Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Γκεμπελισμός


«Οταν έχουμε εισβολή, αποκρούουμε την εισβολή. Φυλάμε τα σύνορα να μην περάσει κουνούπι. Και τα φυλάμε με χημικά, με φράχτες, με ξύλο, με ασπίδες, με μπουνιές και κλωτσιές, με νύχια και με δόντια, με όπλα αν χρειαστεί».
Με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο ο Πρετεντέρης (Τα Νέα, 3.2.2020) έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Προσέξτε, όχι της κυβερνητικής στάσης (η οποία είναι γνωστή σε όλους), αλλά της προπαγάνδας που δικαιολογεί αυτή τη στάση, την καθιστά εθνικά απαραίτητη και υποχρεωτικά επικροτητέα από κάθε έλληνα πολίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Μαξίμου μοίρασε non paper στο οποίο έκανε λόγο για «ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας» και ανάγκη η χώρα «να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της».

Πρόκειται για την επιτομή του γκεμπελισμού: διαστρέφουμε το νόημα των λέξεων, κατασκευάζουμε έναν εχθρό και για την αντιμετώπισή του ζητούμε τη συσπείρωση του έθνους.
Εισβολή έχεις όταν αντιμετωπίζεις ένα ένοπλο σώμα που προσπαθεί να παραβιάσει τα σύνορά σου και να επιβάλει κατοχή στο σύνολο ή σε τμήμα της επικράτειάς σου.
Ακόμα κι αν οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος ενθαρρύνονται και καθοδηγούνται από την τουρκική κυβέρνηση (κάτι που το δήλωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο ίδιος ο Ερντογάν), η κίνησή τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εισβολή.
Αρκεί και μόνο το γεγονός ότι δεν είναι ένοπλοι, γι' αυτό και αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη ευκολία από τα ΜΑΤ.

Και βέβαια, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας, διότι οι πρόσφυγες δεν έχουν καν σκοπό να παραμείνουν στην Ελλάδα. Να περάσουν θέλουν. Αλλος είναι ο προορισμός τους.

Μιλώντας με αυστηρά (αστικούς) νομικούς όρους, το περισσότερο που θα μπορούσε να επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση είναι η διασάλευση της δημόσιας τάξης, λόγω της μαζικότητας του φαινομένου. Στο όνομα αυτής της διασάλευσης θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα έκτακτα μέτρα που πήραν (τα οποία, βέβαια, παραβιάζουν ευθέως τις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες).

Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό. Στόχος δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες. Στόχος είναι, παράλληλα, και ο ελληνικός λαός. Η βάρβαρη αντιπροσφυγική πολιτική, στην υπηρεσία των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών κρατών, που θέλουν να κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά από την επικράτειά τους (κι ας είναι αυτά τα κράτη που με τη ληστρική πολιτική τους, με τις πολεμικές τους επεμβάσεις, με την υποδαύλιση εμφύλιων πολέμων και τη στήριξη δικτατορικών καθεστώτων, έχουν ρημάξει τον πλανήτη και δημιουργούν τις στρατιές των ανθρώπων που ξεριζώνονται αναζητώντας μια καλύτερη ζωή), πρέπει να ενδυθεί τα εθνικά χρώματα, για ν' αποκτήσει λαϊκή υποστήριξη.

Λαϊκή υποστήριξη, η οποία ταυτόχρονα μετατρέπεται και σε στήριξη προς την κυβέρνηση, η οποία τελευταία δεν ήταν και στα καλύτερά της. Και σε ξέπλυμα των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, βεβαίως.

Κάπως έτσι φτάσαμε και πάλι στη «φανέλα του στρατιώτη». Ολοι οι μηχανισμοί του συστήματος ευθυγραμμίστηκαν στην προώθηση της γκεμπελικής προπαγάνδας. Με λόγο και με έργα. Τα ΜΑΤ που πνίγουν στα χημικά τους απελπισμένους που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα, τα δικαστήρια που μοιράζουν τέσσερα χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή, εκεί που πριν έριχναν συμβολικές ποινές 30 ημερών με αναστολή, αναγορεύτηκαν σε υπερασπιστές της πατρίδας και του έθνους.

