Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Με την ουρά στα σκέλια...

Καμπούλ: εικόνες Σαϊγκόν 1975...

Το απόλυτο χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, μετά την επέλαση των Ταλιμπάν - Αμερικανοί στρατιώτες που φρουρούν το διεθνές αεροδρόμιο άνοιξαν πυρ στον αέρα

Το απόλυτο χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ μετά την επέλαση των Ταλιμπάν και την διαφυγή του Αφγανού Προέδρου Ασράφ Γάνι. Χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι υπήκοοι έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της πόλης προκειμένου να φύγουν από τη χώρα.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ Αμερικάνοι στρατιώτες οι οποίοι φρουρούν το αεροδρόμιο πυροβόλησαν στον αέρα σήμερα το πρωί για να απωθήσουν χιλιάδες Αφγανούς που είχαν μπει στον διάδρομο απογειώσεων και προσγειώσεων στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από το κίνημα των Ταλιμπάν, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. «Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αμερικάνοι στρατιώτες έχουν στήσει «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας» των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Νεντ Πράις. «Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Ταλιμπάν μέσα στο προεδρικό μέγαρο

Τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου στο Αφγανιστάν, πήραν οι Ταλιμπάν, όπως δήλωσαν δύο ανώτεροι διοικητές τους, που βρίσκονται πλέον στην Καμπούλ. Από εχτές (15/08) το βράδυ κυκλοφόρησαν στα social media εικόνες και βίντεο με την αναφορά ότι πρόκειται για τις πρώτες εικόνες που δείχνουν τους Ταλιμπάν εντός του προεδρικού μεγάρου, στην Καμπούλ.

Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι αντάρτες κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο. «Οι Ταλιμπάν μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο» δήλωσε υψηλόβαθμος διοικητής. «Οι μουτζαχεντίν μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους» δήλωσε ένας δεύτερος. Πρόσθεσε ότι συνεδρίαση για την ασφάλεια στην αφγανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εκεί. 

Εκρήξεις στην Καμπούλ

Εκρήξεις ακούστηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας μετά την είσοδο των μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη και την απότομη έξοδο του προέδρου Ασράφ Γάνι. Το δίκτυο 1TV News μετέδωσε ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ ένας κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Μακροριάν είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις, όχι πολύ μεγάλες. Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη είπαν ότι η ατμόσφαιρα είναι γενικά ήσυχη αλλά τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας έχουν εγκαταλειφθεί καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν φύγει από την χώρα

Οι περισσότεροι διπλωμάτες των δυτικών χωρών έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος. «Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης. Δεν διευκρίνισε πόσοι έχουν απομείνει και αναμένουν να φύγουν και αυτοί.

Ελικόπτερα μετέφεραν διπλωμάτες από τη συνοικία των πρεσβειών, στη λεγόμενη πράσινη ζώνη, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ από χθες Κυριακή, όταν οι φονταμενταλιστές αντάρτες μπήκαν στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η United Airlines αναδρομολογεί πτήσεις της ώστε να μη διέρχονται πάνω από το Αφγανιστάν

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines ανακοίνωσε χθες Κυριακή (15/08) ότι προχωρά σε αναδρομολόγηση των πτήσεών της ώστε τα αεροσκάφη της να μη διέρχονται από τον αφγανικό εναέριο χώρο, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν έχουν καταλάβει σχεδόν όλη την Καμπούλ και δυτικά κράτη σπεύδουν τις τελευταίες ώρες να προχωρήσουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση των πολιτών τους. «Λόγω της δυναμικής φύσης της κατάστασης αρχίσαμε να δρομολογούμε πτήσεις γύρω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν», ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας. Οι αλλαγές πορείας των αεροσκαφών επηρεάζουν αρκετές από τις πτήσεις με προορισμό αεροδρόμια της Ινδίας.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) επέβαλε τον Ιούλιο νέους περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ως προς τις πτήσεις που διέρχονται από τον αφγανικό εναέριο χώρο.

