Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Με τα συνθήματα των δωσίλογων η φανέλα της εθνικής Ουκρανίας στο Euro2020


Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ουκρανίας πυροδότησε οργή στο Διαδίκτυο μετά την αποκάλυψη του συνθήματος που αναγράφεται στην φανέλα της για το Euro 2020, που δεν είναι άλλο από την κραυγή των δωσίλογων – Ναζί συνεργατών των “SS” κατά τον Β’ΠΠ που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δολοφονία Εβραίων και Πολωνών κατά τη διάρκεια του Πολέμου.

Το κίτρινο και μπλε μπλουζάκι, που παρουσιάστηκε στο κοινό την Κυριακή, φέρει την ένδειξη «δόξα στην Ουκρανία» και «δόξα στους ήρωες». Παρότι τα συνθήματα έχουν μακρά ιστορία, που χρονολογείται από τα γραπτά του εθνικού ποιητή της χώρας, Τάρα Σεβτσένκο, το 1800, έκτοτε έχουν αποκτήσει διαφορετική σημασία. Και οι δύο φράσεις χρησιμοποιήθηκαν από μέλη της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και του Ουκρανικού Στρατού Ανταρτών (UPA), παραστρατιωτικών ομάδων που οι ιστορικοί λένε ότι πολέμησαν μαζί με τους Ναζί και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις γενοκτονίες του πολέμου.

Η ακροδεξιά OUN, με επικεφαλής τον Stepan Bandera, θεωρείται ότι ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις αιματηρές σφαγές έως 100.000 Πολωνών από το 1943-45. Μαζί με το UPA, συμμετείχε στη δολοφονία περισσότερων από ένα εκατομμυρίων Εβραίων σε ολόκληρη τη χώρα, που είδε την πιο βάναυση καταστροφή του πληθυσμού της στα χέρια των φασιστικών στρατευμάτων.

Γράφοντας στο Twitter, ο Eduard Dolinsky, γενικός διευθυντής της ουκρανικής εβραϊκής επιτροπής, έκανε την σύνδεση μεταξύ των συνθημάτων και των δραστηριοτήτων του OUN-UPA, που υποστήριξε ότι “είναι η οργάνωση πολέμου Ουκρανών εθνικιστών που συμμετείχαν έντονα στο Ολοκαύτωμα και σκότωσαν 100.000 Πολωνούς στην εθνοκάθαρση.

Από το 2014 που ξέσπασαν τα γεγονότα στην Ουκρανία με την στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ (Euromaidan), ομάδες, ιστορικά συνδεδεμένες με τους νεοναζί και την ακροδεξιά, έχουν δει την αποκατάσταση της φήμης τους από τους κύριους πολιτικούς στην Ουκρανία, που αναγνωρίζονται σαν “μαχητές για την ελευθερία της χώρας”. Εκτός από τη διεξαγωγή παραστρατιωτικών επιχειρήσεων για την καταστροφή πολωνικών και εβραϊκών κοινοτήτων, πολεμούσαν επίσης ενάντια στον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό όταν εκείνος πολεμούσε απεγνωσμένα ενάντια στις ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Τον Μάρτιο, αξιωματούχοι στην πόλη Lvov της Δυτικής Ουκρανίας, ένα από τα βασικά προπύργια των ακροδεξιών ομάδων, ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν να δώσουν στο γήπεδο της πόλης το όνομα του Μπαντέρα. Υπάρχει ήδη ένα μεγάλο άγαλμα του συνεργάτη των ναζί έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Lvov.

Η στολή της Ουκρανίας για το τουρνουά Euro 2020 προκάλεσε ταυτόχρονα οργή στη Ρωσία, καθώς διαθέτει έναν χάρτη της χώρας που περιλαμβάνει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η περιοχή απορροφήθηκε εκ νέου από τη Μόσχα το 2014, αλλά το Κίεβο εξακολουθεί να διατηρεί τις αξιώσεις του για την περιοχή.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού ποδοσφαιρικού συλλόγου, Andriy Pavelko, υπερασπίστηκε τη στολή κατά την αποκάλυψή της την Κυριακή, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι θα δώσει δύναμη στους παίκτες γιατί θα αγωνιστούν για όλη την Ουκρανία»…

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χλεύασε τους ισχυρισμούς ότι ο αμφισβητούμενος χάρτης θα βελτιώσει την απόδοση των παικτών του σημειώνοντας ότι «είναι κρίμα αυτή είναι η μόνη ελπίδα τους». Αποκάλεσε την απεικόνιση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, «αδύνατη» και είπε ότι αξιωματούχοι στο Κίεβο εργάζονταν ενεργά για να ασπρίσουν την ιστορία με τη συμπερίληψη των συνθημάτων.

Από την πλευρά της η UEFA ανακοίνωσε ότι “η στολή της εθνικής ομάδας της Ουκρανίας … έχει εγκριθεί από την UEFA σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες σχετικά με τον εξοπλισμό”…
Πηγή: Ημεροδρόμος με στοιχεία από alt.gr, rt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.