Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Τα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ και οι λαθολόγοι

Από τις εκλογές του Ιουνίου 2012 μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 τα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ κυμαίνονται από 4,51% κατώτερο μέχρι 5,55% ανώτερο. Στις δε ευρωεκλογές του 2019 έλαβε 5,41%.
Τα ποσοστά αυτά αποτελούν στόχο των αντιπάλων του κόμματος θέλοντας να προδιαγράψουν τον αφανισμό του.

Ωστόσο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η συνεχής προσπάθεια κάποιων που δηλώνουν "φίλοι" να θεμελιώσουν πάνω στα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ, την λάθος πολιτική της ηγεσίας του. Αυτοί φυσικά έχουν στο τσεπάκι τους τη λύση των χαμηλών ποσοστών, αλλά την απαιτούν από το ΚΚΕ!

Κατατάσσω στην αρνητική σκοπιμότητα την αποσπασματική κριτική σε ποσοστά και μάλιστα να τα ερμηνεύουν όχι με τις συνολικές αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες και τους ταξικούς συσχετισμούς δυνάμεων αλλά αποκλειστικά από την πολιτική της ηγεσίας του κόμματος. Σαν όλα να εξαρτώνται από τις θέσεις και τις αποφάσεις της! Ντετερμινισμός, βολονταρισμός και μηχανιστική σκέψη χειρίστου είδους.

Ας πούμε όμως πολύ σκληρότερα πράγματα για να δούμε τι έχουν να πουν για την πτώση ποσοστών, οι αντιρρησίες που ανακάλυψαν την πτώση των ποσοστών τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για 74 χρόνια, όχι για επιλεκτικές περιπτώσεις!

Από το 1945 οι δυνάμεις του ΚΚΕ, δυστυχώς, μειώνονται συνεχώς με ελάχιστα ζικ- ζακ. Όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν σκοπίμως μερικοί.

Προφανώς σε κάποιους εξυπηρετεί να απομονώνουν μόνο τις τελευταίες περιπτώσεις μείωσης των ποσοστών για να βγάλουν τα επιθυμητά «συμπεράσματά» τους.

Η σωστή θέση είναι να εξετάσεις τη συνολική πορεία μείωσης των ποσοστών και τις πραγματικές αιτίες της και όχι όποιο κομμάτι σε συμφέρει.

Ας δούμε την πορεία των ποσοστών όσο είναι δυνατόν να εξαχθούν αυτά λόγω των διαφορετικών μορφών συμμετοχής του ΚΚΕ στις εκλογές.

Από το λεγόμενο ποσοστό 90% του 1944(ΕΑΜ), έπεσε στο 24,42% της ΕΔΑ το 1958, στο 14,63% του ΠΑΜΕ το 1961, στο 14,34% το 1963(ΕΔΑ), στο 11,80% το 1964(ΕΔΑ), στο 9,47% το 1974(ΕΑ), στο 9,36% το 1977(ΚΚΕ), ανέβηκε λίγο στο 10,93% το 1981, έπεσε ξανά στο 9,89% το 1985, ανέβηκε στο 13,13% το 1989 σαν ΣΥΝ αλλά με λιγότερες συνολικά ψήφους από το σύνολο ΚΚΕ και ΚΚΕεσ. των εκλογών του 1985, στο 10,28% σαν ΣΥΝ το 1990. Στις επόμενες εκλογές τα ποσοστά έπαιζαν χαμηλά και μονοψήφια, στο 4,54% το 1993 (είχε συντελεστεί η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων – παγκόσμια ήττα του κομμουνιστικού κινήματος και η διάσπαση του ΚΚΕ από τους μετέπειτα σημαιοφόρους του οπορτουνισμού του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ), στο 5,61% το 1996, 5,52 στο 2000, 5,90% στο 2004, άνοδος στο 8,15% το 2007, πτώση στο 7,54% το 2009, άνοδος στο 8,48% τον Απρ. του 2012, στο 4,51% τον Ιουν. 2012, στο 5,47% τον Ιαν. του 2015, στο 5,55% τον Σεπτ. του 2015 και στο 5,41% στις ευρωεκλογές του 2019.