Πηγή: Reader

______________

Αφγανές στα '70ς. Τότε που τις καταπίεζαν οι "κακοί" σοβιετικοί
Θα είχε εδώ ένα ενδιαφέρον μια σύγκριση της κυβέρνησης Νατσιμπτουλάχ που άντεξε 3 ολόκληρα χρόνια ενάντια στους υποστηριζόμενους από ΕΠΑ και Πακιστάν Μουτζαχεντίν, με την άμεση κατάρρευση του σημερινού δοσιλογικού  καθεστώτος του Αφγανιστάν, που χωρίς τις ΝΑΤΟϊκές ξιφολόγχες δεν μπόρεσε να μείνει ούτε μια μέρα στην θέση του.

Η διαφορά έχει να κάνει με την διαφορετική φύση των δύο ανατραπέντων από τους ισλαμιστές μαχητές, κυβερνήσεων...

Υ.Γ.

30 σχόλια:

  1. Χωρίς να θέλω να μπλέκω με σενάρια αναρωτιέμαι γιατί οι Αμερικάνοι δεν χρησιμοποίησαν την δύναμη πυρός που έχουν από τον αέρα για να ανακόψουν κάπως την επέλαση των Ταλιμπάν.Οι γιανκηδες τωρα γίνανε ρεζίλι φεύγοντας με την ουρά στα σκέλια.Τι να συμβαίνει.Εχει τοσο παρακμάσει η υπερδύναμη ή απλα εγκαταλείπει το Αφγανισταν αφου έκανε οτι έκανε για να κστσστησει" σπυρί στον πισινό" του Ιραν,της Ρωσιας και της Κίνας; Μην ξεχναμε οτι αυτοι θα συνορευουν με τους Ταλιμπαν και οχι οι Αμερικάνοι.Τέλος σκέφτομαι οτι η νίκη των Ταλιμπάν δεν είναι μόνο ήττα των ιμπεριαλιστών αλλα κ ήττα της αποπειρας εκσυγχρονισμου μια παραδοσιακής κοινωνίας.Η Ταλιμπάν νίκησαν με όπλο την απαρεκλιτη ιδεολογικοπολιτικη τους γραμμή( το κορανι και τα έθιμα ) και την φοβερη δημογραφική τους δύναμη.Αυτο πρεπει να το κρατήσουμε ως κατι απαισιοδοξο για το μέλλον.Η αισιοδοξη νότα είναι οτι τα αμερικανοπνευστα καθεστώτα δεν είναι αήττητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Μα το δεδηλωμένο σχέδιο των αμερικάνων ήταν ακριβώς αυτό που περιγράφεις. Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν η πλήρης κατάρευση των κυβερνητικών δοσιλογικών στρατευμάτων στο έδαφος χωρίς να ρίξουν τουφεκιά, περίπτωση στην οποία η (επικουρική) αεροπορική ισχύς δεν μπορεί να προσφέρει απολύτως τίποτε.
      Αεροπορική υπεροχή είχαν (μέχρι τέλους) και οι σοβιετικοί εξάλλου...
      Εγώ κρατάω την αισιόδοξη νότα, πως οι αμερικάνοι φεύγουν από μια χώρα κρεμασμένοι στα ελικόπτερα τους για πρώτη φορά μετά το 1975.
      Θεωρώ το γεγονός κοσμοϊστορικό...

      Διαγραφή
  2. Φαντομ όντως η αποχώρηση στυλ Σαιγκον των αμερικανων είναι ελπιδοφόρο ιδιαίτερα για οσους απο εμας μεγαλωσαμε στην εφηβεια μας με την αμερικανικη παντοκρατορία και τις μπουρδες περι τελους της ιστορίας.Δευτερη φορα μετα την επεμβαση στη Συρια έχουνε ναυαγιο των νατοικών σχεδιων.Ελπιζω να τριτωσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Αν μου επιτρέψεις να διακινδυνέψω μια πρόβλεψη, για την επόμενη φάπα στο γόητρο της αλαζονίας αυτών που κήρυξαν το "τέλος της ιστορίας", ...Ιράκ!

      Διαγραφή
  3. Και στην δεκαετία του ’80 εγκληματίες οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν, όταν εξοπλίζοντας τους Μουτζαχεντίν δεν άφησαν τους Σοβιετικούς να βάλουν μία τάξη στη χώρα, και τώρα, όπου μετά από έναν 20χρονο πόλεμο, με την υποστήριξη όλων των συμμάχων τους (και της Ελλάδας ανάμεσα), διέλυσαν ότι είχε απομείνει, αφήνοντας πίσω τους το χάος. Παντού τα ίδια. Ιράκ, Λιβύη και ούτω καθ’ εξής.

