Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Η πίπα της ειρήνης

Το σύνθημα της ειρήνης, κατά τη γνώμη μου, στη δοσμένη στιγμή δεν είναι σωστό. Είναι μικροαστικό, παπαδίστικο σύνθημα. Το προλεταριακό σύνθημα πρέπει να είναι: Εμφύλιος πόλεμος.
Αντικειμενικά από τη ριζική αλλαγή στην κατάσταση της Ευρώπης βγαίνει ένα τέτοιο σύνθημα για την εποχή του μαζικού πολέμου. Το ίδιο σύνθημα βγαίνει και από την απόφαση της Βασιλείας.
Εμείς δεν μπορούμε να «υποσχεθούμε» εμφύλιο πόλεμο ούτε και να τον «επιβάλλουμε με διάταγμα», όμως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε δουλειά -στην ανάγκη και πολύ μακρόχρονη- προς την κατεύθυνση αυτή

Πρωτοδημοσιεύτηκε το 1924 στη Λενινιστική Συλλογή, τόμ. II.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι η ειρήνη. Αυτήν την θέλουν όλοι "ακόμη και ο Νικόλαος ο αιματοβαμένος" όπως πολύ δηκτικά επισημαίνει ο Λένιν. Το ζήτημα είναι ειρήνη "με ποιούς όρους";

Σχετικά με το ζήτημα του συνθήματος της «ειρήνης».

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Μπέρνσταΐν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Neue Zeit δείχνει ότι στην Αγγλία, όπου η αστική τάξη είναι καθόλα εξυπνότερη, πιο ελεύθερη απ' όλους κτλ., υπάρχει ρεύμα υπέρ της ειρήνης από την άποψη του αρχιοπορτουνισμού. Δηλαδή η ειρήνη εγγυάται καλύτερα την «κοινωνική ειρήνη», δηλαδή την υποταγή του προλεταριάτου στην αστική τάξη, την καθησύχαση του προλεταριάτου, τη συνέχιση της ύπαρξης του καπιταλισμού. Ο Μπέρνσταΐν αυτό δεν το ανέπτυξε. Όμως είναι ολοφάνερο ότι τέτοιοι ειρηνοποιοί υπάρχουν πολλοί ανάμεσα στους φιλελεύθερους και στους ριζοσπάστες αστούς όλων των χωρών. 

Προσθέστε σ'αυτό

(1) ότι όλοι οι σοβινιστές είναι επίσης υπέρ της ειρήνης (μόνο κάτω από ποιους όρους) -όμως στο λογοκρινόμενο Τύπο δε θα αφήσουν να μιλήσουμε για τους δικούς μας όρους! 

(2) ότι οι αυλές -η γερμανική και η ρωσική- είναι επίσης (μυστικά σήμερα, μισοανοιχτά αύριο) υπέρ ιδιαίτερης ειρήνης αναμεταξύ τους· 

(3) ότι όλοι οι συναισθηματικοί αστοί και μικροαστοί είναι «υπέρ της ειρήνης» από αντεπαναστατική, μικροαστική, δουλική κτλ. άποψη.

Μπαίνει το ερώτημα αντικειμενικά ποιον τώρα συμφέρει το σύνθημα της ειρήνης; Όχι πάντως στην προπαγάνδιση των ιδεών του επαναστατικού προλεταριάτου! Όχι στην ιδέα να χρησιμοποιηθεί ο πόλεμος για την επίσπευση της  χρεοκοπίας του καπιταλισμού!
Προσθέστε τη νίκη των οπορτουνιστών-σοβινιστών σχεδόν σε όλες τις χώρες: Μόνο αυτούς τους ανθρώπους το σύνθημα της ειρήνης θα τους βοηθήσει να ξεμπλέξουν.

σελίδα 46

 «Ο επαναστατικός αγώνας ενάντια στον πόλεμο» είναι κούφια και χωρίς περιεχόμενο αναφώνηση, που γι' αυτήν είναι καλοί μαστόροι οι ήρωες της II Διεθνούς, όταν με τον αγώνα αυτό δεν εξυπακούεται μια επαναστατική δράση κατά της κυβέρνησης σου και στη διάρκεια του πολέμου. Φτάνει να το σκεφτείς λιγάκι για να το καταλάβεις. Επαναστατική δράση, όμως, ενάντια στην κυβέρνηση σου στη διάρκεια του πολέμου σημαίνει, αναμφισβήτητα, αναντίρρητα, όχι μόνο να εύχεσαι να ηττηθεί η κυβέρνηση σου αλλά και να συμβάλλεις έμπρακτα σ' αυτήν την ήττα. 

