Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι…

«Ο πάγος έσπασε» ήταν η πρώτη διαρροή που έκανε το επιτελείο του Κούλη μετά την πενηντάλεπτη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Επειδή η δήλωση ήταν γελοία, η κυβερνητική «πηγή» έσπευσε να συμπληρώσει ότι συμφωνήθηκε «να αφήσουμε πίσω μας την ένταση του 2020».

Εμείς, πάντως, θυμόμαστε ότι και η ένταση του περσινού καλοκαιριού, με την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» είχε επικεντρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και ουδόλως επηρέασε την (κακή, ψυχρή κι ανάποδη, λόγω πανδημίας) τουριστική σεζόν. Οπως θυμόμαστε, επίσης, ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει συμφωνημένο μορατόριουμ στο Αιγαίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί και οι δυο χώρες (για την ακρίβεια οι καπιταλιστές των δύο χωρών) περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τα έσοδα από τον τουρισμό.

Επομένως, τι το καινούργιο προέκυψε από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν; Επί της ουσίας τίποτα. Αλλωστε, και οι δύο πολιτικοί είχαν φροντίσει να περιγράψουν εκ των προτέρων αυτό που θα συνέβαινε στη συνάντησή τους. Ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο France 24 είχε πει: «Εχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας (…) Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι». Ολο αυτό, μάλιστα, το έθεσε εντός του νατοϊκού πλαισίου: «Είμαστε και οι δύο μέλη της Συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές – ως μέλη της Συμμαχίας – αυτές οι διαφορές (…) θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως είναι κάτι που δεν είναι καλό για τη Συμμαχία στο σύνολό της».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ερντογάν, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Brussels Forum (οργανώθηκε από το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ), είπε:

«Η ενεργοποίηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ ημών και του γείτονα και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας, όπως και τη λύση διμερών ζητημάτων».

Αν ψάχνετε διαφορές ανάμεσα στα όσα εκτυλίχτηκαν στις Βρυξέλλες και στα όσα είχαν εκτυλιχτεί πριν από κάποιες μέρες στην Αθήνα, κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου, δε θα βρείτε. Ολα είχαν προετοιμαστεί διά της διπλωματικής οδού.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη ως διακοσμητικό στοιχείο για τις συναντήσεις του με τους ιμπεριαλιστές ηγέτες της Δύσης. Ας δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα: ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μπάιντεν, τον Μακρόν, την Μέρκελ, τον Τζόνσον. Με τους ιμπεριαλιστές ηγέτες όλων των βασικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Ο Μητσοτάκης μόνο με την Τζόνσον κατάφερε να κλείσει μια συνάντηση (για να τον παρακαλέσει να σβήσει την Ελλάδα από τις χώρες για τις οποίες εφαρμόζονται περιορισμοί για τους βρετανούς τουρίστες). Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Ερντογάν είχε πολλά σοβαρά ζητήματα να συζητήσει (ιδιαίτερα με τους Μπάιντεν και Μακρόν) και δεν είχε το περιθώριο να βάλει στην εξίσωση και τα ελληνοτουρκικά.

Σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, που περιορίστηκε σε διαρροές, ο Ερντογάν έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ξεχείλιζε από… διαλλακτικότητα: «Με τον κ. Μητσοτάκη είχαμε μια καλή συνάντηση. Του πρότεινα και στο Αιγαίο ή σε άλλες περιοχές όταν προκύπτουν ζητήματα να μην εμπλέκουμε τρίτα πρόσωπα ή τρίτες χώρες. Οταν προκύπτουν δυσκολίες, εσείς άνετα να με καλείτε από την ειδική γραμμή, όπως κι εγώ να καλώ εσάς. Και ως Ελλάδα και Τουρκία να κάνουμε βήματα χωρίς να προκύπτουν δυσκολίες». «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας». «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψή του ότι θα πρέπει στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές να κυριαρχήσει η ειρήνη και να αποφευχθεί κάθε ένταση». «Ενα-ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων». «Οταν υπάρχουν θέματα που μας απασχολούν, που σίγουρα υπάρχουν θα πρέπει αυτά να τεθούν υπόψιν των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες λύσεις».

