Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Η Ρωσία, η Λ.Δ.Κίνας και το Ιράν προειδοποιούν τις ΗΠΑ να μην παρεμβαίνουν στην Κούβα

Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν προειδοποίησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν πρέπει να παρέμβουν στην Κούβα, μετά το ξέσπασμα διαδηλώσεων στις οποίες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την υποστήριξή του.

Καθώς ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ τάχθηκε κατά της «αυξημένης επιθετικότητας της κυβέρνησης των ΗΠΑ» κατά τη διάρκεια μακρoσκελούς σχολίου που παραδόθηκε στον Τύπο την Τρίτη. Το μήνυμά του υποστηρίχθηκε από τρεις δυνάμεις που επικρίνουν βαθιά την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον προς την Αβάνα και πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ συναντήθηκε με τον Κουβανό πρεσβευτή Χούλιο Γκαρμέντια Πένια για συζήτηση νωρίτερα την Τρίτη, στην οποία «η Ρωσική πλευρά εξέφρασε αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση και το λαό της Κούβας, και υποσχέθηκε καθολική στήριξη στις προσπάθειες για την ταχύτερη εξομάλυνση της κατάστασης», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Οι δύο πλευρές εξέφρασαν βεβαιότητα ότι η κατάσταση θα επανέλθει σύντομα σε φυσιολογικά επίπεδα και τόνισαν το απαράδεκτο των ξένων παρεμβάσεων και άλλων καταστρεπτικών ενεργειών για την αποσταθεροποίηση της Κούβας».

Η Μόσχα ήταν ο κορυφαίος υποστηρικτής της Αβάνας κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης και οι σχέσεις Κούβας-Ρωσίας παραμένουν ισχυρές σήμερα, μεταξύ άλλων μέσω της αμοιβαίας υποστήριξης της "σοσιαλιστικής" (σ.σ. τα εισαγωγικά δικά μας) κυβέρνησης της Βενεζουέλας, η οποία, όπως και η Κούβα, υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις.  

Η Κίνα αντιπαρέβαλε στα μέτρα των ΗΠΑ, στην δική της υποστηρικτική θέση προς την Κούβα, καθώς ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian είπε σε μια συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι, «το εμπάργκο των ΗΠΑ είναι η βασική αιτία της έλλειψης φαρμάκων και ενέργειας στην Κούβα.»

Οι περιορισμοί του εμπορίου με την Κούβα που έχουν διαρκέσει δεκαετίες, καταδικάστηκαν τον περασμένο μήνα για 29η συνεχή φορά από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε σχεδόν ομόφωνη ψηφοφορία 184-2. Ο Zhao κάλεσε τον Μπάιντεν να άρει τις κυρώσεις, οι οποίες χαλάρωσαν για λίγο από τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, προτού αποκατασταθούν από τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Και ο Zhao επίσης εξαπέλυσε επίθεση σε κάθε εξωτερική προσπάθεια παρέμβασης στη συντροφική κομμουνιστική Κούβα.

«Η Κίνα αντιτάσσεται σθεναρά στην εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας, στηρίζει σθεναρά όσα έχει κάνει η Κούβα στον αγώνα κατά του COVID-19, βελτιώνοντας τη διαβίωση του κόσμου και διατηρώντας την κοινωνική σταθερότητα, και στηρίζει σθεναρά την Κούβα στην εξερεύνηση ενός δρόμου ανάπτυξης προσαρμοσμένου στις εθνικές συνθήκες της», δήλωσε ο Ζάο. «Θα ήθελα να τονίσω ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κούβα για να εφαρμόσει τη σημαντική συναίνεση των δύο αρχηγών κρατών και είναι σταθερά προσηλωμένη στην εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Επίσης επικριτικό για τον ρόλο των ΗΠΑ ήταν το Ιράν, μια άλλη χώρα που υπόκειται σε σοβαρές κυρώσεις που ήρθαν από τον Ομπάμα και στη συνέχεια τέθηκαν ξανά σε εφαρμογή υπό τον Τραμπ.

«Σε αυτήν την κατάσταση, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κυρίως υπεύθυνες για τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν για τον Κουβανικό λαό», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαίντ Χατιμπζαντέχ, σε δημοσιογράφους την Τρίτη, «προσπαθεί να εμφανιστεί ως υποστηρικτής των Κουβανικών διαδηλώσεων και έχει προσπαθήσει να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας, παραβιάζοντας κατάφωρα τους διεθνείς κανόνες».

Το Ιράν, είπε, «ενώ καταδίκασε τις παράνομες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα στις οικονομικές δυσκολίες του λαού της Κούβας, έχει καταδικάσει κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας, ως χώρα που αντιμετωπίζει τις παράνομες και καταπιεστικές αμερικανικές κυρώσεις.»

Πηγή: Γκουέρνικα

Βλέπε ακόμη:

1 σχόλιο:

  1. TRASH. Την καλησπέρα μου. Παντα μέσα στα πλαίσια της φιλοξενίας ένα μικρό σχόλιο για την Κούβα. 26 Ιούλη του 1953 ο Φιντέλ με τους συντρόφους του έκαναν την επίθεση στην Μονκάδα. Η Αποτυχία δεν τους σταμάτησε συνέχισαν και την 1η Γενάρη του 1959 μπήκαν νικητες στην Αβάνα ανατρέποντας την Δικτατορία του Μπατίστα την Φεουδαρχία και τον Καπιταλισμό. Οικοδόμησαν Σοσιαλισμό με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και δέχτηκαν την ολομέτωπη επίθεση όλων των Καπιταλιστικών χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Στηρίχτηκαν απο τον Σοβιετικό λαό μέχρι την ολοκλήρωση της ανατροπής του Σοσιαλισμού το 1991. Απο εκεί και μετά τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα με την επιθετικότητα των ΗΠΑ και τις Ε.Ε να συνεχίζεται. Είμαστε στο πλευρό του Κουβανικού λαού και των Κομμουνιστών στην ανοιχτή επίθεση που δέχονται απο τις ΗΠΑ. Εύχομαι να διατηρήσουν την Σοσιαλιστική τους πατρίδα. ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ΚΑΜΙΛΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ TRASH. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.