Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Εκλογές με τις ευλογίες των Μερκολάντ

«Η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης, όχι μέρος της κρίσης» διεμήνυσε η Ανγκελα Μέρκελ, επιλέγοντας μάλιστα τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο για να διατρανώσει τη στήριξή της στην… «πρώτη φορά Αριστερά». Ευρισκόμενη για επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία, ανέθεσε στη Ντίλμα Ρούσεφ να κοινοποιήσει την άποψή της!

Μπορεί το ιδεολόγημα ότι οι νεοφιλελεύθεροι της Ευρώπης θέλουν να γκρεμίσουν την κυβέρνηση Τσίπρα να καταρρέει (δεν είπε, άλλωστε, κάτι σχετικό ο Τσίπρας στο διάγγελμα-προεκλογική δήλωση που έκανε το βράδυ της Πέμπτης 20 Αυγούστου), όμως αυτή η στήριξη από τη Μέρκελ στον Τσίπρα θα έκανε τον Σαμαρά να σκάσει από το κακό του, γιατί ποτέ δεν την είχε από την ιθύνουσα ιμπεριαλιστική δύναμη της Ευρωλάνδης.

Να ήταν, όμως, μόνον η Μέρκελ… Ο Ντεϊσελμπλούμ, αφού αναφέρθηκε στην ευρεία συναίνεση που είχε η τρίτη μνημονιακή συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εξέφρασε την ελπίδα οι εκλογές να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη στήριξη της συμφωνίας. Και ο Γιούνκερ έβαλε το διευθυντή του Γραφείου του Μάρτιν Σέλμαϊρ να γράψει στο twitter: «Οι επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα μπορούν ν’ αποτελέσουν ένα δρόμο για να διευρυνθεί η υποστήριξη στο πρόγραμμα σταθεροποίησης και στήριξης από τον ESM, που μόλις υπέγραψε ο πρωθυπουργός Τσίπρας εξ ονόματος της Ελλάδας». Στα αξιοσημείωτα είναι η ώρα που γράφτηκε το tweet του Σέλμαϊρ. 7:28 το απόγευμα της Πέμπτης, μια ώρα πριν το διάγγελμα του Τσίπρα, δείγμα του ότι όλοι οι ιμπεριαλιστές ηγέτες και παράγοντες είχαν ενημερωθεί λεπτομερώς από τον Τσίπρα για το «διακύβευμα» αυτών των εκλογών και είχαν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Αν και πιο συγκρατημένος (μην στενοχωρήσει και τους ποταμοπασόκους) ο Μοσκοβισί έγραψε στο twitter ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει υπόψη της την ανακοίνωση για εκλογές στην Ελλάδα, δίνοντας το στίγμα των προσδοκιών της: «Η ευρεία στήριξη στο Μνημόνιο Συνεννόησης και η προσήλωση στις δεσμεύσεις θα είναι το κλειδί για την επιτυχία»!

Είπαμε, οι ιμπεριαλιστές δεν κινούνται με κομματικά κριτήρια, αλλά με πραγματιστικά κριτήρια (περισσότερα πάνω σ’ αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Εκλογές, λοιπόν. Είτε στις 20 Σεπτέμβρη, όπως επιδιώκει ο Τσίπρας, είτε στις 27, αν πιάσει το κατενάτσιο που αποφάσισε να παίξει ο Βαγγέλας για να κερδίσει μια βδομαδούλα προεκλογικής περιόδου και να εκθέσει (όσο μπορέσει) τον Τσίπρα. Εκλογές με τις ευλογίες του γερμανογαλλικού άξονα και όλων των «θεσμών» της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Εκλογές που προαναγγέλλοντάς τες το πρωί της Πέμπτης, με τα… χαριτωμένα ελληνικά του, ο Τσακαλώτος είχε πει στη Βουλή, ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τις εκλογές του 2012, γιατί τότε δεν υπήρχε συμφωνία και έπρεπε ο λαός να επιλέξει ποιος θα τη διαπραγματευθεί, ενώ τώρα υπάρχει συμφωνία και η επιλογή θα είναι ποιος θα την εφαρμόσει. Το είπε μετά και ο Τσίπρας στο διάγγελμά του: σας καλώ να επιλέξετε ποιοι είναι οι καλύτεροι για να εφαρμόσουν αυτό το Μνημόνιο, που είμαστε υποχρεωμένοι σε κάθε περίπτωση να το εφαρμόσουμε.