σελ 82

_____________ 

Δεν λέμε τίποτα λοιπόν, αν δεν μιλήσουμε για τους όρους ακριβώς της ειρήνης που επιθυμούμε, στον δοσμένο κάθε φορά πόλεμο, και κάνοντας συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κάθε φορά κατάστασης.

H "ειρήνη" του 2014, τότε δεν γίνονταν πόλεμος...
👉Εάν π.χ. επιθυμούμε την "ειρήνη" με τους όρους που υπήρχε πριν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρώσσικης Ομοσπονδίας, την "ειρήνη" δηλαδή που υπήρχε από το 2014 με τους ναζί να επιχειρούν εθνοκάθαρση με βαριά όπλα στην μισή Ουκρανία και να την έχουν κάτω από καθεστώς τρόμου ολόκληρη, τότε πολύ καλά έκανε ο Μητσοτάκης και τους έστειλε όπλα, πολύ καλά λογοκρίνουν μέχρι κ τον Τσαϊκόφκι, επιβάλουν κυρώσεις που πλήττουν εμάς τους ίδιους, καλούν στην βουλή τον Ζελένσκι, κλπ κλπ κλπ. Αφού αντικειμενικά, ο μόνος τρόπος να υπάρξει "ειρήνη" με τους προ διμήνου όρους, είναι η στρατιωτική ήττα της Ρωσσίας, τότε και λίγα κάνουν οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ....

👉Εάν πάλι επιθυμούμε την ειρήνη με τους όρους που αυτή υπήρχε πριν από το ναζιστικό πραξικόπημα του 2014, τότε ευχόμαστε (το λιγότερο ευχόμαστε-κανονικά επιδιώκουμε) την όσο πιο δυνατή επίτευξη των στόχων του Ρώσσικου στρατού, καθώς χωρίς την οριστική συντριβή του ναζιστικού στρατιωτικού βραχίονα της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ (που προέκυψε ακριβώς τότε), ειρήνη με τέτοιους όρους είναι αδύνατη.

👉Εάν επιθυμούμε κάτι διαφορετικό, όπως π.χ. οι Ουκρανοί κομμουνιστές και μεγάλο μέρος του λαού του Ντονμπάς και της Νοβορωσίας, τότε τους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και δεν παίρνουμε, μέρος στην δαιμονοποίηση των συμμάχων τους, ή ίσες αποστάσεις από τους εχθρούς τους. Και εννοείται πως επιδιώκουμε έμπρακτα την ήττα του "δικού μας" ιμπεριαλισμού, που λέει κ ο Λένιν παραπάνω, αν αυτό το "κάτι διαφορετικό" φτάνει μέχρι την ειρήνη με επαναστατικούς όρους.

👉Υπάρχει βέβαια και η καθόλα θεμιτή άποψη, πως η μόνη ειρήνη που μας ενδιαφέρει, είναι αυτή του "τον πισινό μας να γλυτώσουμε και όπου θέλει ας έμπει". Κοινώς δηλαδή, το να μείνει η χώρα μας έξω από όλο αυτό, και παραπέρα, γαία-πυρί μειχθήτω.... Είναι μια άποψη την οποία ασπάζεται εξάλλου και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Χίππικη ή χυδαία συμφεροντολογική μεν-απολύτως θεμιτή και σεβαστή δε. 

Αυτό όμως αν δεν το ξεκαθαρίσεις εξαρχής, όχι μόνο θα πέσεις σύντομα σε σωρεία αντιφάσεων, αλλά πολύ γρήγορα θα βρεθείς και στην θέση του κατηγορούμενου, από άλλους "ειρηνιστές", ή θα βρεθείς να δηλώνεις εμμέσως πλην σαφώς την αλληλεγγύη σου στο Αζώφ και το Αϊντάρ (στην πράξη αυτό σημαίνει "αλληλεγγύη" στο Ουκρανικό κράτος), ανεμίζοντας γαλαζοκίτρινες σημαίες. Ή και τα δύο... Και δαρμένος δηλαδή και κερατάς από επάνω..

