, της βιτρίνας των οικονομικών επιτευγμάτων της χώρας.

Η αίγλη του παρελθόντος αυτού του εκθεσιακού πάρκου εξακολουθεί να μαγεύει τους σημερινούς επισκέπτες, με το εκλεκτικό μείγμα σταλινικής μνημειακής αρχιτεκτονικής και όλου του φάσματος των αρχιτεκτονικών στιλ από το γοτθικό μέχρι το αρτ-νουβό.

Η RBTH ερευνά την ιστορία αυτού του «έργου του αιώνα» και σας προσκαλεί σε ένα περίπατο γύρω από το σημερινό αρχιτεκτονικό σύνολο.

Ιστορία

1930:
Το σχέδιο για μια «δυνατή» και πρωτοφανή σε μέγεθος Πανενωσιακή Αγροτική Έκθεση, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Έκθεση Επιτευγμάτων της Εθνικής Οικονομίας (VDNH), άρχισε να εξετάζεται επισταμένα από το 1935. Οι θύρες της έπρεπε ν' ανοίξουν στην επέτειο των 20 χρόνων σοβιετικής εξουσίας το 1937 και να λειτουργήσει μόνο 100 μέρες. Η κατασκευή της όμως δεν στάθηκε δυνατό να ολοκληρωθεί ως την επετειακή ημερομηνία κι έτσι οι εργασίες παρατάθηκαν για ακόμα 2 έτη, και η ζωή των περιπτέρων για 5 (με τον καιρό τα περίπτερα μετασκευάστηκαν για μόνιμη παρουσία).
Μνημείο Ιωσήφ Στάλιν στο Περίπτερο "Μηχανουργία"

Τζιχαντιστές: Ποιοι τους δημιούργησαν και τους οργάνωσαν...


Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» στην Αίγυπτο, άλλη μια
περίπτωση που η θρησκεία είναι το προκάλυμμα για
την εξυπηρέτηση συμφερόντων τμημάτων της αστικής
τάξης που έχουν αναφορά σε συγκεκριμένα
ιμπεριαλιστικά κέντρα

Η σημερινή δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» δεν αποτελεί τίποτε το καινούργιο ούτε και στον τρόπο που αξιοποιείται πολύμορφα


Η ιστορία των εκμεταλλευτικών κοινωνιών έχει δείξει ότι οι θρησκευτικές και εθνικές διαφορές και αντιθέσεις, υπαρκτές και υποδαυλιζόμενες, πάντα αξιοποιούνταν με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των αρχουσών τάξεων, πολλές φορές αποτελούσαν και τη μορφή με την οποία εκδηλώνονταν ταξικές ουσιαστικά αντιθέσεις. Στην ιστορία του καπιταλισμού και του ιμπεριαλιστικού συστήματος, πολλές φορές ανερχόμενες αστικές τάξεις φόρεσαν το μανδύα της θρησκείας και άλλες τόσες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αξιοποίησαν θρησκευτικές αντιθέσεις προκειμένου να επιβάλουν τους σχεδιασμούς τους σε βάρος των ανταγωνιστών τους. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι γεμάτη παραδείγματα. Από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα και την περίπτωση του ISIS. Από την αξιοποίηση κινημάτων με θρησκευτικό χαρακτήρα μέχρι την κατασκευή οργανώσεων αντιδραστικών δολοφόνων όπως αυτές των «Ταλιμπάν» και των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν μέχρι τους τζιχαντιστές. Σε ποιο βαθμό αυτές οι δυνάμεις αυτονομούνται από τους κατασκευαστές τους ή συνεχίζουν να λειτουργούν σε συντονισμό είναι σχεδόν αδιάφορο, η ουσία είναι ότι χωρίς ιμπεριαλιστική στήριξη, χωρίς πρόσβαση σε κρατικούς μηχανισμούς αστικών κρατών, η δράση τους δε θα μπορούσε να είχε τέτοιες διαστάσεις.

Συνεπώς, οι πολύκροτοι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που αιματοκυλούν και καταπιέζουν λαϊκές μάζες σε Ιράκ και Συρία, δεν είναι ούτε «καινοφανής», ούτε «πρωτότυπη» ιστορία.

