Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η θρησκεία του κεφαλαίου

Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς ονομάζεσαι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μισθωτός.
Ε: Ποιοι είναι οι γονείς σου;
Α: Ο πατέρας μου ήταν μισθωτός, καθώς και ο παππούς μου και ο προπάππος μου. Αλλά οι πρόγονοί μου ήταν δουλοπάροικοι και σκλάβοι. Η μάνα μου ονομάζεται Φτώχεια.
Ε: Από πού έρχεσαι και πού πηγαίνεις;
Α: Έρχομαι από τη Φτώχεια και πηγαίνω στην Εξαθλίωση, περνώντας από το νοσοκομείο όπου το κορμί μου θα χρησιμεύσει για τα πειράματα στα καινούργια σας φάρμακα και για τις έρευνες των γιατρών που περιθάλπουν τους προνομιούχους του Κεφαλαίου.
Ε: Πού γεννήθηκες;
Α: Σε μια σοφίτα, κάτω από την στέγη του σπιτιού που έχτισε ο πατέρας μου και οι συναδελφοί του.
Ε: Ποια είναι η θρησκεία σου;
Α: Η θρησκεία του Κεφαλαίου.

Είναι επίσημο: Η Ρωσία στέλνει στρατό στη Συρία προς ενίσχυση του Άσαντ

Την έγκριση της ρωσικής Άνω Βουλής να στείλει στρατό στη Συρία ζήτησε και έλαβε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβάνοφ, δήλωσε ότι το σώμα έδωσε το «πράσινο φως» στον Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει στρατό προς ενίσχυση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ίδιου.

Ο Ιβάνοφ σημείωσε πάντως πως η απόφαση δεν σημαίνει ότι στη σύγκρουση θα εμπλακούν χερσαίες δυνάμεις, αλλά αφορά μόνο την πολεμική αεροπορία. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων παγκοσμίως, καθώς μέχρι πριν λίγες μέρες οι ΗΠΑ αλλά και κράτη της ΕΕ συνέδεαν οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία με την απομάκρυνση του Άσαντ.
Πηγή: Το Ποντίκι
Updates:

Το τέλος των ψευδαισθήσεων

Χαίρομαι που το χτεσινό κείμενό μου, αν και μάλλον απλό στην σύλληψή του, έγινε αφορμή για μερικά εξαιρετικής ποιότητας σχόλια. Παρ' ότι δεν είχα καμμιά διάθεση να κάνω μαρξιστική ανάλυση του κινεζικού φαινομένου αλλά απλώς να καταδείξω την πλάνη όσων επιμένουν να μιλούν για "θαύμα", οι αναγνώστες συμπλήρωσαν (μάλλον επαρκώς) αυτό το κενό. Ας προσθέσω κι εγώ, λοιπόν, δυο-τρεις σκέψεις ακόμη στο ίδιο θέμα.

Η αναφορά μου στην Κίνα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κινεζική φούσκα αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη "υποκρίση" (αν μου επιτρέπεται ο νεολογισμός) στην μεγάλη κρίση που βιώνει ο καπιταλισμός εδώ κι εφτά χρόνια. Η αρχή έγινε με την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, συνεχίστηκε με την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κυρίως στην ευρωζώνη) και τώρα ήρθε η σειρά τής Κίνας.
Η εξέλιξη της παγκόσμιας "φούσκας χρέους" (ιδιωτών, επιχειρήσεων και κρατών συνολικά) διαχρονικά.
Είναι σαφής η αλματώδης αύξηση επί παγκοσμιοποίησης, μετά την οπισθοχώρηση του κομμουνισμού το 1990.
- Μπλε γραμμή, μέτρηση αριστερά: Παγκόσμιο χρέος σε τρισ. δολλάρια
- Διακεκομμένη γραμμή, μέτρηση αριστερά: Παγκόσμιο ΑΕΠ σε τρισ. δολλάρια
- Κόκκινη γραμμή, μέτρηση δεξιά: Παγκόσμιο χρέος ως ποσοστό επί του παγκόσμιου ΑΕΠ
(Πηγή: InvestmentWatch)
Όσο κι αν δεν αρέσει σε πολλούς, οι τρεις υποκρίσεις όχι μόνο είναι αλληλένδετες αλλά έχουν κι ένα κοινό χαρακτηριστικό: ξεσπάνε τοπικά αλλά, λόγω παγκοσμιοποίησης, έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις. Βέβαια, και οι τρεις άρχισαν με το σκάσιμο μιας φούσκας. Στις ΗΠΑ η φούσκα δημιουργήθηκε από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια χαμηλής εξασφάλισης (subprime), στην Ευρώπη από την αλόγιστη και εξαιρετικά επικίνδυνη έκθεση του τραπεζικού συστήματος σε υψηλού κινδύνου επενδύσεις (υψηλή μόχλευση) και στην Κίνα από την ανάληψη υψηλών ιδιωτικών χρεών υπό την προσδοκία εξ ίσου υψηλών -πλην, εντελώς αβέβαιων- κερδών. Κι αφού οι φούσκες σκάνε νομοτελειακά πάντα και παντού, είναι σίγουρο πως σκάνε ακόμη και στην Κίνα.

Πριν την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, οι ανωμαλίες στην οικονομία μιας χώρας εξομαλύνονταν με αυτόματο τρόπο. Όσο η παγκόσμια οικονομία ακμάζει, μία μεμονωμένη εθνική οικονομία μπορεί να παίρνει διάφορα μέτρα (π.χ. υποτίμηση του νομίσματος, εξισωτικούς δασμούς, επιδοτήσεις των εξαγωγών κλπ) μέχρι να γίνει και πάλι ανταγωνιστική. Όμως, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, η εξέλιξη είναι διαφορετική.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την απαράδεκτη στοχοποίηση στελεχών του ΚΚΕ από την κυβέρνηση της Ουκρανίας

Σε ανακοίνωσή του για την επιβολή από την Ουκρανική κυβέρνηση κυρώσεων κατά του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και Γιώργου Μαγγανά, στελέχους του ΚΚΕ και πολιτικών παραγόντων από άλλες χώρες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Στα μέσα Σεπτέμβρη με προεδρικό του διάταγμα, ο Π. Ποροσένκο, Πρόεδρος της Ουκρανίας επιβάλλει κυρώσεις σε 105 νομικά πρόσωπα και σε 388 φυσικά πρόσωπα, για δήθεν ενέργειες κατά της Ουκρανίας.

Στα νομικά πρόσωπα είναι ρωσικές εταιρίες, τράπεζες, οργανισμοί και ορισμένες ρωσικές οργανώσεις και ιδρύματα.

Στα φυσικά πρόσωπα επίσης κυριαρχούν πολιτικοί παράγοντες της Ρωσίας, αλλά και βουλευτές, δημοσιογράφοι, νομικοί από άλλες χώρες, μεταξύ αυτών κι οι σύντροφοι: Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ και Γιώργος Μαγγανάς, στέλεχος του ΚΚΕ.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, αξιοποιώντας πρόσκληση των λεγόμενων “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντονμπάς, είχαν πάει ως “παρατηρητές” στις εκλογές που είχαν γίνει εκεί το Νοέμβρη του 2014.

Οι ουκρανικές αρχές, με την απόφασή τους αυτή προσάπτουν στα στελέχη του ΚΚΕ βαριές κι ανυπόστατες κατηγορίες, όπως μεταξύ άλλων κατηγορίες για στήριξη της “τρομοκρατίας” και ενέργειες κατά των “εθνικών συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας” της Ουκρανίας.

Ανακοίνωση ΔΑΣ- Σ/Μ Σκλαβενίτη

ΡΙΞΤΕ ΑΚΥΡΟ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ


Συναδέλφισσες- συνάδελφοι, εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ
Η ΔΑΣ είναι η παράταξη που δημιουργήθηκε από εργάτες της επιχείρησης ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ , στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και δίνει καθημερινά την μάχη μέσα στα καταστήματα με την αγωνιστική δράση των μελών της . Παλεύει για την άνοδο της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων , την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης και τρομοκρατίας , την μάχη ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Συνάδελφοι , Συναδέλφισσες

Το επιχειρησιακό σωματείο προχωρά σε εκλογές από τις 29 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου. Η παράταξη της ΔΑΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ παρόλο που δεν ενημερώθηκε για καμία διαδικασία που αφορούν αυτές τις εκλογές όπως είναι η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση ,το χρονικό περιθώριο για κατάθεση ψηφοδελτίων και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών από το απερχόμενο ΔΣ θα κάνει όλες τις προσπάθειες για να καταθέσει ψηφοδέλτιο και να συμμετάσχει στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται φανερές από την πλευρά του ΔΣ του σωματείου προσπάθειες να αποκλειστεί η παράταξη μας από την διαδικασία των εκλογών.

Η παράταξη της ΔΑΣ , τα μέλη του ΠΑΜΕ είναι καρφί στο μάτι της εργοδοσίας, μπαίνει εμπόδιο στο ρόλο και τα σχέδια του εργοδοτικού επιχειρησιακού σωματείου του ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ που έχει αναλάβει ως καθήκον τον εκφυλισμό κάθε μορφής αγώνα των εργαζόμενων, κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης τους.

Τα σπαστά ωράρια που είναι πια στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας, τα κυλιόμενα ρεπό που ισχύουν μόνο στο πρόγραμμα επιθεώρησης εργασίας ,η διευθέτηση χρόνου εργασίας , η μετακίνηση εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα (ακόμα και στο κατάστημα της Κορίνθου!)λόγω έλλειψης προσωπικού είναι μια πραγματικότητα για εμάς τους εργαζόμενους. Το εργοδοτικό σωματείο όχι μόνο έχει συναινέσει για όλα αυτά αλλά παράλληλα αποκλείει τους συναδέλφους από κάθε μορφή οργάνωσης και συζήτησης κάνοντας κρυφές συνελεύσεις , υποχρεώνει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι μας.

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Α.Σ

Η διοίκηση της εταιρείας "Μαρινόπουλος", ανακοίνωσε το κλείσιμο καταστημάτων στην Αττική και πανελλαδικά.

Το κλείσιμο των καταστημάτων έρχεται ως συνέχεια. Τα τελευταία χρόνια έχουμε: Μειώσεις μισθών, απολύσεις, κόψιμο επιδομάτων, εντατικοποίηση της δουλειάς, νέες μειώσεις μισθών, όπως διαδίδεται από αρκετά στελέχη της εταιρείας.
Η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου έχει μεγάλη ευθύνη για την απραξία του σωματείου μας. Από τις προηγούμενες εκλογές έως σήμερα, μας έχει στην αναμονή, χωρίς ενημέρωση, χωρίς συσπείρωση, χωρίς οργάνωση, ανέτοιμους και απροετοίμαστους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας.

