Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα!

Η κοινωνική απομάκρυνση ήρθε για να μείνει και θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας για πάντα.


Όλοι μας θέλουμε να επιστρέψει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η κανονικότητα στη ζωή μας. Όμως αυτό που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καταλάβει ακόμα –και θα το καταλάβουμε σύντομα– είναι αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε μερικές εβδομάδες ή σε λίγους μήνες.

Για να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά σχεδόν όλες μας τις συνήθειες: Τον τρόπο που δουλεύουμε, που ασκούμαστε, που ψωνίζουμε, που φροντίζουμε την υγεία μας και τα μέλη της οικογένειάς μας, ακόμα και τον τρόπο που εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας.

Πλέον είναι ευρέως αποδεκτό ότι κάθε χώρα πρέπει να εξομαλύνει την επιδημική καμπύλη επιβάλλοντας την κοινωνική απομάκρυνση, ώστε να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού. Έτσι, ο αριθμός των ανθρώπων που θα νοσήσουν δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, όπως συμβαίνει στην Ιταλία αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, από τη στιγμή που έστω και ένας άνθρωπος παραμένει φορέας του ιού, τα ξεσπάσματα της επιδημίας θα συνεχιστούν, όπως φυσικά και οι καραντίνες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όπως αναφέρει μια πρόσφατη έκθεση των ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου, μια λύση θα είναι να εξαγγέλλονται αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης κάθε φορά που οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα γεμίζουν και ακολούθως τα μέτρα αυτά να χαλαρώνουν όταν τα κρούσματα υποχωρούν.

Όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται για μια προσωρινή αλλαγή στην καθημερινότητά μας. Είναι η αρχή ενός εντελώς διαφορετικού τρόπου ζωής.

Βραχυπρόθεσμα, η πανδημία του Covid-19 θα είναι εξαιρετικά επιζήμια για τις επιχειρήσεις που βασίζονται στη μαζική συγκέντρωση ανθρώπων: εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφους, εμπορικά κέντρα, εκθέσεις, μουσεία, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα, κρουαζιερόπλοια, αεροπορικές εταιρείες, ιδιωτικά σχολεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και πολλά άλλα.

Φυσικά αναμένεται να υπάρξουν προσαρμογές στα νέα δεδομένα. Αναμένεται να δούμε μια έκρηξη νέων υπηρεσιών και μια τάση για μετάβαση σε ένα νέο είδος οικονομίας (shut-in economy):
Για παράδειγμα τα γυμναστήρια θα μπορούσαν να αρχίσουν να πωλούν οικιακό εξοπλισμό και να διοργανώνουν διαδικτυακά σεμινάρια και προγράμματα.

Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά: Λιγότερα ταξίδια με το αεροπλάνο και επομένως μείωση των εκπομπών άνθρακα, περισσότερες τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού, περισσότερο περπάτημα και ποδηλασία. Ωστόσο η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων θα είναι αδύνατη. Και ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής δεν είναι βιώσιμος για τόσο μεγάλες περιόδους.

-Πώς μπορούμε λοιπόν να ζήσουμε σε αυτόν τον νέο κόσμο;
Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στην παγκόσμια βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, στην ανάπτυξη δηλαδή ειδικών μονάδων που θα μπορούν να κινηθούν γρήγορα ώστε να εντοπίζουν και να συγκρατούν τις εστίες μετάδοσης πριν την εξάπλωση του ιού και στην αύξηση του ρυθμού παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού, διαγνωστικών κιτ και φαρμάκων. Φυσικά, η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου δεν μπορεί να γίνει τόσο άμεσα ώστε να σταματήσει την εξάπλωση του Covid-19, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει σε ενδεχόμενες μελλοντικές πανδημίες.

