Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ανακοινώσεις - πρόκληση για τα λουκέτα και τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ATHENS LEDRA» και την εταιρεία φύλαξης «ΠΥΡΣΟΣ SECURITY» οδηγούνται στην ανεργία, ενώ άλλοι σε άλλες επιχειρήσεις αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που επιβάλλονται μέσω των «ενώσεων προσώπων», το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να αποσείσει τις δικές του τεράστιες ευθύνες. Εξέδωσε σήμερα δύο θρασύτατες και προκλητικές ανακοινώσεις, μία για τα λουκέτα στις δύο επιχειρήσεις και μία για την επιχειρησιακή σύμβαση στην τουριστική επιχείρηση ΤΟΞΕ ΑΕ, που ο «Ριζοσπάστης» έκανε 1ο θέμα στο φύλλου του, της 1ης Ιούνη 2016.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία, αν και έχουν περάσει 15 μήνες δεν έχει αγγίξει στο ελάχιστο όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, που στηρίζει και συντηρεί την εργασιακή ζούγκλα στην αγορά εργασίας σε βάρος των εργαζομένων και καλύπτει απροκάλυπτα την εργοδοτική αυθαιρεσία, υποκρίνεται ότι τάχα είναι με το μέρος των εργαζομένων!

Σχετικά με την επιχειρησιακή σύμβαση στην εταιρεία «Τουριστικές Οικοδομικές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΑΕ» (ΤΟΞΕ ΑΕ), η οποία προβλέπει βασικό μισθό μικρότερο από τα 586 ευρώ, πρέπει να επισημανθεί ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε σήμερα, παρ' ότι η σύμβαση αυτή έχει υπογραφεί από τις 25 Μάη 2016, ενώ μια βδομάδα μετά αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Γεγονός που το υπουργείο παρακάμπτει σκόπιμα, λέγοντας μόνο ότι «αναρτήθηκε ως όφειλε».

Χαρακτηρίζει τη σύμβαση «παράτυπη και παράνομη» και αναφέρει ότι «δεν έχει καμιά ισχύ και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί». Ξεπερνάει όμως τα όρια της πρόκλησης, όταν αναφέρει ότι η σύμβαση αυτή είναι «συνακόλουθο πάγιας τακτικής ορισμένων εργοδοτών στο χώρο του τουρισμού που αρνούνται να συμμορφωθούν με την κλαδική σύμβαση που ήδη έχει υπογραφεί», όταν η ισχύουσα νομοθεσία, την οποία η σημερινή κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτη, καταργεί την καθολικότητα στην εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης, όπως συμβαίνει και στον κλάδο του Τουρισμού.

Τέλος, απευθύνει... συστάσεις στους εργοδότες στο χώρο του τουρισμού «να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις και να αποφύγουν την όποια τάση παραβατικότητας καθώς θα ελέγχονται συστηματικά βρισκόμενοι αντιμέτωποι με όλες τις νόμιμες συνέπειες»!

Στην ανακοίνωση για τα λουκέτα, το υπουργείο εμφανίζεται ως... «σχολιαστής».
«Τα νέα φαινόμενα λουκέτων στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις, αναδεικνύουν περίτρανα το καθεστώς αυθαιρεσίας μέσα στο οποίο συναλλάσσεται μια σειρά από "επιχειρηματικές" δραστηριότητες στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει. «Καθεστώς αυθαιρεσίας» λοιπόν οι σιδερένιοι νόμοι του κεφαλαίου για την μεγιστοποίηση του κέρδους των εργοδοτών, για το οποίο «πίνουν νερό στο όνομά τους» όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής. Κουβέντα στην ανακοίνωση για το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο - οπλοστάσιο που έφτιαξαν και ενίσχυσαν παλιές και τωρινές κυβερνήσεις στα πλαίσια της ΕΕ και ανεξαρτήτως «μείγματος διαχείρισης» που επιτρέπει στην εργοδοσία να «ξεσαλώνει» στους τόπους δουλειάς» σε βάρος των εργαζομένων. Και βέβαια είναι εξόφθαλμη η προσπάθεια του υπουργείου να καλλιεργήσει την επικίνδυνη αυταπάτη περί «υγιούς επιχειρηματικότητας», λες και το κέρδος διαχωρίζεται σε «υγιές» και «άρρωστο», θέλοντας έτσι να προλειάνει το έδαφος για νέα κίνητρα σε όφελος των «υγειών επιχειρηματιών».

Μάλιστα, στην περίπτωση της «ΠΥΡΣΟΣ SECURITY», ξεπερνώντας κάθε όριο το υπουργείο επιχειρεί να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους, γιατί «ουδέποτε απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας» και γι' αυτό γνωρίζει «από πηγές» κάποια δεδομένα της υπόθεσης. Αλλά στην επόμενη παράγραφο αυτοδιαψεύδεται λέγοντας ότι «γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ και οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπου αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις απαραίτητες ενέργειες». Δηλαδή, η κυβέρνηση ήξερε το πρόβλημα της απληρωσιάς και των απανωτών απολύσεων που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι, αλλά δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να τους προστατέψει, περιμένοντας προφανώς κι αυτή πότε θα σκάσει το κανόνι.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καλλιεργήσει το δήθεν «φιλεργατικό προσωπείο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ώρα που με την πολιτική της οι στρατιές ανέργων πολλαπλασιάζονται, προαναγγέλλει ότι «θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων και στις δύο εταιρείες σε προγράμματα του ΟΑΕΔ». Δηλαδή, τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και επιδότησης της εργοδοσίας.

Όσες παρόμοιες ανακοινώσεις και να βγάλει το υπουργείο Εργασίας, δε μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση έχει και τη δική της σφραγίδα, επειδή δεν κατάργησε κανέναν από τους προηγούμενους νόμους, ενώ αντίθετα συνέχισε και επέτεινε την πολιτική παροχής προνομίων στο κεφάλαιο. Πάνω σε αυτό το οικοδόμημα, οι εργοδότες συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει εξελίξεις που θα κάνουν ακόμα χειρότερο τα πράγματα για τους εργαζόμενους, με τις νέες ανατροπές στα εργασιακά, στον συνδικαλιστικό νόμο και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.