Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

«είπαμε να είσαι αριστερός, όχι όμως να είσαι και ΚάπαΚάπα, να είσαι και ΚάπαΚάπα, ΚάπαΚάπα, ΚάπαΚάπα, Κα...

Πάνε καμιά δεκαριά χρόνια από τότε που ένας φίλος μού αφηγήθηκε το εξής περιστατικό, που έμεινε στη μνήμη μου (από τη δική του μνήμη έσβησε) :

Σε οικογενειακή εκδρομή κάθισε για φαΐ σε ταβέρνα στο Γραμματικό Αττικής, που η περιοχή του προοριζόταν ήδη για ΧΥΤΑ. Εκεί, στην ταβέρνα, καθόταν κι ένας τύπος που είχε πάει για δουλειά του. Συγκεκριμένα, είχε πάει να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση ως προς την προοπτική να κερδοσκοπήσει με τις τιμή της γης στην περιοχή: Ν’ αγοράσει τώρα φτηνά ενόψει χωματερής, να ποντάρει ότι η χωματερή θα ματαιωθεί και, τέλος, να πουλήσει κατόπιν ακριβά. Χαρακτηριστικός τύπος «μαύρου» καπιταλιστή, από εκείνους που φέρουν το ταξικό τους συμφέρον ωμό κι απογυμνωμένο από κάθε πολιτικό κι ιδεολογικό περικάλυμμα (με το όποιο τέτοιο περικάλυμμα να προορίζεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των ατομικών τους και ευρύτερα ταξικών του υποθέσεων), ο τύπος λοιπόν δεν αρκούνταν στις εμπορικές του βολιδοσκοπήσεις, αλλά στην ταβέρνα που καθόταν έβγαζε και «λόγο» εκθειάζοντας τον εαυτό του και τις σχέσεις του με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, προεκτεινόταν στην πολιτική γενικά και κατέληγε στην εξής στομφώδη «εθνική», ως εκ της ιδιότητας του σαν προσωποποιημένη επιτομή του καπιταλιστή, τοποθέτηση γύρω από την υποδεικνυόμενη κατεύθυνση και τα όρια ανοχής τα προοριζόμενα για όσους δεν είχαν και δεν έχουν τόσο ξεκάθαρες αντιλήψεις όσο οι δικές του:

«Είπαμε να είσαι αριστερός. Όχι όμως να είσαι και ΚάπαΚάπα».

Από τότε, και ιδίως από την επέλευση της καπιταλιστικής κρίσης, έως και σήμερα, αυτό το ρεζουμέ του λογυδρίου που εκφώνησε μιά «καπιτάλα» πριν περίπου δέκα χρόνια σε μια ταβέρνα στο Γραμματικό, αποτελεί την «πεμπτουσία» τής μιας από της δυο (αλληλένδετες βέβαια) επιτελικές τακτικές της άρχουσας τάξης, για την υλοποίηση του στόχου της να αποφύγει κλυδωνισμούς της κυριαρχίας της διοχετεύοντας μέσα από δικλείδες εγγυημένης ασφάλειας τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και σήμερα, εν μέσω κρίσης, όχι μόνο να διατηρήσει τον πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο επί του λαού, αλλά ταυτόχρονα να πετύχει μια αντιδραστική στροφή προς την ιστορική οπισθοδρόμηση εδραιώνοντας βαθύτερα την εξουσία της.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Μαθήματα ιστορίας για τον κ. Τσίπρα

Εν τάχει μερικά ιστορικά στοιχεία για το πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα της συμμαχίας των ευρωπαϊκών αγορών. Η ιδέα άρχισε να συζητείται αμέσως μετά τη λήξη του Β’ παγκόσμιου πόλεμου κι έλαβε σάρκα και οστά το 1950, με την «Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα». Τα έξι ιδρυτικά μέλη είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες. Με τη Συνθήκη της Ρώμης ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), ή «Κοινή Αγορά».

Το 1981, η Ελλάδα γίνεται το δέκατο μέλος της ΕΕ, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία πέντε χρόνια αργότερα. Το Τείχος του Βερολίνου, πέφτει στις 9 Νοεμβρίου 1989. Από τότε και εντεύθεν πέφτουν καθημερινά τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων σε όλη την Ευρώπη και το «ευρωπαϊκό όραμα» του κ. Τσίπρα και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερες κατακτήσεις του σε βάρος των λαών δυναμώνει.

Δημοσκόπηση: Κατά της ανεξαρτησίας η πλειοψηφία των Καταλανών

Οι περισσότεροι Καταλανοί απορρίπτουν το σχέδιο των κυβερνώντων αυτονομιστικών κομμάτων της περιοχής για έναρξη πολιτικής διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία μέσα σε ενάμιση χρόνο, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Metroscopia που δημοσιεύεται στην El Pais.

Η υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής μειώθηκε στο 41% από 45% που ήταν πριν από τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η δημοσκόπηση καταγράφει μείωση του ποσοστού αποδοχής του σημερινού επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, ο οποίος επιχείρησε αλλά απέτυχε να πραγματοποιήσει επίσημο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία τον περασμένο χρόνο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δεν επιθυμούν πλέον ο κ. Μας να παραμείνει πρόεδρος της αυτόνομης επαρχίας της Καταλονίας.

Οι αυτονομιστές στην πλούσια αυτή περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας παρουσίασαν στο τοπικό κοινοβούλιο την Τρίτη τον οδικό χάρτη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, τον οποίο ωστόσο μένει να εγκρίνει το Σώμα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι αυτονομιστές θα είναι άκυρο, επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν επιτρέπει την απόσχιση κάποιας περιοχής.

“Το φρέσκο γάλα των… εξήντα ημερών, κτηνοτρόφοι, αγρότες και… ισοδύναμα!”

του Δημήτρη Τσιμούρα

Σύμφωνα με την είδηση: “Καταργείται το επταήμερο της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος και οι παρασκευαστές πλέον θα ορίζουν ελεύθερα την ημερομηνία λήξης”. Μεταξύ των άλλων… “συμφωνήθηκε” κι αυτό ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και το κουαρτέτου των δανειστών, στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

Βλέπουμε ότι οι δανειστές παρεμβαίνουν σε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, η δε κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- νομοθετεί και εκτελεί κατά γράμμα τις επιταγές τους, περνώντας μας την εκβιαστική λογική “κάνουμε το κακό μη μας βρει το ακόμη χειρότερο από τους… εταίρους”!

Πρόταση Κατρούγκαλου: Στα 384€ η εθνική σύνταξη

Για το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται στο ασφαλιστικό, ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση του υπουργού Εργασίας κινήθηκε στο πνεύμα ότι η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι δύσκολη, αλλά η κυβέρνηση δουλεύει στην κατεύθυνση που θα διασφαλίζει ένα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που θα διέπεται από την αλληλεγγύη των γενεών.

Η βασική σύνταξη, σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Κατρούγκαλου θα ανέρχεται στα 384 ευρώ από τα 390 που είχε εξαγγελθεί αρχικά. Σ’ αυτό το ποσό θα προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο κάθε ασφαλισμένος.

Βασικός άξονας της μεταρρύθμισης θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων

Δεν έχει αποφασιστεί οριστικά εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν στο νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης λόγω των αντιδράσεων εντός του κόμματος ή θα παραμείνουν ως ξεχωριστό κομμάτι.

Η "Υπόθεση Μέρτεν" και η "εθνική παράταξη"


Ο Μέρτεν στην κούνια είναι το «φονάζων πεδί»
που φωνάζει «φωτολαφία!». Η μαμά-Καραμανλής
προσπαθεί να το νανουρίσει και να το σκεπάσει με
«κουβέρτεν» για να το κάνει να σωπάσει, ενώ ο
μπαμπάς (ο υφυπουργός Γ. Θέμελης) ζητάει να έρθει
το μπιμπερόν, που το φέρνει η
νταντά-Κανελλόπουλος, ενώ η γνωστή φιγούρα του
Μποστ ο Πειναλέων, σχολιάζει.
Η μια κουβέρτα είναι οι “κηβερνητικέ δηλόσεις”, η
άλλη ο “κηβερνιτικός τύπος”. Το μπιμπερόν με το
χυμένο γάλα, γράφει “γάλα ελλ. δικαστηρίων”, ενώ
το άλλο που φέρνει η νταντά είναι η “ελληνική
μήνυσις”. Η πετσέτα της νταντάς γράφει “Διάψεφσης”.
Το κείμενο της μπορντούρας λέει: Το πεδάκι μας ο
Μέρτεν κάνει νάνι με κουβέρτεν κλπ!!
Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, και μάλιστα από την ίδια την CIA για τον δοσιλογισμό του "εθνάρχη", είπαμε να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση στην περίφημη "υπόθεση Μέρτεν", μια και ο γερμανός εγκληματίας πολέμου ήταν ο πρώτος που κατονόμασε τον Κ.Καραμανλή, αλλά και άλλα σημαίνοντα στελέχη της "εθνικής (τρομάρα τους) παράταξης" ως συνεργάτες των κατακτητών.
Πάμε λοιπόν:

1960: Συγκλονίζει η «υπόθεση Μαξ Μέρτεν»


Στις 16 Οκτώβρη του 1960, κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Βουλή για τη διαβόητη «υπόθεση Μέρτεν», βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της ΕΡΕ επιτίθενται κατά βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΕΔΑ. Σημειώνονται συμπλοκές και η συνεδρίαση διακόπτεται. Το επεισόδιο υπογράμμιζε τη σημασία της υπόθεσης αυτής, η οποία είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον πρώην ναζί αξιωματικό Μαξ Μέρτεν, ο οποίος ευθυνόταν για σειρά εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη.
Ο Μέρτεν συνελήφθη, κατά σύμπτωση, στην Αθήνα το Μάη του 1957. Το Μάρτη του 1958, εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα και ορίστηκε η δίκη του. Το Νοέμβρη του 1958, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Αβέρωφ πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Δυτ. Γερμανία. Οι Δυτικογερμανοί ηγέτες ενδιαφέρονταν για τη διείσδυση του γερμανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα. Ηθελαν, όμως, να σταματήσει και η δίωξη των εγκληματιών πολέμου στην Ελλάδα, ώστε παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Δυτ. Γερμανίας, που βαρύνονταν με εγκλήματα ή είχαν εντάλματα για την κατοχική τους δράση, να μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητα στη χώρα μας.

Οπως αποδείχτηκε, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σ' αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία, με αντάλλαγμα μερικά εκατομμύρια μάρκα.

Ο ιμπεριαλισμός που έγινε περήφανη παπαρούνα

Έφερε και έβαλε το The Royal British Legion (RBL) μισθωμένους στρατιώτες του Royal Navy, του Army και της RAF που πάνε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους να πουλήσουν τα poppies στους πολυάσχολους Λονδρέζους.

