Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Εγώ το ΑΑΔΜ, το 15ο και άλλες ιστορίες #3



Εδώ το 1ο και  το 2ο μέρος

Συναισθηματικά τρικ

Μιλήσαμε στο προηγούμενο σημείωμα για κάποια αυθόρμητα, ή επιμελώς καλλιεργημένα, συναισθηματικά τρικ, χωρίς τα οποία η ύπαρξη της σχετικής αντικαθοδηγητικής δημοσιολογίας θα στερείτο κάθε ερείσματος.

-Ποια είναι αυτά όμως;
Το ένα είναι τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν σε μεγάλη μερίδα φίλων-μελών του κόμματος, μετά την πρόσφατη εκλογική του συρρίκνωση, η οποία και βιώθηκε ως ήττα από τους περισσότερους. Εξάλλου επάνω σε αυτήν την ψυχολογία πάτησε ουσιαστικά για να πιάσει και το δεύτερο τρικ για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω.

Ο Σορέλ γράφοντας για τις δίκες των στρατηγών της Γαλλικής επανάστασης κατά την περίοδο της «τρομοκρατίας»*, σκιαγράφησε την ψυχολογία του αφοσιωμένου και ανιδιοτελή στρατιώτη μετά την ήττα ως εξής:
Εφόσον αυτός έδωσε ό,τι του ζητήθηκε, η ευθύνη για την ήττα δεν μπορεί παρά να βαραίνει την ηγεσία του!
Το αυθόρμητο συναίσθημα του ανιδιοτελή και αφοσιωμένου στρατιώτη μετά την ήττα λοιπόν, είναι να στρέφεται ενάντια στην ηγεσία του. Και από ανιδιοτελείς και αφοσιωμένους στρατιώτες, ποτέ δεν είχε έλλειψη το ΚΚΕδικο. Δεν γεννάνε όλα τα κόμματα Μπελογιάννηδες εξάλλου... Μόνο που επειδή ακριβώς είναι ΚΚΕδες (δηλαδή σκεπτόμενοι άνθρωποι που δεν άγονται μόνο από το θυμικό), αυτό από μόνο του δεν φτάνει, ούτε καν για το συναισθηματικό μέρος. Χρειάζεται και μία «ιστορική δικαίωση», που και αυτή να πατάει στο θυμικό πάντα (γιατί είπαμε πως επί της λογικής, όλα αυτά καταρρίπτονται σαν τραπουλόχαρτα).

Αυτή «βρέθηκε» (αρκετά πριν τις εκλογές είναι η αλήθεια) στο πρόσωπο ενός από τους τέσσερις** «ιστορικούς» (βάση των χρόνων που άσκησαν τα ύψιστα καθοδηγητικά καθήκοντα) ηγέτες του ΚΚΕ, τον Χαρίλαο Φλωράκη που κάποιοι προσπαθούν να συγκρίνουν με την σημερινή ΓΓ του Κόμματος προκειμένου να την βγάλουν "λειψή".

Δεν θα κάτσω να σχολιάσω το θράσος του να επικαλούνται τον Χαρίλαο οι διάφοροι Αλαβανολαφαζάνηδες που πήγαν να του διαλύσουν το Κόμμα. Θα προσπεράσω και το γεγονός πως η καθοδήγηση στο ΚΚΕ ασκείται συλλογικά και δεν είναι θέμα προσώπου του Α ή του Β, ΓΓ.
 Αντίθετα θα επιχειρήσω να επικεντρώσω στο βάσιμο ή μη, τέτοιων αιτιάσεων.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον Χαρίλαο:
Για έναν άνθρωπο αναμφίβολα χαρισματικό, με μία καθόλα αξιοσέβαστη, ακόμη και από τους αντιπάλους του προσωπικότητα, και ένα καθόλα βαρύ επαναστατικό βιογραφικό, που αυτοδίκαια χαίρει της εκτίμησης του συνόλου των μελών και φίλων του κόμματος –και όχι μόνο αυτών. Έναν άνθρωπο με τεράστιο επικοινωνιακό χάρισμα, που η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως εάν, με τα προσωπικά του χαρίσματα, ηγείτο ενός αστικού κόμματος, τον Παπατζή τον 2ο θα τον είχε κολατσίσει...
Πόσο λοιπόν καλύτερα τα κατάφερε εκλογικά (για αυτό δεν μιλάμε πάντα;) ο Χαρίλαος, και μέσα σε ποιες συνθήκες;

Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Στις συνθήκες της μεταπολίτευσης (τότε που «αν δεν ήσουν αριστερός δεν έβγαζες γκόμενα» όπως μνησίκακα λένε οι ...δεξιοί), με ένα σοσιαλιστικό στρατόπεδο παρόν, με τον σοσιαλισμό χειροπιαστό σαν εναλλακτική, με την γενιά της αντίστασης και του ΔΣΕ ενεργή στα πράγματα****, με την αίγλη του αντιδικτατορικού αγώνα νωπή, ακόμη και με αστικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ) που αναγκάζονται να υιοθετήσουν το σύνολο της συνθηματολογίας του ΚΚΕ για να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα, το ΚΚΕ ξεκινάει από το 9,36% του 1977 για να φτάσει στην κορύφωση του ...10,93% το 1981***.  Πόσο μακρυά είναι αυτό άραγε από το 8,48% των εκλογών του Μάη, σε συνθήκες πλήρους συντηρητικοπόιησης της κοινωνίας, με την αντεπανάσταση να έχει συντελεστεί παγκόσμια προ πολλού, και με τον σοσιαλισμό να μοιάζει κάτι εξίσου ουτοπικό με την ...αταξική κοινωνία των αναρχικών ακόμη και στα μάτια μεγάλης (από ότι αποδείχτηκε) μερίδας ψηφοφόρων του Κόμματος;
Τώρα βέβαια μπορεί κάποιος να με ρωτήσει γιατί ανατρέχω στα εκλογικά αποτελέσματα του Μάη, και όχι αυτά του Ιούνη.

Ο λόγος είναι προφανής, και μπορούν να επιβεβαιώσουν ίσως την εικασία μου οι μεγαλύτεροι που είχαν ζήσει από πιο κοντά το κλίμα το 1981. 
-Εάν τότε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να κάνει κυβέρνηση και γίνονταν επαναληπτικές εκλογές (όπως τον Ιούνη), την ψήφο του ...Φαράκου έστω, θα την βρίσκαμε;
Ας κάνουμε λοιπόν τις σωστές κάθε φορά συγκρίσεις.
Και αυτές λένε πως υπό τις δεδομένες συνθήκες, η παρούσα καθοδήγηση τα κατάφερε πολύ καλύτερα ακόμη και εκλογικά. Γιατί εάν στο περιβάλλον που περιγράψαμε πριν, το 11% του 1981 είναι "πολύ", τότε το 4,5% του Ιούνη (δεν μιλάω καν για τον Μάη τώρα) πρέπει να θεωρηθεί πραγματικός άθλος!

Φυσικά οι όψιμοι θαυμαστές του Χαρίλαου (και εδώ δεν μιλάω για τους καλοπροαίρετους φίλους του ΚΚΕ), «ξεχνάνε» να μας  πούνε πως και για το 4,5% του 1993, δεν έπαιξαν μηδενικό ρόλο οι πολιτικές επιλογές της καθοδήγησης επί Γραμματείας Χαρίλαου (Συνασπισμός της αριστεράς και της προόδου, συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις, κλπ), μια και δεν ήταν η Γραμματεία του Φαράκου που άλλαξε τόσο την φυσιογνωμία του κόμματος μέσα σε μερικούς μήνες.

Και όλα αυτά βέβαια πατάνε πάλι πάνω σε ένα θυμικό που τείνει να εξιδανικεύει καταστάσεις της νεότητας μας, όσο και σε αυτό του σεβασμού και του δικαιολογημένου θαυμασμού του συνόλου των ΚΚΕδων για το πρόσωπο του Φλωράκη.

Φυσικά όμως όλα αυτά που πατάνε στο συναίσθημα, όταν πρόκειται για ΚΚΕδες και πάλι δεν φτάνουν. Έτσι πρέπει να επιστρατευθούν και μία σειρά από «πραγματικές» αιτιάσεις πάνω στην καθοδηγητική γραμμή του κόμματος, αρχίζοντας από τις «πλατείες» και τις «πατάτες», και φτάνοντας στην φάτσα του Μεντρέκα και το μπόι της Αλέκας.

Αλλά για κάποια (όσα αξίζει ίσως τον κόπο) από αυτά θα μιλήσουμε σε επόμενη συνέχεια...
_____
* «Σκέψεις πάνω στην βία» (εκδ.Γ.Αναγνωστίδης)
**Οι άλλοι τρεις είναι (με αυτό το κριτήριο) ο Ν.Ζαχαριάδης, ο Κ.Κολιγιάννης και η Α.Παπαρήγα
****Οι πιο νεαροί από τους μαχητές του ΔΣΕ, δεν είχαν καν βγει στην ...σύνταξη!