Αντί να ασχολείται με αυτά, το προεδρείο του σωματείου είχε άλλο προσανατολισμό. Είχε τα αυτιά κλειστά στις παρατηρήσεις, στις αγωνιστικές προτάσεις των στελεχών του ΠΑΜΕ.
Σταθερά από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες, με διάφορα προσχήματα κάθε φορά, επεξεργαζόταν τρόπους για το πώς θα αποκλείσει εργαζόμενους που ήταν αγωνιστές, να διαλύσει παραρτήματα του σωματείου που είχαν αγωνιστική δράση και σύγκρουση με την εργοδοσία, θα αποκλείσει συναδέλφους από τη συμμετοχή στη ζωή του σωματείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η χαμένη αριστεροσύνη της για «πρώτη φορά αριστεράς»

Του Προκόπη Κωφού

Η αποδοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ της ευρωενωσιακής πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάκαμψης και η προώθηση αυτής της πολιτικής με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον αυτών που υποτίθεται πως υπερασπίζεται ή που υποτίθεται πως θα υπερασπιστεί μετά τις εκλογές, των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων. Ο ισχυρισμός διαφόρων κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ πως η ψήφιση του τρίτου μνημονίου από την «για πρώτη φορά αριστερά» δεν αποδεικνύει την αποδοχή της προωθούμενης ευρωενωσιακής πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάκαμψης που πλήττει τους εργαζόμενους και τους μεσαίους, αλλά εκφράζει το ξεπέρασμα της «συνθηματολογικής κατάργησης των μνημονίων» και έναν νεοανακαλυφθέντα από το ΣΥΡΙΖΑ τρόπο υπεράσπισης των συμφερόντων των φτωχών και την μεσαίων στρωμάτων που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες, είναι πρωτοφανής για το μέγεθος της αντιφατικότητάς του.

Ο Τσίπρας και οι περί αυτόν αυτοακυρώθηκαν πλήρως μεταλλασσόμενοι από αντιμνημονιακοί σε μνημονιακούς, δικαιώνοντας απόλυτα τους παραδοσιακούς μνημονιακούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας παίρνοντας τη θέση που αυτοί κατείχαν στην αποδοχή και στην προώθηση της ευρωενωσιακής πολιτικής των μνημονίων. Την κατάσταση της χώρας και τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας είχαν επικαλεστεί και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία για να φορτώσουν στους εργαζόμενους το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, δηλαδή την προωθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Τις ίδιες υποσχέσεις για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας με τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις τους έδιναν και οι προηγούμενοι ψηφίζοντας τα μνημόνιά τους.

Ας θυμηθούμε δειγματοληπτικά την απάτη των «ισοδύναμων μέτρων» του Σαμαρά που την έχει υιοθετήσει τώρα πλήρως και ο ΣΥΡΙΖΑ και ας θυμηθούμε ακόμα και τις προϋποθέσεις για να γίνουν επενδύσεις για τις οποίες μας μιλούσαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, την ανάγκη για ρευστότητα, την επάνοδο στις αγορές, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το σταθερό και ευνοϊκό οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, που τις επαναλαμβάνουν τώρα μονότονα αυτούσιες ο Τσίπρας και τα υψηλόβαθμα και χαμηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παραβλέποντας εντελώς αυτό που δεν πρέπει οπωσδήποτε να παραβλεφθεί, ιδιαίτερα από αυτούς που θέλουν να λέγονται αριστεροί, την οικονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη και που είναι η αποκλειστική και μοναδική αιτία που δεν γίνονται ούτε πρόκειται να γίνουν ουσιαστικές παραγωγικές επενδύσεις.

Επενδύσεις σε ευρεία κλίμακα που θα επαναφέρουν τη χώρα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη δεν γίνονται και ούτε πρόκειται να γίνουν στις συνθήκες της γενικευμένης, βαθιάς, παρατεταμένης και ατέρμονης κρίσης που είναι σε εξέλιξη, λόγω της ανυπέρβλητης δυσκολίας να πουληθεί όλη η παραγωγή και να προκύψουν κέρδη, τόσο απλά!

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σήμερα στις 2 μ.μ., η μαζική παράσταση του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση

Με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση» το ΠΑΜΕ καλεί συνδικάτα και εργαζόμενους σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα της συνεδρίασης της «επιτροπής σοφών».

Στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ αναφέρει:
«Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση! Δεν περιμένουμε καμία "επιτροπή σοφών". Τέρμα στην κοροϊδία!

Οι αντιασφαλιστικές αποφάσεις είναι δρομολογημένες με βάση τη συμφωνία του 3ου μνημονίου. Επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, φέρνουν νέες επώδυνες ανατροπές στις συντάξεις, στην Υγεία και την Πρόνοια, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς!

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα, δεν είναι ατομική υπόθεση του καθένα! Δεν θα δεχτούμε τη λογική των ψίχουλων και τις συντάξεις πείνας, δεν θα δεχτούμε να γίνει η Ασφάλιση δικαίωμα των λίγων, δεν θα γίνουμε πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας. Αγωνιζόμαστε για την αναπλήρωση των ως σήμερα απωλειών μας».
Πηγή: 902

Πούτιν: Ενισχυμένη υποστήριξη στον Άσαντ χωρίς χερσαίες δυνάμεις στην Συρία

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής ότι δεν προβλέπει "επί του παρόντος" να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, αλλά θα ενισχύσει την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η ομιλία του ηγέτη του Κρεμλίνου αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου ο Πούτιν αναμένεται να υπερασπιστεί τον σύρο σύμμαχό του και να παρουσιάσει το σχέδιο ενός νέου διευρυμένου συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναμένεται επίσης να συναντηθεί επίσημα με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη, την ώρα που η Μόσχα αυξάνει τη στρατιωτική της δύναμη στη Συρία και αναπτύσσει εκ νέου διπλωματικό ακτιβισμό για το θέμα αυτό.

Ο Πούτιν παραχώρησε μακροσκελή συνέντευξη πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή 60 Minutes του CBS, η οποία προβλήθηκε στο σύνολό της χθες βράδυ. Τις τελευταίες ημέρες το CBS είχε προβάλει μόνο μερικά αποσπάσματα.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ναι, αλλά το… παλιό είναι αλλιώς!


Δια χειρός Αλιθέρση
Θέλοντας κι εμείς να συμβάλουμε στο να ανέβει κι άλλο το ήδη υψηλό επίπεδο της πολιτικής μας ζωής, καθώς κι αυτό της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάντα φυσικά για το καλό του πολίτη, θα θέλαμε να προτείνουμε στο κόμμα που ήρθε δεύτερο και που δεν μπόρεσε να αντικρούσει το βαθιά πολιτικό και ευφυές σύνθημα του πρώτου “ξεμπερδεύουμε με το παλιό”, σύνθημα που συμπύκνωνε όλες τις χαώδεις διαφορές των δύο κομμάτων, να προτείνουμε στους δεύτερους και ηττημένους την υιοθέτηση ενός εξίσου ευφυούς πολιτικού συνθήματος ως απάντηση στους πρώτους.

Έτσι διαλέγουν υπουργούς, Αλέξη μου

Αλέξη μου,

Εγώ όπως ξέρεις βλέπω μετά μανίας αμερικάνικες σειρές. Σόρι, ξέρω ότι είναι αντιπαραγωγικό, αλλά άνεργη είμαι τον περισσότερο καιρό, οπότε κατεβάζω αβέρτα και βλέπω ολημερίς κι ολονυχτίς αφού εμποδίζομαι από το αστικό κράτος να βοηθήσω στην αναγέννηση της χώρας. Τα βλέπω όλα, από αρχαία επεισόδια Seinfeld μέχρι το ποιοτικό Black Mirror. Η αδυναμία μου όμως είναι τα προεδρικά. West Wing, House of Cards, Scandal, τι να σου λέω τώρα. Με λίγα λόγια τώρα που θα δεις τον Ομπάμα, άμα πάρει τ΄αυτί σου ότι έχει ξεμείνει από συμβούλους, πες του ότι είμαι έτοιμη να αναλάβω. (Ξέρω ότι έχετε ψυχρανθεί λίγο μετά το φλερτ του Κοτζιά με τον Πούτιν αλλά είσαι μπριόζος εσύ, θα τον λιώσεις τον πάγο.)

Το ζουμί είναι ότι έχω μάθει πολλά Αλέξη μου, που εσύ δεν έμαθες, γιατί δεν είχες χρόνο να παρακολουθείς σειρές αφού έπρεπε α) να παρακολουθείς όλες αυτές τις ολομέλειες και τις μαλακίες ώστε να μη σου διαλυθεί το κόμμα και β) να διαπραγματεύεσαι συγχρόνως σαν λιοντάρι. Επειδή λοιπόν δεν έχεις επιμορφωθεί σωστά και δεν έχεις ιδέα ποιος είναι ο νο 1 κανόνας στην αμερικανική πολιτική σκηνή, θα σε ενημερώσω εγώ.

Άμα αποφασίσει κάποιος να κατεβεί στην πολιτική, τον φωνάζουν σ΄ ένα σκοτεινό γραφείο οι αρμόδιοι και τον στριμώχνουν να θυμηθεί ό,τι παπαριά έχει κάνει στη ζωή του. Τα ξεσκονίζουν όλα: Από τα πιο μικρά (Εχει κλέψει τη μία από τις δύο φέτες σαλάμι από το σάντουιτς του διπλανού του στο δημοτικό;) μέχρι τα πιο κίνκι (Απάτησε τη σύζυγό του με τον γκόμενό της;). Στην περίπτωση που ο υποψήφιος είναι μουλωχτός και δεν μαρτυράει από μόνος του, βάζουν κι έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ και τον ξεψαχνίζει ακόμα περισσότερο. Στο τέλος ξέρουν ακόμα και πόσα εκατοστά κωλόχαρτο χρησιμοποιεί σε κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα (μέσος όρος υποψηφίων 30 εκατοστά). Έτσι τη γλυτώνουν την ξεφτίλα στην Αμέρικα.

Εσύ αγόρι μου γιατί πας στα τυφλά; Τόσους άχρηστους έχεις μαζέψει εκεί πέρα για συμβούλους, ούτε ένας δεν βλέπει Ηouse of Cards; Τι σκατά κάνουν- και μη μου πεις ότι κυβερνούν γιατί δεν κυβερνούν, αυτό το ξέρουμε.