Ν’ αναζωογονήσουν την εθνική τους περηφάνια ώστε στις καρέκλες που κάθονται στα πολυώροφα κτίρια να τα ζεσταίνει η καύλα και η κλανιά. Άσε που είναι υποχρεωμένοι όσοι επίσημα εμφανίζονται δημόσια να φοράνε τα poppies στα γιλέκα, στα φουστάνια, στα φορέματα, στα καπέλα όπου βρούνε. Εις μνήμη λένε των πεσόντων του ιμπεριαλιστικού μακελειού του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Σε κεντρικότερους σταθμούς έφεραν μπάντες και μασκότες poppy.

Το βασικότερο, όταν ρίχνεις τον όβολο σου μπορεί και σε βγάζουν με τα παιδιά σου φωτογραφίες. Συν τοις άλλοις να μαζευτούν χρήματα για...

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Εμποροϋπάλληλοι: Απεργία στις 1 και τις 12 Νοέμβρη

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ &

ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ

10:30 π.μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι, άνεργοι, νέες και νέοι
Τις επόμενες μέρες και ώρες να σημάνει ξεσηκωμός σε κάθε κατάστημα, σε κάθε εργασιακό χώρο του εμπορίου. Να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα του σωματείου μας. Κάθε εμποροϋπάλληλος  μαζί με τους συναδέλφους του  να  κάνουν  δική τους υπόθεση την επιτυχία των απεργιών.   Να μην λείψει κάνεις  1 ΝΟΕΜΒΡΗ και στις 12 ΝΟΕΜΒΡΗ. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση των εμποροϋπαλλήλων απέναντι στη βάρβαρη και πολυμέτωπη επίθεση Κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε.
 
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Διαλύουν και καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.
Νέες μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, σε χτύπημα της Υγείας και της Πρόνοιας, της προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, σε απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τα δήθεν βάρη του ασφαλιστικού. Στον κλάδο του εμπορίου που η πλειοψηφία των εργαζομένων  είναι γυναίκες όλων των ηλικιών και νέοι εργαζόμενοι οι επιπτώσεις των νέων μέτρων θα είναι σαρωτικές. Οι επιπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων που μας καταδικάζουν σε δουλειά μέχρι τα βαθειά γεράματα με συντάξεις πείνας. Καταργούν πραγματικά κάθε είδους προστασίας των εργαζομένων απέναντι σε επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει η καθημερινότητα μέσα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα , στις αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, στις αποθήκες τροφίμων.  

Οι αλλαγές αυτές έρχονται να προστεθούν στις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απληρωσιά, τις άδειες άνευ αποδοχών, την εντατικοποίηση που έχουν γίνει  η σκληρή πραγματικότητα για τους εμποροϋπάλληλους .Οι εξελίξεις στον κλάδο δείχνουν ότι μεγαλέμποροι και μεγαλοεργοδότες προετοιμάζουν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή των νέων μέτρων με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών τους την ισχυροποίηση τους στην κούρσα του ανταγωνισμού που εντείνεται.

-Για χερσαία επέμβαση οι ΕΠΑ στην Συρία;

Η είδηση όπως βγήκε από προχθές από το Left.gr, που μόνο για αντιαμερικανισμό δεν μπορεί να το κατηγορήσει κανείς.
Αντιγράφουμε:
___________

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Ανάγκη ενίσχυσης των χερσαίων επιχειρήσεων κατά του Ισλ. Κράτους σε Συρία και Ιράκ

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ εντείνουν την πίεσή τους στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, παρέχοντας υποστήριξη στον ιρακινό στρατό και σε αντάρτες στη Συρία με μια διευρυμένη αεροπορική εκστρατεία και ενίοτε με χερσαίες επιχειρήσεις, είπε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ ενώπιον της Γερουσίας.
- See more at: https://left.gr/news/ypoyrgos-amynas-ton-ipa-anagki-enishysis-ton-hersaion-epiheiriseon-kata-toy-isl-kratoys-se#sthash.i47iudiO.dpuf

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Ανάγκη ενίσχυσης των χερσαίων επιχειρήσεων κατά του Ισλ. Κράτους σε Συρία και Ιράκ

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ εντείνουν την πίεσή τους στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, παρέχοντας υποστήριξη στον ιρακινό στρατό και σε αντάρτες στη Συρία με μια διευρυμένη αεροπορική εκστρατεία και ενίοτε με χερσαίες επιχειρήσεις, είπε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ ενώπιον της Γερουσίας.
- See more at: https://left.gr/news/ypoyrgos-amynas-ton-ipa-anagki-enishysis-ton-hersaion-epiheiriseon-kata-toy-isl-kratoys-se#sthash.i47iudiO.dpuf

Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ: Ανάγκη ενίσχυσης των χερσαίων επιχειρήσεων κατά του Ισλ. Κράτους σε Συρία και Ιράκ


Τα στρατεύματα των ΗΠΑ εντείνουν την πίεσή τους στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, παρέχοντας υποστήριξη στον ιρακινό στρατό και σε αντάρτες στη Συρία με μια διευρυμένη αεροπορική εκστρατεία και ενίοτε με χερσαίες επιχειρήσεις, είπε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ ενώπιον της Γερουσίας.

Ο Κάρτερ ανέφερε ότι η εκστρατεία εναντίον στους τζιχαντιστές εξελίσσεται, καθώς ο στρατός των ΗΠΑ αναζητεί τρόπους ενίσχυσης των χερσαίων επιχειρήσεων που φέρνουν αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως τα αμερικανικά στρατεύματα στοχεύουν να εντείνουν την πίεση τους στην Ράκα, την "πρωτεύουσα" του ΙΚ στη Συρία, και στην ιρακινή πόλη Ραμάντι.

Επιπρόσθετα επισήμανε πως αναμένει η δράση των αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να κλιμακωθεί, με τη συμμετοχή περισσότερων πολεμικών αεροσκαφών και εντατικότερο ρυθμό επιδρομών. Τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να υποστηρίξουν τοπικές ένοπλες δυνάμεις "είτε με αεροπορικές επιδρομές είτε με απευθείας χερσαίες επιχειρήσεις".

Παράλληλα σήμερα ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ενώπιον των γερουσιαστών πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει τα αμερικανικά στρατεύματα να συνεργαστούν πιο στενά με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στις επιχειρήσεις ενάντια στο ΙΚ, εάν αυτό αυξήσει τις πιθανότητες να ηττηθούν οι τζιχαντιστές.

Παρέθεσε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους θεωρεί χρήσιμη τη στενότερη συνεργασία χερσαίων αμερικανικών και ιρακινών στρατευμάτων:

Λ.Δ.Ντονέτσκ: Απαγόρευση δραστηριοτήτων των "Γιατρών χωρίς σύνορα"

Οι δραστηριότητες της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ απαγορεύθηκαν λόγω "κατασκοπείας" και λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι φιλορώσοι αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας.

"Η διαπίστευση της ΓΧΣ ακυρώθηκε λόγω της συμμετοχής των συνεργατών της στη συλλογή πληροφοριών σχετικών με την άμυνα και σε παράνομες παραδόσεις ψυχοτρόπων φαρμάκων", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των αυτονομιστών DAN.

Οι αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ απαγόρευσαν αυτή την εβδομάδα τις δραστηριότητες πολυάριθμων ξένων ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όμως δεν είχαν εξηγήσει τους λόγους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των ανταρτών, η ΓΧΣ είχε επίσης οργανώσει "ψυχολογικά σεμινάρια που είχαν προδήλως στόχο να αποπροσανατολίσουν" τον ντόπιο πληθυσμό.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει άμεσα με την ΜΚΟ για να της ζητήσει να σχολιάσει τις κατηγορίες αυτές. Τον Σεπτέμβριο είχαν ήδη απαγορευθεί οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη γειτονική αυτονομιστική Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, ταυτόχρονα με εκείνες πολυάριθμων άλλων ξένων ΜΚΟ.

«Με συγχωρείτε, αλλά τι νομίζετε ότι είναι η Σουηδία;»

''Ελπίζω ότι oυτε ενας απo oσους έρχονται στη Σουηδία θα αναγκαστει να γινει οπως εμεις'', γραφει η δημοσιογραφος Emma Lindström (και φανταζομαι οτι θα πρεπει να εχει ηδη δεχθει κριτικη απο..ʺσυμπατριωτεςʺ για την γενναια αυτη αποψη της)

"Οταν έρθουν εδώ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσαρμοστούν", λεει ο γέρος, που ανοιγοκλεινει τα μάτια του και με κοιτάζει. Με άλλα λόγια, λέει ότι όποιος είναι ακριβώς σαν κι αυτόν, παρα τις διαφορες, είναι εντάξει.

Μαλλον πιστευετε ότι ο πληθυσμός αποτελείται από όμορφους, δυνατους Βίκινγκς που ζουν σε ζεστα, κόκκινα σπιτια με λευκά τελειώματα. Ότι oλοι ζούμε στην πολυτέλεια και τη χλιδή. Ότι ολες οι ποδοσφαιρικες χρονιες είναι σαν το 1994, στη Σουηδια και κάθε τραγούδι στη Εurovision είναι το ..Waterloo (των Αbba).
Όπως και το οτι το πιο υγρο όνειρο ολων μας θα ήταν να στεκεται κανεις σε ουρες και ότι «τελειωνουμε» όταν βλέπουμε ένα πιάτο κεφτέδες και πατάτες, σερβιρισμενα με μαρμελάδα lingonberry.

Θα νόμιζε κανείς ότι ο Σουηδός είναι ένα τέλειο πρότυπο για τη δημιουργία της ανθρωπότητας.

Είμαι τόσο κουρασμένη από την ψευδαίσθηση της τέλειας Σουηδίας που θα μπορούσα να πεθάνω.

Χιλιάδες άνθρωποι είναι στο δρόμο τους για τη Σουηδια. Ξεχάστε τους υπολογισμούς σας για το τι θα κερδισει η καθε κοινοτητα, ή όχι απο αυτους, γνωρίζω ήδη πως θα επιτευχθει το πιο καλό αποτελεσμα. Είναι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικό υπόβαθρο και εμπειρίες, και ελπίζω να μπορεσουν να ʺξεμονταρουνʺ τη Σουηδία που βλέπω.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η κληρονομιά του ’40 για το μετέπειτα αντάρτικο

Ο Ελληνικός λαός που κλήθηκε να πολεμήσει τον φασιστικό Ιταλικό εισβολέα πήρε πολύτιμα μαθήματα από αυτή την περίοδο, που αποτέλεσαν σημαντική βάση για τον αγώνα που θα ακολουθούσε μες την κατοχή. Η στρατιωτική υποδομή που άφησε το μεταξικό καθεστώς (ιδιαίτερα όσον αφορά τις μεταφορές) ήταν ανεπαρκής, αλλά η μορφή που πήραν οι μάχες πάνω στα βουνά αναπλήρωσαν τις τεράστιες ελλείψεις οδηγώντας σε νίκες κατά του υπέρτερου Ιταλικού στρατού.