Ενα κύμα εκφασισμού σαρώνει τη χώρα, πλήττοντας την εργαζόμενη κοινωνία. Απαιτείται εγρήγορση, παρέμβαση, πειστική ζύμωση. Οχι, δε θα το χάσουμε το παιχνίδι, όσο κι αν αυτή τη στιγμή όλα τα πλακώνει η μαυρίλα του σαρωτικού εκφασισμού.
Πηγή: Κόντρα
Βλέπε ακόμη:

5 σχόλια:

  1. To κείμενο, αν και σωστό στην ουσία του, επικεντρώνεται στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, χωρίς όμως να αναφέρεται διεξοδικά στο πρόβλημα και κυρίως να προτείνει λύση – όχι ότι είναι αυτος ο ρολος του αρθρογράφου, αλλά για αποκτήσουν νόημα τα οσα αναφέρει.

    Πχ. Στο σημείο που γράφει «το περισσότερο που θα μπορούσε να επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση είναι η διασάλευση της δημόσιας τάξης, λόγω της μαζικότητας του φαινομένου», αλλάζει κάτι από τη μορφή αντίδρασης, δηλαδή θα έλειπαν τα δακρυγόνα και τα συρματοπλέγματα από τα συνορα;
    Επίσης στο σημείο «Εισβολή έχεις όταν αντιμετωπίζεις ένα ένοπλο σώμα που προσπαθεί να παραβιάσει τα σύνορά σου και να επιβάλει κατοχή στο σύνολο ή σε τμήμα της επικράτειάς σου» απλά μιλάμε θεωρητικά. Γιατί άλλο να μπαίνουν στα σύνορα χωρίς χαρτιά 100 ατομα, άλλο 1.000 και άλλο 100.000 και μάλιστα στοχευμένα (δεν πανε στα σύνορα της Βουλγαρίας, γιατι ετσι τους είπαν οι Τούρκοι και αυτό το παραδέχονται! ). Εχει σημασία η λέξη αν τη ονοματίζουμε Εισβολή ή Παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων; Το ζήτημα είναι ότι κανένα σοβαρό κράτος στον πλανήτη δεν θα δεχόταν να μπουν στα σύνορα της «μπατε σκύλοι αλεστε» τόσες χιλιάδες ακόμα χωρις χαρτιά και μάλιστα δασκαλεμένα από μια χώρα που εκβιάζει καταστάσεις και χρησιμοποιεί απελπισμένους ανθρώπους σαν πιόνια. Δεν μπορώ να φανταστώ πχ την ΛΔΚ να δεχτεί σε ένα βράδυ χιλιάδες ανθρώπους και να πρέπει να τους φροντίσει μέχρι να πάνε σε επόμενο προορισμό και να μην ξέρει ποιοι από αυτούς είναι προσφυγες, ποιοι παραβατικοί, ποιοι πράκτορες της Ν.Κορέας.

    Έπειτα το «διότι οι πρόσφυγες δεν έχουν καν σκοπό να παραμείνουν στην Ελλάδα. Να περάσουν θέλουν. Αλλος είναι ο προορισμός τους.» είναι προβληματικό. Αν τα σύνορα της Ευρώπης ήταν ανοιχτα , μπορεί η κατάσταση να ήταν διαφορετική και οι μετανάστες να πήγαιναν στην Γερμανία ελεύθεροι, χωρίς να τους εμποδίζει κανένας συνοριοφύλακας, ελληνας ή ευρωπαιος. Αυτό όμως ξέρουμε ότι δεν συμβαίνει, ούτε θα συμβεί ποτέ. Αρα, αφήνοντας τα συνορά μας ανοιχτά, δημιουργούμε, αθελα μας, μια αποθηκη ψυχών που δεν τιμα ουτε εμάς ούτε την Ευρώπη ουτε τους προσφυγες. Αρα, να λέμε να ανοίξουν τα σύνορα της ελλάδας, οκ. Μετα όμως τι; Γινόμαστε ένα τεράστιο hotspot και παιζουμε το παιχνίδι του Σουλτάνου; Νομίζω ότι εδώ πρεπει να βρεθούν καλύτερες προτάσεις, αλλιως γινομαστε και εμεις μερος του αδιεξοδου που εχει δημιουργήσει ο ιδιος ο Ιμπεριαλισμός.

