Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Το τελευταίο μάθημα του Γλέζου


Τον Μανώλη Γλέζο δεν τον γνώριζα προσωπικά. Ίσως όπως χιλιάδες άλλοι να συναντηθήκαμε κάποτε στο δρόμο. Δεν θα τολμούσα να τον πλησιάσω. Δεν θα έβρισκα κατάλληλα λόγια να του πω.

Ο Γλέζος υπήρξε σύμβολο. Θα γραφτούν πολλά από εκείνους που έχουν να πουν περισσότερα για εκείνον. Προσωπικές ιστορίες και εκμυστηρεύσεις, τα χρόνια στη φυλακή, τις διώξεις και τις δυσκολίες. Έζησε άλλωστε μια γεμάτη ζωή. Κυρίαρχη η ιστορία εκείνη που ίσως να είναι η πρώτη που φέρνω στη μνήμη μου από τις διηγήσεις που άκουγα σαν παιδί. Η ιστορία που δύο νέοι στην κατοχική Αθήνα, κατέβασαν τη σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη. Μέσα στο παιδικό μυαλό φανταζόμουν την έκπληξη και τον πανικό των Ναζί όταν στο πρώτο φως της ημέρας αντίκρυζαν το άδειο κοντάρι….

Η ενέργεια αυτή δεν ενόχλησε τους Ναζί μόνο εκείνη τη ημέρα. Το μεγαλείο εκείνης της ενέργειας του Γλέζου και του Σάντα αποδεικνύεται από το ίχνος που άφησε στην ιστορία. Έχουν περάσει 79 χρόνια από τότε που το κατοχικό καθεστώς καταδίκασε σε θάνατο τους υπαίτιους της αποκαθήλωσης του συμβόλου τους. Προφανώς η απόφαση αυτή δεν εκτελέστηκε και έχει παραγραφεί αυτομάτως μετά την ήττα του Άξονα μετά τη λήξη του πολέμου. Ο Σάντας με τον Γλέζο κατάφεραν να ξεφύγουν τότε από το θάνατο και να συνεχίσουν τον αγώνα της ζωής τους για πολλά χρόνια.

Ο Μανώλης Γλέζος συνέχισε για άλλα 79 χρόνια, σε αγώνες από διαφορετικά πόστα χωρίς να αποποιηθεί τις ευθύνες και τα λάθη του κερδίζοντας το σεβασμό.

Στον αντίποδα βρίσκονται υποκείμενα όπως ο Χρήστος Παππάς. Εκείνος που στην απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έλεγε πως οι φωτογραφίες που φορούσε τον αγκυλωτό σταυρό ήταν αποκριάτικες, ενώ άλλες στον τάφο του Μουσολίνι είναι από τουριστική περιήγηση στη Βόρεια Ιταλία και δεν χαιρετούσε ναζιστικά, αλλά με τον χαιρετισμό που είχε επικρατήσει στην Ελλάδα επί Μεταξά.

Ο παρεξηγημένος από την κοινωνία Παππάς θυμίζει την παροιμία με εκείνη που ήθελε να κρυφτεί αλλά δεν την άφηνε η χαρά.

Ο Παππάς λυπάται που δεν εκτελέστηκε ποτέ εκείνη η ποινή του ναζιστικού στρατοδικείου, για τον Γλέζο κι τον Σάντα. Το δήλωσε άλλωστε….ο χάρος άργησε 79 χρόνια.
Ο Παππάς χαρακτηρίζει το Γλέζο καταδικασμένο από την Ελληνική δικαιοσύνη, θυμίζοντας τις καταδίκες σε θάνατο της δεκαετίας του ’50. Της ίδιας δικαιοσύνης που καταδίκασε και τόσους άλλους που δεν τους ξεχνάει ωστόσο, γιατί για τον Παππά η 30η Μαρτίου είναι ημέρα κάθαρσης. Την ίδια μέρα που πέθανε ο Γλέζος είχαν εκτελεστεί ο Μπελογιάννης, ο Καλούμενος, ο Μπάτσης και ο Αργυριάδης το 1952.

Η σημειολογία αυτής της δήλωσης είναι πέρα από προφανής και δεν επιδέχεται μεγαλύτερης ανάπτυξης. Είναι η απόλυτη αποδοχή της ταύτισης και σύνδεσης του ναζιστικού καθεστώτος, του μετεμφυλιακού κράτους και του Χρυσαυγιτισμού. Ο Παππάς δεν ομολογεί απλώς ότι είναι φασίστας ο ίδιος. Μας υποδεικνύει και που βρίσκονται οι όμοιοί του.