Η διάρθρωση του στρατού, επιλογές τις οποίες επέβαλε κυρίως ο χώρος, συγκροτούσε έναν επιπλέον χώρο ανάδειξης του συλλογικού. Η εμβάπτιση τους στην σκληρή, συλογική πολεμική περιπέτεια έφτιαχνε δεσμούς με σημαντικό αντίκτυπο. Ήταν ένα πολύμορφο εργαστήριο, προπαρασκευαστικό για την συνέχεια. Προπολεμικοί δεσμοί, ιεραρχίες, ανάγκες, προτεραιότητες έσπασαν μέσα σε αυτό το όλο και πιο επικίνδυνο περιβάλλον. "Από αυτούς τους πολεμικούς μήνες άρχιζε να κτίζεται η διαθεσιμότητα των πολλών για συμμετοχή στο ιστορικό γίγνεσθαι" αναφέρει ο Γ. Μαργαρίτης. "Αν θέλαμε να συνοψίσουμε, θα λέγαμε χωρίς δισταγμό ότι το πιο σημαντικό μάθημα αυτού του σχολείου των εμπειριών θα μπορούσε να ονομαστεί ο θάνατος, το τέλος του καθημερινού, του προβλέψιμου, του επαναλαμβανόμενου στην κλίμακα της ανθρώπινης ζωής."  Στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας βάθαιναν αυτές οι διεργασίες. Οι λεκάνες, οι στενές κοιλάδες που σχηματίζονται ανάμεσα στους θεόρατους ορεινούς όγκους αποτελούσαν μικρογραφίες κόσμων ολόκληρων. Η μορφολογία του εδάφους κατακερμάτιζε τον στρατό, δεν επέτρεπε μαζικές συγκεντρώσεις στρατιωτών αλλά μικρές, στενά δεμένες, μονάδες που επειχειρούσαν με ένα βαθμό πρωτοβουλίας και εφευρετικότητας. Εκεί που ολόκληρος στρατός πολεμούσε, τα δικαιώματα του στενού ανθρώπινου κύκλου, στα όρια της παρέας, της συντροφιάς, αναδεικνύονταν με τον πιο ισχυρό τρόπο.

Ο πόλεμος της Αλβανίας ήταν πόλεμος των μικρών μονάδων, των διμοιριών, των λόχων, σπανιότερα των ταγμάτων. Ο χώρος ευνοούσε τις σε τοπική κλίμακα συγκρούσεις, έκανε απαγορευτικές τις γενικές στρατηγικές κινήσεις αφήνοντας έκθετη την Ιταλική στρατιωτική λογική.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Αρον- άρον έφυγε ο Κατρούγκαλος από σύσκεψη στην Καλαμάτα -Απέκλεισαν το χώρο μέλη του ΠΑΜΕ [βίντεο]

Ενταση επικράτησε στην Καλαμάτα, σε προγραμματισμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γιώργου Κατρούγκαλου, για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας- όπου θα γινόταν η σύσκεψη με τους εκπροσώπους σωματείων- και φωνάζοντας συνθήματα ουσιαστικά ακύρωσαν τη σύσκεψη και ανάγκασαν τον υπουργό να αποχωρήσει εσπευσμένα από το χώρο, καθώς ζητούσαν να συγκληθεί το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου για να ζητηθεί η αποχώρηση του κ. Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την «Ελευθερία».

Τελικά, μετά από αρκετή ώρα διαμαρτυριών, ο υπουργός Εργασίας αποχώρησε και πήγε σε ξενοδοχείο της πόλης, για να συναντηθεί με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθούν τα βίντεο:

Κίνα: "οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν να πουν ή κάνουν οτιδήποτε προκλητικό, και να δράσουν υπεύθυνα"

Το αμερικανικό ναυτικό έχει στείλει έναν καταστροφέα κατευθυνόμενων βλημάτων, το USS Lassen, στα τεχνητά νησιά που έχει χτίσει η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, ξεκινώντας μια σειρά προκλήσεων στις εδαφικές διεκδικήσεις της ασιατικής χώρας σε έναν θαλάσσιο διάδρομο με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση στο κόσμο.

Το πλοίο πλησιάζει το όριο των 12 ναυτικών μιλίων που έχει οριοθετήσει η Κίνα, και θα βρίσκεται στη περιοχή για αρκετές ώρες, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Πρόσθεσε ότι η περιπολία του πλοίου θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), στο αρχιπέλαγος Σπράτλι και κοντά σε δύο ύφαλους (Σούμπι και Μίστσιφ) οι οποίοι βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας προτού η Κίνα ξεκινήσει ένα τεράστιο έργο οικοδόμησης για να τα μετατρέψει σε νησιά το 2014.

Το πολεμικό σκάφος θα συνοδεύεται από ένα ή δύο αεροσκάφη τα οποία εκτελούν συχνές ανιχνευτικές πτήσεις στη περιοχή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Περαιτέρω ανιχνευτικές αποστολές θα εκτελούνται συχνά τις επόμενες εβδομάδες, είπε, ίσως και γύρω από τμήματα που έχουν χτιστεί από το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες στην περιοχή Σπράτλι.

"Αυτό θα συμβαίνει συχνά [από εδώ και στο εξής], όχι μια φορά μόνο," είπε, "και δεν αφορά μόνο τη Κίνα."

Julian Assange: Στρατηγικός απο-πληθυσμός αυτό που γίνεται στην Συρία

Απόσπασμα από συνέντευξη του ιδρυτή του Wikileaks, Julian Assange στο the press project
_________
Ερώτηση:
Αυτές τις ημέρες το προσφυγικό ζήτημα μονοπωλεί τις συνόδους κορυφής. Σε αυτές παίρνουν μέρος οι ίδιοι οι ηγέτες που προμήθευσαν με όπλα ή συμμετείχαν ενεργά στους βομβαρδισμούς των κρατών προέλευσης των προσφύγων. Ποια είναι η γνώμη σου για όλα αυτά;
Είναι ντροπιαστικό από ηθικής άποψης το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δέχονται πρόσφυγες από τη Συρία και η Αγγλία ανακοίνωσε ότι θα δέχεται μόνο 4.000 πρόσφυγες το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και αυτό ισχύει για όλους. Αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή σε συνεργασία με τους συμμάχους τους στην περιοχή, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία.

Όταν δημοσιεύσαμε τα τηλεγραφήματα, που βρίσκονται και στο καινούριο βιβλίο μου: «Τα αρχεία του Wikileaks», δείξαμε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Συρίας από το 2006 έκαναν σοβαρές προσπάθειες να κάνουν την κυβέρνηση -ανοίγω εισαγωγικά- "παρανοϊκή" και να την οδηγήσουν να υπεραντιδράσει- κλείνω τα εισαγωγικά- και να την κάνουν να ανησυχεί για πραξικοπήματα δημιουργώντας τεχνική ένταση μεταξύ των σιητών και των σουνιτών και να σταματήσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους με στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα στο Ιράκ.

Στην πραγματικότητα προσπαθούσαν να κάνουν την Συρία να φαίνεται αδύναμη και να αποτρέψουν την ίδια την κυβέρνηση από το να έχει πλήρη έλεγχο εντός των συνόρων της στοχεύοντας στην ενθάρρυνση της ανατροπής της κυβέρνησης και την αποτροπή ξένων επενδύσεων στην Συρία. Έτσι μυστικά χρηματοδοτούσαν μια σειρά ΜΚΟ προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για να προωθήσουν τα σχέδιά τους.

Υπάρχει και η ενδιαφέρουσα ερώτηση σχετικά με το τι είχαν να κερδίσουν οι ΗΠΑ ως αποτέλεσμα από όλα αυτά...

Βασανισμό και εξευτελιστική συμπεριφορά καταγγέλλει μέσω μήνυσης ο Χρ. Ξηρός

Κατά του εποπτεύοντος εισαγγελέα των φυλακών Νιγρίτας καθώς και κατά του διευθυντή και του αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος , στρέφεται με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Σε αυτή κάνει λόγο για βασανισμό του και εξευτελιστική συμπεριφορά από την πλευρά των οργάνων της πολιτείας, των οποίων ζητεί την ποινική δίωξη.

Ο Χ. Ξηρός υποστηρίζει ότι από την πρώτη στιγμή της κράτησής του τέθηκε σε καθεστώς απομόνωσης, η οποία τού παρουσιάστηκε ως μονόδρομος, απαραίτητος για την δική του ασφάλεια. «Προαυλιζόμουν μόνος καθημερινά, χωρίς την παραμικρή επικοινωνία, ακόμη και το φαγητό μου το άφηναν έξω από την πόρτα του κελιού μου, με αποτέλεσμα να παρουσιάσω σοβαρές ψυχικές διαταραχές και φοβίες για τη ζωή μου, άρνηση να φάω ή να πιω οτιδήποτε» λέει στη μήνυσή του ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Αλλά και στη Νιγρίτα όπου μεταφέρθηκε δεν βελτιώθηκε η κατάσταση, αφού όπως λέει, ο διευθυντής των φυλακών του συμπεριφέρεται εξευτελιστικά, λέγοντάς του «με αυτά που έχεις κάνει και λίγα έχεις πάθει», «εκεί να ψοφήσεις μόνος σου στο κελί σου», ενώ καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης, αφού του απαγορευόταν ακόμη και η τηλεφωνική επικοινωνία για κάποιες ημέρες, ενώ τον είχαν αφήσει για μία εβδομάδα χωρίς ρεύμα στο κελί του.

28 Οκτώβρη 1940: Το φασιστικό τελεσίγραφο και το «ΟΧΙ» του Μεταξά

Προπαγανδιστικά κωλόχαρτα των ναζί
Ο «ευαίσθητος πατριώτης» πρωθυπουργός που, δακρυσμένος, αναφώνησε «ΟΧΙ» στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρεσβευτή Γκράτσι, το ξημέρωμα της 28 Οκτώβρη 1940, είναι ένα παραμύθι που διαπαιδαγώγησε γενιές Ελλήνων, πλαστογραφώντας την πραγματικότητα επειδή συγκρουόταν με τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και του πολιτικού προσωπικού της. Όλες οι αστικές κυβερνήσεις από το 1940 και μετά εκμεταλλεύτηκαν ή ανέχτηκαν αυτό το παραμύθι, που ηρωοποιεί τον φασίστα δικτάτορα Μεταξά αποκρύπτοντας τον ρόλο που έπαιξε το φασιστικό καθεστώς της μεταξικής δικτατορίας στην υπεράσπιση των δεσμών της ντόπιας αστικής τάξης με το βρετανικό κεφάλαιο (συμφέροντα που ισοπεδώνουν «συναισθηματισμούς», ιδεολογικές συγγένειες και συμπάθειες…).

