Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ο.Ι.Υ.Ε.: Αποφάσισαν συμμετοχή σε "συντονιστικό" χωρίς να ...συνεδριάσουν!

Μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης πληροφορηθήκαμε ότι η ομοσπονδία συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ενάντια στο ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, το τσουνάμι των ανέργων, και της μνημονιακής πολιτικής.

Σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ προαναγγέλλουν συλλαλητήριο με την σύμφωνη γνώμη και της ΟΙΥΕ για της 29/6/2013 συμφώνησαν και προτείνουν μάλιστα «πολιτική απεργία »

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

1. Πότε συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή, η διοίκηση της ΟΙΥΕ και πήρε απόφαση έστω και κατά πλειοψηφία για την συμμετοχή η όχι της ΟΙΥΕ σε ένα τέτοιο συντονιστικό με δεδομένο ότι πέρα από την σύγκληση της ΟΙΥΕ σε σώμα στις 4/4/2013 δεν είχε συνεδριάσει ποτέ άλλοτε μέχρι της 14/6/2013 χωρίς να μπει τέτοιο θέμα;

2. Προφανώς έχουν « γράψει » στα παλαιά των υποδημάτων τους τα όργανα που αποφασίζουν για την πορεία της ΟΙΥΕ ( εκτελεστική επιτροπή, διοίκηση, Δ.Σ Σωματείων) θεωρώντας ότι είναι τσιφλίκι τους για να εξυπηρετήσουν της επιδιώξεις της Αυτ. Παρέμβασης που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

3. Μιλούν για την αντιμετώπιση της μνημονιακής πολιτικής οι παρατάξεις ( ΕΜΕΙΣ-ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΑΚΕ) αυτές που στηρίζουν τα μνημόνια, που ακόμα και σήμερα υπερασπίζονται την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων, του 8ωρου, της σταθερής δουλειάς, δουλειάς με δικαιώματα.

4. Ανησυχούν για τους ανέργους όταν οι ίδιοι κάνουν τα στραβά μάτια στις απολύσεις που γίνονται που είναι χιλιάδες. Πρωτοστατούν στις μειώσεις μισθών που έχουν γίνει και ξεπερνούν το 30% αποτέλεσμα των συμβάσεων που έχουν υπογράψει με μειώσεις μισθών στο εμπόριο, τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους.

5. Είναι τυχοδιώκτες προτείνουν απεργία και μάλιστα πολιτική όταν τα συνδικαλιστικά τους στελέχη από τα Σ/Μ και άλλους χώρους δουλειάς είναι μονίμως απεργοσπάστες
όπως έκαναν και στην απεργία για την ΕΡΤ 13/6/2013, είναι τα μάτια και τα αυτιά της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα για αυτό και στήριξε απλόχερα την Αυτ. Παρέμβαση με 100 αντιπροσώπους στα συνέδρια της ΟΙΥΕ και του ΕΚΑ.





Ο.Ι.Υ.Ε   Δ.Α.Σ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Από το μπλογκ του Σύλλογου εμποροϋπάλληλων

26 σχόλια:


  1. ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7506458&publDate=27/6/2013 )

    (..)«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
    Χρησιμοποιούν τη ΓΕΝΟΠ για επικοινωνιακά παιχνίδια

    Τη σύσκεψη που διοργανώθηκε πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και χωρίς να συνεδριάσει κανένα όργανο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ καταγγέλλει και η παράταξη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας ΔΕΗ» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) και με ανακοίνωσή της σημειώνει:

    «Με έκπληξη διαβάσαμε μέσα από γνωστή ιστοσελίδα συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ και σε άρθρο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι την Πέμπτη 20 ΙΟΥΝΗ 2013 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ομοσπονδιών με τη συμμετοχή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

    Σε αυτήν αποφασίστηκε εκτός των άλλων συλλαλητήριο στις 29 ΙΟΥΝΗ 2013, κάλεσμα να αποφασίσουν οι διοικήσεις τους για γενική "πολιτική" απεργία για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης που το εφαρμόζει.

    ΡΩΤΑΜΕ:

    Πότε και σε ποια συνεδρίαση το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ πήρε απόφαση (Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως ούτε άλλες ομοσπονδίες που συμμετείχαν είχαν πάρει απόφαση) με συμφωνία ποιου πήγε σε αυτή την σύσκεψη και να συμφωνήσει σε τι; Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ έχει να συνεδρίαση στην ουσία πάνω από 5 μήνες. Αυτή είναι η δημοκρατία τους; Χρησιμοποιούν τη ΓΕΝΟΠ για επικοινωνιακά παιχνίδια;

    Αυτοί που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη και υπέγραψαν τη διακήρυξη, κάλεσαν σε γενική πολιτική απεργία. Να απαντήσουν τι έκαναν στο χώρο της ΔΕΗ για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 13-6-2013 ενάντια στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχε ελάχιστη συμμετοχή και ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ; ...ΤΙΠΟΤΑ.