___________

Σημειώσεις:

✒Όλα τα παραπάνω δεν είναι κριτική ή παραίνεση σε κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό φορέα (δεν την έχω ψωνίσει τόσο εξάλλου ώστε να πιστεύω πως θα μπορούσα να έχω τέτοια επιρροή), αλλά είναι σκέψεις και προβληματισμοί που δυστυχώς αφορούν το σύνολο της ελληνικής αριστεράς και μάλιστα αυτής που θέλει να είναι και να λέγεται επαναστατική (από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΣΕΚ π.χ., δεν θα περίμενε κανείς και κάτι καλύτερο από πλευράς ανάλυσης, ή πόσο μάλλον πράξης). Σκέψεις και προβληματισμοί που έχουν προκύψει από συζητήσεις που έχω κάνει όλον αυτό τον καιρό, στο διαδίκτυο ή τον πραγματικό κόσμο. Λέω δυστυχώς, γιατί για όποιον δεν το κατάλαβε, η εποχή του "ιμπεριαλιστικού πολέμου και των προλεταριακών επαναστάσεων" είναι παρούσα ξανά και στην Ευρώπη, και δη ακόμη και στην δυτική. Το αδιανόητο συνέβη, οι δυτικοευρωπαίοι κινδυνεύουν άμεσα με επισιτιστική ανεπάρκεια, ενώ (και) η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε πόλεμο. Με την Ρωσσία αυτή την φορά, όχι με καμμία Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπως στο πρόσφατο παρελθόν... Αλλά σε αυτά ίσως χρειαστεί να επανέλθω, προκειμένου να εξηγήσω αναλυτικότερα την σκέψη μου, σε όποιον ενδιαφέρεται να την διαβάσει.

✒Όλες οι ατάκες του Λένιν που βρίσκονται στο κείμενο με πλάγια γράμματα, ή σε μπαλονάκια στα σκιτσάκια (ένας εύκολος τρόπος για να ανέβουν στο τουΐτερ ήταν αυτός) προέρχονται από το πολύ εξυπηρετικό βιβλιαράκι με τα συγκεντρωμένα κείμενα του Λένιν για τον πόλεμο, που μπορείτε να βρείτε εδώ.

✒Την συγνώμη μου που δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το απαντήσω ή να δημοσιεύσω σχόλια εδώ και αρκετό καιρό (ούτε στο τουΐτερ απαντάω), αλλά σε καθεστώς λογοκρισίας, το ψάξεις και να βρεις την "άλλη" άποψη για να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα του τι πραγματικά γίνεται μέσα στον ορυμαγδό της προπαγάνδας, εκτός από επικίνδυνο πλέον, είναι και τρομερά χρονοβόρο. Ελπίζω όταν τελειώσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσει στην Ουκρανία, να μπορέσω να επιστρέψω σε μια συνεπή "κανονικότητα" όσο αφορά την λειτουργία του μπλογκ.

Υ.Γ.

Αρκετά καλή η χθεσινή εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου στον Real, που απαντάει σε διάφορα αντικομμουνιστικά εμέσματα των ημερών. Όποιος έχει τον χρόνο ας την ακούσει...

17 σχόλια:

  1. Θα πρέπει να δούμε ότι το ΝΑΤΟ που δρα ως μία νέα ιερά συμμαχία που τσακίζει κάθε φούντωμα προλεταριακού ή και απλός προοδευτικού-αντιιμπεριαλιστικού αγώνα αλλά και οι ΗΠΑ που είναι η καρδία του παγκόσμιου καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματός είναι ο κύριος εχθρός των λαών και κάθε ήττα τους είναι στις παρούσες συνθήκες τουλάχιστον νίκη για τις εργαζόμενες μάζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Eastern Blog:
      Πολύ χοντρικά αυτή είναι και η δική μου αντίληψη.
      Ο ρόλος ή ο χαρακτήρας του ΝΑΤΟ δεν άλλαξαν μετά την νίκη του στον ψυχρό πόλεμο. Αντίθετα η επιθετικότητα του αυξήθηκε.

