Η νικήτρια της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο |
Η εύκολη «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων των περιφερειακών εκλογών που έγιναν χθες στη Μαδρίτη μιλάει για «θρίαμβο της Δεξιάς» και «συντριβή της Αριστεράς». Βοηθάει σ’ αυτό και η ανακοίνωση του «πολύ» Πάμπλο Ιγκλέσιας, ότι αποχωρεί από την πολιτική. Ο Ιγκλέσιας παραιτήθηκε από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης Σάντσεθ για να διεκδικήσει την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης ως επικεφαλής του συνδυασμού των Unidas Podemos (είναι η πολιτική συμμαχία των Podemos με ένα από τα ρεβιζιονιστικά κόμματα, την Ενωμένη Αριστερά – Izquierda Unida). Οπως φαίνεται, όμως, στραβά τα λογάριασε. Μολονότι το κόμμα του αύξησε τη δύναμή του κατά 45%, ήρθε τέταρτη δύναμη (πίσω και από το φρανκικό Vox), ενώ έχασε κάθε δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τα υπόλοιπα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Μάλλον του ήρθε «αχαμνά», καθώς έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, γι’ αυτό και παραιτήθηκε, δηλώνοντας σε οπαδούς του ότι αισθάνεται σαν «αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα»!
Η επίσημη Δεξιά (Λαϊκό Κόμμα), με υποψήφια την απερχόμενη περιφερειάρχη Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, γνωστή και ως «ισπανίδα Τραμπ», σάρωσε, υπερδιπλασιάζοντας τις ψήφους της σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα πήρε (σε παρένθεση οι αριθμοί του 2019): 1.620.213 (719.852) ψήφους, ποσοστό 44,73% (22,23%) και 65 (30) έδρες. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι το Λαϊκό Κόμμα μάζεψε όλες τις ψήφους των Πολιτών (Ciudadanos, το ισπανικό Ποτάμι), που έπεσαν στις 129.216 (629.940) ψήφους, ποσοστό 3,57% (19,46%) και 0 (26) έδρες. Οι Πολίτες δεν πήραν έδρα γιατί δεν έπιασαν το 5% που αποτελεί όριο εισόδου.
Η επίσημη Δεξιά επανέφερε και με το παραπάνω στις τάξεις της τους ψηφοφόρους που είχε χάσει την περίοδο Ραχόι. Η νίκη της γίνεται πιο «χτυπητή» διότι ήρθε σε συνθήκες αυξημένης συμμετοχής των ψηφοφόρων, που έφτασε το 76,19% έναντι 64,2% το 2019 (ψήφισαν σχεδόν 400.000 περισσότεροι ψηφοφόροι).
Η Μαδρίτη, βέβαια, βρίσκεται στα χέρια της Δεξιάς εδώ και 26 χρόνια, όμως είναι άλλο να κάνεις περιφερειακή κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Πολίτες και να χρειάζεσαι και ψήφο εμπιστοσύνης από τους φρανκιστές, επειδή σου λείπουν 13 έδρες (όπως το 2019), και άλλο να αγγίζεις μόνος σου την απόλυτη πλειοψηφία. Η Αγιούσο έχει 65 έδρες, της λείπουν μόνο 4 για να έχει απόλυτη πλειοψηφία και οι φρανκιστές του Vox έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι θα της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να ζητούν συμμετοχή στην περιφερειακή κυβέρνηση.
Το Vox αύξησε ελαφρά τις δυνάμεις του, παίρνοντας 330.660 (287.667) ψήφους, ποσοστό 9,13% (8,88%) και 13 (12) έδρες. Ο αρχηγός των φρανκιστών Σαντιάγο Αμπαθκάλ έσπευσε να συγχαρεί την Αγιούσο για την «εξαιρετική νίκη» της, ενώ η υποψήφια περιφερειάρχης Ροθίο Μοναστέριο, αφού επεσήμανε με νόημα ότι «καταγράφηκε μια σαρωτική ήττα του Λαϊκού Μετώπου», τόνισε ότι «το Vox θα έχει αποφασιστικό ρόλο τα επόμενα δύο χρόνια στη Μαδρίτη».