Βραχυπρόθεσμα, ενδέχεται να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις που θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε ένα είδος κοινωνικής ζωής. Μπορεί οι κινηματογραφικές αίθουσες να λειτουργούν με τα μισά καθίσματα, οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερες αίθουσες και τα γυμναστήρια να λειτουργούν με κρατήσεις για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Εν τέλει όμως, η αποκατάσταση της ασφαλούς κοινωνικοποίησής μας μάλλον θα πραγματοποιηθεί με την ανάπτυξη πιο εκλεπτυσμένων μεθόδων εντοπισμού των «επικίνδυνων» περιπτώσεων και της νομικής διάκρισης εις βάρος αυτών που θα θεωρούνται πιο πιθανοί να μεταδώσουν την ασθένεια.

Ήδη παρατηρείται μια τέτοια τάση σε κάποιες χώρες. Το Ισραήλ δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία εντοπισμού τρομοκρατών μέσω των κινητών προκειμένου να βρίσκει όσους έχουν έρθει σε επαφή με καταγεγραμμένους φορείς του ιού. Παράλληλα στη Σιγκαπούρη πραγματοποιείται εξαντλητική ανίχνευση επαφών και καθημερινά δημοσιοποιούνται λεπτομερώς οι σχετικές πληροφορίες που προκύπτουν για κάθε καταγεγραμμένη περίπτωση.

Φυσικά δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς ακριβώς θα μοιάζει αυτό το νέο μέλλον. Αλλά μπορούμε να φανταστούμε πώς θα είναι ένας κόσμος στον οποίο για να πετάξουμε με αεροπλάνο, ίσως θα πρέπει να εγγραφούμε σε μια υπηρεσία που θα παρακολουθεί τις κινήσεις μας μέσω τηλεφώνου. Ένας κόσμος γεμάτος με σαρωτές θερμοκρασίας, στον οποίο τα νυχτερινά κέντρα για παράδειγμα θα ζητούν κάποιο είδος ταυτότητας που θα δείχνει ότι έχεις ήδη αναρρώσει ή ότι έχεις εμβολιαστεί από τα πιο πρόσφατα στελέχη του ιού.

Θα προσαρμόσουμε και θα αποδεχθούμε τέτοια μέτρα, όπως προσαρμοστήκαμε στους όλο και πιο αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις. Η παρεμβατική παρακολούθηση θα θεωρείται ένα μικρό τίμημα που θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε για να διατηρήσουμε τη βασική ελευθερία να συναναστρεφόμαστε με άλλους ανθρώπους.

Ωστόσο, ως συνήθως, το πραγματικό κόστος θα επιβαρύνει περισσότερο τους φτωχότερους και τους ασθενέστερους. Οι άνθρωποι με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ή εκείνοι που ζουν σε περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, θα αποκλείονται πλέον συχνότερα από χώρους και ευκαιρίες ανοιχτές σε όλους τους άλλους.

Επίσης, αν δεν θεσπιστούν αυστηροί κανόνες σχετικά με τον τρόπο που θα αξιολογείται ο κίνδυνος ενός εν δυνάμει φορέα, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες μπορούν να δρουν με αυθαίρετα κριτήρια: Έχεις χαμηλό εισόδημα ή κατάγεσαι από πολυμελή οικογένεια ή ζεις σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, άρα ανήκεις σε κατηγορία υψηλού ρίσκου. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για πάσης φύσεως συστηματικά σφάλματα και για κρυφές διακρίσεις, όπως συνέβη πέρσι με έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιήθηκε από ασφαλιστικούς φορείς στις ΗΠΑ και αποδείχτηκε τελικά ότι ευνοούσε ακούσια τους λευκούς ασθενείς.