9 σχόλια:

  1. Αυτό που με απασχολεί από όσα διάβασα : γιατί να μιλήσουμε για το Χαρίλαο;
    Αυτοκριτική δε σημαίνει να επεξεργαζόμαστε αβάσιμες αερολογίες των συριζαίων και λοιπών σκύλων των αστών. Αυτοκριτική σημαίνει να αναγνωρίσουμε τα λάθη. Λάθος δεν είναι η πτώση του εκλογικού ποσοστού, αυτή είναι η συνέπεια λαθών αλλά και του πολέμου εναντίον του ΚΚΕ από τους αστούς, τα σκυλάκια τους και φυσικά συνέπεια των ίδιων των συνθηκών.

    Η πτώση του εκλογικού σημαίνει πως ο κόσμος ζητούσε λύση εδώ και τώρα και μάλιστα έπεσε στην παγίδα να πιστέψει το ΣΥΡΙΖΑ πως θα καταργήσει τα μνημόνια ... και ακόμη κι αν τα καταργούσε θα έλυνε το πρόβλημα του χρέους.
    Αυτή ήτανε η βασική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας σε κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς όμως να πείθει τόσο ώστε να κυβερνήσει. Δυστυχώς, οι συνθήκες ήτανε τέτοιες που βιαστικά και κάτω από το βάρος χαρατσιών, ανεργίας, ενοικίου κλπ. πολλοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ σκέφτηκαν : πάρτε την ψήφο μας, να δούμε τί θα κάνετε; Μη νομίζεις ότι πειστήκανε και δε θα επιστρέψουνε πολλοί ψήφοι πίσω.

    Το βασικό όμως ζήτημα είναι το ποια είναι τα λάθη επικοινωνίας. Δυστυχώς, δεν έχουνε όλοι τη μαρξιστική παιδεία για να καταλάβουνε ότι το μνημόνιο είναι συνέπεια κι όχι αιτία της κρίσης. Δυστυχώς, δεν έγινε κατανοητό πως δε φταίνε τα λαμόγια του δημοσίου, ούτε ο "κρατικοδίαιτος καπιταλισμός" , δε φταίει το ιρλανδικό ή το σκανδιναβικό μοντέλο ... τέλος πάντων, δεν έγινε κατανοητό ότι αυτή η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα άλλα από αυτά που παίρνονται μιας και είναι κρίση για την κερδοφορία. Ούτε τα χέρια μας κοπήκανε και δεν μπορούμε να δουλέψουμε, ούτε τα μυαλάς μας περπάτησαν. (αυτό παίζει)

    Κι επειδή λοιπόν οι συνελεύσεις και οι απεργίες είναι περιορισμένες, η δουλειά στις γειτονιές -ειδικά στην επαρχία- είναι περιορισμένη και το επικοινωνιακό κομμάτι αφορά κυρίως τα ΜΜΕ, πρέπει να δοθεί βάσει εκεί που δε δόθηκε. Αυτό είναι ένα σημαντικό λάθος του ΚΚΕ, που το παραδέχτηκε αμέσως μετά τις εκλογές. Η ταχύτητα που κάποιοι δήθεν ανεξάρτητοι, δήθεν αυτοδημιούργητοι και έξυπνοι μεταδίδουν την ίδια προπαγάνδα εναντίον του ΚΚΕ μέσω του ίντερνετ (τουΐτερ, φμπ, μπλογκς) και λοξοκοιτάζουν προς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είναι τεράστια. Καμιά φορά, η αισθητική των σελίδων τους είναι τόσο μα τόσο καλά δουλεμένη που είναι αξιοζήλευτη.