-Άνθρωπος των αμερικάνων ο Τσίπρας; Άντε καλέ...

Το παρακάτω άρθρο από την καθόλα έγκριτη "Καθημερινή" στην οποία δεν παρεπιδημούν και τίποτε "συνωμοσεολόγοι κομμουνιστές"...
_________

Με την επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις επαφές που θα έχει σε κορυφαίο επίπεδο, κλείνει ένας πολιτικός κύκλος που άνοιξαν ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από... επαναστατικές διακηρύξεις και καταλήγοντας σε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ».

Τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, στις 16 Ιουλίου 2015, ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία με διάρκεια στον χρόνο. Οπως αναφέρει είχε επικοινωνία «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος «μου μετέφερε εντυπώσεις από τη σημερινή συνάντηση Lew - Schauble, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, τουλάχιστον σε σκέλος που αφορούσε το ζήτημα της χώρας μας».

Από μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου προκύπτει ότι επί της ουσίας οι ΗΠΑ συμβούλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η βασική προτροπή ήταν ότι «η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής πλευράς, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων» και ότι η Αθήνα έπρεπε «να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ. λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)», καθώς στόχος ήταν «η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου με τη σειρά τους να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας».

Η στρατηγική αυτή εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι εφαρμόστηκε κατά το δυνατόν από τον Ελληνα πρωθυπουργό. Με βάση την περίφημη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, είναι προφανές ότι οι χώρες που αναφέρονται στο έγγραφο ως οι σύμμαχοι της Αθήνας τήρησαν θετική στάση και συνέβαλαν στην επίτευξη συμφωνίας. Η αμερικανική άποψη είχε στον πυρήνα της τη θέση πως «δεν θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει τις απόψεις του», δηλαδή δεν έπρεπε η Ελλάδα να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο, κάτι που θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Προκύπτει επίσης με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ πράγματι είχαν άλλο οικονομικό και γεωπολιτικό δόγμα από τη Γερμανία και ανησυχούσαν μήπως η πλήρης κυριαρχία του Βερολίνου οδηγούσε ηθελημένα ή αθέλητα σε κατάρρευση της Ευρωζώνης, κάτι που είναι αντίθετο με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Μάλιστα, με επίκεντρο την ελληνική υπόθεση, «η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τις συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους».

Επιστρέφουν* οι Γάλλοι στην Συρία

Τις πρώτες επιδρομές της γαλλικής αεροπορίας στη Συρία εναντίον θέσεων της τζιχαντιστικής ISIS ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Παράλληλα, το Παρίσι επιμένει στη θέση του πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άναντ δεν μπορεί να έχει θέση στο μέλλον της Συρίας.

Το πρωί της Κυριακής, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε πως διεξήχθησαν οι πρώτες επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη συριακή επικράτεια.

Το Παρίσι είχε αποφασίσει προ εβδομάδων να επεκτείνει τη συμμετοχή του στο διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που επιχειρεί στην περιοχή και στη συριακή επικράτεια, έχοντας ξεκινήσει στη συνέχεια με αναγνωριστικές πτήσεις. Μέχρι πρότινος, η γαλλική αεροπορία ήταν δραστήρια μόνο στο σκέλος της επιχείρησης στο Ιράκ...
Πηγή: Το Βήμα
*Η Συρία ήταν υπό Γαλλική αποικιακή διοίκηση από 29 Σεπτεμβρίου 1923 έως 1 Ιανουαρίου 1944

Το κλήμα και το κλίμα


Ητανε στραβό το κλήμα - ή μήπως το κλίμα; - το 'φαγε κι ο γάιδαρος της τάχα μου δήθεν ελληνικής υπομονής κι αποστραβώθηκε, που λέει κι ο σοφός εκλογικός λαός, ακόμα κι αυτός που δεν του αρέσουν τα γεμιστά... Το 'λεγε και το Κόμμα πως όποιος χορταίνει με τα ψίχουλα θα χορεύει νηστικός στο ταψί τους, αλλά στραβός στα ελληνικά σημαίνει κι αυτός που δε βλέπει και πολύ καλά.

Εγινε τόση συζήτηση για την αποχή που είναι αδύνατο κανείς να απέχει από τη συζήτηση στην οποία παρασύρθηκαν πολλοί, ως ένα βαθμό κι εμείς, λες και πήγαν οι κομμουνιστές κι όσοι τους πίστεψαν αυτή τη φορά είτε για πρώτη, είτε για επιτέλους ξανά φορά να ψηφίσουν με το πιο ισχυρό δηλητηριώδες μπόλιασμα που πέτυχε έως τώρα το σύστημα: Με ενοχές, κοψοχεριές, κοψομεσιάσματα και σάλια περί την επιβίωση. Αντε να περιμέναμε και μία - μιάμιση μονάδα παραπάνω, σύντροφοι, καθώς φαινόταν να 'χει στραβώσει η κληματαριά απ' τα βαριά τσαμπιά της αυταπάτης και με γκαρίσματα κομμάτι του λαού έδειχνε πως όπου να 'ναι η γαϊδουρίσια του υπομονή θα τα 'ριχνε κάτω τα σταφύλια της οργής.

Δεν έγινε. Ούτε τον γάιδαρο τον βαράς ούτε αυτομαστιγώνεσαι στα μπλόγκια ψάχνοντας τις λεπτομέρειες, ανύπαρκτες ή έστω ασήμαντες αυτή τη φορά λαθών σ' αυτή την ταχύρρυθμη, ασθματική, μαύρη προεκλογική εκστρατεία. Κι όμως, από κάτω ως τα πάνω η συντριπτική πλειονότητα των συντρόφων «τα 'δωσε όλα», κυριολεκτικά «τα 'φτυσε» σέρνοντας το κάρο αντί για το γάιδαρο απ' το δημοψήφισμα έως τις εκλογές. Εκλογές που ξέραμε εκ των προτέρων ότι ήταν για τα πανηγύρια κι όχι για πανηγυρισμούς.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Συρία: Έδωσαν όπλα στους τζιχαντιστές, παραστρατιωτικοί που στηρίζονται από τις ΕΠΑ

Σύροι "αντάρτες" που εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ παρέδωσαν μέρος του εξοπλισμού τους στο Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευσή τους., δήλωσε Αμερικανός εκπρόσωπος του στρατού.

Οι πληροφορίες αυτές είναι το τελευταίο ανησυχητικό δείγμα ότι αποτυγχάνει η προσπάθεια εκπαίδευσης Σύρων ανταρτών για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτος στη Συρία.

Οι αντάρτες παρέδωσαν έξι φορτηγάκια και πυρομαχικά, περίπου το ένα τέταρτο του εξοπλισμού που τους είχε δοθεί, σε έναν μεσολαβητή του Μετώπου αλ Νόσρα στις 21-22 Σεπτεμβρίου με αντάλλαγμα την ασφαλή τους διέλευση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ αρμόδιας για τη Μέση Ανατολή (Centcom).

«Αν είναι ακριβής η πληροφορία ότι μέλη των Νέων Συριακών Δυνάμεων παρέδωσαν εξοπλισμό στο Μέτωπο αλ Νόσρα είναι πολύ ανησυχητική και παραβιάζει τους κανονισμούς του συριακού προγράμματος εκπαίδευσης και εξοπλισμού» τόνισε ο Ράιντερ.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας στο Κογκρέσο ότι πολύ λίγοι αντάρτες εξακολουθούν να πολεμούν στη Συρία,

Περιφέρεια Αττικής: Στήνει «επέτειο απελευθέρωσης» της Αθήνας, χωρίς ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και ΚΚΕ

Μια «επέτειο απελευθέρωσης» της Αθήνας, αποφορτισμένη από την προσφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, ετοιμάζεται να πλασάρει η Περιφέρεια Αττικής, με δράσεις στις οποίες κατέληξε απόψε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με φανερή την προσπάθεια της ιστορικής παραχάραξης, της εξασφάλισης κλίματος «εθνικής ενότητας» και προκαλώντας τις αντιδράσεις των συμβούλων του ΚΚΕ, η περιφερειακή αρχή της Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) πρότεινε και αποφάσισε να εορταστεί ποικιλοτρόπως η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας, αποκρύπτοντας όμως οτιδήποτε έχει σχέση με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και το ΚΚΕ.

Μια κίνηση που βεβαίως ήταν αρκετή για να υπερψηφιστεί αυτή η πρόταση και από τους χρυσαυγίτες περιφερειακούς συμβούλους!

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος στην Περιφέρεια, στηλίτευσε αυτή την απαράδεκτη προσπάθεια, ενώ αναφέρθηκε και στις μεθοδεύσεις κράτους και ΕΕ για εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Τόνισε ότι η απελευθέρωση της Αθήνας και ολόκληρης της Ελλάδας είναι άρρηκτα δεμένη με τη δράση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και όποιος προσπαθεί να το κρύψει, παραποιεί την Ιστορία. «Αυτό δεν είναι προσφορά στις νέες γενιές. Είναι αποκοίμιση και αποχαύνωση και γι' αυτό στηρίζεται και από τους απόγονους των συνεργατών των ναζί», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα το στέλεχος του Κόμματος.
Πηγή: 902

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕΝ παραμένουν ενωμένοι συνδικαλιστικά!

Μαζί με το ΜΕΤΑ κατεβαίνουν στις εκλογές του Νοεμβρίου ΣΥΡΙΖΑ και Λαϊκή Ενότητα για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.


Μπορεί πολιτικά και κομματικά να τα... σπάσανε, όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ στο συνδικαλιστικό μέτωπο έχουν αποφασίσει να πορευτούν μαζί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), της συνδικαλιστικής παράταξης που εκπροσωπεί το συγκεκριμένο χώρο, όπου τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ αποφάσισαν να πορευτούν μαζί στις εκλογές για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που θα γίνουν στα μέσα του Νοεμβρίου.

Οι εκλογές στα σωματεία είναι σε εξέλιξη, όμως πλέον θεωρείται βέβαιο ότι τα συνδικαλιστικά στελέχη των δυο κομμάτων που χώρισαν τα... τσανάκια τους θα παραμείνουν στο ίδιο μετερίζι σε ό,τι αφορά στους εργατικούς αγώνες.

