Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τάκης και Μαρία (repeat)

Αρχική δημοσίευση: Radical Desire, 1/6/2011

Ο Τάκης είναι αριστερός. Στον βασικό του ιδεολογικό πυρήνα συμπεριλαμβάνονται τρεις αξίες: αντι-αυταρχική νοοτροπία, αντι-ρατσισμός, δημοκρατική πολυφωνία. Ο Τάκης είναι πολύ δημοφιλής, γιατί είναι ήπιος και λογικός άνθρωπος, και έχει πολλούς φίλους και διασυνδέσεις.

Ένα από τα πολύ φιλικά διακείμενα αφεντικά του (ο Τάκης δεν θέλει να δεσμεύεται με μόνο ένα αφεντικό, προτιμά να κρατά τα εργασιακά όψιονς του ανοιχτά ώστε να παραμένει δημιουργικός) έχει κάποιες σημαντικές αμφιβολίες για τα όρια της καχυποψίας στον αυταρχισμό της εξουσίας.

Ο Τάκης αρχίζει να ενστερνίζεται αυτές τις αμφιβολίες σε ένα βαθμό, τόσο επειδή είναι ανεκτικός και ανοιχτός άνθρωπος, όσο και επειδή δίνει μεγάλη αξία στις φιλίες και τις γνωριμίες του. Μια πολύ καλή του φίλη, που συμβαίνει επίσης να είναι διευθύντρια σε έναν προοδευτικό οργανισμό που προβάλλει την δουλειά του Τάκη, έχει επίσης κάποιες ενστάσεις για την δημοκρατική πολυφωνία, καθώς φοβάται ότι έχει αρχίσει να δίνει φωνές σε στοιχεία που την υπονομεύουν.

Ο Τάκης συμμερίζεται και αναπαράγει κάπως διακριτικά και αυτές τις ενστάσεις, τόσο περισσότερο όσο βλέπει έμπρακτα ότι ο προοδευτικός οργανισμός συνεχίζει να προβάλλει και να προωθεί τη δουλειά του, πράγμα που τον πείθει ότι ο ίδιος παραμένει ασυμβίβαστος ως προς τις αξίες του και ότι οι όποιες ενστάσεις της φίλης του διευθύντριας δεν έχουν στόχο να τον παρακωλύσουν ή να τον φιμώσουν.

Δεν περνά καν απ' το μυαλό του ότι ο λόγος που η δουλειά του προβάλλεται είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο η διευθύντρια βρίσκει εύλογο να του εκφράσει τις ενστάσεις, δηλαδή ότι ο Τάκης έχει ήδη επιλεγεί με βάση την δεκτικότητά του σε τέτοιου είδους φιλικές συζητήσεις. Κάποιοι άλλοι φίλοι του Τάκη, πάλι, έχουν αρχίσει να βάζουν αρκετό νερό στο κρασί τους σε ότι αφορά τον αντι-ρατσισμό, όχι βέβαια μεταλασσόμενοι σε ρατσιστές --αυτό θα ήταν αδύνατο για φίλους του Τάκη-- αλλά δείχνοντας μια μεγαλύτερη ανεκτικότητα σε αυτούς που είναι, ή κάνοντας τα στραβά μάτια για την ύπαρξή τους.

Ο Τάκης παρατηρεί αυτή την στάση αλλά δεν θεωρεί ότι συμβιβάζει κάτι μη θέτοντας θέμα στους φίλους του για την νέα τους αυτή ανεκτικότητα. Η ανεκτικότητα άλλωστε είναι η βάση της φιλίας, και η φιλία είναι η βάση στην οποία ο Τάκης στηρίζει τη ζωή και την πολιτική του συνείδηση.
Όπως προείπαμε, ο Τάκης εκτός από αριστερός είναι και δημοκράτης, και δεν διανοείται να αποξενώσει φίλους, να συμπεριφερθεί με εχθρότητα και να συγκρουστεί για ιδέες που κανείς δεν τον πίεσε να αλλάξει ρε αδερφέ. Και βέβαια, ούτε οι φίλοι του Τάκη βλέπουν κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι ο Τάκης κρατάει τις ιδέες του αποφεύγοντας τις συγκρούσεις -- ίσα-ίσα, το βρίσκουν εχέφρον και ενδεικτικό του ισορροπημένου του χαρακτήρα. Και αυτοί άλλωστε, το ίδιο κάνουν με τους δικούς τους φίλους και γνωστούς, και με τους φίλους και γνωστούς των φίλων και γνωστών τους.