Ο κόσμος έχει αλλάξει πολλές φορές και αλλάζει ξανά. Όλοι μας θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα νέο τρόπο ζωής, εργασίας και ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων. Αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις αλλαγές, θα υπάρξουν κάποιοι που θα χάσουν περισσότερα από την πλειοψηφία και θα είναι αυτοί που έχουν ήδη χάσει πολλά. Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι το μέγεθος αυτής της κρίσης θα αναγκάσει τελικά τις χώρες να λάβουν δραστικές αποφάσεις για τον περιορισμό των ιλιγγιωδών κοινωνικών ανισοτήτων που καθιστούν τόσο ευάλωτο ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού τους.
______________
Με στοιχεία από το άρθρο «We're not going back to normal» του διευθυντή του MIT Technology Review, Gideon Lichfield.
Πηγή: Gazzetta

20 σχόλια:

  1. Κάποιες σκόρπιες σκέψεις μέσα από την καραντίνα που μου ήρθαν ενώ διάβαζα αυτό το κείμενο.

    1) Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτά τα σενάρια τα επεξεργάζεται το διεθνές κεφάλαιο από χρόνια. Ενδείξεις ότι ήθελε να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση έχουμε παρά πολλές. Είναι πιθανό να αξιοποιει την επιδημία για να προωθήσει πιο γοργά τέτοια σχέδια.
    2) Η όλη περιστολή των ατομικών ελευθεριών που φαίνεται να δουλεύεται στα μυαλά του κόσμου κάνοντας χώρες ολόκληρες πειραματόζωα αυτές τις μέρες για μένα πάει πακέτο με τη φάση στην οποία περνά ο ιμπεριαλισμός τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικά μετα την οικονομική κρίση. Δεν λέω προφανώς για νέο στάδιο και σαχλες περί μετακαπιταλισμου αλλά σίγουρα είναι μια νέα πιο επιθετική φάση που με την τεράστια άνοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας ειδικά της πληροφορικής φέρνει νέα δεδομένα που μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας μπορούσαμε να δούμε πριν κάποια χρόνια.
    3) το όλο ζήτημα είναι αφού ξεκαθαρίσει αν ξεκαθαρίσει ότι παει η δουλειά προς τα εκεί πως πρέπει να αντιδράσει το εργατικό κίνημα έστω αυτό που υπάρχει τώρα. Από τη μια σίγουρα θα χρειαστούν νέες επεξεργασίες και προσεγγίσεις , νέες μορφές πάλης από την άλλη σκέφτομαι ότι ήδη υπάρχουσες μορφές πάλης ίσως αποκτήσουν νέα διάσταση και αξια, νέα βαρύτητα ως τρόπος αντίστασης. Πχ σε συνθήκες σαν του κειμένου γενικές συνελεύσεις, απεργίες , συλλαλητήρια θα έχουν άλλη αξία και άλλη δυσκολία ασφαλώς απ'οτι τώρα.
    Όπως και να έχει φαίνεται ότι το κεφάλαιο τη δεδομένη στιγμή σκέφτεται πολλά βήματα μπροστά από την εργατική τάξη και αυτό δε μπορεί παρά να μας γεμίζει με ανησυχία.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ratm:
      Κάποιες πρώτες σκέψεις που έκανα και εγώ, πάνε ακριβώς εκεί που λες.
      Το σίγουρο είναι πω ζούμε το μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα του 21ου αιώνα, κ πως για πρώτη φορά υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα για να πραγματοποιηθεί, η πλήρης απομόνωση και πλήρης παρακολούθηση των πάντων.
      Πάντα τα προσπαθούσαν αυτά βέβαια, αλλά πλέον έχουν και τα μέσα και την ευκαιρία να τα κάνουν απότομα, βίαια και σε κλίμακα αδιανόητη δύο δεκαετίες πριν π.χ.
      Και σίγουρα τα παραπάνω δεν είναι άσχετα ούτε με την καπιταλιστική κρίση διαρκείας, ούτε με τις αναγκαστικές αναδιαθρώσεις που αναγκαστικά προκύπτουν από τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις (πώς θα χρησιμεύσουν τα νέα δίκτυα 5G π.χ., αν εξακολουθήσουμε να ψωνίζουμε, να μιλάμε και να κάνουμε κάποιες δουλειές αυτοπροσώπως, είναι ένα απλό ερώτημα)

