Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Ταύτιση

[...]
Παραμερίζοντας της άνευ ουσίας αντιπολιτευτικές κορόνες, που αφορούν πάντοτε επιμέρους χειρισμούς, για τους οποίους η εκάστοτε αντιπολίτευση κατηγορεί την εκάστοτε κυβέρνηση, θα διαπιστώσουμε ότι επί της ουσίας οι αστικές πολιτικές δυνάμεις είναι ευθυγραμμισμένες στην ίδια στρατηγική: πλήρης υποταγή στις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ανεπιφύλακτη ένταξη στους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή και παρακάλια για «μάζεμα» της Τουρκίας.

Αυτό δε ζητάει ο Τσίπρας από τον Μητσοτάκη; Δεν τον κατηγορεί για την υποταγή στα αμερικάνικα σχέδια, αλλά γιατί δεν κατάφερε να πάρει από τον Τραμπ μια δήλωση ενάντια στην Τουρκία. Μήπως, όμως, είχε πάρει ο Τσίπρας τέτοια δήλωση; Μήπως είχε πάρει παρόμοια δήλωση κάποιος άλλος έλληνας πρωθυπουργός στο παρελθόν; Αλλά κι αν γινόταν μια τέτοια δήλωση, θα είχε κάποια πρακτική σημασία;

Η Τουρκία έχει τη δική της αναντικατάστατη θέση στο αμερικανονατοϊκό σύστημα. Και όταν υπάρχουν τριβές στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ (όπως έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια), οι Αμερικανοί ποτέ δεν επιχειρούν συσχέτισή τους με τα ελληνοτουρκικά ή το Κυπριακό. Σ' αυτά τα ζητήματα παρεμβαίνουν πάντοτε ως επιδιαιτητές, πωλούν προστασία και στις δύο πλευρές και καραβιές πανάκριβων οπλικών συστημάτων. Το δόγμα της ελληνικής αστικής πολιτικής το γνωρίζουμε πολύ καλά:
πρέπει να αγοράζουμε συνεχώς αμερικάνικα οπλικά συστήματα, ώστε οι Αμερικανοί να φροντίζουν να μας προστατεύουν από την τουρκική επιθετικότητα, βάζοντάς της φρένο. Αυτή την πολιτική, βέβαια, στον ελληνικό λαό την παρουσιάζουν με λαμπρά γαλανόλευκα χρώματα και με καμάρι για τη λαμπρή εξωτερική πολιτική που ακολουθούν.

«Το προηγούμενο διάστημα έχουμε απομονώσει διπλωματικά την τουρκική προκλητικότητα. Και η αμερικανική πλευρά κάνει κάτι διαφορετικό τους τελευταίους μήνες, από αυτό που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια», έλεγε από την Ουάσινγκτον ο Πέτσας. Λίγες ώρες αργότερα, όταν ο Μητσοτάκης τόλμησε να πει κάτι ενάντια στην Τουρκία και να καταλήξει, απευθυνόμενος στον Τραμπ, ότι «προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου», ο Τραμπ παρέμεινε παγερός, απαξιώντας να δώσει καν λίγη σημασία στον Κούλη, ο οποίος πρέπει να σκυλομετάνιωσε που είχε αυτή την… έμπνευση (γιατί στις διακρατικές σχέσεις του αστικού κόσμου -πόσω μάλλον στις σχέσεις μεταξύ μιας ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης και μιας εξαρτημένης χώρας, μιας Μπανανίας) υποβάλλεις δημόσια ένα αίτημα μόνο όταν ξέρεις ότι θα πάρεις θετική απάντηση. Ο Μητσοτάκης υπέβαλε δημόσια το αίτημα και ο Τραμπ του έδειξε… τ' απαυτά του. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα έγινε στη συνέχεια, στη μισάωρη κατ' ιδίαν συνάντησή τους, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα.
[...]
Πηγή: Κόντρα

6 σχόλια:

  1. ..Μια Ιμπεριαλιστική υπερδύναμη και μια εξαρτημένη χώρα Μπανανία..... Κάνε μου ένα σχολιασμό σε αυτό να πούμε δυο κουβέντες γιατί θα σκάσω.... Δεν θα ξεφύγω σου δίνω τον λόγο μου TRASH. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν καταλαβαίνω την απορία σου.
      Ουδείς αμφισβήτησε ποτέ πως οι ΕΠΑ είναι ιμπεριαλιστική δύναμη.
      Όσο για το "μπανανία", δεν χρειάζεται ούτε για αυτό να σπαταλήσει κανείς ιδιαίτερη φαιά ουσία.
      Χωρίς να το πλατιάσω εδώ πολύ, θα αναφέρω επιγραμματικά πως ο σε ενδιάμεση θέση ελληνικός καπιταλισμός, ειδικά μετά την πρόσφατη κρίση, έχει απωλέσει και τα σχετικά περιθώρεια αυτονομίας που είχε μέχρι τότε.
      Η πολιτική-στρατιωτική και κυρίως η οικονομική του εξάρτηση από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, έχει βαθύνει σε βαθμό που είχαμε να δούμε από την δεκαετία του '50, αν και ακόμη και τότε το ντόπιο αστικό κυβερνητικό προσωπικό, έδειχνε πολύ πιο επιφυλακτικό στην εγκατάσταση αμερικάνικων βαλιστικών πυραύλων π.χ.
      Τώρα τους παρακαλάνε και από πάνω τους αερικάνους να μας φέρουν τα καλούδια τους και μας καταστήσουν στόχο.
      Οπότε τόσο το "ιμπεριαλιστική υπερδύναμη", όσο και ο όρος "μπανανία" είναι μάλλον ρεαλιστικοί, αν και ο τελευταίος καθ'υπερβολή βέβαια.

      Και για να σε προλάβω -χωρίς να το πλατιάσω πολύ με παραδείγματα και επιχειρήματα πάνω σε αυτό-, για μια καπιταλιστική Ελλάδα η εξάρτηση από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι μονόδρομος για πολλούς λόγους, κάποιοι από τους οποίους αναφέρονται και στο κείμενο στο οποίο σε παράπεμψα στο προηγούμενο ποστ.
      Εν κατακλείδι, και όσο αφορά αυτά που καταλαβαίνω εγώ, για χώρες του επιπέδου της δικής μας, η εθνική ανεξαρτησία τους μόνο με σοσιαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να είναι εφικτή.

      Διαγραφή
    2. Σωστά το περιγράφεις. Μόνο με σοσιαλιστικό σύστημα υπάρχει λύση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Και μια πρόβλεψη απο εμένα για πρόεδρο της δημοκρατίας. Μαρία Δαμανάκη. Θα τους κάνει στον τΣύριζα Κουβάρι χοχοχο... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Πάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει και ένα τραγούδι...

      Διαγραφή
    5. Ο Σύριζα θέλει τον Πάκη απο ότι έχω καταλάβει. Να δούμε πότε θα κάνει Βουλευτικές για να φύγει απο την μέση ο εκλογικός νόμος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.