    Η μετάβαση των ροων σε ερημωμένα χωριά και νησιά της χωρας, με νερο, τροφη και χωράφια, ώστε να ζουν μια αξιοπρεπή ζωή και μονοι τους, ισως θα ηταν μια πιο ρεαλιστικη λυση από τα κλειστα κεντρα και την κολαση της Μοριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ηλίας:
      Να τα πιάσω ένα-ένα.
      -Πράγματι, το θέμα του παραπάνω κείμενου είναι η κυβερνητική προπαγάνδα επάνω στο ζήτημα, και όχι το ζήτημα καθαυτό. Σε άλλα άρθρα του ίδιου έχω δει προτείνει χοντρικά την ίδια λύση με το ΚΚΕ, δηλαδή ανυπακοή στο ΔουβλίνοΙΙ και να τους δώσουμε χαρτιά να πάνε οι άνθρωποι εκεί που θέλουν.
      -Ναι, πράγματι αν δεν ήταν μαζικό το φαινόμενο, ούτε καν διασάλευση δημόσιας τάξης δεν νθα μπορούσε να επικαλεστει η όποια κυβέρνηση. Μιλάμε για πρόσφυγες εξάλλου και όχι για κάτι διαφορετικό.
      -Το να βαφτίζεις τον πρόσφυγα ως "εισβολέα" είναι ο μεγαλύτερος και ο χυδαιότερος γκαιμπελισμός. Με την αλλαγή μιας λέξης μετατρέπεις τον ικέτη που χρήζει βοήθειας και συμπαράστασης σε εχθρό που "δικαιούσαι" πλέον μέχρι και να σκοτώσεις. Οπότε πολύ σωστά κατ'εμέ, επικεντρώνει εκεί ο αρθρογράφος.
      -Τα σύνορα εντός της ΕΕ ανοιχτά είναι (συνθήκη Σέγκεν π.χ.)
      Το ότι ως χώρα δεχτήκαμε έναντι "ψιχίων" μνα γίνουμε ανθρωποφύλακες και εγκληματίες πολέμου κατά αμάχων (συμφωνία ΔουβλίνοΙΙ) είναι κάτι που δεν τιμά ούτε την χώρα μας, ούτε τον λαό μας που εξέλεξε τις κυβερνήσεις που υπέγραψαν τέτοιες κατάπτυστες συμφωνίες.

      Και κάτι τελευταίο από εμένα, που αφορά στην ουσία του προβλήματος:
      -Που βρίσκεται η Συριακή πρεσβεία στην Αθήνα;
      Η απάντηση σε αυτό εξηγεί σχεδόν τα πάντα, αλλά μάλλον κανείς δεν θέλει να τα καταλάβει...

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ.
      Το πόσες χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα, το Βιετνάμ, την Χιλή, ολοκληρη την Αφρική κλπ, είχαν δεχτεί οι λαϊκές δημοκρατίες είναι ιστορικά καταγεγραμένο. Και μάλιστα σαν πολίτες τους με πλήρη δικαιώματα σε μόρφωση-εργασία-υγεία-κοινωνική περίθαλψη.
      Οπότε θεωρώ την τελευταία σύγκριση, μάλλον ατυχή.

      Διαγραφή
  2. Το ζήτημα της πρεσβείας της Συρίας, ίσως θα πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο και σε πολιτικό επίπεδο.