Συντριπτική ήττα υπέστη το κυβερνών Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), που πήρε 610.190 (884.218) ψήφους, ποσοστό 16,85% (27,31%) και 24 (37) έδρες. Η ήττα γίνεται Βατερλό, αν αναλογιστούμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πήρε ενεργά μέρος στον προεκλογικό αγώνα και εκφωνούσε συνεχώς ομιλίες κατά την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, οπότε η ήττα αντανακλά ευθέως στον ίδιο και όχι στους περιφερειακούς υποψήφιους.
Το PSOE έχασε και τη δεύτερη θέση, την οποία κατέλαβε ο περιφερειακός σχηματισμός Mas Madrid (Περισσότερη Μαδρίτη), τον οποίο έχει συγκροτήσει ο άλλοτε συναρχηγός των Podemos Ινίγο Ερεχόν με την Μανέλα Καρμένα, πρώην δήμαρχο της Μαδρίτης. Το Mas Madrid πήρε 614.660 (475.672) ψήφους, ποσοστό 16,97% (14,69%) και 24 (20) έδρες (όσες και το PSOE) και σίγουρα θ’ ανοίξει η όρεξη του Ερεχόν για πανισπανική εμφάνιση του συνδυασμού. Ισως να δούμε και κινήσεις επανένωσης με τους Unidas Podemos, μετά την αποχώρηση του Ιγκλέσιας που ήταν αυτός που διέγραψε τον Ερεχόν.
Τι βάρυνε περισσότερο στη συνείδηση των ψηφοφόρων της περιφέρειας της Μαδρίτης; Η γενική πολιτική ή η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας; Η Αγιούσο, ως περιφερειάρχης της Μαδρίτης, αντιτάχτηκε στα ψευτο-λοκντάουν της κυβέρνησης Σάντσεθ, αρνούμενη να κλείσει μπαρ και εστιατόρια (γι’ αυτό και την ονόμασαν «ισπανίδα Τραμπ»). Θα πρέπει κανείς να ζει από κοντά την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της Ισπανίας, για να εκτιμήσει τι βάρυνε στη συνείδηση των ψηφοφόρων. Δεν μπορούμε να στηριχτούμε στις εκτιμήσεις που κάνει ο αστικός Τύπος.
Από την άλλη, η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει περίπου το 15% του πληθυσμού της χώρας και είναι παραδοσιακά «κάστρο» της Δεξιάς και του φρανκισμού (η εποχή του No Pasaran απέχει πολλές δεκαετίες και η σαραντάχρονη φρανκική δικτατορία φρόντισε με το κνούτο και τα εκτελεστικά αποσπάσματα ν’ αλλάξει τους συσχετισμούς). Υπάρχουν άλλες περιοχές, όπως π.χ. η Καταλονία, όπου η Δεξιά δεν έχει δύναμη. Δεν μπορείς, λοιπόν, να επεκτείνεις ευθύγραμμα το εκλογικό αποτέλεσμα της Μαδρίτης σε πανισπανικό επίπεδο.
Ομως, η τόσο δυναμική επιστροφή της Δεξιάς στην περιφέρεια της Μαδρίτης, όπου μαζί με τους φρανκιστές πήρε το 54%, εξαφανίζοντας από τον πολιτικό χάρτη τους «κεντρώους» Πολίτες και επιβάλλοντας στη σοσιαλδημοκρατία μια ταπεινωτική ήττα, δεν μπορεί με ευκολία να περιοριστεί σε «τοπικό» φαινόμενο. Ισως έχει φτάσει η ώρα της επανάκαμψης στην εξουσία του Λαϊκού Κόμματος, που έχει απαλλαγεί από τον «τοξικό» Μαριάνο Ραχόι και έχει νέο αρχηγό.
Ενώ οι φρανκιστές προσπάθησαν να επαναφέρουν το σχίσμα του Εμφυλίου Πολέμου, κατηγορώντας συλλήβδην τα πέραν της Δεξιάς πολιτικά κόμματα (όλα σοσιαλδημοκρατικής κοπής) σαν… Λαϊκό Μέτωπο, το Λαϊκό Κόμμα απέφυγε αυτού του τύπου την πόλωση, δίνοντας στην καμπάνια του το κωδικό όνομα «Ελευθερία». Ελευθερία από τι; Ο καθένας μπορεί να φανταστεί ό,τι θέλει, όμως ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο δήλωσε ότι «η Ελευθερία νίκησε», προσδιορίζοντας το περιεχόμενο: «Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη διαχείριση της πανδημίας από την Αγιούσο».
