Οι νέοι μας σύμμαχοι επί το έργον |
Ο Καμμένος υπέγραψε συμφωνία για διανομή στρατικών δυνάμεων της μίας χώρας στο έδαφος της άλλης
Η τριήμερη επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο Ισραήλ, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον στον στρατιωτικό – αμυντικό τομέα, η συνεργασία των δύο χωρών έχει προχωρήσει σε βαθμό εντυπωσιακό.
Η ισραηλινή κυβέρνηση εκτίμησε ιδιαίτερα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ολοκλήρωσε την υπογραφή της Status of Forces Agreement (SOFA), η οποία εκκρεμούσε τα τελευταία χρόνια και περιέχει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη διαμονή στρατιωτικών δυνάμεων της μίας χώρας στο έδαφος της άλλης.
Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η εν λόγω συμφωνία είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μόλις η δεύτερη χώρα που έχει υπογράψει SOFA με το Ισραήλ. Η μόνη άλλη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μία δε περίοδο που η στρατιωτική συνεργασία γίνεται όλο και πιο πυκνή (σσ. μεγάλος αριθμός του στόλου των επιθετικών ελικοπτέρων του Ισραήλ βρίσκεται αυτή την περίοδο στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα, ενώ οι μαθητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων θα βρεθούν σύντομα στο Ισραήλ), αυτή η συμφωνία αποκτά μεγαλύτερη σημασία.
Σε αυτή θα πρέπει να προστεθεί η συμφωνία που υπεγράφη για τη συνεργασία των υδρογραφικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Ο κ. Καμμένος συνοδευόταν άλλωστε στο ταξίδι του στο Ισραήλ από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, που την υπέγραψε. Για δύο χώρες που έχουν συμφέροντα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) τους, αλλά και εμπλοκές στην οριοθέτησή της (σσ. το Ισραήλ έχει επίσης τέτοιο πρόβλημα με τον Λίβανο), αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι αποδοτική.
Ο έλληνας υπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από περίπου 10-15 επιχειρηματίες που δραστηριο-ποιούνται στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών, επισκέφθηκε τα γραφεία ισραηλινών εταιρειών του χώρου, όπως η Elbit, η ΙΑΙ κ.ά. Η ελληνική αποστολή έμεινε εντυπωσιασμένη από την ποιότητα των ισραηλινών οπλικών συστημάτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), μέσα παρακολούθησης κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας, καθώς η χώρα μας έχει ανάγκη τέτοιου είδους συστήματα πχ για την παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.
Οι συζητήσεις του κ. Καμμένου με τον ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν κάλυψαν ευρύ φάσμα θεμάτων. Ωστόσο, ερωτηματικά προκάλεσε μία δημόσια δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι «αν πέσει ιρανικός πύραυλος στη Μεσόγειο, αυτό θα είναι το τέλος των κρατών της περιοχής».
Αναμφίβολα, η δήλωση αυτή, που αναπαρήχθη εκτενώς στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ήχησε καλά στα αυτιά όσων στο Ισραήλ θεωρούν ανάθεμα την πρόσφατη συμφωνίας της Δύσης με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, ερωτηματικά ανακύπτουν για τη σκοπιμότητά της έναντι τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, όσο επίσης και έναντι του Ιράν – μίας χώρας που τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις. Συζήτηση έγινε επίσης για όλες τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Αν όλα πάνε καλά, προφανώς δε βάση των εσωτερικών εξελίξεων στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται εντός του φθινοπώρου να υπάρξει και επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ. Ωστόσο, μοιάζει δύσκολο να πραγματοποιηθεί, πλην απροόπτου, μία ουσιαστική πραγματοποίηση κοινού υπουργικού συμβουλίου (G2G), διότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει εντατική προετοιμασία επί συγκεκριμένων συμφωνιών. Ωστόσο, αυτά θα καθοριστούν προσεχώς.
Πηγή: Το Βήμα
Αυτό και αν είναι πρώτη φορά αριστερά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστας
Μήπως είναι πρώτη φορά ΑΠΟ ΤΑ αριστερά; Ε; Τι λες;
ΔιαγραφήΑΛΗΣ