Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

«Συνεχίστε τολμώντας αταλάντευτοι! »


Δια χειρός Αλιθέρση

Ανοιχτή επιστολή ανθρώπων του… «πνεύματος» προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.


Με την  ανακοίνωση της σύνθεσης της αναδομημένης κυβέρνησης, έγινε σύσκεψη «ανθρώπων του πνεύματος, της τέχνης και της επιστήμης»  με σκοπό να συνταχθεί συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή του γράφοντος η επιστολή που έχει τίτλο  «Συνεχίστε τολμώντας αταλάντευτοι» αναμένεται επίσημα να δημοσιοποιηθεί από ώρα σε ώρα.  Το περιεχόμενο της που ήδη διέρρευσε,  έχει ως εξής:

Προς τον αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά

Κύριε Πρωθυπουργέ, αφού σας εκφράσουμε την ευαρέσκεια   και τα θερμά μας συγχαρητήρια για το τιτάνιο έργο που ήδη εσείς και η κυβέρνησή σας έχετε επιτελέσει,  θα θέλαμε ταυτόχρονα να σας συγχαρούμε θερμά με την ευκαιρία  της ορκομωσίας της νέας σας, της νέας μας κυβέρνησης. Κυβέρνηση ευθύνης, τόλμης και συνέπειας, θα τολμούσαμε να πούμε και εμείς με βεβαιότητα, κύριε Πρωθυπουργέ.

Μια διαπίστωση

Άκουγα χθες τις πολύ καλές ομιλίες στο Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, και σκεφτόμουνα πως η πυξίδα για την σωστή θέαση του "μεταναστευτικού", είναι να συνειδητοποιήσουμε πως οι μετανάστες εργάτες δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από οργανικό κομμάτι της ελληνικής εργατικής τάξης.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Καταγγέλλουν την... «ολονυκτία» των καταστημάτων

Ανακοινώσεις κατά της απόφασης του Δήμου Ιλίου και του περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να συμμετάσχει στον ευρωενωσίτικο θεσμό της «Λευκής Νύχτας», εξέδωσε η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής
 
Την κατηγορηματική της καταδίκη στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να εγκρίνει την επαίσχυντη, όπως την χαρακτηρίζει, πρόταση του Δήμου Ιλίου, να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα της πόλης το Σάββατο 29 Ιούνη από τις 7 το απόγευμα έως τις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεσμού «Λευκή Νύχτα», εκφράζει με Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.
«Με τη "Λευκή" τους Νύχτα ετοιμάζουν να κάνουν τη ζωή μας "μαύρη κι άραχλη", επισημαίνει η ΠΑΣΕΒΕ και τονίζει ότι «η πρόταση του Δήμου Ιλίου και η κατά πλειοψηφία αποδοχή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο, γίνεται ο "Δούρειος Ιππος" που μεθοδεύει την απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Η παραπάνω απόφαση σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του δημάρχου Αθήνας κ. Καμίνη για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σηματοδοτούν τη θύελλα που έρχεται. Δε θα δεχτούμε να βάλουμε ράντζα στα μαγαζιά μας, για να τονωθεί, δήθεν, η αγορά. Πώς θα τονωθεί η αγορά με σχεδόν 2 εκατομμύρια ανέργους που δεν έχουν να φάνε ή να πληρώσουν το νοίκι και πολλοί δεν έχουν ούτε φως και νερό στο σπίτι τους;»...
Η ΠΑΣΕΒΕ υπογραμμίζει ότι «η αγορά θα τονωθεί όταν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα έχουν αξιοπρεπές εισόδημα, θα εξαλειφθεί η ανεργία, θα καταργηθούν τα δεκάδες χαράτσια, θα σταματήσει η φορολογική αφαίμαξη των μικρών ΕΒΕ και θα φορολογήσουν πραγματικά τις μεγάλες επιχειρήσεις» και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή. Τέλος, δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, μαζί με τους εργαζόμενους, αυτά τα μέτρα να μην περάσουν.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Δεν είναι στην τιβί η ζωή

Τραγωδία!
Τόσος κόπος να παρουσιαστούν σαν επενδύσεις οι κινήσεις δύο - τριών μονοπωλιακών ομίλων και τελικά ο κουρνιαχτός χάθηκε μόλις τέλειωσαν τα δελτία ειδήσεων.
Τζάμπα τα πολυκάναλα που είχαν σταλεί στο λιμάνι ώστε να δείχνουν παράλληλα τις γερανογέφυρες, τον Γουέι και τον Σαμαρά. Τζάμπα τα πλάνα από ελικόπτερο που έδειχναν τις κοινές κεραίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Οι άνθρωποι έχουν μάθει να μεταφράζουν την εικόνα: Οταν το αφεντικό και η κυβέρνηση ανταλλάσσουν χειραψίες, το βράδυ θα λείψει το ψωμί απ' το τραπέζι. Οταν δυο εταιρείες ενώνουν τη δύναμή τους, ο κατάλογος των ανέργων μεγαλώνει. Τόσο απλά. Στο πρώτο πλάνο έχεις καταλάβει και πατάς το κουμπί να αλλάξεις κανάλι.
Αλλά δεν είναι μόνο που οι άνθρωποι έχουν μάθει να κάνουν «ζάπινγκ» μόλις αρχίζει το δελτίο των 8.
Είναι που το ρεύμα έχει κοπεί, το τηλέφωνο δεν δουλεύει και για το νερό φυλάνε βάρδιες πάνω απ' τα ρολόγια μη και πλακώσουν οι εργολάβοι να το κόψουν. Πού να μείνει χρόνος κι όρεξη να διασκεδάσεις βλέποντας ειδήσεις.
Εχουν ένα δίκιο οι άνθρωποι.
***
Στο τηλεοπτικό τέταρτο που αντιστοιχεί καθημερινά στον Σαμαρά στα δελτία, ξέρεις πως αλλάζοντας τον τόπο που εμφανίζεται, θα δεις την ίδια δήλωση: «Ανάπτυξη, έρχεται ανάπτυξη, σκύψε, έρχεται ανάπτυξη» (το «σκύψε» σου μένει).

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Σφηνάκι #21 (πολιτικός ραντανπλανισμός)

Βρέθηκαν τα κουκιά;

Λέγαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, πως μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ είναι προβληματική χωρίς το ΠΑΣΟΚ, μια και τα κουκιά δεν βγαίνουν.
Η συγκυβέρνηση όμως με το ΠΑΣΟΚ ειδικά, είναι προβληματική πολιτικά για μία σειρά λόγους.
Διαπιστώνουμε ωστόσο πως κάποιοι προσπαθούν φιλότιμα να το λύσουν το πρόβλημα. Κάποιοι που θυμήθηκαν πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον(!!!) σοσιαλιστικό, με καμιά τριανταριά χρόνια καθυστέρηση...

Ο Ραντανπλανισμός ως επιτηδευμένη πολιτική τακτική...

Οι μικροαστοί



«Κανείς δεν είναι πιο επικίνδυνος από αυτά τα ήσυχα, μειλίχια ανθρωπάκια, τους μικροαστούς», έγραφε το μακρινό 1995 η Μαλβίνα Κάραλη στο περιοδικό 01. Εκείνο το άρθρο με τίτλο «Βλέπει τσόντα ο Πρόεδρος;», μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Απολαύστε ένα απόσπασμά του.

«Αυτοί οι τύποι, οι μικροαστοί, δεν σκέφτονται ποτέ τους να αυτοκτονήσουν γιατί η ζωή τους ανήκει στο Θεό, αλλά στην ουσία, επειδή δεν αποφασίζουν ούτε για τη ζωή τους, ούτε για το θάνατό τους. Είναι αμνήμονες εκεί που τους συμφέρει, αλλά οραματιζόμενοι το μέλλον δε ζουν ποτέ ένα παρόν της προκοπής.

Κάνουν μακροπρόθεσμα όνειρα που, κατά κανόνα, τα προφταίνει ο θάνατος. Χτίζουν ντουβάρια. Αγοράζουν οικοπεδάκια. Δεν ψάχνουν τσάντες, γιατί σπάνια ερωτεύονται και όπως όλοι οι βλάκες, ποτέ δε νιώθουν ανίσχυροι.