Ο λαός μας ήταν αυτός που όρθωσε το ανάστημά του ενάντια στην εισβολή του ιταλικού φασισμού και, στη συνέχεια, μετά την εισβολή και κατοχή από τους Γερμανούς, με μπροστάρη καθοδηγητή αλλά και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ, οργάνωσε την ένδοξη Αντίστασή του από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, όταν μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης παρέδιδε τα κλειδιά της χώρας στον καταχτητή δηλώνοντας πίστη και υποταγή, είτε εγκατέλειπε την Ελλάδα για να κάνει «αντίσταση» στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Μηχανή του χρόνου
«Ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς μόλις έχει κλείσει ένα μήνα στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του Αυγούστου του 1936 και φωτο- γραφίζεται μαζί με τον πανίσχυρο Γερμανό Υπουργό Προπαγάνδας του Χίτλερ, τον περιβόητο Γιόζεφ Γκαίμπελς στη βεράντα του Ναυτικού Ομίλου με φόντο το Μικρολίμανο και την Καστέλα. Το «περιχαρές» κάδρο έχει φροντίσει ο προσωπικός φωτογράφος του Χίτλερ, Χάιντριχ Χόφμαν που βρέθηκε στην αποστολή για να ενισχύσει το προφίλ του αδίστακτου υπουργού της ναζιστικής Γερμανίας…»
Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, επικαλούμενος τη μαρτυρία του Ιταλού πρεσβευτή Γκράτσι και μαρτυρίες πολιτικών της εποχής, εξιστορεί τι συνέβη το ξημέρωμα της 28 Οκτώβρη του 1940 στο σπίτι του δικτάτορα Μεταξά. Το παρακάτω κείμενό του συντελεί στην κατάρριψη του μύθου του «ΟΧΙ» που στήθηκε από το καθεστώς της τεταρτοαυγουστιανής δικτατορίας, υιοθετήθηκε από απλούς συντηρητικούς ανθρώπους μέχρι τους συνεργάτες των καταχτητών και τους δοσίλογους και αναπαράγεται μέχρι τις μέρες μας από τους σύγχρονους πολιτικούς απογόνους τους, με προεξάρχοντες τους φασίστες νεοναζήδες της χρυσής αυγής.

Το κείμενο του Γ. Κορδάτου δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη, πέντε χρόνια μετά, στο φύλλο της Κυριακής 28 Οκτώβρη του 1945.

Το φασιστικό τελεσίγραφο και το «ΟΧΙ» του Μεταξά

«La France fait son marché» (H Γαλλία κάνει τα ψώνια της)…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια «εταιρεία» γαλλογερμανικών συμφερόντων από την οποία, παράλληλα, «αρδεύονται» και όλες οι κυρίαρχες τάξεις, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές των κρατών μελών της.

Η Γαλλία, ειδικότερα, αυτή που μας «έσωσε» από τον κακό Σόιμπλε και από τα σχέδιά του για «Grexit», είναι ο πλασιέ της Μέρκελ που μας έσπρωξε στο τρίτο Μνημόνιο με τον δικό της, τον γαλλικό – και πιο φινετσάτο είναι η αλήθεια – τρόπο.

Όσο για τον κ.Ολαντ, η «αριστερή» μας κυβέρνηση τον υποδέχτηκε και τον φιλοξένησε με όλους τους κανόνες της μπανανίας: Ντύνοντάς τον με τη φουστανέλα του «φιλελληνισμού» και μοιράζοντας «τσολιαδάκια» και «καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς.

Όμως, την ίδια ώρα που ο Ολάντ αποβιβαζόταν στην Αθήνα και ενώ εδώ έδιναν και έπαιρναν τα «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία», στην Γαλλία η είδηση μεταδιδόταν με έναν… ελαφρώς διαφορετικό τρόπο.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 8μμ, λοιπόν, στο τηλεοπτικό κανάλι «FRANCE 2» (και έχει σημασία ότι πρόκειται για κανάλι του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της Γαλλίας) ο τίτλος που δέσποζε στο ρεπορτάζ για τον ερχομό του Ολάντ στην Ελλάδα ήταν ο εξής: «La France fait son marché». Μετάφραση: «H Γαλλία κάνει τα ψώνια της»…

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Τοπικές εκλογές στην Ουκρανία: Το μεγάλο φιάσκο του φασιστικού καθεστώτος

«Επανάσταση» προσθέτει κι επιλέγει ψηφοφόρος στην Ουκρανία,
κάτω από τη λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων στις τοπικές
 εκλογές της 25ης Οκτώβρη.
Μόνο ως παταγώδης αποτυχία για το καθεστώς του Κιέβου μπορούν να χαρακτηριστούν οι τοπικές εκλογές που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία, χθες 25 Οκτωβρίου. 

Η συμμετοχή των πολιτών έπιασε ιστορικά χαμηλά φτάνοντας μόλις και μετά βίας στο ιλιγγιώδες …46,6%. Και αν ο μέσος όρος συμμετοχής ήταν τόσο χαμηλός, στα ανατολικά της χώρας όπου υπερέχει ο ρωσόφωνος πληθυσμός αυτή έπεσε κάτω από το 40%!!! Συγκεκριμένα στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου η συμμετοχή των πολιτών ήταν 31% και 35% αντίστοιχα! Στη Χερσόνα και το Μικολάγιεφ, νομούς που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της χώρας το ποσοστό συμμετοχής ήταν 37% και 38% αντίστοιχα ενώ στην Οδησσό και την πόλη του Κιέβου έπεσε κάτω απ’ το 42%. (πηγή)

Πέρα όμως από το γεγονός της μαζικής απαξίωσης των εκλογών από την πλειοψηφία πλέον του ουκρανικού λαού υπήρξαν εκατοντάδες καταγγελίες για βία, νοθεία και δωροδοκίες. Στην Οδησσό, πόλη-κλειδί για το ουκρανικό καθεστώς, διεθνείς παρατηρητές πιστοποίησαν ότι μέλη όλων των μεγάλων κομμάτων δωροδοκούσαν ψηφοφόρους με σακιά πατάτες και πακέτα ζάχαρης… Τόσο εξόφθαλμες ήταν οι ατασθαλείες των καθεστωτικών κομμάτων που το θέμα αναδείχτηκε κι από τους βρετανικούς Times με τον σαρκαστικό τίτλο «Πατάτες για ψήφους: το Κίεβο γεύεται τη δημοκρατία».
Ο ηγέτης του Μπλοκ της Αντιπολίτευσης (μετεξέλιξη του Κόμματος των Περιφερειών του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς) δήλωσε ότι σε σειρά πόλεων και χωριών της περιοχής του Χάρκοβο στην Αν. Ουκρανία, δεν επετράπη σε υποηψηφίους του κόμματός του να θέσουν υποψηφιότητα για τις εκλογές.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ντ. Τραμπ: «Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος με τον Σαντάμ Χουσέιν και τον Καντάφι»

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν "αιμοσταγείς δικτάτορες" όπως ο Σαντάμ Χουσέιν και ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκονταν ακόμη στην εξουσία. "100%", απάντησε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξή του στο CNN που προβλήθηκε σήμερα.

Ο δισεκατομμυριούχος, που φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, απάντησε ότι το Ιράκ και η Λιβύη θα ήταν λιγότερο διαιρεμένες και θα συνέβαλαν στη προώθηση μεγαλύτερης σταθερότητας στη Μέση Ανατολή αν οι δύο "δικτάτορες"--Χουσέιν και Καντάφι αντίστοιχα--δεν είχαν εκδιωχθεί δια της βίας από την εξουσία.

Ο Σαντάμ Χουσέιν απομακρύνθηκε από την εξουσία έπειτα από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 και ο Καντάφι έπειτα από τον αιματηρό εμφύλιο το 2011 που οδήγησε τελικά στην υπό το ΝΑΤΟ στρατιωτική επέμβαση.
"Εννοώ, κοιτάξτε τη Λιβύη. Κοιτάξτε το Ιράκ. Το Ιράκ δεν είχε τρομοκράτες. Εκείνος (ο Χουσέιν) σκότωνε άμεσα τους τρομοκράτες και σήμερα μοιάζει με το Χάρβαρντ της τρομοκρατίας. Αν δείτε το Ιράκ πριν από χρόνια, δεν λέω ότι ήταν καλός τύπος, φρικτός ήταν, αλλά (η χώρα) ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με σήμερα. Σήμερα το Ιράκ είναι ένα πεδίο εκπαίδευσης τρομοκρατών. Σήμερα η Λιβύη, ούτε που την ξέρει κανένας, ειλικρινά δεν υπάρχει Ιράκ και δεν υπάρχει Λιβύη.

Ταξικά ναυάγια

Κοίταγα ένα άρθρο των πρώην κομμουνιστών Καλαματιανού και Αραβανή, στην πάντα πρόθυμη να φιλοξενήσει οποιεσδήποτε απόψεις σπέρνουν την σύγχυση και καλλιεργούν τα διασπαστικά, εντός των κομμουνιστών, φαινόμενα, ΕΦ.ΣΥΝ.

Κανονικά δεν θα ασχολιόμουνα αλλά ο καιροσκοπισμός και η διαστρέβλωση πάντα με βγάζουν από τα ρούχα μου. Και ειδικά όταν οι φορείς κάποιων απόψεων αντί να έχουν τα κότσια να τις εκφράσουν ρητά και να τις υπερασπιστούν, επιλέγουν να εκφράζονται με ψίθυρους και υπονοούμενα.
Παρακάτω θα δείξω τι ακριβώς εννοώ.

Τα «περίεργα» λοιπόν αρχίζουν από την πρώτη κιόλας παράγραφο όπου οι συντάκτες κάνουν λόγο για κάποια «κομμουνιστική αριστερά».
«...Ανέδειξαν όμως και τις σοβαρές ανεπάρκειες της Αριστεράς, ιδιαίτερα της κομμουνιστικής Αριστεράς, αφού κυρίως η κομμουνιστική Αριστερά και η προοπτική της μας απασχολεί...»
Η περίφραση μάλιστα «κομμουνιστική αριστερά» χρησιμοποιείται 7 φορές στο κείμενο, ενώ η λέξη «ΚΚΕ» μόλις 3. Από τα συμφραζόμενα μάλιστα φαίνονται να ταυτίζονται:
«...Οι πολιτικές συνέπειες για την Αριστερά ήταν μεγάλες. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενος τα λάθη του ΚΚΕ με επιδέξια τακτική, παρά τη δεξιά και συμβιβαστική στροφή που επιχειρούσε, εκτινάχθηκε από το 4-5% στο 26% και η κομμουνιστική Αριστερά υπέστη βαριά ήττα....»
Έτσι λοιπόν, με μια απλή περίφραση, το ΚΚΕ μετατράπηκε από Κομμουνιστικό Κόμμα στην «Κομμουνιστική συνιστώσα» μιας ευρύτερης «αριστεράς» στην οποία περιλαμβάνεται μάλιστα ρητά και ο ...ΣΥΡΙΖΑ. (κολιός με κολιό από το ίδιο βαρέλι ένα πράγμα...)