    Ενώ καλούν σε ανατροπή του «μνημονίου και της κυβέρνησης που το εφαρμόζει» οι ίδιοι υπέγραψαν ΣΣΕ που εφαρμόζει ακριβώς ό,τι το μνημόνιο προέβλεπε, έχουν βάλει την υπογραφή τους να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ανοίγοντας το δρόμο στην τελική ιδιωτικοποίηση.

    Σήμερα βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διεργασίες για τον πλήρη διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ, την παραχώρηση της εμπορίας σε θυγατρική υπό τον ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ. Θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για να οργανώσει την πάλη ώστε να μην περάσουν αυτά τα μέτρα ή θα συγκαλούνται συντονιστικά με διάφορες μορφές που θα εξυπηρετούν τα επικοινωνιακά παιγνίδια και τις επιδιώξεις του ΕΑΜΕ, της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και όχι την οργάνωση του αγώνα;

    Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που δίνει διέξοδο στην κρίση προς όφελος του κεφαλαίου προβάλλοντας τις δικές τους ανάγκες και όχι να βάλουν πλάτη όπως κάνουν με τις θέσεις τους αυτές οι ηγεσίες για να αλλάξει ο διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής.

    Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν πρέπει να επιτρέψουν να ξαναπαιχτεί το ίδιο έργο στις πλάτες τους».(..)Ιlief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρόβλεψη που είχαμε κάνει* μετεκλογικά, πως το επόμενο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι προσπάθεια διάλυσης του εργατικού κινήματος, ώστε να μπορέσει όταν (και εάν) έρθει εκείνη η ώρα μα κυβερνήσει απρόσκοπτα, επιβεβαιώνεται.
      Τα παραπάνω πρέπει να συνδεθούν και με την προσπάθεια μετατροπής του αγώνα στην ΕΡΤ σε προεκλογικό χάπενινγκ, όπου ανερυθρίαστα τράβηξαν τον κόσμο από την Αγ.Παρασκευή για την φιέστα τους.

      *Πάλι δεν θα μας χωνεύουν που "τα λέγαμε", αλλά τι να κάνουμε τώρα;

      Διαγραφή
    2. TRASH
      Δύσκολο να κυβερνήσουν τα συριζόπουλα τώρα που οι άλλοι πήραν θώκους, και έρχεται και η "μάσα".

      ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7506911&publDate=27/6/2013 )
      (..) Βλέπουν «χρηματοδοτικό κενό» στην Ελλάδα

      Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, οι «Financial Times» γράφουν σε χτεσινό τους άρθρο ότι έχει ανοίξει μια νέα χρηματοδοτική «τρύπα» 3 - 4 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα δανειοδότησης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των στελεχών της τρόικας. Η εφημερίδα επαναφέρει τα σενάρια για μη καταβολή της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ μέχρι τα τέλη Ιούλη, αν το Ταμείο δεν εξασφαλίσει εγγυήσεις ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι επαρκώς χρηματοδοτούμενο μέχρι τον Ιούλη του επόμενου χρόνου. (..)

      Μέχρι τέλη Ιούνη 2014 όχι εκλογές λένε κάποιοι αστοί. Και επιταχύνσεις μεταρρυθμίσεων για να καλυφθεί το κενό.Ilief

      Διαγραφή
    3. Ο Ιούνης του '14 δεν είναι μακρυά, και κάποιος πρέπει να κυβερνήσει κιόλας...

      Διαγραφή
    4. TRASH
      Υπηρεσίες στην αστική τάξη προσφέρουν.
      Βλέπουν την δυνάμωση του ΠΑΜΕ, είδαν στην ΕΡΤ οτι δεν "τράβηξαν", σε αντίθεση με το ΠΑΜΕ και παίρνουν μέτρα.Ilief

      Διαγραφή
    5. Στην κουβέντα που είχαμε τότε, αυτό λέγαμε. Πως το ΠΑΜΕ μόνο περίπατος δεν θα είναι για αυτούς.
      Εδώ κάπου αρχίζουν τα ζόρια τους...

      Διαγραφή
    6. TRASH
      " Αντιμνημονιακοί", "κάτω η κυβέρνηση" "πολιτική απεργία". Για να δείξουν στον απλό κόσμο οτι είναι πιο επαναστάτες από το ΠΑΜΕ. Να μην σουυ πω οτι εν καιρώ θα το πάνε για αντιΠΑΜΕ μέτωπο.