42 σχόλια:

  1. Στις εκλογές τον Σεπτέμβρη του 1951 ο Γλέζος μπήκε υποψήφιος με την ΕΔΑ βγήκε Βουλευτής και δεν εκτελέστηκε. Η Πρόταση Ζαχαριάδη για να είναι ο Μπελογιάννης υποψήφιος στις ίδιες εκλογές δεν έγινε δεκτή απο την ΕΔΑ και εκτελέστηκε με Κυβέρνηση ....Πλαστήρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Γλέζος στο 8ο Συνέδριο το 1961 μπήκε στην ηγεσία του ΚΚΕ. Στην 12η Ολομέλεια του 1968 αποχώρησε απο το κόμμα. Στις Βουλευτικές εκλογές του 1981 και στις Ευρωεκλογές του 1984 ήταν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Το 2012 και 2014 στα ψηφοδέλτια του Σύριζα και τέλος με την ΛΑΕ του Λαφαζάνη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      -Αυτά που λες είναι γνωστά και δεν αλλάζουν ή προσφέρουν τίποτα σε αυτά που λέει το κείμενο, που το νόημα του είναι εμφανώς άλλο.
      -Όσο για την ΕΔΑ του '51, μόνο ακραίοι ρεβιζιονιστές θα τα έβαζαν με αυτήν.
      -Τέλος,
      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
      Ανακοίνωση για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου:

      «Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, ο αγωνιστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια-σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού.

      Την περίοδο της Κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

      Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στον "Ριζοσπάστη". Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Όπως χιλιάδες αγωνιστές πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια.

      Τον Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της "Αυγής", που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

      Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του Κόμματος. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στο Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό.

      Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968.

      Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

      Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
      https://www.902.gr/eidisi/politiki/219753/anakoinosi-gia-thanato-toy-manoli-glezoy

      Διαγραφή
    2. Την καλημέρα μου. Την διάβασα την ανακοίνωση του Κόμματος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. TRASH. Το ακραίος Ρεβιζιονιστής είναι λάθος. Δεν έχω απολύτως καμία σχέση. Χωρίς να σου κάνω υποδείξεις έχω διαβάσει το 2ο Δοκίμιο 1949 1968 του 2011. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Μια και καπθε φορά προσπαθεις -απαράδεκτα- να προκαλπεσεις εκτος θέματος κουβέντα, αυτή την φορα δεν κρατήθηκα στον πειρασμό να μην σου απαντήσω.
      Η ΕΔΑ του '51 λοιποόν ηταν:
      α)απότοκο της στρατιωτικής ήττας του '49
      β)Προσωπικό δημιουργημα του Ν.Ζαχαριάδη (δεν θα τν βγάλετε και αυτόν οπορτουνιστή-έλεος πια!)
      γ)Μια ιδιοφυης έμπνευση που έβγαλε το στρατιωτικά ηττημένο από τον εμφύλιο ΚΚΕ από την πολιτική α;πομόνωση που του είχε επιβληθεί διά πυρίς και σιδήρου (στην κυριολεξία).
      δ)αυτή η ΕΔΑ καμμία σχέση δεν έχει με την ΕΔΑ της "αποσταλίνοποίησης" (μετά το '56) που απαιτούσε την διάλυση του ΚΚΕ εντός αυτής.

      Την πρώτη ΕΔΑ αυτοί που προσπαθούν να την απαξιώσουν ή να την διαστρεβλώσουν είναι οι ρεβιζιονιστές-οπορτουνιστές.
      Την δεύτερη (μετά το '56) την απαξιώνουν οι πρώτοι και την χειροκροτάνε οι δεύτεροι.

      Για την πρώτη τσυτίζονται πάντως...
      Και για τους μεν και για τους δε, η πετυχημένη απόπειρα να συνέλθει έπιτυχημένα στο επίπεδο του μαζικού κινήματος ένα ΚΚ μετά από ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΤΤΑ δεν πρέπει να μνημονεύεται καν ως τέτοια.
      Αυτά και τέλος με τα εκτός θέματος...

      Διαγραφή
    5. Σόρυ για τα ορθογρσφικα, η γ@μημένη μεμβράνη στο πληκτρολόγιο...