Ο.Ι.Υ.Ε.: Αποφάσισαν συμμετοχή σε "συντονιστικό" χωρίς να ...συνεδριάσουν!

Μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης πληροφορηθήκαμε ότι η ομοσπονδία συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ενάντια στο ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, το τσουνάμι των ανέργων, και της μνημονιακής πολιτικής.

Σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ προαναγγέλλουν συλλαλητήριο με την σύμφωνη γνώμη και της ΟΙΥΕ για της 29/6/2013 συμφώνησαν και προτείνουν μάλιστα «πολιτική απεργία »

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

1. Πότε συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή, η διοίκηση της ΟΙΥΕ και πήρε απόφαση έστω και κατά πλειοψηφία για την συμμετοχή η όχι της ΟΙΥΕ σε ένα τέτοιο συντονιστικό με δεδομένο ότι πέρα από την σύγκληση της ΟΙΥΕ σε σώμα στις 4/4/2013 δεν είχε συνεδριάσει ποτέ άλλοτε μέχρι της 14/6/2013 χωρίς να μπει τέτοιο θέμα;

2. Προφανώς έχουν « γράψει » στα παλαιά των υποδημάτων τους τα όργανα που αποφασίζουν για την πορεία της ΟΙΥΕ ( εκτελεστική επιτροπή, διοίκηση, Δ.Σ Σωματείων) θεωρώντας ότι είναι τσιφλίκι τους για να εξυπηρετήσουν της επιδιώξεις της Αυτ. Παρέμβασης που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Η συνέχιση της κράτησης του Κ. Σακκά* εκθέτει τη χώρα (και αν ναι, πού);



Έτσι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, (πως την «εκθέτει») τουλάχιστον...

Που ακριβώς όμως «εκθέτει την χώρα»; Εννοώ σε ποιους;
«Διεθνώς» μας λέει το Τσιπρέικο, και ξεμπερδεύει...
Για να δούμε όμως τι ισχύει «διεθνώς», και δη στις «δημοκρατικές χώρες της δύσης» τις οποίες επικαλείται ως πρότυπο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι, στην Αμερική του «ένας Ομπάμα θα μας σώσει» πρώτα:
Γκουντάναμο, και δεν νομίζω πως χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτό.
Γερμανία:
Οι λέξεις «λευκά κελιά» την έχουν κάνει διάσημη...
Αγγλία:
Η θέαση της ταινίας «εις το όνομα του Πατρός» (πραγματική η ιστορία) είναι κατατοπιστικότατη για τον κατασταλτικό «πολιτισμό» της Αλβιόνας, οπότε να μην μπούμε σε παραπάνω λεπτομέριες.
Ιταλία:
Ο «νόμος έκτακτης ανάγκης» που προβλέπει επ’αόριστο προφυλάκιση, στέρηση επισκεπτηρίων, και περιορισμό στην τηλεφωνική επικοινωνία και αλληλογραφία των κατηγορούμενων για «τρομοκρατία», είναι ακόμη σε ισχύ.
Γαλλία:
Στην πιο «φιλελεύθερη» χώρα της ευρώπης, μέλη της action directe βρίσκονταν στην φυλακή εώς και το 2009 τουλάχιστον.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Παρατείνεται για 6 μήνες η προφυλάκιση του Κ. Σακκά

Σε ευθεία γραμμή με το αντιδραστικό παζλ που εδράζεται στον «ευρωτρομονόμο», το ενιαίο ένταλμα σύλληψης, τη συμφωνία της αστυνομικής συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ για κατηγορούμενους για τη λεγόμενη τρομοκρατία είναι και η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Εφετών την Τετάρτη να παραταθεί για 6 μήνες η λεγόμενη προφυλάκιση του Κ. Σακκά, κατηγορούμενου για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράταση κράτησης για 6 μήνες - πέραν δηλαδή της προβλεπόμενης του 12μηνου - φτάνοντας συνολικά τους 36 μήνες. Να σημειωθεί ότι δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου τού ασκήθηκε για την ίδια υπόθεση και νέα δίωξη. Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του συμπληρώθηκε (12 μήνες), ενώ η πρώτη δίκη του δεν έχει τελειώσει και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) μόλις έχει ξεκινήσει.

Σημειώνεται ότι 36 μήνες, με την ίδια «μέθοδο», θα κρατηθεί και το μέλος (όπως έχει πει) της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» Γεράσιμος Τσάκαλος που βρίσκεται ήδη στον 32ο μήνα της λεγόμενης προσωρινής κράτησης... Όπως δήλωσε η συνήγορός του, Λ. Ραγκούση, με αυτή την απόφαση ανοίγει επί της ουσίας ο δρόμος όπου οι κατηγορούμενοι για τη λεγόμενη τρομοκρατία μπορούν να κρατούνται επ' αόριστον, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα.
Πηγή: 902  μέσω Lenin reloaded
Ταυτόχρονα
Το παράπονο του (σ)Κατίδη:  «η κοινωνία δεν συγχωρεί ούτε τους 20χρονους»

Σφηνάκι #21

Για να καταλάβουμε το νόημα της λέξης "αξιοκρατία"*...
Αυτός είναι υπουργός, και εγώ (και πολλοί ακόμη της ταξικής φάρας μου) άνεργος....
________
*Μία λέξη συνώνυμη του φασισμού παρεπιπτόντως, καθώς σε μία μη-"αξιοκρατική" κοινωνία, θα είχαμε το δικαίωμα στην επιβίωση τόσο εγώ, όσο και ο συμπαθής υπουργός μας. Στην "αξιοκρατική" (ο όρος από το αξιακό σύστημα του αστισμού), το έχει μόνον εκείνος, οι υπόλοιποι στον ...φούρνο (μόνο μεταφορικά επί του παρόντος)...

Σφηνάκι #20


Η διαφορά ανάμεσα στην στάση της "εξωκοινοβουλευτικής" έναντι του ΚΚΕ, και του ΚΚΕ έναντι της "εξωκοινοβουλευτικής", είναι η διαφορά μεταξύ εμπάθειας(στην καλύτερη) στην πρώτη περίπτωση, και καχυποψίας στην δεύτερη...

*Mε ρωτούν γιατί εμπιστεύομαι δύσκολα τους άλλους,
όταν το παραγματικό ερώτημα είναι, -γιατί είναι τόσο
δύσκολο για τον κόσμο να πει την αλήθεια;

Υπέρ της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας ο δήμαρχος Αθηναίων

Υπέρ της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά.

Οι δύο πλευρές τάσσονται υπέρ της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας με πρόσχημα την «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», αποσιωπώντας πως η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει πέσει στα επίπεδα περασμένων δεκαετιών, εξαιτίας της πολιτικής που τους μεταφέρει τα βάρη της κρίσης για να μείνει αλώβητο το κεφάλαιο. Από τους εργαζόμενους δεν λείπει ο χρόνος, αλλά τα χρήματα καθώς οι μισθοί πείνας που έχουν διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις και τις ατομικές συμβάσεις, δεν φθάνουν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες.

Οι υπέρμαχοι της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας αποσιωπούν επίσης ότι το μέτρο θα εξοντώσει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και θα λειτουργήσει υπέρ των μεγάλων καταστημάτων, των μονοπωλιακών ομίλων, που θα εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.  
Πηγή: 902
-Ακούνε οι εμποροϋπάλληλοι και οι μικρομαγαζάτορες που τον ψήφισαν;

Για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ αυτό το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουνίου, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια. Το πρόγραμμα του διημέρου, εκτός από πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, την πρόνοια για φιλοξενία και ψυχαγωγία των παιδιών, περιλαμβάνει μια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις, όπως για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την αναγκαία αντιμετώπιση του φασισμού από το εργατικό κίνημα. Επίσης, συζήτηση για την κυριολεκτικά εκρηκτική κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς και τα προβλήματα των παιδιών Ελλήνων και μεταναστών, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, τα ζητήματα που δημιουργούνται στο έργο των παιδαγωγών, τα τροφεία, τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός δημοτικών σταθμών. Οι εκδηλώσεις του Διημέρου κορυφώνονται την Κυριακή, με ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
 

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Δύο "περίεργες" επιθέσεις

Σαν πολύ λουμπεναριό να μαζεύεται...
Η μία στην Αθήνα, η άλλη στην Θεσσαλονίκη.
Η μία από φασίστες(;), η άλλη από "αναρχικούς"(!).