      Ποιοι; Αυτοί που στις ομοσπονδίες τους υπογράφουν μειώσεις μισθών και εργατικών δικαιωμάτων. Αυτοί που σε μία απλή απεργία σε ΔΕΚΟ-Δημόσιο έχουν ποσοστό συμμετοχής 5-15% το πολύ. Δεν μιλάμε για τις "συμβολικές απεργίες διαρκίας".
      Αυτά βλέπει ο Σαμαράς και γελάει μαζί
      με τα τσιμέντα. Ilief

      Διαγραφή
    7. @Ilief:
      Εάν το κολπάκι δεν έπιασε καν στους καθηγητές, από τους εργάτες πιθανόν και φάνε και ξύλο την επομένη που δεν θα απεργήσουν οι ...ίδιοι!
      Το αντι-ΠΑΜΕ μέτωπο υπάρχει ήδη. Βαριέμαι τώρα να ψάχνω τις συνεργασίες σε μία σειρά από χώρους.
      Η τελευταία απεργία των καθηγητών (αυτή που ΔΕΝ έγινε) και η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) είναι πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα.
      Αυτό όμως πιθανόν και να είναι καλό.
      Τραβάνε την διαχωριστική μόνοι τους.

      Διαγραφή
    8. TRASH
      Μιλάμε να εμφανιστούν επίσημα σε αντιΠαμε μέτωπο. Ακόμα δεν έχουν βγει επίσημα να πουν πως είναι αντιΠΑΜΕ αν και κάτι λέει η "Αυγή" παρακάτω. Μεταξύ τους συνεργασίες" στα σωματεία έχουν γίνει αρκετές.

      Αλλά και αυτές οι "συνεργασίες" έχουν τα "ζόρια τους". Σημερινός "Ρ" Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
      ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7509072&publDate=28/6/2013 )

      (..) Αθλιότητες

      Οταν στις 21 Ιούνη αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λαφαζάνη ένα κείμενο που παρουσιάστηκε σαν ανακοίνωση 12 Ομοσπονδιών που καλούσαν μάλιστα σε πανελλαδικό συλλαλητήριο για τις 29 Ιούνη και με στόχο, όπως ανέφεραν, να ακολουθήσει σύσκεψη για την κήρυξη γενικής πολιτικής απεργίας, το πρώτο ερώτημα που δημιουργήθηκε ήταν «τι μύγα τους τσίμπησε αυτούς, πατενταρισμένους εργατοπατέρες και μιλάνε ως και για πολιτική απεργία;».

      Μια πρώτη απάντηση δόθηκε γρήγορα όταν σε συνοδευτικό κείμενο στον ίδιο ιστότοπο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι ένα συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων που είχε στηθεί πριν από καιρό είχε φάει τα ψωμιά του και ήταν ώρα πια για ανώτερο συντονισμό. Μια δεύτερη απάντηση προέκυψε όταν μέλη των διοικήσεων αυτών των ομοσπονδιών άρχισαν να δηλώνουν ότι δε γνώριζαν τίποτα γι' αυτήν την απόφαση κι ότι το κείμενο εκφράζει μόνο κάποιους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και μερικούς «μετανοημένους» της ΠΑΣΚΕ. Το πράγμα μπέρδεψε περισσότερο όταν αυτό το κείμενο εμφανίστηκε σε διάφορους ιστότοπους και σαν αποτέλεσμα σύσκεψης που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ!

      Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις Περιφέρειες αποκάλυψε ότι πράγματι είχε δεχτεί πρόσκληση για μια σύσκεψη που υποτίθεται ότι την οργάνωνε η ΑΔΕΔΥ με θέμα τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οταν όμως οι συνδικαλιστές πήγαν στις 20 Ιούνη στη σύσκεψη που τους είχε καλέσει η ΑΔΕΔΥ έμαθαν ότι τη σύσκεψη την οργάνωνε ο Μπαλασόπουλος της ΠΟΕ ΟΤΑ κι ότι θέμα δεν ήταν οι απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά η δημιουργία ενός συντονιστικού που θα οργάνωνε ανώτερης μορφής κινητοποιήσεις ως και γενική πολιτική απεργία.

      Εγινε ένας μικρός χαμός που συνοδεύτηκε από την αποχώρηση όσων δεν ήταν στο κόλπο. Την επομένη διάβασαν ότι η «σύσκεψη» είχε αποφασίσει πανελλαδικό συλλαλητήριο για τις 29 Ιούνη. Στις μέρες που ακολούθησαν αποκαλύφθηκε σε μία προς μία τις 12 Ομοσπονδίες ότι κανένα μέλος των διοικήσεών τους -εκτός απ' αυτούς που ήταν στο κόλπο- δε γνώριζε τίποτα. Για τα σωματεία στη βάση, ούτε συζήτηση.

      Στη ΓΕΝΟΠ συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ρώτησαν ευθέως τον Φωτόπουλο με ποιο δικαίωμα μιλάει εξ ονόματος της Ομοσπονδίας όταν με το ζόρι παραμένει πρόεδρος στη διοίκηση. Ο ίδιος με χτεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει ότι στο «συλλαλητήριο» που υποτίθεται ότι το οργανώνει και η ΓΕΝΟΠ, μετέχει ως «άτομο».

      Στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απολογούμενο για την άθλια μεθόδευση μίλησε για παρεξήγηση, ενώ η «Αυγή» παριστάνοντας την ανήξερη ρωτούσε χτες ποιο είναι το πρόβλημα του «συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ».

      Το θέμα θα μπορούσε να κλείσει με τη γνωστή φράση ότι «δε βάφονται αυγά με π...». Αλλά κάθε διάθεση χιουμοριστικής αντιμετώπισης πάει περίπατο όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζαν και χτες να αποδίδουν χαρακτηριστικά «κέντρου ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών» στην ομάδα των 12 συνδικαλιστών που εμφανίστηκαν ως Ομοσπονδίες για να σηματοδοτήσουν τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. (..) Ilief

      Διαγραφή
  2. ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7506505&publDate=27/6/2013 )


    ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Καταγγέλλει μεθοδεύσεις για το στήσιμο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού

    (..)Τις μεθοδεύσεις από κάποιες ομοσπονδίες και την προσπάθειά τους να χρησιμοποιηθεί η τελευταία σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ ως «Δούρειος Ιππος» για να στήσουν ένα συντονιστικό όργανο Δευτεροβάθμιων Σωματείων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που θα υπηρετεί τη νέα συνταγή διαχείρισης της ίδιας αντεργατικής πολιτικής και θα ποδηγετεί το κίνημα σε αυτή, προς δόξαν του «νέου» κυβερνητικού συνδικαλισμού, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας. Η Ομοσπονδία, αφού υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη στις 20 Ιούνη δεν ήταν της ΑΔΕΔΥ, ούτε είχε το περιεχόμενο που είχε αποφασιστεί από την Εκτελεστική της Επιτροπή, δηλαδή συζήτηση για απολύσεις, διαθεσιμότητες, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καταργήσεις Νομικών Προσώπων κ.λπ., σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

    «Ως Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) δεχτήκαμε πρόσκληση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ για σύσκεψη στα γραφεία της με τους προέδρους των Ομοσπονδιών στις 20-6-2013 για να συζητήσουμε πώς θα φρενάρουμε το τσουνάμι των απολύσεων, που άρχισε από την ΕΡΤ και θα ακολουθήσει και σε όλο το δημόσιο τομέα. Στη συνέχεια δεχτήκαμε και νέα πρόσκληση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ ότι η εν λόγω σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

    Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τη σύσκεψη αυτή χρησιμοποιήθηκε ως "Δούρειος Ιππος" από κάποιες Ομοσπονδίες (π.χ. ΠΟΕ - ΟΤΑ, ΟΙΥΕ) για να στήσουν ένα συντονιστικό όργανο Δευτεροβάθμιων Σωματείων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που θα προχωρήσει σε προκήρυξη πολιτικής απεργίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης...
    Εχουμε, λοιπόν, συνάδελφοι, να παρατηρήσουμε τα εξής: (..)-συνέχεια-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -συνέχεια-( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7506505&publDate=27/6/2013 )

    ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Καταγγέλλει μεθοδεύσεις για το στήσιμο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού

    (..)1) Αυτή δεν ήταν σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ, ούτε είχε το περιεχόμενο που είχε αποφασιστεί από την Εκτελεστική της Επιτροπή (συζήτηση για απολύσεις, διαθεσιμότητες, ΠΝΠ, καταργήσεις Νομικών Προσώπων κ.λπ.). Ηταν σύσκεψη της ΠΟΕ - ΟΤΑ και ιδιαίτερα των παρατάξεων της "στριμωγμένης" ΠΑΣΚΕ, της "Αυτόνομης Παρέμβασης" (ΣΥΡΙΖΑ) και των "Παρεμβάσεων" (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), με περιεχόμενο την ανατροπή της κυβέρνησης...

    2) Ηταν ολοφάνερο ότι οι εκπρόσωποι των περισσότερων ομοσπονδιών δεν εξέφραζαν με τις τοποθετήσεις τους τα όργανα από τα οποία προέρχονταν, αφού ούτε τέτοιες συζητήσεις έχουν γίνει, ούτε τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει... Παρ' όλα αυτά στη συνέχεια (21-6-13) είδαμε στα site να κυκλοφορεί ανακοίνωση - δελτίο Τύπου υπογραμμένο από 12 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, που είχαν πάρει απόφαση να συμμετέχουν σε συγκεκριμένες δράσεις...

    3) Η στάση του προεδρείου της σύσκεψης ήταν απαράδεκτη απέναντι σε όποιον εξέφραζε άλλη άποψη. Ετσι έκανε και απέναντί μας όταν ο εκπρόσωπός μας άσκησε κριτική στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ για τον προσανατολισμό και τη στάση της όλα τα τελευταία χρόνια.

    Επιχείρηση καπελώματος

    Συνάδελφοι, δεν είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια συντονισμού σωματείων και μάλιστα και με τον ιδιωτικό τομέα που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά είμαστε αντίθετοι:

    -- Σε κάθε προσπάθεια που γίνεται να αναδειχτούν στους εργαζόμενους μόνο τα αποτελέσματα της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής και να κρυφτούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι των προβλημάτων μας.