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου; Γιατί φοβάται ότι σύντομα θα επιστρέψει η ένταση και δε θέλει να εκτεθεί. Ειδικά όταν βλέπει τους επαγγελματίες εθνικιστές να έχουν σκαρφαλώσει στα κάγκελα και να τον κατηγορούν ήδη για ενδοτισμό, φόβο, υποχωρήσεις σε κόκκινες γραμμές και τα παρόμοια. Προτίμησε να κρατήσει χαμηλά το θέμα, ώστε σε μερικές μέρες να μην μιλάει κανένας γι’ αυτό. Προτίμησε, λοιπόν, να πει –μέσω «διαρροών» πάντα- ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων, με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και οι πολιτικές διαβουλεύσεις», που αποτελούν «το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης». Επί της ουσίας, τα ίδια με τον Ερντογάν είπε, χωρίς να δώσει βάρος στο «κόκκινο τηλέφωνο» και την απευθείας συνεννόηση. Βλέπετε, εδώ και καιρό, η κυβέρνησή του καμάρωνε ότι μετέτρεψε τα ελληνο-τουρκικά σε «ευρωπαϊκό ζήτημα».
__________
ΥΓ1. Για το Κυπριακό ούτε λέξη και από τις δύο πλευρές.
Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να ξανακατέβει στα κατεχόμενα, για… ηλιοθεραπεία στην Αμμόχωστο και για να εγκαινιάσει αεροπορική στρατιωτική βάση για drones, επομένως δεν είχε κανένα λόγο να αναφερθεί στο Κυπριακό. Ο Μητσοτάκης, όμως; Είναι προφανές ότι θέλει ν’ αφήσει το Κυπριακό έξω από το πλαίσιο των ανοιχτών διμερών θεμάτων.

Από την στήλη του Παπαχρήστου στα "ΝΕΑ"
ΥΓ2. Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν χωρίς την παρουσία υπουργών,
έχοντας δίπλα τους μόνο τους διπλωματικούς τους συμβούλους, Σουρανή και Καλίν (ο τελευταίος έπαιζε και ρόλο διερμηνέα του Ερντογάν που δεν μιλάει ξένες γλώσσες). Από το ελληνικό ΥΠΕΞ διέρρευσε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα εισήγησης του Δένδια. Στον οποίο τα χώνει σήμερα άγρια ο Παπαχρήστος των «Νέων», γράφοντας πως αν αληθεύει η πληροφορία, τότε ο Δένδιας θα έπρεπε να πάρει πόδι, διότι καβάλησε το καλάμι μετά το «ντιμπέιτ» της Αγκυρας και αφήνει να εννοηθεί ότι ζήτησε να μην συμμετάσχει διότι θα συζητούνταν θέματα για τα οποία ο ίδιος έχει διαφορετική γραμμή από τον Μητσοτάκη. Ο Παπαχρήστος δεν τα χώνει τυχαία στον Δένδια. Ολο το κείμενό του είναι προειδοποίηση στον ΥΠΕΞ «να μαζευτεί». Αν υπάρχει «ζήτημα», θα φανεί σύντομα. 