Ο «θρησκευτικός φανατισμός» στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών


Ενα από τα πολλά προπαγανδιστικά σποτάκια του ΙΚ,
μέρος του «παιχνιδιού» της διάδοσης της τρομο-λαγνείας
Ο Αμερικανογερμανός δημοσιογράφος και λέκτορας Πολιτικών Επιστημών, F. W. Engdahl, στο βιβλίο του «Ενας αιώνας πολέμου - Η αγγλοαμερικανική Πετρελαϊκή Πολιτική και η Νέα Τάξη Πραγμάτων» σημειώνει πώς τα συμφέροντα της Βρετανίας στη Μ. Ανατολή γιγαντώθηκαν, όταν οι Βρετανοί αστοί συνειδητοποίησαν ότι το πετρέλαιο ήταν η πηγή ενέργειας του μέλλοντος αντικαθιστώντας τον άνθρακα. Οπως τονίζει, η ιστορία ξεκινά γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα - αρχές 20ού, όταν η Βρετανία συνειδητοποιεί πως δεν έχει, από πρώτο χέρι, πρόσβαση στο πετρέλαιο (την ενεργειακή πηγή του τότε «μέλλοντος», που αντικαθιστά τον άνθρακα της βιομηχανικής αστικής επανάστασης), αφού αναγκάζεται να το προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Μεξικό. Σύντομα βρίσκεται η «λύση», αφού έπειτα από δαιδαλώδεις ίντριγκες, η Βρετανία εξασφαλίζει δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο από τον Πέρση τότε Σάχη Ρεζά Χαν, πληρώνοντας δικαιώματα μόλις 20.000 δολαρίων για εκμετάλλευση ως το 1961.

Παρά την εξασφάλιση του περσικού πετρελαίου, η Βρετανία ένιωσε πως έχανε την κούρσα εξασφάλισης βασικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη Μέση Ανατολή από τους Γερμανούς, αφού η Γερμανία λίγα χρόνια πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο απολάμβανε οικονομική άνθηση και λόγω της συμμαχίας της με την τότε οθωμανική αυτοκρατορία.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Έχουμε πόλεμο, μην το γελάς μωρό μου...

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί όλα τα μέλη του να πολεμήσουν τον ISIS


Να συμμετάσχουν στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για να αποτρέψουν άλλες επιθέσεις της οργάνωσης κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών χθες όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού.

Τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ υιοθέτησαν ομόφωνα το ψήφισμα που υπέβαλε η Γαλλία, με το οποίο καλεί να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.

«Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια παγκόσμια και πρωτόγνωρη απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Παράλληλα καλούνται «όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, που έχουν την ικανότητα, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα...στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΙΚ...στη Συρία και το Ιράκ». Επιπρόσθετα ζητείται από τα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να περιορίσουν το ρεύμα των ξένων που επιδιώκουν να πολεμήσουν με την οργάνωση στο Ιράκ και τη Συρία, να αποτρέψουν και να εμποδίσουν την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Καλωσορίζω όποιον επιτέλους ξύπνησε και εντάχθηκε στην ομάδα που καταπολεμά τρομοκράτες» , δήλωσε ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζαφάρι, στους δημοσιογράφους, πριν την ψήφιση του γαλλικού σχεδίου ψηφίσματος.

Η «σοβιετία», οι «μπολσεβίκοι» και η ύπουλη γελοιότητα...

Ο κλέφτης φωνάζει: Μ' έκλεψαν!
Ο φονιάς παραπονιέται: Θέλουν να με σκοτώσουν!
Ο ψεύτης δεν πιστεύει τίποτα.

Μπ. Μπρεχτ
Τι κι αν μέρα με τη μέρα και ο πλέον ανίδεος βλέπει ότι αυτή η κυβέρνηση επιλέχτηκε από το κεφάλαιο για να υπηρετήσει μέχρι κεραίας τη στρατηγική του και τις ανάγκες του σε κάθε επίπεδο και τομέα, από τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και τη φοροληστεία στο λαό, μέχρι το ξήλωμα του Ασφαλιστικού και τα σπίτια στα χέρια τραπεζιτών; Τι κι αν μεταξύ σοβαρού και αστείου και με πικρή ειρωνεία οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν αυτές τις μέρες ότι «τελικά δεν ήταν οι κομμουνιστές που τάχα θα μας παίρναν τα σπίτια, αλλά οι τράπεζες», αυτό δηλαδή για το οποίο προειδοποιούσαν οι κομμουνιστές; Ολα αυτά δεν πτοούν το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης και τα διάφορα παπαγαλάκια της που έχουν σταθερά για στόχο να χτυπάνε το εργατικό και λαϊκό κίνημα και βέβαια την πρωτοπορία του - το ΚΚΕ - «διά της πλαγίας»...

