Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Κλιμακώνεται η καταστολή - Δολοφονήθηκε ο Χεσούς Σάντριτς

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα οργανώνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην Κολομβία, συνεχίζοντας για τρίτη βδομάδα τις αγωνιστικές διαμαρτυρίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε.

Η κυβέρνηση, που εμφανίζεται τάχα να θέλει «διάλογο», σε χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της με την Εθνική Επιτροπή Απεργίας, απέρριψε το κεντρικό αίτημα να σταματήσουν η δολοφονική κρατική καταστολή και η ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, ως προϋπόθεση για να αρχίσει η διαπραγμάτευση.

Η κυβερνητική απάντηση ήταν περισσότερη καταστολή, αυτήν τη φορά στην πόλη Γιούμπο στη νοτιοδυτική επαρχία του Βάγιε ντελ Κάουκα, όπου δολοφονήθηκαν άλλοι δύο διαδηλωτές και τραυματίστηκαν δεκάδες. Οι νέες δολοφονίες συνέβησαν όταν γινόταν η συνάντηση και ενώ ο πρόεδρος Ντούκε εξέδιδε διαταγή για παραπέρα ανάπτυξη των δολοφονικών ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (ESMAD) και του στρατού για την «αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων», χαρακτηρίζοντας προκλητικά τους διαδηλωτές υπεύθυνους για τη μη τροφοδοσία με απαραίτητα αγαθά.

Έτσι, οι δολοφονημένοι από την αστυνομία και τον στρατό υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 50, πάνω από 1.650 είναι οι τραυματίες (37 έχουν χάσει το μάτι τους), περισσότεροι από 1.100 είναι οι συλληφθέντες, ενώ οι εξαφανισμένοι διαδηλωτές ξεπερνάνε τους 520.

Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας, που συσπειρώνει εκατοντάδες εργατικές συνδικαλιστικές, αγροτικές, νεολαιίστικες και ιθαγένικες οργανώσεις, μετά τη συνάντηση με την κυβερνητική αντιπροσωπεία έβγαλε ανακοίνωση - καταδίκη για τη νέα επίδειξη αστυνομικής βίας στο Γιούμπο. Ταυτόχρονα, ανανεώνοντας το κάλεσμα για σήμερα με απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, καταγγέλλει την τακτική της κυβέρνησης που προκαλεί λέγοντας ότι «όσα ζητούν οι διαδηλωτές είναι σε διαβούλευση» και ότι εφαρμόζει τον νόμο και το Σύνταγμα.

Τα βασικά αιτήματα των διαδηλώσεων έχουν τεθεί ήδη από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2019 και αφορούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων -που χτυπήθηκε ακόμα περισσότερο από την κρίση και την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας-, μέτρα για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Υγεία και Παιδεία, εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας» του 2016 με το αντάρτικο των FARC, την οποία παραβιάζει η κυβέρνηση και έως τώρα από στρατό και παραστρατιωτικούς έχουν δολοφονηθεί πάνω από 1.000 λαϊκοί αγωνιστές.
Επίσης, η τοπική Επιτροπή Απεργίας του Βάγιε ντελ Κάουκα με τους φορείς και τα σωματεία που συσπειρώνει, καθώς και οργανώσεις της περιοχής, ανάμεσά τους το Κολομβιανό ΚΚ και η Κομμουνιστική Νεολαία, έχουν καλέσει για τις 20 και 21 Μάη σε Καραβάνι Αλληλεγγύης από όλη τη χώρα που θα καταλήξει στο Γιούμπο.

Δολοφονήθηκε ο Χεσούς Σάντριτς

Την δολοφονία του Χεσούς Σάντριτς σε επιχείρηση ομάδας εφόδου του Κολομβιανού στρατού στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε η οργάνωση «FARC - EP, Nueva Marquetalia», το νέο αντάρτικο που διαφώνησε με την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος FARC (έχει μετονομαστεί σε «Comunes», με καθαρά σοσιαλδημοκρατική πολιτική) και κατήγγειλε την ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας ειρήνευσης από την πλευρά του κράτους, το οποίο συνεχίζει να δολοφονεί αγωνιστές.