    Προσωπικά δεν μπορώ να μπω σε κοκορομαχίες με βλάκες που καλούσανε σε αριστερή κυβέρνηση τη ΔΗΜΑΡ και μου κουνάνε το δάχτυλο για το Φλωράκη.
    Ας κοιτάμε τί μπορούμε να κάνουμε για να ενημερώνεται και να σκέφτεται μαρξιστικά ο κόσμος ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, όπως λένε κι οι θέσεις της ΚΕ για το 19ο, και μετά να απαντάμε σε κάθε παπαριά των σκύλων των αστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Τσαφ:
      Σε πολλά (τα περισσότερα) από όσα λες συμφωνώ απόλυτα.
      Ας πιάσω λοιπόν τα λιγότερα, που σηκώνουν κάποια κουβέντα:
      -Γιατί να ΜΗΝ μιλήσουμε για τον Χαρίλαο; Είναι κάποιο πρόσωπο «ταμπού» που δεν κάνει να μιλάμε για αυτόν; Αφησε άλωστε την σφραγίδα του στο ΚΚΕ.
      Πέραν της ανάδειξης των συναισθηματικών τρικ που ήθελα να κάνω, νομίζω η αντιπαραβολή των πρακτικών (και εκλογικών) αποτελεσμάτων που κατάφερε η σημερινή καθοδήγηση σε σχέση με αυτήν της δεκαετίας του ’80, καταδυκνύει και κάτι πολύ σημαντικό ακόμη.
      Ότι αν ο αναμφίβολα χαρισματικός Χαρίλαος δεν τα κατάφερε και τόσο καλύτερα τελικά από την «αντι-τουριστική» Αλέκα, αυτό δεν μπορεί παρά να δικαιώνει όσους λέμε πως η απήχηση ενός ΚΚ είναι θέμα πολιτικής και όχι προσώπων. Θεωρείς την ανάδειξη της παραπάνω αρχής κάτι ασήμαντο;
      -Εγώ πουθενά δεν είπα πως ήταν «λάθος» η πτώση των εκλογικών ποσοστών. Η άποψη μου μάλιστα είναι πως οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αντικειμενικές συνθήκες, παρά σε υποκειμενικά λάθη. Για αυτό το ζήτημα θα γράψω αναλυτικότερα μάλλον σε επόμενη συνέχεια του σημειώματος.
      -Λες σε κάποιο σημείο:
      «...πολλοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ σκέφτηκαν : πάρτε την ψήφο μας, να δούμε τί θα κάνετε...»
      Το γεγονός πως κάποιοι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (δηλαδή άνθρωποι με πλήρη επίγνωση των καταστάσεων)προέκριναν την περιέργεια τους για το τι θα μπορούσε και «να κάνει» το τσίρκο του ΣΥΡΙΖΑ, από την εκλογική εξαφάνιση του ΚΚΕ θα έπρεπε να προβληματίζει περισσότερο. Προσωπικά θεωρώ αυτούς τους ανθρώπους εντελώς σάπιους πολιτικά (ού μην και ηθικά), και δεν πιστεύω –ούτε και θα επιδίωκα άλωστε- να τους έχω δίπλα μου. Τον διπλανό μου θέλω να τον εμπιστεύομαι. Και αυτοί που προκρίνουν τον τζόγο («να δούμε τι θα κάνει») και τις εύκολες λύσεις (ακόμη και είναι οφθαλμοφανώς ανεφάρμοστες και το γνωρίζουν) από τον αγώνα, δεν είναι άξιοι καμμίας εμπιστοσύνης. Η μικροαστική μιζέρια του "μικρότερου κακού" (που τελικά δεν αποδυκνύεται και "μικρότερο" καν)εξάλλου ποτέ δεν ταίριαξε με τους κομμουνιστές.
      Το πολύ θετικό είναι πως μετά τις εκλογές έρχεται κοντά στο Κόμμα πολύς καινούριος κόσμος με ανοιχτό μυαλό και διάθεση για προσφορά.
      -Ούτε εγώ μπαίνω σε κοκκορομαχίες με βλάκες. Αλλά όταν τέτοιες απόψεις επηρρεάζουν δικό μας κόσμο, καλό θα ήταν να γίνεται κουβέντα για το βάσιμο τους ή μη.

      Διαγραφή
    2. Γιατί να μην μιλήσουμε για το Χαρίλαο; Μεταξύ μας ας μιλήσουμε. Με τα σκυλάκια των αστών τί δουλειά έχουμε να τους εξηγούμε; Αυτή ήταν η έναστασή μου. Σε ένα διάλογο, όταν μου θέτουνε τέτοιου τύπου ερωτήματα, πρώτα γίνεται μια διευκρίνιση για το ποιοι είναι αυτοί και γιατί ζητάνε ρέστα από το ΚΚΕ και μετά ας μιλήσουμε και για το Χαρίλαο.
      Όσα λάθη κι αν κάναμε την περίοδο Φλωράκη εξάλλου -αν υπάρχει τέτοια- , η ΚΕ ήταν έτη φωτός μπροστά από Λαφαζάνηδες, Ανδρουλάκηδες κλπ.