Το ΚΚΕ, με όποια μορφή και αν κατέβαινε στις εκλογές, είχε προχουντικά μόνο διψήφια ποσοστά. Σε όλη τη μεταπολίτευση είχε 14 μονοψήφια και μόνο 3 διψήφια ποσοστά και απο αυτά μόνο του, ως ΚΚΕ, μόνο μια φορά, το 1981.

Κανένας δεν μπορεί να παραβλέπει την πτώση των εκλογικών ποσοστών διαχρονικά. Οι κριτικές συνεπώς δεν μπορούν να γίνονται εκλεκτικά σαν να είναι τωρινό φαινόμενο. Φυσικά η κριτική αποτίμηση σε όλη αυτή την πορεία δεν μπορεί να γίνει εδώ, ούτε είναι στόχος αυτού του κειμένου. Υπάρχουν και τα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ και τρίτων, αν θέλει κάποιος αναλύσεις επ’ αυτών. Στόχος εδώ είναι να αποδομηθεί η υποκριτική έκπληξη από τα χαμηλά ποσοστά των τελευταίων χρόνων, τα οποία αποσυνδέουν από τις πραγματικές αιτίες και τα συνδέουν κατά βούληση και αποκλειστικά με τη πολιτική γραμμή, ιδίως της πολιτικής συμμαχιών του ΚΚΕ και ταυτόχρονα την αποσυνδέουν από τις σκληρές συνθήκες και τις ήττες του ελληνικού και παγκοσμίου κομμουνιστικού, εργατικού και λαϊκού κινήματος! Αναπληρώνουν δε με τη φαντασία και την αυταπάτη το έλλειμμα των επιθυμητών ποσοστών του ΚΚΕ, υποθέτοντας πως έχουν λύση για τα χαμηλά ποσοστά.

Για τους λαθολόγους λοιπόν λέμε: Αν δουν μόνο την πτώση των ποσοστών και την ερμηνεύσουν ως λάθη της ηγεσίας, θα πρέπει να μιλάνε για διαχρονικά λάθη επί… 74 χρόνια!!! Έτσι όμως θα ισχύει η ίδια κριτική και για μορφές πολιτικής συμμαχιών και εσωκομματικών λειτουργιών που αυτοί προβάλλουν ως σωτήρια, ενώ η πτώση συνεχίζονταν και τότε.

Τα εκλογικά ποσοστά ερμηνεύονται κάθε φορά κάτω από τις πολύπλοκες συνθήκες της ταξικής πάλης και των ταξικών και πολιτικών συσχετισμών δυνάμεων, εθνικά και διεθνώς. Αποτελούν δε μία από τις μορφές πάλης και όχι η καθοριστική και κυρίαρχη για ένα Κ.Κ. Συνεπώς ας αφήσουν οι λαθολόγοι τη «ευκαιρία» να μας πουν πόσο λάθος είναι η τακτική του ΚΚΕ σήμερα λόγω ποσοστών, παριστάνοντας ότι δεν ξέρουν πως πρέπει να αναλύουμε τις πραγματικές αιτίες.
Πηγή: Αριστερά και πολιτική

24 σχόλια:

  1. Παπουτσωμενος Γατος29 Μαΐου 2019 στις 3:44 μ.μ.

    Οταν ακουω την λεξη ''λαθολογια'' με πιανει αλλεργια. Εχω δει και το επισημο Κομμα να το χρησιμοποιει. Τι παει να πει ''λαθολογια''?

    Οφειλεται ή δεν οφειλεται η πορεια ενος κομματος ΚΑΙ σε υποκειμενικες αποφασεις τις ηγεσιας?

    Αν ναι, γιατι ειναι λαθος να συζητηθουν τα οποια λαθη οταν εκ του αποτελεσματος το Κομμα δεν πηγαινει και τοσο καλα?

