Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

-Αντιρωσική υστερία; Πολλοί το ξανασκέφτονται στη Γεωργία!


Χιλιάδες Γεωργιανοί βγήκαν σε συγκέντρωση στο Μπατούμι, απαιτώντας την επανέναρξη των φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία και την επαναφορά της χώρας σε καθεστώς εκτός συνασπισμών! Έμπειρα στελέχη στην Τιφλίδα μιλούν πλέον ανοικτά για πολύχρονη αμερικανική ανάμειξη...

Την Κυριακή που πέρασε και παρά το... ράθυμο του καλοκαιριού, στο Μπατούμι, πρωτεύουσα της αυτόνομης Δημοκρατίας Ατζάριας μέσα στη σύνθεση της Γεωργίας, έγινε συγκέντρωση, στην οποία πήραν μέρος αρκετές χιλιάδες ανθρώπων, με αίτημα την επαναφορά των ρωσογεωργιανών σχέσεων σε... φυσιολογικά επίπεδα!

Έτσι ακριβώς... Διότι αυτό που γίνεται τις δυο τελευταίες δεκαετίες ανάμεσα σε Μόσχα και Τιφλίδα δεν θεωρείται - και δεν είναι - φυσιολογικό, ούτε ιστορικά, ούτε γεωπολιτικά!

Η βουλευτίνα του κοινοβουλίου της χώρας, Άντα Μαρσάνια, που εκπροσωπεί τον «Συνασπισμό πατριωτών» της Γεωργίας, αναφέρθηκε στη ζωτική ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου με τη Μόσχα, αλλά και το «βαρύτατο και επώδυνο» διάλογο που πρέπει να αρχίσει με τις ηγεσίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας!

Το δεύτερο αίτημα των ομιλητών στη συγκέντρωση, ήταν η επαναφορά του καθεστώτος της χώρας εκτός στρατιω-τικοπολιτικών σχηματισμών!

«Να ακούσει επιτέλους η ηγεσία της χώρας μας τι θέλει ο λαός», ήταν η επισφράγιση των λεγόμενων στη συγκέντρωση στο Μπατούμι...

Ο πολιτικός αναλυτής, Πιότρ Μαμράτζε, εξηγεί πως δεν υπάρχει καμία έχθρα των απλών ανθρώπων κατά των Ρώσων που επισκέπτονται τη Γεωργία, ακόμα και αυτά τα χρόνια της κρίσης ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο χωρών.

Αυτό το μαρτυρούν και οι αριθμοί. Το 50% των ξένων επισκεπτών της Γεωργίας είναι Ρώσοι, οι οποίοι αφήνουν το... 70% των εσόδων της χώρας από τον τουρισμό!

Η Γεωργία όμως μετατράπηκε τα τελευταία 15-20 χρόνια σε «πεδίο βολής φθηνό», όπου οι Αμερικανοί επιχείρησαν την πλαγιοσκόπηση της Ρωσίας, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης! Το εγχείρημα με τον Σαακασβίλι το 2003, θεωρήθηκε πετυχημένο (όπως και το αντίστοιχο το 2002 στη Σερβία με την ανατροπή του Μιλόσεβιτς), και στη συνέχεια, το 2004, επεκτάθηκε στην Ουκρανία, εν μέρει στην Κιργκιζία, τη Μολδοβία κ.α.

Η πολιτική αναλγησία του Αμερικανού εγκάθετου στην Τιφλίδα, Μιχαήλ Σαακασβίλι, (Μίσα), ήταν τόση, που θεώρησε ότι η Ουάσιγκτον πετυχαίνει τους στόχους της και ο ίδιος αποτελεί την αιχμή του δόρατος αυτής της αντιρωσικής πολιτικής, άρα είναι το... χαϊδεμένο παιδί που ό,τι και να σκαρφιστεί δεν θα το τιμωρήσουν οι... μεγάλοι!

Το 2008, τόλμησε και επιχείρησε την έφοδο «στον ουρανό» των συμφερόντων της Ρωσίας που μόλις άρχισε να συνέρχεται από το πλήγμα της διάλυσης του 1991!

Εισέβαλε στο έδαφος της μικρής «ανυπάκουης» Νότιας Οσετίας όπου με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπήρχαν Ρώσοι κυανόκρανοι... Βομβάρδισε την πόλη Τσχινβάλ, τα γύρω χωριά και τους κυανόκρανους!

Οι Αμερικανοί σύμβουλοι του... Μίσα δεν φαίνεται να κατανοούν το γεγονός ότι αν η «αρκούδα» δεν αντιδρά άμεσα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιδρά γενικώς! Ο στρατός του Μίσα που... χοροπήδαγε επί ένα 24ωρο μέσα στη Νότια Οσετία, μόλις διαπίστωσε ότι «έρχονται» τα ρωσικά τανκς το 'βάλε στα πόδια! Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι λαοί του Καυκάσου και δεν ξεπερνούν τα... εσκαμμένα! Ο Μίσα θεώρησε ότι έχει καλυμμένα τα... οπίσθιά του από το μπάρμπα Σαμ... Ναι, καταγγελίες και... ρεπορτάζ με... ξεφωνήματα κατά της ρωσικής επιθετικότητας γέμισαν τον αέρα των δυτικών ΜΜΕ!