      Τώρα για τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ : αυτοί που γνωρίζω εγώ, περισσότερο από καλή θέληση και αγανάκτηση ψηφίσανε με αυτόν τον τρόπο ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές, παρά από ελπίδα.

      Διαγραφή
    3. @Τσαφ:
      -Από ότι βλέπεις γράφω επί λέξη στο κείμενο:
      «...Δεν θα κάτσω να σχολιάσω το θράσος του να επικαλούνται τον Χαρίλαο οι διάφοροι Αλαβανολαφαζάνηδες που πήγαν να του διαλύσουν το Κόμμα...»
      Οπότε είναι προφανές πως την κουβέντα δεν την κάνω για αυτούς, αλλά για καλόπιστους ανθρώπους που επηρεάζονται από τέτοιου είδους συναισθηματικές προσεγγίσεις. Θεώρησα πως ήταν ξεκάθαρο.
      -Έχεις δίκιο πως η περιοδολόγηση βάση των ΓΓ δεν είναι πολτικά σωστή. Είναι όμως αρκετά χρηστική πρακτικά, μια και ενώ μπορεί ο Γενικός να αλλάξει κάλιστα χωρίς κάποια πολιτική στροφή, οι πολιτικές στροφές ακολουθούνται ευνόητα και από αλλαγή ΓΓ. Άλωστε νομίζω πως στο κείμενο το ξεκαθάρισα και αυτό. Γράφω:
      «.... Θα προσπεράσω και το γεγονός πως η καθοδήγηση στο ΚΚΕ ασκείται συλλογικά και δεν είναι θέμα προσώπου του Α ή του Β, ΓΓ...»
      Νομίζω πως και εδώ είμουν σαφής...
      -Αυτό για την ΚΕ της εποχής που «ήταν έτη φωτός μπροστά από Λαφαζάνηδες, Ανδρουλάκηδες», ομολογώ πως δεν το κατάλαβα.
      Ο Αλαβάνος ήταν μέλος της ΚΕ, ο Λαφαζάνης, ο Δραγασάκης (παρολίγον και ΓΓ), ο Ανδρουλάκης και η Δαμανάκη (εάν θυμάμαι σωστά –έχει εξαφανίσει την δραστηριότητα της στο ΚΚΕ από τα βιογραφικά της!) ήταν μέλη της ΚΕ και του ΠΓ.
      Η μισή σχεδόν ΚΕ της εποχής από ανθρώπους τέτοιων αντιλήψεων αποτελούνταν. Αλλιώς γιατί να ήθελαν να την εξανιδανικέυσουν εκείνη την εποχή;
      -Και για το τελευταίο που αναφέρεις,
      «...για τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ : αυτοί που γνωρίζω εγώ, περισσότερο από καλή θέληση και αγανάκτηση ψηφίσανε με αυτόν τον τρόπο ΣΥΡΙΖΑ...»
      Καλή θέληση απέναντι σε κάποιους που γνώριζαν πολύ καλά πως είναι απατεώνες (αλλιώς θα τους ψήφιζαν και από πριν, ή τουλάχιστον τον Μάη), και «αγανάκτιση» απέναντι σε ποιόν; Στο ΚΚΕ; Αφού αυτό αποφάσισαν να εγκαταλείψουν...
      Από ανθρώπους λοιπόν που έχουν υποστεί τα μύρια όσα από τους αστούς και το πολιτικό τους προσωπικό και παρόλα αυτά στρέφουν την αγανάκτηση τους ενάντια στο ...ΚΚΕ(!!!!!!), που είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που τους υπερασπίστηκε και το κάνει ακόμη, δεν έχεις να περιμένεις απολύτως τίποτε.
      Πιστεύω μάλιστα πως τους αξίζει να δοκιμάσουν την επιλογή τους κάποια στιγμή...

      Διαγραφή
    4. -Αγανάκτηση με το ίδιο το πρήξιμο από συριζαίους φίλους κι από τα ΜΜΕ. Για τους συγκεκριμένους που πήρανε την απόφαση με βαριά καρδιά, δεν πιστεύω πως θα το ξανακάνουν.

