Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Ταξική οργάνωση!

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ για την δραστηριότητα κανενός ιδιώτη επιχειρηματία. Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιο τρόπο θα κινηθούν»! Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Θεοδωρικάκου, όταν τον ρώτησαν, αν το κράτος μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζόμενων με την εκ περιτροπής εργασία.

Για κάποιον που στα νιάτα του παρίστανε τον κομμουνιστή και πήδηξε τα χαντάκια ένα-ένα, για να καταλήξει στην αγκαλιά του Μητσοτάκη, ως επικεφαλής της καμπάνιας του για την αρχηγία της ΝΔ και μετά για την πρωθυπουργία, ο… μπλαζέ κυνισμός είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Πασιχαρής ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος-τηλεπλασιέ-υπουργός Μπουμπούκος, συνεχάρη το συνάδελφό του από το βήμα της Βουλής: «Στην ερώτηση “εάν θα παρέμβει νομοθετικά το κράτος να ρυθμίσει πώς θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις“, απήντησε το προφανές, ότι “στο σύστημα που έχουμε, που μάλιστα λέγεται καπιταλισμός, το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει νομοθετικά στο πώς θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις“. Και απαντώ: “και ευτυχώς“».

Θα μπορούσε να τους υπενθυμίσει κάποιος την εργατική νομοθεσία, που επιβάλλει στο κράτος παρεμβάσεις στη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας. Τι είναι, όμως, η εργατική νομοθεσία; Είναι το αποτέλεσμα της ταξικής πάλης αποκρυσταλλωμένο στο θεσμικό επίπεδο. Οι εργατικοί αγώνες φέρνουν κατακτήσεις που περνούν στην εργατική νομοθεσία. Τις χαρακτηρίζουμε συνήθως κατακτήσεις προστασίας των εργαζόμενων, αλλά θα ήμασταν πιο ακριβείς, αν τις χαρακτηρίζαμε μέτρα περιορισμού της ασυδοσίας των καπιταλιστών.
Γιατί και η πιο προοδευτική εργατική νομοθεσία δεν καταργεί τη βασική εκμεταλλευτική σχέση, τη σχέση κεφαλαίου-εργασίας.

Η ίδια η εργατική νομοθεσία είναι ένα δυναμικό μέγεθος. Διευρύνεται ή σμικρύνεται ανάλογα με το πόσο δυνατή και αποτελεσματική είναι η ταξική άμυνα των εργατών. Καμιά κατάκτηση μέσα στον καπιταλισμό δεν είναι κατοχυρωμένη.

Ξέρουμε πολύ καλά τι έχει συμβεί την τελευταία δεκαετία, τη δεκαετία των Μνημονίων. Σαρώθηκαν κατακτήσεις δεκαετιών. Ο κατώτατος μισθός από 715 ευρώ έπεσε στα 586, για ν' ανέβει πέρυσι στα 650. Οι συντάξεις καταβαραθρώθηκαν. Οι εργασιακές σχέσεις έγιναν λάστιχο. Η πλήρης απασχόληση βαφτίζεται μερική, για να πληρώνουν οι καπιταλιστές τις μισές ασφαλιστικές εισφορές κτλ. κτλ.

Αρα, ξέρουμε πολύ καλά τι πρόκειται να συμβεί από τώρα και μετά, καθώς ο παγκόσμιος (και ο ελληνικός) καπιταλισμός μπαίνει σε ένα νέο κύκλο βαθιάς κρίσης, που η πανδημία του κοροναϊού επιτάχυνε την εκδήλωσή της και την κάνει πιο βαθιά.

Η κεφαλαιοκρατία θα επιτεθεί στην εργατική τάξη με μεγαλύτερη μανία, προκειμένου να της φορτώσει τα βάρη της κρίσης και να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για περισσότερα κέρδη.

«Καπιταλισμό έχουμε», μας λένε κυνικά οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι πρώτες συνέπειες ήδη φάνηκαν στη διάρκεια της καραντίνας. Προνοιακό επίδομα για μια μερίδα εργατών και εργαζόμενων, δισεκατομμύρια «αβάντες» στους καπιταλιστές, χιλιάδες απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία (με το μισό μισθό) για τους υπόλοιπους.