Από τεχνική άποψη, οι Τσιπραίοι προετοιμάζονταν εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες γι’ αυτές τις εκλογές. Μέχρι και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό είχαν κανονίσει, διορίζοντας τη «δικιά τους» Θάνου-Χριστοφίλη στην προεδρία του Αρείου Πάγου και αφήνοντας χηρεύουσες τις θέσεις των προέδρων στα άλλα δύο ανώτατα δικαστήρια (ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο). Παραμονή της αναγγελίας των εκλογών φρόντισαν να βάλουν «δικό τους» ακόμα και στην ηγεσία του στρατεύματος.

Εμενε μόνο να επιλέξουν το χρόνο των εκλογών. Στην κοινοβουλευτική ολονυχτία της 13ης προς 14η Αυγούστου ο Τσίπρας βεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι Βαγγέλας, Σταύρος και Φώφη εξακολουθούν να τρέμουν τις εκλογές. Οι δύο τελευταίοι το είπαν ευθέως ότι δε θέλουν εκλογές, ενώ ο Βαγγέλας που πήγε να το παίξει μάγκας (του βγαίνει συνεχώς αυτό το κουτσαβάκικο), αναδιπλώθηκε όταν ο Τσίπρας του πέταξε τη μπηχτή «μην ζητάτε εκλογές, γιατί το αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό».

Με τη βεβαιότητα ότι προηγείται δημοσκοπικά, ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να εκμεταλλευτεί το fast track της διαδικασίας (εκλογές με προεκλογική περίοδο που κατ’ ουσίαν δε θα κρατήσει περισσότερο από δυο βδομάδες), χωρίς ακόμη να έχουν πάει στους πολίτες τα φετινά ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να έχει ψηφιστεί το νέο εφιαλτικό Ασφαλιστικό, το νέο Εργασιακό (απελευθέρωση απολύσεων) και τα πιο σκληρά μέτρα για τους αγρότες, χωρίς δηλαδή ο ελληνικός λαός να έχει αισθανθεί καλά στο πετσί του τις συνέπειες του Μνημόνιου-3. Δεν έχει γίνει, βέβαια, η διαπραγμάτευση για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους, όμως αυτή έχει προεξοφληθεί πολιτικά, αφού ακόμη και ο Σόιμπλε μίλησε για αναδιάρθρωση, μετά το Eurogroup της 14ης Αυγούστου, οπότε ο Τσίπρας μπορεί να την επικαλείται.

Τέλος, οι αστραπιαίες εκλογές ήταν η καλύτερη λύση για να ξεφορτωθούν οι Τσιπραίοι τους Λαφαζανικούς, σπρώχνοντάς τους στην αποχώρηση και στη δημιουργία δικού τους πολιτικού σχήματος (αλλιώς θα τους έτρωγε το μαύρο σκοτάδι, αφού οι εκλογές θα γίνουν με λίστα), αλλά και να παγώσουν τις εσωτερικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ (συνέδριο). Το συνέδριο πλέον θα γίνει μετά τις εκλογές και θα είναι συνέδριο του νέου ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα βαραίνει «η λαϊκή εντολή» που θα έχει προηγηθεί.