    Η διαχρονικη συγκριση των ποσοστων του ΚΚΕ που κανει το αρθρο ειναι 100% λαθος γιατι συγκρινει τελειως διαφορετικες εποχες μεταξυ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Παπουτσωμενος Γατος:
    Κακώς σε πιάνει αλλεργία.
    Η λαθολογία είναι συγκεκριμένη τακτική, καθώς και συγκεκριμένη ιδεολογική παρέκκλιση
    Ιδεολογική παρέκκλιση γιατί αποκόπτει εντελώς τον αντικειμενικό παράγοντα όταν κρίνει γεγονότα και καταστάσεις. Είναι δηλαδή βολονταρισμός καθαρός.
    Και φυσικά είναι και συνειδητή τακτική κάποιων προκειμένου να διαβρώσουν την σχέση εμπιστοσύνης της βάσης προς την ηγεσία του κόμματος, προκειμένου να είναι ευκολότερη η εκ των έσω αποσύνθεση του.
    Η λαθολογία εν ολίγοις όταν χρησιμποποιείται σαν πολιτική έννοια δεν έχει καμμία σχέση με την πάντα χρήσιμη και επιβεβλημένη (ακόμη και μετά επιτυχίες) έννοια της αυτοκριτικής.

    Η διαχρονική σύγκριση είναι απόλυτα σωστή, γιατί ακριβώς παρουσιάζει μια διαχρονική (από το 1945 και δώθε) τάση, που παραμένει σταθερή, παρά το γεγονός πως στο ενδιάμεσο έχουν αλλάξει ένα σορό άλλα πράγματα.
    Αυτό είναι ένα σοβαρό στοιχείο σαν τροφή για σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παπουτσωμενος Γατος30 Μαΐου 2019 στις 7:29 π.μ.

      Θυμαμαι πολυ καλα τον Γραμματεα να λεει στην τηλεοραση την περασμενη βδομαδα οτι στοχος του ΚΚΕ ειναι η 3η θεση και να παρει οσο το δυνατον καλυτερο ποσοστο. Αυτο ηταν ενας προσγειωμενος στοχος.

      Τελικα πηγε στην 4η θεση και με καπου 0,2% λιγοτερο απο το '15 και αντι να δουμε τι λαθος κανουμε, διαβαζω απο εσενα και καποιους σχολιαστες για λαθολογιες και αποψεις του τυπου ''ε και τι εγινε δεν μας πολυνοιαζουν οι εκλογες'' ή ''ειμαστε λιγοι αλλα καλοι''.

      Δεν ειναι σιδερενια νομοτελεια το ποσο θα παρει το ΚΚΕ σε καθε αναμετρηση, επηρεαζεται και απο το πως θα κινηθει το ιδιο το κομμα. Εξισου λαθος με τον βολονταρισμο ειναι ο ντετερμινισμος.

      Αν με ανησυχει μια φορα το αποτελεσμα, η νοοτροπια των μελων και φιλων του Κομματος με ανησυχει 10 γιατι δεν φαινεται να εχει συναισθηση της καταστασης στην οποια βρισκομαστε.

      Θελω να πιστευω οτι η ηγεσια του Κομματος εχει αλλη γνωμη.

      Διαγραφή
    2. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Αρχίζοντας από το τέλος, προσωπικά έχω ήδη εκφράσει ήδη σε άλλο σχόλιο εδώ, την άποψη πως οι αστικές εκλογές έχουν την αξία τους, αλλά πολύ απέχουν να θεωρούνται και το άπαν της πολιτικής. Ούτε δηλαδή να τις ισοπεδώνουμε είναι, αλλά ούτε και να τους δίνουμε παραπάνω αξία από όση πραγματιά μπορεί να έχουν.

      Στα υπόλοιπα τώρα:
      Από την στιγμή που η ΠΑΣΟΚάρα παρέμεινε κοντά στο 8%, ο στόχος της 3ης θέσης θα απαιτούσε μια αύξηση των ποσοστών του Κόμματος από τις τελευταίες εκλογές του ύψους του 30%, οπότε μάλλον δεν ήταν εφικτός εξαρχής.
      Και ούτε φυσικά το -0,7% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές συνιστά κάποια εκλογική ήττα, στον βαθμό τουλάχιστον που ένα +0,&% δεν θα συνιστούσε και καμμία νίκη.

      Συναίσθηση τώρα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, εγώ θεωρώ πως έχω απόλυτη. Και αυτή η κατάσταση είναι μιας κοινωνίας η οποία μετά το '12 ειδικά, δεν συντηρητικοποιείται απλά, εκφασίζεται.
      Τώρα πως μπορεί σε αυτό το πλαίσιο να περιμένει κάποιος να ανεβάζει τα εκλογικά του ποσοστά το ΚΚΕ, και μάλιστα στα εντυπωσιακά επίπεδα του +30-40%, εμένα μου είναι ακατανόητο.
      Εξού και θεωρώ πως μια χαρά πήγαμε μέχρι εδώ, να δούμε σε έναν μήνα τι θα γίνει...

