Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Οι ανιστόριτοι και ο "Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας"

Πολύ σπέκουλα έπεσε με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει τις μουσουλμανικές λειτουργείες στο μουσείο που στεγάζεται στο πρώην τζαμί, πρώην ορθόδοξο και πρώην καθολικό ναό που χτίστηκε το 537 μχ από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιουστινιανό με την ονομασία "Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας".

Fun fact: Δεν χτίστηκε σαν "ορθόδοξος" ναός καν, αφού την περίοδο της κατασκευής του δεν είχε γίνει ακόμη ο διαχωρισμός της "ελληνορθόδοξης" από την "Ρωμαιοκαθολική" εκκλησία.

Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ ορισμένα πράγματα.
Ο καθένας μπορεί να κρίνει πολιτικά την ενέργεια αυτή, τόσο με βάση την συμβολική και ευθεία προσβολή της Κεμαλικής κληρονομιάς (γιατί περί αυτού πρόκειται από πλευράς Ερντογάν), όσο και με βάση την θρησκευτική σκοταδιστική αντίληψη που διέπει την όλη ενέργεια της μετατροπής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε "ιδιοκτησία" μιας συγκεκριμένης θρησκείας. Το εάν αυτή είναι ο μουσουλμανικός σουνιτισμός (συγκεκριμένα) ή οποιαδήποτε άλλη, καθόλου δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει κανέναν ορθολογικό άνθρωπο.

Τα παραπάνω βέβαια καθόλου δεν αναιρούν την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στο έδαφος της, ή το δικαίωμα της να παίρνει αποφάσεις που αφορούν την ίδια της την χώρα. Γιατί αυτό ακριβώς αφορά η συζήτηση αυτή στην Ελλάδα.

Κανείς λοιπόν δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει στην Τουρκία το τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει εντός της επικράτειας της. [1]
Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ρωσσία, ούτε η "χριστιανική" (από πότε αλήθεια;) Ευρώπη, που την τελευταία φορά που κλήθηκε να προστατέψει τους χριστιανούς της ανατολής κατέληξε να καταλάβει και να καταστρέψει την πρωτεύουσα τους (για όσους ξεχνούν πως η "άλωση της Πόλης" δεν έγινε το 1453 αλλά το 1204).

Αλλά η σπέκουλα των ανιστόριτων δεν σταματάει εδώ. Μέχρι για "δεύτερη άλωση" ακούσαμε (αν και έχουν προηγηθεί ήδη δύο όπως προείπαμε, άρα ή 3η είναι, ή τίποτα).

Το γεγονός πως το συγκεκριμένο κτίσμα λειτουργούσε σαν τέμενος από το 1453 έως και το ...1934, δηλαδή για πέντε σχεδόν αιώνες μέχρι να την κάνει μουσείο ο (τρισκατάρατος για τον ελληνικό εθνικισμό Κεμάλ Ατατούρκ) μοιάζει σαν ένα καλά κρυμένο μυστικό, που όλοι γνωρίζουμε αλλά κανείς δεν τολμά να το επισημάνει, αφού θα βρεθεί στην δύκολη θέση να πρέπει να αποδώσει και τα εύσημα για αυτό στον ...Κεμάλ, που αν τώρα έχουμε "νέα άλωση" τότε πα να πει πως αυτός ανέτρεψε τα αποτελέσματα της προηγούμενης. Πιασ'τ'αβγό και κούρεφτο δήλαδη σύμφωνα με την εθνική μας μυθοπλασία που από όπου και να την πιάσεις, εδώ μαδάει....

Επίσης η ελπίδα του ελληνικού εθνικισμού για διεθνή κατακραυγή στην Τουρκία λόγω της επικείμενης (και καλά) καταστροφής των τοιχογραφιών του ναού από τους "βάρβαρους μουσουλμάνους" είχε και αυτή πολύ κοντά ποδάρια. Σίγουρα πολλοί "ελληνοθόδοξοι" θα το έλπιζαν κάτι τέτοιο, αλλά μάλλον θα μείνουν με την όρεξη καθώς το μενού έχει γλαρόσουπα:
Στο πλαίσιο των εξελίξεων, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet με δημοσίευμά της, προαναγγέλλει την κάλυψη των αγιογραφιών με ειδική τεχνολογία και φωτισμό.
Η πρώτη προσευχή θα διαβαστεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της τέλεσης των λειτουργιών, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες θα καλύπτονται με κουρτίνες, οι οποίες θα ανοιγοκλείνουν με ειδικό μηχανισμό. Παράλληλα, στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά, τα οποία θα φωτίζονται, με τέτοιο τρόπο, ώστε η αντανάκλαση του φωτός να "καλύπτει" τις αγιογραφίες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αγία Σοφία πρόκειται να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της λόγω της ιστορικής της αξίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε επανειλημμένα πως "Η Αγία Σοφία είναι ανοιχτή προς όλους, όπως πάντα, Μουσουλμάνους και μη" (άρα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και ως μουσείο τις ώρες που δεν θα λειτουργεί σαν ναός; Τελικά μόνο χαζός δεν φαίνεται ο Ρεντζέπ-Νταγίπ). 
[...] [2]
Από ότι φαίνεται λοιπόν, η "τρομερή τούρκικη πρόκληση" δεν συνίσταται μάλλον σε τίποτε παραπάνω από αυτό που ζήταγε πριν κάποιο καιρό και η ελληνορθόδοξη εκκλησία, όταν είχε ανοίξει την συζήτηση για την τέλεση ορθόδοξων λειτουργειών στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να πάνε και ακόμη παραπέρα...  