Και οι ιμπεριαλιστές δανειστές γιατί έδωσαν την ευχή τους στον Τσίπρα να πάει σε εκλογές; Γιατί προσδοκούν ότι η επόμενη Βουλή θα είναι η «μνημονιακότερη» όλων των εποχών. Για πρώτη φορά θα γίνουν εκλογές με βασικό «διακύβευμα» όχι το «πώς θα βγούμε από το Μνημόνιο» («διακύβευμα» με το οποίο έγιναν οι δίδυμες εκλογές του 2012, οι ευρωεκλογές του 2014, οι βουλευτικές του Γενάρη του 2015 και το δημοψήφισμα), αλλά το «ποιος είναι ο καταλληλότερος για να εφαρμόσει το νέο Μνημόνιο;». Η καλύτερή τους. Η επόμενη Βουλή, είτε δώσει αυτοδυναμία στον τσιπραίικο ΣΥΡΙΖΑ είτε οδηγήσει σε συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα (μια «οικουμενική» κυβέρνηση όλων των μνημονιακών δυνάμεων θα ήταν το ιδανικό για τους ιμπεριαλιστές δανειστές), θα είναι μια «μνημονιακή» Βουλή και η κυβέρνηση (ή συγκυβέρνηση) που θα εκλέξει θα έχει «λαϊκή εντολή» για την πιστή εφαρμογή του Μνημόνιου-3. Το «τέλος της αβεβαιότητας» είναι αυτό που κυριαρχεί ως μότο στις ανεπίσημες δηλώσεις που κάνουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία στο Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες και είναι μια φράση που συμπυκνώνει την ουσία των νέων εκλογών.

Αν «μετρήσουμε» τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα και παράλληλα τις πολιτικές εξελίξεις που υπήρξαν, δε θα δυσκολευτούμε να διαπιστώσουμε πως από πολιτική άποψη ένα είναι το συμπέρασμα: η λαϊκή ψήφος δεν έχει καμιά αξία. Οι ελπίδες διαψεύδονται, οι μεσσίες-απελευθερωτές αποδεικνύονται γυμνοί (σαν το βασιλιά στο γνωστό παραμύθι του Αντερσεν), η λιτότητα και η κινεζοποίηση βαθαίνουν.

Αφού, λοιπόν, η ψήφος δεν έχει καμιά αξία, ας ψάξουμε άλλους δρόμους για ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας. Ας οργανωθούμε, πρώτα-πρώτα, πολιτικά σε ταξική βάση. Κι ας προσανατολιστούμε στο μόνο που μπορεί ν’ αλλάξει τα δεδομένα: στην ταξική πάλη.
Πηγή: Κόντρα

4 σχόλια:

  1. "...όταν ο Τσίπρας του πέταξε τη μπηχτή «μην ζητάτε εκλογές, γιατί το αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό»."
    Δεν είναι ...δικό του!
    "....και μην ζητάτε συνεχώς εκλογές διότι τα αιτήματα ενίοτε γίνονται αποδεκτά!" Τώχε πεί ο μπουχέσας Καραμανλής στο Γιωργάκι, αν καλά θυμάμαι, το 2009, πάλι μέσα στη Βουλή. "Εξυπναδούλες".
    Αλλά, τίποτε δικό του δεν έχει αυτό το παιδί - όλα αντιγραφή!
    Γενικά το αστικό πολιτικό σύστημα αυτοκαταναλώνεται, ακόμη και στις κοκκορομαχίες του, χωρίς νάχει κάτι καινούργιο να επιδείξει.
    ----------------------------------------
    Μια ευδιάκριτα "δουλεμένη" τεχνική παραπλάνησης του Λαού από τους αστούς πολιτικούς είναι αυτή, που ας την ονομάσουμε πρόχειρα "υπερακοντισμός στο ατελές αντίθετο".
    Την χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο παπατζής Β' ("Ανδρέας"), για να ξεμπλοκάρει τον Λαό από την παραδοσιακή εχθρότητα στον Ιμπεριαλισμό: "θα διώξουμε τους Αμερικανούς!", έλεγε ο .....διωρισμένος από τους Αμερικανούς(!), που ταυτόχρονα προετοίμαζε την ανανέωση των συμφωνιών για τις Βάσεις! Τα ίδια και με την ΕΟΚ, ακριβώς για να μας κρατήσει μέσα, όπως είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος ο Πάγκαλος, πολύ αργότερα.
    Την ίδια τεχνική εφάρμοσε πρόσφατα και ο (επίσης "διαπιστευμένος" από τους αμερικανούς....) Τσίπρας σε σχέση με Ευρώ-Μνημόνια, με το κάλπικο (κυριολεκτικά!) "ΟΧΙ" στο σχέδιο Γιουνκέρ.
    Είναι τα ανώτερα μαθηματικά του επιστημονικού παπατζηδισμού, που δεν κατέχουν οι ...στόκοι, όπως ο Κουβέλης, οι νουδίτες, ποταμίτες, και οι ντόπιοι και ευρωπαίοι πάτρωνές τους, αλλά φαίνονται καλά δασκαλεμένοι σ' αυτά οι εκάστοτε πολιτικάντηδες, που διεκπεραιώνουν την "αμερικανότροπη" πολιτική, σήμερα οι τριπροανέλ.
    Δοκίμιο θα μπορούσα να γράψω γι αυτή την "τεχνολογία πατροναρίσματος", τις προϋποθέσεις εφαρμογής της, τις επιμέρους τεχνικές υλοποίησής της. Θυμάμαι, π.χ., τότε, '84, με την περίφημη "Αγορά του Αιώνα" (=αγορά περίπου 80 μαχητικών F-16), πως χρησιμοποιήθηκαν τα λεγόμενα "αντισταθμιστικά οφέλη" (παράλληλες επενδύσεις εκ μέρους του πωλητή για την τόνωση της εσωτερικής οικονομίας), για να "περάσει" στη λαϊκή συνείδηση η ιδέα του οικονομικού "συμφέροντος" στην συνεργασία με τον Ιμπεριαλισμό, με την ταυτόχρονη προκαταβολική εξαγορά των wannabe άμεσα εμπλεκομένων σε αυτά τα "οφέλη" και μετατροπή τους σε φανατικούς διαφημιστές του όλου deal....
    Eχει πολύ ισχυρά και "έξυπνα" όπλα το κεφάλαιο, και υπάρχουν, δυστυχώς και πολλά κορόϊδα μέσα στο Λαό και στο κίνημα, έτοιμα να τσιμπήσουν.
    Δείτε πως το "δημοψήφισμα" και το "ΟΧΙ" του "σύγχρονου Μαρκεζίνη" κυριολεκτικά αποδιοργάνωσαν την ελληνική αριστερά, φτάνοντας μέχρι και στις παρυφές του ΚΚΕ.