ΥΓ. Αν μείνουμε στο τελευταίο, τότε τα μαντάτα δεν είναι καλά για τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Γιατί στην Ελλάδα την πανδημία δεν τη διαχειρίζεται η σοσιαλδημοκρατία, όπως στην Ισπανία, αλλά η Δεξιά.
Πηγή: Κόντρα
ΥΓ. Αν μείνουμε στο τελευταίο, τότε τα μαντάτα δεν είναι καλά για τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Γιατί στην Ελλάδα την πανδημία δεν τη διαχειρίζεται η σοσιαλδημοκρατία, όπως στην Ισπανία, αλλά η Δεξιά. .... Αρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ξεκάθαρο. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό υπέρ του λαού όσο τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους Καπιταλιστές. Ο Λαός με τον αγώνα του μπορεί να αποσπάσει ορισμένα προσωρινά μέτρα ανακούφισης έχοντας στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Τα εγγόνια του ...καρίλιο... έκαναν για άλλη μία φορά την βρώμικη δουλειά υπέρ του καπιταλισμού. Τίποτα παράξενο.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΤο "δεν μπορούν οι κυβερνήσεις" είναι σχετικό.
-Πριν μερικές δεκαετίες πώς μπορούσαν, θα ήταν έυλογο ερώτημα κάποιου.
Η ουσία είναι πως κατά βάση δεν θέλουν.
Και το λέω αυτό γιατί έχει αποδειχτεί πως υπό την πίεση ενός μαζικού μαχητικού κινήματος, μια χαρά "μπορούν" τελικά, στον έναν ή τον άλλον βαθμό...
Κάνω το σχόλιο μόνο και μόνο για να μην προκύψει σαν συμπέρασμα πως ό,ποιος αγώνας δεν σχετίζεται άμεσα με την αλλαγή της ταξικής εξουσίας, στερείται κ νοήματος.
Και η αλλαγή των ταξικών συσχετισμών και μόνο, είναι πάντα σημαντική.
TRASH. Ασφαλώς και είναι σημαντικό να γίνει αλλαγή συσχετισμών. Αυτό όμως δεν θα γίνει με εναλλαγή κυβερνήσεων. Τώρα γιατί έδιναν πριν μερικές δεκαετίες περισσότερα είμαι σίγουρος πως ξέρεις τον λόγο... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΤο "εναλλαγή κυβερνήσεων" είναι μια μεγάλη κουβέντα. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ το 1981 σαφώς κ βελτίωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τις οικονομικές αλλά και τις πολιτικές συνθήκες εντός των οποίων ζούσε η εργατική τάξη, όσο δεν είχαν βελτιωθεί επί δεκαετίες.
Αυτό ήταν αναμφίβολα καλό σε εκείνη την φάση.
Δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν ήταν, και εκείνο που έκανε την ζημιά ήταν ακριβώς πως κάποιοι τον αντιλήφθηκαν ως τέτοιον.
Η κουβέντα εδώ είναι τεράστια, κ με αφορισμούς δεν λύνεται τίποτε.
Πω καμμία αστική κυβέρνηση χωρίς την πίεση του λαϊκού κινήματος δεν θα "φιλοτιμηθεί" να κάνει κάτι για τον λαό είναι δεδομένο.
Από εκεί μέχρι το αφοριστικό "δεν θα κάνει ποτέ και πουθενά", υπάρχει λογικό άλμα και αυτό επισήμανα.
Όταν μιλάμε δημόσια εξάλλου, στόχος μας είναι να πείσουμε αυτούς που αμφιταλαντεύονται από τέτοιες απόψεις. Αν τα γράφεις για να πείσεις εμένα, τσάμπα ο κόπος σου, γιατί εγώ συμφωνώ ήδη, αλλά με μια εντελώς διαφορετική ανάλυση.
..Αυτό ήταν αναμφίβολα καλό σε εκείνη την φάση.
ΔιαγραφήΔρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν ήταν, και εκείνο που έκανε την ζημιά ήταν ακριβώς πως κάποιοι τον αντιλήφθηκαν ως τέτοιον.