Και οι δύο εναντίον οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής, και οι δύο μέσα στο Σαββατοκύριακο, και οι δύο εντός πανεπιστημιακών χώρων, από ίδιο περίπου αριθμό ανθρώπων, με παρόμοια μέσα και με σκοπό που περιελάμβανε εκτός των άλλων και την ληστεία.

Σαν πολλές οι συμπτώσεις, δεν νομίζετε;

Αναλυτικά:

Galbraith και Varoufakis-Μόνο ο SYRIZA μπορεί να σώσει την Ellada

James K. Galbraith (University of Texas/Levy Institute) και Yanis Varoufakis
Μόνο ο SYRIZA μπορεί να σώσει την Ellada
New York Times, 23 Ιουνίου 2013
Μετάφραση στα ΡενοΔουρικά: Lenin Reloaded

ATHENS — Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Elladas, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ή ΕΡΤ, στις 11 Ιουνίου, έχει οδηγήσει σε πολιτικό drama. Οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό του δικτύου κατέλαβαν τα κτίρια της ΕΡΤ και μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την υποστήριξή τους. Με τους δέκτες στο μαύρο, η αναμετάδοση συνεχίστηκε στο ίντερνετ [902 what?] και σύντομα οι σταθμοί σε όλη την Europe αναμετέδωσαν το σήμα. Αίφνης, ένας κρατικός οργανισμός που είχε μακράν απαξιωθεί για διαφθορά και νεποτισμό έγινε η voice της democratic resistance.

Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ: ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ 1941

Με αφορμή την επέτειο της εισβολής της χιτλερικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ στις 22 Ιούνη 1941*


Στις 22 Ιούνη 1941 η χιτλερική Γερμανία εισβάλλει στην ΕΣΣΔ, έχοντας ήδη κατακτήσει εδάφη άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Είναι γεγονός ότι στα δύο σχεδόν χρόνια, από την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία (1/9/1939), δύο χρόνια πολέμου, η ιμπεριαλιστική Γερμανία δε βρήκε αντίσταση ούτε καν από τη Γαλλία, ενώ η Βρετανία, η οποία είχε κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία αμέσως μετά την εισβολή της στην Πολωνία, μόνο πόλεμο δεν έκανε, αφού η κήρυξη του πολέμου δε συνοδεύτηκε από καμιά πρακτική ενέργεια, καμιά συμμετοχή σε πολεμική επιχείρηση. Επομένως, η Γερμανία, αφού κατέλαβε αρκετά εδάφη στη Δυτική Ευρώπη, στράφηκε ενάντια στην ΕΣΣΔ, χωρίς να έχει ουσιαστικά πολεμικό μέτωπο ανοιχτό στη Δύση.

Η Σοβιετική Ενωση, σε συνθήκες που ο πόλεμος ήταν ορατός και αναπόφευκτος, ακολούθησε πολιτική που απέβλεπε στην όσο γίνεται συγκράτηση του γερμανικού ιμπεριαλισμού και τη δημιουργία, όσο μπορούσε να γίνει, προϋποθέσεων ασφάλειας και διατήρησης της ειρήνης. Ετσι, στις 2 Μάη 1935 υπογράφηκε στο Παρίσι το γαλλο-σοβιετικό σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση πολέμου και επίσης αντίστοιχη συμφωνία ΕΣΣΔ - Τσεχοσλοβακίας. Η σοβιετική κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό πάλευε, με κάθε μέσο, για την αποτροπή του πολέμου. Ταυτόχρονα, το σοβιετικό κράτος πήρε μια σειρά μέτρα, που απέβλεπαν στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας και στην ανάπτυξη του στρατιωτικο-οικονομικού δυναμικού της.

Στη δεκαετία του 1930, η χιτλερική κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια διπλωματική, στρατηγική και οικονομική προπαρασκευή του παγκόσμιου πολέμου. Τον Οκτώβρη του 1933, η Γερμανία εγκατέλειψε τη Διάσκεψη της Γενεύης για τον αφοπλισμό και κατέθεσε δήλωση αποχώρησης από την Κοινωνία των Εθνών. Στις 16 Μάρτη 1935, ο Χίτλερ παραβίασε τα άρθρα, τα σχετικά με τον πόλεμο, που περιλαμβάνονταν στη Συνθήκη Ειρήνης των Βερσαλλιών του 1919 και κήρυξε στη χώρα γενική επιστράτευση. Το Μάρτη του 1936 τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Ρηνανίας. Το Νοέμβρη του 1936 η Γερμανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν το «αντικομμουνιστικό σύμφωνο» (ενάντια στη Γ' Διεθνή), στο οποίο το 1937 προσχώρησε και η Ιταλία. Αυτή η δραστηριότητα οδήγησε σε μια σειρά διεθνείς πολιτικές κρίσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Στη δεκαετία του '30, άρχισαν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι με την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα (άρχισε το 1931), την εισβολή της Ιταλίας στην Αιθιοπία (1935 - 1936) και τη γερμανοϊταλική επέμβαση στην Ισπανία (1936 - 1939).

Η Γερμανία, επωφελούμενη από την πολιτική της λεγόμενης «μη επέμβασης», που ακολουθούσαν η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, κατέλαβε το Μάρτη του 1938 την Αυστρία και άρχισε να προετοιμάζει επίθεση κατά της Τσεχοσλοβακίας. Υπήρχαν βεβαίως οι συμφωνίες της Τσεχοσλοβακίας με τη Γαλλία το 1924 και με την ΕΣΣΔ το 1935, που προέβλεπαν στρατιωτική βοήθεια αυτών των κρατών στην Τσεχοσλοβακία. Εξάλλου, η Σοβιετική Ενωση δεν παρέλειπε να δηλώνει ότι ήταν έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να προσφέρει στην Τσεχοσλοβακία στρατιωτική βοήθεια, ακόμα και αν δε βοηθούσε η Γαλλία.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στο «Βήμα της Κυριακής»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.


Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Πόσο δύσκολο είναι να αναλαμβάνει κανείς το τιμόνι ενός ιστορικού κόμματος στη θέση προσωπικοτήτων όπως ο Κορδάτος, ο Σιάντος, ο Ζαχαριάδης και ο Χαρίλαος Φλωράκης;
«Φέτος συμπληρώνονται τα 95 χρόνια. Είναι μια ηρωική πορεία θυσίας εκατοντάδων χιλιάδων μελών, στελεχών και φίλων του. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται βέβαια οι ηγέτες που αναφέρατε αλλά και εκατοντάδες κομμουνιστές που έπαιξαν ηγετικό ρόλο αλλά ταυτόχρονα ήταν απλοί στρατιώτες στη μάχη. Πολλές φορές δεν ξέρουμε ούτε το όνομα ανθρώπων που έπεσαν στα πεδία των μαχών ή σακατεύτηκαν στις φυλακές και στις εξορίες. Ήταν μια πορεία για το καλό του λαού μας, για να νικήσει το δίκιο. Το διαφορετικό για εμάς είναι ότι η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι μια θέση ανάμεσα στα άλλα στελέχη, στο πλαίσιο του καταμερισμού δουλειάς μέσα στο κόμμα. Φυσικά έχει την πρώτη ευθύνη αλλά πάντα στα πλαίσια της συλλογικής λειτουργίας. Ορισμένες φορές μπορεί να σε πιάνει δέος αλλά μην ξεχνάτε ότι η κάθε προσωπικότητα, το κάθε στέλεχος, δρα και είναι γέννημα της εποχής του. Για παράδειγμα, σε συνθήκες ήττας και αντεπανάστασης, από το 1991 και μετά, ήταν πολύ σημαντική η συνεισφορά της Αλέκας Παπαρήγα. Όλοι μας θεωρούσαν τελειωμένους μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάσπαση του Κόμματος. Μας έλεγαν ότι είναι ζήτημα ημερών, ζήτημα μηνών. Κι όμως το Κόμμα άντεξε. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, στην πορεία των 95 χρόνων».
Γνωρίζετε καλά τη δομή και την οργάνωση του ΚΚΕ. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα αυτού του τρόπου κομματικής οργάνωσης στη σημερινή εποχή;

Σφηνάκι #19



Πραγματικά είναι μεγάλος ο κίνδυνος από την προσπάθεια των ναζιστών να εισχωρήσουν στο κίνημα, στην Βραζιλία που πάνω από το 50% του πληθυσμού αποτελείται από μιγάδες, μαύρους, κίτρινους και αυτόχθονες, οι οποίοι ως γνωστό είναι τα πιο ευάλωτα στις ναζιστικές αντιλήψεις, κομμάτια ενός πληθυσμού. Είναι λοιπόν λογικό ο κάθε αριστερός να φροντίζει να κρατήσει τις αποστάσεις του.

