Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Ένα σχόλιο στα αποτελέσμα των πρόσφατων εκλογών

Μια ακούω πολλά περίεργα από προχθές, όπως π.χ. "άνοδος ακροδεξιάς" (έχουν ζουρλαθεί οι ΣΥΡΙΖΑίοι), ή ότι ο κόσμος προτίμησε την ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ (ούτε αυτό ισχύει κ θα δούμε γιατί), ή ακόμη πως ύπηρξε "ψήφος τιμωρίας" στον ΣΥΡΙΖΑ (ουδέν αναληθέστερο τούτου, όπως σωστά επισημαίνει και ο Τέντυ).

Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα, κάνοντας πάντα σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αφού το σωστό είναι να συγκρίνουμε "πορτοκάλια με πορτοκάλια" που μάθαμε και στο σχολείο:

Ευρωεκλογές 2014
Ευρωεκλογές 2019
ΣΥΡΙΖΑ
26,56%
ΝΔ
33,14%
+10.42%
ΝΔ
22,72%
ΣΥΡΙΖΑ
23,77%
-2,79%
ΧΑ
9,39%
ΠΑΣΟΚ
7,71%
-0.31%
ΠΑΣΟΚ
8,02%
ΚΚΕ
5,34%
-0,77%
ΠΟΤΑΜΙ
6,61%
ΧΑ
4,88%
-4,51%
ΚΚΕ
6,11%
Βελόπουλος
4,18%
-
ΑΝΕΛ
3,46%
Μπαρουφάκης
2,99%
-
Άλλο
17,12%
Άλλο
18%
+0,88%
Λευκά-Άκυρα
3,80%
Λευκά-Άκυρα
4,45%
+0,65%
Συμμετοχή
59,33%
Συμμετοχή
58,62%
-0,71%

-Τι βλέπουμε λοιπόν στο παραπάνω κατατοπιστικότατο (κατ'εμέ) πινακάκι;
Αυτό που βγάζει μάτι είναι πως σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, είναι πως κάτι έχασαν όλοι(!!) πλην ΝΔ.
Ας το κρατήσουμε αυτό για μετά, και ας πάμε παρακάτω.

Χωρίς πολλά-πολλά και εδώ, αν ψάξουμε για τον μεγάλο χαμένο των εκλογών, αυτός δεν είναι άλλος από την ναζιστική συμμορία της ΧΑ η οποία χάνει την μισή της σχεδόν εκλογική δύναμη.

Από εκεί και πέρα τώρα, οι απώλειες του κυβερνόντος κόμματος ανέρχονται μόλις στο 2,79%, φθορά ελάχιστη αν αναλογιστούμε το τι συνέβη την προηγούμενη πενταετία, και πολύ περισσότερο που με το 23.77% που κατάφερε να αποσπάσει τελικά το Τσιπρέικο, στις προηγούμενες εκλογές θα ήταν και πάλι πρώτο κόμμα!

Δεν ήταν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ που "έχασε" κάτι, αλλά η ΝΔ που κυριολεκτικά εκτοξεύθηκε στο +10,42% από τις προηγούμενες εκλογές, για να φτάσει η διαφορά της από τον δεύτερο, εκεί που τελικά έφτασε.

-Πώς έγινε αυτό; 

Μια ματιά στα ποσοστά των κομμάτων που ουσιαστικά εξέλειπαν μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, απαντάει μάλλον από μόνη της.