Η «αρκούδα» όμως, όπως αργεί να πάρει μπρος, έτσι και αργεί να σταματήσει!

Μετά τον αντιρωσικό «κουρνιαχτό» που ξεσήκωσαν οι διάφοροι τηλεοπτικοί... Χατζηαβάτηδες (μαζί και στην Ελλάδα), θυμάμαι την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ που ανέφερε δειλά-δειλά ότι «τα πλήγματα της Ρωσίας ήταν τέτοια που εκτιμάται ότι γεωργιανός στρατός υπό την έννοια οργανωμένου στρατού, έπαψε να υφίσταται»!

Ήταν μια οδυνηρή εμπειρία, όχι μόνο για τους ντόπιους αρλεκίνους της εγκάθετης ομάδας στην Τιφλίδα, αλλά και για τους Αμερικανούς... ινστρούκτορες που δεν βγήκε αυτό που τους έδιναν ως αποτέλεσμα τα... «κομπιούτερ και οι αριθμοί»!

Οι άνθρωποι του λαού στη Γεωργία ένοιωθαν ότι αυτά που συμβαίνουν φαντάζουν παράλογα. Υπέμεναν, διότι αλλιώς έπεφτε... ράβδος!
Αργά, βασανιστικά την τελευταία τριετία κατάφεραν να ξαναστήσουν ένα επίπεδο εμπιστοσύνης σε καθαρά λαϊκή βάση και να προσελκύσουν Ρώσους τουρίστες που τόσο πολύ γνωρίζουν και αγαπούν τις πανέμορφες αυτές περιοχές στον Καύκασο!

Στις 20 Ιουνίου ήρθε η νέα αντιρωσική προβοκάτσια (έχω γράψει γι' αυτή τότε), με... αγγλόφωνους καθοδηγητές (!), που επέφερε το διάταγμα Πούτιν για διακοπή των αεροπορικών πτήσεων!

Πάραυτα, το εθνικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 20%, ξενοδοχεία, ταβέρνες και αξιοθέατα... άδειασαν μονομιάς!

Και να, τώρα, ζώντας έναν μήνα σε αυτή τη νέα κατάσταση, στο Μπατούμι, πρωτεύουσα της Ατζάριας και όχι στην Τιφλίδα, χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν και διαδηλώνουν τη θέλησή τους για επανέναρξη σχέσεων με τη Ρωσία και απομάκρυνση από τον φαύλο κύκλο πρόσδεσης στους δυτικούς σχηματισμούς! 

Όποιος ενδιαφερθεί και ρίξει μια ματιά στον χάρτη, θα διαπιστώσει ότι το καθεστώς της Τιφλίδας έχοντας απωλέσει την Αμπχαζία έχει θαλάσσια διέξοδο μόνο μέσω των λιμανιών τής... Ατζάριας! Η φωνή των κατοίκων αυτής, έχει απείρως μεγαλύτερη σημασία από ότι μπορούν να φανταστούν οι... φωστήρες των υπερατλαντικών ινστιτούτων που «βοηθάνε» στη... δημοκρατική πορεία της Γεωργίας!

Έχουν σημασία τα λόγια ενός παλιού στενού συνεργάτη του Σεβαρτνάτζε, ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά τα αμερικανικά παιγνίδια στον Καύκασο, αφού η γνωστή και ως «αλεπού του Καυκάσου», ο πρώην σοβιετικός ΥΠΕΞ και μετέπειτα πρόεδρος της Γεωργίας, Εντουάρντ Σεβαρτνάτζε, ερωτοτροπούσε διαρκώς με την Ουάσιγκτον! Γνώριζε, όμως, καλά τα όρια του επιτρεπτού όσον αφορά τη ρωσική αντίδραση...

Ο συνεργάτης του Βαλέρι Κβαρατσχέλια, τονίζει σήμερα ότι την ευθύνη για τη χειροτέρευση των σχέσεων μεταξύ της Τιφλίδας και της Μόσχας την έχουν κυρίως οι ΗΠΑ! Οι ΗΠΑ κάνουν ότι είναι δυνατό να απομακρύνουν το λαό της Γεωργίας από τη Ρωσία αγνοώντας την ιδιοσυγκρασία τους!

Η διαδήλωση της περασμένης Κυριακής έχει μεγάλη σημασία διότι είναι η πρώτη μαζική οργανωμένη πράξη υπέρ της επαναφοράς των διμερών σχέσεων, μετά τα γεγονότα του 2008! Και, σημαδιακή, διότι έγινε στο Μπατούμι με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Πηγή: Σπούτνικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.