      Διαγραφή
  2. Οι εξελίξεις με την όξυνση του πολέμου στο πεδίο της Ουκρανίας (λέω όξυνση γιατι πόλεμο έχει από το 2014 σε πιο μικρή κλίμακα από άποψη δύναμης πυρός και γεωγραφικά) σε ότι αφορά το κομμουνιστικό κίνημα παγκόσμια επιβεβαίωσε καταρχήν 2 πραγματα.
    1) την τεραστια ιδεολογική και πολιτική κρίση που περνάει εδώ και δεκαετίες.
    2) την τεραστια οργανωτική κρίση που συνοδεύει το παραπάνω αφου οι οποίες δυνάμεις του παγκόσμια αλλά και ειδικα στις χώρες που εμπλέκονται άμεσα (χώρες του ΝΑΤΟ , Ουκρανία και Ρωσία) είναι απελπιστικά λίγες.

    Ο παραπάνω συνδυασμός μόνο αισιοδοξία για το ζοφερό μέλλον που έρχεται δεν δημιουργούν. Και αν με έναν χύμα και όχι τόσο διαλεκτικό τρόπο κάνουμε μια αναλογία με τους προηγούμενους 2 παγκόσμιους πολέμους θα δούμε ότι στο μεν 1ο το αδύναμο μεν και σε κρίση δε κομμουνιστικό κίνημα κατάφερε να κάνει την πρώτη νικηφόρα επανάσταση αλλά απεναντι ισως στην πιο άπειρη αστική τάξη από αυτές της τότε Ευρώπης ενώ στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο το πολύ ισχυρότερο κομμουνιστικό κίνημα και οι λαοί είχαν έναν κοκκινο στρατο που κυριολεκτικά έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά και αποτέλεσε σωτήρα και αποκούμπι των λαών. Σήμερα δεν υπάρχει ουτε το πρώτο ούτε το δεύτερο. Η αστική τάξη έχει μελετήσει και διδαχθεί από την ιστορία πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους κομμουνιστές , είναι πολύ έμπειρη δε θα επαναλάβει εύκολα τα ίδια λάθη που έκανε πχ στη Ρωσία το 1917 ή σε μια σειρά χώρες στο 2ο παγκόσμιο που μπροστά στην επέλαση του Γερμανικού ιμπεριαλισμού είτε συνεργάστηκε μαζί του είτε εγκατέλειψε τη χώρα αφήνοντας ένα κενό που με τεράστιες θυσίες και οργανωτικότητα κάλυψαν τα αντάρτικα κινήματα αναδεικνύοντας τα ΚΚ σε μια σειρά από χώρες σε τεράστιες σε απήχηση πολιτικές δυνάμεις.

    Από κει και πέρα οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες και οι πληροφορίες ή οι «πληροφορίες» τόσο πολλές που είναι αδύνατον μεμονωμένα άτομα να μπορέσουμε και μάλιστα σε ένα μπλογκ να κάνουμε μια σοβαρή και συγκεκριμένη ανάλυση , εδώ δε μπορούν ολόκληρα κόμματα και οργανώσεις. Ωστόσο θα ήθελα με βάση το κείμενο σου Τρας να καταθέσω κάποιες σκόρπιες σκέψεις και ταυτόχρονα να σταθώ σε κάποια κομμάτια του σχολίου σου στα οποία έχω ενστάσεις.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ratm:
      Από ότι είδες, δεν χρησιμοποίησα κάποια ειδική "πληροφορία" για να γράψω το κείμενο.
      Χρησιμοποίησα τα γνωστά σε όλους μας κείμενα του Λένιν για το ζήτημα "ειρήνη" και κάποια πράγματα καταγραφής της πραγματικότητας που κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτά (π.χ. ο πόλεμος αυτός άρχισε το 2014 και η ελληνική αριστερά τον θυμήθηκε μόλις τώρα...)
      -Σαν πολύ βολικό δεν είναι αυτό;