Τα νεοφιλελέ γιαπάκια του (Σταύρου) Θεοδωράκη και τους εθνικιστές του Καμένου δηλαδή, που το '14 συγκέντρωναν ένα 10,7% (6,61+3,46), ποσοστό που καθόλου περίεργα αντιστοιχεί σχεδόν ακριβώς κ στην αύξηση των ποσοστών της ΝΔ. 
Έτσι λοιπόν ο Κούλης κατάφερε να ενσωματώσει τόσο τα νεοφιλελέ γιαπάκια, όσο και τους σκληρούς εθνικιστές στην περίφημη "δεξιά πολυκατοικία". Να λεηλατήσει δηλαδή εκλογικά τους "όμορους χώρους" του κόμματος του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρακτικά αδύνατο να ακολουθήσει σε αυτό, αφενός γιατί αυτό το είχε κάνει (με τεράστια επιτυχία) ήδη από το '12, αφετέρου γιατί δεν έχει πλέον "όμορους χώρους".
Την (εκτός ΚΚΕ) αριστερά την εξαφάνισε το '12, το ΠΑΣΟΚ το λεηλάτησε (όσο πήγαινε) τον Γενάρη του '15.
Άρα μετά το '15, μόνο από τα δεξιά του είχε πλέον να τσιμπήσει κάτι*, σε μια όλο και συντηρητικοποιούμενη κοινωνία, και με την ιστορική ειρωνεία πως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην συντηρητικοποίηση της.

Εδώ όμως έπεσε επάνω σε αντικειμενικούς σκοπέλους. Οι φιλελέδες αφενός είναι ΟΦΑ για εξουσία (κ οι προβλέψεις αυτή την φορά δεν ήταν υπέρ "του παιδιού"), αφετέρου ήταν λογικό να τσινίσουν στα προεκλογικά επιδόματα-ψίχουλα που αναγκάστηκε να δώσει ο Τσίπρας μήπως κ κόψει τις διαρροές στα αριστερά του, ενώ η ρήξη με τους εθνικιστές ήταν οριστική μετά τις Πρέσπες.

Το γεγονός πως η ΠΑΣΟΚάρα εξακολουθεί να το παίζει σε δύο κυβερνητικά ταμπλό  αύξησε την συσπείρωση της σχεδόν στο μάξιμουμ (ακριβώς όπως η ΔΗΜΑΡ στις διπλές εκλογές του '12), αφού όποιος και να βγει πρώτος στις εκλογές, η κουτάλα (που είναι και το ζητούμενο) για τους ΠΑΣΟΚους θεωρείται δεδομένη.

Από τα παραπάνω, εγώ τουλάχιστον, συνάγω πως το κόμμα του Τσίπρα μάλλον έπιασε το ταβάνι του στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Από δω και πέρα μόνο να χάσει μπορεί, καθώς η δεξαμενή άντλησης νέων ψηφοφόρων για αυτό έχει μάλλον στερέψει, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Η ΝΔ αντίθετα, έχει ακόμη λαμβάνειν όχι μόνο από την δεξαμενή της αποσυσπειρωμένης πλέον ΧΑ (αν και αυτό μένει να επιβεβαιωθεί), όχι μόνο από το κόμμα-φούσκα του Βελόπουλου, αλλά και από τα πολλά δεξιά-ακροδεξιά και νεοφιλελέ κομματίδια, που συνωστίζονται στους "λοιπούς".

Εν κατακλείδι,  ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε (όχι μόνο ως κυβέρνηση αλλά κ ως αξιωματική αντιπολίτευση αρχικά) για την αποριζοσπαστικοποίηση πρώτα, και την παραπέρα συντηρητικοποίηση στην συνέχεια της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να έχει λυμένα τα χέρια του για να συνδιαλλαχτεί ως κόμμα εξουσίας με το μεγάλο κεφάλαιο και τον διεθνή ιμπεριαλισμό. Τώρα το βρίσκει μπροστά του.

-Εμείς τι φταίμε;
 _________________________________________
Παράρτημα
*-Ποιός τους γα#@ει τους αριστερούς;

2 σχόλια:

  1. σύντροφε,
    για το τυπικό του πράγματος, το πινακάκι είναι λάθος.
    Δεν είναι αυτή η πτώση του ΚΚΕ.

    Μην δημιουργούμε (άθελά σου, είμαι σίγουρος) λάθος εντυπώσεις.

    Επί της ουσίας, θα τα πούμε μετά τις βουλευτικές.
    Ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @kolokotronis:
    Ναι, έχεις δίκιο για το πινακάκι και καλά που μου το είπες. Διορθώθηκε.
    Οι βουλευτικές σε ένα μήνα σίγουρα είναι το ό,ποιο στοίχημα.
    Κάποια πρώτα συμπεράσματα προσπάθησα να βγάλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.