Και στο σενάριο αυτό που μεθοδικά και με στοχοπροσήλωση δουλεύουν, δεν μπορούν παρά να αξιοποιούν κάθε είδους γελοιότητα και γελοίο, κάθε είδους λάσπη και λασπολόγο, κάθε είδους αντικομμουνισμό παλιάς κοπής ή και «σικάτης»... Το παραμύθι έχει ως εξής: Η βαρβαρότητα που ζούμε, που φέρει ατόφια τη σφραγίδα του καπιταλισμού και της συμμετοχής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι λέει περίπου... «σοσιαλισμός». Τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων, που είχαν κατακτήσει και τώρα ξηλώνονται ως «εμπόδιο» και «κόστος», για να ξαναπάρει μπρος η καπιταλιστική οικονομία που βυθίστηκε στην κρίση, είναι λέει η τελευταία... σοβιετία. Και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η νέα σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετώντας τα συμφέροντα των καπιταλιστών είναι λέει ...«μπολσεβικισμός». Ενώ οι «κομμουνιστικές ιδεοληψίες» είναι αυτές που οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει μέτρα υπερφορολόγησης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ε, και ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου το ΚΚΣΕ...

Ποιος δε θυμάται τον Πάγκαλο να μιλάει για τους «νεοκομμουνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σαμαρά και λοιπούς για τους «σταλινικούς» ΣΥΡΙΖΑίους, για να μην πάμε και παλιότερα, όταν το ίδιο παραμύθι παιζόταν με το ΠΑΣΟΚ που τάχα «έφερε το σοσιαλισμό στην Ελλάδα»;

Αυτήν την παραμύθα προσπάθησαν προχτές στη Βουλή να ξαναζεστάνουν από βουλευτές του Ποταμιού ως τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, με την απαραίτητη πάντα συνδρομή και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον βουλευτών του. Ο πρώτος μας εξήγησε ότι «η κυβέρνηση φέρνει τον μαρξισμό σε κάθε ελληνική οικογένεια και απαλλοτριώνει την ιδιοκτησία μέσω των τραπεζών»! Ο δεύτερος, ως γνήσιο μαντρόσκυλο των καπιταλιστών, ότι δεν παίρνουν τα σπίτια του κόσμου οι τράπεζες, αλλά «οι κομμουνιστές που ψήφισαν οι Ελληνες».

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Κράτος Λεβιάθαν γεννιέται στη Γαλλία: Απαγόρευση διαδηλώσεων, κράτηση χωρίς δίκη, κατ’οίκον έλεγχοι χωρίς ένταλμα

Τρεις μήνες «στον γύψο» θα περάσει η Γαλλία, η χώρα - σύμβολο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στον απόηχο της πολλαπλής αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι στις 13/11.

Το γαλλικό κοινοβούλιο αποφάσισε χθες την παράταση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης για τρεις ακόμη μήνες, δίνοντας στην αστυνομία τεράστιες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να θέτει άτομα υπό κατοίκον περιορισμό χωρίς δίκη και να «ρίχνει» ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Αν και τα μέτρα τυπικά αφορούν την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην πραγματικότητα θίγουν βαθιά τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των Γάλλων πολιτών, θέτοντας επί της ουσίας εκτός νόμου τα κοινωνικά κινήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη η Γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου, παραμονή της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, αλλά και πορεία που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Ομάδες υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης ενδέχεται να μονιμοποιηθεί, μεταβάλλοντας δια παντώς την καθημερινή ζωή των Γάλλων με τις υπερεξουσίες που παρέχονται στις κρατικές αρχές. Ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μια απαραίτητη απόφαση.