    Ομως θα πρέπει να κάνω μια επισήμαση σε αυτό που αναφέρει και ο Δροσινός για "αποπειρας εκσυγχρονισμου μια παραδοσιακής κοινωνίας". Δεν ξέρω πόσο ακριβές είναι να μιλάμε για πισωγύρισμα, όσον αφορά την κατάληψη της εξουσίας απο τους Ταλιμπάν. Ναι, η εξουσία τους θα φέρει τη Σαρία και σκληρούς Ισλαμικούς Νόμους για τους κατοικους του Αφγανιστάν και κυρίως για τις γυναίκες. Αυτο σημαίνει οτι μετατρέπεται σε ένα απόλυτα ανελεύθερο κράτος, που βασιλεύει η θρησκεία (για την ακρίβεια η θρησκοληψία), με αντιλήψεις που ανήκουν σε περασμένους αιώνες, αντίθετες στην επιστημονικη και εκπαιδευτική προόδο...ΟΜΩΣ: Αυτο το βλέπουμε εμείς απο το πρίσμα του Δυτικού τρόπου ζωής, του fast food, της ματαιοδοξιας του ινσταγραμ, του charlie hebdo , του πολιτικά ορθού. Για τον μέσο Αφγανό, απο οτι φαινεται και μετά απο 20 χρόνια "Δυτικής εκδημοκράτισης", η χώρα επανέρχεται σε αυτό που ήθελε η συντριπτική πλειοψηφία. Το γεγονός οτι οι ταλιμπάν απέκτησαν τόσο γρηγορα εξουσία χωρις μια ντουφεκια, σημαινει οτι ο τοπικός πληθυσμός χόρτασε απο αμερικανιες και mc donalds και προτιμά μαντίλες και πιλάφι. Δεν ξέρω πόσο δικαίωμα έχει κάποιος Δυτικός να αγανακτεί με το "πισωγύρισμα" μιας χώρας (που μάλιστα έχει εισβάλει) όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι εδω και 20 χρόνια, έχουν πάρει τα όπλα και αγωνίστηκαν για τις εστίες, τα έθιμα και την παράδοση τους , όσο "οπισθοδρομικά" και εαν τα βλέπει κάποιος που πίνει το starbucks καφέ του στο χωριό του. Μπορεί να διαφωνώ απόλυτα με τη Σαρία και τις επιπτώσεις που έχει στις γυναίκες και στα παιδιά, αλλά δε μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι αυτή ειναι η θέληση των Αφγανών και κανείς δεν μπορεί να τους υποδείξει πως θα ζήσουν. Εξάλλου 20 χρονια αμερικανιάς δεν έφτασαν για να αλλάξει τις παραδόσεις του ο Αφγανός, ας τους αφήσουμε λοιπον να πάρουν το δρόμο που θέλουν και ας κάνουν τα δικά τους λάθη στη πορεια και όχι εισαγόμενα.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Βασίλης:
      Πραγματική απόπειρα εκσυγχρονισμού του Αφγανιστάν (και μάλιστα με ευρεία λαϊκή υποστήριξη έγινε στα τέλη της δεκαετίας του '70). Εκεί ακριβώς ήταν που οι δυτικοί χρηματοδότησαν και εξόπλισαν ότι πιο οπιστοδρομικό υπάηρχε σε αυτήν την κοινωνία.
      Τώρα που τα δημιουργήματα τους στράφηκαν εναντίον τους, προφανώς "δεν δικαιούνται να ομιλούν"

      Διαγραφή
    2. @Βασίλης:
      Και ναι, έχεις απόλυτο δίκιο. Η πλήρης κατάρρευση του κυβερνητικού στρατού χωρίς ρίξει ούτε μια σφαίρα, το μόνο που σημαίνει είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία της Αφγανικής κοινωνίας ήταν τελικά με τους Ταλιμπάν.
      Όσο για τα "δικαιώματα των γυναικών", αυτά αφορούσαν έτσι και αλλιώς έναν πολύ μικρό αριθμό μεσοαστικών (και πάνω) στρωμάτων που ζούσαν αποκλειστικά στις 2-3 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Οποδούποτε αλλού η Σαρία δεν έπαψε να εφαρμόζεται ποτέ...

