Κινδύνεψε σε τροχαίο ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
Κινδύνεψε χθες το μεσημέρι ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ενεπλάκη σε τροχαίο, στην οδό Κουουζίνεν, στη βορειοδυτική Μόσχα. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της αστυνομίας της ρωσικής πρωτεύουσας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης είναι καλά στην υγεία του.
«Οι ΗΠΑ χρειάζονται περεστρόικα!»
Μάλιστα ο 84χρονος πολιτικός, αφού δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες, συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά του, το οποίο περιελάμβανε συνέντευξη στο κανάλι Rossyia 24, όπου τόνισε πως οι Ρώσοι έχουν πολλούς λόγους να είναι εθνικά υπερήφανοι, ενώ, σχολιάζοντας τις αμερικανικές προσπάθειες «απομόνωσης» της Ρωσίας, είπε πως οι ΗΠΑ πάσχουν από στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και θα τους έκανε καλό να προχωρήσουν στη δική τους «περεστρόικα»!
Πηγή: Σύγχρονη ΡωσίαΧωρίς άλλο σχόλιο...
Ο Γκορμπατσόφ είναι ο εύκολος στόχος και αποδιοπομπαίος τράγος. Ούτε πλούσιος έγινε από ξένες υπηρεσίες, ούτε ανήκει στην ρωσικη αριστοκρατία, όταν άλλοι υφιστάμενοι του και κομματικά στελέχη μοίραζαν πλουτοπαραγωγικά φιλέτα σε ολιγάρχες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανε πολύ καλές επιλογές, σύμφωνοι.Κατώτερος των περιστάσεων σίγουρα.
Αλλα από την άλλη δεν βγήκαν και τα εκατομμύρια λαου στους δρόμους με όπλα να υπερασπιστούν τον σοσιαλισμό, όταν ο "κακός προδότης γκορμι" οδηγούσε ολόκληρες χώρες στην καταστροφή.
Ένας κακός ηγέτης είναι πολύ πιθανό να τύχει σε μια χωρα. Tο δυστύχημα και η καταστροφή έρχεται όμως, όταν έχεις και έναν άβουλο λαό, ανύμπορο να τον σταματησει.
@redy:
ΔιαγραφήΟ Γκορμπατσώφ έχει δηλώσει πως το μεγαλύτερο επίτευμα της ζωής του ήταν η διάλυση της ΕΣΣΔ.
Συνειδητά έπραξε όσα έπραξε, και δεν ήταν ζήτημα "καλών" ή "κακών" επιλογών.
Όσο για το μούδιασμα και την προσωρινή αδράνεια του λαού, μάλλον θα πρέπει να την αναζητήσουμε στο γεγονός πως η παλινόρθωση έρχονταν από το τελευταίο μέρος που την περίμενε να έρθει. Από το ίδιο το Κ.Κ. της ΕΣΣΔ και μάλιστα ντυμένη και με τον μανδύα του "σοσιαλισμού".
Ένας λαός που την κρίσιμη στιγμή δεν βρέθηκε απλά "αποκεφαλισμένος", αλλά και υπό την καθοδήγηση του εχθρού του.
Παρόλα αυτά, τελικά χρειάστηκαν και τα τανκς για να ολοκληρωθεί η παλινόρθωση.
Για να ξέρουμε δηλαδή και για ποιό πράγμα μιλάμε.
1.31 Αλλου τα κολπα. Το 1985 ητανε η ωρα να μπει στην τελικη ευθεια Η οπορτουνιστικη πορεια που ειχε ξεκινησει το 1956 με το 20ο συνεδριο και τον χρουτσοφ. και συνεχιστηκε με ποιο αργο ρυθμο απο το 1964 με τον Μπρεζνιεφ μετατρεποντας το ΚΚΣΕ σε οχημα της αντεπαναστασης. Αυτο που λεει ο TRASH το ειχε πει οπως και ο Σεβαρνατζε. Οσο για το ατυχημα Το Παλιοσκυλο δεν ψοφαγε ΟΥΦ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι συ πότε το καταλαβες αυτό, και γιατί δεν το είδες με "μερικές μέρες" καθυστέρηση;
Διαγραφή@κομιξ:
ΔιαγραφήΤο θέμα σου είναι πότε κατάλαβε τα παραπάνω ο Παναγιώτης, ή το εάν ισχύουν ή όχι;
Σχετικές αναλύσεις υπάρχουν πάντως στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα ήδη από το 1956.
Χμ, ναι και αυτο γιατί μας λέει πολλά για το πώς σκεπτόμαστε/αναλύουμε τα πράματα πχ ποιος διαλυσε τη ΕΣΣΔ ο Γκορμπατσόφ Η ο Γιέλτσιν; αυτοί που εκκαυαριστηκαν στη δεκαετία του 30 δεν ήταν αντεπαναστάτες;
Διαγραφή@κομιξ:
ΔιαγραφήΑπό ότι γνωρίζω αυτοί που εκ-καπιταλίστηκαν και "εκβαρβαρίστηκαν" στην δεκαετία του '30, συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν από την σοβιετική εξουσία μέσα στην ίδια δεκαετία.
Η ανοχή οστώσο της ίδιας αυτής σοβιετικής εξουσίας στους ομοϊδεάτες τους, τους επέτρεψε να πάρουν το πάνω χέρι μέσα στο ίδιο το ΚΚΣΕ στα μέσα της δεκαετίας του '50 (η γνωστή φραξιονιστική τακτική του "εισοδισμού") και να καταφέρουν τελικά να φέρουν σε πέρας τους στόχους τους στα τέλη της δεκαετίας του '80.
Οι απόψεις των Γκορμπατσώφ και Χρουτσώφ άλωστε, δεν ήταν παρά αναμάσημα των παλιότερων απόψεων που είχαν εκφραστεί από του Κάμενεφ, Μπουχάριν, κλπ.
Πάντως δεν είναι τυχαίο (το επαναλαμβάνω) πως οι απόψεις αυτές χρειάστηκαν, τόσο το '56 όσο και το '90, την βοήθεια των τανκς για να επιβληθούν τελικά.
Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και εδώ:
ΔιαγραφήΓια την αντιπαράθεση με τα οπορτουνιστικά ρεύματα στο ΚΚ της ΕΣΣΔ τις δεκαετίες 1920 και 1930
http://www.komep.gr/2009-teyxos-1/gia-thn-antiparathesh-me-ta-oportoynistika-reymata-sto-kk-ths-essd-tis-dekaeties-1920-kai-1930