Έτσι, στις εκλογές του ΕΚΘ, που θα γίνουν στα μέσα του Νοεμβρίου το ΜΕΤΑ θα κατεβεί ενιαίο και αδιάσπαστο.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι στα καταστήματα και στις αποθήκες CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε κλείσιμο καταστημάτων στην Αττική και πανελλαδικά. Στην Αττική κλείνει τα καταστήματα στον Αγ. Ελευθέριο, στην Πατησίων, στο Μενίδι.
Το κλείσιμο αυτό συμπληρώνει μια σειρά μέτρων που έχει πάρει η εργοδοσία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ μέχρι τώρα, όπως μειώσεις μισθών, απολύσεις, μείωση καταστημάτων, εντατικοποίηση της εργασίας, τρομοκρατία.

Η CARREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και στην περίοδο της κρίσης αύξησε την κερδοφορία της, ως αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης εργαζομένων, μικρών παραγωγών προμηθευτών και καταναλωτών.

Έχει ηγεμονική θέση στην αγορά τροφίμων, μια αγορά στην οποία έχουν δρομολογηθεί ήδη με το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 τα πάγια αιτήματα των μεγαλεμπόρων του κλάδου για κατάργηση της Κυριακής αργίας, απελευθέρωση απολύσεων, μείωση εργοδοτικών εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, απαγόρευση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το κλείσιμο των καταστημάτων δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους μας στα συγκεκριμένα καταστήματα, είναι μια εξέλιξη που ίσως δρομολογεί γενικότερες ανακατατάξεις από την εργοδοσία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, που συνδέονται με απολύσεις και περαιτέρω μειώσεις μισθών.

Τώρα, άμεσα οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν οργανωμένη απάντηση στη νέα επίθεση της εργοδοσίας, να συζητήσουμε σε κάθε κατάστημα, να δρομολογήσουμε ακόμα και γενικές συνελεύσεις ανά χώρο εργασίας, να διεκδικήσουμε τη δουλειά μας και το μεροκάματο μας.

Στο μεταξύ οι σύμμαχοι μας...

Ισραήλ: Πραγματικά πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον όσων πετούν πέτρες


Το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να διευρύνει την εξουσιοδότηση για τη χρήση πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον όσων πετούν πέτρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση «αποφάσισε να δώσει άδεια στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να πυροβολούν με αληθινές σφαίρες εναντίον όσων πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ όταν απειλείται η ζωή ενός τρίτου προσώπου και όχι πλέον μόνον όταν απειλείται η ζωή ενός αστυνομικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε σε στενή σύνθεση για να εγκρίνει την επιβολή αυστηρότερων μέτρων καταστολής εναντίον όσων περούν πέτρες και αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες, περιλαμβανομένων 13 —οι εννιά είναι ανήλικοι— που συνελήφθησαν τη νύχτα, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Αποφασίσαμε να επιβάλλουμε πιο αυστηρές ποινές σε βάρος των ενηλίκων που πετούν πέτρες, με [την επιβολή] ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών κατ' ελάχιστον, καθώς και την έγκριση [της επιβολής] μεγαλύτερων προστίμων στους ανηλίκους και στους γονείς τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δεν ξεπλένονται

Αφού έκαναν πρώτα σημαία τη σαπίλα τους, χτες εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι διάφοροι από το αστικό πολιτικό σύστημα με την παραίτηση του Δ. Καμμένου. Νικητές εμφανίστηκαν όσοι έδειξαν το σπασμένο κλαδί ενός δέντρου, εξαφανίζοντας το δάσος του αντικομμουνισμού, το δάσος του μίσους για το εργατικό κίνημα, κλαδάκια του οποίου είναι οι διάφοροι Καμμένοι με τις αντιδραστικές απόψεις τους.

Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει: Οσοι αγανάκτησαν εκ των υστέρων με όσα είχε γράψει ο Καμμένος είναι οι ίδιοι που τον έχουν χειροκροτήσει στις αντικομμουνιστικές κορόνες του. Είναι αυτοί που έσπευσαν να υιοθετήσουν προβοκάτσιες για τα «ρόλεξ» του Κουτσούμπα, είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν ότι οι απεργίες κλείνουν τα εργοστάσια, έχουν αλλεργία για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, θέλουν το λαό εγκλωβισμένο σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές π.χ. «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», χειροκροτητή διάφορων εκδοχών της αστικής πολιτικής. Σ' αυτήν τη σούπα όλοι οι καλοί χωράνε γιατί όχι και ο Καμμένος. Εδώ χωράει η Τζάκρη, που, έχοντας ψηφίσει τρία μνημόνια, αποφάνθηκε πως «το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με το λαό», αφού είχε ήδη - πριν μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ - αποφανθεί ότι «ο λαός έδωσε την εξουσία σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ γιατί δεν πιστεύει ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις», αντίθετα με το ΚΚΕ, που, όπως είπε, «είναι συνεπές στον σταλινισμό».

Οσοι καταχεριάζουν σήμερα τον Καμμένο, χειροκροτώντας όμως την Τζάκρη και κάθε Τζάκρη, Μπόλαρη κ.λπ., είναι εκφραστές ενός ρεύματος σκέψης, μιας πολιτικής, αυτής του κεφαλαίου. Μιας πολιτικής βάρβαρης που, για να περάσει, δεν διστάζει μπρος σε τίποτα. Για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής όπλισαν το χέρι της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, ισχυριζόμενοι ότι είναι οι κομμουνιστές που διώχνουν τα βαπόρια, πριν ο Λαγός κάνει τον ισχυρισμό τους σημαία στο ρόπαλο που άνοιγε κεφάλια συνδικαλιστών.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Έντεκα σταθμοί, τέσσερις ανατροπές, δύο προδοσίες και ένας μύθ που τον λιβ και ξαναλίβ ιν Γκρίς

-Προδοσία!
Υπάρχουν καναδυό ιστολόγια υψηλής επισκεψιμότητας που παρακολουθώ για κοινωνιολογικούς λόγους. Τουτέστιν για να κατανοώ καλύτερα τι γουστάρει ο λαός, τι σχολιάζει, πως αποτιμά την επικαιρότητα. Κι όταν λέμε λαός, θα πει ο μέσος αναγνώστης και σχολιαστής, νεαρής έως μέσης ηλικίας, με πρόσβαση στο ίντερνετ.

Στο υπερσυμπυκνωμένο πολιτικά 2015, νομίζω ότι επηρέασαν πολύ κόσμο οι εξής τάσεις (με χρονική σειρά):
  • Η επίδραση της περίφημης στρατηγικής "για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ" στο μέσο αριστερό μπλόγκερ / αναγνώστη / σχολιαστή.
  • Η συγκρατημένη έως ενθουσιώδη στήριξη στην προοπτική της "πρώτης-φοράς-αριστεράς".
  • Η ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα σε μίστερ "πολιτικός-με-αρχίδια-που-τον-χτυπά-με-λύσσα-η-διαπλοκή".
  • Η ενθουσιώδης έως υστερική αποδοχή του δημοψηφίσματος-απάτης του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Το πανηγύρι για το ηρωϊκό "όχι" του "περήφανου λαού".
  • Η συγκρατημένη έως ενθουσιώδη στήριξη του Τσίπρα στη διαδικασία των "σκληρών διαπραγματεύσεων".
  • Η πένθιμη έως υστερική αντιμετώπιση της συμφωνίας.

Καταγγελία σοκ: "Εργοδότης ζεμάτισε γιαγιά και εγγονάκι!"

Επίθεση από τον άνθρωπο στον οποίο εργαζόταν τα τελευταία χρόνια, δέχθηκε, μια 60χρονη γυναίκα από την Βουλγαρία, που καταγγέλλει το περιστατικό στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ». Ο λόγος της επίθεσης, όπως λέει, είναι η διεκδίκηση των χρημάτων που της χρωστούσε ο εργοδότης της εδώ και δύο χρόνια.

Το περιστατικό αυτό, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, αφού από την επίθεση που δέχθηκε η γυναίκα, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλλει, τραυματίσθηκε σοβαρά το δύο ετών εγγονάκι της, το οποίο είχε εκείνη την ώρα μαζί της.

Πιο συγκεκριμένα, η Γεωργία Ράτκα Γεωργίεβα, πήγε την περασμένη εβδομάδα, μαζί με το δύο ετών εγγόνι της και τον ανιψιό της, να ζητήσει τα χρήματα – ποσό των 120 ευρώ – που της χρωστούσε ο πρώην εργοδότης της σε χωριό του δήμου Πύργου, όπου αυτός διαμένει.

Όμως η ηλικιωμένη δέχθηκε επίθεση από τον άνδρα, ο οποίος φέρεται να πέταξε προς το μέρος της, μπρίκι με καυτό καφέ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το υγρό να πετύχει την ίδια στο στέρνο αλλά ακόμα πιο πολύ το άτυχο αγοράκι – μόλις δύο ετών – που εκείνη την ώρα η γυναίκα κρατούσε στην αγκαλιά της.

Περί αισθητικής...

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ο λαός λαός είναι! Ό,τι θέλει… κάνει!


Δια χειρός Αλιθέρση
Είναι γεγονός ότι η πολλή δημοκρατία θέλει και τις εκλογές της, όπως το κινητό παλιότερα ήθελε το Γερμανό του! Και στις εκλογές πάντα, ως γνωστόν, μιλάει ο λαός και μάλιστα κάποιες φορές δίνει και πολύ ισχυρές εντολές διακυβέρνησης!
Για παράδειγμα, τον περασμένο Γενάρη, αφού καταψήφισε όλα τα μνημονιακά κόμματα, έδωσε ισχυρή εντολή τετραετίας, εντολή για να σχιστούν τα μνημόνια, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, η πέρα από κάθε όριο και λογική φορολογία, έδωσε εντολή να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί και οι συντάξεις, να σταματήσει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, να

Έλαβαν: Χαμένη ψήφος 94,5%

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο λαός θα βρεθεί, από Δευτέρα, αντιμέτωπος με την ψήφο του της Κυριακής.

Είναι, όμως, η πρώτη φορά που η λαϊκή «εκλογική συμπεριφορά» έχει τέτοια χαρακτηριστικά υπεκφυγής από τα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής πραγματικότητας.

Η «υπεκφυγή», σαν λέξη, μπορεί ν’ ακούγεται λίγο καθαρεύουσα… Και ο συσχετισμός της με την ειδικά «εκλογική» συμπεριφορά μπορεί και να προκαλεί την παρεξήγηση ότι η σημασία της περιορίζεται σε αυτό και μόνο το «εκλογικό» πεδίο. Όμως στην πραγματικότητα η «υπεκφυγή» αφορά κάτι το πολύ πιο εκτεταμένο από τις εκλογές και κάτι το πολύ πιο βαθύ από την μια ψήφο της προχθεσινής Κυριακής.