      Διαγραφή
    3. Βασιλη συμφωνώ με τα γραφόμενά σου.Δεν πήρα θεση για τον εκσυγχρονισμό τον οποίο έπρεπε να βάλω σε εοσαγωγικά.Το πάω και μακρύτερα από σένα και λέω οτι ακόμα και η θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν δεν θα αλλάξει πολύ με τους Ταλιμπάν.Και στο κατοχικό αφγανισταν του κλώτσου και του μπάτσου ήταν οι γυναίκες με εξαίρεση αυτές των δωσιλόγων που κατανάλωναν προιόντα και υπηρεσίες δυτικου τύπου.Ασε που υπήρχε το προβλημα εκπόρνεισης αρκετών κοριτσιών αφου κάπως έπρεπε να ξεσπαθώσει ο στρατος κατοχής( στρατιωτες κ Μελη ΜΚΟ) .Το τρενο για να ζησουν ανθρωπινα οι Αφγανοι έφυγε νε τη ηττα των προοδευτικών δυνάμεων.Τωρα απλα ή θα τους κυβερνάνε ιδεοληπτικοι φασιζοντες θρησκοληπτοι ή διεφθαρμενοι δυτικοφιλοι φεουδάρχες

      Διαγραφή
  4. Νομίζω ότι ο παραλληλισμός με τη Σαϊγκόν είναι τραβηγμένος όχι μόνο γιατί η αποχώρηση αυτή των Αμερικανών δεν έχει την ίδια σημασία για τους λαούς του Αφγανιστάν αλλά και όλου του κόσμου αλλά γιατί και στρατιωτικά η αποχώρηση των Αμερικανών έγινε αρκετά ομαλά χωρίς σοβαρές απώλειες απορία διαπραγματεύσεων με την ηγεσία των Ταλιμπάν. Στη Σαϊγκόν έφυγαν κυριολεκτικά κυνηγημένοι άρον άρον για να γλιτώσουν.

    Τώρα το τι και πως μένει να το δούμε. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει στις ΗΠΑ καιρό τώρα μια αναδιάταξη των σχεδίων τους χωρίς να ξέρουμε όλες τις παραμέτρους. Θέλω να πω τις δεκαετίες που υπήρχε η ΕΣΣΔ η στόχευση τους ήταν πάντα πολύ ξεκάθαρη. Μετά τις ανατροπές επίσης ξεκάθαρο και το σχέδιο τους για τη μεγάλη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Τώρα τα μέτωπα τους είναι πολλά. Περικύκλωση της Ρωσίας από τη μια, ανταγωνισμός με την Κίνα από την άλλη, χώρες που άλλοτε ήταν εκτελεστικά τους όργανα να σηκώνουν μπαϊράκι ως περιφερειακές δυνάμεις πχ Τουρκία, μια Γερμανία στην Ευρώπη που δεν αποδέχεται πλέον ειδικά σε οικονομικό επίπεδο να παίζουν πρώτο ρόλο οι ΗΠΑ στην Ευρώπη.

    Πάντως φαίνεται όπως και να έχει ότι με τον έναν (από αδυναμία να επιβάλουν ενοπλα τα θέλω τους) ή τον άλλο τρόπο (αναδιάταξη στις προτεραιότητες τους) οι περιοχές από το Αφγανιστάν έως τη μέση ανατολή δε φαίνεται να είναι πλέον στο επίκεντρο των σχεδιασμών των ΗΠΑ και αυτό δεν ξέρω πως θα επηρεάσει και τη δική μας γειτονιά...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ratm:
      Η προπαγανδιστική εικόνα που περνάει στην δύση είναι πως υποχώρησαν συντεταγμένα. Στην πραγματικότητα έφυγαν (ακριβώς όπως και στο Βιετνάμ) κρεμασμένοι στην κυριολεξία από τα ελικόπτερα τους, άφησαν πίσω τους (ακριβώς όπως και στο Βιετνάμ) τεράστιες ποσότητες οπλισμού, απέτυχαν (ακριβώς όπως και στο Βιετνάμ)να μετατρέψουν την κατοχή σε εμφύλιο πόλεμο. Μάλιστα η ήττα τους εδώ είναι μεγαλύτερη, καθώς το Αφγανιστάν ήταν το κλειδί των σχεδιασμών τους για παγκόσμια κυριαρχία καθώς συνορεύει με Κίνα, Ιράν, Ρωσία.
      Από ότι φαίνεται η υπερδύναμη έχει αρχίσει να τρώει σφαλιάρες εδώ και λίγα χρόνια (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, αλλά και Ουκρανία σε κάποιον βαθμό) πράγμα που προσωπικά δεν με χαλάει καθόλου.
      "Μεγάλη αναταραχή-θαυμάσια κατάσταση" που έλεγε και ο Μάο...