      Διαγραφή
  2. Αυτά τα θέματα είναι στο τραπέζι, νομίζω όμως ότι προτρέχουμε.
    Πιστεύω η κατάσταση θα κρατήσει πολύ, αλλά μόλις βγει το εμβόλιο θα τελειώσει αναγκαστηκά. Όσο και άν οι νέες τεχνολογίες κάνουν εφηκτά όλα αυτά τα σενάρια, είμαι σίγουρος ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης δεν χρειάζεται κιόλας, θα περάσουν και περνάνε ήδη τους αντιδραστικούς νόμους που θέλανε εδώ και χρόνια... Μετά θα μας επιστρέψουν στην "κανονικότητα" και θα μας πούν - κόψτε τον λαιμό σας για να περάσει η κρίση!
    Όλα αυτά θα πρέπει να τα διαχειρηστούν και επικοινωνιακά, ένα μετωπο στο οποίο χάνουν από τώρα, ξεσκεπάζεται η γύμνια και η ανικανότητα τους και είμαστε ακόμα στην αρχή.
    Επίσης το στραπάτσο της οικονομίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο θέλουν να λένε ή φαντάζονται. Ανακοινώνουν βουνά από λεφτά για διάσωση και βοήθεια στα μονοπώλια! Όσα λεφτά και να δώσουν όμως, η επιδημία φαίνεται ότι θα κρατήσει αρκετά, και χωρίς εργάτες να μπορούν να βάλουν σε κίνηση το όποιο κεφάλαιο, η καταστροφή και τα κανόνια είναι αναπόφευκτα, ενώ όλα αυτά προστίθενται στην από τα πριν αναιμική "ανάπτυξη". Δεδομένα που ξεσκεπάζουν και το ποια είναι πραγματικά η θέση και η χρησιμότητα των κεφαλαιοκρατών.
    Για να προσαρμόσουν τώρα την παραγωγή στα νέα δεδομένα, δηλαδή στο να μην συνωστίζονται οι εργαζόμενοι κλπ, θα χρειαστεί να επενδυθούν τεράστια κεφάλαια, με μόνο κίνητρο την συνέχιση της παραγωγής σε μία αβέβαιη αγορά και ένα αβαίβεο εμπορικά κόσμο.
    Έρχονται πάντως ενδιαφέρουσες εξελίξεις που όντως θα αλλάξουν ριζικά τον κόσμο.

    Πάβελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Πάβελ:
      Εκείνο που γίνεται αυτή την στιγμή, είναι πως μας "εκπαιδεύουν" σε ένα νέο τρόπο ζωής.
      Μερικούς μήνες μετά, πιθανόν να μην μας φαίνονται και τόσο παράλογα όλα αυτά, και εκεί νομίζω πως παίζεται και το παιχνίδι.
      Όσο για το κεφαλαιακό κόστρος της αναπροσαρμογής της οικονομίας τους, θα θυμίσω απλά πως αυτή γίνεται πάντα μέσω της καταστροφής κεφαλαίων (και ανθρώπων βεβαίως).
      Οπότε είναι πιθανό το κόστος αυτό να μην είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται εν πρώτης όψης.
      Ειδικά αν σκεφτούμε το κόστος του μέσου "πόλεμος" που είναι αυτό που χρησιμοποιείται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, και που ποτέ δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν.
      Οπότε δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον...