    -- Σε κάθε προσπάθεια καπελώματος του κινήματος και προώθησης του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού..., που θέλει το συνδικαλιστικό κίνημα να αποτελέσει το γρανάζι για να αντικατασταθεί η σημερινή κυβέρνηση από μια άλλη παραλλαγή της, με άλλο βέβαια μείγμα διαχείρισης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, μέσα όμως στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου!!

    -- Σε κάθε προσπάθεια να γίνουμε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, στους
    σημερινούς "ανένταχτους", "ακηδεμόνευτους" και "αντιμνημονιακούς" συνδικαλιστές, ηγέτες των παρατάξεών τους, που ήταν οι χτεσινοί στυλοβάτες των κυβερνήσεων, της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, των κοινωνικών διαλόγων και του συμβιβασμού με το ρεαλισμό, το εφικτό και τη μοιρολατρία.

    Εξάλλου, οι πρωτεργάτες αυτού του συντονισμού είναι οι ίδιοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι το κίνημα διασπασμένο, όπως έκανε η ΠΟΕ - ΟΤΑ με τα 18 σωματεία που απέκλεισε από το τελευταίο συνέδριό της, γιατί έδωσαν δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους συναδέλφους, που υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις με μειώσεις στους μισθούς, που συγκαλύπτουν την απεργοσπασία και δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την ουσιαστική οργάνωση των εργαζομένων σε γραμμή ρήξης με τα συμφέροντα των δημάρχων, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολυεθνικών.

    Πολιτικές απεργίες (!!!) με ποσοστά συμμετοχής 5-10% για να πέσει η κυβέρνηση (και μετά;), και απεργοσπαστικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούν στο δήθεν συντονισμό σωματείων, λειτουργούν εντελώς αποπροσανατολιστικά και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης και χειραφέτησης εργατικών δυνάμεων.

    Συνάδελφοι, για εμάς ο συντονισμός για να οδηγεί στη λύση των προβλημάτων και τη διέξοδο πρέπει να οργανώνεται από τα κάτω, να έχει μαζικά χαρακτηριστικά και να παλεύει για τα προβλήματα με ταξικό προσανατολισμό, για την ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής».(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7507162&publDate=27/6/2013 )

    (..)Είναι παγίδα

    Η κίνηση των 12 ομοσπονδιών που καλούν σε συντονισμό συνδικάτων και πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης, αποκαλύπτει πως εκτός από τις παραδοσιακές δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που έβαζαν και βάζουν πλάτη για το πέρασμα της πολιτικής του κεφαλαίου στην εργατική τάξη συμβάλλοντας στο τσάκισμα κατακτήσεων και δικαιωμάτων της και στην υποταγή της στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, υπάρχουν και οι δυνάμεις, ουρά ως τώρα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που μπροστά στη φθορά και ανυποληψία του στους εργάτες, βάζουν τρικλοποδιά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, προβάλλοντας ως σωτηρία της εργατικής τάξης την αντικατάσταση μιας αστικής κυβέρνησης με μια άλλη κυβέρνηση διαχείρισης, «αντιμνημονιακή», της ανάπτυξης της «υγιούς επιχειρηματικότητας», δηλαδή των μονοπωλίων, άρα «αντιμνημονιακής» υποταγής των εργαζομένων στο κεφάλαιο.

    Γι' αυτό και το εγχείρημα είναι επικίνδυνο, παγίδα για την εργατική τάξη, αφού την καλεί να εξαρτήσει τα συμφέροντά της από τα συμφέροντα των καπιταλιστών και να βάλει πλάτη για πολιτική διέξοδο σε όφελός τους, άρα ενάντιά της. Εμφανίζεται με προωθημένη πολιτική αιχμή αλλά είναι συντηρητικό, ως αντικυβερνητικό με επιδίωξη άλλη κυβέρνηση του συστήματος. Στην ηγεσία αυτών των ομοσπονδιών βρίσκονται δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με δυνάμεις της πρώην ΠΑΣΚΕ και νυν «μετανιωμένους» συνδικαλιστές της, δηλαδή κομμάτι της σαπίλας των συνδικαλιστικών ηγεσιών που για δεκαετίες στήριξαν τις στρατηγικές του κεφαλαίου και του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης. Το εγχείρημα έρχεται να υπηρετήσει το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για «την ανάδειξη ενός κέντρου» μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που θα χειραγωγεί το εργατικό κίνημα στις επιδιώξεις του για την απόκτηση της κυβερνητικής εξουσίας, θα το κάνει ένα μοχλό επίδρασης στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, που θα υπηρετεί τις κυβερνητικές του επιδιώξεις. Οι εργάτες να μην παγιδευτούν, να τους γυρίσουν την πλάτη.(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ( http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=26/6/2013&id=14654&pageNo=12&direction=1 )