«Με πόνο στις καρδιές μας (...) ενημερώνουμε την Κολομβία και όλο τον κόσμο ότι ο διοικητής Χεσούς Σάντριτς, μέλος της στρατιωτικής διοίκησης των FARC-EP, έπεσε νεκρός (...) σε ενέδρα που έστησε ο κολομβιανός στρατός τη 17η Μαΐου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Nueva Marquetalia». Το αυτοκίνητο που «μετέφερε τον διοικητή δέχθηκε επίθεση με τουφέκια και χειροβομβίδες», σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται πως η ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων που έστησε την ενέδρα παραλήφθηκε από ελικόπτερο μετά την επιχείρηση.

Ο Χ. Σάντριτς -κατά κόσμον Σεουσίς Ερνάντες- ήταν μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης των FARC - EP με την κυβέρνηση της Κολομβίας που οδήγησε στη «συμφωνία» αφοπλισμού των FARC. Σύμφωνα με τη συμφωνία, θα καταλάμβανε μια από τις 10 κοινοβουλευτικές έδρες που δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης εκχωρήθηκαν στους αντάρτες.

Παρ' όλα αυτά, ο Σάντριτς, συνελήφθη και φυλακίστηκε για ένα χρόνο από τις κολομβιανές αρχές και απειλήθηκε με έκδοση στις ΗΠΑ με την αστήριχτη κατηγορία του «ναρκεμπορίου». Όταν το κατηγορητήριο κατέπεσε, απελευθερώθηκε και στη συνέχεια αγνοούνταν, ώσπου εμφανίστηκε στο πλευρό του Ιβάν Μάρκες κατά την ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου αντάρτικου.
Πηγή: 902

(Με πληροφορίες από: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης», ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Sputnik»)

16 σχόλια:

  1. Με τον κίνδυνο να γινω γραφικός μιλώντας για ανταρτικα απο χιίομετρα μακρυα κ τον υπολογιστη μου σκεφτομαι οτι ο Τσαβες που πηγε τοτε να παραστησει τον " ειρηνοποιο" εβλαψε την υποθεση του farc.Προφανως φοβουμενος υβριδικο πολεμο απο την Κολομβια ( που τον κατηγορουσε ως προστατη των ανταρτων) πήγε να εξευμενίσει την Κολομβία.Έψησε τον farc να παραδοσει τους ομηρους ως ενδειξη καλης θελησης.Εκανε ταρατατζουμ ψιλοσυμφιλιωση και μολις πηραν τους ομηρους το καθεστως της κολομβιας άρχισε τους βομβαρδισμους στο ψαχνο μεσα στη ζουγκλα αφου πλεον δεν φοβονταν μην φαει τους δικους του.Το farc στριμωχτηκε έτσι και την συνεχεια την είδαμε.Πολυ φοβαμαι οτι η κατασταση στην Κολομβια δεν αντιμετωπιζεται με ειρηνικα σχετικα μεσα γιατι δεν υπαρχουν αστικοδημοκρατικη θεσμοι που να διασφαλιζουν ένα είδος fairplay.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Δεν θυμάμαι αν το συζητάγαμε μαζί κ πάλι, αλλά η κατάσταση για τις FARC είχε βαλτώσει εδώ και χρόνια. Είχε βαλτώσει με την έννοια πως αφενός ήταν αδύνατο να νικήσουν, και αφεταίρου ο λαός είχε κουραστεί από 20 χρόνια εμφύλιο πόλεμο κ επιθυμούσε ειρήνη.
      Μπρος βαθύ κ πίσω ρέμα που λέμε...
      Τώρα βρίσκονται (μοιραία μάλλον) στην κατάσταση των ΕΛΑΣιτών μεταξύ 1945-1946.
      Προσπαθούν να ξαναστήσουν αντάρτικο από το μηδέν, όχι πλέον για κάνουν επανάσταση, αλλά για να αποφύγουν την φυσική τους εξόντωση. Αυτών κ των οικογένειων τους...
      Το μόνο που τους εύχομαι είναι στον "δεύτερο γύρο" τον δικό τους, να τα καταφέρουν καλύτερα από εμάς...