Θα κλείσουμε το άρθρο με μια αναφορά (που πραγματικά έχει πλάκα) στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, την "Αγιά-Σοφιά" (φωτό μακέτας επάνω).
-Τους "μιναρέδες" δεν τους πρόσεξε κανένας από όσους φωνασκούν σήμερα;
Θέλω να πω, κατανοούμε πως ακόμη και στην δική μας (την ελληνική εννοώ) συλλογική συνείδηση, το συγκεριμένο κτήριο έχει περάσει με την μορφή του τεμένους[3], ή θα κάνουμε το παγώνι και σε αυτό;

Λήξη συναγερμού λοιπόν, και ας αντισταθούμε για μια ακόμη φορά στο εθνικιστικό δηλητήριο[4], την  ώρα που και πάλι οι κρατούντες μας, μας παίρνουν τα μέτρα για το επόμενο "κοστουμάκι"...
___________
[1]'Οπως κανείς δεν ζήτησε τα ρέστα από την Ελλάδα για το τι απέγιναν τα υπέροχα τζαμιά των Σερρών, της Δράμας, των Ιωαννίνων...
Στάβλοι, ουρητήρια και ερείπια παρεπιπτόντος...
[2]Αγιά Σοφιά: Έτσι θα καλυφθούν οι αγιογραφίες
[3]Φυσικά οι μιναρέδες σήμα-κατατεθέν του κτηρίου, κατασκευάστηκαν μετά την μετατροπή του σε τζαμί. Σαν ορθόδοξος ή καθολικός ναός, εννοείται πως δεν είχε...
Αποκαστάσταση με ...photoshop!
[4]Ο ελληνικός και ο τούρκικος εθνικισμός υπάρχουν και λειτουργούν τόσο συμπληρωματικά όσο και συμβιωτικά μεταξύ τους, καθώς ο ένας δίχως τον άλλον δεν θα είχε τρόπο (ή ακόμη και λόγο) ύπαρξης. Συνεπώς αλληλοτροφοδοτούνται μέχρι να μας θάψουν όλους...

6 σχόλια:

  1. Η πρώτη εν μερει καταστροφη της αγιας σοφιας έγινε όχι απο τουρκους αλλά από ελληνες στην περιφημη σταση του Νικα.
    Αν διαβασει κάποιος προσεκτικα θα δει οτι η εν λόγω σταση λιγη σχεση ειχε με τις ομαδες του ιπποδρομου και τους οπαδους τους οπως μας ελεγαν στο σχολειο.Η όλη φαση δεν ηταν μπαχαλα καποιων συνδεσμιτων της εποχης ,αλλα μάλλον μια εξεγερση εναντια στη θεοκρατια κ τον βυζαντινο δεσποτισμο για αυτο κ η επιθεση στα συμβολα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      και η μεγάλη καταστροφή έγινε από τους σταυροφόρους, τόσο μεγάλη που το "καλύτερα σαρίκι τούρκικο παρά σκούφια λατινική" ήταν εξαιρετικά δημοφιλές για 200 χρόνια μετά. Αλλά αυτό πρέπει να διαγραφεί από την συλλογική μας μνήμη.
      Δεν ταιριάζει βλέπεις με το "ανήκομεν εις την δύσην"

      Διαγραφή
    2. Δύο Εθνικισμοί που ο ένας θρέφει τον άλλον σύμμαχοι και οι δύο στο ΝΑΤΟ απο την ίδρυση του. Εβαλαν όλοι τις διαφορές τους κάτω απο το χαλί γιατί είχαν κοινό αντίπαλο την ΕΣΣΔ και τον Μπολσεβικισμό. Οταν ολοκληρώθηκε η ανατροπή του Σοσιαλισμού άρχισαν να βγαίνουν οι διαφορές τους στην επιφάνεια έτσι γίνεται πάντα. Το ζήτημα είναι οι λαοί των δύο χωρών να δούνε τον πραγματικό ένοχο βάζοντας μπροστά την δική τους εξουσία που θα ξηλώσει το καπιταλιστικό κέρδος και με τον ορθολογισμό και την επιστήμη θα αρχίσουν να παραμερίζουν τους ..εκπροσώπους του Γιαχβέ στην Γη.... Τώρα τη σχέση έχει η Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία με την Ελλάδα αυτά είναι ...λεπτομέρειες..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες σκεφτόμουν το ίδιο πράγμα: " Μα καλά ρε παιδιά, τόσους αιώνες ήταν τζαμί...".
    Τέλος πάντων, τα ενδεχόμενα είναι 2, μάλλον...
    Το πρώτο ότι πλέον την κάνουν την ιστορία ότι τους συμφέρει έτσι κι αλλιώς, οπότε το να την μπλέξουν με λίγη ή πολύ προπαγάνδα είναι εύκολο, αφού η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν έχει διδαχθεί ούτε την πολύ πρόσφατη ή την έχει "διδαχθεί" όπως γουστάρουν οι αστοί.
    Το δεύτερο, είναι ότι οι ευαισθησίες των αστών άλλαξαν ριζικά τα τελευταία 80 χρόνια, και πλέον δεν μπορούν να ανεχτούν την σκύλευση των μνημείων του ανθρώπινου πολιτισμού, τον οποίο σέβονται τόσο πολύ και έχουν τόσο μεγάλο νταλκά να προστατεύσουν (εδώ γελάμε)!

    Σταλινοφρουρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια η ονομασία του τζαμιού στη Σαλονίκη που είχε στεγαστεί το θρυλικό τσονταδικο,"Αλκαζάρ" έως τις αρχές της δεκαετίας του 90? IRA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @IRA:
    Χαμζά Μπέη Τζαμί

    Read more at: https://parallaximag.gr/thessaloniki/chartis-tis-polis/o-chartis-tis-polis-to-alkazar-eleo-metr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.