      Διαγραφή
    3. "Και ούτε φυσικά το -0,7% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές συνιστά κάποια εκλογική ήττα, στον βαθμό τουλάχιστον που ένα +0,&% δεν θα συνιστούσε και καμμία νίκη. "
      -να διαβαστεί:
      Και ούτε φυσικά το -0,7% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές συνιστά κάποια εκλογική ήττα, στον βαθμό τουλάχιστον που ένα +0,7% δεν θα συνιστούσε και καμμία νίκη.

      Διαγραφή
    4. Παπουτσωμενος Γατος30 Μαΐου 2019 στις 1:03 μ.μ.

      @TRASH

      Κανεις σωστες παρατηρησεις σχετικα με το ΠΑΣΟΚ και τα ποσοστα αλλα αυτα ειναι εκ των υστερων.

      Το ζητημα ειναι οτι το Κομμα επισημα θεωρουσε απολυτα ρεαλιστικη την εστω μικρη αυξηση των ποσοστων του οποτε ας μην παρουσιαζουμε σαν νομοτελεια την μικρη πτωση γιατι δεν ειναι. Αν ηταν θα το συζηταγαμε απο πριν.

      Οι εκλογες δεν αλλαζουν κατι αλλα ειναι μια αποτυπωση των συσχετισμων στην κοινωνια. Παρατηρω μια λογικη σε μελη και φιλους να υποβιβαζονται οι εκλογες οταν δεν εχουμε καλα αποτελεσμα και να υπερτονιζονται οταν τα παμε καλα.

      Οταν για παραδειγμα ο Πελετιδης σκιζει στην Πατρα ή η ΚΝΕ στις σχολες τοτε δε βλεπω κανενα να λεει δικαιολογιες περι ασημαντοτητας των εκλογων ή περι συντηρητικοποιησης της κοινωνιας.

      Οπως πανηγυριζουμε τις νικες πρεπει μας προβληματιζουν και οι ηττες αλλιως πεταμε στα συννεφα.

      Διαγραφή
    5. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει πως οι παρατηρήσεις που κάνω είναι σωστές αλλά "εκ των υστέρων".
      Κάθε απολογισμός, εκ των υστέρων γίνεται-αναγκαστικά.

      Για τα υπόλοιπα απλά θα επαναλάβω πως όπως δεν θα έβλεπα καμμία νίκη με αύξηση +0,7%, έτσι δεν βλέπω και καμμία ήττα με το -0,7%.

      Θεωρώ θετικό πως σε συνθήκες οξυμένης πόλωσης το Κόμμα κράτησε ανέπαφες τις δυνάμεις του, και από αυτή την βάση κοιτάμε πλέον την επόμενη εκλογική μάχη του άλλου μήνα, που και σημαντικότερη και πολύ δυσκολότερη θα είναι.

      Διαγραφή
    6. Παπουτσωμενος Γατος30 Μαΐου 2019 στις 8:33 μ.μ.

      Εννοω οτι ειναι εκ των υστερων απολογητικη ουσιαστικα και οχι αντικειμενικη αποτιμηση.

      Damage control αγγλιστι

      Διαγραφή
    7. Κι εγώ πιστεύω ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι πιο δύσκολες, και δεν αποκλείω να χάσουμε δυνάμεις. Ήδη τα στρατηγικά επιτελεία έχουν πιάσει δουλειά.

      Προλεκαλτ

      Διαγραφή
    8. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Ότι για να έρθουμε 3ο κόμμα με το ΠΑΣΟΚ κόντα στο 8% έπρεπε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας κατά 30%, είναι ένα αντικειμενικό γεγονός.