      Διαγραφή
    6. Εγω συμφωνώ με το 2ο Δοκίμιο του ΚΚΕ 1949 68. Σεβαστή η διαφωνία κανένα πρόβλημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Αυτά στα λέει ένας άνθρωπος που είχε εκφραστεί κατά της Κομματικής αποκατάστασης του Θανάση Κλάρα...

      Διαγραφή
    8. TRASH. Ο ΑΡΗΣ είναι η μοναδική περίπτωση αποκατάστασης εκεί που παραβιάστηκε ο Δ.Σ και σωστά έγινε με βάση ...την συλλογική λειτουργία που υπήρχε τότε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. TRASH. Οπορτουνιστή τον Ζαχαριάδη ούτε με σφαίρες. Η Νόμιμη έκφραση του ΚΚΕ ήταν ο Δημοκρατικός συναγερμός. Στην 5η Ολομέλεια τον Γενάρη του 1949 στο κλείσιμο ο Ζαχαριάδης ανέφερε την επερχόμενη επανάσταση σαν σοσιαλιστική. Το πρόγραμμα ψηφίστηκε το 1953.... Αν θέλεις κοίτα τα τηλεγραφήματα του σ.ΒΑΒΟΥΔΗ για το τι γινότανε σε Αθήνα και Πειραιά μετά το 1948... Υπάρχουν μέσα στο 2ο Δοκίμιο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      -Πράγματι, με την "αποσταλινοποίηση" και τα συμπαραμαρτούντα της, διαφωνώ. Κάθετα!
      -Δεν χρειαζόμουνα να φτάσουμε πέρσι κ στο δοκίμιογια να μελετήσω το τι γίνονταν τότε(αν κα φυσικάτο έχω-κ το έχω διαβάσει)
      -Ασφαλώς και εμμέσως πλην σαφώς χαρακτηρίζεις οπορτουνιστή τον Ζαχαριάδη, όταν χαρακτηρίζεις τέτροια την ΕΔΑ του '51ν(κ όχι του '56) που αυτός καθοδηγούσε.
      Πρόβήμα δικό σου να λύσεις τις αντιφάσεις σου κ όχι δικό μου.
      Εγώ μπορώ απλά να τις επισημάνω κ να σε προβληματίσω, κ τέλος...

      Διαγραφή
    11. TRASH. Δεν έχω καμία αντίφαση σε ότι γράφω για τον Ζαχαριάδη. Δεν παραβίασε ποτέ τον Δ.Σ για αυτό και αποκαταστάθηκε μόνο πολιτικά. Αν και εδω που τα λέμε μακάρι να τον είχε παραβιάσει απο την 1η μέρα που γύρισε 30 Μάη του 1945. Θα είχε προσφέρει τεράστια υπηρεσία. Πολύ περισσότερη απο ότι έχει ήδη προσφέρει που του χρωστάμε τα πάντα. Χάρη σε αυτόν το ΚΚΕ άντεξε το 1968 1991 και πάνω απο όλα υπάρχει ΚΚΕ σήμερα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    12. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ο Ζαχαριάδης δεν αποκαταστάθηκε μόνο πολιτικά (πως δηλαδή δεν ήταν προδότης), αλλά και κομματικά και ακόμη και σαν Γενικός Γραμματέας (παράτυπη καθαίρεση).
      Αυτά τουλάχιστον είπε η τότε ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα στην επίσημη αποκατάσταση του.
      Εσύ τώρα λέγε ότι θέλεις...

      Διαγραφή
    13. Σωστά τα είπε η Αλέκα. Δεν είχε παραβιάσει τον Δ.Σ όπως ο ΑΡΗΣ. Μακάρι να το είχε κάνει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    14. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν έκρινα το τι είπε η Αλέκα, μίλησα για αυτό:
      «Ο Νίκος Ζαχαριάδης, ως γνωστόν, διετέλεσε Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1931 ως το 1935 και Γενικός Γραμματέας της ΚΕ έως το 1956. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ ακυρώνει όλες τις αποφάσεις της 6ης και 7ης Ολομέλειας του 1956 και 1957, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και 1967. Η αποκατάσταση είναι πλήρης ως Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ».
      https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6473141

      Διαγραφή
    15. TRASH. Συμφωνώ απόλυτα. Το μόνο που είπα είναι πως εφάρμοζε πάντα τον Δ.Σ Τίποτα άλλο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Παναγιωτη, σε καποιους ανθρωπους πρεπει να χαμηλωνουμε το βλέμμα, ακόμα και εαν ιδεολογικά μπορούμε να έχουμε τις ενστασεις μας. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που στην εφηβεία ακόμα, ξεφτίλισε τους φασίστες και έμεινε στο πολιτικό στίβο πολλά χρόνια, επειδή προφανώς το αξιζε.