Αφορά το φιλότιμο,
για να το γυρίσουμε λοιπόν στη δημοτική: Γιατί, ψήφος αντί για φιλότιμο, αυτό είναι το νόημα της προχθεσινής ψήφου. Και το χειρότερο: δεν υπάρχει καμία αφηρημένη οντότητα που να λέγεται «λαός» και που στη βούλησή της υποτάσσεται ο καθένας ατομικά. Αυτό που ονομάζουν λαϊκή βούληση το συνθέτει η προσωπική θέση και στάση του καθενός, κι επομένως την «υπεκφυγή» μ’ όλη της τη σημασία δεν την χρεώνεται καμία αφηρημένη οντότητα, αλλά ο καθένας ατομικά.

Η επιβράβευση του αριβισμού, στην απόλυτη τιμή του, που εκπροσωπεί κομματικά ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας σαν «αρχηγός» του, είναι -στην καθαρεύουσα- μια από τις πλευρές, μια από τις σημασίες, της προχθεσινής λαϊκής «υπεκφυγής». Η μετάφραση αυτής της σημασίας στη δημοτική, δείχνει ένα λαό, μερικά εκατομμύρια άτομα, πρόθυμα θύματα της κατάμουτρης κοροϊδίας, να λένε κι «ευχαριστώ», που δήθεν δεν καταλαβαίνουν ότι τους φτύνουν κι ανοίγουν ομπρέλα γιατί τάχα ψιχαλίζει, που τους προσβάλλουν στα σοβαρά κι απαντούν «ευτυχώς, γιατί εγώ αστεία δεν σηκώνω», που τους ξεφτιλίζουν στ’ αστεία τάχα κι απαντάνε «ωρέ τι θα πάθαινες αν μιλούσες στα σοβαρά», που για να μην παραδεχτούν αυτό που ξέρουν, δηλαδή ότι τους εξαπατούν στεγνά, εξαπατούν (δήθεν) κι οι ίδιοι τον εαυτό τους, που τους κουρελιάζουν την απαίτησή τους (;) για σεβασμό και κουρελιάζουν γι’ αυτό κι οι ίδιοι τον αυτοσεβασμό τους, που λένε για τους άλλους ότι «είναι όλοι ίδιοι» μόνο και μόνο για να είναι τέτοιοι κι αυτοί.

Μη γελιέται κανείς ότι πρόκειται για συμπεριφορά, για υπεκφυγή, απλώς «εκλογική».

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Το κάρο μπροστά από τα βόδια;

[...]

Δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους Λαφαζανικούς να συσπειρώσουν όχι μόνο ένα μικρό τμήμα της καριερίστικης καμαρίλας του ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε Κωνσταντοπούλου), ούτε μόνο μια μειοψηφία της φράξιας των «53+», που επέλεξαν να μην ακολουθήσουν την πλειοψηφία στο παζάρι της με τους Τσιπραίους, αλλά και ένα άγνωστου μεγέθους τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που όπως λένε οι πληροφορίες περιλαμβάνει και σημαντικό τμήμα του νεολαιίστικου δυναμικού της. Αρκετοί ίσως απόρησαν για το τελευταίο, όμως θεωρούμε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κάτι απολύτως λογικό. Διότι η ΛΑΕ έρχεται να προσφέρει με περισσότερες αξιώσεις (ως προς την κοινωνική αποδοχή) τη θεωρία των σταδίων, η οποία αποτελεί την προγραμματική πεμπτουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αλλωστε, και η πλειοψηφία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διεξήγαγε συζητήσεις με τους Λαφαζανικούς, γεγονός που αποδεικνύει ότι θεωρεί το χώρο τους πολιτικά συγγενή.

Συμπυκνώνοντας την προγραμματική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δε θα δυσκολευτούμε να τη χαρακτηρίσουμε παραλλαγή του λεγόμενου «αριστερού ευρωκομμουνισμού», καθώς προτείνει έναν κοινοβουλευτικό δρόμο με «διαδοχικές ρήξεις», οι οποίες σηματοδοτούνται από μια σειρά μεταβατικά συνθήματα, μεγάλο μέρος των οποίων απαντάται και στην προγραμματική φλυαρία των Λαφαζανικών. Σύμφωνα μ’ αυτή την ιδεολογική-πολιτική κατεύθυνση, ο κομμουνισμός (στον οποίο δεν παραλείπουν ν’ αποτίσουν σπονδές) είναι μια υπόθεση του μακρινού μέλλοντος, στην οποία δεν μπορείς να φτάσεις παρά μόνο μέσα από «ρήξεις», οι οποίες θα φέρνουν κατακτήσεις προς όφελος των εργαζόμενων τάξεων και στρωμάτων. Εξοδος από την Ευρωζώνη, αποδέσμευση από την ΕΕ, εθνικοποίηση και εργατικός έλεγχος των τραπεζών, μονομερής διαγραφή του χρέους, είναι μερικά από τα αιτήματα που ως οδοδείκτες δείχνουν προς αυτές τις «ρήξεις».

Αν το «εθνικό νόμισμα» των Λαφαζανικών αποτελεί ένα φετίχ ικανό να αποκοιμίσει τμήμα των εργαζόμενων μαζών και να τις σύρει στην εκλογική στήριξη αυτού του πολιτικού μορφώματος (αυτός είναι ο στόχος, μη γελιόμαστε), τα μεταβατικά συνθήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς μάλιστα προβάλλονται ως εκλογικό πρόγραμμα, είναι εξίσου αντιδραστικά, γιατί σε συνθήκες που δεν υπάρχει πραγματικά επαναστατική κίνηση των προλεταριακών και μικροαστικών μαζών, αυτά τα συνθήματα μετατρέπονται στο αντίθετό τους, μετατρέπονται σε υπνωτικό κοινοβουλευτικού τύπου.

O Sid Vicious και ο ....Μπρέζνιεφ

...ή τι άλλο κουλό θα ακούσουν τα αυτάκια μας:

Οι Sex Pistols ήταν Σοβιετικό προπαγανδιστικό πείραμα υποστηρίζει πράκτορας της KGB

Αλεξέι Βαρενίκοβιτς Βολόσιν
Η πανκ σκηνή που μεσουράνησε την δεκαετία του 1970 δεν θα υπήρχε χωρίς τη συμβολή της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, που κρύβεται πίσω από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα, ισχυρίζεται συνταξιούχος πράκτορας της KGB.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι της Ρωσίας (NTV), ο Αλεξέι Βαρενίκοβιτς Βολόσιν υποστήριξε ότι η τότε κυβέρνηση της ΕΣΣΔ ξόδεψε «εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια» στη συγκεκριμένη επιχείρηση χρηματοδοτώντας συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols, οι Clash και οι Ramones. Στόχος της επιχείρησης ήταν «να δημιουργήσει απόλυτο χάος» και «να διαστρέψει τους νέους της Δύσης προς μηδενιστικές ιδεολογίες ενάντια στο κατεστημένο».

Οι Sex Pistols
Ο συνταξιούχος πράκτορας της KGB, κατά την διάρκεια της ωριαίας συνέντευξης του στο κρατικό μέσο υποστήριξε μάλιστα ότι οι στίχοι πολλών διάσημων τραγουδιών των Sex Pistols, της πιο εμβληματικής μπάντας της πανκ ροκ σκηνής, είχαν γραφτεί από μια ομάδα ψυχολόγων και προπαγανδιστών της ΕΣΣΔ. Ανάμεσα σε αυτά, τα «I am an anarchist», «God save the Queen the fascist regime» και «No future», ανάμεσα σε αυτά.

Telegraph: Οι δανειστές και οι επενδυτές χαιρετίζουν την επανεκλογή Τσίπρα

Οι δανειστές άφησαν στην άκρη την ισχυρή δόση εκνευρισμού που ένιωθαν όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν, ουσιαστικά, κενό περιεχομένου αφού τίποτα δεν προχωρούσε λόγω του προεκλογικού αγώνα. Τώρα έχουν μπροστά τους μια νέα κυβέρνηση.

Μια οποιαδήποτε κυβέρνηση; Η Telegraph σημειώνει με νόημα ότι έχουν μια κυβέρνηση την οποία ευθύς εξαρχής χαιρέτισαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ανησυχία ότι οι αριστεροί, πάλι, δεν θα τα καταφέρουν να κάνουν τις υποσχέσεις τους πράξη.
Η παρουσία του Τσίπρα, ο οποίος επιστρέφει στο πρωθυπουργικό γραφείο μπορεί να φτιάξει τη διάθεση των επενδυτών, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς αφήνουν πίσω τους μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας -πολιτική και οικονομική- και τις εριστικές συζητήσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την επανεκλογή του Τσίπρα, καθώς θεωρούν πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να εφαρμόσει τη συμφωνία από τη στιγμή που ήταν εκείνος που την υπέγραψε. Υπό άλλες συνθήκες, θα βρισκόταν στην αντιπολίτευση και θα υπονόμευε την όλη προσπάθεια. Ο Μάρτιν Σουλτς ήταν από τους πρώτους που βγήκε στο Twitter και δήλωσε πως τώρα η Ελλάδα έχει σταθερή κυβέρνηση, επομένως είναι έτοιμη να προχωρήσει όσο γρήγορα χρειάζεται.

Από την μεριά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι από τη Δευτέρα κιόλας, οι δανειστές θα είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να υλοποιήσει και να συμφωνήσει με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
Αυτό που βγαίνει, πάντως, ως συμπέρασμα από τις Βρυξέλλες είναι ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν κάποιου είδους ευελιξία στην Ελλάδα, ούτε και υπάρχει σκοπός να πραγματοποιηθεί κάποια επαναδιαπραγμάτευση.

Τράτζικ…

― Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι απλά ένα κακό αποτέλεσμα για το λαό. Πρόκειται για την επισφράγιση μιας «αυτοκτονικής» πορείας που μεθοδεύτηκε με την –στα ουσιώδη- συνεργασία ή ανοχή όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και με την «διακριτική», αυτή τη φορά, εποπτεία των Βρυξελλών (βλ. Μέρκελ: «Οι εκλογές αυτές αποτελούν μέρος της λύσης και όχι της κρίσης»).

― Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -χωρίς να προσπαθήσει πολύ, είναι η αλήθεια- κατάφερε σε οχτώ μήνες να σακατέψει τις αντιμνημονιακές προσδοκίες, να ενσπείρει στον λαό περισσότερη απογοήτευση, μεγαλύτερη αποστροφή για το πολιτικό σύστημα συνολικά, μοιρολατρεία ότι δεν αλλάζει τίποτα και να εκτοξεύσει τα ποσοστά της αποχής στην μεγαλύτερη ίσως τιμή τους στα χρόνια της λεγόμενης μεταπολίτευσης.