Πηγή: Κόντρα

Βλέπε ακόμη:

10 σχόλια:

  1. Όλες οι αναλύσεις περι των ελληνοτουρκικών για να έχουν σοβαροτητα πρεπει να έχουν αναφορες στο ρόλο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.Δεν έχω και γνώσεις αναλυτη αλλα βλέπω οτι οι σχεσεις διαταρασονται οταν μια απο τις δυο χωρες παιρνει λιγο αποστασεις απο την Αμερικανικη πολιτικη,Αυτο συμβαινει κ τωρα που ο Ερντογκαν και η( εθνικη πια κατα την γνωμη μου) αστικη ταξη της Τουρκιας παιζει πολυ για παρτη της.Έτσι βλέπουμε σαν εκβιασμό των δυτικών προς την Τουρκια εξοπλισμο της Ελλαδας και χοντρο χερι απο την Ε.Ε για πραγματα που άλλοτε περνουσαν στα ψιλα( πχ γενοκτονιες,ανθρωπινα δικαιωματα κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Λώλος Δροσινός:
    Ισχύει αυτό που λες. Δεν είναι άλωστε τυχαίο πω και οι δύο έκαναν πολλαπλές αναφορές στην "συμμαχία".
    Η Τουρκία σήμερα μου μοιάζει να παίζει τον ρόλο που έπαιζε η Ελλάδα του Αντρέα πίσω στα '80ς. Του άτακτου παιδιού της "συμμαχίας" που ξενικοιτάει κιόλας αν χρειαστεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολες οι αστικές τάξεις παίζουν για πάρτη τους διεκδικώντας μερίδιο στην λεία που πάντα τα θύματα είναι οι λαοί. Η Κάθε αστική τάξη συνειδητά συμμετέχει στις συμμαχίες και ποτέ με το ζόρι. Η Συμμετοχή της ελληνικής στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε την ωφέλησε στο να σταθεροποιήσει την εξουσία της που είχε κλονιστεί στον Απελευθερωτικό ταξικό αγώνα της δεκαετίας του 40. Στο θέμα με την Τουρκία πάνε για μοιρασιά στην Χάγη. Απλά χρειάζεται μαγείρεμα... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά όσο τα περιγράφεις.
      Έχουν γίνει όμως ένα σορό πραξικοπήματα όταν κάποιες χώρες αμφισβήτησαν έστω και στο ελάχιστο την ένταξη τους στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο ή για να ενταχθούν με το έτσι θέλω σε αυτό. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα Συρία και Ουκρανία...

      Υ.Γ.
      Άλλο εκλαΐκευση της γραμμής και άλλο υπεραπλούστευση της σε βαθμό κακουργήματος...
      Υ.Γ.2
      -Πως τα καταφέρνεις έτσι ρε Παναγιώτη, που και το πιο σωστό πράγμα να πεις, θα το πεις με τρόπο που να φένεται εξώφθαλμα λάθος;

      Διαγραφή
    2. TRASH. Δεν είπα ότι η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ δεν έχουν σχέση με πραξικοπήματα ακριβώς το αντίθετο. Ασφαλώς είχε συμφέρον το ΝΑΤΟ απο την 21η Απρίλη του 1967 Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν ήταν και σύγκρουση τμημάτων της αστικής τάξης που είχαν ενωθεί το 1946 49 και είχε έρθει η ώρα να λύσουν τις διαφορές τους. Το ίδιο ισχύει και στην Κύπρο που η ευθύνη βαραίνει ασφαλώς το ΝΑΤΟ αλλά και τις δύο Αστικές τάξεις που υπήρχαν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Για Συρία και Ουκρανία δεν σε αποφεύγω απλά τα έχουμε πει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Βλέπεις λοιπόν που οι καταστάσεις είναι πολύ πιο περίπλοκες κάθε φορά από τον τρόπο που τις περιέγραψες στην αρχή καθώς φορά συγκρούονται και συγκλίνουν ταυτόχρονα, συμφέροντα ταξικά, συμφέροντα ιμπεριαλιστικά, συμφέροντα εσωτερικά και συμφέροντα διεθνή, μια πραγματικότητα δηλαδή που είναι αδύνατο να περιγραφεί χωρίς αυτό που λέμε "συγκεκριμένη ανάλυση-συγκεκριμένης κατάστασης";