      Damage condrol χρειάζεσαι όταν έχεις πάθει ζημιά. Το -0,7% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και -0,2% από τις προηγούμενες εθνικές, είναι διαφορές ανάξιες λόγου, πολύ δε περισσότερο ανάξιες να θεωρηθούν και κάποιου είδους ζημιά. Στο βαθμό τουλάχιστον που (αναγκάζομαι να το πω για 3η κ ελπίζω τελευταία φορά) μια αντίστοιχη εκλογική άνοδος δεν θα Θεωρείτο κάποια επιτυχία από κανέναν.

      Διαγραφή
    9. @Προλεκαλτ:
      Το λογικό θα είναι σε συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης πόλωσης, κάτι να χάσουμε. Από την άλλη δεν θα παίξουμε και για να χάσουμε κιόλας. Όλα ανοιχτά είναι.

      Διαγραφή
    10. Παπουτσωμενος Γατος31 Μαΐου 2019 στις 11:43 π.μ.

      Τρας σε εκτιμω και σε διαβαζω χρονια αλλα δεν ισχυει οτι δε θα θεωρειτο επιτυχια η εστω και μικρη ανοδος. Αυτο μου θυμιζει την γνωστη παροιμια με την αλεπου και τα κρεμασταρια.

      Ο Κουτσουμπας θεωρουσε ευλογα ρεαλιστικη την τριτη θεση και την ανοδο των δυναμεων του Κομματος και αυτο αντανακλουσε τις προσδοκιες της ηγεσιας συνολικα αφου προφανως δεν μιλαει ως ΔΚ αλλα ως ΓΓ της ΚΕ.

      Μην λεμε λοιπον οτι ηταν νομοτελειακο το 5,3% γιατι αυτα τα λεμε εκ των υστερων. Αν ηταν τοσο προφανες θα τα λεγαμε απο πριν.

      Μετα Χριστον προφητειες ειναι αυτα.

      Επισης το 0,7% ειναι το 10% του αποτελεσματος του 14 αρα σημαντικο ποσοστο. Δεν ειναι να το σνομπαρουμε.

      Διαγραφή
    11. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Εάν θες σόνι και ντε να βρεις κάποιου είδους αποτυχία εκεί που δεν υπάρχει, εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, ότι είχα να πω το είπα.
      Για τα υπόλοιπα τώρα, προφανώς καταλαβαίνεις πως οι στόχοι που μπαίνουν δημόσια σε προεκλογική περίοδο ενέχουν (αναγκαστικά) και προεκλογικές σκοπιμότητες.
      Ο δεύτερος πάντως διακυρηγμένος στόχος (να περάσουμε πάνω από την ΧΑ) επετεύχθη!

      Διαγραφή
    12. Παπουτσωμενος Γατος31 Μαΐου 2019 στις 6:11 μ.μ.

      Προφανως και ειναι η αποτυχια η πτωση των ποσοστων.Τι αλλο θα μπορουσε να ειναι;

      Υπαρχει μια ταση υποτιμησης εκλογων οταν χανουμε και πανηγυρισμου των αποτελεσματων οταν κερδιζουμε.

      Καταλαβαινω τον προφανη τακτικο λογο (να μην διασπαρει ηττοπαθεια) αλλα σιγουρα δεν ειναι ειλικρινες.

      Διαγραφή
    13. Καλά, δεν είπα ότι πάμε για να χάσουμε. Να έχουμε επίγνωση λέω.