Απαγόρευση διαδηλώσεων, κράτηση χωρίς δίκη, κατ’οίκον έλεγχοι χωρίς ένταλμα: Τα μέτρα που περιλαμβάνει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης

Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης δίνει στην αστυνομία υπερεξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να θέτει άτομα υπό κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς δίκη, να διεξάγει κατ’ οίκον έρευνες χωρίς Εισαγγελέα και να «κατεβάζει» οποιοδήποτε site θεωρεί ότι αποτελεί πιθανή απειλή.

Δυτικές αξίες: Ψήφισμα στον ΟΗΕ ενάντια στον ναζισμό και τον ρατσισμό

κλικ για μεγένθυση ή εδώ
Χωρίς άλλα σχόλια....

Οικογένεια Δούρου με εγγύηση του Δημοσίου...

Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό! Ή δεν είναι έτσι; Η οικογένεια Δούρου έχει κατορθώσει να κερδίζει τέσσερις και έναν μισθούς από το δημόσιο. Ποιος μίλησε για οικογενειοκρατία; Μεγάλα ερωτήματα για μία πρακτική που αν την είχε εφαρμόσει κάποιος της επάρατης δεξιάς θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες.

Μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας επέλεξαν, παρά τις κλειστές τράπεζες και την ζημιά που προκάλεσε η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα στην Ελληνική οικονομία, να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην "Αριστερά". Το επιχείρημα που κυριαρχούσε ήταν ότι η "Αριστερά" έχει το “ηθικό πλεονέκτημα” έναντι των άλλων που κυβερνούν 40 χρόνια.

Ποιο όμως είναι το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα; Γιατί ακριβώς κατηγορούσαν τους άλλους; Για “ευνοιοκρατία”, “κομματικό κράτος”, “οικογενειοκρατία” κλπ.

Όμως μήπως το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της "Αριστεράς" είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να καλύψουν τα δικά τους ατοπήματα που τελικά είναι ίδια και χειρότερα;

Με όσα αποκαλύπτει σήμερα το liberal.gr προκύπτουν σκληρά ερωτήματα (κατ’ αρχήν ηθικού χαρακτήρα) για την κα Δούρου και τους συγγενείς της που καταλαμβάνουν καίριες θέσεις στο ευρύτερο κράτος...

- Eίναι γνωστό ότι ο σύντροφος της κ. Δούρου διορίστηκε από την κυβέρνηση διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Νόμιμο; Ασφαλώς. Ηθικό όμως;

- Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι ο αδερφός της κας Δούρου διορίστηκε από τον κ. Ξυδάκη ως υπάλληλος του Ελληνικού Φεστιβάλ με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ (δηλαδή αορίστου χρόνου). Ηθικό είναι; Aς απαντήσει ο ίδιος.

- Και συνεχίζουμε. Εκτός από το φεστιβάλ, ο κ. Δούρος διορίζεται και ως μετακλητός υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού!

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Προνόμιο βαρύ σαν ιστορία

Ποτέ δεν συμμερίστηκα τον απέραντο θαυμασμό που γενικώς κυκλοφορεί για τον Κορνήλιο Καστοριάδη, αν και κατά καιρούς διασταυρώθηκα με τις σκέψεις του και (πρέπει να πω) τον διάβασα ευχάριστα. Βλέπω τώρα να κυκλοφορεί πολύ ένα δοκιμιακό κείμενό του σε σχέση με τους Άραβες και τα, ξερωγώ, παράπονά τους, και να διαφημίζεται ως «Ο καλύτερος αντίλογος στο εκτεταμένο ‘αυτομαστίγωμα’ των Ελλήνων/Ευρωπαίων» (παρεμπιπτόντως, νόμιζα ότι οι Έλληνες φημίζονται για το ότι τα ρίχνουν όλα στους ξένους, όχι για αυτομαστίγωμα, αλλά τέλος πάντων). Αναρωτιέμαι αν κατάλαβε κανείς ότι ο τίτλος (Το βαρύ προνόμιο της Δύσης) είναι συνειδητή (υποθέτω) παραλλαγή του περίφημου ποιήματος του Κίπλινγκ: The White Man’s Burden. Και όσο και να λατρεύω τον Κίπλινγκ, δεν μπορώ να μην απορήσω με την επιλογή
του Καστοριάδη* να επιλέξει τον απόλυτο ύμνο της αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα σε ένα κείμενο που ισχυρίζεται ότι η Δύση (επειδή -υποθέτω, μια και ο Στοχαστής δεν μπαίνει στον κόπο να δώσει κανενός είδους εξήγηση ή ερμηνεία- είναι κατευθείαν απόγονος της αρχαίας Ελλάδας και του προτάγματος για ελευθερία) έχει κάποια εγγενή ανωτερότητα που δεν έχουν οι Άραβες.