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνήσω, και εγώ δεν είμαι αισιόδοξος για το τι έρχεται άμεσα.
      Πολύ πιθανό να γίνει αυτό που λές και να πάνε στην πεπατημένη της ανθρωποσφαγής. Έτσι κι αλλιώς το σόκ (πόλεμος) μετά από σοκ (ιός) μπορεί να πιάσει πολύ πιο εύκολα, προς τα εκεί πήγαινε το πράγμα από τα πριν, απλά υπήρχε μια κάποια αμηχανία...
      Τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά, πρέπει να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στους κοντινούς μας, μην τους πάρει σβάρνα η προπαγάνδα των αστών. Πρέπει συνέχεια να παρακολουθούμε το μέτωπο της προπαγάνδας, όταν αυτό αρχίσει να αδυνατίζει θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

      Πάβελ

      Διαγραφή
  3. http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/35219.%CE%A4%E2%80%99-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CF%84%E2%80%99-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%A4%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%B1

    Τα ύστερα του κόσμου! Η κόντρα αναδημοσιεύει ριζοσπάστη! Και μάλιστα προλογίζουν την συνέντευξη με επαινετικά λόγια για την ιατρό, που σημειωτέον, έχει υπάρξει υποψήφια με το κόμμα.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μόλις τώρα διάβασα και αυτό
    http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/35217.%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%85%CE%BF%CE%B9-%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω ολοκληρωμένη αποψη αλλά κόβω τον λαιμό μου οτι αυτοί οι περιορισμοί που εβαλαν τα κρατη στους πολιτες τους θα μπήκαν στην φαρετρα του για πάντα ,για όποτε ξαναχρειαστεί με οποιαδήποτε αφορμή η αιτία.Όσο για τον πόλεμο αυτός ήταν ο Ιος.Σε δύο μηνες θα έχει καταστρεψει κεφάλαιο και θα έχει σκοτωσει χιλιάδες.Είναι μαλιστα καλυτερα απο τον κανονικο πόλεμο γιατι σκοτώνει γερικα κ αδυναμα " αλογα" που τους είναι βάρος ,ενω ο κανονικος σκοτωνει ενεργο πληθυσμό.Σε καθε περίπτωση θα έχουμε πολυ δουλεια οταν περασει ο ιος.Το καθεστως θα ειναι οπλισμενο με απαγορευσεις,θα εχει συναινεση αρκετή ,ενω η οικονομικη κατασταση θα του επιβαλλει αντιλαικα μετρα για να φορτωσει την (νεα) κριση του στους απο κατω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Χοντρικά αυτ΄σκέφτομαι και εγώ.
      Εκτός ίσως από τον πόλεμο, που δεν τον γλυτώνουμε ούτε και αυτόν κατά πάσα πιθανότητα...
      Από εκεί και πέρα τώρα, νομίζω πως ζω κάποια από τα διηγήματα επιστημονικής δυστοπίας που διάβαζα μικρός.
      Ολική κοινωνική απομόνωση, ολικός έλεγχος της εξουσίας στα πάντα, ολικός τρόμος των υποτελών.
      Από τις πριπτώσεις που λέμε πως και αν ακόμη ο covid9 δεν υπήρχε, δεν θα τους κακόπεφτε καθόλου να τον εφεύρουν...

      Διαγραφή
    2. Ακουγα τους εκπροσώπους του σύριζα. Διαφωνούσαν με το ποσό που θα δίνει η κυβέρνηση στις ιδιωτικές ΜΕΘ. Ούτε κουβέντα για επίταξη. Μιλιά για τον κακό χαμό που γίνεται στους χώρους εργασίας. Εστρωσε τον δρόμο ο ένας για να έρθει ο άλλος να συνεχίσει τα ίδια. Απόλυτα φυσιολογικό..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει ο ιός, και στο οποίο ο πόλεμος είναι άπαιχτος είναι η αναδιανομή αγορών, πρώτων υλών, πόρων, σφαιρών επιρροής κλπ.
      Θα δώσει όμως στους αστούς την άνεση να επανακαθορίσουν την ατζέντα μεσοπρόθεσμα, και να κάνουν ένα reset σε κάποιους κλάδους. Πιθανότατα να διαλύσουν εντελώς κλάδους που δεν θα τους χρειαστούν από εδώ και μπρος, ώστε να επανατοποθετησουν κεφάλαια και να διαχειριστούν την αναιμική ανάπτυξη δύνοντας καλύτερα "κίνητρα".
      Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσουν να αρμέξουν την κατάσταση με κάθε τρόπο και από κάθε άποψη, ώστε συν των άλλων, να κερδίσουν χρόνο και να φτιάξουν λίγο το image του φιλάνθρωπου καπιταλισμού (εδώ γελάμε), κάτι που επαναλαμβάνω, είναι πολύ σημαντικό ότι αποτυγχάνει παταγωδώς!
      Τέλος να επισημάνω ότι όπως πάντα, αυτή η κρίση θα ανοίξει και μεγάλους διαύλους για την παρέμβαση των κομμουνιστών, μην τα βλέπουμε όλα μονόπαντα ;).