Η Μαρία είναι επίσης αριστερή. Η πρωταρχική της σχέση με την αριστερά είναι στο επίπεδο της απαράβατης πίστης σε κάποιες θεμελιώδεις αρχές: ισότητα, κοινοκτημοσύνη, ελευθερία. Η Μαρία έχει και αυτή φίλους και φίλες, αλλά όχι αυτούς που είχε πριν πέντε ή δέκα χρόνια. Διότι στην πορεία της ζωής της συγκρούστηκε ακόμη και με πολύ καλούς της φίλους για τις ιδέες της. Δεν είδε με καμία ανεκτικότητα στάσεις στους φίλους της και τους γνωστούς της που υπέσκαπταν ή υπονόμευαν αυτά στα οποία πίστευε.

Έχασε πάνω από μία φορά τη δουλειά της για τέτοιους λόγους. Χρειάστηκε πάνω από μια φορά να ξαναρχίσει από την αρχή, να ξαναβρεί εργασία, ερωτικό σύντροφο, δίκτυο φίλων. Και όλα αυτά επειδή είχε μεγαλύτερη αγάπη για τις ιδέες από ότι για το αίσθημα ότι ήταν αρεστή και αγαπητή, ότι οι άλλοι μιλούν καλά για αυτή, ή ότι τα ταλέντα της βρίσκουν την δέουσα εκτίμηση και προώθηση από ανθρώπους που έχουν σημασία.
Υπάρχει μια ερώτηση που προκύπτει απ' τις ζωές του Τάκη και της Μαρίας: Τι συμπέρασμα βγαίνει από τη σύγκρισή τους;
Ότι ο Τάκης είναι ένας γλυκός, ισορροπημένος και αξιαγάπητος άνθρωπος τον οποίο θα όφειλε κανείς να εμπιστευτεί για τα πάντα, ενώ η Μαρία μια ελαφρώς ανισόρροπη, νευρωτική, επιθετική προσωπικότητα που δεν αντέχει για πολύ τους άλλους, ούτε οι άλλοι για πολύ την ίδια;  Και ότι ο Τάκης είναι ένας προσαρμοστικός και λογικός αριστερός και η Μαρία μια δογματική και αρτηριοσκληρωμένη φανατική;

Ή μήπως ότι ο Τάκης είναι ένας επιφανειακός, ανειλικρινής και ενδοτικός άνθρωπος που θα έπρεπε να είναι ο τελευταίος που θα εμπιστευόμασταν, ενώ η Μαρία ένας τίμιος, ευθύς και ανυστερόβουλος χαρακτήρας που θα όφειλε ο καθένας να εμπιστεύεται ως άνθρωπο χωρίς επιφύλαξη; Και ότι ο Τάκης είναι ένας ασυνείδητα αδίστακτος τυχοδιώκτης που θα πουλούσε και τη μάνα του ατάραχα, αν και με κάποια θλίψη, ενώ η Μαρία θα προτιμούσε να πεθάνει απ' την πείνα παρά να προδώσει έναν άνθρωπο στη γη;
  • Το αστείο με την ερώτηση είναι ότι η απάντηση που θα επιλέξεις να δώσεις σ' αυτή σε κατατάσσει αυτόματα σε "Τάκη" ή "Μαρία".
  • Το άλλο αστείο με την ερώτηση είναι ότι η απάντηση "δεν μπορώ να διαλέξω, είναι απλουστευτική και εκβιαστική η σύγκριση" σε κατατάσσει αυτόματα σε "Τάκη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.