*[Εδώ, ο γράφοντας κάνει τη μικρή έρευνά του και βλέπει (μια και δεν έχει τυπωμένη την ελληνική μετάφραση (είναι του Κώστα Κουρεμένου και είναι από δω) ότι το πρωτότυπο δεν είναι δοκίμιο, αλλά μια συνέντευξη του ’94, όπου φυσικά δεν υπάρχει τίτλος. Αναρωτιέμαι αν ο τίτλος ανήκει στον Κλεάνθη Γρίβα (απ’ εδώ δηλαδή), ωστόσο το ότι ανερυθρίαστα υιοθετείται και επαναλαμβάνεται στις μέρες μας (ας πούμε εδώ) έχει μια κάποια σημασία].
Εν πάση περιπτώσει, ας πούμε ότι τώρα με ενδιαφέρει το κείμενο όπως κυκλοφορεί και διατίθεμαι να σβήσω ό,τι έχω ειρωνικό εναντίον του Κορνήλιου, μιας και δεν πρόκειται για δοκίμιο αλλά για προφορικό λόγο. Ωστόσο θα επιμείνω· γιατί βέβαια, όλα αυτά που θα διαβάσουμε είναι μια άποψη της μόδας, αλλά το όνομα του Στοχαστή την κάνει τώρα να ακούγεται σαν ιερό κείμενο. Ας το δούμε:
Υπάρχει κάτι το οποίο αποτελεί την ιδιομορφία, τη μοναδικότητα και το βαρύ προνόμιο της Δύσης: πρόκειται γι’ αυτή την κοινωνικο-ιστορική αλληλουχία που ξεκινά στην αρχαία Ελλάδα και αρχίζει ξανά, από το 11ο αιώνα και μετά, στη δυτική Ευρώπη. Αυτή είναι η μόνη στην οποία βλέπουμε να προβάλει ένα πρόταγμα ελευθερίας, ατομικής και συλλογικής αυτονομίας, κριτικής και αυτοκριτικής.
Τι θα έλεγε ο Καστοριάδης αν διάβαζε ότι περίπου την εποχή που ο Μαρσίλιος της Πάδοβας, ένα από τα πιο φωτισμένα μυαλά του ύστερου Μεσαίωνα, ίσα που τολμούσε να πρωτοπεί πως η εκκλησία πρέπει να κυβερνάται συνοδικά (και όχι με την αρχή του Πάπα), το πιο «φονταμενταλιστικό» ισλάμ θεωρούσε σχεδόν αυτονόητο ότι η επιβολή της ορθής θρησκείας και ηθικής είναι δικαίωμα και υποχρέωση όχι μόνο του ηγεμόνα αλλά κάθε πιστού ατομικά και της κοινότητας συλλογικά;

Η μεγάλη τραπεζική ληστεία

Οι κερδοσκόποι δεν θα πάρουν μόνο τις τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές, κλέβοντας τους Έλληνες αλλά, επίσης, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Λογικά λοιπόν γίνεται ξέφρενο πάρτι στο Λονδίνο, όπου όλοι πίνουν στην υγεία των ανόητων.

. «Σύμφωνα με αυτή την εξέλιξη, η Eurobank παραμένει στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας το ποσοστό της συμμετοχής των ιδιωτών στο μετοχικό της κεφάλαιο σε περίπου 96% και μειώνοντας τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε περίπου 4%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικοί της μέτοχοι Fairfax, Ross, Brookfield και Highfields τοποθέτησαν κεφάλαια ύψους 584 εκ. €, ενώ παράλληλα οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι, οι προσφορές των διεθνών επενδυτών στο «βιβλίο προσφορών» ξεπέρασαν το ζητούμενο ποσό της αύξησης κεφαλαίου κατά 300-400 εκ. €. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο βιβλίο προσφορών της Eurobank συμμετείχαν και Έλληνες με κεφάλαια περί τα 300 εκ. €.
Η Alpha Bank περνά στον ιδιωτικό τομέα μετά από την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση, έχοντας περίπου 10 βασικούς μετόχους και σημαντική υπερκάλυψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στην τράπεζα, τοποθετώντας κεφάλαια και σε αυτήν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι ιδιώτες επενδυτές θα κατέχουν περί το 92% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ με περίπου 8% θα συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» (πηγή).