Στην χώρα του «πας μη Έλλην βάραβαρος» πάλι, κανένας τέτοιος κίνδυνος δεν διαγράφτηκε (ούτε και μπορούσε εξάλλου) ποτέ, οπότε η συνύπαρξη με τους φασίστες στις πλατείες των «αγανακτισμένων» μπορούσε να λειτουργήσει απρόσκοπτα...

ΔΗΜΑΡ για όλες τις χρήσεις

ΔΗΜΑΡ για όλες τις χρήσεις! Το πολυεργαλείο που κάνει και τις πιο βρώμικες και σκληρές δουλειές, κι όμως με ένα απλό πλύσιμο, γίνεται σαν καινούργιο!

Παίρνουμε το πολυεργαλείο ΔΗΜΑΡ. Το βάζουμε να δουλέψει σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση και το αφήνουμε να υποστηρίζει αθόρυβα τα ΜΑΤ στους Χαλυβουργούς, την επιστράτευση στο ΜΕΤΡΟ, στους ναυτεργάτες, στους εκπαιδευτικούς, τις σκευωρίες κατά συνδικαλιστών, το τρίτο Μνημόνιο, το αντιλαϊκό Blitzkrieg.

Μόλις δούμε ότι φθείρεται, εμπιστευόμαστε το ολοκληρωμένο σετ ανανέωσης της μπουκωμένης απ' τη βρώμα αριστεράς "ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ".

Βάζουμε μια δόση του απολυμαντικού "Σταθάκης" πάνω στο φθαρμένο μας εργαλείο:
Νομίζω ότι μετά τις εξελίξεις αυτές, η ΔΗΜΑΡ θα είναι διαφορετική και θα αλλάξει. Υποθέτω ότι θα υπάρξουν πολιτικοί κλυδωνισμοί στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Δεν θα είναι η ίδια ΔΗΜΑΡ με αυτήν που συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση. Θα υπάρξουν ανακατατάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε κάθε μελλοντική προοπτική ενός ευρύτερου μετώπου της αριστεράς.
Προσθέτουμε το λιπαντικό "Καρτερός" πάνω στα φθαρμένα ρουλεμάν του πολυεργαλείου μας:
Ενώ ο καημένος ο Κουβέλης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που τόσο καιρό κατέβαλε, παρά τις υπογραφές που έβαλε, παρά τα άθλια μέτρα στα οποία συνέβαλε, είχε μια διαφορά ύφους και ήθους, αισθητικής, βρε αδελφέ. Που προκαλούσε μάλιστα κάποια αισθήματα οργής στις τάξεις των ακραιφνών βενιζελικών και των ακόμα πιο ακραιφνών σαμαρικών: Δεν μας παρατάς, ρε Κουβέλη.

Η χαμένη τιμή της νομιμότητας στις οθόνες

Το κείμενο αναδημοσιεύεται παρά τις διαφωνίες σε επί μέρους σημεία του, ως ένας ενδιαφέροντας προβληματισμός, που σε άλλα του σημεία συμπίπτει και με τα δικά μου συμπεράσματα.
Τα link είναι προσθήκη του fadomduck2.
___
Από τις απαρχές της κρίσης είχαμε τονίσει πως το περιεχόμενο της είναι πρωτίστως η αλλαγή ανάμεσα στις τάξεις και πως μόνο αδαείς ή πολιτικοί απατεώνες δεν καταλάβαιναν πως η επιβολή νέων σχέσεων εκμετάλλευσης, οι πολιτικές βίαιης υποτίμησης της αξίας της εργατικής δύναμης, το τσάκισμα των όποιων κοινωνικών δικαιωμάτων, αφενός αποτελούσαν τη μόνη αστική απάντηση στην κρίση, αφετέρου θα παρήγαγαν αντίστοιχες αλλαγές στο πολιτικό-νομικό εποικοδόμημα, στο ίδιο το κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο κάθε παραβίαση από τη μεριά των αφεντάδων της αστικής νομιμότητας δε θα έπρεπε να ιδωθεί ως εκτροπή από κάποια εξιδανικευμένη δημοκρατία, αλλά ως στιγμή μετάβασης στη νέα νομιμότητα.

Αυτές οι παραδοχές δε σήμαιναν κι ούτε σημαίνουν πως μένουμε αδιάφοροι στις μετατοπίσεις στο εσωτερικό του κράτους, ούτε πως η πολιτική είναι η επανάληψη θεωρητικά ορθών θέσεων για την ταξικότητα του κράτους κτλ. Η παραδοχή όμως πως η κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο όλες τις λησμονημένες εκκρεμότητες που η χυδαία ανάπτυξη είχε απωθήσει, πως η μετάβαση σε ένα κράτος έκτακτης ανάγκης είναι η πολιτική έκφραση του μονομερούς ταξικού πολέμου που λαμβάνει χώρα στην κοινωνία των ιδιωτών, είναι το απαραίτητο εργαλείο για να αντιληφθούμε την πραγματικότητα πέρα από βλακώδεις ωραιοποιήσεις ή δισταγμούς δειλών. Αυτές οι επώδυνες συνειδητοποιήσεις είναι η αναγκαία συνθήκη για κάθε σοβαρή θεωρητική και πρακτική κριτική του καπιταλισμού από τη σκοπιά των καταπιεσμένων και δίχως αυτές, όλα τα υπόλοιπα είναι από ανέξοδες επαναστατικές ρητορικές, μέχρι συνειδητές παραλλαγές της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΛΙΓΜΩΝ

Αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο νέων εκλογών, διαμορφώνονται ευνοϊκότερες συνθήκες για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, θα προκύψει νέο κυβερνητικό σχήμα με μεγαλύτερη θέληση για να τις υλοποιήσει είναι κάποιες από τις εξελίξεις που καθιστούν ικανοποιημένους τους εν τη Ευρώπη εταίρους μας και υπερήφανους τον έλληνα υπουργό Οικονομικών αλλά και τον πρωθυπουργό μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
        
 Κι αναρωτιέται κανείς τι ενδιαφέρουν όλες αυτές οι μικροπολιτικές ίντριγκες τις στρατιές των ανέργων και κακοπληρωμένων εργαζόμενων. Γι’  αυτό και  δεν έχουν νόημα οι προσπάθειες για να ερμηνευτούν   οι αποφάσεις  της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ: Μήπως η  αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση υπαγορεύτηκε από την επιθυμία της να διασωθεί κομματικά και να ετοιμαστεί για το ρόλο του μπαλαντέρ στο νέο γύρο πολιτικής χειραγώγησής μας ίσως με κυρίαρχο το ΣΥΡΙΖΑ; Αν όμως η κυβέρνηση Σαμαρά έχει εκμετρήσει το ζην τότε ο Βενιζέλος δέχεται να μπει στην Κυβέρνησή του για να παραταθεί ο βίος της  επειδή φοβάται καταποντισμό με τις εκλογές; Ολες αυτές οι κινήσεις τακτικής έχει αποδειχτεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν αποσκοπούν παρά να οδηγήσουν σε νέες συναινετικές διαδικασίες για να παραταθεί ο χρόνος που χρειάζεται για την αναδιάρθρωση του καπιταλισμού, χωρίς τον φόβο μιας κοινωνικής έκρηξης.  
  