Τα αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Και θα πολλαπλασιαστούν καθώς η κρίση θ' αρχίσει να βαθαίνει. Η ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ είναι η προϋπόθεση για να υπάρξει ταξική αντίσταση στην πανδημία των αντεργατικών μέτρων.
Πηγή: Κόντρα

14 σχόλια:

  1. Ο Θεοδωρικάκος είπε πραγματικά αυτό που ισχύει. Εχουμε Καπιταλισμό έτσι δουλεύει δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο θα μοιράζουμε στο λαό ψίχουλα. Τίμια ταξική απάντηση απο ένα εκπρόσωπο της Αστικής τάξης. Το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτούς που δηλώνουν πως είναι ενάντια σε όλα αυτά και προσπαθούν να εγκλωβίσουν το λαό με οπορτουνιστικά παραμύθια ότι με πολιτικά μέτωπα και ενδιάμεσα στάδια μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του και ..κάποτε... θα έρθει σοσιαλισμός.... δηλαδή ποτέ. Ο Λαός πράγματι μπορεί να βελτιώσει την ζωή του και να αποσπάσει ορισμένα πράγματα απο την αστική τάξη που πάντα είναι προσωρινά με ένα και μόνο τρόπο. Με τον αγώνα του μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θα διεκδικεί όλα αυτά δεν θα εγκλωβίζεται σε εναλλαγές κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού και θα έχει στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους. Αυτή είναι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ την οποία οι Κομμουνιστές βάζουμε στην Ιδεολογική πάλη μέσα στη ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που χωράμε όλοι με μοναδικό κριτήριο το ΤΑΞΙΚΟ. Οσο για το ποιός ήταν Κομμουνιστής και ποιός δεν ήταν πριν το 1991.... και πως γινόταν η διαπαιδαγώγηση μετά απο δεκαετίες ιδεολογικών στρεβλώσεων τις απόψεις μου τις ξέρεις TRASH να μη τα γράφω πάλι. Την καλημέρα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεοδωρικάκος ανέλαβε Γραμματέας της ΚΝΕ το 1989 όταν αποχώρησε η Αριστερίστικη Τροτσκιστική ομάδα με τον Γράψα που τάχα διαφωνούσαν με την δημιουργία του συνασπισμού... και την συμμετοχή σε κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού. Ο Θεοωδορικάκος αποχώρησε το 1991... με την δεξιά οπορτουνιστική ομάδα. Δεξιός και Αριστερίστικος οπορτουνισμός σε φαινομενικά αντίθετους ρόλους το 1989 1991 30 χρόνια μετά σε κοινή πορεία με μοναδικό στόχο το ΚΚΕ και την αποκατάσταση των επαναστατικών του χαρακτηριστικών. Τα συμπεράσματα βγάζουν μάτια ειδικά μετά το 2012.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ταξική οργάνωση σύμφωνα με την κόντρα

    https://m.youtube.com/watch?v=lj3VkFVy9Uc

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Προλεκαλτ:
      ΟΚ, καλό το καλαμπούρι με τους "αναρχοχοτζικούς", αλλά από το ρεζουμέ του κειμένου, δύσκολα θα βρει πράγματα να διαφωνήσει κάποιος.
      Όπως έλεγε και μια ψυχή, τρία πράγματα χρειαζόμαστε:
      Οργάνωση, οργάνωση και πάλι οργάνωση...

      Διαγραφή
    2. Κοίτα, δεν θέλω να μπω στην ουσία του κειμένου, αλλά εγώ δεν έχω ακούσει να έχουν οργανώσει οι συγκεκριμένοι καμμιά λαϊκή διεκδίκηση. Μπορεί να κάνω λάθος βέβαια, αλλά δεν έχω αντιληφθεί κάτι. Αν με πείσει κάποιος ότι κάνω λάθος, θα παραδεχτώ με όλη μου την ειλικρίνεια.

      Και βέβαια, μου φαίνεται κάπως αστείο να μεταχειρίζονται οι συγκεκριμένοι την λέξη οργάνωση, με την μαρξιστική της έννοια, ενώ δεν έχουν καμμιά επαφή με το ταξικό εργατικό κίνημα (τουλάχιστον εγώ δεν γνωρίζω να έχουν -- αν κάνω λάθος, δεκτή η όποια διόρθωση).

      Μετά θυμήθηκα και τα λόγια του παππού Καρόλου που έλεγε ότι η αναζήτηση της αλήθειας αποσπασμένη από την πράξη, είναι καθαρός σχολαστικισμός... Ε, δεν ήθελε και πολύ για να αποκτήσω ειρωνική διάθεση προς το κείμενο.