      Διαγραφή
    2. Για τη μεγάλη αναταραχή συμφωνώ και επαυξάνω με τον αστερίσκο ότι δυστυχώς ούτε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα φαίνεται τη δεδομένη στιγμή ικανό να την αξιοποιήσει ούτε υπάρχει πλέον ΕΣΣΔ με τον κόκκινο στρατό να βοηθήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση κάτι που ίσως αποβεί πολύ κακο για τους λαούς όλου του κόσμου.
      Από την άλλη για το πώς έγινε η αποχώρηση των ΗΠΑ δεν ξέρω λεπτομέρειες. Η κύρια πηγή πληροφόρησης είναι τα δυτικά ΜΜΕ που παρουσιάζουν αυτή την εικόνα που περιέγραψα κατά βάση. Αν έχεις πηγές άλλες δώσε κανένα λινκ γιατί η αλήθεια είναι δεν ξέρω που να ψάξω καθώς πχ σε ρωσικές πηγές κλπ δεν μου είναι εύκολο επειδή δε γνωρίζω τη γλώσσα.

      ratm

      Διαγραφή
    3. @ratm:
      Κάποιες πηγές τις έχω ήδη λινκάρει στο κείμενο, οστόσο έχω πολλά αυτές τις μέρες και από διάφορες ειδησεογραφικές πηγές στο twitter και αλλού, που δεν τις έχω κρατήσει. Αμα κάνεις ένα search με τις ανάλογες αναζητήσεις (ακόμη και στα ελληνικά) θα βρεις αρκετά πράγματα.
      Για το άλλο που λες τώρα, αν το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη σε σχέση με το παρελθόν κατάσταση, αυτό είναι πρόβλημα του ΠΚΚ, όχι της κατάστασης.

      Πάντως οι πρώτες συγκρίσεις με το Βιετνάμ, από αμερικάνικα ΜΜΕ έγιναν...

      Διαγραφή
  5. https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/268615/idia-pyxida-tote-kai-tora Την καλημέρα μου TRASH με υγεία και δύναμη. Αφήνω αυτό και τίποτα άλλο. Χαιρετώ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το συγκεκριμένο άρθρο έχει μια ιστορική αναδρομή, τα "χώνει" στους ντόπιους απολογητές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, και αφήνει (αν κατάλαβα σωστά) μια υπόνοια πως οι αμερικανονατοϊκοί δεν ήττήθηκαν κατά κράτος στο Αφγανιστάν αλλά αποχώρησαν με δική τους απόφαση.
      Το τελευταίο δεν επιβεβαιώνεται με κανέναν τρόπο από τα πραγματικά γεγονότα, καθώς δεν είχαμε κάποια συντεταγμένη αποχώρηση αλλά μια άτακτη φυγή (ο σώζων εαυτόν σωθήτω στην κυριολεξία) η οποία άφησε πίσω της τεράστιες ποσότητες οπλισμού, πυρομαχικών, τεθβρακισμένων οχημάτων, μέχρι και ...ελικοπτέρων!
      Μια ματιά στον χάρτη επίσης θα δείξει πως το Αφγανιστάν σφηνωμένο ανάμεσα σε Ρωσία, Κίνα και Ιράν είναι μια περιοχή με μη αντικατάσιμη στρατηγική αξία. Εξού και ο ευρωατλαντισμός έχει ρίξει εκεί τεράστιες ποσότητες οπλισμού, στρατού και χρημάτων για να το ελέγξει, εδώ και 4 και πλέον δεκαετίες.
      Τσ παραπάνω δεν αποτελούν εκτιμήσεις δικές μου, είναι επαληθεύσιμα γεγονότα.

      Διαγραφή
    2. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Και για να το πω με πιο απλά λόγια, η αναδιάταξη των ευρωτλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων δεν γίνεται επειδή αποφάσισαν αυτοβούλως να εγκαταλείψουν το σχέδιο "μεγάλη μέση ανατολή" (https://www.rizospastis.gr/story.do?id=7064245), αλλά επειδή αυτό ηττήθηκε στρατιωτικά στα πεδιά των μαχών του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας, της Ανατολικής Ουκρανίας.