      Υ.Γ.
      Ακόμη και 1967 δεν συγκρούστηκαν απλά δύο "τμήματα της αστικής τάξης", αλλά δύο αστικές μεν παρατάξεις που εκπροσωπούσαν διαφορετικέ κοινωνικές συμμαχίες στο εσωτερικό, αλλά και διεθνείς στο εξωτερικό. Δδεν συνεχίζω γιατί δεν είναι επί του παρόντος, το ανάφερα απλά για να δείξω πως η υπεραπλούστευση σε βαθμό κακουργήματος, είναι πολύ κακός σύμβουλος αν θέλεις να καταλάβεις το πως λειτουργούν τα πράγματα, και πολύ περισσότερο αν θέλεις να τα αλλάξεις...

      Διαγραφή
    5. TRASH. Σε Ουκρανία και Συρία δεν αμφισβήτησα ποτέ πως ΝΑΤΟ ΗΠΑ ΕΕ κάνανε πραξικοπήματα αυτό είναι δεδομένο. Τα εγκλήματα τους δεν παραγράφονται. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Μπαίνω σφήνα στη συζήτηση με κίνδυνο να την εκτρέψω: Η πλάκα είναι οτι το ΝΑΤΟ δεν κάνει μονο πραξικοπηματα " για τον κινδυνο του κομμουνισμου" που θα το καταλαβαινα απο την πλευρα τους να μην θελουν οι ιμπεριαλιστες / καπιταλιστες να παρει ο λαος την εξουσια.Το Νατο κανει πραξικοπηματα ( βελουδινα/ πορτοκαλι ή κ με τανκς) όταν νοιωθει οτι καποιος ξεφευγει γεωπολιτικα ή καποιος δεν ακολουθει εντολες κλπ.Πχ στην Ελλάδα οι Αμερικανοι δεν ριξανε τον Γερο Παπαντρεου γιατι ήταν κομμουνιστης .Δυτικοφιλος ήταν και αντικομμουνιστης ( απο το 44 κ δωθε). Τον έριξαν γιατι δεν δέχονταν το σχεδιο Άτσεσον στην Κυπρο ,ήθελε να κυβερναει ο ιδιος την χωρα αντι για το παλατι και πηγε να κανει υποτυπώδη βήματα " ομαλοτητας".Όταν βέβαια είδαν οτι με τα Ιουλιανα/ ανενδοτους κλπ ο κόσμος ξήκωνε τα πεζοδρομια και οτι φτιαχνονταν ένα μέτωπο απο τα κάτω ( λαικο; Εαμ; ποιος ήξερε) αποφσσισαν να τελειωσουν την φάση με ωμό γύψο.Για να μην κουραζω βλεπουμε και την Αμερικανικη επεμβαση στη Βενεζουελα( αποδεδειγμενη πια) για να ριξουν τους τσαβιστες οι οποίοι δεν ειναι κομμουνιστες.Αυτα και ελπιζω να μην κουρασα ή να έστειλα την μπαλα στην εξέδρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Μα ο ιμπεριαλισμός είναι ακριβώς αυτό. Ανταγωνισμός για κυριαρχία επάνω σε αγορές, φυσικούς πόρους και ζώνες επιρροής, με κάθε μέσο.
      Και ως τέτοιος προϋπήρχε του κομμουνιστικού κινήματος, που γιγαντώθηκε ακριβώς σαν αντίδραση στο σφαγείο του ΆΠΠ.
      Και το ΝΑΤΟ άλωστε φτιάχτηκε πριν το "σύμφωνο της Βαρσοβίας".
      Είναι λογικό λοιπόν πως η συρρίκνωση σε κρατικό επίπεδο του "αντίπαλου δέους" στον καπιταλισμό, σε τίποτε δεν έχει να κάνει με την συνέχεια της ύπαρξης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
      Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η ανατολή (και εμείς μέσα σε αυτήν) ήταν χώρος πλιάτσικου για την δύση από την εποχή των σταυροφοριών ακόμη...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.