― Αν δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε ότι ο λαός επιδοκίμασε με την ψήφο του έναν από τους προτεινόμενους τρόπους σφαγής του και επιβράβευσε την πολιτική εξαπάτηση, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την παραδοχή ότι η «λογική» του μικρότερου κακού μεγάλωσε. Όπως και η απόσταση που χωρίζει τις προσδοκίες από την ανοχή.

Οι δυνάμεις του «δεν αλλάζει τίποτα», «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» (πέραν του ζοφερού για τα λαϊκά συμφέροντα ευρωμονόδρομου) έχουν –για τα καλά- το πάνω χέρι. Η θριαμβευτική τους νίκη απόψε δεν θα κάνει αύριο μικρότερο κρότο από αυτόν του «θριάμβου» του δημοψηφίσματος, όταν το μπαλόνι θα σκάσει.

Πλάκα εκτός ορίων

Πάνε κι αυτές οι εκλογές, λοιπόν! Και τώρα που πάνε, αναρωτιέμαι γιατί γίνανε. Σε τι, δηλαδή, έγινε ο σοφός λαός σοφώτερος; Τί κατάφερε με την ψήφο του; Ή μήπως καλύτερα να ρωτήσω τι κατάφερε με την μη ψήφο του, δεδομένου ότι η αποχή σκαρφάλωσε σε δυσθεώρητα ύψη;

Πρώτα-πρώτα, η αποχή και μόνο αυτή αρκεί για να αποδείξει ότι ο λαός ούτε σοφός είναι ούτε σοφώτερος γίνεται προϊόντος του χρόνου. Αντίθετα, βλακεύει όσο πάει και περισσότερο. Έχουν πάρει φωτιά τα μπατζάκια μας (για να μη πω τίποτε άλλο) αλλά όλο και πιο πολλοί αδιαφορούν. Θα μου πείτε ότι δεν ήταν ανάγκη να κάνουμε εκλογές για να αποδείξουμε την λαϊκή βλακεία. Θα σας απαντήσω πως μάλλον έχετε δίκιο.

Στο φλέγον ερώτημα του "ποιός απ' τους δυο;", η απάντηση του Γενάρη δεν άλλαξε. Με τίποτε δεν χαρακτηρίζεις ως αλλαγή την μετατροπή τού 36,34% - 27,81% σε 35,47% - 28,09%. Οκτώμισυ μονάδες ήταν η διαφορά κι έγινε εφτάμισυ, δήλον ότι χέστηκε η Φατμέ στο Γενί-Τζαμί. Έχασε 4 έδρες ο ΣυΡιζΑ και μια η Νέα Δημοκρατία. Ε, και; Ο -και καλά- πεθαμένος δικομματισμός παραμένει εδώ, ολοζώντανος, με την ευγενή υποστήριξη των δυο στους τρεις ψηφοφόρων.

Για την Χρυσή Αυγή ισχύουν όλα όσα έχουμε αναφέρει κατά καιρούς σ' αυτό το ιστολόγιο. Το παρά τρίχα 7% της πιστοποιεί ότι ένας στους δεκαπέντε συντοπίτες μας είναι φασίστας. Όπως ήταν και πριν 38 χρόνια, όταν η παπαδοπούλεια Εθνική Παράταξις είχε συγκεντρώσει το ίδιο σχεδόν ποσοστό στις εκλογές τού 1977. Φασίστες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, όσοι Φύσσες κι αν δολοφονηθούν (παρεμπιπτόντως, στην γειτονιά τού Φύσσα οι φασίστες άγγιξαν το 10%). Όπως υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα και οι σκατοκέφαλοι, που νομίζουν πως ο φασισμός θα λύσει το πρόβλημα των προσφύγων, ξεχνώντας πως οι ίδιοι υπάρχουν επειδή κάποτε οι παπούδες τους ήρθαν κι εκείνοι πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια και τότε δεν υπήρχαν χρυσαυγήτες για να τους πνίξουν στην θάλασσα.

Αν ο δικομματισμός ανασταίνεται, το ΠαΣοΚ νεκρανασταίνεται και αποδεικνύει ότι ακόμη κι ο πεθαμένος μπορεί να κλάσει. Οι πασόκοι είναι εδώ και, μάλιστα, ξερογλείφονται στην σκέψη ότι μπορεί να συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Και γιατί όχι, παρακαλώ; Με κάπου 780.000 λιγώτερους ψηφοφόρους στις κάλπες, η σπορά τού Ανδρέα μάζεψε 50.000 ψήφους παραπάνω από τον Γενάρη και είναι σίγουρο ότι αυτοί δεν οφείλονται στα υπολείμματα της ΔημΑρ. Απλώς, κάποιοι από τους πασόκους που πριν 8 μήνες πετάχτηκαν μια βόλτα από την Κουμουνδούρου, επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ: ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην ουσία επανέλαβαν τα κομματικά αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Αφανείς αλλά πολύ σοβαρές μεταβολές έχουν συμβεί, στην ουσία των επιλογών των ψηφοφόρων και στο τι συνείδηση έχουν αυτοί σχηματίσει από τις εξελίξεις των 8 προηγούμενων μηνών.

Η γενική εκτίμηση είναι πως πρόκειται για πολύ αρνητικές εξελίξεις. Η πολιτική επιλογή (συνείδηση) του λαού εμφανίζεται να αντιφάσκει διαρκώς και πιο κραυγαλέα από την ταξική και οικονομική θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του.

Οι εκλογές δίνουν περίπου 93% φιλο-ΕΕ δύναμη και 7% κατά, με διάφορες αποχρώσεις. Επίσης δίνει περίπου 90% ανοικτή φιλο-ευρώ δύναμη. Η δύναμη της ταξικής δικτατορίας του κεφαλαίου να καθοδηγεί τις πολιτικές συνειδήσεις των πολιτών, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε και για μια ακόμη φορά έγινε κατανοητό ότι δεν ανατρέπεται σε επίπεδο επικοινωνιακής πολιτικής και εκλογικών διαδικασιών.

Συνοπτικά αξίζουν κάποια μικρά σχόλια:

Το ΚΚΕ έχει περίπου το ίδιο ποσοστό με αυτό του Ιανουαρίου
Ανεξάρτητα του ότι τα ποσοστά δεν αποτελούν για το ΚΚΕ το περιεχόμενο του αγώνα και της ύπαρξής του, είναι φανερό ότι πρέπει τα κομματικά του όργανα να αναλύσουν σε βάθος τη σχέση ΑΦΟΡΜΗΣ ψήφου (εκλογικής και γενικότερα επικοινωνιακής πολιτικής και τακτικης) και ΑΙΤΙΑΣ ψήφου (άντληση δυνάμεων μόνο μέσα από τη διεύρυνση της οργανωτικών δεσμών με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τις μετωπικές πολιτκές).

Στο ΚΚΕ δεν έρχονται ψηφοφόροι από την επικοινωνιακή πολιτική, τα ωραία λόγια, τις υποσχέσεις ή τις καλές εμφανίσεις όσο και αν αυτό παίζει ρόλο.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ας τελειώνουμε με το "Τ.Ι.Ν.Α."

Ο καλύτερος διασφαλιστής και προπαγανδιστής του ΤΙΝΑ (There is No Alternative) σήμερα, όσο και αν ακουγόταν κάποτε παράξενο, δεν είναι οι ιδεολόγοι νεοφιλελεύθεροι αλλά η αριστερά. Μια αριστερά που αρνείται την ιστορικότητα και άρα την αντικειμενική πραγματικότητα, που έχει υιοθετήσει πλήρως το “τέλος της ιστορίας” μέσα από κατακερματισμένες τυφλές επιθυμίες και ένστικτα ενός μικροαστικού πλήθους. Μια αριστερά που αντί να παίρνει θέση πρωτοπορίας για αλλαγή της βασικής αντίθεσης της κοινωνίας που ζούμε, κρύβεται πίσω από ειδικά συμφέροντα και αρκείται στο λιγότερο κακό.

Μια αριστερά που αρνείται πεισματικά να καταλάβει πως η σοσιαλδημοκρατία του 20 αιώνα έχει παρέλθει ανεπιτρεπτί, δεν έχει όραμα για συνολικές ανατροπές στην κοινωνία, που λέει στο κόσμο να περιμένει στο πουργκατόριο της ιστορίας μια αιωνιότητα για να ζήσει με ένα κομμάτι ψωμί σήμερα. Ας δούμε επιτέλους ξεκάθαρα πως η σοσιαλδημοκρατία, είτε στην παραδοσιακή είτε στην μεταμοντέρνα κινηματική της εκδοχή έχει ξεπεραστεί αντικειμενικά από την πραγματικότητα.

Είναι η ίδια αριστερά που θεωρεί ουτοπία την αγώνα για λύση των κυρίαρχων αντιθέσεων που καθορίζουν την υλική πραγματικότητα αλλά θεωρεί εντελώς ρεαλιστικό να συνεχίσει σε πολιτικές που έχουν αντικειμενικά ξεπεραστεί από την πραγματικότητα. Είναι η αριστερά που είναι τόσο ελιτιστική ώστε να θεωρεί πως ο κόσμος είναι βλάκας και δεν μπορεί να διοικήσει μόνος το τόπο του και πρέπει να του βάζει ψευτοδιλήμματα που τα καταλαβαίνει υποτίθεται καλύτερα, η αριστερά που θεωρεί ότι λαός είναι τόσο ανόητος και ανεπίδεκτος μαθήσεως που δεν υπάρχει λόγος να του μιλάει για κεφάλαιο και αστική τάξη.