    Τις πολιτικές μετατοπίσεις του δεν είμαι σε θέση να τις σχολιάσω - και εγω δεν ημουν ίδιος πριν 20 χρόνια, μπορεί σε άλλα 20 να δω άλλα πραγματα. Ομως αυτο που παραμένει ειναι μια αξιόλογη και αξιοπρεπή πορεία με εξορίες και φυλακίσεις, ξύλο, κυνηγητό και αγώνα και έφτασε μεχρι να τιμηθεί απο την ΕΣΣΔ με γραμματοσημο και βραβεία, να σφίξει το χέρι του Τσέ, του Φιντέλ, του Μάο. Έγω θα βρω περιόδους απο τη μυθική ζωή του να εμπνευστώ και να μένω δυνατός στον Αγώνα. Αν κάποιοι το μόνο που θυμούνται είναι ότι πήγε στο Πασοκ, τότε μαλλον δεν έχουν καταλάβει τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με καλύπτει απόλυτα η ανακοίνωση του ΚΚΕ με τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Σχολίασα την περίπτωση με τον Μπελογιάννη επειδή συσχετίστηκε. Διαφορετικά δεν θα σχολίαζα τίποτα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Εγω λογαριασμο σε φατσοτεφτερο, τουίτερ και σιλβεστερ δεν εχω να δω και εκει τι παιζει, αλλα απο τις ειδησιογραφικες σελιδες που επιτρεπουν σχολια και διαβαζω το μισος που βγαζουν οι φασιστες ακροδεξιοι ναζιστομουτρα και την αναταραχη και την υπερταση που φερνει στον ψυχικο τους κοσμο ο Μανωλης Γλεζος, φτανει να του βγαλω το καπελο επι χ2.... respect και ελαφρυ το χωμα.

    απο MiG-23

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν φεύγουν αγωνιστές απο τις προηγουμενες γενιές νοιώθω οτι μας αφήνουν μόνους μας απεναντι στο θηρίο και με βαρυα καθήκοντα να σταθούμε εστω και ελάχιστα στο μπόι τους.Ο Γλέζος ειχε μεγαλη διαδρομή με αντιφάσεις.Ο καθενας αναλογα με το που στεκεται,κρατάει οτι θέλει.Προσωπικα κρατάω τον αγωνιστη της αντιστασης που πεταξε την σβσστικα.Τον αγωνιστη μετεπειτα της Δημοκρατιας που φυλακιστηκε.Τον αμεσοδημοκρατη της Απειρανθου κσθώς και αυτον που σταθηκε λεβεντης παρα τα χρονια του κ ψεκαστηκε στο σύνταγμα απο τα ΜΑΤ.Το συστημα που γλυφει τον εκλιποντα κραταει αυτα που εγω πεταω: Τον Γλεζο σαν βουλευτη του Πασοκ ,του Συριζα και σαν πιστό μεχρι τελος της ιδέας της Ευρωπαικης Ένωσης.Ο καθενας ειπαμε κραταει οτι θελει ανάλογα με το που στεκεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ένας έντιμος (με την έννοια πως τα πίστευε και δεν κορόιδευε την κοινωνία όπως η πλειοψηφία αυτών) σοσιαλδημοκράτης.
      Από αυτούς που "χώραγαν" στο κίνημα της εθνικής αντίστασης, που "χώραγαν στον δεύτερο ένοπλο του '46-'49, που χώραγαν στα δημοκρατικά κινήματα εντός του φασιστικού μετεμφυλιακού κράτους και στον αγώνα ενάντια στην χούντα.
      Τα παραπάνω τα πολέμησε, έντιμα και αποφασιστικά, και κανείς δεν μπορεί να του πει κουβέντα.
      Εκεί που μπερδεύτηκε ο ίδιος (και πολλοί άλλοι έντιμοι αγωνιστές) ήταν όταν την δουλειά της σταθεροποίησης του καπιταλιστικού συστήματος την ανέλαβε η σοσιαδημοκρατία η ίδια, πρώτα του ΠΑΣΟΚ και μετά του ΣΥΡΙΖΑ.
      Εγώ υπό το παραπάνω πρίσμα, δεν βλέπω κάποια αντίφαση, παρά μόνο έναν έντιμο αγωνιστή που έμπλεξε με τα σοσιαλδημοκρατικά σκατά, και αναμενόμενα λερώθηκε από αυτά.
      Παραμένει οστώσο σύμβολο των αγώνων που έδωσε, και προσωπικά θα μου λείψει η παρουσία του.
      Έστω σαν η σύνδεση της τελευταίας γενιάς που επιχείρησε μια πραγματική επανάσταση, με το σήμερα.
      Ακόμη και αν ισχύει και για άλλους της γενιάς του, που ζουν ακόμη αυτό.
      Όπως είχα γράψει κάποτε, ακόμη και για τον Κύρκο( http://fadomduck2.blogspot.com/2011/08/blog-post_29.html), ήταν μια σελίδα από το ΔΙΚΟ ΜΑΣ βιβλίο της ιστορίας ο Μανώλης Γλέζος...