      Διαγραφή
    2. ...Το μόνο που τους εύχομαι είναι στον "δεύτερο γύρο" τον δικό τους, να τα καταφέρουν καλύτερα από εμάς... Αυτή την ευχή τους δίνω και εγώ TRASH χωρίς όμως να είμαι αισιόδοξος. Η Ζημιά που έχει γίνει στο Δ.Κ.Κ είναι καταστροφική παρά το ότι γίνονται βήματα μπροστά. Τα Σέβη μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Όσο αφορά τις FARC δεν καταλαβαίνω τι "ζημιά έχουν πάθει" αυτές και το "ΔΚΚ".
      Στρατιωτική είναι η αντιπαράθεση...
      Αν εννοείς πως το ΔΚΚ δεν έχει φτιάξει διεθνείς ταξιαρχίες για να πολεμήσουν στο πλευρό των Κολομβιάνων συντρόφων, ακόμη και την δυνατότητα να είχε για κάτι τέτοιο, αυτό θα σήμαινε άμεση επέμβαση των ΗΠΑ.
      Οπότε δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι...

      Διαγραφή
    4. Ασφαλώς και δεν μιλάω για διεθνείς ταξιαρχίες. Το πως ...βάλτωσαν καταστάσεις όχι μόνο στην Κολομβία αλλά και αλλού είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση δεν θέλω να την ανοίξω θα επεκταθούμε πολύ και δεν θέλω να ξεφύγω απο τα πλαίσια και την φιλοξενία που σε ευχαριστώ. Τις απόψεις μου τις γνωρίζεις ακριβώς μπορείς να καταλάβεις σίγουρα τι λέω. Και πάλι σε ευχαριστώ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν μίλάω για "αλλού", μιλάω στγκεκριμένα για τις FARC, που τους λόγους του αδιεξόδου τους περιγράφω σε σχόλιο από επάνω, κ σίγουρα δεν είναι πως έγινε εν μία νυκτί "οπορτουνιστής" ο Τιμοσένκο μετά από 20 χρόνια ένοπλου αγώνα.
      Το συγκεκριμένη ανάλυση-συγκεκριμένης κατάστασης που έλεγε ο Λένιν, κάποιοι δεν του έχετε δώσει την σημασία που θα έπρεπε...

      Διαγραφή
    6. TRASH. Οπορτουνιστής δεν έγινε δεν είπα αυτό. Με την συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης ασφαλώς και συμφωνώ με εσένα και με τον ΛΕΝΙΝ. 50 χρόνια αντάρτικο όπως και αλλού ας μείνουμε στην περιοχή δεν πρέπει να δούμε γιατί ήρθε σε τέλμα. Δεν πρέπει να δούμε τι έφταιξε μέσα στον χρόνο.. Αυτό τον προβληματισμό βάζω και τίποτα άλλο. Για τα δικά μας την δεκαετία του 40 τα έχουμε πει.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το γιατί ήρθε σε τέλμα το εξηγώ σε σχόλιο πιο πάνω.
      Δεν κατάφεραν να νικήσουν στρατιωτικά, και ο λαός (χωρίς τον οποίο δεν πας πουθενά) απαιτούσε ειρήνη.
      Και δεν μιλάω για την "περιοχή" γενικά. Μιλάω για τις FARC (αδελφό Κόμμα παρεπιπτόντος) συγκεκριμένα.
      Υ.Γ.
      Άλλες 3 τουλάχιστον προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες είχαν ναυαγίσει από την (λογική) άρνηση των FARC να παραδώσουν τα όπλα. Έλεγαν θα τα κρατήσουμε για να επιβλέψουμε την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας.
      Δεν μου κάνουν για ανθρώπους χωρίς επίγνωση της κατάστασης.
      Αλλά δυστυχώς υπάρχουν κ "αντικειμενικές συνθήκες"...