    (..) Επιχειρούν να στήσουν το νέο κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό

    Την περασμένη Πέμπτη 20 Ιούνη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ομοσπονδίας του Δημοσίου), έγινε σύσκεψη ομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όπως αναφέρουν σε δελτίο Τύπου, το οποίο υπογράφουν, ορίζουν «πανελλαδικό συλλαλητήριο» για το Σάββατο 29 Ιούνη και καλούν τις διοικήσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να «προσανατολιστούν στο κοινό συντονισμό και προετοιμασία για την προκήρυξη πολιτικής απεργίας με στόχο την άμεση ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης που τις εφαρμόζει»!

    Οι 12 ομοσπονδίες που υπογράφουν το δελτίο Τύπου, και καλούν μάλιστα και σε πολιτική απεργία για την ανατροπή της κυβέρνησης, είναι ομοσπονδίες που στην ηγεσία τους βρίσκονται δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με δυνάμεις της πρώην ΠΑΣΚΕ και νυν «μετανιωμένους» συνδικαλιστές της, που αφού για δεκαετίες στήριξαν τις στρατηγικές του κεφαλαίου και του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης, όψιμα ανακάλυψαν «το φως το αληθινό» της αντιμνημονιακής επιφοίτησης.

    Η κίνηση αυτή έρχεται να υπηρετήσει το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για «την ανάδειξη ενός κέντρου», όχι βέβαια ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, όπως ισχυρίζονται τα στελέχη του, αλλά σαν το νέο μόρφωμα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που θα υπηρετεί τις κυβερνητικές του επιδιώξεις, δηλαδή ένα πρόπλασμα που προετοιμάζει ένα «νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό», που θα ποδηγετεί το εργατικό κίνημα στις βλέψεις του για την απόκτηση της κυβερνητικής εξουσίας και θα το κάνει ένα μοχλό επίδρασης στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.

    Με ξεχωριστή ανακοίνωση σε πολιτική απεργία καλεί και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, για την ηγεσία της οποίας, όμως, όπως παραδέχεται σε σχετικό του άρθρο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Χαρίσης «η πλειοψηφία της στην ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν είναι αντιπροσωπευτική, αφού η ανάδειξή της ήταν προϊόν αποκλεισμών και νοθείας...». Ιδού λοιπόν ποιος πήρε τη σχετική πρωτοβουλία σύμφωνα με την αξιολόγηση που κάνουν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.
    Οδηγούν στον εκφυλισμό

    Στο σύνολό τους οι ομοσπονδίες που πήραν μέρος στη σύσκεψη και αποφάσισαν μάλιστα και πολιτική απεργία από ποια όργανα πήραν εξουσιοδότηση; Συνεδρίασαν οι διοικήσεις τους; Αυτό είναι το «νέο ήθος» και οι «δημοκρατικές διαδικασίες» στα συνδικάτα, που τόσα κροκοδείλια δάκρυα χύνουν για την έλλειψή τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Ρητορικά τα ερωτήματα. Μπορεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αρέσκονται σε βερμπαλισμούς και να σχεδιάζουν «πολιτικές απεργίες», αλλά θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να μας πούνε τι έκαναν οι συγκεκριμένες ομοσπονδίες, πόσους εργαζόμενους κινητοποίησαν, πόσους εργάτες έπεισαν με τη δράση τους να απεργήσουν ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

    Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, μαζί με τους όψιμους συνοδοιπόρους τους, αλλά και τις ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις με τις οποίες για χρόνια συνεργάζονταν στενά στο αντι-ΠΑΜΕ μέτωπο, ουδόλως ενδιαφέρονται για την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Τις όποιες κινητοποιήσεις, τις θέλουν ως το κατάλληλο σκηνικό, στο δρόμο για να ξελασπώνει το κεφάλαιο από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά και για τους κυβερνητικούς θώκους. Προκηρύσσουν «κινητοποιήσεις» στα χαρτιά, χωρίς να κουνάνε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι μέσα στους χώρους δουλειάς. Το ίδιο κάνουν και τώρα με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στο οποίο καλούν, χωρίς ουσιαστική συζήτηση με τους ίδιους τους εργάτες, χωρίς στοιχειώδη έστω προετοιμασία, στα μουλωχτά, «συσκέπτονται» χωρίς καμιά εξουσιοδότηση από τα συνδικαλιστικά όργανα, και ανακοινώνουν επικοινωνιακές και μόνο στρακαστρούκες. Στην επικοινωνία και μόνο εξαντλείται όλη η «αντι-μνημονιακή» τους ρητορεία. Και λέμε ρητορεία γιατί τα έργα τους άλλα αποδεικνύουν. (..) -συνέχεια-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. -συνέχεια-2
    ( http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=26/6/2013&id=14654&pageNo=12&direction=1 )