      -Αυτοί οι μισοί αποχωρήσανε όταν μειοψήφησαν. Από απογοητευμένοι ανανεωτές, ψηφίσανε το Μάαστριχτ και τώρα κάθονται σε καρέκλες ή διεκδικούνε κυβέρνηση. Σημασία έχει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Με βάση αυτή την αρχή κέρδισε τοκίνημα, και με σωστή στάση από εκείνους που ήτανε όντως πολύ μπροστά και δεν υποχώρησαν.
      Και όταν λέω πολύ μπροστά, εννοώ ότι παρόμοιο δίλημμα βάζουνε και τώρα στο ΚΚΕ από μία θέση πιο δεξιά (ΣΥΝ + ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δεξιά, όχι το ΚΚΕ) , καλώντας το και πάλι σε μια συνεργασία που δε θα δώσει τίποτα στο λαό. Συνιστώσα κυβερνητική ή ενός αριστερού συνασπισμού δε γίναμε τότε, θα γίνουμε τώρα; Τώρα που είναι όλοι οι πασόκοι μέσα;

      Διαγραφή
    5. @Τσαφ:
      -Τότε λογικά η αγανάκτιση θα έπρεπε να στραφεί εναντίον εκείνων «που τους τα έπρηξαν». Δεν έγινε αυτό όμως. Εγώ την στάση εκείνων που ψήφησαν ΚΚΕ τον Μάη, και ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνη (όταν πια είχε εγκαταλείψει ακόμη και την «αντιμνημονιακή» συμθηματολογία υιοθετόντας την «αναδιαπραγμάτευση»), μόνον ως συνθηκολόγηση μπορώ να την εκλάβω. Πολιτική και ηθική...
      -Στο δεύτερο κομμάτι σου κάνεις κάποια μικρά λάθη.
      Πράγματι αποχώρησαν όταν μειοψήφησαν (για 5 μόλις ψήφους). Μέχρι τότε πλειοψηφούσαν όμως. Γιατί και «συνιστώσα» μιας ευρύτερης «αριστεράς» είχαν καταφέρει να κάνουν το ΚΚΕ (ΣΥΝασπισμός της αριστεράς και της προόδου), και σε αστικές κυβερνήσεις (Τζανετάκη-Ζολώτα) να το βάλουν να συμμετέχει.
      Για μένα το πολιτικό δίδαγμα της περιόδου εκείνης είναι σαφές, και απορώ πως δεν είναι και αυτονόητο για όλους.
      Αν μπαίνοντας σε μία συμμαχία με αναλογίες 10/1 (ΚΚΕ-ΕΑΡ) υπέρ του, έφτασε στο χείλος της σοσιαλδημοκρατικοποίησης και της συνακόλουθης αυτοδυάλυσης, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς το τι συμβιβασμούς θα έπρεπε να κάνει και το τι θα τους ακολουθούσε, εάν έμπαινε σήμερα σε μία συμμαχία με ηγεμονικό ρόλο άλλου (του ΣΥΡΙΖΑ) και απόψεις κατά πολύ δεξιότερες από την ΕΑΡ του μακατίτη του Κύρκου....
      Γιατί εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Πως η κάθε συμμαχία δεν μπορεί παρά να γίνεται αυτονόητα στα πλαίσια της πιο δεξιάς οπορτουνιστικής τάσης μέσα σε αυτήν. Ακόμη και αν η τελευταία είναι αριθμητικά μειοψηφεία.
      Σκέψου να πλειοψηφούν κιόλας....

      Διαγραφή
    6. Ναι, έχεις δίκιο. Έτσι όπως το έγραψα δε σου δίνω να καταλάβεις τί θέλω να πω. Συγγνώμη γι' αυτό. Προφανώς εννοώ πως δεν κρατήσαμε αυτή τη στάση, πως δε συνεχίσαμε αυτή την πορεία προς τα δεξιά. Μάλιστα, τώρα είναι που φαίνονται πιο πολύ οι συνέπειες για όσα οι συνασπισμένοι ψήφιζαν και τώρα είναι που φαίνεται η αξία της στάσης της ΚΕ.

      Διαγραφή
    7. -ψιλοάσχετο:
      Η Δαμανάκη στην φωτογραφία φοράει ...πυζάμα, ή είναι η ιδέα μου;

      Διαγραφή
    8. @τσαφ:
      Σε αυτό θα συμφωνήσουμε απόλυτα.
      Όπως και στον απόλυτο σεβασμό που τρέφω για αυτούς που όταν βρέθηκαν να μειοψηφούν δεν άφησαν το κόμμα (όπως πολύ πιθανά να έκανα εγώ) στα χέρια των οπορτουνιστών για να το δυαλύσουν, αλλά παρέμειναν μέσα και τους το πήραν από τα χέρια...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.