      Διαγραφή
  6. Αφήνω εδώ και αυτό:
    https://www.iefimerida.gr/news/224334/adeiasma-apo-glezo-tha-psifiso-kke-den-synergazomai-me-osoys-lene-i-ellada-ektos-eyro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να πω κι εγώ μια ίσως αιρετική άποψη για τον Γλέζο.

    - Σαν ιστορική προσωπικότητα αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Αυτος ο Ναξιώτης γεννήθηκε όταν ακόμα ο Λένιν βρισκόταν σε αυτο τον κόσμο και ζηλεύω την ηρωική περίοδο που έζησε, αντιπαλεύοντας απο Γερμανούς, Εγγλέζους, Χουντικούς μέχρι Χρυσαυγίτες. Τι έχουν δει τα μάτια του! Απο αυτή την πλευρά, μόνο σεβασμός.
    - Σαν πολιτική προσωπικότητα, δεν μπορώ να πω οτι αποτέλεσε το καλύτερο παράδειγμα κομμουνιστή. Παρότι υπήρξε συγγραφέας αρκετών βιβλίων, ποτέ δεν κατάφερα να ξεδιαλύνω τι ακριβώς πρέσβευε, όταν μία μεγάλη περίοδο της ζωής του, άλλαζε κόμματα ανά 5ετια και μαλιστα μία περίοδο που ήταν ώριμος και χωρίς παρανομία και φυλακίσεις. Δυστυχώς, ασυναίσθητα πιστεύω και με καλές πρόθεσεις, αποτέλεσε τις τελευταίες δεκαετίες πλυντήριο για πολλά "άπλυτα" και "ρετάλια" της αριστεράς που ψάχνανε να κλέψουν λίγο απο την λάμψη του.
    Φυσικά η αστική τάξη τον αγιογράφησε πολύ πριν πεθάνει και τον σεβόταν όπως ξέρει να κάνει σε όσους αμβλύνουν την πολιτική τοποθέτηση τους...
    Το χειροτερο για μένα και ελπίζω να βγω μη αληθηνός: Η σύμπτωση να φύγει την ίδια μέρα με τον Μπελογιάννη, θα αποτελέσει ευκαιριάρα για τη ΠΦΑ και τα πέριξ, για να περιορίσει και να εξασθενήσει σημαντικά την εκτέλεση του ήρωα. Θυμηθείτε του χρόνου τι έχει να γίνει και πόσο έντεχνα οι δηλώσεις τους θα τιμούν βολικά μόνο τον Γλέζο.
    Κλείνοντας, πιστευω οτι θα μας λείψει όλη αυτή η γενιά της Αντίστασης και ευχομαι να αντέξει και τον κωλοϊο και να βγεί δυνατή για άλλη μια φορά!