      Διαγραφή
    3. TRASH. Την καλημέρα μου χαίρομαι που είσαι καλά ελπίζω να έκανες διακοπές και να πέρασες καλά. Τις απόψεις μου τις γνωρίζεις αφήνουμε την πορεία των γεγονότων να δείξει τι θα συμβεί. Το σίγουρο είναι πως τίποτα καλό δεν έχει για τους λαούς. Ευχαριστώ πάντα για την φιλοξενία να είσαι πάντα καλά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το "τέλος της αυτοκρατορίας" μια χαρά εξέλιξη είναι για τους λαούς. Αν αυτοί δεν μπορέσουν να την εκμεταλλευτούν, το πρόβλημα δεν είναι της εξέλιξης αυτής αλλά δικό τους. Το γράφω και παραπάνω.

      Διαγραφή
    5. TRASH. Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα να μπορέσουν οι λαοί να κάνουν βήματα προς την δική τους υπόθεση. Εχουμε πολύ δρόμο προσωπικά είμαι πάντα αισιόδοξος. Η Ιστορία δεν σταμάτησε απλώς φρενάρισε... Τα Σέβη μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. http://www.katiousa.gr/apopseis/i-stili-tou-anagnosti/i-itta-tou-imperialismou-sto-afganistan-kai-i-dianoitiki-panolethria-tis-aristeras/

    Αμφισβητώ άρα υπάρχω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Αμφισβητώ άρα υπάρχω:
      Πράγματι πολύ βολικό να αμφισβητείς ως τέτοιες τις ήττες του δυτικού ιμπεριαλισμού (και πόσο βολικό για αυτόν) ενώ διαβιώνεις στο έδαφος του.
      -Πώς τους έλεγε ο Λένιν αυτούς που "κυρήσουν ουδετερότητα απέναντι στον δικό τους ιμπεριαλισμό";
      Α ναι, χρησιμοποποιούσε τον όρο "σοσιαλπροδότες"...

      Διαγραφή
    2. Επίσης:
      απ’ αυτό πηγάζει η ακόμη πιο παράλογη και άμεσα αντιδραστική αδιαφορία απέναντι στα εθνικά κινήματα. Μια τέτοια αδιαφορία καταντά σοβινισμός όταν τα μέλη των «μεγάλων» εθνών της Ευρώπης, δηλαδή των εθνών που καταπιέζουν τους περισσότερο μικρούς και αποικιακούς λαούς, δηλώνουν με δήθεν επιστημονικό ύφος: «Εθνικοί πόλεμοι δεν μπορούν πια να υπάρχουν.» Οι εθνικοί πόλεμοι ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν είναι μόνο δυνατοί και πιθανοί αλλά είναι αναπόφευκτοι και προοδευτικοί, επαναστατικοί, αν και για την επιτυχία τους απαιτείται βέβαια είτε η συνένωση των προσπαθειών ενός τεράστιου αριθμού κατοίκων των καταπιεζόμενων χωρών

      Λένιν «Για τη μπροσούρα του Γιούνιους» (απόσπασμα) http://fadomduck2.blogspot.com/2015/10/blog-post_8.html#more

      Διαγραφή
    3. "Η ιστορία έδειξε ότι σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου, δυνάμεις του οπορτουνισμού επιλέγουν τη γραμμή της ουδετερότητας, υιοθετούν αταξικά συνθήματα περί «αφοπλισμού», «ενότητας για την ειρήνη» ή το κενό περιεχομένου σύνθημα «ούτε νίκη ούτε ήττα». Αυτό το σύνθημα σχολίασε ο Λένιν, λέγοντας ότι «όποιος υποστηρίζει το σύνθημα αυτό, είναι συνειδητός ή ασυνείδητος σωβινιστής, είναι στην καλύτερη περίπτωση ένας διαλλακτικός μικροαστός, αλλά προπαντός είναι εχθρός της προλεταριακής πολιτικής, οπαδός των σημερινών κυβερνήσεων, των σημερινών κυρίαρχων
      τάξεων»"

      Ο ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ: http://fadomduck2.blogspot.com/2015/10/blog-post_20.html#comment-form

      Διαγραφή
    4. https://www.902.gr/eidisi/arthra/268795/o-shediasmos-ton-ipa-kai-didagma-toy-afganistan
      Μην τους υποτιμάμε! Έχουν σχέδιο!!

