Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Η «κοινή γνώμη» καταρτίζεται

-Εσείς το ξέρατε, ότι ένας φίλος στο φέισμπουκ είναι κάποιος
που στο φέισμπουκ είστε φίλοι και βλέπετε φωτογραφίες,
κείμενα, βίντεο, τα γενέθλιά σας, αλλά αν θέλετε δεν του τα
δείχνετε αυτά, γιατί μπορείτε να επιλέξετε;
Μεγάλο σασπένς παρουσιάζει το σήριαλ του επιδόματος για τους επιστήμονες.
Από το πρώτο επεισόδιο, της 20/3, η παραγωγή είδε ότι πιάνει καλούς δείκτες τηλεθέασης, κι εκεί που το σενάριο προοριζόταν για τηλεταινία, προέκυψε καθημερινό σε συνέχειες, γεμάτο εκπλήξεις και σεναριακές ανατροπές. Θα τραβήξει, μάλιστα, μέχρι το «πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου», σύμφωνα με τα κουτσομπολιά, και ίσως να ακολουθήσει και συνέχεια! Ωστόσο το ενδιαφέρον και η ένταση παραμένουν αμείωτα στους θεατές, με πλήθος προγνωστικών για την εξέλιξη του δράματος και το φινάλε. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν, ότι το μήλον της έριδος (τα λεφτά!) ανήκει στη σφαίρα των καθαρών ιδεών, και ότι πρόκειται μόνο για σεναριακό εφεύρημα προκειμένου να υπάρχει πλοκή. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι, στο τέλος, το μυστικό θα αποκαλυφθεί μόνο σε όσους θεατές – πιστοποιημένα – δεν κατάφεραν να επιζήσουν κατά τον χρόνο του δράματος, μεταξύ 15/3 – 30/4.

Στο μεταξύ, σε ένα δεύτερο δραματουργικό επίπεδο, το «απρόοπτο» και η «ανατροπή» δεν βρίσκεται στους κύριους ρόλους, τον Σκόιλ Ελικικού και τον Μέτζη του Μεούκτη: Ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι οι μάζες, η «κοινή γνώμη» που πλημμύρισε το διαδίκτυο με φωτογραφίες «σπάζοντας» το επιχειρηματικό και κρατικό απόρρητο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης. Για πρώτη φορά τα προγράμματα αυτά έγιναν κτήμα της αποκαλούμενης «κοινής γνώμης», για πρώτη φορά αποσπάστηκαν από το «μονοπώλιο» του συνηθισμένου πλήθους των ανθρώπων που η γνώμη τους δεν έχει φωνή, που η φωνή τους δεν μετράει, δεν υπολογίζεται στο κατασκεύασμα που ονομάζεται «κοινή γνώμη».
Δημοφιλής είναι και η γκουγκλ…
Διότι τι είναι ένα «μέτζη του μεούκτη» και ένα «σκόιλ ελικικού» μπροστά σε μια ολόκληρη «ευελφάλεια», τι είναι δυο ή και περισσότερες τέτοιες κορακίστικες ανορθογραφίες μπροστά στην μια και μοναδική, διαρκή, επίσημη κορακίστικη ανορθογραφία της πραγματικής ζωής, της προορισμένης για τη γενιά των 700 ευρώ, κατόπιν των 600 ευρώ, ύστερα των 500, των 400, των 300, κατόπιν του ΚΕΑ και, τέλος, ούτε κι αυτού διότι όλοι αυτοί είναι απλώς φιλοξενούμενοι;

Ε να, αυτά είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης που ακούγατε τόσα χρόνια αλλά σας το κρύβανε. Τόσα χρόνια αδιατάρακτης μακαριότητας της «κοινής γνώμης», ακλόνητης βεβαιότητας για την πρόνοια που εξασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση! το ΕΣΠΑ! οι κυβερνήσεις! προς τους απολυμένους, τους άνεργους, όσες και όσους τελείωσαν το σχολείο, τελείωσαν μια σχολή, υπηρέτησαν μια θητεία: Την πρόνοια της «δια βίου μάθησης» για την «κατάρτισή» τους με «σύγχρονες δεξιότητες» απαραίτητες για την «απορρόφησή» τους από την «αγορά εργασίας».