      Προλεκαλτ

      Διαγραφή
    3. @Προλεκαλτ:
      Εγώ πάλι όταν αναδημοσιεύω κάποιο κείμενο, ασχολούμαι με το τι λέει και μόνον με αυτό.
      Αν συμφωνώ, το αναδημοσιεύω γιατί θρωρώ πως είναι καλό να ακουστεί.
      Όχι για να κάνω διαφήμηση στους συγγραφείς τους, ούτε για να πιάσω κουβέντα για αυτούς.
      (http://fadomduck2.blogspot.com/p/blog-page_30.html).
      Από εκεί και πέρα, καλή είναι η πλάκα, αλλά να μην χάνουμε κ την ουσία...
      Υ.Γ.
      Σε κουβέντα για την δράση (θετική ή αρνητική) της "Κόντρα" (κ της ΣΑΚΕ παλιότερα) δεν θέλω να μπω, για συγκεκριμένους και ευνόητους λόγους προσωπικής πολιτικής ηθικής.

      Διαγραφή
    4. Σημασία δεν έχει ποιος το γράφει, αλλά για ποιον το γράφει και με ποιον σκοπό. Αν το κείμενο γράφτηκε για να το διαβάσει κανένας εργάτης σε κάνα γιαπι, με σκοπό να οργανωθεί στο σωματείο του, τότε πάω πάσο. Αλλιώς είναι φουμαρα.

      Προλεκαλτ

      Διαγραφή
    5. @Προλεκαλτ:
      Η δική μου οπτική είναι η εξής:
      Δεν με ενδιαφέρει για ποιόν (απότερο ίσως) λόγο μπορεί και να γράφτηκε αλλά ακριβώς πως παρακινεί έναν εργάτη που θα το διαβάσει εδώ να γραφτεί στο σωματείο του...

      Διαγραφή
    6. Το σχόλιο μου δεν πήγαινε σε εσένα, εσύ ούτως ή άλλως είσαι προλετάριος, και απ'ότι έχω καταλάβει συνδικαλιζεσαι κιόλας.
      Το σχόλιο μου ήταν απλά χιουμοριστικό και καπάκι αναρωτήθηκα αν οι συγκεκριμένοι που γράφουν για το ταξικό κίνημα, έχουν έστω και κάποια, μικρή έστω, επαφή με το οργανωμένο ταξικό κίνημα.
      Αυτό.

      Προλεκαλτ

      Διαγραφή
    7. @Προλεκαλτ:
      Δεν είναι μυστικό, είμαι εδώ 20 περίπου χρόνια οργανωμένος στους εμποροϋπάλληλους, με μια παρένθεση που δούλευα οικοδομή, οπότε και πήγα για λίγο στους οικοδόμους...

      Διαγραφή
  4. Και κάτι που ξέχασα: Δεν ζήτησα από σένα να μου πεις για την κόντρα ή την σακε παλιότερα. Ασφαλώς, σέβομαι τις ευαισθησίες σου. Λέω για όποιον μπορεί να πει κάτι.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και πεταγομαι άκομψα στη κουβέντα διαφωνώ σε πολλά με την κόντρα και θα κουράσω να τα γράψω.Όπου όμως έχω πετυχει ανθρώπους απο την κόντρα ήταν συζητησιμοι ,μάχιμοι και " ξηγημένοι".Mπορεί να ακουστεί απολιτικο αυτό αλλά για μένα έχει πια πιο μεγάλη σημασία απο το τι ακριβώς εννοουσε ο τάδε κλασσικος πριν εκατό χρόνια.Ίσως να το βλέπω και στραβά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα το παραδέχτηκα κιόλας ότι δεν τον ξέρω καθόλου το χώρο τους, για αυτό είπα ότι είμαι δεκτικός σε κάθε διόρθωση. Μπορεί να ισχύει και αυτό που λες εσύ, δεν είμαι απόλυτος.

      Προλεκαλτ

      Διαγραφή
  6. Το τι έλεγαν και εννοούσαν Εγκελς Μάρξ και Λένιν έχει τεράστια σημασία για τους Κομμουνιστές την εργατική τάξη και τον λαό για να κατανοήσουν την φύση του Καπιταλισμού για να τον ανατρέψουν και να οικοδομήσουν τον Σοσιαλισμό που θα ξηλώσει το Καπιταλιστικό κέρδος. Την μεγαλύτερη σημασία έχει η ΕΝΟΤΗΤΑ στη λύση και όχι στο πρόβλημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.