Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Ο καπιταλισμός (εξακολουθεί να) γεννά το φασισμό

Η παρουσία του φίρερ του εγχώριου νεοναζιστικού μορφώματος στο δικαστήριο που εκδικάζει κάποια από τα εγκλήματα της συμμορίας του ήταν όπως την περιμέναμε όσοι έχουμε παρακολουθήσει -λίγο ή περισσότερο συστηματικά- την προσωπική του διαδρομή. Μόνο το καλαμπόκι έλειπε…

Λεπτομέρειες για την απολογία του Μιχαλολιάκου μπορείτε να διαβάσετε στο αναλυτικό ρεπορτάζ. To θρασίμι, όπως σωστά χαρακτηρίζεται από το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, προσπάθησε να δώσει ένα σόου κοινοβουλευτικής νομιμοφροσύνης. Προκειμένου να γλιτώσει το τομάρι του, δε δίστασε (και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει) να αδειάσει (εμμέσως να «δώσει») ακόμα και γκεσέμια του νεοναζισμού. Οι «συναγωνισταί του» είναι αναλώσιμο είδος για τον φιρερίσκο. Φτάνει να σωθεί αυτός.

Αδικα πάσχισε. Το μόνο που κατάφερε ήταν να γίνει καταγέλαστος. Να αποδειχτεί η αθλιότητά του. Ετσι, βαδίζει προς μια καταδίκη που θα είναι ταυτόχρονα και ο απόλυτος εξευτελισμός του.

Η νεοναζιστική συμμορία της ΧΑ τελειώνει. Χρειάζεται, βέβαια, επαγρύπνηση και άσκηση αντιφασιστικής πίεσης, γιατί από τα αστικά δικαστήρια έχουμε δει πολλές «εκπλήξεις», όταν αισθάνονται ότι βρίσκονται σε «κοινωνικό κενό».

Το τέλος της ΧΑ ως νεοναζιστικού μορφώματος που κάποια στιγμή κατάφερε να είναι το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα δε σημαίνει, όμως, και το τέλος του φασισμού, ως πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου. Η ίδια η πορεία της ΧΑ, από μια περιθωριακή συμμορία που οργάνωνε σποραδικές επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες και αριστερούς, μέχρι τα κοινοβουλευτικά έδρανα, είναι διδακτική.

Από τη μια η βαθιά πολιτική κρίση και η απονομιμοποίηση των παραδοσιακών αστικών κομμάτων και από την άλλη το «πουσάρισμα» από τα αστικά μίντια, επέτρεψαν σ' αυτή τη συμμορία να γιγαντωθεί ως μηχανισμός και να κατακτήσει σημαντικά μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.

Το φαινόμενο, λοιπόν, θα επαναληφθεί.
Με άλλη μορφή, με άλλο όνομα, ίδιο όμως στην ουσία του. Γιατί το φασισμό τον γεννά ο καπιταλισμός της κρίσης.

Θάνατο στο φασιστικό τέρας!
Είναι μια από τις απαντήσεις του όταν οι παραδοσιακές αστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν κρίση κοινωνικής νομιμοποίησης και δημιουργείται εκ των πραγμάτων κενό αντιπροσώπευσης.

Ακόμα και όταν δεν υπάρχει επαναστατικά-πολιτικά οργανωμένο εργατικό κίνημα, ο φασισμός είναι μια από τις επιλογές του καπιταλιστικού συστήματος ως απάντηση στην κρίση του. Το βλέπουμε αυτό σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Κι επειδή σήμερα (σ.σ. την μέρα που γράφτηκε το κείμενο) είναι η 102η επέτειος της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, καλό είναι -πέραν όλων των άλλων- να θυμηθούμε ότι η Σοβιετική Ενωση ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν αναπτύχθηκε το φασιστικό φαινόμενο. Γιατί εκεί δεν υπήρχε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν υπήρχε καπιταλισμός, δεν υπήρχε αστικό σύστημα εξουσίας, δηλαδή δικτατορία της αστικής τάξης.

Να θυμόμαστε πάντοτε, λοιπόν, τα λόγια του Μπρεχτ: «Αυτοί που είναι αντίπαλοι του φασισμού χωρίς να 'ναι αντίπαλοι του καπιταλισμού, αυτοί που παραπονιούνται για τη βαρβαρότητα που αιτία τάχα έχει τη βαρβαρότητα την ίδια, μοιάζουν μ' ανθρώπους που θέλουν το μερτικό τους απ' τ' αρνί χωρίς όμως να σφαχτεί το αρνί. Θέλουν να φάνε το κρέας, να μη δουν όμως τα αίματα».
Πηγή: Κόντρα

5 σχόλια:

  1. Όλες οι Αστικές τάξεις της Ευρώπης ενίσχυσαν την άνοδο του Φασισμού στην Γερμανία και σε ολες τις χώρες της Ευρώπης. Ηταν η αιχμή του δόρατος όλου του καπιταλιστικού κόσμου ενάντια στον Σοσιαλισμό και την ΕΣΣΔ. 1η Σεπτέμβρη του 1939 που ξεκίνησε ο πόλεμος οι Δυτικοί δεν απαντούσαν.... Ονομάστηκε παράξενος πόλεμος. Στήριξαν τον Χίτλερ και τον ανέχτηκαν μεχρι την Συντριβή σε ΣΤΑΛΙΓΚΡΑΝΤ ΚΟΥΡΣΚ το 1943... Απο εκεί και πέρα έτρεχαν να προλάβουν να φτάσουν πρώτοι στο Βερολίνο για να σώσουν οτι μπορούν για τον Καπιταλισμό. Μέχρι και οι Γερμανοί Στρατηγοί γίνανε ...αντιφασίστες..... άνοιγαν το μέτωπο στην δύση σε αντίθεση με την ανατολή που πολεμούσαν με λύσσα. Απόλυτα λογικό για Καπιταλιστές. Την ΤΑΞΗ τους υπηρετούσαν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν θα διαφωνήσω με την ανάγνωση σου, αλλά αν δεν παραδεχτούμε πως υπάρχει κ άλλη τέτοια (εξίσου πραγματική), θα καταντήσουμε γραφικοί.
      Ύπηρξαν πραγματικά δηλαδή κ αντιφασίστες μη-κομμουνιστές, αλλ΄φιλό-κομμουνιστές και καθόλου αντι-κομμουνιστές (σαν αντιφασίστες που ήταν).
      Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν(και πολλοί) ακόμη.
      -Μπορούμε να τους φέρουμε με το μέρος μας όπως τότε;
      -Θέλουμε;

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχει καμμία διαφωνία οτι υπήρχαν αντιφασιστές απλοί άνθρωποι που χωρίς να ήταν Κομμουνιστές ήταν Αντιφασίστες πραγματικά και πολέμησαν τον Φασισμό. Οπως υπάρχουν και σήμερα τέτοιοι άνθρωποι πέρα κάθε αμφιβολίας. Δεν βρίσκεται εκει το πρόβλημα το καταλαβαίνεις να μη συνεχίσω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Μια διευκρίνηση. Μιλάμε πάντα για ανθρώπους. Τα πολιτικά κόμματα είναι κάτι διαφορετικό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Για ανθρώπους μιλάω και εγώ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.