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ολοι οι αστοί ηγέτες την ίδια πολιτική εφαρμόζουν. - Λαϊκές εξεγέρσεις σε Τουρκία, Βραζιλία

Αναμενόμενο ήταν να υπάρξει από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παραλληλισμός των λαϊκών κινητοποιήσεων που υπάρχουν στην Βραζιλία με αυτές που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία.
Και πραγματικά υπάρχουν πολλά κοινά.

Η λαϊκή έκρηξη και στις δυο χώρες πυροδοτήθηκε από αφορμές που επιφανειακά βλέποντας της κάποιος δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει τον δυναμισμό και την ένταση της. Στην Τουρκία αφορμή του λαϊκού ξεσπάσματος ήταν μια οικολογική καταστροφή στο πάρκο Γκεζί, ενώ στην Βραζιλία η κυβερνητική απόφαση να αυξήσει το εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 20%.

Αυτό όμως είναι το φαίνεσθαι. Η πραγματικότητα έχει βαθύτερα αίτια. Οι κοινωνικές ανισότητες παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και σ’ αυτές τις χώρες. Ο μισθός ενός μέσου εργαζόμενου στην Τουρκία είναι 350 ευρώ τον μήνα, ενώ στο φτωχότερο 20% των πολιτών της Τουρκίας αντιστοιχεί μόλις το 5,6% του παραγόμενου ΑΕΠ της χώρας την ίδια ώρα που το  πλουσιότερο 20% των πολιτών στην Τουρκία απολαμβάνει σχεδόν το 50% του παραγόμενου εισοδήματος.

Γραφή και ανάγνωση

"Για όποιον γνωρίζει γραφή και ανάγνωση, είναι προφανές ότι με την απόφασή του αυτή το ΣτΕ διατάσσει την άμεση αναστολή της διακοπής των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της ΕΡΤ Α.Ε. Η μη συμμόρφωση των συναρμοδίων υπουργών με την απόφαση του ΣτΕ συνιστά περιφρόνηση της δικαιοσύνης και ποινικά αξιόποινη πράξη."
Τάδε έφη Δημήτρης Τρίμης, δημοσιογράφος, προέδρος της ΕΣΗΕΑ και συνδικαλιζόμενος με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Εικάζω ότι οι Κεδίκογλου και Στουρνάρας ετοιμάζουν πυτζάμες και οδοντόβουρτσα για τον Κορυδαλλό, κατά συνέπεια. Απλά αναρωτιέμαι, γνωρίζοντας κατά πώς φαίνεται λιγότερη γραφή και ανάγνωση από τον Δημήτρη Τρίμη, γιατί η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣΤΕ αναφέρει:

6. Επειδή, ακολούθως, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει των διατάξεων του άρθρου 52 του Π.Δ/τος 18/1989 (Α΄ 8), όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 2721/1999 (Α΄ 112), εξέδωσε την από 17.6.2013 προσωρινή διαταγή με την οποία διέταξε 1) την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.) και 2) τη λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ακολούθως, με την ΟΙΚ.5/19.6.2013 (Β΄ 1483/19.6.2013) απόφαση των ως άνω συναρμόδιων Υπουργών και σε συμμόρφωση με την ανωτέρω προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ ανατίθεται στον ειδικό διαχειριστή η άσκηση των δικαιωμάτων της ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙΣΑΣ ΕΡΤ ΑΕ που έχουν μεταβιβαστεί στο Δημόσιο και αφορούν τόσο τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων όσο και τη χρήση των συχνοτήτων που παραμένουν ενεργές έως τη σύσταση και λειτουργία νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Παρακρατικών επιθέσεων συνέχεια...

Δύο μόλις ημέρες μετά την παρακρατική επίθεση κάτω από το σπίτι του αγωνιστή συνδικαλιστή, εκ των ιδρυτικών μελών της ΚΕΔΔΕ, Ν. Γουρλά με τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του, σειρά είχε το αυτοκίνητο του δικηγόρου και μέλους της σ.ε. της ΚΕΔΔΕ Κώστα Παπαδάκη. Τα ξημερώματα της Πέμπτης και μόλις λίγες ώρες μετά την πραγματοποίηση της πρώτης εκδήλωσης της ΚΕΔΔΕ- στην οποία εισηγητής ήταν μεταξύ άλλων ο Κώστας Παπαδάκης- το αυτοκίνητό του υπέστη υλικές ζημιές με την θραύση του πίσω παρμπρίζ.
Η χρονική εγγύτητα των δύο αυτών επιθέσεων, σε συνδυασμό με τη σφραγίδα παρακράτους που φέρουν, δεν τις καθιστούν συμπτώσεις ή τυχαία περιστατικά. Προστίθενται σε μία διογκούμενη λίστα εκφοβιστικών ενεργειών, υβριστικών δημοσιευμάτων και ενοχλήσεων εναντίον προσώπων και πολιτικών χώρων (βλ. επίθεση φασιστών με την αναγραφή συνθημάτων έξω από τα γραφεία του ΝΑΡ, απειλές κατά του δικηγόρου Γιάννη Ραχιώτη, στοχοποίηση και άλλων αγωνιστών μελών της Κίνησής μας από φασιστοειδή).

Αποσύρει υπουργούς, όχι ψήφο εμπιστοσύνης η ΔΗΜΑΡ

Ρήγματα στη συνοχή της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε η απόφαση του Φ. Κουβέλη να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση. Έντονα δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο Γ. Ψαριανός, ενώ ο Ν. Μπίστης επιτίθεται κατά του κ. Κουβέλη και χαρακτηρίζει "φωνή της λογικής" τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ο Β. Οικονόμου υποστηρίζει την παραμονή.

Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει η Κ.Ο. και η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να εκφραστούν τα στελέχη.

Σύμφωνα με τον Δ. Χατζησωκράτη, ο κ. Κουβέλης θα αποσύρει τους τέσσερις υπουργούς του από την κυβέρνηση, ενώ απομένει να αποφασιστεί η στάση της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα προσφέρει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, με τους βουλευτές της να ψηφίζουν κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ant1 η εισήγηση Κουβέλη κερδίζει τη στήριξη της πλειοψηφίας των στελεχών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται αποφασισμένος να αποσύρει γενικά από θέσεις ευθύνης π.χ. από θέσεις Γενικών Γραμματέων τα στελέχη του κόμματός του. 

Ριβάλντο: «Δεν χρειαζόμαστε Μουντιάλ, αλλά παιδεία και σχολεία»

Την ώρα που οι μεγάλες πολυεθνικές ισοπεδώνουν τα πάντα στη Βραζιλία για να στήσουν του χρόνου τέτοια εποχή τον ποδοσφαιρικό χορό εκατομμυρίων κερδών που λέγεται παγκόσμιο κύπελλο, οι αντιδράσεις πληθαίνουν.

Οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων της Βραζιλίας καθημερινά γεμίζουν απ’ όλο και περισσότερο κόσμο που διαμαρτύρεται και διεκδικεί. Στο πλευρό του βραζιλιάνικου λαού που βρίσκεται στο δρόμο, τάχθηκε και ο Ριβάλντο.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Εγώ ο εμπαθής (εκλογές ΕΣΗΕΑ)


Σχολιάζοντας πριν κανά-δύο μέρες τις επικείμενες εκλογές στην ΕΣΗΕΑ έλεγα πως:
 «Ούτε από τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ περιμένω κάτι. Το πολύ να έχουμε μία μικρή άνοδο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Ο κλάδος των δημοσιογράφων είναι από τους πιο αλλοτριωμένους που υπάρχουν στην κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται (στην συντριπτική πλειοψηφία τους) για ανθρώπους που επαγγέλλονται τον ιμάντα μεταφοράς της αστικής προπαγάνδας...»

