Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

O «λιμός» της Ουκρανίας και η φασιστική προπαγάνδα #3

...Συνέχεια από το προηγούμενο:

Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα δεν το βάζει κάτω

Πάνω από τριάντα χρόνια αργότερα, η σκυτάλη περνά στον Ρόμπερτ Κόνκουεστ με το ογκώδες βιβλίο «Harvest of Sorrow» (Συγκομιδή της Θλίψης), 408 σελίδων παρακαλώ, που εκδόθηκε το 1986 στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής υστερίας της κυβέρνησης Ρίγκαν στις ΗΠΑ. Ο Κόνκουεστ ήταν εντεταλμένος ειδικής «ερευνητικής ομάδας» του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να οργανώσει την αντισοβιετική και αντικομμουνιστική προπαγάνδα το 1948. Στο πόστο αυτό έμεινε μέχρι το 1956, για να συνεχίσει ως «ανεξάρτητος ιστορικός».

Μια από τις πηγές του Κόνκουεστ (που καταλαμβάνει τις 55 από τις 237 αναφορές του 12ου κεφαλαίου του βιβλίου του, που αναφέρεται στο λιμό) ήταν το δίτομο βιβλίο με τίτλο «Οι μελανές πράξεις του Κρεμλίνου» (The Black Deeds of the Kremlin). Το βιβλίο αυτό γράφτηκε το 1953 (είκοσι χρόνια μετά τα γεγονότα) από Ουκρανούς αντισοβιετικούς μετανάστες στο Τορόντο του Καναδά.

Στον πρώτο τόμο του βιβλίου αυτού διαβάζουμε μαρτυρίες μεταναστών που παρουσιάζουν τη «σοβιετική τρομοκρατία» χειρότερα από τη ναζιστική. Η τελευταία δε φαίνεται να τους ενοχλούσε ιδιαίτερα. Για την ακρίβεια, αυτή φαίνεται να βοήθησε στην… «αποκάλυψη του λιμού»! Για παράδειγμα, στη σελ. 283 του βιβλίου αυτού διαβάζουμε τα εξής αποκαλυπτικά:

«Το χωριό Ριάζκα βρίσκεται στην άκρη της επαρχίας Πόλταβα… Ηταν πολυπληθές πριν από το λιμό του 1933, με 9.000 άτομα. Πολλοί απ’ αυτούς πέθαναν εκείνο το μοιραίο έτος κι ο κόσμος συχνά αναρωτιόταν πόσοι ήταν συνολικά. Ηταν αδύνατο να το μάθουμε αυτό κατά τη διάρκεια της ρωσικής εξουσίας, όμως όταν ήρθαν οι Γερμανοί, μία ενδελεχής έρευνα αποκάλυψε ότι συνολικά έφτασε στον τρομακτικό αριθμό των 3.441 ατόμων. Οι μεγαλύτεροι του χωριού πήραν άδεια από τις γερμανικές αρχές να στήσουν ένα μνημείο για τα θύματα του λιμού. Το μεγάλο μνημείο χτίστηκε το 1942 στο σημείο που το 1933 ορθωνόταν μία εκκλησία. Στο επάνω μέρος του, τοποθετήθηκε ένας τεράστιος δρύινος σταυρός που έφερε την επιγραφή “Στη μνήμη των 3.441 θυμάτων του μπολσεβίκικου καθεστώτος το έτος 1933”. Τότε, την Κυριακή της Πεντηκοστής εκείνου του έτους, έγινε ένα μαζικό μνημόσυνο που το παρακολούθησαν όλοι οι χωρικοί. Υπήρξαν πολλοί ομιλητές μετά τον εκκλησιασμό, όμως η πιο σπαρακτική ομιλία ήταν από μία δασκάλα που έκανε περίπου 5.000 ανθρώπους να κλάψουν και ορισμένους να λιποθυμήσουν».
Δηλαδή, τη στιγμή που οι γερμανοί ναζίδες αποδεκάτιζαν τον κόσμο στην Ουκρανία, με το πογκρόμ να έχει ξεκινήσει από το Φθινόπωρο του 1941, με 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς να οδηγούνται στο θάνατο, στο χωριό Ριάζκα οι κάτοικοι, αντί να κάνουν αντίσταση, έχτιζαν μνημεία για τα θύματα του σταλινισμού, ο αριθμός των οποίων αποκαλύφθηκε επί γερμανικής κατοχής! Αν αυτό δεν είναι πλήρης διαστροφή της ιστορικής αλήθειας, πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί;

Ενας συνεργάτης των Γερμανών θυμάται… 

Στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής υστερίας της εποχής εντάσσεται και το μικρό (μόλις 67 σελίδες) βιβλίο «Ο ένατος κύκλος: Στη μνήμη των θυμάτων του λιμού του 1933», ενός Ουκρανού ονόματι Ολέξα Γουόροπεϊ, που έφυγε από την Ουκρανία για το Μόναχο και στη συνέχεια για τη Βρετανία, μετά τον πόλεμο. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1983 από το Ινστιτούτο Ουκρανικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Με το κύρος του βρετανικού πανεπιστημίου, ο Γουόροπεϊ, που δηλώνει ότι εργαζόταν σαν αγρονόμος σε Μηχανοτρακτερικό Σταθμό, βγάζει την αντικομμουνιστική χολή του.

