Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

9 Μαΐου: Η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Ημέρα τιμής για τους 27 εκατομμύρια νεκρούς της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου

Η  Σοβιετική Ένωση, έχασε σχεδόν 27 εκατομμύρια πολίτες της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας στην ΕΣΣΔ (και στην Ρωσία σήμερα) γιορτάζεται κάθε χρόνο η "Μέρα της Νίκης" στη μνήμη της μεγάλης θυσίας αλλά και νίκης.

Στις 22 Ιουνίου 1941 η Γερμανία επιτίθεται εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, το γνωστό "σχέδιο Μπαρμπαρόσα" ξεκινάει και τα γερμανικά φασιστικά στρατεύματα περνούν τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης. Μαζί με τους Γερμανούς πολεμούν οι Ιταλοί, οι Ρουμάνοι, οι Φινλανδοί και οι Ούγγροι.  

Οι Γερμανοί υπερείχαν σε έμψυχο υλικό και οπλισμό

Από την απελευθέρωση της Πολωνίας
στέλνοντας 190 μεραρχίες, 5,5 εκατομμύρια στρατιώτες, 5.000 αεροπλάνα και 3.500 άρματα μάχης. Οι σοβιετικοί παρέταξαν λίγο παραπάνω από το μισό του στρατού τους κατά μήκος των συνόρων τους, δηλαδή περίπου 2,5 εκατομμύρια στρατιώτες και αξιωματικούς ενώ ο υπόλοιπος στρατός ήταν στις περιφέρειες σε απόσταση περίπου 500 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Οι Γερμανοί είχαν την υπεροπλία στον αέρα, ενώ την πρώτη μέρα κατάφεραν να καταστρέψουν 1.200 σοβιετικά αεροπλάνα. Μέχρι τις 25 Ιουνίου οι Γερμανοί μπήκαν έως και 150 χιλιόμετρα μέσα στη Σοβιετική Ένωση. Μέσα σε λίγες ημέρες το Λένινγκραντ κινδύνευε να πέσει.

Οι μάχες ήταν σφοδρές όμως ο Κόκκινος Στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει και έτσι αποχώρησε από Λετονία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Μολδαβία και έφυγε και από αρκετό μέρος της Ουκρανίας. Οι Γερμανοί είχαν ήδη μπει έως και 600 χιλιόμετρα μέσα στη Σοβιετική Ένωση.

Η εκτίμηση όμως των Γερμανών ότι θα διέλυαν το σύνολο του Κόκκινου Στρατού εφαρμόζοντας τον "κεραυνοβόλο πόλεμο" δεν επετεύχθη και ο ρυθμός της προέλασής τους μειωνόταν μέρα με τη μέρα.

Ο κόκκινος στρατός αντεπιτίθεται
Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου ο Κόκκινος Στρατός κατάφερε πλήγματα στον αντίπαλο.

Το Λένινγκραντ κατάφερε να απελευθερωθεί από το φασιστικό εναγκαλισμό του γερμανικού στρατού σταματώντας την προέλασή του στις 26 Σεπτεμβρίου. Ενώ η ΚΕ ζήτησε στις κατεχόμενες περιοχές να αρχίσει παρτιζάνικος αγώνας, όπως και έγινε.

Παράλληλα αποφασίστηκε επιστράτευση της εθνικής οικονομίας, αύξηση της παραγωγής κάρβουνου, πετρελαίου κ.λπ. ενώ 10 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν στα μετόπισθεν μαζί με 1.523 εργοστάσια, σε απομακρυσμένες περιοχές. Σκοπός που επετεύχθη ήταν η ενίσχυση της βαριάς βιομηχανίας.

Οι Γερμανοί απτόητοι θέτουν σε ενέργεια το σχέδιο "Ταϊφούν" δηλαδή την κατάληψη της Μόσχας. Οι σφοδρές μάχες κράτησαν το γερμανικό στρατό 100 χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα.

Αιχμάλωτοι ναζί στο λευκορωσικό μέτωπο
Το χειμώνα 1941 - 1942 η κατάσταση αντιστρέφεται και ο Κόκκινος Στρατός περνάει στην αντεπίθεση.
Το Δεκέμβριο του 1941 ο Χίτλερ δίνει εντολή ο στρατός του να περάσει σε κατάσταση άμυνας. Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 1942 ο Κόκκινος Στρατός κάνει γενική επίθεση.