      Προλεκαλτ

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ Trash, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται και εμείς δεν ανεβαίνουμε ούτε ελάχιστα, απλά δείχνει με πολύ εμφατικό τρόπο το πόσο δύσκολη και τιτάνια είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε. Ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα θα είχε συμβολικό χαρακτήρα, και επίσης επίδραση στο ηθικό μας, δηλαδή θα μας έκανε να αναθαρρησουμε λιγάκι. Μακροπρόθεσμα όμως μπορεί και να μας έκανε και ζημιά, γιατί θα φούντωνε τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Σκέψου δηλαδή να αναδεικνυόταν ένα άλλο λαμπερό αριστερό πρόσωπο (λέγε με Γιανη), που θα έριχνε ξανά το δόλωμα της αριστερής κυβέρνησης, οι ψηφοφόροι μας θα μας πίεζαν να ενδώσουμε στα κελεύσματα, και πιθανόν να μας εγκατέλειπαν πάλι. Οπότε φτου κι απ'την αρχή. Φαύλος κύκλος ασφυκτικος. Οπότε μην αναλωνομαστε τόσο πολύ με τις αστικές εκλογές.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Προλεκαλτ:
    -Αρχικα να σου πω πως δεν βλέπω κάποιο καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ με απώλειες -2,75% μέσα στην πενταετία, και όσα έχουν προηγηθεί σε αυτό το διάστημα της διακυβέρνησης του. Αντίθετα μέχρι στιγμής θα έλεγα πως μια χαρά έχει κρατήσει.
    -Για το Κόμμα τώρα.
    Δεν νομίζω πως αν ανεβάζαμε 2-3% τα εκλογικά ποσοστά μας θα παθαίναμε και ζημιά. Λες και όταν παίρναμε 7-8% πιστεύαμε στο κοινοβουλευτικό πέρασμα στον σοσιαλισμό...
    -Από εκεί και πέρα τώρα, οι αστικές εκλογές σίγουρα πολύ απέχουν από το να είναι το άπαν, αλλά έχουν την σημασία που ...έχουν.
    Είναι δηλαδή δείκτης ωριμότητας της εργατικής τάξης, και δείχνουν και κάποιες σαφείς πολιτικές τάσεις της κοινωνίας.
    Ένα καλό ποσοστό πάλι, σου δίνει την δυνατότητα να φέρεις περισσότερα προσκόμματα στο πολιτικό τους παιχνίδι.
    Τα παραπάνω ενώ φυσικά δεν θα οδηγήσουν σε κάποια επανάσταση ή μια έστω σημαντική κοινωνική αλλαγή, δεν είναι και ανάξια λόγου.
    Νομίζω πως ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό των οπορτουνιστικών δυνάμεων και τον "αριστερισμό" όπως τον περιγράφει ο Λένιν, χρειάζεται να κρατιέται μια ισορροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1) Έγραψα για καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχασε με την μεγαλύτερη διαφορά που έχει χάσει ποτέ κόμμα σε ευρωεκλογές. Ήταν μια ήττα που πιθανόν προμηνύει μια ακόμη μεγαλύτερη και εμφατικοτερη στις εθνικές που ακολουθούν. Δεδομένου ότι είναι ένα κόμμα με μηδαμινό μηχανισμό και ελάχιστες ρίζες στην κοινωνία, η επικείμενη ήττα μπορεί να αποβεί καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του. Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις, μένει να επαληθευτούν στις κάλπες.

    2) Παρατηρώ μια κατηφεια και απογοήτευση στις γραμμές μας σε σχέση με το αποτέλεσμα. Οκ, οι εκλογές έχουν την σημασία που έχουν, είναι και αυτό ένας δείκτης. Όχι απόλυτα ασφαλής όμως γιατί στις εκλογές επιδρούν πολλοί παράγοντες. Υπάρχουν διλήμματα, πόλωση, κάλπικες αντιπαραθέσεις, καλλιεργείται τέχνηεντως μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κλίμα, κλπ

    Επίσης, αριστερισμός είναι να απέχεις από θέσεις αρχής από τις εκλογές (όχι μόνο αυτό βέβαια, αλλά δεν είναι της παρούσης). Εγώ δεν είπα αυτό. Εγώ απλώς επιχείρησα να θέσω το σωστό πλαίσιο, δηλαδή: α) να αποδώσουμε στην διαδικασία τη δέουσα σημασία, και να μην την υπερεκτιμουμε, και β) επισημανα τον κίνδυνο να φουντώσουν οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες σε περίπτωση που οι ψήφοι δεν ήταν συνειδητές. Σε συνάρτηση με αυτό, επισημανα τον κίνδυνο να επαναληφθεί το σκηνικό του 12 αν υπάρξουν και οι κατάλληλες συνθήκες. Μην ξεχνάς ότι και το 12 δεν είχαμε πάνω από 8 τοίς εκατό, αλλά όπως φάνηκε,υπήρχαν πολύ διαδεδομένες οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες στις γραμμές μας. Για αυτό λοιπόν προτιμώ τις συνειδητές ψήφους, και όχι αυτές που είναι ευκαιριακές και διαμαρτυρίας. Αυτές, όπως έρχονται, έτσι και φεύγουν.