Τελικά και σε μεγάλη εκτίμηση τους είχα (ασυγχώρητος αφού γνωρίζω καλά το συγκεκριμένο σινάφι από τα μέσα), αφού τελικά οι δημοσιογράφοι επιβράβευσαν και από πάνω την στάση της συγκυβέρνησης στο θέμα της ΕΡΤ, δίνοντας στις παρατάξεις που την υποστηρίζουν την απόλυτη πλειοψηφία με 51%(!!!), στέλνοντας στην «αντιπολίτευση» τους ρεφορμιστές του Τρίμη, αφαιρώντας από το ΠΑΜΕ το 40%(!!) της δύναμης του, και αφήνοντας την «εξωκοινοβουλευτική» χωρίς εκπροσώπηση(!).
Και όλα αυτά με το αίμα των δυόμισι χιλιάδων απολυμένων της ΕΡΤ ζεστό και να τρέχει!
Σκέψου να γίνονταν και σε «ουδέτερο» πολιτικά χρόνο, οι εκλογές της ΕΣΗΕΑ τι πανηγύρι είχε να στηθεί...

Συμπεράσματα:

Καταγγελία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αργολίδας για τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Φώτη Κολεβέντη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών Αργολίδας καταγγέλλει τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΓΣΕΕ Φώτη Κολεβέντη για φραστική επίθεση σε βάρος εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που παρακολουθούσαν εκπαιδευτικό σεμινάριο στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αργολίδας.

Συγκεκριμένα:

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου επιτέθηκε στους εκπαιδευτικούς με εκφράσεις του τύπου:
 «Δε φτάνει που σας έδωσα την αίθουσα ζητάτε και τα ρέστα» , «δικός μου είναι ο χώρος και αν δε σας αρέσει πάρτε δρόμο όλοι από δω τώρα», 
επειδή άνοιξαν τα κλιματιστικά της αίθουσας και ο ίδιος θεώρησε ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό, διότι ήταν χαλασμένα.

Μέλος της Γραμματείας του Π.Α.ΜΕ κατάγγειλε στους εκπαιδευτικούς που παραβρίσκονταν τη στάση του κ. Κολεβέντη.

"Ξέχασαν" να πάνε στο "συλλαλητήριο" που είχαν εξαγγείλει!

Παρά τις διαρκείς αναφορές για τη συγκέντρωση συμπαράστασης που είχε "οργανώσει" για χθες η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ(ΟΛΜΕ κλπ.), που ακούσαμε να γίνονται από ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικά κανάλια αλλά και την εκπομπή των εργαζομένων της ΕΡΤ, κανένα σχόλιο δεν βρήκα στη συνέχεια για τη συγκεκριμένη ...κινητοποίηση.

Και λογικά, αφού κανείς εκεί στην ΕΡΤ δεν αντιλήφθηκε κάποια κινητοποίηση. Ούτε καν στην είσοδο δεν υπήρχε κάποιος συνωστισμός ενώ η Μεσογείων ήταν πιο χαλαρή από κάθε άλλη μέρα με το πάρκινγκ, που τις προηγούμενες μέρες ήταν πραγματική ταλαιπωρία, να είναι μια εύκολη υπόθεση ακόμη και στις 8μμ.

Πανό της ΓΣΕΕ ή της ΑΔΕΔΥ δεν είδα πουθενά αλλά ούτε και κάποια πανό από τα "ισχυρά" σωματεία που συμμετέχουν συνήθως στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ ή της ΑΔΕΔΥ. Με λίγα λόγια, εκτός από την έτσι κι αλλιώς αδυναμία οργάνωσης οποιασδήποτε κινητοποίησης από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, φαίνεται πως κυριολεκτικά το έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια. Τόσο υπέρ των εργαζόμενων της ΕΡΤ είναι. Ηταν πραγματικά σα να ξέχασαν να πάνε στο "συλλαλητήριο" που είχαν εξαγγείλει!

Μαθήματα από την απώλεια ψυχραιμίας των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων

Αν υπάρχει ένα νέο στοιχείο που προέκυψε από τις κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ είναι η εκδήλωση για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια των σπόρων μιας ευρύτερης συνειδητοποίησης της κεντρικότητας του ΚΚΕ ως κόμματος και του ΠΑΜΕ ως φορέα του ταξικού κινήματος απέναντι στην ισοπεδωτική κυριαρχία του μονοπωλιακού αυταρχισμού που εκφράζει παραδοσιακά η ελληνική δεξιά. Αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί γνήσιο ανάθεμα για την ελληνική αστική τάξη, καθώς οι συνέπειές της, εάν εμβαθυνόταν και επεκτεινόταν, θα ήταν α) ραγδαίες και β) καθοριστικές για την περαιτέρω εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα. [...] Εμείς έχουμε μια απλή πρόταση για τον ελληνικό λαό: έχει πιστέψει ακόμα κι ότι ο γαϊδαρος πετάει όταν του το λέει το αστικό πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ του. Με τα γνωστά καταστροφικά και εξαθλιωτικά για τον ίδιο αποτελέσματα. Ας δοκιμάσει μία φορά να κάνει το αντίστροφο. Ας δοκιμάσει μία φορά να μην πιστέψει ότι οι προαναφερθέντες όμιλοι (με άμεση εμπλοκή και στα συμφέροντα Digea) τον αγαπούν περισσότερο από τους κομμουνιστές. Θα πάθει άραγε χειρότερα αν το αποπειραθεί από όσα έπαθε καταπίνοντας και αναπαράγοντας την "πληροφόρηση" των μονοπωλίων των ελλήνων πλουτοκρατών;


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο όρος δημοκρατία είχε πάντα ταξικό περιεχόμενο
Παρέμβαση σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής προς τιμήν των Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά

Το ΝΑΡ καταγγέλλει στοχοποίησή του από φασιστικές ομάδες

Τις κυβερνητικές ευθύνες για τις πρόσφατες πολλαπλές επιθέσεις σε στόχους της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς από παρακρατικούς μηχανισμούς επισήμανε αντιπροσωπεία του ΝΑΡ που ζήτησε και συναντήθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013 με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Δημήτρης Δεσύλλας, ο Τάκης Τσίτσος και ο Στάυρος Τζιορτζιώτης.
Με πιο πρόσφατο τον εμπρησμό του ΙΧ του Νίκου Γουρλά, που εκτός από μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις εταιρείες του αεροδρομίου (εδώ σχετικό ρεπορτάζ) η τριμελής αντιπροσωπεία του ΝΑΡ παρέθεσε στον υπουργό μια σειρά περιστατικά: Τις φασιστικές επιθέσεις βανδαλισμού στα γραφεία του ΝΑΡ, του Πριν (βλ. ρεπορτάζ), αλλά και αριστερών κινήσεων πόλης στη Νέα Ιωνία και το Βύρωνα, τις δημοσιευμένες στο διαδίκτυο απειλές κατά των αγωνιστών Δημήτρη Κουσουρή και Γιάννη Ρουπακιώτη*, αλλά και τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το ΝΑΡ πίσω από τις βλέπει την ύπαρξη συγκεκριμένου εγκληματικού σχεδίου στοχοποίησης του ΝΑΡ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αγωνιστών τους από τις φασιστικές συμμορίες και εκτιμά ότι οι ομάδες αυτές δρουν στο πλαίσιο του συμπλέγματος κράτους – παρακράτους – Χρυσής Αυγής.
Από τη μεριά του ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερα ανήσυχος από τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι έχει αναλάβει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και ότι οι κινηματικές απάντηση είναι απαραίτητη. Ωστόσο, δήλωσε αφοπλιστικά ότι οι δικές του αρμοδιότητες και δυνατότητες παρέμβασης είναι στην ουσία ανύπαρκτες…
Πηγή: MAO.gr
*Προφανώς εννοεί τον δικηγόρο Γ.Ραχιώτη, σύμφωνα τουλάχιστον με το ρεπορτάζ.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ανοιχτή επιστολή απολυμένων ταξιθετών από το "Αλ Τσαντίρι News"

Μου θέλατε και απεργία...
"Όταν στις 11/6 έπεσαν πολύχρωμες μπάρες στην ΕΡΤ, οι πέντε ταξιθέτες/ ταξιθέτριες της εκπομπής «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» αποφασίσαμε συλλογικά και ομόφωνα να συμμετάσχουμε στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ η ΠΟΕΣΥ και η ΕΤΙΤΑ («Η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ αποφασίσαμε να κηρύξουμε από τις 19:00 έως τις 01:00, στάση εργασίας σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας»).
Γνωρίζαμε πως δεν καλυπτόμασταν θεσμικά, μιας και ανήκουμε στο πλήθος των χιλιάδων ανασφάλιστων-αφανών εργατών στα μίντια αλλά και σε πολλούς άλλους κλάδους ανά τον ελλαδικό χώρο. Ακόμα κι έτσι όμως, αποφασίσαμε να σταθούμε αλληλέγγυοι-ες όχι μόνο λόγω πεποίθησης αλλά και λόγω θέσης.