    Βέβαια, η "ΚΟΝΤΡΑ" τήρησε σωστή στάση στο πρόσφατο δημοψήφισμα (αποχή, αν δεν κάνω λάθος), και με πολλά σημεία της παραπάνω ανάλυσης συμφωνώ.
    Ομως και η ίδια η "ΚΟΝΤΡΑ" έχει πολλές ευθύνες και σήμερα για το σημερινό αλαλούμ της εκτός ΚΚΕ αριστεράς. Δεν είναι δυνατόν να υπονοείς σαν ταξική πάλη τον πόλεμο και ενάντια στο ΚΚΕ.
    Εχει και πολύ τρανταχτές αντιφάσεις. Νομίζω, π.χ., πως καλεί σε πολιτικό μέτωπο "αριστερών δυνάμεων", την στιγμή, που οι τρέχουσες πολιτικές της θέσεις είναι κοντύτερα στο ...ΚΚΕ(!), προς οποίο όμως διάκειται εχθρικά, ταυτιζόμενη, ως προς αυτό, με την υπόλοιπη αριστερά.
    Πρέπει να ξεκαθαρίσει γενικά την πολιτική της πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Για την «Κόντρα», όσο πιο συνοπτικά μπορώ.
      Όχι δεν την έχω δει να καλεί σε κάποιο «παναριστερό μέτωπο», και θα με εξέπλητε κιόλας ιδιέταιρα κάτι τέτοιο.
      Πράγματι το 90% των αναλύσεων της θα μπορούσε κάλιστα να έχει δημοσιευτεί και στον Ριζοσπάστη (εξού και οι συχνές αναδημοσιεύσεις που κάνω εδώ), ενώ είναι από τα ελάχιστα (εάν όχι το μόνο) κομμάτια του εξωκοινοβούλιου που όχι μόνο μίλησε εξ’αρχής και με σκληρά λόγια για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και του Λαφαζανέικου τώρα), τόποθετεί επίσης καθαρά και σε αρκετά άρθρα και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα δεξιά του ΚΚΕ, και σε αυτό νομίζω πως είναι οι μόνοι.
      Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως αυτό συνυπάρχει με έναν λυσσασμένο και δομικό αντι-ΚΚΕδισμό που διακρίνει την εν λόγω συλλογικότητα, καθώς οι θέσεις της για το ΚΚΕ δεν έχουν μετακινηθεί στο ελάχιστο από τότε που ήταν ακόμη ΣΑΚΕ στην δεκαετία του ’70 και έγραφε το πρώτο «Κ» εντός εισαγωγικών. Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα του Μ-Λ χώρου αυτό, και αν θέλεις είναι και υπαρξιακό.
      Εάν δεχτούν το ΚΚΕ ως επαναστατικό κόμμα, τότε θα πρέπει παράλληλα να δεχτούν και αντεπαναστατικό ρόλο για τους εαυτούς τους που το χτύπαγαν τόσα χρόνια.
      Και αυτό δεν είναι εύκολο για κανέναν...

      Η πολιτική τους πρόταση είναι απλή. Εφόσον κατά τους ίδιους, κόμμα της εργατικής τάξης δεν υπάρχει (δεν θεωρούν τέτοιο το ΚΚΕ, αλλά ούτε και τους εαυτούς τους), το ζητούμενο είναι η δημιουργία του...

      Διαγραφή
    2. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Υ.Γ.
      Όντας από τα ιδρυτικά μέλη της "Κόντρας" στην δεκαετία του '90, και παραμένοντας οργανωμένος εκεί επί αρκετά χρόνια, δεν μου είναι και τόσο εύκολο να μιλάω για τους παλιούς μου συντρόφους. Είναι και θέμα ήθους για μένα αν θέλεις...

      Διαγραφή
  2. Ισως έχεις δίκηο για το "παναριστερό" (η και σκέτο πολιτικό) μέτωπο. Πιθανόν να έχω παρασυρθεί από πρόσωπα, που εμφανίζονται σαν "Κόντρα" στο δίκτυο.
    Το site τους δεν παρέχει ευκολίες περιήγησης σε παλαιότερες ανακοινώσεις τους και δεν μπόρεσα να βρώ κάποια τελευταία διακήρυξή τους.
    Μου έλυσες και μια απορία για την προϊστορία τους. Δεν ήξερα ότι προέρχονται από την ΣΑΚΕ. Ηξερα κάποιους από την μεταδικτατορική ΣΑΚΕ, ('73 και μετά - πεντε-έξι ήταν όλοι τότε!) αλλά έπαψα να ασχολούμαι με αυτούς τους χώρους λόγω του άγονου αντικομμουνισμού, που επικρατούσε τότε εκεί. Εχουν κάνει μεγάλα βήματα, πάντως, (κρίνοντας πάντα από αναλύσεις μεμονωμένων μελών η οπαδών τους), αφήνοντας πίσω άλλους, "πατενταρισμένους" "κομμουνιστές" όπως π.χ. εργατοαγώνες, ναρίτες κλπ., που άγονται και φέρονται από την αντιδραστική προπαγάνδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.