Όμως αυτή η παράγραφος έχει πολύ ακόμη ψωμί, αφού μας πληροφορεί πως το ’12 ο ΣΥΡΙΖΑ «εκμεταλλευόμενος τα λάθη του ΚΚΕ (τα οποία φυσικά αποφεύγουν να κατονομάσουν όπως ο διάολος το λιβάνι)» εκτινάχθηκε από το 4,5% στο 26% «παρά τη δεξιά και συμβιβαστική στροφή που επιχειρούσε».

Εάν αυτοί οι κύριοι θεωρούν λάθος την απόρριψη κάθε προοπτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το ’12 ας το πούνε στα ίσια. Γιατί αν κάποιος δικαιώθηκε για αυτό περίτρανα, αυτό είναι το ΚΚΕ. Αν εννοούν κάποιο άλλο «λάθος» ας το κατονομάσουν για να μην δημιουργούνται και συγχύσεις. Εκτός εάν αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκουν, φυσικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η σωτηρία των στοιχείων του παρελθόντος είναι ταυτόχρονα βήμα για το μέλλον

Απόσπασμα από  την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην παρουσίαση της μεταπτυχιακής εργασίας του Π. Μαυραντώνη στο ΕΜΠ για τη συντήρηση του Αρχείου του ΚΚΕ, την περασμένη Τετάρτη.
Ολόκληρη θα την βρείτε στον σημερινό Ριζοσπάστη.
__________
[...]

Με τη δύναμη των ιδεών και τη δυναμική της πάλης να εμπνεύσουμε


Το ΚΚΕ βρίσκεται μπροστά στο γιορτασμό 100 χρόνων ανιδιοτελούς, ακατάπαυστης προσφοράς στην εργατική τάξη, στο λαό και τη νεολαία, στην πατρίδα μας, προς τους λαούς όλου του κόσμου.

Η σωτηρία των στοιχείων του παρελθόντος είναι ταυτόχρονα βήμα για το μέλλον, για το συνειδητό σχεδιασμό του εργατικού και λαϊκού αγώνα, για να έρθει πιο κοντά η δυνατότητα να ζήσουμε σε μια καλύτερη κοινωνία, αφού γίνουμε πιο ικανοί, μελετώντας την πείρα του παρελθόντος.

Τα χαρτιά του Αρχείου του ΚΚΕ άνοιξαν κουβέντα με όλους μας. Δεν είναι μόνο τα μακρινά, τα πρώτα ξεκινήματα, αλλά κοντά σε αυτά είναι και τα ντοκουμέντα που καθρεφτίζουν και τις ώρες του καθένα μας ξεχωριστά.

Τις μάχες που έχουμε μπροστά μας θα τις κερδίσουμε. Θα συνεχίσουμε, θα ολοκληρώσουμε τη διάσωση και την τελική ψηφιοποίηση του Αρχείου μας, για την αξιοποίησή του στην επιστημονική μελέτη και έρευνα πτυχών της ελληνικής ιστορίας και πραγματικότητας.

Για να βρουν την επιστημονική απάντηση που τους αρμόζει και μέσα από τις σελίδες του οι διάφοροι παραχαράκτες της Ιστορίας, οι αρνητές της ιστορικής αλήθειας. Ολοι όσοι θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία με τη διαστρέβλωση, με την ανιστόρητη ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό, δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο συγχωροχάρτι στα εγκληματικά ναζιστικά τέρατα της Ιστορίας, που πατάνε πάνω σε αυτά για να ξανασηκώσουν κεφάλι στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Το αίσχος της ΕΡΤ

Το βράδυ της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου η ΕΡΤ ξεπέρασε τον καταπιεσμένο της εαυτό, πέταξε τις μάσκες και επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανές αντικομμουνιστικό παραλήρημα! Επέλεξε να προβάλει ταινία σύμφωνα με το σενάριο της οποίας οι Βερολινέζοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν υπέφεραν από τους Ναζί. Όχι… Άλλη ήταν η πηγή των δεινών τους και όχι ο φασισμός. Από την εκδικητική μανία του Κόκκινου Στρατού υπέφεραν, όταν μπήκε απελευθερωτής στο Βερολίνο.

Η ταινία που φέρει τον τίτλο «Ανώνυμη: Το απαγορευμένο ημερολόγιο» (2008) και την υπογράφει ο σκηνοθέτης Μαξ Φάρμπερμποκ, βασίζεται σε ένα φερόμενο πραγματικό ημερολόγιο μιας κατά τ’ άλλα ανώνυμης δημοσιογράφου (αντίθετα η Αννα Φρανκ κάθε άλλο παρά ανώνυμη ήταν), η οποία φέρεται να πέφτει θύμα βιασμού κατ’ εξακολούθηση από εξαγριωμένους σοβιετικούς στρατιώτες μέχρι που αποφασίζει πως για να σωθεί πρέπει να γίνει η ερωμένη ενός σοβιετικού αξιωματικού και αυτό εν τέλει κάνει. Στο μεταξύ, οι σοβιετικοί στρατιώτες επιδίδονται σε διάφορες πράξεις βίας και ακολασίας, αλλά στο μεταξύ δεν έχουμε μάθει η πρωταγωνίστρια, πριν μπει ο Κόκκινος Στρατός στο Βερολίνο πώς ακριβώς ζούσε. Περνούσε καλά στο Βερολίνο των φασιστών δολοφόνων; Βλέπουμε όμως Γερμανούς του περιβάλλοντός της να αναρωτιόνται τεθλιμμένοι αν ο Χίτλερ ζει (για να τους σώσει;!) ή τους εγκατέλειψε. Μέχρι που ανακοινώνεται η αυτοκτονία του και τότε αυτό το κινηματογραφικό πόνημα – καλλιτεχνικός οχετός χρησιμοποιεί το γνωστό αμερικανικό οπλοστάσιο, δηλαδή τα γνωστά αντιθετικά σχήματα καλός – κακός, ωραίος – άσχημος κλπ και ο θεατής οδηγείται να συμπαθεί τους καημένους Γερμανούς που απέμειναν μόνοι κι έρημοι χωρίς Χίτλερ και να αντιπαθεί τους εξαγριωμένους σοβιετικούς που πλέον είναι ανεξέλεγκτοι.

Ο χυδαίος αντικομμουνισμός στο «Κόκκινο 105,5»

Στις 11:30π.μ. (24/10/2015) ακούω μεταξύ άλλων από «ειδικό αναλυτή» περί των ραδιοτηλεοπτικών και των διαπλεκομένων συμφερόντων των καναλιών και το τι θέση πήρε κάθε κόμμα. Ξαφικά άρχισε να μετατρέπει το φασιστικής έμπνευσης αξίωμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» σε ακόμη πιο ακραίο αξίωμα «όποιος δεν ψηφίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», όπως αυτό για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, είναι η «αριστερά της δεξιάς»!!!

Προφανώς δεν κοίταζε στον καθρέφτη εκείνη τη στιγμή, για να δει ποιος είναι ποιος και εφόρμησε κατά του ΚΚΕ γιατί δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο, καταλήγοντας πως «η δήθεν πιο συνεπής αριστερά», το ΚΚΕ δλδ, γίνεται… η αριστερά της δεξιάς η οποία είναι υπέρ των ιδιωτικών καναλιών και των καναλαρχών.

Το ότι δεν είπε ότι το ΚΚΕ είναι και αριστερά της ΧΑ, αφού και αυτή δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο, για δικούς της λόγους, είναι θαύμα. Κανονικά αυτό θα έπρεπε να πει αλλά δεν του έβγαινε αφού πολλάκις στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε νομοσχέδια μαζί με τη ΧΑ, χώρια που δεν θα έπιανε ο σοβαροφανείς αντικομουνισμός του!

Μας θυμίζει ο κύριος αναλυτής τα πολύ παλιά και πολύ πρόσφατα επιχειρήματα των οπορτουνιστών με πατέντα όταν πχ κατηγορούσαν το ΚΚΕ ότι αφού είναι κατά τους «εκδημοκρατισμού της χούντας» με τον Μαρκεζίνη τότε είναι εξ ορισμού υπέρ της σκληρής δικτατορίας του Παπαδόπουλου!!! Ευτυχώς τους ξέχε@@ε όλους αυτούς το πολυτεχνείο.

Τι θέλει η Ρωσία στη Συρία; (Μια γεωστρατηγική ανάλυση)

Ο Tony Cartalucci είναι γεωπολιτικός ερευνητής και συγγραφέας ειδικά για το διαδικτυακό περιοδικό New Eastern Outlook” με έδρα την Μπανγκόκ. Η ανάλυση που κάνει είναι από καθαρά γεωστρατηγική σκοπιά και εμφανώς απουσιάζει από αυτήν κάθε έννοια της Μ-Λ αντίληψης περί ιμπεριαλισμού.
Παρά το γεγονός πως δεν προσυπογράφω τα όσα γράφει στο σύνολο τους (και κυρίως για τις "αγνές" προθέσεις, ή τον μη-ιμπεριαλισμό της Ρώσικης Ομοσπονδίας, στο τελευταίο του μέρος), θεωρήσα χρήσιμη την αναδημοσίευση τους εξ αιτίας του γεγονότος πως ενώ η Μ-Λ ανάλυση δεν μπορεί παρά να είναι πάντα η κύρια, οστώσο αυτό δεν μηδενίζει καθόλου την αξία των γεωστρατηγικών εκτιμήσεων που οφείλουν να λαμβάνονται και αυτές υπόψην, και πολύ περισσότερο που υπενθυμίζει μια αλυσίδα εξελίξεων που κάθε άλλο παρά ανάξιες λόγου είναι.
Το κείμενο το βρήκα στο μπλογκ του Τάκη Φωτόπουλου και αναδημοσιεύεται παραλείποντας την εισαγωγή του ίδιου, για λόγους ευνόητης ιδεολογικής διαφωνίας.
_____________

Τι θέλει η Ρωσία στη Συρία;


Τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τη πρόσφατη κοινή αντι-τρομοκρατική επιχείρηση ασφαλείας της Ρωσίας με την κυβέρνηση της Συρίας, ως μέσο επέκτασης της επιρροής της πέρα από τα σύνορά της. Το CNN στο άρθρο του, «Ο Petraeus κατηγορεί τον Πούτιν ότι προσπαθεί να επαναδημιουργήσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία,» φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει:
Ένας από τους κορυφαίους πρώην στρατηγούς της Αμερικής συνέκρινε την κατάσταση στη Συρία την Τρίτη με μια ιστορική πυρηνική καταστροφή, επικρίνοντας εμμέσως τις ΗΠΑ ότι επέτρεψαν να επιδεινωθεί, και κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας ότι προσπαθεί να επανιδρύσει την αυτοκρατορία.
Το CNN αναφέρει επίσης:
Οι ρωσικές κινήσεις στη Συρία έχουν στόχο την ενδυνάμωση και διατήρηση της ναυτικής βάσης και του αεροδιάδρομου τους κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της Συρίας, και την κάλυψη του καθεστώς αλ-Ασάντ, προκειμένου να διατηρήσουν την επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Πετρέους.