      Πάβελ

      Διαγραφή
    4. Ολη η φασαρία στο Αστικό κοινοβούλιο απο τον σύριζα μη ριχτεί κάποιο τμήμα της αστικής τάξης να πάρουνε όλοι το ίδιο.... Τελικά η αριστερά είναι πολύ μεγάλη..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση φωτίζει καλύτερα τα πλεονεκτήματα του Σοσιαλισμού στην αντιμετώπιση και αυτών των καταστάσεων. Οπότε οι Κομμουνιστές μαζί με τα άμεσα μέτρα που διεκδικούμε απο την Αστική τάξη προβάλουμε και τα επιτεύματα των Μπολσεβίκων στην ΕΣΣΔ σαν στόχο για την ανατροπή της Καπιταλιστικής ζούγκλας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. TRASH. Ελπίζω να είδες εκείνο το ...ωραίο.... θα λογαριαστούμε μετά.... απο Καρτερό....τον σύριζα και διάφορους ....αλλους.... Δεν καταλαβαίνω... γιατί μετά και όχι τώρα που καίει το σίδερο. Για πες μια γνώμη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Γιατί τώρα υποτίθεται πως είμαστε όοοοολοι (αφεντικά και δούλοι) ενωμένοι απέναντι στον κορωνοϊό, και γιατί έτσι και αλλιώς τι εκλογές εννοούν.
      Σιγά μην πάρουν και τα βουνά...

      Διαγραφή
    8. Σε παραδέχομαι TRASH όπως ακριβώς το λες. Τις εκλογές εννοούν όλοι. ΜΑ ΟΛΟΙ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. Εχεις και την Βούλτεψη να σου λέει πως ο σύριζα θέλει να ρίξει τον Καπιταλισμό. ....θεέ και κύριε τι θα ακούσουμε ακόμα.... Η κακιά...δεξιά παλεύει να δώσει χαρακτηριστικά που δεν έχει. Η Παρουσία του ΚΚΕ τους δημιουργεί ζαλάδες με αποτέλεσμα να τρέχουν να στηρίξουν τον σύριζα που τάχα διαφωνούν..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Και η ΝΔ τρομοκρατεί τους νυκοκυραίους ψηφοφόρους της με τον τάχα "κομμουνιστικό" ΣΥΡΙΖΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει εύσημα "αριστεροσύνης", και γενικά είναι όλοι ευχαριστημένοι (εκτός φυσικά από την εργατική τάξη)

      Διαγραφή
    2. Αυτός είσαι έτσι ακριβώς..... Μου θυμίζει ....πασοκάρα.... του 80... αθάνατες ώρες.... ΟΥΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ........ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Λίγοι φροντίζουν το "αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ όσο η ΝΔ, μη σου πω κανείς άλλος. Πάνω απ' όλα είναι αυτό που γράφεις TRASH. Οι εκλογές του Ιούλη που μας πέρασε ήταν μια επιτυχία αυτής της μεθόδου. Αυτοδυναμία οι μεν, ήττα σα νίκη οι δε. Με σχετικά λυμένα τα χέρια στην κυβέρνηση οι μεν, έτοιμοι να "μηδενίσουν" και να ξαναρχίσουν το παπατζιλίκι οι δε.

      Όχι μετά,τώρα λογαριαζόμαστε.
      Καλή δύναμη σε όλους.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.