Το σενάριο της οργής

Ας υποθέσουμε ότι, μία τράπεζα έκανε την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου της στα 0,31 € (πηγή). Θεωρητικά τότε, η τράπεζα είχε συνολικά 100.000 μετοχές, οπότε κόστιζε 31.000 €. Μέτοχος της ήταν το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ με 60%, οπότε με 60.000 μετοχές των 0,31 € άρα με 18.600 €, ενώ οι ιδιώτες είχαν 40% (40.000 μετοχές των 0,31 € άρα 12.400 €)

Αργότερα η τράπεζα έχασε δήθεν τα δάνεια της και «αναγκάστηκε» να προβεί σε μία νέα αύξηση κεφαλαίου, με τιμή μετοχής 0,01 €. Εξέδωσε λοιπόν 1.000.000 νέες μετοχές και τις πούλησε με 0,01 €, άρα με 10.000 €, όπου η Τρόικα όμως απαγόρευσε στο δημόσιο να συμμετέχει (στους Έλληνες μικρομετόχους επίσης).

Έτσι οι μετοχές της τράπεζας έγιναν 1.100.000 τιμής 0,01 εκάστη (άρα συνολικής αξίας 11.000 €), εκ των οποίων οι ιδιώτες κατέχουν 1.040.000 μετοχές αξίας 10.400 € και το δημόσιο παραμένει στις 60.000 μετοχές αξίας πλέον 600 €.

ΚΚΕ: Να μην εκδοθούν οι φοιτητές που διώκονται με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος


Αστυνομική επιχείρηση σε σπίτια πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Αγία Παρασκευή και συνελήφθησαν πέντε άτομα κατόπιν εντάλματος από τις ιταλικές αρχές.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η ιταλική Αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 17 άτομα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία, στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης με το κωδικό όνομα «JWEB». Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία δίωξης πολιτών της ΕΕ από άλλο κράτος - μέλος έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα σε σπάνιες περιπτώσεις.

Οι πέντε ημεδαποί φοιτητές διώκονται για συμμετοχή σε επεισόδια της 1ης Μάη στο Μιλάνο σε κινητοποίηση εναντίον της διεθνούς έκθεσης «Expo Milano 2015». Φέρονται να ανήκουν στους Ελληνες, που, την επομένη των επεισοδίων, είχαν προσαχθεί από Ιταλούς αστυνομικούς, προκειμένου να υποβληθούν σε υποχρεωτική λήψη δειγμάτων DNA.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές και μετά αφέθηκαν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους. Την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών για το εάν θα εκδοθούν ή όχι στην Ιταλία όπως έχουν ζητήσει οι ιταλικές αρχές.

Σε σχόλιό του, για τη δίωξη των φοιτητών με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανήμερα της πανεργατικής απεργίας, εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προχώρησε στη σύλληψη πέντε φοιτητών, για τους οποίους οι ιταλικές αρχές ζητούν την έκδοσή τους.

Το ΚΚΕ απαιτεί όχι μόνο να μην εφαρμοστεί, αλλά και να καταργηθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και να μην προχωρήσει η έκδοση των φοιτητών στις ιταλικές αρχές».
Πηγή: Ριζοσπάστης

Κάτω τα ξερά σας απ' τον Πελετίδη!

Αυτή είναι η ξεφτίλα της... "δεύτερης φοράς αριστερά", η ξεφτίλα των ΣΥΡΙΖΑίων, των γιαλαντζί αριστερών της ευρωφάπας, των μνημονίων, της διαχείρισης του καπιταλισμού. Σέρνουν στα δικαστήρια το δήμαρχο Πάτρας γιατί στήριξε τους εργαζόμενους του δήμου - διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις. Στεκόμαστε ολόψυχα αλληλέγγυοι στο δήμαρχο Πελετίδη και στους εργαζόμενους του δήμου ενάντια στην ψευτοαριστερή λαίλαπα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από το 902.gr
____________
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, καλείται από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, να εμφανιστεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών στις 20 Ιουλίου 2016, για να δικαστεί.