Η κουβέντα εδώ είναι τεράστια, κ με αφορισμούς δεν λύνεται τίποτε..... Το πρόβλημα βρισκόταν στην λανθασμένη γραμμή του ΚΚΕ που εγκλώβιζε τον λαό στην Σοσιαλδημοκρατία και δημιουργούσε αυτές τις αυταπάτες. Εκει βρίσκεται το πρόβλημα και η ζημιά που προκλήθηκε είναι τεράστια και την πληρώσαμε μέχρι το 2012... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΚαμμία γραμμή του ΚΚΕ δεν εγκλώβισε κανέναν.
Δεν θυμάμαι να έλεγε το ΚΚΕ πως το ΠΑΣΟΚ ανοίγει τον δρόμο για κανέναν σοσιαλισμό, ούτε ήταν αυτό το πρόβλημα. Το ΚΚΕ το σωστό είχε κάνει. Είχε υποστηρίξει όλα τα φιλολαϊκά μέτρα του ΠΑΣΟΚ (δεν ήταν κ λίγα) κ ήρθε σε σύγκρουση μαζί του μετά το "απεργιοκτόνο" άρθρο 4. Δεν θα ξεχάσουμε κ αυτά που ξέραμε...
TRASGH. Την καλημέρα μου. Εκλογικός στόχος για 2η κατανομή ώστε να μη βγει το ΠΑΣΟΚ αυτοδύναμο. Με τον στόχο για ...πραγματική αλλαγή... πιστεύεις πως δεν θα έμπαινε στην κυβέρνηση μαζί του.... Επίσης ρίξε μία ματιά στον Ριζοσπάστη 19 Οκτώβρη του 1981.. Μιλάει απο μόνος του.. Η Κάθε κυβέρνηση όταν φέρνει θετικά δεν τα καταψηφίζουμε άλλο αυτό. Επίσης ο Σαρτζετάκης το 1985.. Πάντως το πρόγραμμα του 9ου Συνεδρίου για ..στάδιο πριν τον Σοσιαλισμό μίλαγε. Αυτό που καταργήσαμε το 1996. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήΚαι σήμερα έχουμε στόχο την απλή αναλογική για την σωστή αντιστοιχία ψήφων και Βουλευτών. Μέχρι εκεί όμως... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Διαγραφή@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
ΔιαγραφήΤελευταίο για το εκτός θέματος, γιατί παρατράβηξε.
Δεν θυμάμαι καμμία απόφαση, κανενός συνεδρίου να λέει πως το ΠΑΣΟΚ είναι στάδιο πριν το σοσιαλισμό.
Παράγινε...
ΟΚ. Καλό Σαββατοκύριακο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔιαγραφήΣτην Ισπανία την κυβέρνηση της δεξιάς ( που ειχε σαπισει απο σκανδαλα) την ξηλωσαν οι γερμανοι λογω διαφωνιων στην διαχειριση του μεταναστευτικου.Τωρα που οι " κεντροαριστεροι" έκαναν την δουλεια ,τωρα επανερχεται πιο επιθετικη η δεξιά( τι μου θυμιζει αυτο; Μαλλον τα δικα μας) να παρει την σκυταλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το κομμα τον ποδεμος είναι τραγικη περιπτωση: Προφανως δεν ειναι αντικαπιταλιστες,δεν ειναι καν σοσιαλδημοκρατες( αφου εφαρμοζουν σκληρο νεοφιλελε προγραμμα) ,δεν είναι καν σοβαροι κεντρωοι με βαση τα ελληνικα δεδομενα ,αφου είνσι και βασιλόφρονες..
Ο δε ηγέτης τους εμφανισε μια βιλαρα νε τρεις πισινες ,βολεψε νε περιεργο τροπο την γυναικα του( κατι μου θυμιζει κ αυτο) και τωρα την κανει με γεματες τσεπες.Τουλαχιστον οι παλαιοι οπορτουνιστες πεθαιναν με ενα μισθουλακο μακρυα απο μεγαλα κόλπα αμπελοφιλοσοφώντας.Αλλαξαν οι εποχες...
ΑπάντησηΔιαγραφή@Λώλος Δροσινός:
ΔιαγραφήΟι παλιοί οπορτουνιστές δεν ήταν τυχάρπαστα γιαπάκια, προϊόντα των μήντια σαν τον Ιγκλέσιας κ τον Τσίπρα. Ήταν άνθρωποι που είχαν βγει μέσα από το καμίνι των ταξικών αγώνων.