    Βίκος87

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οταν τετοια καθαρματα ειναι ασεβεις προς τον Γλεζο, τοτε ξερουμε σιγουρα οτι κατι καλο ειχε κανει στη ζωη του.

    https://www.youtube.com/watch?v=2jyl_lslFuw

    (δε χρειαζεται να ανεβασεις το σχολιο, απλα να ξερουμε τι φασισμος κρυβεται σε καθε γωνια του πλανητη) Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Βικος87
    Συμφωνω. Σεβομαστε τον αγωνιστή Γλέζο, αλλά πολιτικά είναι τόσες οι ιδεολογικές παλινωδίες του που δεν αξίζουν να αναλυθούν. Απλά, για να μην μας λένε οτι ξεχνάμε κιόλας, προσθέτω αυτό:
    O Γλέζος είχε αποχωρήσει από το ΚΚΕ το άγριο ’68 και το 1971 στο παράνομο (λόγω δικτατορίας) περιοδικό του κόμματος, το «Νέος Κόσμος», μία μορφή της κομμουνιστικής αριστεράς, ο Δημήτρης Σάρλης, περνά γενεές δεκατέσσερις τον Γλέζο, κατηγορώντας τον για φραξιονιστή. Έγραφε χαρακτηριστικά:
    «Ο Μανώλης Γλέζος υποστηρίζει την άποψη ότι το ΚΚΕ πρέπει να διαλυθεί και οι οπαδοί του να προσχωρήσουν στην ΕΔΑ. Η άποψη αυτή του Γλέζου είναι καταστρεπτική για το κόμμα. Είναι αυτή η άποψη λικβινταριστική, γιατί σημαίνει οριστική διάλυση του ΚΚΕ. Είναι επίσης η άποψη αυτή δεξιά οπορτουνιστική, γιατί αντικειμενικά αρνείται τη βασική διδασκαλία του μαρξισμού, τη δικτατορία του προλεταριάτου».
    Άπο μια 'αποψη λοιπόν καλά έκανε και αποχώρησε ο Γλέζος απο το Κόμμα, που ήθελε να το διαλύσει κιόλας! Εξαλλου οι γενναίες και ιστορικές στιγμές του, ήταν ήδη στο παρελθόν του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Χανιώτης:
      Δεν νομίζω πως έχει κάποιο νόημα η επισήμανση του αυτονόητου, πως ο Γλέζος δεν ήταν κομμουνιστής.
      Ίσα-ίσα που αυτό κάνει εξίσου αυτονόητο πως δεν μπορεί να κριθεί ως τέτοιος (που δεν ήταν), αλλά σαν ένας αγωνιστής τη δημοκρατίας και της εθνικής αντίστασης (που ήταν).
      Την εντιμότητα του και την αγωνιστικότητα του τιμάμε, όχι μια ιδεολογική καθαρίτητα που δεν είχε ποτέ.

      Διαγραφή
    2. TRASH.Βάζεις στην ίδια μοίρα ένα απλό άνθρωπο που πολέμησε στην Αντίσταση και δεν ήταν Κομμουνιστής με κάποιον που στο 8ο Συνέδριο του 1961 ήταν στην ηγεσία προσπάθησε μαζί με άλλους να το διαλύσει και το 1968 αποχώρισε Ειλικρινά με ενδιαφέρει η γνώμη σου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ο Γλέζος δεν ήταν ποτέ κομμουνιστής για να τον κρίνουμε σαν τέτοιο, το είπα και παραπάνω.
      Ένας έντιμος σε σχέση με αυτά που πίστευε, αγωνιστής της δημοκρατία της αριστεράς, και της εθνικής αντίστασης ήταν. Ως το τέλος αυτά.
      Το αν με τις αντιλήψεις που είχε (και δεν τις έκρυψε και ποτέ) βρέθηκε ή όχι στην ηγεσία του Κόμματος, προφανώς ήταν πρόβλημα του Κόμματος και όχι του Γλέζου.
      Εξού κ το ΚΚΕ τίμησε την μνήμη του. Καταλαβαίνει...
      Αυτό και σταματάω εδώ.

      Διαγραφή
    4. TRASH. Τώρα συμφωνούμε ΑΠΟΛΥΤΑ. Σε ευχαριστώ καλό βράδυ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Και επειδή η σπέκουλα είναι κακό πράγμα, οι αποφάσεις του 8ου συνέδριου του 1961 που προέβλεπαν την διάλυση των κομματικών οργανώσεων, πάρθηκαν ομόφωνα:
      https://www.rizospastis.gr/story.do?id=2670809

      Διαγραφή
    6. Καμία σπέκουλα δεν κάνω. Ξέρω όπως και εσύ τι λέω. Η Πολιτική προσφυγιά είχε μετατραπεί σε ομηρία απο τους Οπορτουνιστές. Η Πορεία όμως του καθένα δείχνει ποιός συμφωνούσε και ποιός όχι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Εγώ κατανόηση για τον άνθρωπο που πίστευε σε μια γραμμή οπορτουνιστική, και έμεινε συνεπής σε αυτήν μπορώ να έχω, με την λογική πως όσο του έκοβε-αυτά έκανε, όντας έντιμος με τον εαυτό του και με τους γύρω του.
      Για τους άλλους πάλι που άλλαζαν συνειδητά γραμμή κ ιδεολογία σε κάθε ιδεολογική στροφή του ΚΚΣΕ, δεν μπορώ να πω το ίδιο.
      Το τελευταίο είναι απάντηση στο "Η Πορεία όμως του καθένα δείχνει ποιός συμφωνούσε" που είπες.