…στο 6ο βήμα κάνετε κλικ στο «Συμφωνώ»
«Κατάρτιση για φθηνό και ευέλικτο, εργατικό δυναμικό», «προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του κεφαλαίου», στις απαιτησεις της «ανταγωνι-στικότητας» και της «κινητικότητας», έτσι το έλεγε αυτό η ιδεοληπτική ξύλινη γλώσσα, αλλά για εμάς, μακρυά από ξύλινες γλώσσες και ιδεοληψίες, δεν είναι παρά ένα ευτράπελο της καραντίνας.

Όσο για τις γενιές της κανονικότητας, αυτές χρόνια τώρα, με επιμέλεια, με βουβό άγχος μην πέσει το ίντερνετ και τους πετάξει έξω η σαδιστική μηχανή, μην τυχόν και πάνε χαμένες οι ώρες των σκόιλ ελικικού, μην τυχόν και η μηχανή ζητήσει κι άλλον προσωπικό χρόνο για απομύζηση, σιωπηλά, μην γίνει θέμα και χαθούν κι αυτά τα 600 ευρώ, και πού να τα ξαναβρεις, και μείνεις μοναχά με τα μόρια. Έμαθες αν άνοιξε καμιά πλατφόρμα; Ανακοίνωσε τίποτα ο Υπουργός; Θα δώσεις «εξετάσεις» για «πιστοποίηση»; Ξέρεις τι είναι μισό μόριο παραπάνω για μια τρίμηνη σύμβαση στο ΑΣΕΠ; Ξέρεις τι είναι μια «πιστοποίηση» παραπάνω στο «βιογραφικό» σου; Χρόνια τώρα, οι γενιές της κανονικότητας, σιωπηρά αντιμέτωπες με τη φτήνια που τις έχουν κοστολογήσει.

…ωστόσο, έχετε δικαίωμα να προσφύγετε, και αυτό ονομάζεται
«προσφυγή». Ούτε ένα ορθογραφικό λάθος.
‘Ωσπου, ξαφνικά, χάρην επιχειρηματικής απληστίας και κυβερνητικής «στήριξης στην επιχειρηματικότητα», περίπου 180.000 μέλη της «κοινής γνώμης» απόκτησαν πρόσβαση σε μια φευγαλέα εικόνα του παρόντος, μια φευγαλέα εικόνα του μέλλοντος της δικής τους φθήνιας και ευελιξίας, και τότε η «τηλεκατάρτιση» προκάλεσε έναν εξίσου φευγαλέο πάταγο. Ίσως, πέρα από το κυβερνητικό ευτράπελο, δεν έγινε αντιληπτό ότι πρόκειται για την κινούμενη άμμο με την οποία είναι στρωμένο απ’ άκρη σ’ άκρη το κοινωνικό έδαφος.

Δεν ήταν «λάθος» της κυβέρνησης, νέας ή παλιάς, η «τηλεκατάρτιση». Το μόνο λάθος της κυβέρνησης είναι που την έφερε στην «κοινή» θέα, στην θέα μιας «γνώμης» που – εντός, βέβαια, των καθορισμένων ορίων της κοινωνικής εμπειρίας της και των κοινωνικών της αυταπατών, και με εφόδιο το κοινωνικό «κύρος» που της δίνει η «μόρφωση» – διαθέτει «φωνή».

Το λάθος ήταν, που δεν άφησε την «τηλεκατάρτιση» να παραμείνει αθέατη στον αθέατο κοινωνικό κόσμο που απεγνωσμένα επιζητά μια θέση, μισή έστω θέση μισθωτής εργασίας, στην διαρκή του περιθωριοποίηση μεταξύ της «κανονικότητας» του σπιτιού, – όπου «μένει» όπως και «έμενε» -, και της «πολυτέλειας» μιας καφετέριας (έχει λεφτά ο κόσμος!), κλειστής τώρα, λόγω του κορονοϊού.

Το μόνο λάθος της κυβέρνησης είναι που έφερε σε κοινή θέα κάτι το άσεμνο, μια απλή προσβολή της δημοσίας αιδούς.
Πηγή: Διέξοδος

6 σχόλια:

  1. Όλα αυτα τα επιδόματα, τα μαθηματα τηλεκατάρτησης, τα βοηθήματα και τα τοιαύτα, δεν ειναι παρά τρικ των αστών για να αποπροσανατολίσουν εναν κοσμο που εχει χασει δουλειες, μεροκάματα και βράζει απο αγανάκτηση.
    Ειναι μια ανυπόφορη και άρρωστη κατασταση κυριολεκτικά!
    Ζω δίπλα με μία οικογένεια 4 ατομων που ο πατέρας, μόλις είχε αρχίζει να χαμογελάει που οι μπετονιέρες είχαν πάρει μπρος εδω και κάποιους μήνες και παράτησε το ντελίβερι που δούλευε αναγκαστικά, μέχρι να αναστηθεί η οικοδομή.
    Με τον πανικό που επικράτησε, του σταμάτησαν πάλι την οικοδομή αλλά το ενοίκιο και οι υποχρεώσεις δεν σταμάτησαν.
    Για να μην πω για εμένα και για άλλους γνωστούς μου που η ανεργία είναι κανόνας και όχι η εξαίρεση.
    Υπάρχη πραγματική οργή και η τηλεκατάρτηση δεν θα πληρώσει το νοίκι.
    Τώρα λένε θα μας απαγορεύσουν και την πρωτομαγιά. Υπομένουμε καραντίνα, απομόνωση, κακομοιριά και τώρα θα μας απαγορεύσουν να διαδηλώσουμε και στο τέλος να αναπνέουμε;
    Θα κάτσουμε να το δεχτούμε και αυτο μωρε;
    Μέχρι πότε θα τρώμε αμάσητη την προπαγάνδα των Χαρδαλοτσιοδραίων και τον τρόμο που διασπείρουν, που σε καμία περίπτωση δεν αναλογεί στη πραγματική διάσταση της γρίπης (γιατι γρίπη είναι, δυνατή και επίμονη μεν, αλλά γρίπη και τίποτα παραπάνω).
    Μέχρι πότε θα μας λένε να κάτσουμε σπιτι να κλαίμε την μοίρα μας και εμείς θα το δεχόμαστε;
    Και άντε, οι άλλοι, τους ξέρουμε, δεν βγαίνανε εξω ούτε στις καλές μέρες για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους.
    Αλλά εμείς;
    Που, οπως εγραψε και ενας φιλος, οι παππούδες και οι πατεράδες μας δεν έπαιρναν χαμπάρι από μεταξικές διώξεις και φυλακές, από ναζήδες, ταγματασφαλίτες και κατοχή, από εμφυλίους, Αηστράτηδες και Γυάρους, που δεν φοβήθηκαν στην πρώτη εγκληματική επταετία του Καραμανλή, που δεν λογάριασαν χούντες και βασανιστήρια, και τώρα... και τώρα κάθομαστε σαν τις κότες μπροστά στον κορωνοϊό, φοβούμενοι για την ζωούλα μας.
    Πότε φοβήθηκαν, ρε, την ζωή τους οι κομμουνιστές; Πότε κλείστηκαν στους τέσσερις τοίχους με τη θέλησή τους; Πότε μάσησαν από εκβιασμούς και φόβους; Πότε βρέθηκαν έτσι πλήρως ενσωματωμένοι στα «κράτη έκτακτης ανάγκης»;
    Το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει αυτήν την εποχή το ΚΚΕ θα ήταν να διοργανώσει μια μεγάλη πορεία, με αίσθημα προσωπικής και συλλογικής ευθύνης πάντα ένεκα και της επιδημίας (ξέρουν αυτοί πώς να το κάνουν, έχουν τον τρόπο), να διαδηλώσει για τα εργασιακά, για τα εκπαιδευτικά, να προτείνει θέματα και πράγματα, να διεκδικήσει δικαιώματα κ.λπ., και σε κάθε περίπτωση να μη φοβηθεί ούτε από απαγορεύσεις ούτε από τίποτα, τονώνοντας μαζί και το φρόνημα του κόσμου, που έχει κλειστεί στα σπίτια του ελπίζοντας στο... άγνωστο.
    Πότε δείλιασαν οι κομμουνιστές, πότε μάσησαν μέχρι τα μπούνια; Για να μας πούνε...