Είναι η αριστερά που αντί να απαντήσει ξεκάθαρα και με ανάλογη αγωνιστική κατεύθυνση στο ερώτημα σοσιαλισμός ή καπιταλισμός, πάντα θα γυρεύει τρόπους υποταγής για να μας πει πόσο αργότερα πρέπει να τεθεί αυτό το ερώτημα και πως ακόμα πρέπει να αναπτύξουμε ”σωστό καπιταλισμό”. Είναι η ίδια αριστερά που επικροτεί τις ”κινήσεις πολιτών” και τις αγαθοεργίες των κοινωνικών παντοπωλείων αλλά δεν δίνει δεκάρα για την διάλυση των κοινωνικών υποδομών του κράτους που πλήρωσε ο λαός τόσα χρόνια.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Οταν οι «Φίλοι της Λαϊκής Ενότητας» συναντώνται με τους φασίστες του «Στόχου»

Αυτό είναι το νόημα της συγκεκριμένης προβοκάτσιας που μπορείτε να θαυμάσετε στις εικόνες που ακολουθούν. Το μπλογκ «Φίλοι της Λαϊκής Ενότητας» αναπαράγει δημοσίευμα της ακροδεξιάς, φασιστικής φυλλάδας «Στόχος» του Ιουλίου του 2014 στο οποίο, με το κατάλληλο φωτομοντάζ, εμφανίζει το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να φορά ρολόι «Ρόλεξ». Ετσι είναι... Οταν οι «επαναστάτες» της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής συναντιώνται άνετα με τις συκοφαντίες και τα ψέματα των φασιστών, ο λαός πρέπει να βγάζει συμπεράσματα. Και εις ανώτερα...

Ακολουθούν screenshot από το δημοσίευμα του «Στόχου» και από το δημοσίευμα των «Φίλων της Λαϊκής Ενότητας»:

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

“Λαθροχειρούν για να κρύψουν το έγκλημα της… αριστεράς!”


Του Δημήτρη Τσιμούρα

Από πολλές κατευθύνσεις γίνεται μια προσπάθεια αποενοχοποίησης της αδόξως απελθούσας επτάμηνης κυβέρνησης, της… “αριστεράς” -αφού φόρτωσε στον ελληνικό λαό, σε αγαστή συνεργασία μ’ αυτούς που προηγούμενα κατήγγειλε, ένα ακόμη μνημόνιο, το τρίτο κατά σειρά- για να αποκτήσει την εύνοια, και να κρατηθεί ελέω δανειστών στην κυβερνητική εξουσία.

Χτίζουν τα “επιχειρήματά” τους πάνω σε βάση, που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και μέσω “λογικών αλμάτων”, αφού επικαλούνται ποιητές, επαναστάτες, φιλοσόφους, τσιτάτα και άσχετα ιστορικά γεγονότα, αφού αποσιωπούν συνειδητά καθοριστικές πολιτικές επιλογές της πρώτης… “αριστερής” κυβέρνησης και ξεπερνώντας εν τάχει τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε… σκληρές μάχες με τους… εχθρούς “εταίρους” κι έκανε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό σε αντίθεση με τα

Ασαντ: Ξέρουμε πολύ καλά πως η Δύση παρέχει όπλα και χρήματα στους τζιχαντιστές

Σε συνέντευξή του σε ρωσικά ΜΜΕ ο Ασαντ τόνισε:

Η Δαμασκός έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως η Δύση παρέχει πλήρη στήριξη στις εξτρεμιστικές ομάδες που δραστηριο-ποιούνται στη Συρία: Αυτό δήλωσε ο σύριος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ.

«Είναι πραγματικότητα πως η Δύση στηρίζει τους Τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα, του συριακού βραχίονα της Αλ Κάιντα, καθώς γνωρίζουμε πως και η Τουρκία στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και το μέτωπο Αλ Νούσρα, παρέχοντας όπλα, χρήματα και εθελοντές μαχητές».

Ο σύριος ηγέτης επεσήμανε πως η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με τη Δύση και η ηγεσίας της δεν θα μπορούσε να λάβει οπιαδήποτε απόφαση, ιδιαίτερα τέτοιου είδους, εάν δεν είχε προβεί προηγουμένως σε διαβουλεύσεις και δεν είχε εξασφαλίσει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων «συμμάχων» της Δύσης.

«Το μέτωπο Αλ Νούσρα και το ISIS έχουν αποκτήσει τεράστια δύναμη στην περιοχή, διότι λειτουργούν κάτω από την κάλυψη των Δυτικών. Τα δυτικά κράτη ανέκαθεν πίστευαν πως η τρομοκρατία είναι ένα γερό χαρτί που μπορούν να τραβήξουν και να παίξουν το παιχνίδι τους» κατέληξε ο Ασαντ.
Πηγή: Σύγχρονη Ρωσία

Πρόσφυγες σε ναζιστικό στρατόπεδο (Αληθινή είδηση!)

Εσωτερικός χώρος του κολαστήριου του Buchenwald
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απόφαση να "φιλοξενηθούν" 21 πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα στο ναζιστικό στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ.
Οι πρόσφυγες, κάποιοι από τους οποίους "φιλοξενούνται" εκεί εδώ και κάποιους μήνες σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, έχουν πάρει 135 ευρώ για τις πρώτες τους ανάγκες.

Οι αρχές της πόλης Μίτε δήλωσαν πως στην πόλη δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές για την φιλοξενία των προσφύγων και ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση για πρακτικούς λόγους. 
Πηγή είδησης: Νοοz
Από ότι ξέρω και για τους προηγούμενους "φιλοξενούμενους" του Μπούχενβαλντ, επίκληση "πρακτικών λόγων" είχε γίνει από τους "πολιτισμένους" δυτικοευρωπαίους. Λάθος;

Οι εργάτες δεν μπορεί να ψηφίζουν τα ίδια κόμματα με τα αφεντικά

Από τη συμμετοχή συνδικάτων της Βιομηχανίας σε
παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στα μνημόνια,
στην Αττική
Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με συνδικαλιστές από κλάδους της Βιομηχανίας για τις επικείμενες εκλογές

Παραμονές των εκλογών και με αφορμή το κάλεσμα που διακινούν στους κλάδους τους συνδικάτα της Βιομηχανίας από την Αττική, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Ακη Αντωνίου, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, πρόεδρο του Παραρτήματος του Πειραιά, την Φωτεινή Λυκουρέση, αντιπρόεδρο της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και τον Γιάννη Σχοινά, γραμματέα του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.
_______
-- Παρακολουθώντας τα επιχειρήματα των κομμάτων σ' αυτήν την προεκλογική περίοδο, ποιους στόχους εκτιμάτε ότι θέλουν να υπηρετήσουν;
Ακης Αντωνίου: Ο στόχος τους είναι, μέσα από νέα ψέματα, εκβιαστικά διλήμματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις και τακτικισμούς, να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στο βάρβαρο μνημόνιο που όλοι μαζί ψήφισαν.

Να εγκρίνουμε, δηλαδή, με την ψήφο μας την παραπέρα μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των ατομικών συμβάσεων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την αύξηση της φορολογίας για στοιχειώδεις υπηρεσίες σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.

Ζητάνε από εμάς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές μας να εγκρίνουμε με την ψήφο μας την πολιτική τους, να τους δώσουμε το «πράσινο φως» για να κλιμακώσουν την επίθεση σε βάρος μας. Θέλουν νομιμοποίηση μέσω και της ψήφου για το άγριο χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας στους παιδικούς σταθμούς, για να πληρώνουμε πιο ακριβά τα βασικά είδη διατροφής, να συνεχίσουν τα παιδιά μας να παραμένουν άνεργα και όταν βρίσκουν δουλειά, να τα εκμεταλλεύεται η εργοδοσία για 12 ώρες με 300 και 400 ευρώ, να μην μπορούμε να κάνουμε απεργία κ.ά.

Από την άλλη, ζητάνε από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να εγκρίνουν με την ψήφο τους τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στις τράπεζες, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές. Να εγκρίνουν την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο των αεροδρομίων, των λιμανιών, των σιδηροδρόμων, του ορυκτού και ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Η γεωμετρία και η φυσική αναλύουν την Αριστερά

Στη γεωμετρία μαθαίναμε ότι αν ενώσεις δύο σημεία με μία ευθεία δημιουργείς ένα ευθύγραμμο τμήμα. Εάν θέλεις να βρεις το κέντρο του τμήματος, μπορείς να το διχοτομήσεις. Αν όμως υποθέσουμε ότι το ευθύγραμμο τμήμα απεικονίζει το πολιτικό φάσμα, με το αριστερό και το δεξιό του άκρο, ποιο είναι το κέντρο του; Είναι ένα σημείο ή μήπως ένα μικρότερο ευθύγραμμο τμήμα; Κι αν είναι το δεύτερο, ποια είναι τα όριά του; Ποια είναι αντίστοιχα τα όρια της αριστεράς και της δεξιάς; Αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα απασχολούν το λαό από την εποχή του Παπάγου κι εδώ είμαστε για να τα απαντήσουμε. Όχι τόσο για να ορίσουμε το κέντρο -αυτό το έχουμε κάνει στο παρελθόν- αλλά για να ορίσουμε την αριστερά.
Το αριστερό και το δεξιό άκρο ορίζονται με ευκολία. Είναι ορατά με γυμνό μάτι. Αν λοιπόν η αριστερά είναι κι αυτή ένα ευθύγραμμο τμήμα, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό ανήκει κάπου μέσα στο τμήμα ΑΚ. Ας μην παραβλέπουμε όμως την πολιτική ιστορία του τόπου, η οποία διδάσκει τα εξής αξιώματα:
 
α. Η μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών κομμάτων στην Ελλάδα ξεκίνησαν χρησιμοποιώντας αριστερή φρασεολογία και κατέληξαν να εφαρμόζουν δεξιές πολιτικές.
β. Πλήθος πολιτικών προσώπων ξεκίνησαν από το αριστερό άκρο και βρέθηκαν πολύ πέρα από το κέντρο. Ελάχιστοι έχουν κάνει την αντίθετη διαδρομή.
 
Τα παραπάνω στοιχεία μας κάνουν να προβληματιζόμαστε και να υποθέτουμε ότι το ευθύγραμμο τμήμα που σχηματοποιεί το πολιτικό φάσμα, είναι λείο και γλιστερό. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αν δεν υπάρχει και μια κάποια κλίση:
 
Έτσι μάλιστα. Η κλίση και η ολισθηρότητα εξηγούν -και επιστημονικά- τα αξιώματα α) και β).
Αν θέλουμε πάντως να είμαστε σωστοί επιστήμονες, κι όχι τίποτα ντεμέκ, είναι απαραίτητο να εισάγουμε στη γεωμετρική προσέγγιση και ολίγη φυσική.
Την τριβή και τη βαρύτητα συγκεκριμένα.

Υποθέτουμε ότι το πολιτικό κόμμα ή πρόσωπο που διολισθαίνει (απεικονίζεται ως σχήμα Π) είναι τετράγωνο, διότι αν ήταν ας πούμε κυκλικό θα κατρακυλούσε πέρα από το σημείο Δ και θα άνοιγε το κεφάλι κανενός απολιτίκ περαστικού. Ας το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Οπορτουνιστική ...κοπτοραπτική: Απατεώνες και ρεζίληδες!