      Διαγραφή
    8. TRASH. Δεν αποφεύγω τίποτα. Σίγουρα μιλάς για τον Κολιγιάννη. Ποιός σου είπε οτι τον δικαιολογώ..... Σε καμία περίπτωση. Του αναγνωρίζω αντανακλαστικά στις ακραίες εκφάνσεις του Οπορτουνισμού.... Για όποιον λόγο και αν το έκανε..... Ο Γεωργιανός θεός... ας τον συγχωρήσει. Σημασία έχει οτι την γλιτώσαμε δύο φορές 1968 1991.... και το κυριότερο η 29χρονη πορεία μέχρι σήμερα αποτελεί ΧΡΥΣΑΦΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. TRASH. Αν δεν έχεις αντίρρηση θέλω σε κάτι την γνώμη σου επειδή το ανέφερες. Είπες οτι η δημιουργία της ΕΔΑ ήταν έμπνευση του Ζαχαριάδη. Με δεδομένη την αλλαγή προγράμματος που ο ίδιος πρότεινε το 1949 και ψηφίστηκε το 1953 δεν υπάρχει αντίφαση σε αυτό που αναφέρεις. Και κάτι ακόμα. Αν Ο ΛΕΝΙΝ με τους Μπολσεβίκους είχαν κάνει το ίδιο με τους Μενσεβίκους και τους Εσέρους μετά την Ηττα του 1905 πιστεύεις πως θα είχαμε γνωρίσει την Οκτωβριανή επανάσταση. Την καλημέρα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το θέμα της ανάρτησης είναι οι αντίδραση των φασιστών απέναντι στον θάνατο του Μανώλη Γλέζου και το πόσα αυτή δείχνει για το χθες, αλλά και για το σήμερα. Όχι η πολιτική του Λένιν το 1905 (παρεπιπτόντος οι αριστεροί Εσέροι συμμετείχαν κ στην πρώτη επναστατική κυβέρνηση μετά το '17, μαζί με τους μπολσεβίκους).
      Όσο για το ποιού έμπνευση ήταν η ΕΔΑ, είναι γνωστό ποιός ήταν ΓΓ του ΚΚΕ όταν αυτή ιδρύθηκε, και το έχει γράψει και ο ίδιος επαρκώς τεκμηριωμένα για ποιές ανάγκες κάλυπτε η ίδρυση της.
      Αλλά άλλη η ΕΔΑ πριν το '56 και άλλη η ΕΔΑ μετά το '56, για τον άπλό λόγο πως ήταν άλλο το προ του '56 ΚΚΕ και άλλο το μετά.
      Αυτά και ελπίζω να τελειώσαμε με τα εκτός θέματος που έπιασαν (για μια ακόμη φορά) περισσότερο χώρο από το θέμα το ίδιο...

      Διαγραφή
    11. Τελειώσαμε με τα εκτός θέματος κανένα πρόβλημα. Πάντως όποτε νομίζεις και θέλεις σε εντος θέματος ανάρτηση να το ανοίξουμε. Πάντα διαθέσιμος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    12. Οι αναρτήσεις με θέμα ΕΔΑ, εδώ:
      http://fadomduck2.blogspot.com/search/label/%CE%95%CE%94%CE%91
      Οι αναρτήσεις με θέμα "Ν.Ζαχαριάδης" εδώ:
      http://fadomduck2.blogspot.com/search/label/%CE%9D.%CE%96%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82

      Διαγραφή
    13. Σε ευχαριστώ για την παραπομπή. Εχεις κέφι για λίγο άνοιγμα εκεί η όχι. Εσυ αποφασίζεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    14. Όχι να σου πώ, δεν είναι επί του παρόντος...

      Διαγραφή
    15. ΟΚ TRASH. Πάντα στην διάθεση σου να το συζητήσουμε όποτε νομίζεις εσύ. Καλό βράδυ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.