      Ένας φίλος

      Διαγραφή
    5. @Ένας φίλος:
      Μην τους θεοποιούμε κιόλας.
      Και στην Κούβα "είχαν σχέδιο", και στο Ιράν είχαν, και στο Βιετνάμ είχαν, και στην Συρία πολύ πιο πρόσφατα είχαν. Αλλά ηττήθηκαν και δεν ξέρω σε τι εξηπηρετεί να παρουσιάζονται ως αήττητοι, πόσο μάλλον που αυτή την στιγμή ηττώνται λίγο έως πολύ σε όλα τα μέτωπα που έχουν ανοιχτά...

      Διαγραφή
  7. 1 από 2

    @ TRASH

    Το λινκ στο σχόλιο της "Κατιούσα" βασικά το ποστάρισα, επειδή λίγο πιο πάνω σε σχόλιο-απάντησή σου σε παραπομπή άλλου σχολιαστή σε λινκ με σχόλιο του "Ρ", έγραψες "αν κατάλαβα καλά", έτσι για να σε βοηθήσω να καταλάβεις.

    Από την απάντησή σου κατάλαβα ότι δεν κατάλαβες σχεδόν τίποτα από το σχόλιο του "Ρ". Δικαίωμά σου.

    Παραβλέποντας τον βαρύ χαρακτηρισμό "σοσιαλπροδότης" που μου απηύθυνες χωρίς να με ξέρεις (εγώ απέφυγα χαρακτηρισμούς και δη μη ψύχραιμους κάποιου που έχει διαφορετική γνώμη) θα μου επιτρέψεις κάποιες σύντομες και ψύχραιμες παρατηρήσεις.

    Η παραδοχή από τον Λένιν της δυνατότητας ύπαρξης και διεξαγωγής εθνικών — και κατ’ επέκταση εθνικοαπελευθερωτικών — πολέμων σε συνθήκες ιμπεριαλισμού δεν είναι άνευ όρων, δηλαδή γίνεται πάντοτε υπό την αίρεση του κατά πόσο οι πόλεμοι αυτοί έχουν προοπτική — άμεση ή έμμεση — ένταξης στην κατεύθυνση της κομμουνιστικής επανάστασης, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Αυτό καθίσταται σαφές — εφόσον μελετηθούν προσεκτικά — και από την αντιπαράθεση του Λένιν με την Λούξεμπουργκ (αυτή ήταν η συγγραφέας της "Μπροσούρας του Γιούνιους") και από το σύνολο των θέσεων του Λένιν για το εθνικό ζήτημα. Αν δεν κατανοηθεί σε βάθος αυτός ο θεμελιακός προσανατολισμός του Λένιν, τότε ο Λένιν υποβιβάζεται σε τακτικιστή της έσχατης υποστάθμης.

    Ανάγλυφα δίνει την πεμπτουσία του λενινιστικού αυτού προσανατολισμού ο Στάλιν χρησιμοποιώντας για παράδειγμα — καταπληκτική σύμπτωση! — και το Αφγανιστάν. Γράφει συγκεκριμένα: "Ο αγώνας του Εμίρη του Αφγανιστάν για την ανεξαρτησία του Αφγανιστάν αντικειμενικά είναι επαναστατικός αγώνας, παρ' όλες τις μοναρχικές αντιλήψεις του Εμίρη και των οπαδών του, γιατί εξασθενίζει, αποσυνθέτει, υποσκάπτει τον ιμπεριαλισμό, ... Ο αγώνας των εμπόρων της Αιγύπτου και των αστών διανοουμένων για την ανεξαρτησία της Αιγύπτου, για τις ίδιες αιτίες, είναι, αγώνας αντικειμενικά επαναστατικός, παρ' όλη την αστική προέλευση και τον αστικό τίτλο των ηγετών του εθνικού κινήματος της Αιγύπτου, παρ' όλο που τάσσονται ενάντια στο σοσιαλισμό, ..." ("Οι βάσεις του λενινισμού", Άπαντα, τόμος 6, Εκδοτικό ΚΕ ΚΚΕ (1952), σ. 162).