Οταν ψάχνεις να βρεις το κύρος που δεν έχεις με «δάνεια» από τη δράση αγωνιστικών λαϊκών δυνάμεων, πέρα από το ότι γίνεσαι ρεζίλι, επιβεβαιώνεις ότι ο οπορτουνισμός έχει ως βασικό του γνώρισμα την απατεωνιά.

Ο λόγος για τη λεγόμενη κίνηση «Αριστερά ενάντια στο ευρώ» στην Ιταλία, που εμφανίζεται ως σύμμαχος της Λαϊκής Ενότητας, του ΣΥΡΙΖΑ Νο2. Στην ιστοσελίδα της «sollevazione.blogspot.it» παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ΛΑΕ, χρησιμοποιεί ως φόντο τη φωτογραφία από την ανάρτηση των γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ στο βράχο της Ακρόπολης, στις 27 Ιούνη του 2011 με το σύνθημα στα αγγλικά και τα ελληνικά : «Οι λαοί έχουν την δύναμη, δεν παραδίνονται ποτέ. Αντεπίθεση». Ωστόσο, το πανό στα αγγλικά έχει υποστεί το σχετικό ...ρετουσάρισμα και η υπογραφή του ΠΑΜΕ έχει αντικατασταθεί με την υπογραφή και το λογότυπο της ΛΑΕ, δημιουργώντας τις εντυπώσεις που επιθυμούν, σύγχυση σε όποιον επισκέπτεται την ιστοσελίδα για τις ανύπαρκτες αγωνιστικές δράσεις της ΛΑΕ.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

"Εκπλήξεων" συνέχεια: Μαρία Νεγρεπόντη, υποψήφια επικρατείας ΛΑ.ΕΝ.

Μετά την τουλάχιστον "περίεργη" ιστορία της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Θεανώς Φωτίου για την οποία γράψαμε σε προηγούμενο ποστ, οι εκπλήξεις από τα βιογραφικά των αυτοπλασαριζόμενων ως "αριστερών" υποψήφιων συνεχίζονται.

Αυτή την φορά το λαβράκι βγήκε από το επικρατείας της ΛΑ.ΕΝ. του Πι-Λαφ και την υποψήφια Μαρία Νεγρεποντη-Δελιβάνη, για την οποία στο μίνι βιογραφικό που δίνει η ΛΑ.ΕΝ. διαβάζουμε "οικονομολόγος, καθηγήτρια και πρώην πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας", στο βιογραφικό που δίνει η ίδια όμως στο προσωπικό της μπλοκ, υπάρχει και μια ακόμη μικρή (ενοχλητική;) λεπτομέρεια που έχει (εύλογα;) παραληφθεί.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ήταν ωραίο τελικά το "ακομμάτιστο" στις "πλατείες" παιδιά;

Από τους "ακομμάτιστους" του Συντάγματος...

Καταγγελία της ΛΑΕΝ για τραυματισμό μελών της από νεοφασίστες


Επίθεση σε βάρος μελών της καταγγέλλει η Λαϊκή Ενότητα από νεοφασίστες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εξόρμησης, ομάδα 20 έως 25 νεοφασιστών, ενδεδυμένοι με το μανδύα του δήθεν ακομμάτιστου οπαδού, επιτέθηκαν, προκαλώντας εκδορές, μώλωπες και τραύματα, σε έξι μέλη της Λαϊκής Ενότητας, με κυριότερα θύματα τον νεαρότερο και τη μοναδική γυναίκα εξ αυτών.

Είναι σαφές πως μέσα στην ισοπεδωτική και επιμελώς καθοδηγούμενη λογική του “όλοι ίδιοι είναι”, βρίσκουν ευκαιρία να ανθίσουν οι πιο σκοτεινές και αντιδραστικές πρακτικές, με στόχο να κάμψουν αυτούς που δεν είναι ίδιοι με όλους τους άλλους, αυτούς που αγωνίζονται. Δεν μας τρομάζουν αυτές οι επιθέσεις. Ακλόνητα επιμένουμε στον αγώνα ενάντια στα Μνημόνια και τις φασιστικές συμμορίες.
Πηγή: ΚτΠ

Δημοσκοπήσεις: Το ΚΚΕ κοντά στο 7% - Μπορεί και πρέπει να είναι 3ο κόμμα την Κυριακή!

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο του ΚΚΕ σε σχέση με εκείνες της προηγούμενης εβδομάδας.
Η δημοσκόπηση (εκτίμηση αποτελέσματος) της PI δείχνει το ΚΚΕ στο 6,5% ενω οι άλλες δίνουν πάνω ή κοντά στο 6% στην πρόθεση ψήφου, που σημαίνει κοντά στο 7% στην εκτίμηση αποτελέσματος, ιδιαίτερα αν πάρει κανείς υπ'όψη το ότι ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων είναι αριστεροί ψηφοφόροι που ταλαντεύονται και είναι πολύ πιθανόν να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

Επί της ουσίας το ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να είναι τρίτο κόμμα την Κυριακή, με δεδομενο το ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα ακολουθήσουν την προαποφασισμένη υλοποίση του 3ου μνημονίου και το ποιο  θα είναι τρίτο κόμμα θα έχει ιδιαίτερη σημασία.
Δεν είναι δυνατόν να δεχτεί κανείς ότι ένας αριστερός ψηφοφόρος θα προτιμήσει να αφήσει να αναδειχτεί τρίτο κόμμα η Χ.Α. και να ακούει τους φασίστες να ισχυρίζονται ότι ο λαός τους ανέδειξε σε λαϊκή αντιπολίτευση.
Ας μην επιτρέψουν λοιπόν την 3η θεση στη Χ.Α. γιατί θα είναι αστείο στη συνέχεια να επιτιθενται "στο λαό που τους ψήφισε".
Έχουν τη δυνατότητα να αποτρεψουν κάτι τέτοιο με την ψήφο στο ΚΚΕ.

Δεν αντέχονται…

Κάλι Καρά

Περατζάδα από κανάλι σε κανάλι από τη μια, όλοι αυτοί που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό με ψεύτικες υποσχέσεις που αποδείχτηκαν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» ή τα «χρυσά κουτάλια» με τα οποία θα έτρωγαν μέσα στην ΕΕ, μέσα στην Ευρωζώνη, που φέσωσαν τον ελληνικό λαό, τα παιδιά και τα εγγόνια του με ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνονται, ένα χρέος που πήγε κατευθείαν στις τσέπες των μονοπωλιακών ομίλων, των τραπεζών, των εφοπλιστών και ούτε ένα ευρώ στην τσέπη των εργαζομένων.

Από την άλλη οι νέοι, οι φρέσκιοι, οι χαμογελαστοί που δεν φορούν γραβάτα, που θα έσκιζαν τα μνημόνια αλλά έφεραν το επαχθέστερο τρίτο μνημόνιο. Από την παρέα δεν λείπουν και αυτοί που συνεχίζοντας τον γνώριμο ρόλο τους στην καλλιέργεια αυταπατών και ψευδαισθήσεων, θα σχίσουν τα μνημόνια με δραχμή μέσα στην ΕΕ.

Όλοι μαζί, μνημονιακοί, αντιμνημονιακοί, δεξιοί, κεντροδεξιοί, αριστεροί, κεντροαριστεροί, κάποιοι νεκραναστημένοι κεντρώοι, κάποιοι άλλοι επί χρόνια διαπλεκόμενοι, που τώρα ζητούν ένσημα - διαβατήριο για τους πολιτικούς, έχουν μπει στο μπλέντερ του αποπροσανατολισμού και της ψευτιάς.

Ερίζουν και σπρώχνονται για το ποιος θα πάρει τη θέση του οδηγού στον αντεργατικό οδοστρωτήρα που ψήφισαν όλοι μαζί τον περασμένο Αύγουστο, και είναι το κοινό κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Από αυτό δεσμεύονται, με στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και ας φωνασκούν για τα περί πατρίδας.

Καθωσπρέπει σκέψεις

1. Το θράσος του Τσίπρα είναι απύθμενο. Τώρα επιθυμεί να μας χρησιμοποιήσει σαν ανθρώπινο δόλωμα για να τσιμπήσει το κεφάλαιο και να αρχίσει τις επενδύσεις. Πιστεύει ότι είμαστε φτηνοί και πρέπει από δω και στο εξής, επιτέλους, να κατανοήσουμε τη φτήνια μας, αν θέλουμε στοιχειωδώς να επιβιώσουμε.

2. Ο άνθρωπος ως δόλωμα αγνοεί τα δικαιώματά του. Αυτό το εθνικό μας ελάττωμα το γνωρίζουν οι Συριζαίοι καλύτερα από τον καθένα, και με αποφασιστικότητα το χρησιμοποιούν εναντίον μας.

3. Τι μας λένε; Αν δεν είσαι φτηνός, φρόντισε να γίνεις χωρίς πολλά πολλά, ξέχνα κάθε ιδέα περί αξιοπρέπειας, ξέχνα τη λογική και την ηθική. Κυρίως μη θέτεις ερωτήματα. Είσαι εν δυνάμει ένα κορόιδο που πρέπει να αφεθεί στην άγνοια των συμβούλων του Τσίπρα, του κάθε αδαούς Αριστερού που περνιέται για σοφός.

4. Η κυρίαρχη τάξη πιστεύει ότι, χάρη στο Σύριζα, θα αφήσει το ίχνος της καθαρό πάνω μας, ότι μέσω της Αριστεράς θα αναστηθεί από το νεκρό παρελθόν της. Πιστεύει ότι θα μπορέσει με μια νέα ρητορεία να ανανεωθεί, να ξεπεράσει την περιφρόνηση που έχουμε απέναντί της, να αποκτήσει ένα νέο, ωραίο περιτύλιγμα για το προϊόν της.

5. Ο Τσίπρας αποφεύγει το παρόν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Γι' αυτό και το κεντρικό σύνθημα είναι «δουλεύουμε για το αύριο». Το παρόν το θεωρεί ανάξιο και μάταιο, γι' αυτό κινείται θεολογικά, προσθέτοντας και τον δικό του παραλογισμό περί μέλλουσας ζωής. Ετσι το παρόν γίνεται μια χαλαρή έννοια, γεμάτη σύγχυση, που της αξίζει κάθε απόρριψη. Πρόκειται για μιας νέας κοπής δοκιμασία, χωρίς ίχνος ηθικής, μια αποσάθρωση που προκαλούν οι Αριστεροί σε ό,τι αγγίζουν.