    Σταύρος Ακριτίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Σταύρος Ακριτίδης:
      Μακάρι να ήταν απλά ζήτημα θάρρους, τότε το πρόβλημα θα είχε λυθεί εύκολα.
      Εδώ έχουμε δυστυχώς να κάνουμε με πολύ πιο περίπλοκη κατάσταση (κοινωνικά μιλώντας), πυ σαν τέτοια θέλει κ πολύ προσεκτικούς κ λεπτούς χειρισμούς.
      Προφανώς βέβαια, και η ενδεχόμενη παράταση ή επανάληψη της καραντίνας βάζει και άλλες παραμέτρους στην εξίσωση

      Διαγραφή
    2. H κατάσταση είναι ιδιαίτερη και όπως λέει και ο TRASH, τα πράγματα πρέπει να γίνουν προσεκτικά.
      Η αρχή έγινε σωστά από τα σωματεία, και συνεχίζει με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση κόσμου, αλλά και την αντιμετώπιση του φόβου, της αστικής και κυβερνητικής προπαγάνδας.
      Έτσι πρέπει να γίνεται σε πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο από το οποίο θα μπορούσες να αντλήσεις πείρα. Όπως και στον κανονικό πόλεμο, έτσι και στον ταξικό, πρώτα γίνεται αναγνώριση εδάφους και μετά η επίθεση.
      Το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές έχουν αποδείξει ότι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, και αυτό αποδεικνύουν και τώρα, ενώ είναι ακόμα αρχή, και μέσα σε ειδικές συνθήκες. Αυτή είναι η φύση τους στο κάτω κάτω!
      Η υπομονή πάντως θα είναι βασικό όπλο απέναντι σε ότι έρχεται, ας μην μείνουμε μόνο στην οργή, το ταξικό μίσος και την αγανάκτηση.
      Καλή δύναμη!

      Σταλινοφρουρός

      Διαγραφή
  2. TRASH. Στις ιστορικές αναφορές δεν θα σχολιάσω. Οτι γράφουνε τα δύο δοκίμια ιστορίας του ΚΚΕ 1918 1968 με καλύπτουν απόλυτα. Καλό βράδυ TRASH. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρά τα όσα καταλογίζονται, το Κόμμα δεν είναι αδρανές στην εποχή του κορονοϊού. Υπάρχει η κινητοποίηση της Ομοσπονδίας τύπου χάρτου, των σωματείων καλλιτεχνών, το στήσιμο πανελλαδικής δράσης στους χώρους εργασίας στις 28/04.Έχουμε τις κινητοποιήσεις για την 21Αριλιου, έχουμε κινητοποιήσεις στην παγκόσμια ημέρα Υγείας με συλλήψεις και παρά πολλά 150αρια πρόστιμα.
    Το ΚΚΕ συνεχίζει να δρα μέσα στα σωματεία κόντρα στις καραντίνες.
    Τώρα εαν αυτο επικοινωνείται σωστά και αποτελεσματικά, είναι μια άλλη σοβαρή συζήτηση. 'Οντως, επιρροές συζητάνε με απορία το πως το Κόμμα δέχθηκε αναντίρρητα τον εγκλεισμό και τα αυστηρά μέτρα αλλά με τον καιρό μάλλον κατάλαβαν οτι οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες.

    Καταλαβαίνω οτι τα λαικά στρώματα, δεν έχουν άλλη υπομονή για καραντίνα και sms, όταν δεν μπορούν να θρέψουν το παιδί τους. Δεν είναι βιομήχανοι ή εφοπλιστές που μπορουν να κάθονται στον καναπέ για μήνες χωρίς να δουλεύουν.
    Γιαυτό τωρα, μετά το αρχικό σοκ που είναι κατανοητό, θα πρέπει σιγά σιγά να μας ξανασυνηθίζουν οι δρόμοι. Τηροντας τα μετρα ασφαλειας, με μασκα όλοι, θα πρέπει να διαδηλώσουμε για την υγεία καταρχάς και μετα για τα εργασιακά που ισοπεδόθηκαν για άλλη μια φορά.

    Η πρωτομαγιά ας ειναι η έναρξη εργατικής αντεπίθεσης, εμπορουπάλληλοι και γιατροι πρώτοι στο μέτωπο του αγώνα.
    Δεν μπορω να φανταστώ οτι θα χρειαστεί να μπούμε σε δευτερη καραντίνα και θα το δεχτούμε όλο αυτο σαν φυσική συνέπεια της καπιταλιστικής λογικής να αφήνει άοπλα τα νοσοκομεία σε ιατροτεχνολογικό και λοιπό εξοπλισμό για να σώσουν την κερδοφορία τους.
    Αυτο πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, οτι η πανδημία δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλα συνέπεια του καπιταλισμού.
    Αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τον λαό τώρα που κάθεται και έχει χρόνο να σκεφτεί κάποια πράγματα, μετά θα είναι αργά.

    Βίκος87

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.