      Διαγραφή
    2. Καλά αν τον είχε θυμηθεί τώρα δε θα είχε το ΚΚΕ ευρωβουλευτή και βουλευτή και μερικά ακόμα στελέχη της ΚΕ που να εινα persona non grata από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Γιατί να τους εχει κρινει ανεπιθύμητους εδω και τόσα χρόνια αφου τώρα θυμήθηκαν τον πόλεμο στην Ουκρανία;

      ratm

      Διαγραφή
    3. @ratm:
      Δηλαδή 8 χρόνια, 15.000 νεκρούς άμαχους και πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες από το Ντονμπάς, έχουμε κάνει κάτι ανάλογο με τα όσα μαζεμένα κάναμε το τελευταίο δίμηνο;
      Και σε επίπεδο διαδηλώσεων,συναυλιών κλπ, αλλά κ σε επίπεδο προπαγάνδας. Γιατί θυμάμαι τους ναζί να σφάζουν συνδικαλιστές στην Οδησσό κατά συρροή και ο Ριζοσπάστης να ε΄χει δισέλιδο άρθρο που στόχο έχει την πολιτική αποδόμηση, όχι των ναζί βέβαια, αλλά των λαϊκών πολιτοφυλακών του Ντονμπάς...
      Και δεν βλέπω καμμία συμμετρία με το σήμερα (που κ συμμετρία να υπήρχε, δεν θα την έλεγες κ την πιο επαναστατική στάση, αλλά δεν υπάρχει καν κάτι τέτοιο)

      Διαγραφή
    4. @ratm:
      Σόρυ για το πρώτο πληθυντικό στο "κάναμε", αλλά εξακολουθώ να υποστηρίζω το ΚΚΕ σαν το κόμμα τη εργατικής τάξης. Δεν θα βιάσω κ την λογική μου όμως...

      Διαγραφή
  3. @Γιάννος:
    Σόρυ που δεν δημοσίευσα το σχόλιο σου, αλλά έχω πάγια αρχή να μην περνάω σχόλια που αφορούν άλλα μπλογκ, και πόσο μάλλον τα "κόκκινα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς, δεν υπάρχει κανένα προβλημα και μαλιστα το ζητησα ο ιδιος να μη δημοσιευτει εαν κρινεις οτι δεν πρέπει.
      Εξάλλου αυτο που είχα να πω για αυτο το blog ισχυει, το τιμώ και θέλω να συνεχισει απερίσπαστο να προφέρει καθαρή γνωση που οπως αναφέρεις "δε θα βιάσουμε και την λογική μας " επειδή καποιοι "καλοπροαιρετοι ισαποστάκηδες" θέλουν να ξεχάσουμε την ιστορια, τους ουκρανούς ναζί και το ποιοι δημιουργησαν την πλατεία Μεϊντάν που τώρα την πληρώνουμε με πολεμο.

      Γιάννος

      Διαγραφή
    2. Πληρώνουμε με πόλεμο την ολοκλήρωση της ανατροπής του Σοσιαλισμού το 1991 που είχε αφετηρία το 20ο συνέδριο του 1956 με την επικράτηση του οπορτουνισμού και την σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Μάλιστα. Ο πόλεμος της Ουκρανίας δηλαδή που ξεκίνησε ουσιαστικά το 2014 ανάμεσα σε ρωσσοφωνους και ουκρανούς νατοϊκούς νεοναζί έγινε γιατί βγήκε ο Χρουστσώφ το 1956.

      Η διαλεκτική στα καλύτερα της!Εύγε!

      Μετα μη μας κάνουν εντύπωση η ρηχή ανάλυση και τα αδύναμα αντανακλαστικά των ΚΚ παγκοσμίως όπως και της Ελλάδας....

      Γιάννος

      Διαγραφή
  4. TRASH. Καμία προβοκάτσια σε βάρος σου το υπογράφω. Παρά τις διαφωνίες μας θεωρώ πάντα πως είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο. Τα Σέβη μου. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Προβοκάτσια με την έννοια της προτροπής να μιλήσω δημόσια για πράγματα που δεν είναι καλό να συζητηθούν δημόσια. Στην ουσία προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ είναι αυτό, όχι σε βάρος δικό μου (που δεν θα έτρεχε κ τίποτε)

      Διαγραφή
    2. TRASH. Συμφωνώ σε αυτό που λες. Ξέρω να ξεχωρίζω την καλή πρόθεση απο ...τους άλλους... μην έχεις καμία αμφιβολία. Είμαι δίπλα στο ΚΚΕ απο το 1978. Να είσαι πάντα καλά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ευχαριστώ που καταλαβαίνεις....

      Διαγραφή
    4. Απο δουλειά και υγεία πως είσαι.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Σκατά κ από τα δύο, αλλά το παλεύω ακόμη...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.