Η κατηγορία σαφής. Το κλητήριο θέσπισμα αναφέρει μεταξύ άλλων: «…προέβη στις ανωτέρω πράξεις, με σκοπό να προσπορίσει στους εργαζόμενους του Δήμου παράνομο όφελος, συνιστάμενο στην παρά το νόμο συνέχιση της εργασίας τους, σε περίπτωση που διαπιστωνόταν σε ορισμένες περιπτώσεις εξ αυτών ότι δεν συντρέχουν οι κατά το νόμο προϋποθέσεις μετατροπής της εργασίας τους, σε αορίστου χρόνου…».

Δηλαδή, ο Δήμαρχος μπήκε εμπόδιο με αυτή του την στάση, σε απολύσεις εργαζομένων.
Θυμίζουμε τι ακριβώς είχε καταθέσει μεταξύ άλλων στον Ανακριτή σε υπόμνημά του, τον Οκτώβριο του 2014:
«…Είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίες και διεκδικούμε μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας την υπ’ αρ. 5207/161311/22-10-2014 επιστολή μας στο Υπουργείο Εσωτερικών).
Στο Δήμο Πατρέων έχουμε 324 εργαζόμενους ΙΔΑΧ, που μονιμοποιήθηκαν μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, καθ’ όλα νόμιμοι.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Λόμπινγκ… υψηλού επιπέδου από Τόνι Μπλέρ για τον αγωγό TAP (...στην Ελλάδα)

Τα μεγάλα μέσα επιστρατεύουν οι ενεργειακοί κολοσσοί μέτοχοι του TAP προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, λίγο λόμπινγκ πάντα βοηθά, ειδικά όταν προέρχεται από μια προσωπικότητα εμβέλειας Τόνι Μπλερ ο οποίος και επισκέφτηκε χθες για το λόγο αυτό, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά στο Μαξίμου.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας προεδρεύει στη συμβουλευτική επιτροπή του λεγόμενου Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου, βασικό τμήμα του οποίου είναι ο TAP. Διόλου τυχαίο το ενδιαφέρον των Βρεταννών, καθώς η BP, αποτελεί με 20% έναν από τους βασικούς μετόχους του TAP, ενώ το κυριότερο, εκμεταλλεύεται μαζί με την αζέρικη Socar το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαιτζάν.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η έναρξη κατασκευής των 543 χιλιομέτρων του ελληνικού τμήματος του TAP θα ξεκινήσει κάπου γύρω στον Απρίλιο 2016, μετά και την επίλυση πριν από μερικές ημέρες των τελευταίων εκκρεμοτήτων μεταξύ της κοινοπραξίας του αγωγού και του υπ. Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη. Στόχος είναι το 2019 ή το αργότερο το 2020, να κυλήσει μέσω του αγωγού το πρώτο αζέρικο αέριο προς τη Δύση.

Αλλά οι Βρετανοί ανησυχούν για τυχόν καθυστερήσεις, και σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το λόμπινγκ Μπλερ στην Αθήνα. Σε επικοινωνία που είχαν “ΤΑ ΝΕΑ” με το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού της Βρεταννίας στο Λονδίνο, το τελευταίο επιβεβαίωσε πως η συνάντηση με το Ν.Παπά αφορούσε αποκλειστικά θέματα γύρω από τον TAP, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Γαλλική Δημοκρατία τέθηκε υπό ομηρία


Ο πόλεμος που απλώνεται στο Παρίσι είναι ακατανόητος για τους Γάλλους που αγνοούν σχεδόν τα πάντα για τις μυστικές δραστηριότητες της κυβέρνησής τους στον αραβικό κόσμο, τις παρά φύση συμμαχίες της με τις δικτατορίες του Κόλπου, και την ενεργό συμμετοχή της στη διεθνή τρομοκρατία. Ποτέ δεν έχει συζητηθεί αυτή η πολιτική στο Κοινοβούλιο και τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης σπάνια τόλμησαν να ενδιαφερθούν.