«Νομίζω ότι αυτό που θέλει να κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να αναστήσει την ρωσική αυτοκρατορία», είπε.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν πάνω από 800 στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα έχουν υπό την κατοχή τους το Αφγανιστάν από το 2001 και διεξάγουν ένοπλες επιχειρήσεις παντού: από τη Σομαλία, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στα σύνορα με το Πακιστάν. Η μοναδική βάση στο εξωτερικό της Ρωσίας είναι στην πραγματικότητα η ναυτική εγκατάσταση που αναφέρει ο Petraeus. Ο Petraeus δεν αναλύει ποτέ γιατί, παρά την προφανή διαφορά μεταξύ της Ρωσίας και της Αμερικής όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, η Ρωσία είναι ύποπτη για την επιδίωξη δημιουργίας «αυτοκρατορίας», ενώ οι ΗΠΑ δεν είναι εντελώς ένοχες για την τεράστια αυτοκρατορία που ήδη έχουν δημιουργήσει και που προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν.

Προειδοποίηση των αμερικανικών Αρχών για νέα μείζονα κρίση

"Η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική, προσωρινή. Θα ακολουθήσει νέα κρίση."
Ριζοσπάστης 3/9/2010 
________
Στον απόηχο της κρίσης που ξέσπασε το 2008, οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής καθώς αυτές ήταν που συμπαρέσυραν την παγκόσμια οικονομία σε μια κρίση δίχως τέλος και από την οποία ακόμα δεν έχουμε ξεφύγει.
Τα τεράστια ρίσκα που ανέλαβαν προκειμένου να βγάλουν περισσότερα κέρδη, δημιούργησαν μια σειρά από φούσκες αμφίβολης ποιότητας που όταν έσκασαν συμπαρέσυραν τις πιο εκτεθειμένες από αυτές. Η Lehman Brothers πλήρωσε το τίμημα, η Citi δέχθηκε το φιλί της ζωής λίγο πριν καταρρεύσει, η Wells Fargo αναζήτησε την «προστασία» του Buffett, η AIG δέχθηκε ένα τεράστιο δάνειο από τον αμερικανικό λαό και οι κολοσσιαίες MBIA και AMBAC διασώθηκαν έναντι ενός αμερικανικού cent.
Έκτοτε, η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, ο αυστηρότερος έλεγχος των τραπεζών και πολλά ακόμα, χρησιμοποιήθηκαν για να πείσουν τον Αμερικανό φορολογούμενο ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα διαθέσει τους πόρους του για να διασώσει την αλαζονεία και την ακόρεστη δίψα για κέρδη από τα τραπεζικά και χρηματιστηριακά στελέχη της Wall Street.
Όμως υπάρχει μια αλήθεια στις αγορές. Η απληστία και η δίψα για περισσότερο χρήμα, είναι αυτή που κινεί τα πάντα. Είναι αυτή που δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση στις αγορές μέχρι φυσικά να σκάσει και να συμπαρασύρει τα πάντα.

Ο πιο μεγάλος αντίπαλος του Γιόχαν Κρόιφ

Hταν σοκ, ακόμη και για όσους έχουν απλώς ακουστά τα κατορθώματά του. Γι' αυτούς που έχουν δει στιγμές από τις ανεπανάληπτες παραστάσεις του σε εικόνες αρχείου ή στο youtube, για να σιγουρευτούν πως αυτό το μυθικό τέρας του ποδοσφαίρου δεν έζησε μόνο στη φαντασία των παλαιότερων. Πολύ περισσσότερο, ήταν σοκ για εκείνους που ευτύχησαν να θαυμάσουν τον αέρινο καλπασμό του στο τερέν, χωρίς να μπουν στη μηχανή του χρόνου: ο Γιόχαν Κρόιφ, που κανένας αντίπαλος δεν κατάφερε να τον σταματήσει, πρέπει να ντριμπλάρει και τον καρκίνο του πνεύμονα, για να νικήσει και πάλι. Τον θάνατο, αυτή τη φορά.

Ο 68χρονος, πια, «ιπτάμενος Ολλανδός» έχει περάσει άλλη μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του, όταν χρειάστηκε να υποβληθεί σε διπλό bypass, το 1991, έναν χρόνο προτού οδηγήσει, ως προπονητής, την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Ευρώπης. Αν και αθλητής, ο Κρόιφ ήταν μανιώδης καπνιστής, σχεδόν από παιδί, και λάτρης τού αλκοόλ. Ποτέ δεν το έκρυψε, άλλωστε, ακόμη κι όταν έπαιζε μπάλα, όπως φαίνεται σε μια φωτογραφία του 1972 μέσα στα αποδυτήρια του Άγιαξ, στην οποία δεν δίστασε να ποζάρει με αναμμένο τσιγάρο. Όμως, από το 1991 που οι γιατροί τον έπεισαν να κόψει την κακή συνήθεια, πρωταγωνίστησε με πάθος σε πολλές αντικαπνιστικές καμπάνιες.

Σε αυτή τη μάχη τής ζωής του, η Πίστη δεν θα είναι συμπαίκτης του. Ο Κρόιφ, ο οποίος γενικώς ήταν πάντοτε «αντί», είναι άθεος. Το έχει παραδεχθεί, με τον δικό του, μοναδικό τρόπο: «Δεν είμαι θρήσκος. Στην Ισπανία και οι 22 παίκτες κάνουν τον σταυρό τους πριν μπουν στο γήπεδο. Αν υπήρχε Θεός, τότε όλα τα ματς θα τελείωναν ισόπαλα. Όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πράγμα που σημαίνει, ότι δεν υπάρχει Θεός»...

Ίσως, όμως, να τον βοηθήσει ο αχαλίνωτος εγωισμός του. «Κατά μια έννοια, είμαι μάλλον αθάνατος», είχε πει, σχολιάζοντας την κληρονομιά του στο ποδόσφαιρο.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Το ΚΕΚΡ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Ντονμπάς

Τι να σημαίνει αυτό;

Περί μερικών περίεργων συμπτώσεων


Ήδη έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 25 χρόνια στη ρωσική κοινωνία να μας παρέχεται μια αυστηρά δοσολογημένη πληροφόρηση. Δεν αναφερόμαστε τώρα στον κυκλώνα παραπληροφόρησης. Γίνεται λόγος μόνο για την πληροφόρηση σχετικά με γεγονότα που έχουν πραγματικά συμβεί. Να λοιπόν που έγιναν και πάλι διαπραγματεύσεις της αποκαλούμενης «τετράδας της Νορμανδίας». Αυτή τη φορά διεξήχθησαν στο Παρίσι. Αυτό είναι λογικό, θα ήταν πιο εύκολο να μεταβεί αεροπορικώς ο Πούτιν και ο Ποροσένκο στο Μινσκ, ενώ ο Ολλάντ και η Μέρκελ βολεύονταν καλύτερα με το Παρίσι. Όσον αφορά τους εκπροσώπους των ΛΔ, το τι βολεύει αυτούς, δεν απασχολεί κανέναν. Αυτές οι Δημοκρατίες δεν αποκαλούνται με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που τις θέλει χωριστές περιοχές των περιφερειών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας. Και μάλιστα αποκαλούνται έτσι και από τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Εν πάσει περιπτώσει, αυτά είναι λεπτομέρειες. Σημασία έχει η ουσία. Περί αυτής μάς έχουν αναφέρει με τη μέγιστη λεπτομέρεια: οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα, ελήφθησαν νέες σημαντικές αποφάσεις, επετεύχθησαν ορισμένες πρόοδοι καθ’ οδόν προς τη διευθέτηση της σύρραξης. Το ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις, το περί τίνος συμφώνησαν, το σε τι συνίστανται αυτές οι πρόοδοι δεν είναι υπόθεση του δικού μας νου. Αν χρειαστεί στο μέλλον κάτι, θα μας το αφηγηθούν οι ιθύνοντες όταν θα έρθει ο καιρός. Και ό,τι δε χρειάζεται, δε θα μας το πουν ποτέ.
Γι’ αυτό, οι αναλυτές χρειάζεται να εκμαιεύσουν αποσπασματικές μαρτυρίες, να τις αντιπαραβάλουν και να προβούν σε αυτοτελή λογικά συμπεράσματα.

Κάποτε, μετά τις διαπραγματεύσεις του Μινσκ μας έλεγαν προσεκτικά μια είδηση που, χωρίς υπερβολή, ήταν μία νάρκη τρομακτικής καταστροφικής ισχύος. Επί του παρόντος, ήταν μια νάρκη με χρονοκαθυστέρηση. Εδώ γίνεται λόγος για τη συμφωνία που αφορά τη μεταβίβαση του ελέγχου των συνόρων των ΛΔ με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Τη μεταβίβασή τους στις ουκρανικές αρχές.

Κατ’ αρχήν, αυτό είναι τυπική και μονοσήμαντη άρνηση της αναγνώρισης της κυριαρχίας των Δημοκρατιών του Ντονμπάς, δεδομένου ότι τους αρνούνται ακόμα και να έχουν τα δικά τους σύνορα. Και με αυτό συμφώνησαν και η Ρωσία, και οι ίδιες οι Δημοκρατίες δια των πληρεξουσίων αντιπροσώπων τους. Συμφώνησαν λοιπόν αυτοί με το ότι οι ίδιες αυτές οι Δημοκρατίες δεν είναι πραγματικές Δημοκρατίες και επιπλέον, ότι στην πραγματικότητα είναι έτοιμες στο εξής να βρίσκονται στη σύνθεση της Ουκρανίας. Παρ’ όλες τις αποφασιστικές και απειλητικές υποσχέσεις που είχαν ακουστεί κατά το παρελθόν. Ρώτησε άραγε κάποιος τούς λαούς των Δημοκρατιών αυτών αν συμφωνούν με τέτοια αυτοκτονική απόφαση; Φυσικά και όχι.

Με αφορμή μια εικόνα στο twitter

Είδα σήμερα να κυκλοφορεί στο twitter μια "φιλοπροσφυγική" -σε πρώτη ανάγνωση- εικόνα, με την υπογραφή μάλιστα της "Διεθνούς αμνηστίας".