      Διαγραφή
    8. Y.Γ.2
      Και για να έχουμε επίγνωση και για το τι μιλάμε, οι Κολομβιάνοι Κομμουνιστές διεξάγουν ένοπλο αγώνα από το ...1964!
      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%88%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%82_%CE%94%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%AF%CE%B1%CF%82

      Διαγραφή
    9. TRASH. Το ξέρω για αυτό μίλησα για 50 χρόνια. Τους τιμώ για την δράση τους δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Να γράψω μερικά για γενικότερα που αφορούν την Κολομβία η όχι. Σε ρωτάω για να μη γράφω άδικα. Εσυ αποφασίζεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Αμα δεν γράψεις πως οι FARC είναι κάτι σαν τον ΣΥΝασπισμό της Δαμανάκη, γράψε.
      Αλλά πολύ το φοβάμαι πως εκεί θα καταλήξει...

      Διαγραφή
    11. Να μη το φοβάσαι σου δίνω τον λόγο μου. Ξεκινάω... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

      Διαγραφή
    12. Είναι γνήσιο Αντάρτικο που ιδρύθηκε το 1964 παίρνοντας έμπνευση απο την νίκη της Κουβανικής επανάστασης την 1η Γενάρη του 1959. Βοήθησαν στο ξεκίνημα του οι Κουβανοί και ο σ.ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ. Είχε στόχο την ανατροπή της Φεουδαρχίας Καπιταλισμός και την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού. Τίμησαν μέχρι το τέλος με το αίμα τους αυτόν τον αγώνα. Αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα τους έπαιξε απο την αρχή το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956 με την οπορτουνιστική στροφή σε όλα τα επίπεδα. Επίσης αρνητικό ρόλο έπαιξε συνολικά η Σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Λ.Αμερική και μέσα στην Κολομβία τα άλλα κόμματα εγκλωβίζοντας τον κόσμο. Η Ολοκλήρωση της ανατροπής του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ το 1991 έχει καταστροφικά αποτελέσματα και εκεί. Αρνητικό ρόλο έπαιξε η Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας που τους πίεσε να σταματήσουν. Επίσης ευθύνες έχει και η καινούργια γραμμή και ηγεσία στην Κούβα τα τελευταία 12 χρόνια και το τονίζω δεν μιλάω για Φιντέλ Ραούλ και συνολικά την ηγεσία της Επανάστασης μιλάω για τις συλλογικές αποφάσεις. Ξέρω πως εσύ το θεωρείς ΝΕΠ εγώ διαφωνώ ειλικρινά μακάρι να έχεις δίκιο εσύ. Εκει λοιπόν βρίσκεται το πρόβλημα και όχι στους συντρόφους στην Κολομβία. Είδες στο είπα... Ούτε Συνασπίσμός ούτε Δαμανάκη ούτε ...εσωτερικό.... ΟΥΦΦΦΦ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    13. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣQ
      Λες πάλι τα "δικά σου" και τίποτε που να σχετίζεται με το στρατιωτικό αδιέξοδο του Κολομβιάνικου ένοπλου αγώνα, που αναγκαστικά οδήγησε κ σε πολιτικό αδιέξοδο.
      -Για τα υπόλοιπα που λες τώρα, τί να σχολιάσω;
      -Πως εγώ ποτέ δεν μίλησα για ΝΕΠ στην Κούβα, γιατί είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η ΝΕΠ της ΕΣΣΔ ως υποχώρηση για την μελλοντική δυνατότητα σοσιαλιστικής οικοδόμησης, με την υποχώρηση για σωθεί "οτιδήπουτε αν σώζεται"; (άσχετα αν κ στις δύο φορές είναι λογικά τεκμηριωμένο)
      -Πως η Βενεζουέλα δεν έχει καμμία δουλειά με την Κολομβία;
      -Πως "ράβδος εν γωνία" δεν σημαίνει πως βρέχει;
      -Τί;

      Διαγραφή
    14. ΟΚ. TRASH αυτά ήθελα να γράψω. Να συμπληρώσω μόνο πως άλλες οι συνθήκες τον ΟΚΤΩΒΡΗ του 1944.. άλλες σήμερα πολύ χειρότερες για τους συντρόφους στην Κολομβία. Καλό βράδυ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Ευστοχη η παρατηρηση.Όντως ο farc ειναι σε μεταβαρκιζιανη κατασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.