    Όσον αφορά την τακτική Ερντογάν, πιστεύω οτι θα ανοίγει τις μεταναστευτικές κάνουλες, όποτε νιώθει δυσαρεστημένος απο την Ευρώπη. Βεβαίως, αυτό το "τέχνασμα" δεν θα κρατήσει πολύ και σε βάθος χρόνου θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα όπου δεν θα του μείνει κανείς σύμμαχος στην ΕΕ, αλλά όχι μονο αυτο: Ηδη με τα κλειστά ελληνικά σύνορα πολεις σαν την Ανδριανούπολη είναι έξαλλες με Ερντογάν διότι χάνουν πολλά έσοδα απο Έλληνες τουριστες! Γενικα δεν πρέπει να νιώθει και πολύ σταθερή την κυβερνησή του εαν και στη Συρια και Λλβύη αποτύχει και σκοτωθούν κι άλλοι τούρκοι στρατιώτες.

    Στο ελληνικό κομμάτι της υπόθεσης, φοβάμαι για τα χειρότερα:
    - Την ακόμα μεγαλύτερη φασιστοποίηση της κοινωνίας που πλέον με θράσσος βγαζει μένος κατά των μεταναστών γενικά
    - Την τιμωρία των μεταναστών που ήδη βρίσκονται εδώ με την ανοχή πλεον των πολιτών: Ο Μηταράκης ηδη κόβει τα επιδόματα τους
    - Την δημιουργία κλειστών κέντρων σε ξερονήσια(!) που αυτό απο μόνο του, εμένα προσωπικά με κάνει να ανατριχιάζω, όπως πιστεύω καθε προοδευτικό άτομο.

    ΥΓ.Το παραδειγμα της ΛΔΚ ηταν τραβηγμένο, αλλά θέλω να δείξω οτι είναι αλλιώς να δέχεσαι μετανάστες πχ απο Βιετνάμ,Χιλή κτλ και αλλίώς να δέχεσαι χιλιάδες άτομα απο την καπιταλιστική Ν.Κορέα, αν γινόταν ποτέ αυτο. Εκεί υπάρχει δόλος, όπως υπάρχει και στις ροές που στέλνει ο γείτονας στην ελλάδα, όταν και όποτε θέλει, για να πιέσει την ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ηλίας:
    Κοίτα, η Τουρκία φιλοξενεί (και όχι σε Μόριες) γύρω στα 4.000.000 (τεσσερα εκατομύρια ολογράφως) πρόσφυγες, εδώ και 9 χρόνια, πράγμα που συχνά παραβλέπουμε.
    Σου λέει από την μεριά της, ότι αφού όλοι μαζί οι ΝΑΤΟϊκοί ξεκινήσαμε να διαλύσουμε την Συρία, δεν μπορεί όλο το βάρος από τις συνέπειες αυτής της απόφασης να το σηκώσουμε μόνοι μας. Και επάνω σε αυτό δεν μπορεί κανείς να τους πει και κουβέντα.
    Κατ'εμέ το αυτονόητο πράττει η Τουρκία, που θα έπρεπε να το έχουμε πράξει και εμείς εδώ και καιρό.
    Να δώσουμε δηλαδή χαρτιά πολιτικού άσυλου στους ανθρώπους ώστε να μπορούν να κινηθούν όπου θέλουν εντός της ΕΕ, ώστε να τελειώσει και το πανιγύρι.
    Υ.Γ.
    Και δε νομίζω πως είναι κάποιο πρόβλημα ο αριθμός των προσφύγων καν. Στις αρχές των 90ς αφομειώσαμε χωρίς κανένα πρόβλημα γύρω στο 1 εκατομύριο μετανάστες(ούτε καν πρόσφυγες) σε χρόνο μηδέν σε σχέση με τον αριθμό τους.
    Εδώ παίζονται -και από την μεριά της Ελλάδας- γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος ανθρώπων που εμείς (ΕΕ-ΝΑΤΟ) διαλύσαμε τις χώρες τους και τους ξεσπιτώσαμε, και τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να τους ζητάμε και ρέστα.
    -Δεν ήξεραν δηλαδή οι λαοπρόβητοι ηγέτες μας όταν συναποφάσιζαν να διαλύσουν μια γειτονική χώρα, το πόσοι άνθρωποι από αυτήν θα αναγκάζονταν να ξεριζωθούν για να σώσουν το κεφάλι το δικό τους και των παιδιών τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.