Ειδοποιήσαμε την παραγωγή του Αλ Τσαντίρι Νιουζ πως θα κάνουμε στάση εργασίας, παρ’ όλο που η εκπομπή μέχρι την τελευταία στιγμή επρόκειτο να βγει κανονικά, και κατευθυνθήκαμε στο κατειλημμένο ραδιομέγαρο της Μεσογείων, σε ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης των απολυμένων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Όταν οι άλλοι σιωπούσαν...

Του Ν.Μόττα.
Ένα επιχείρημα που ακούγεται τις τελευταίες μέρες, από όσους εμμέσως πλην σαφώς συμφωνούν με τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης στο ζήτημα της ΕΡΤ, είναι το εξής: «Τόσοι απολύθηκαν στον ιδιωτικό τομέα και κανείς δεν αντέδρασε, δεν τους συμπαραστάθηκε». Είναι κι' αυτό το σαθρό επιχείρημα κομμάτι του λεγόμενου κοινωνικού αυτοματισμού, προσπαθεί να βάλει σε αντιπαράθεση εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λες και δεν αποτελούν και οι δύο κατηγορίες θύματα των καπιταλιστικών «μεταρρυθμίσεων» και της φιλομονοπωλιακής «ανάπτυξης».

Αυτοί που χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα είναι συνήθως οι ίδιοι που όταν λάμβανε χώρα η ηρωϊκή απεργία των Χαλυβουργών, είτε «ένειπταν τας χείρας τους», είτε λοιδωρούσαν την στάση των εργαζόμενων που αρνούνταν να συμμορφωθούν με τις προσταγές του μεγαλοβιομηχάνου Μάνεση και της συγκυβέρνησης.

Είναι δε εξαιρετικά υποκριτικό, να κάνουν μαθήματα στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ – τις δυνάμεις που με ταξική συνέπεια βρέθηκαν και βρίσκονται στο πλευρό εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.

Βρέθηκε, ή δεν βρέθηκε, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ δυναμικά στο πλευρό των εργαζόμενων:

- Της Carrefour-Μαρινόπουλος” όταν η (κερδοφόρα) επιχείρηση προχωρούσε σε μειώσεις μισθών και απολύσεις; [1] 
- Της “Ελληνικής Χαλυβουργίας” (Μάνεσης) όταν συγκυβέρνηση και εργοδοσία τρομοκρατούσαν τους απεργούς με απολύσεις και επιστράτευση απεργοσπαστικών μηχανισμών; [2]
- Της πολυεθνικής Nokia Siemens Networks” όταν η εταιρεία προχωρούσε σε μαζικές απολύσεις στο πλαίσιο “αναδιάθρωσης”; [3] 

2.656 απολυμένοι, λάφυρα στο τραπέζι του τρίο ξεφτίλα

Από το βράδυ της Δευτέρας μια ξέφρενη εκστρατεία αποπροσανατολισμού προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ότι νίκησαν, ότι με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος τους δικαίωσε. Η πραγματικότητα, όμως, είναι η ακριβώς αντίθετη. Ο Κ. Μενουδάκος, δικαστής που βάδιζε πάντοτε χέρι-χέρι με τις πολιτικές εξουσίες, όπως θα δούμε παρακάτω, εξέδωσε εκείνη την απόφαση που θα επέτρεπε στην τρικομματική κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη να ξεπεράσει την κρίση της. Και πήρε την απόφασή του σε απόλυτη συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου. Με την απόφασή του αυτή, οι 2.656 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ τοποθετήθηκαν ως λάφυρο πάνω στο τραπέζι γύρω από το οποίο συνεδριάζει το τρίο ξεφτίλα, για να χρησιμοποιηθούν σε μια καινούργια μοιρασιά της κυβερνητικής εξουσίας.
Τι προέβλεπε η Κοινή Υπουργική Απόφαση ΟΙΚ. 2/11.6.2013, που υπέγραψαν ο Στουρνάρας με τον Κεδίκογλου;

Αρθρο 1, παρ. 1: Καταργείται η ΕΡΤ ΑΕ και οι θυγατρικές της.

Αρθρο 1, παρ. 2: Η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η κυκλοφορία εκδόσεων, η λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα της ΕΡΤ – ΑΕ και των θυγατρικών αυτής, διακόπτονται μετά το τέλος του κανονικού προγράμματος της 11ης Ιουνίου 2013 και έως τη σύσταση νέου φορέα…

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Από το μέτωπο της Συρίας

Απλώνεται η φωτιά στην γειτονιά μας.
Οι παρακάτω εξόχως ανησυχητικές ειδήσεις είναι από το voice of Russia.


Η Ιορδανία είναι έτοιμη να πολεμήσει με τη Συρία

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ δήλωσε, ότι η Ιορδανία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε απειλές για την ασφάλεια, που προέρχονται από το έδαφος της Συρίας.
Η ομιλία του βασιλιά έλαβε χώρα στα πλαίσια των μεγάλης κλίμακας ασκήσεων των ιορδανικών και αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Αν ο κόσμος δε βοηθήσει, παρά το γεγονός ότι πρέπει να παρέμβει, είμαστε ικανοί οποιαδήποτε στιγμή να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση της χώρας και των συμφερόντων του λαού μας», - δήλωσε ο Αμπντάλα Β΄.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε το αίτημα της Ιορδανίας, σύμφωνα με το οποίο τα καταδιωκτικά F-16 και οι συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας Patriot που συμμετέχουν στις ασκήσεις θα παραμείνουν στο έδαφος της Ιορδανίας.
  

Οι αντάρτες στο Χαλέπι άρχισαν να προμηθεύονται σύγχρονο οπλισμό

Αλονζανφάν!




Η Ρένα Δούρου οδηγεί τους αποφασισμένους
δημοκράτες στην ...κάλπη!

Παρακολουθώντας την κακοστημένη παράσταση της αστικής πολιτικής των τελευταίων ημερών, δεν μπόρεσε να περάσει απαρατήρητη η έκκληση των μεγαλύτερων σαλτιμπάγκων της, αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, για την ...υπεράσπιση της «Δημοκρατίας» (και την κυβέρνηση της «αριστεράς» βεβαίως-βεβαίως).

Αρχικά με κέντρισε το φαιδρό του θεάματος, από την μία να συνεδριάζει η συγκυβέρνηση προσπαθώντας να βρει μία φόρμουλα για να προχωρήσει στην διάλυση της ΕΡΤ χωρίς να εκτεθεί κάποιος από τους συγκυβερνώντες, από την άλλη τα συνδικάτα με τον ό,ποιο «κινηματικό» κόσμο να συγκεντρώνονται στην αγ.Παρασκευή, και τον Τσίπρα εντελώς εκτός τόπου και χρόνου να διοργανώνει μόνος του ...προεκλογική συγκέντρωση(!!!!!!) στο Σύνταγμα. Έβγαλε αρκετό γέλιο από μόνο του, ακόμη και δεν συγκρίνει κανείς την κινητοποίηση τους με αυτή της γενικής απεργίας της περασμένης εβδομάδας, όπου είχαν και πάλι κλάσμα του όγκου του «κομματίδιου του 4%» όπως αρέσκονται να το αποκαλούν.

