Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Π.Καμμένος: Η άνοδος, ο θρίαμβος, η πτώση...

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ιδρύθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2012 με την δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος από τον Πάνο Καμμένο, λίγους μήνες μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία. Οι αρχές του και η ιδρυτική του διακήρυξη συνδιαμορφώθηκαν από Έλληνες πολίτες με συλλογικές διαδικασίες διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν μέσα από το διαδίκτυο.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2012, στο νεοσύστατο κόμμα εντάχθηκαν εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές (Γαληνός, Γιαννάκης, Ζώης, Ιατρίδη, Κόλλια-Τσαρουχά, Κουντουρά, Μαρκόπουλος, Μελάς, Σταμάτης), εκλεγμένοι με τη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι είχαν διαγραφεί από το κόμμα λόγω της αντίθεσης τους με το μνημόνιο, καθώς και μια σειρά από στελέχη, με αποτέλεσμα να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, αριθμός των δέκα βουλευτών, και να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή τη δυσαρέσκεια και την οργή των πολιτών καρπώνονταν κόμματα της Αριστεράς με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος είδε το κενό που υπήρχε στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και άδραξε την ευκαιρία.

Στις εκλογές τον Μάιο του 2012 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έλαβαν 670.329 ψήφους, ποσοστό 10,6% του εκλογικού σώματος και αναδείχτηκαν τέταρτο κόμμα.
Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό του κόμματος έπεσε στο 7,5% και εξέλεξε 20 βουλευτές.

Η εκλογική επιτυχία και το κοινοβουλευτικό βήμα, από το οποίο ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυε επιθέσεις κατά των πολιτικών αντιπάλων του, που πολλές φορές χαρακτηρίστηκαν συκοφαντικές, εδραίωσε την παρουσία των ΑΝΕΛ.

Ο κοινός τόπος με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εύκολο να βρεθεί, καθώς και τα δύο κόμματα βασίζονταν στην ρητορική του αντιμνημονίου, των κακών ξένων και του «παλιού πολιτικού συστήματος» που ευθυνόταν για την κρίση.

Το φλερτ των Τσίπρα – Καμμένου μετουσιώθηκε μέσα σε ένα βράδυ, τον Ιανουάριο του 2015 σε γάμο. Μπορεί το ποσοστό των ΑΝΕΛ να έπεσε στο 4,75%, αλλά, ήταν αρκετό για να εκλέξουν 13 βουλευτές και να διασφαλίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Πάνος Καμμένος εξασφαλίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παιδικό του όνειρο, όπως υποστήριζαν άσπονδοι φίλοι του και ξεκινά μια συμβίωση που κράτησε 4 χρόνια.

Το καλοκαίρι του 2015, μετά το δημοψήφισμα και την μετατροπή του «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ», εγκατέλειψαν τον Αλέξη Τσίπρα οι μισοί βουλευτές του, αλλά όχι ο Πάνος Καμμένος.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου κατάφερε να μπει οριακά στη Βουλή, εξασφαλίζοντας το 3,69%, χάρις και σε μια έξυπνη διαφημιστική καμπάνια στην οποία μάθαινε τον «μικρό Αλέξη» να γράφει με το δεξί.


Παραμένει συγκυβερνήτης και υπουργός Άμυνας και μαζί με τον Πρωθυπουργό, από πολέμιοι των μνημονίων, υπογράφουν και υλοποιούν το τρίτο μνημόνιο. Αυτή τη φορά ήταν στην πλευρά της εξουσίας στην οποία διατηρήθηκαν σφιχταγκαλιασμένοι σε «μια έντιμη συνεργασία», όπως φρόντιζε να επαναλαμβάνει συχνά ο κ. Καμμένος.

Οι όποιες αντιπαραθέσεις σημειώνονταν με στελέχη ή υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως με τον Νίκο Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών, έληγαν με νικητή τον υπουργό Άμυνας.

Μπορεί κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδήλωναν σημάδια αλλεργίας για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, όμως η διατήρηση της κυβερνητικής εξουσίας, περιόριζε τις όποιες διαφωνίες στο επίπεδο της γκρίνιας.

Καταλύτης για εξελίξεις ήταν η συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν η κόκκινη γραμμή των ΑΝΕΛ που πολύ γρήγορα ξέφτισε.

Ο Πάνος Καμμένος διακήρυττε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μην πάρει σάρκα και οστά.

Ωστόσο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όταν η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής το καλοκαίρι του 2018, η συμφωνία υπογράφτηκε, αλλά ο υπουργός Άμυνας συνέχιζε να υποστηρίζει ότι θα εμποδίσει την κύρωση της από τη Βουλή.