    Αμφισβητώ άρα υπάρχω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 2 από 2

    @ TRASH

    Η άκριτη και άνευ όρων υποστήριξη εθνικοαπελευθερωτικών πολέμων από το κομμουνιστικό κίνημα, όταν και όποτε γίνεται, δείχνει σοβαρή οπορτουνιστική παρέκκλιση που κρύβει, σε περίπτωση που εκπορεύεται από ΚΚ που βρίσκεται στην εξουσία, απώτερους στόχους και σκοπούς που δεν έχουν τίποτα το κοινό με τον κομμουνισμό. Κλασσικό παράδειγμα είναι η σχετική πολιτική από τα τέλη της δεκαετίας του '50 της μαοϊκής Κίνας που δεν ήταν παρά καμουφλάζ του μεγαλοκινέζικου σωβινισμού — μια πολιτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε μεγαλύτερη κλίμακα από τότε λόγω της εν τω μεταξύ γεωπολιτικής αναβάθμισης της Κίνας (τονίζω "από τα τέλη της δεκαετίας του '50", γιατί έντεχνα συνδέεται ο μαοϊκός μεγαλοκινέζικος σωβινισμός με την διαβόητη θεωρία των "τριών κόσμων", η οποία αποδίδεται στον Τενγκ Χσιάο-πινγκ, ενώ μια προσεκτική μελέτη των γραφτών του Μάο καταδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία όταν αυτός ήταν ο πατέρας της). Μαοϊκά συνθήματα του στιλ "Μεγάλη αναταραχή – θαυμάσια κατάσταση" είναι εύκολες κουβέντες, αλλά "συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης" δύσκολη υπόθεση.

    Κι επειδή το 'φερε η κουβέντα μια ακροτελεύτια παρατήρηση. Διαπιστώνω σε ελληνικό επίπεδο μια συλλογική μουγκαμάρα του τέως μαοϊκού χώρου (ο Ενβέρ Χότζα ήταν πολύ πιο επιφυλακτικός και δύσπιστος σχετικά, πρέπει να το παραδεχθεί κανείς) αναφορικά με την ολόπλευρη υποστήριξη της μαοϊκής Κίνας τις δεκαετίες του '80 και του '90 προς τους κανίβαλους Ταλιμπάν: τότε τους υποστήριζαν ως "πατριώτες" που μάχονταν τον "σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό", τώρα τους αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας (ας μην αναφέρω ονόματα!). Έτσι ήταν τα πράγματα: οι Σοβιετικοί — παρά τα οποιαδήποτε λάθη τους — έδιναν το αίμα τους για να βγάλουν τον αφγανικό λαό από τον μεσαίωνα κι οι μαοϊκοί εντός κι εκτός Κίνας έκαναν ό,τι πέρναγε από το χέρι τους για να τον κρατήσουν στον μεσαίωνα εκθειάζοντας (κι όχι μόνο!) τους "μαχητές της ελευθερίας" Ταλιμπάν…

    Αμφισβητώ άρα υπάρχω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Αμφισβητώ άρα υπάρχω:
      Εγώ κανένα χαρακτηρισμό δεν σου έδωσα. Ο χαρακτηρισμός του Λένιν είναι.
      Τώρα το πως μπήκαν στην κουβέντα οι Μαϊκοί και η Σοβιετική επέμβαση της δεκαετίας του '70, σε μια κουβέντα που αφορά το παρόν, πραγματικά μου διαφεύγει.

      Άργησα να απαντήσω γιατί για προσωπικόύς λόγους έκανα αρκετούς μήνες να ασχοληθώ με το μπλογκ. Μην το θεωρήσεις σαν υπεκφυγή...

      Διαγραφή
    2. @Αμφισβητώ άρα υπάρχω:
      Υ.Γ.
      Το απόσπασμα του Λένιν ππου ποστάρισες, δεν ξέρω εάν το κατάλαβες, αλλά εμένα δικαιώνει...

      Διαγραφή
  9. Μήπως οι αμερικανοί ήθελαν να εξοπλίσουν κάποιους και γι΄αυτό αφήσανε τα όπλα;;;

    Α.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπότε σε αυτούς που "ήθελαν να εξοπλίσουν" οι αμερικάνοι περιλαμβάνονται και οι ...Βιετκόγκ!!!!!!
      Σοβαρευτείτε κάποιοι επιτέλους!
      https://militarymatters.online/weapons/vietnam-loves-american-booty-what-did-the-vietnam-peoples-army-do-with-all-the-captured-weapons/

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.