Εδώ και πέντε χρόνια, οι Γάλλοι ακούν για μακρινούς πολέμους, χωρίς να καταλαβαίνουν για το τι πρόκειται. Ο τύπος τους ενημέρωσε για την εμπλοκή του στρατού τους στη Λιβύη, αλλά ποτέ για την παρουσία γαλλικών στρατευμάτων σε αποστολή στο Λεβάντε. Τα άρθρα μου διαβάζονται σχετικά ευρέως, αλλά τα αντιλαμβάνονται ως ανατολίτικες ιδιορρυθμίες. Παρά την προσωπική μου ιστορία, είναι της μόδας να χαρακτηρίζομαι ως «εξτρεμιστής» ή «συνωμοσιολόγος», παρατηρείται ότι τα άρθρα μου αναπαράγονται από τις ιστοσελίδες όλων των πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών εξτρεμιστών ή συνωμοσιολόγων. Κανείς όμως δεν βρίσκει τίποτα λάθος σ’ αυτά που γράφω. Επίσης, κανείς δεν ακούει τις προειδοποιήσεις μου σχετικά με τις συμμαχίες που έχει συνάψει η Γαλλία.

Ξαφνικά, η αγνοούμενη αλήθεια έρχεται στην επιφάνεια.
Η Γαλλία δέχθηκε επίθεση το βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου 2015 από πολλούς κομάντος που φόνευσαν τουλάχιστον 130 άτομα σε πέντε διαφορετικά σημεία στο Παρίσι. Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 12 ημέρες σε ολόκληρη την επικράτεια και μπορεί να ανανεωθεί από το Κοινοβούλιο.

 

Δεν υπάρχει άμεση σχέση με την υπόθεση Charlie Hebdo


Ο γαλλικός τύπος ερμηνεύει αυτήν την πράξη πολέμου, συνδέοντας την με την επίθεση στο Charlie Hebdo, παρότι οι στόχοι και οι επιχειρησιακές διαδικασίες είναι εντελώς διαφορετικές. Τον Ιανουάριο επρόκειτο να σκοτώσουν συγκεκριμένα άτομα, ενώ εδώ πρόκειται για μια συντονισμένη επίθεση εναντίον ενός μεγάλου αριθμού τυχαίων ατόμων.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο αρχισυντάκτης του Charlie Hebdo μόλις είχε λάβει ένα «δώρο» 200.000 ευρώ από την Εγγύς Ανατολή για να συνεχίσει την αντι-μουσουλμανική εκστρατεία του [1], ότι οι δολοφόνοι είχαν σχέση με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες [2], ότι η προέλευση των όπλων τους καλύπτεται από το μυστικό της Άμυνας (Secret-Défense) [3]. Έχω ήδη αποδείξει ότι η επίθεση αυτή δεν ήταν μια ισλαμιστική επιχείρηση [4], ότι είχε γίνει αντικείμενο μιας άμεσης κρατικής ανάκτησης [5], και ότι η ανάκτηση αυτή είχε συναντήσει ανταπόκριση στον εχθρικό πληθυσμό προς τη Δημοκρατία [6], -μια ιδέα που αναπτύχθηκε έξοχα λίγους μήνες αργότερα από τον δημογράφο Emmanuel Todd [7] -.

Αν πάμε πίσω στον πόλεμο που μόλις έχει εξαπλωθεί στο Παρίσι, προκαλεί έκπληξη στη Δυτική Ευρώπη. Δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004. Στην Ισπανία, δεν υπήρχε ούτε σκοπευτής ούτε καμικάζι, αλλά 10 βόμβες σε τέσσερα διαφορετικά σημεία [8]. Το είδος της σκηνής που μόλις έλαβε χώρα στη Γαλλία είναι σκηνικό καθημερινότητας για πολλούς πληθυσμούς της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής» από το 2001. Και θα βρούμε παρόμοια γεγονότα παραπέρα, όπως και οι τρεις ημέρες επιθέσεων σε έξι ξεχωριστές θέσεις στη Βομβάη το 2008 [9].

Παρά το γεγονός ότι οι επιτιθέμενοι ήταν μουσουλμάνοι και ορισμένοι από αυτούς φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ!» σκοτώνοντας περαστικούς, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ αυτών των επιθέσεων, του Ισλάμ και ενός πιθανού «πόλεμου των πολιτισμών». Αυτές οι κομάντος είχαν εντολή να σκοτώσουν στη τύχη, χωρίς πρώτα να εξετάσουν τι θρήσκευμα των θυμάτων τους.