Μετά ήταν το παράλογο του καλέσματος, τουλάχιστον όπως το είδα στην «Αυγή»:
«Ο λαός μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατική νομιμότητα, την πολιτική ομαλότητα και να επιβάλει δημοκρατικές λύσεις στα αδιέξοδα που προκαλεί η υπό κατάρρευση τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά.»

Νίκη!



Θρίαμβος!!!!

Μ’αυτά και μ’αυτά...

...κάποιες χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν την δουλειά τους χωρίςνα ανοίξει ρουθούνι, αφού η γραμμή των συνδικαλιστών της ΕΡΤ ήταν εξαρχής «να μείνει ανοιχτή και ας γίνουν απολύσεις». Όμως αυτός ο στόχος επετεύχθη.
Οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ λοιπόν «νίκησαν»

Η «δημοκρατία νίκησε» αφού το ΣΤΕ απέρριψε τα 2(!)* από τα 6 άρθρα του Υπουργικού διατάγματος για την ΕΡΤ. Το γεγονός πως τα 4 που παρέμειναν λύνουν τα χέρια της κυβέρνησης να εφαρμόσει σε κανένα δίμηνο περίπου ότι ήθελε να κάνει τώρα, και χωρίς καμμία αντίδραση τότε, δεν δείχνει να προβληματίζει κανέναν.

Η ΝΔ νίκησε, αφού τελικά θα κάνει με την ΕΡΤ αυτό που είχε εξ’αρχής σχεδιάσει, χωρίς άλλα προβλήματα.

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ νίκησαν αφού «απέδειξαν» πως έχουν «αυτόνομη» έναντι της ΝΔ, πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει το παιχνίδι «σήμερα είσαι αρχηγός-αύριο προθυπουργός» στις πλάτες των μελλοντικών ανέργων και στην αγωνία ενός κόσμου που συντρίβεται.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Άνομη… «νομιμότης» και στην ΕΡΤ!

Έλα της θάλασσας θεριό
και του πελάγου μπόρα
το φοβερό σκουπιδαριό
να διώξεις απ’ τη χώρα
                                       Ν. Γκάτσος 

Του Δημήτρη Τσιμούρα

Όταν μια κυβέρνηση κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με απειλές, με επιστρατεύσεις, με τρομοκρατία και ΜΑΤ,  με εισβολές και ξύλο, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν έχει καμιά σχέση με τη Δημοκρατία αλλά και καμιά  επαφή με τη λαϊκή βάση στο όνομα της οποίας υποτίθεται ότι κυβερνά!

Όταν μια κυβέρνηση μεσιτεύει για το γενικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ενώ ταυτόχρονα δανείζεται με επαχθείς όρους στο όνομα του ελληνικού λαού, για να τροφοδοτήσει με αμύθητο πλούτο και πάλι τραπεζίτες και μεγαλοεργολάβους, ενώ εξαθλιώνει το λαό, μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως επικίνδυνη!

Όταν μια κυβέρνηση ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτοχριζόμενη μάλιστα και ως… «σωτήρας»  του λαού, τότε δεν θυμίζει απλώς χούντα! Είναι χούντα!

 Ο απεργιακός «Ριζοσπάστης» και η απεργία των δημοσιογράφων για την ΕΡΤ

Ο «Ριζοσπάστης» που κυκλοφορεί σήμερα(σ.σ. χθες) Κυριακή είναι απεργιακός. Τυπώθηκε χωρίς το ένθετο της Ιστορίας και το 24σέλιδο ένθετο «7 Μέρες», που περιέχονται στην κλασική κυριακάτικη ύλη της εφημερίδας και διακινείται στην τιμή του 1,50 ευρώ, αντί για 2,50 που κοστίζει ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης». Ο απεργιακός «Ριζοσπάστης» καταγράφει το ρεπορτάζ από την απεργία και τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης για την ΕΡΤ, προβάλλει τις δραστηριότητες του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης, περιέχει άρθρα και σχόλια για τη στάση και τους ελιγμούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, για το στρατηγικό χαρακτήρα της επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση σε βάρος όλων των εργαζόμενων και του λαού. Στην αιχμή αυτής της επίθεσης βρίσκεται τώρα η ΕΡΤ.
Η έκδοση και κυκλοφορία του απεργιακού «Ριζοσπάστη», είναι μια ακόμα συμβολή του ΚΚΕ και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και όλων των εργαζόμενων στους οργανισμούς του Δημοσίου, που με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης οδηγούνται σε λουκέτο-εξπρές, με χιλιάδες απολύσεις. Ο απεργιακός «Ριζοσπάστης» είναι το «αντίπαλο δέος» στη «δημοσιογραφία» των μεγαλοεργολάβων – μεγαλοεκδοτών, που κυκλοφόρησαν απεργοσπαστικά φύλλα. Για τα δικά τους συμφέροντα και για τα συμφέροντα του κράτους, που τους υπηρετεί, γίνεται πρώτα απ’ όλα τα κλείσιμο της ΕΡΤ. Από αυτή την άποψη, η απεργοσπασία που επέβαλαν στα Μέσα τους και το περιεχόμενο των κυριακάτικων έντυπων, που κυκλοφόρησαν το Σάββατο, δεν απαντά στα συμφέροντα των εργαζομένων, υπονομεύει αντικειμενικά τον αγώνα τους.
 

Περιμένουμε τις βαθυστόχαστες αναλύσεις...

Δύο ειδήσεις από την σημερινή επικαιρότητα:

ΠΑΜΕ: Συλλαλητήριο αλληλεγγύης σήμερα Δευτέρα στην πλατεία Αγ. Παρασκευής στις 7 μ.μ.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  

Σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και των άλλων δημόσιων οργανισμών, που με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πετιούνται στο δρόμο, καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σήμερα Δευτέρα 17/6 στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, τους εργαζόμενους της Αττικής, τα σωματεία και τη νεολαία.
«Με ενιαίο αγώνα να απαιτήσουμε την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Τώρα είναι ώρα οργάνωσης της πάλης, αντίστασης απέναντι στην πολιτική που μας πετάει στο δρόμο, που μας οδηγεί στην εξαθλίωση και την ανέχεια», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.
Η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη σύσκεψη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ
Την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και να συνεχιστούν οι απεργίες, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με μεγάλο συλλαλητήριο και συναυλία τη Δευτέρα στο χώρο του Ραδιομεγάρου, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη σύσκεψη συνδικάτων και ομοσπονδιών, που κάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Οργανώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ το απόγευμα του Σαββάτου.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

«Αδέσμευτη Γνώμη»: Εφημερίδα των απεργών στα ΜΜΕ

Διανέμεται δωρεάν η εφημερίδα των απεργών στα ΜΜΕ «Αδέσμευτη Γνώμη», την οποία παραθέτουμε σε μορφή pdf.

Στο Editorial, στην πρώτη σελίδα γράφουν:

Είμαστε οι απολυμένοι της ΕΡΤ. Είμαστε οι απεργοί δημοσιογράφοι και τεχνικοί, διοικητικοί και φωτογράφοι, σκηνοθέτες και μουσικοί. Είμαστε οι άνεργοι που πληρώνουμε τα κέρδη και τις...
δόσεις των αφεντικών μας.

Είμαστε οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, χωρίς ωράριο και ασφάλιση, στις εφημερίδες και τα περιοδικά, στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, στο Διαδίκτυο. Είμαστε όλοι εσείς που διψάτε για αντικειμενική ενημέρωση, μακριά από τα ψέματα και την προπαγάνδα της τρικομματικής κυβέρνησης και των μνημονιακών δυνάμεων.

Είμαστε ο λαός που επιμένει να μη σκύβει το κεφάλι και να μην υπακούει στους δυνάστες του.
Είμαστε η φωνή των επιστρατευμένων εκπαιδευτικών, ναυτεργατών και εργαζομένων στο Μετρό,
η φωνή της αντίστασης από τις Σκουριές των μεταλλείων και τη φάμπρικα της ΜΕΒΓΑΛ, η φωνή
 των χιλιάδων μεταναστών αδελφών μας και των εκατομμυρίων καταπιεσμένων. Είμαστε η ηχώ
 της Ταχρίρ και της Ταξίμ, των Αγανακτισμένων ολόκληρου του πλανήτη.