Η λεζάντα σαφέστατη:
"1956: 200.000 Ούγγροι "διαφεύγουν" στο εξωτερικό
2015: Η Ουγγαρία διώχνει τους πρόσφυγες"

Εκτός από το γεγονός πως η παραπάνω λεζάντα μιλάει από μόνη της για τον ρόλο ΜΚΟ όπως η "Διεθνής Αμνηστία", εκτός από το γεγονός πως οι μισθοφόροι προβοκάτορες της δύσης που αιματοκύλησαν την Ουγγαρία το 1956 συγκρίνονται χυδαιότατα με τα θύματα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού από την Συρία, εκτός από την ανακάλυψη "200.000 Ούγγρων που διέφυγαν το 1956" και που ο αριθμός τους πρέπει να αυξάνεται γεωμετρικά με το πέρασμα του χρόνου (όπως τα "θύματα του Στάλιν" ένα πράγμα), νομίζω πως καλό θα ήταν θα θυμηθούμε το τι ακριβώς έγινε στην Ουγγαρία το "1956", για να μην μας περνάνε κάποιοι και για ζουάβους:
__________

Ουγγαρία 1956



Ουγγαρία 1956: Πολιτοφύλακας άγρια δολοφονημένος
από τους αντεπαναστάτες
Η αντεπανάσταση του 1956 στην Ουγγαρία στάθηκε η βαρβαρότερη επίθεση ενάντια στον υπαρκτό σοσιαλισμό από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αντεπαναστατικό πραξικόπημα όχι μόνο έφερε βαριές συμφορές στον ουγγρικό λαό, αλλά και πρόσθεσε πείρα και διδάγματα γύρω από τη στρατηγική της αντεπανάστασης, όπως αναφέρεται στην Εισήγηση της ΚΕ του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΟΣΕΚ) στην Κομματική Σύσκεψη της 27 Ιούνη του 1957. «Η αντεπαναστατική επίθεση επιβεβαίωσε χωρίς εξαίρεση και από κάθε άποψη την εκατοντάχρονη διδασκαλία του μαρξισμού. Η ασυμβίβαστη αντίθεση ανάμεσα στην αστική και την εργατική τάξη, αυτή η θέση που διατυπώθηκε από τον Μαρξ πριν 100 χρόνια, εκφράστηκε με εκρηκτική μορφή τον Οχτώβρη του 1956. Στην περίοδο των αγώνων του ΚΚΣΕ το 1917, την εποχή που οι αναθεωρητές και άλλα μικροαστικά στοιχεία απαιτούσαν "καθαρή δημοκρατία και ελευθερία", ενώ είχαν επιτεθεί ενάντια στην εξουσία του προλεταριάτου, ο Λένιν απέδειξε ότι κάτω από τις δοσμένες συνθήκες τέτοια αιτήματα είναι αιτήματα της καταπιεζόμενης από την εξουσία του προλεταριάτου αστικής τάξης.

Ο ΦΡΑΠΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ!

 «Δεν αντέχω άλλο», μου λέει. «Όλοι είναι λαμόγια, παίρνουν την ψήφο μας και μετά μας τρέχουν και μας κοροϊδεύουν. Δεν αντέχω να πληρώνω, να με εκμεταλλεύονται και να με κοροϊδεύουν από πάνω.

Τέρμα, θα ψηφίσω ΚΚΕ, αλλά όχι έτσι, με έναν Γραμματέα γατώνι. Θα κάνει αυτά που λέει. Θα πάει στη βουλή, θα τους καθίσει κάτω, θα καταργήσει τα μνημόνια, θα βάλει με ένα νόμο όλα όσα λέει και ακόμη περισσότερα...
-Έχω κουραστεί καταλαβαίνεις;
Θέλω να πάρω τη φραπεδιά μου, να αράξω στο μπαλκόνι και να βλέπω θάλασσα ή στον καναπέ μου και να βλέπω στο κανάλι της βουλής τον ΓΓ του ΚΚΕ να τους τουμπάρει όλους, να ψηφίζει σοσιαλισμούς, δικαιοσύνες και άλλα τέτοια, να ψηφίζει και κομμουνισμούς άμα λάχει να ‘ούμε, γιατί όχι… ο κομμουνισμός δεν λέει «στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του»… ε, αυτό είναι σύστημα και που να σου λέω πόσες ανάγκες έχω…. αρχίζοντας από τον καφέ που δεν έχω να πληρώσω μέχρι τις Μπαχάμες με ιδιωτικό τζετ…» 
Μερικές φορές μένεις άγαλμα με την ανεστραμμένη αντανάκλαση της πραγματικότητας στα κεφάλια των ανθρώπων, την οποία πέτυχαν τα μέσα ενημέρωσης του κεφαλαίου και η Παιδεία του συστήματος.

Αυστηρότερος "ηθικός κώδικας" για τα μέλη του Κ.Κ. Κίνας

Μέλη του ΚΚΚ σε εκδήλωση για τα 90 χρόνια του, το 2011
Tα επτά θανάσιμα αμαρτήματα –ή κάπως έτσι– επαναπροσδιόρισε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας απαγορεύοντας στα μέλη του να «τρώνε και να πίνουν υπερβολικά», να διατηρούν «ανάρμοστες σεξουαλικές σχέσεις» και να παίζουν γκολφ, ανακοίνωσε χθες το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος υιοθέτησε νέους κανόνες για τη διαφάνεια και την πειθαρχία στις αρχές του μήνα, ενώ τα νέα μέτρα, σύμφωνα πάντα με το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, αποτελούν έναν «ηθικό κώδικα με τον οποίο τα μέλη θα πρέπει να συμμορφωθούν». Ολα αυτά, βέβαια, δεν είναι και εντελώς καινούργια για τους Κινέζους αφού και στο παρελθόν τούς απαγορευόταν να διατηρούν «παράνομους εραστές και να προχωρούν σε σχέσεις μοιχείας». Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που απαγορεύονται το γκολφ και το υπερβολικό φαγητό και ποτό. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ανέκαθεν είχε μια αμφίρροπη σχέση με το γκολφ, καθώς το συσχέτιζε με το χρήμα και τις δυτικές ελίτ.

Αθήνα: Μαζικό και μαχητικό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ - Συλλαλητήρια και σε Πειραιά και Λαύριο

Μαζικό και δυναμικό ήταν το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο νέο κύμα επίθεσης που έρχεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις. Συλλαλητήρια επίσης έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας, όπου συναντήθηκαν οι προσυγκεντρώσεις που έγιναν προηγουμένως στα Χαυτεία, την πλατεία Κάνιγγος, την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την πλατεία Καραϊσκάκη.

Στη συγκέντωσης παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. (Δείτε εδώ τις δηλώσεις)

Ματά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στην Σταδίου και την Πανεπιστημίου. Την ίδια ώρα το κέντρο της πόλης ήταν «σιδερόφραχτο» και αστυνομοκρατούμενο, με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Ολάντ. (Δείτε εδώ το βίντεο με στιγμιότυπα από την μαζική πορεία του ΠΑΜΕ)

Στην εξέδρα της συγκέντρωσης δέσποζε το σύνθημα «Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Απεργία 12 Νοέμβρη». Επίσης στο κάτω σημείο της εξέδρας αναγραφόταν το σύνθημα με την υπογραφή του ΠΑΜΕ: «Αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών της COCA - COLA μέχρι και την τελική νίκη.

Στην συγκέντρωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Ανέστης Μεταξάς, αναπληρωτής γγ του σωματείου της COCA - COLA Θεσσαλονίκης. (Δείτε εδώ το βίντεο με τον χαιρετισμό). Ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους της ΠΑΣΥ. (Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρο τον χαιρετισμό της ΠΑΣΥ).

«Τώρα είναι η ώρα να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας»


Την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έκανε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Στην ομιλία του τόνισε:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Η σημερινή μας συγκέντρωση στην Αθήνα, οι συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, είναι ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης του αγώνα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Στέλνουμε μήνυμα! Στις 12 Νοέμβρη κανένας και καμία στο εργοστάσιο, το γραφείο, το μαγαζί, το χωράφι. Κανένας και καμία στη δουλειά! Κανένας άνεργος μόνος του! Όλοι μια γροθιά στον απεργιακό αγώνα. 12 Νοέμβρη να νεκρώσουν τα πάντα! Να τρανταχτούν γερά κυβέρνηση και μονοπωλιακοί όμιλοι. Να νιώσουν τη δύναμή μας και να τη νιώσουμε και εμείς! Την επιτυχία της γενικής απεργίας τη φοβούνται. Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει! Ξέρουν από τι κινδυνεύουν! Ανησυχούν και μόνο στην ιδέα ο εργαζόμενος λαός να γίνει αληθινά πρωταγωνιστής και όχι θεατής, με μαζικό οργανωμένο και μαχητικό τρόπο.

Κάνουμε καθαρή την απόφασή μας. Καλούμε τα σωματεία, όλους τους τίμιους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Η Κούβα διαψεύδει την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία

Το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κούβας (Minrex) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει είδηση που χαρακτηρίζει "ανεύθυνη και αβάσιμη", η οποία ισχυρίζεται ότι η κουβανική κυβέρνηση δήθεν έστειλε στρατεύματα στη Συρία για να ενισχύσει τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο Χεράρδο Πενιαλβέρ Πορτάλ, γενικός διευθυντής Διμερών Υποθέσεων του ΥπΕξ, δήλωσε οτι το υπουργείο εκ μέρους της κυβέρνησης, "διαψεύδει και αρνείται κατηγορηματικά τις ανεύθυνες και αβάσιμες πληροφορίες" σχετικά με την "υποτιθέμενη παρουσία κουβανικών στρατευμάτων στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας".

Το Ινστιτούτο Κουβανικών και Κουβανοαμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι διέδοσε στις αρχές της (προηγούμενης) εβδομάδας ότι τώρα ολοκληρώνεται "μια έκθεση μη διασταυρωμένη" μιας "πηγής μη προσδιορίσιμης", που υποστήριζε ότι είχαν ανιχνευτεί κουβανικά στρατεύματα στη Συρία.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News διέδοσε αναμετέδωσε την πληροφορία του ινστιτούτου την Τετάρτη, επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο μη κατονομαζόμενο ο ποίος "επιβεβαίωσε" την έκθεση. Στη συνέχεια η ιστορια κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Δολοφονική επίθεση εναντίον κομμουνιστών στο Μαριουπόλ!

Το καθεστώς της Ουκρανίας και οι (παρα)κρατικές φασιστικές ομάδες του συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους κομμουνιστές της Ουκρανίας. Παρά την προσπάθεια του ΚΚ Ουκρανίας να συντηρηθεί στη νομιμότητα και την απροθυμία του να υποστηρίξει την ένοπλη εξέγερση του λαού του Ντονμπάς, τουλάχιστον δημοσίως, τα μέλη κι οι οργανώσεις του συνεχίζουν να πέφτουν θύματα τρομοκρατικών ενεργειών. Η Καμπάνια έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι το ουκρανικό καθεστώς σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένο να εκδημοκρατιστεί. Στόχος του είναι να τσακίσει κάθε εσωτερική φωνή διαμαρτυρίας σε μια Ουκρανία που βυθίζεται σε μια ανεπανάληπτη φτώχεια λόγω του πολέμου και της υλοποίησης των «συνταγών» του ΔΝΤ.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση του ΚΚ Ουκρανίας σχετικά με την επίθεση που δέχτηκαν μέλη του στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης.