-Είναι δυνατό να συγκρίνουμε τον Βαφειάδη (ηγέτη του ΔΣΕ) ή τον Τολιάτι π.χ. με τον κάθε τυχάρπαστο της μεταμοντέρνας "αριστεράς";
Δεν κάνω τετοιες συγκρισεις σωστα τα λες.Όταν τα εγραφα σκεφτομουνα το παραδειγμα πχ του Κυρκου που ποτε δεν όρμαγε στον πατσα να εφαρμοζει μνημονια ,να γλυφει τις ΗΠΑ να την αραζει σε κοτερα κλπ.Θα καθονταν ήσυχος στο 4 % θα αμπελοφιλοσοφουσε κ θα επαιρνε τον μισθο του.Δες πχ τον Αλαβανο.Δεν είχε τα άντερα που λενε να κανει οτι η νεα γενια τσογλανιων...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό...
ΔιαγραφήΕπειδή αναφέρθηκε και σε άλλο άρθρο, και χωρίς να αμφισβητώ την εντιμότητα του Αλαβάνου, έχω όμως κάποιες αμφιβολίες για το αν η παραίτησή του ήταν προϊόν αντίδρασής του στην επερχόμενη οπορτουνιστική στροφή σύριζα. οι κακές γλώσσες λένε ότι τον ''έφαγε'' το ίδιο το πουλέν του (για αυτό χρόνια μετά ο Αλαβάνος μιλούσε για τον Ιουδά και τον Ιησού). Άλλωστε, την εποχή που παραιτήθηκε (ή τον παραίτησαν) να θυμίσω ότι έκανε κάθε είδους επαφές με το Πασοκ και τον ΓΑΠ και, όπου στεκόταν, κατηγορούσε το κκε για την στάση του στην''εξέγερση'' (όπως την χαρακτήριζε ο ίδιος) του 2008. Ο ίδιος είχε κατηγορήσει τον Τσίπρα για τα αποτελέσματα του συν των εκλογών του 2009, αν και ο Τσίπρας ήταν, ως υποψήφιος δήμαρχος δημοφιλής ,κάτι που προφανώς εκμεταλλεύτηκε για να στραφεί εναντίον του ίδιου του μέντορά του.Αν θα μπορούσαμε να αποκωδικοποιήσουμε τις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες του συν εκείνης της περιόδου, θα λέγαμε ότι ο Αλαβάνος ανέβασε στην προεδρεία ένα νεοανερχόμενο αστέρι ως τον αχυράνθρωπό του που θα χειριζόταν στον πόλεμο με τους ανανεωτές (Κουβέλη, κ.α). Το πουλέν εκμεταλλευόμενο τη δημοφιλία του στράφηκε εναντίον του και εκείνος παραιτήθηκε.Προσωπικά δεν έχω ούτε μια δήλωση του Αλαβάνου εκείνης της περιόδου που να επικρίνει τη στροφή του συν.
ΔιαγραφήΣκουπιδοτενεκές.
@Σκουπιδοτενεκές:
ΔιαγραφήΤα όσα λες σε σχέση με τις εσωτερικές ίντριγκες και τα "συνγτροφικά μαχαιρώματα" στον τότε (και τον τωρινό φυσικά) ΣΥΡΙΖΑ ισχύουν.
Από την άλλη ο Αλαβάνος θα μπορούσε να κάτσει προ των πυλών της εξουσίας, και να βολευτεί με τον ρόλο του "παράγοντα" σε ένα κυβερνητικό πλέον κόμμα, και σίγουρα και με κανένα υπουργειάκι, και στο ενδιάμεσο να κάνει αντικομμουνισμό, όπως έκανε π.χ. ο φίλος του ο Λαφαζάνης.
Αντ'αυτού σηκώθηκε κ έφυγε.
Αυτό οφείλεις να του το αναγνωρίσεις.
Υ.Γ.
Νομίζω πως δηλώσεις σαν αυτές που λες, είχε κάνει από τότε (αν έχουν κάποια αξία αυτές, αφού πολύ περισσότερες τέτοιες είχε κάνει ο Λαφαζάνης, αλλά μετά υπέγραφε μνημόνια)
π.χ.
Διαγραφήhttps://fadomduck2.blogspot.com/2012/05/blog-post_15.html#more
Άμα ψάξω λίγο θα βρω και άλλα...