Ο Γουόροπεϊ, στις σελ. 16 και 17 του βιβλίου του περιγράφει εν συντομία τις εντυπώσεις του τη δεκαετία του ‘30. Ωστόσο, μεταπηδά στο 1948, αναφέροντας ότι βρίσκεται στο Μόναχο, στο κέντρο διέλευσης (τράνζιτ) εκτοπισμένων από την Ουκρανία. -Μήπως ήταν άτομα που συνεργάστηκαν με τους ναζί και την κοπάνησαν μετά τον πόλεμο; Αυτό το ερώτημα θέτει ο καθηγητής Τζον Ράιαν του πανεπιστημίου του Γουίνιπεγκ, σε επιστολή του στον Μπράιαν Ντίξον του σχολικού συμβουλίου, στις 23 Γενάρη του 1984, σύμφωνα με τον Ντάγκλας Τοτλ στο βιβλίο του «Απάτη, Πείνα και Φασισμός. Ο μύθος της ουκρανικής γενοκτονίας, από τον Χίτλερ στο Χάρβαρντ», που αναφέραμε παραπάνω. Τίποτα το περίεργο, καθώς ο Τοτλ αποκαλύπτει ότι το βιβλίο αυτό πρωτοεκδόθηκε το 1953 από τη νεολαία της φασιστικής οργάνωσης των Ουκρανών Εθνικιστών του Μπαντέρα!

Ψάξαμε λίγο και εξακριβώσαμε από την online εγκυκλοπαίδεια για τους Ουκρανούς στη Βρετανία, ότι όντως ο Γουόροπεϊ, μετά την εισβολή των Ναζί στη Σοβιετική Ενωση τον Ιούνη του 1941, έφυγε από την Ουκρανία για τον Βόρειο Καύκασο. Το Φθινόπωρο του 1942 επέστρεψε στην Ουκρανία και εγκαταστάθηκε στο χωριό Βορονόνιτσι στην επαρχία Βινίτσια. Το 1944 -μας πληροφορεί η εγκυκλοπαίδεια- έφυγε μαζί με τη γυναίκα του για τη Δύση, όπου διέμενε σε διάφορα κέντρα εκτοπισμένων.

«Ολως τυχαίως», η επαρχία Βινίτσια απελευθερώθηκε από το σοβιετικό στρατό τον Μάρτη του 1944. Δηλαδή, ο Γουόροπεϊ το ‘σκασε για τη Γερμανία όταν οι Ναζί υποχωρούσαν. Προσέξτε: η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε τον Μάη του 1945. Το 1944 ο Γουόροπεϊ πήγε στη ναζιστική Γερμανία, όχι στη Γερμανία μετά την απελευθέρωση. Το πιθανότερο είναι να το έσκασε μαζί με τα γερμανικά στρατεύματα που υποχωρούσαν! Γιατί άραγε; Σας αφήνουμε να κάνετε τις υποθέσεις σας (τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια…).

Ναζιστικές μαζικές εκτελέσεις στην Ουκρανία
Ο Γουόροπεϊ, που έγραψε ιστορίες απείρου κάλλους για το λιμό (θα διαβάσετε παρακάτω), δεν έγραψε ούτε μια αράδα για τη ναζιστική κατοχή της χώρας του! Στην επαρχία Βινίτσια, που έζησε επί γερμανικής κατοχής, μαθαίνουμε από το Ινστιτούτο Ουκρανικών Ερευνών του Χάρβαρντ ότι πάνω από 200.000 κάτοικοι σκοτώθηκαν από τους Ναζί μεταξύ Σεπτέμβρη 1941 και Απρίλη 1942. Οι Ναζί έκαναν απίστευτες φρικαλεότητες, μη διστάζοντας να εκτελέσουν, στις αρχές του ’42, 1.800 ασθενείς ενός ψυχιατρείου. Εχτισαν 18 στρατόπεδα συγκέντρωσης σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου. Εξήντα μία χιλιάδες (αρ:61.000!!!) άτομα της περιοχής εκτοπίστηκαν από τη Βινίτσια και στάλθηκαν στη ναζιστική Γερμανία για να δουλέψουν ως σκλάβοι στα στρατόπεδα εργασίας.

Ωστόσο, στη βιογραφία του Γουόροπεϊ από την online εγκυκλοπαίδεια που αναφέραμε παραπάνω, δεν μπορούμε να βρούμε ούτε ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις του από την περίοδο που ζούσε στη Βινίτσια επί γερμανικής κατοχής! Το μόνο που έγραψε είναι το βιβλίο με τίτλο Yasyr (Tatar Captivity; Augsburg, 1947), που σύμφωνα με τη βιογραφία περιγράφει τη ζωή των Ουκρανών που εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα εργασίας της Γερμανίας. Αυτό ήταν όλο. Δυστυχώς, δεν κατορθώσαμε να βρούμε το βιβλίο αυτό, αλλά ό,τι κι αν γράφει, το γεγονός είναι ότι ο Γουόροπεϊ δεν έγραψε τίποτα για τις ναζιστικές φρικαλεότητες στη χώρα του. Πώς να γράψει, άλλωστε, όταν ο ίδιος το έσκασε στη ναζιστική Γερμανία με την απελευθέρωση;

Συνεχίζεται...

2 σχόλια:

  1. Trash
    Ασχετο με την αναρτηση αλλα ενδιαφερον απο πολλες αποψεις https://kosmodromio.gr/2021/04/28/%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%84%ce%bf/
    Lunacharsky

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Lunacharsky:
    Πολύ ενδιαφέρον πράγματι, και με πολλά στοιχεία.
    Θα γίνει αναδημοσίευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.