Στις 19 Οκτώβρη, 4 π.μ., το διαμέρισμα του γραμματέα της τοπικής επιτροπής του ΚΚ Ουκρανίας της περιοχής Πριμόρσκι (Μαριούπολη), Alexei Krivun, δέχτηκε πυρά από κινητό εκτοξευτή χειροβομβίδων.

Άσκηση με "περίεργο" σενάριο "ανακατάληψης εργοστασίου" - Τι λένε από το στρατό

Για άσκηση με “περίεργο” σενάριο στην Κοζάνη κάνει λόγο η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της στα μέσα Σεπτεμβρίου τάγμα Πεζικού διατάχθηκε να κάνει άσκηση με σενάριο “ανακατάληψης εργοστασίου”.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων “το περιεχόμενο της άσκησης αφορούσε στην «Επανακατάληψη» ενός εργοστασίου στρατηγικού χαρακτήρα, το οποίο έχουν καταλάβει ‘’ταραχοποιοί’’.

Στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι τέτοια σενάρια ασκήσεων είναι συνηθισμένα κι έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση του προσωπικού και τίποτα παραπάνω.

Τέτοιες εποχές βέβαια είναι αναμενόμενο να υπάρχει καχυποψία . Ειδικά μετά από τις νοοτροπίες που είχαν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στα υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας. Δεν έχει ξεχάσει κανείς ούτε όσα δημόσια έχουν καταγγείλει Επίτιμοι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων, ούτε τις αποστολές “καταδίωξης δραπετών” κλπ.

Δημοψήφισμα ένωσης με τη Ρωσία σχεδιάζει η Νότια Οσετία

Στη διοργάνωση δημοψηφίσματος για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία προσανατολίζεται ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Λέονιντ Τίμπιλοφ.

Σε συνάντηση που είχε με τον σύμβουλο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Βλάντισλαβ Σούρκοφ, ο Τίμπιλοφ είπε πως οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει: «Η πολιτική πραγματικότητα είναι τέτοια σήμερα που καλούμαστε να κάνουμε μια ιστορική επιλογή: να επανενωθούμε με την Ρωσία και τον αδελφό ρωσικό λαό, ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την επιτυχία της δημοκρατίας μας και του λαού μας για πολλούς αιώνες». Ο Τίμπιλοφ δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ενώ επεσήμανε ότι η απόφαση για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει μια διαδικασία ένωσης της Νότιας Οσετίας έπειτα από ένα δημοψήφισμα θα ληφθεί σε συνεννόηση με το Κρεμλίνο.

Το ρωσικό κοινοβούλιο, στο μεταξύ δείχνει απρόθυμο να συζητήσει την διεξαγωγή του εν λόγω δημοψηφίσματος, όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti o πρόεδρος της Επιτροπής για την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών της Κρατικής Δούμας.

Γελοιογραφία για την εισβολή της Γεωργίας
στην Νότια Οσετία, το 2008
Η Νότια Οσετία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η Μόσχα αλλά και η δημοκρατία της Αμπχαζίας την αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος τον Αύγουστο του 2008, μετά από την ένοπλη σύγκρουση με την Τιφλίδα. Μετά την ρήξη η Γεωργία κήρυξε τις δύο περιοχές «κατειλημμένα» εδάφη.

Σουβενίρ από τις Ουκρανικές θέσεις κοντά στο Ντεμπάλτεσβο

Μαντέψτε τι βρήκαν οι αντάρτες στο Ντεμπάλτσεβο... Ιδού:

Το σχετικό απόσπασμα, περίπου στο 10:00 του βίντεο που ακολουθεί, από την κατάληψη σχεδόν ανέπαφων (άφησαν πίσω μέχρι και τον ...σκύλο τους!) θέσεων του Ουκρανικού στρατού έξω από την πόλη.

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη

Κλιμάκωση του αγώνα με απεργία στις 12 Νοέμβρη


Κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία και φορείς μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με οργάνωση της συζήτησης στους χώρους δουλειάς παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια που οργανώνονται την Πέμπτη 22 Οκτώβρη, ύστερα από την πρόταση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Παράλληλα προετοιμάζουν την απάντησή τους με απεργιακό ξεσηκωμό στις 12 Νοέμβρη.

Εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς του κινήματος έχουν ήδη πάρει αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης. Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, ενώ οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί μισή ώρα νωρίτερα. Στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Το ΠΑΜΕ, έχοντας ως παρακαταθήκη τις μαζικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις της Παρασκευής 16 Οκτώβρη, που πραγματοποιήθηκαν μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της «Επιτροπής Σοφών» για το Ασφαλιστικό με το οποίο διαλύει όποιο ψήγμα δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα είχε απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση καλεί κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια να μη σκύψει το κεφάλι.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι να οργανωθούν στα σωματεία τους, να πάρουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις, σε συγκεντρώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές. Να μην περάσει η απογοήτευση και ο συμβιβασμός με την ανέχεια και τα ψίχουλα. Να ανατρέψουν τη ζωή-κόλαση που ετοιμάζουν. Να δοκιμάσουν τη δύναμη των αγώνων, της αντίστασης.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ένα κόμμα-επικοινωνιακό κόλπο

Καταλάβατε τι συμβαίνει στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες; Ψηφίζεται στη Βουλή για τρίτη φορά αυτό που τις προηγούμενες δύο γέμισε την Πλατεία Συντάγματος με οργισμένα πλήθη που έβαζαν φωτιές και έσπαγαν μάρμαρα για τις ζωές που τους έκλεβαν. Ήταν εκείνες οι ηρωικές ημέρες που άκουγες συχνότερα τις λέξεις προδότες και γερμανοτσολιάδες από τις καλημέρα- καλησπέρα (έτσι κι αλλιώς πολλοί την είχαν κόψει την καλημέρα τελείως), ενώ πού και φορά πρόβαλλαν από την αχλύ των δακρυγόνων οι σεπτές μορφές του Μίκη Θεοδωράκη και του Μανόλη Γλέζου με την οργή του λαού χαραγμένη στο πρόσωπό τους, υποβασταζόμενοι από τους αρχηγούς του αντιμνημονιακού μετώπου. Έλεγες ότι την επόμενη φορά που θα μαζευτεί κόσμος στο Σύνταγμα θα ήταν για να στηθούν κρεμάλες.

Φευ, την επόμενη φορά στο Σύνταγμα μαζεύτηκαν 300, όλοι μέσα στη Βουλή και έξω οι ανθοπώλες. Οι πάλαι υποβαστάζοντες τους θρυλικούς αγωνιστές αρχηγοί ψήφιζαν ανεπαισθήτως το δικό τους Μνημόνιο και ο λαός, εκείνος που παλιά μάζευαν στις ρούγες, σήμερα ήταν σπίτι. Πού πήγε η ιερή του αγανάκτηση τώρα που όλα είναι χειρότερα; Κουράστηκε, στόμωσε, αποκαρδιώθηκε και εγκατέλειψε; Μίσησε τόσο πολύ τους προηγούμενους ώστε έδωσε σε αυτούς οσοιδήποτε ανοχή χρειαστεί; Τους πίστεψε τόσο πολύ που ακόμα ζει στη φαντασίωση που του χάρισαν απλόχερα μέχρι να νιώσει στην τσέπη του την πραγματικότητα; Σε κάθε περίπτωση ένα μεγάλο κομμάτι του λαού χειραγωγήθηκε.

Για το ζήτημα της Ρωσικής ανάμιξης στον πόλεμο στη Συρία (η άποψη του ΚΕΚΡ)


Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ)


Ορίστε λοιπόν, που για πάνω από πέντε χρόνια μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία. Ως αιτίες και πηγές αυτού του πολέμου ονομάζονται πολλές: σοβαρά λάθη της κυβέρνησης στην οικονομική σφαίρα, διαθρησκευτικές συγκρούσεις και στοιχεία εθνοτικών συγκρούσεων.

Αλλά η βασική και καθοριστική αιτία είναι αναμφίβολα η εξωτερική επίδραση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ισχυρότερων παγκόσμια δυνάμεων· πρώτα και κύρια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Μέση Ανατολή: του Ισραήλ και μιας σειράς αραβικών μοναρχιών.

Στο επίκεντρο, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, βρίσκονται οικονομικά συμφέροντα. Η Συρία δεν είναι μόνο μια σημαντική πηγή πετρελαίου με δυνητικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Μεσόγειο. Η Συρία είναι μια χώρα που χαίρει σεβασμού ως κυρίαρχη στον αραβικό κόσμο, κάτι που θεωρείται ιδιαιτερότητα ελαχίστων χωρών, που επέτρεψαν στον εαυτό τους να διενεργούν ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ κυβερνητική πολιτική. Στην πλήρη διαχείριση των ζητημάτων της περιοχής, μια τέτοια εθνική πολιτική όπως αυτή του καθεστώτος Μπάαθ του οποίου ηγείται ο Άσαντ, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τον ιμπεριαλισμό. Οι ΗΠΑ εμφάνισαν τον Άσαντ σαν μεταμορφωμένο διάβολο και αιμοσταγή διχτάτορα και ζήτησαν την απομάκρυνση του και την εγκαθίδρυση δημοκρατίας στη χώρα. Για τον σκοπό αυτό έλαβαν πρωτοβουλίες και στήριξαν την ένοπλη πάλη της εσωτερικής αντιπολίτευσης, η οποία πολύ γρήγορα άρχισε να τροφοδοτείται από δυνάμεις εξωτερικές. Οι Αμερικανοί έχουν πλούσια πείρα σε τέτοιες βρώμικες δουλειές. Αρκεί να θυμηθούμε πως παρόμοιο ενδιαφέρον, συνδεδεμένο με την ακόρεστη δίψα για πετρέλαιο, οδήγησε στους αιματηρούς πολέμους στο Ιράκ και στη Λιβύη. Τότε επίσης είχε αποδειχθεί πως οι ηγεσίες αυτών των χωρών, όπως και της Συρίας, δεν ήταν αρκετά πιστές στο θέλημα των μεγάλων ιμπεριαλιστών και των δορυφόρων τους.

Στη ρωσική κοινή γνώμη, υπό την ισχυρή επίδραση των μέσων μαζικής χειραγώγησης, όλο αυτό το διάστημα ανταγωνίζονται δύο αντίθετες μεταξύ τους προσεγγίσεις: η συριακή κυβέρνηση και προσωπικά ο Άσαντ φταίνε για όλα και είναι διάβολοι ή η κυβέρνηση της Συρίας και προσωπικά ο Άσαντ δεν φταίνε σε τίποτα και είναι αθώα θύματα. Παρόλα αυτά, και οι δύο απλουστευμένες αυτές προσεγγίσεις είναι λανθασμένες και δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για τη λήψη αποφάσεων.