Με αυτό το αφήγημα πρόλαβε να γιορτάσει αγκαλιά με τον Αλέξη Τσίπρα την "έξοδο από το μνημόνιο" στο Ζάππειο, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα εναλλακτικά του σχέδια για να εμποδίσει την υλοποίηση της συμφωνίας ναυαγούσαν το ένα μετά το άλλο.

Στις 13 Ιανουαρίου 2019 παραιτήθηκε από την θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με αφορμή την επικείμενη κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και ζήτησε την απομάκρυνση των στελεχών του κόμματός του από τα υπουργεία που κατείχαν.

Η Έλενα Κουντουρά, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Τέρενς Κουίκ και ο Βασίλης Κόκκαλης προτίμησαν τις υπουργικές καρέκλες, ενώ την συμφωνία ψήφισε και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Πολύ λίγο, πολύ αργά» ήταν η φράση που περιέγραφε την στάση του Πάνου Καμμένου, αφού πλέον ούτε τη κύρωση της συμφωνίας μπορούσε να σταματήσει, ούτε να ελέγξει τα στελέχη του που έβλεπαν το πολιτικό του τέλος να πλησιάζει.

Στις ευρωεκλογές ήρθε η «ετυμηγορία» των πολιτών για τα πεπραγμένα της τετραετίας από τον Πάνο Καμμένο και ήταν βαριά.

Από τους 670 χιλιάδες ψηφοφόρους του 2012, στις κάλπες της 6ης Μαΐου βρήκε την ψήφο 45 χιλιάδων και το ποσοστό κατακρημνίστηκε στο 0,8%.

«Για το λόγο αυτό, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και εγώ σήμερα αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε την απόφασή μας να μην μετάσχουμε στις βουλευτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα τον επόμενο μήνα. Ακούσαμε τη φωνή του ελληνικού λαού», δήλωσε χθες ο Πάνος Καμμένος, που θα μείνει για πρώτη φορά εκτός Βουλής από το 1993. 
Πηγή: Το ποντίκι

5 σχόλια:

  1. Ένα ακόμη "μαντρί", σχεδιασμένο για δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ και για κάποιους από αυτό το χώρο που τότε λοξοκοιτούσαν προς ΚΚΕ μεριά. Πολλαπλές υπηρεσίες, από "τσόντα" στη συγκυβέρνηση, έξτρα "τεμενάδες" στις ΗΠΑ έως περεταίρω νομιμοποίηση/αφομοίωση ακροδεξιών θέσεων από τον λαό. Αποστολή εξετελέσθη και με το παραπάνω, τώρα απόσυρση προσωρινά και βλέπουμε αύριο-μεθαύριο...

    ΥΓ: Όταν κάποιοι μιλάνε για "παιδιά του κομματικού σωλήνα" απευθυνόμενοι σε ανθρώπους του ΚΚΕ,το συγκεκριμένο άτομο (βασιλοχουντικών καταβολών, μη ξεχνιόμαστε) είναι από τους πρώτους-πρώτους που μου έρχονται στο νου,το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του το έχει περάσει στα έδρανα και τις καρέκλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @zoot horn rollo:
      Νομίζω πως η ανάγνωση του φαινόμενου Καμμένος, είναι όρος για την σωστή ανάγνωση του φαινόμενου ΣΥΡΙΖΑ.
      Από όλες τις απόψεις

      Διαγραφή
  2. Παπουτσωμενος Γατος12 Ιουνίου 2019 στις 1:09 μ.μ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ απο τον Μαιο του '12 μεχρι τον Ιανουαριο του '15 απορροφησε σταδιακα το μεγαλυτερο κομματι των ψηφοφορων του Καμμενου και ηταν μια απο τις δεξαμενες ψηφων που τον βοηθησαν να φτασει τα 2,2 εκ ψηφοφορων απο το 1 εκ. του Μαιου του '12.

    Αυτο ειναι κατι που δεν σχολιαζεται σε διαφορες αναλυσεις, πιθανον σκοπιμα, ωστε να μην χαλασει το αριστερο προφιλ του ΣΥΡΙΖΑ οτι η ανοδος στην εξουσια εγινε με δεξιες ψηφους και οχι μονο πασοκικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Ναι, σίγουρα δεν πηγαν στην ΝΔ οι χαμένοι μεταξύ Μάη '12 και Γενάρη '15, ψήφοι των ΑΝΕΛ.
      Μιλάμε άλλωστε για μια περίοδο που ο εθνικιστικός λόγος δεν έλειπε καθόλου και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.
      Αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων πάντως φαίνεται σταδιακά να επαναπατρίζεται στην ΝΔ ή σε άλλα (από τους ΑΝΕΛ) ακροδεξιά μορφώματα.
      Είναι επίσης το κομμάτι που προσπάθησαν να προσεταιρισθούν η Ζωίτσα με τον Παναγιώτη, αλλά τελικά δεν έφτανε για τους κρατήσει στην βουλή, και πόσο μάλλον διαιρεμένο κιόλας...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.