    3) Οι εκλογές προσφέρονται για περισυλλογή και αναστοχασμο, και για να βγάλουμε συμπεράσματα σε ότι αφορά το επίπεδο συνείδησης της εργατικής τάξης, και ως εκ τούτου παρέχουν ευκαιρίες για πλούσιες συζητήσεις και γόνιμο προβληματισμό. Και φυσικά μας δίνουν την δυνατότητα να μιλήσουμε με κόσμο, να μας ακούσουν και να τους ακούσουμε. Όμως η συνείδηση είναι κάτι πολύ σύνθετο, και η διαδικασία αλλαγής της, πολύπλοκη, αργοσυρτη, και πολυπαραγοντική. Συνεπώς οι διεργασίες αυτές δεν αποτυπώνονται σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα.

    4) Είναι αυτονόητο ότι ένα επαναστατικό κόμμα δεν εξαντλεί την δράση του γύρω από τις εκλογές. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το πώς θα γίνουμε εμείς πιο ικανοί, πιο μαχητικοί, πιο ατσαλωμενλοι, πιο ιδεολογικά συγκροτημένοι για να ανταπεξέλθουμε στα δύσκολα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας. Σε συνάρτηση με αυτό το πώς θα δημιουργήσουμε πυρήνες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολή, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά. Αν όλα αυτά αποτυπωθούν και εκλογικά, καλώς. Αν όχι, δεν θα σκάσουμε κιόλας.

    Αλλά το να καθόμαστε να κλωσσαμε την απογοήτευση μας, όπως παρατηρώ να κάνουν πολλοί φίλοι, ε, δεν είναι και τόσο παραγωγικό.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Προλεκαλτ:
    -Καμμία απογοήτευση!
    -Εγώ μάλιστα θεωρώ πως πήγαμε και καλά!

    Για το περί "συντριβής ΣΥΡΙΖΑ λόγω της μεγάλης διαφοράς" αναφέρομαι αναλυτικά εδώ:
    http://fadomduck2.blogspot.com/2019/05/blog-post_74.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν το λέω για σένα, έχω δει πολλούς φίλους να έχουν απογοητευτεί. Κι εγώ πιστεύω ότι πήγαμε καλά. Μην παρεξηγηθω, κι εγώ θα ήθελα ένα καλύτερο ποσοστό, αλλά αν σε ψηφίζουν ως κόμμα διαμαρτυρίας, και μετά πάνε και ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ της καρδιάς τους, τι να το κάνω. Οπότε, καλύτερα συνειδητές ψήφοι, και ας είναι και λιγοτερες.

    Το λινκ που έβαλες θα το κοιτάξω κάποια άλλη στιγμή, και θα το μελετήσω, γιατί το διάβασα λίγο βιαστικά και διαγώνια.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόλις το διάβασα το άρθρο. Πολύ ενδιαφέρον (μένουν να φανούν βέβαια πολλά πράγματα). Σήμερα άκουσα στο real ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να μιλάει για την μεσαία τάξη. Πώς το σχολιάζεις;

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Προλεκαλτ:
      Εμ, για ποιόν να μιλήσει;
      -Για την εργατική;
      -Έχεις ακούσει να ξεστομίζουν ποτέ την λέξη "εργατική τάξη" ακόμη και στα χρόνια που η σπέκουλα τους βάρεσε κόκκινο; (πριν το '12 εννοώ)

      Διαγραφή
    2. Ε, λέγανε γενικά για τα λαϊκά στρώματα, για τους πολλούς, κλπ. Δεν τους είχα ακούσει να μιλάνε για μεσαία τάξη, επέλεγαν συνήθως άλλη επικοινωνιακή τακτική. Αλλάζουν τακτική μήπως;

      Προλεκαλτ

      Διαγραφή
    3. @Προλεκαλτ:
      και τα άλλα τα λένε ακόμη.
      Αν πάντως θέλουν να κόψουν απευθείας ψήφους από την ΝΔ (που μετράνε για δύο) λογικά θα πρέπει να σπεκουλάρουν και στα μεσοστρώματα.
      Αλλά δεν βλέπω πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι αυτό.
      Αν θέλεις την άποψη μου, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του.. κλπ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.