Η επιτυχία των σοβιετικών στρατευμάτων είχε μεγάλη σημασία στρατιωτική, διεθνή και πολιτική.

Η ήττα του χιτλερικού γερμανικού στρατού στραπατσάρισε την εικόνα του αήττητου στρατού και ξέβαψε το λούστρο του.

Με την πολύ περιεκτική αυτή αφήγηση του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα του εορτασμού της "Μεγάλης Νίκης" κάθε χρόνο στις 9 Μαϊου στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα.

Τα ηττημένα λάβαρα ρίχνονται στα ...πόδια του Λένιν, στο Μαυσωλείο, που βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα,  24 Ιουνίου 1945

Και ως υποσημείωση και για να καταλάβουμε τη σφοδρότητα του πολέμου, της λύσσας να καταλάβουν πάση θυσία οι Γερμανοί τη Σοβιετική Ένωση αλλά και της γενναιότητας του σοβιετικού λαού αρκεί να πούμε ότι μόλις σε τρεις μήνες, από το Σεπτέμβριο έως και το Νοέμβριο του 1941 -στο Λένινγκραντ- οι Γερμανοί έριξαν 70.000 εκρηκτικές και εμπρηστικές βόμβες και βομβαρδίστηκε από πυροβολικό 272 φορές.

Η Ημέρα της Νίκης τιμάται έκτοτε κάθε χρόνο, με την παράδοση να συνεχίζεται και μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ από το κράτος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (αλλά και από τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες). Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας πραγματοποιούνται παρελάσεις και επιδείξεις, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις διοργανώνονται και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, για να τιμηθεί η εθνική εορτή. 

Πηγή: Αλφαβήτα

Στο βίντεο κάτω, η πρώτη παρέλαση για την αντιφασιστική νίκη, στις 24/6/1945:

Υ.Γ.

«Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει»

Ερνεστ Χεμινγουέι 

3 σχόλια:

  1. Μεγάλη μέρα η σημερινή. 76 χρόνια πριν ο Κόκκινος Στρατός της ΕΣΣΔ με επικεφαλής τον σ.ΣΤΑΛΙΝ τσάκισαν τον Φασισμό εδραιώνοντας τον Σοσιαλισμό στην Ευρώπη. Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν σε αυτό τον αγώνα ενάντια στο δολοφονικό χέρι του καπιταλισμού. Τιμούμε επίσης τον Γεωργιανό ...θεό... με το μουστάκι που ζει είναι ανάμεσα μας και σπέρνει εφιάλτες στους καπιταλιστές και τα ...στηρίγματα τους.... ΑΘΑΝΑΤΟΙ. Μπράβο TRASH. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την σημαντική προσφορά σε αυτή την νίκη του σ.Ρ.ΖΟΡΓΚΕ Γερμανός με Σοβιετική ιθαγένεια πράκτορας στην Γερμανική πρεσβεία στο Τόκιο. Στην ομάδα του ήταν και Ιάπωνες σύντροφοι. Εκτελέστηκαν το 1944 φωνάζοντας υπέρ της ΕΣΣΔ του Κόκκινου Στρατού του ΛΕΝΙΝ και του ΣΤΑΛΙΝ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει στην Ιαπωνία. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mε αφορμη την επετειο καθισα και είδα το Belyy tigr, μια αλληγορική ταινία για μια χώρα που κάθε φορά ανασηκώνεται απο τις στάχτες της (κυριολεκτικα στη ταινία ο πρωταγωνιστής ξεπερνάει εγκαύματα και ξαναμάχεται) ενάντια στον ιμπεριαλισμό της ευρώπης που έχει τη μορφή ενός λευκου τανκ. Βρήκα τη ταινια σε πολυ καλη ποιότητα αλλα με αγγλικούς υπότιτλους, αν έχει βρει κάποιος με ελληνικούς αξίζει να τη δεί.

    https://www.youtube.com/watch?v=qiGDJ5-dXaI

    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.