    (..)Τα διαπιστευτήριά τους

    ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει δώσει κατ' επανάληψη τα διαπιστευτήριά της ως κομμάτι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Πριν το καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε ΣΣΕ με την οποία αποδέχτηκε τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 35% και δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να απολύει όποτε και όποιον θέλει. Στήριξε όλες τις κοινοτικές οδηγίες για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, οι οποίες διευκολύνουν την παράδοση της ΔΕΗ στα μονοπώλια με βαριές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στο λαό. Μάλιστα με έκτακτο συνέδριό της στήριξε το κομμάτιασμα της ΔΕΗ, διευκολύνοντας την ιδιωτικοποίησή της. Και μετά από αυτά τα έργα έρχονται να μιλήσουν σήμερα για αγώνες «ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Τόσο συνεπείς είναι...

    ΠΟΕ-ΟΤΑ: Η ηγεσία της αρέσκεται να υψώνει αγωνιστικές κορόνες αλλά στηρίζει με τα μπούνια τις αντιλαϊκές στρατηγικές της ΕΕ. Από τη μια καλεί δήθεν σε συντονισμό της δράσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων και από την άλλη ζητά να εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ που στόχο έχουν την προώθηση της ιδιωτικοποίησης! Στήριξε την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο οποίος είναι μηχανισμός εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών.

    Φέρει ακέραιες τις ευθύνες για το τελευταίο νόθο συνέδριο, από το οποίο απέκλεισε το 1/3 των συνέδρων γιατί στην ανάδειξή τους συμμετείχαν και οι συμβασιούχοι. Βάζει τα ζητήματα αποσπασματικά εμποδίζοντας τους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν ότι τα επιμέρους αντεργατικά μέτρα είναι μέρος της συνολικότερης στρατηγικής κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαιοκρατών. Προχωρά σε κοινά μέτωπα με τις δημοτικές αρχές δημιουργώντας τη ψευδαίσθηση ότι αυτές είναι με το μέρος των εργαζομένων, ενώ στην πράξη στηρίζουν το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Το χειμώνα του 2012 εξήγγειλε συγκεντρώσεις χωρίς καν να κηρύξει στάση εργασίας ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι. Πήρε αποφάσεις στο πόδι για απεργία χωρίς να πάρει μέτρα για να οργανωθεί και να γίνει η απεργία ή επέλεξε μορφές κινητοποίησης που οδήγησαν στον εκφυλισμό (π.χ. καλούσαν σε καταλήψεις και παράλληλα έδιναν οδηγία να χτυπάνε κάρτα οι εργαζόμενοι για να μη χαθεί το μεροκάματο).

    Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Την πλειοψηφία της συγκροτούν οι παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Για τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη δεν πάρθηκε απόφαση, δεν έγινε ενημέρωση, δεν συνεδρίασε κανένα όργανο. Στα τελευταία «κατορθώματά τους» συγκαταλέγονται: Η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας με μείωση μισθών στο εμπόριο, στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους στα πρακτορεία και στις εταιρείες ποντοπόρων πλοίων. «Πέτυχαν» σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου τη μετατροπή του Επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων (σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις τροφίμων) από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Δικαίου με δραματικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις πέραν αυτών που προβλέπονται από τους τελευταίους αντιασφαλιστικούς νόμους. Παρότι είναι γνωστό εδώ και μήνες και ήδη προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που καταργεί την αργία της Κυριακής δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για την ενημέρωση και την οργάνωση της αντίστασης του κλάδου. Να πώς εννοούν ότι θα υπερασπιστούν τους εξαθλιωμένους εργαζόμενους και το «Κοινωνικό κράτος». Υπογράφοντας μειώσεις μισθών και μετατρέποντας τα δημόσια ταμεία σε επαγγελματικά, δηλαδή κάνοντας την ασφάλιση ιδιωτική.(..)-συνεχεια -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. -συνέχεια 3-
    Επιχειρούν να στήσουν το νέο κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό

    (..) ΟΙΕΛΕ: Οι συνθήκες εργασίας στο χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι άθλιες εδώ και χρόνια, όμως η ΟΙΕΛΕ έχει σταθερά ως προτεραιότητά της τους δικαστικούς αγώνες για σκάνδαλα τύπου... σχολών που δίνουν «πλαστά πτυχία». Λειτουργεί έτσι αντικειμενικά υπέρ του ενός ή του άλλου εργοδότη στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στον κλάδο και σε δεύτερη μοίρα βάζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού έφτασε στο σημείο, πριν ακόμα από το μνημόνιο, να υπογράψει συλλογική σύμβαση με μηδέν αυξήσεις!

    Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών: Η πλειοψηφία της (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μεθόδευσαν την αναγόρευση της ΠΟΙΕ ως την πιο αντιπροσωπευτική ομοσπονδία του κλάδου έναντι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχαν, παρά την αντίθεση των εργαζομένων του κλάδου, τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ από δημόσιο επικουρικό ταμείο σε επαγγελματικό ταμείο, ενώ συζητούν με τους επιχειρηματίες του φαρμάκου για υπογραφή πετσοκομμένης κλαδικής ΣΣΕ. Και αυτή η Ομοσπονδία δηλώνει «αντιμνημονιακή» και παλεύει για το «κοινωνικό κράτος» και τους εργαζόμενους του κλάδου.

    Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα «έργα» του νέου «κέντρου» στα συνδικάτα το οποίο εκκολάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέντρο που φιλοδοξεί να πάρει τη θέση του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού και να καθίσει στο σβέρκο των εργατών, υποτάσσοντας το συνδικαλιστικό κίνημα στις κυβερνητικές του φιλοδοξίες. (..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ... αλά ΣΥΡΙΖΑ, σε πλήρη εξέλιξη !

    Όλα τα συνδικαλιστικά ρετάλια του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αφού θήτευσαν αρκετά ικανοποιητικά για το μεγάλο κεφάλαιο δίπλα σε ... αρχηγούς τύπου Αντρέα, Κώστα, Γιωργάκη, σε αγαστή σύμπνοια με τους ... "αριστερούς" του συριζα, κάνουν "παιγχνίδι", για την "επόμενη μέρα" !

    Νομίζουν οι κακόμοιροι, ότι οι φύλακες ... κοιμούνται !
    Κούνια που τους κούναγε ...

    Όχι μόνο είναι Ξυπνητοί οι Φύλακες, αλλά έχουν και Γνώση και Επίγνωση και Διάθεση να τους χαλάσουν εν τη γενέσει του κάθε σχέδιο αλλαγής προφίλ στο ξεπούλημα της Εργατικής Τάξης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @faros:
      Το μόνο σίγουρο είναι πως εδώ πρέπει να φτύσουν αίμα.
      Εδώ τα "επικοινωνιακά" κολπάκια δεν έχουν και τεράστια πέραση, μια που ο κόσμος που έιναι στα συνδικάτα βλέπει και με τα μάτια τι γίνεται. Δεν περιμένει να τα μάθει ούτε από την ελευθεροτυπία, ούτε απόν Κούλογλου, ούτε από το ...Βήμα

      Διαγραφή
  9. Και συνεχίζοντας από "Ρ"
    ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7508962&publDate=28/6/2013 )

    «ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ»
    Ξεχειλίζει η υποκρισία από τις δυνάμεις του εργατοπατερισμού

    (..)Για απόφαση που έχει στόχο τη χειραγώγηση των εργαζομένων στα πλαίσια της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και υπηρετεί το ΣΥΡΙΖΑ στις βλέψεις του για «νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό», καταγγέλλει την ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρέλαια και τη Χημική Βιομηχανία η «Ταξική Ενότητα Εργαζόμενων στα Πετρέλαια και τη Χημική Βιομηχανία», με αφορμή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που φέρεται να μετέχει στο συντονισμό κάποιων ομοσπονδιών.

    Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα»:

    «Με αφορμή την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για την πραγματοποίηση "ευρείας σύσκεψης" κάποιων Δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Σωματείων με επιδίωξη "την ανάληψη πρωτοβουλιών για το συντονισμό και πραγματοποίηση κοινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων... για την αντιμετώπιση των πολιτικών των μνημονίων και την ανατροπή τους...", ρωτάμε πότε και από ποιους πάρθηκε η απόφαση για συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε αυτό το "Συντονιστικό Οργανο"; Είναι απόφαση που έρχεται να υπηρετήσει το ΣΥΡΙΖΑ στις βλέψεις του για "νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό" και μοναδικό στόχο τη χειραγώγηση των εργαζομένων στα πλαίσια της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

    Στους εργαζόμενους στα Πετρέλαια και Φυσικό Αέριο έχουμε να θυμίσουμε πως η υποκρισία και το σπεκουλάρισμα των παραπάνω δυνάμεων ξεχειλίζει, γιατί στον κλάδο μας αυτές οι δυνάμεις, παρά τις αντιμνημονιακές κορόνες, ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

    Είναι αυτές οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην κατάργηση της επικουρικής σύνταξης με τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου εργαζομένων στην εμπορία πετρελαιοειδών ΤΕΑΠΕΠ σε επαγγελματικό ταμείο ΕΤΕΑΠΕΠ. Οι μειώσεις από τη μετατροπή θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες μειώσεις και θα είναι πάνω από 35%.

    Είναι αυτές οι δυνάμεις που καλλιεργούν τη λογική του εφικτού και του λιγότερου κακού προκειμένου να διευκολυνθεί το πέρασμα αντεργατικών σχεδιασμών. Υπογράφουν συμβάσεις που διαχωρίζουν τους νέους από τους παλιούς εργαζόμενους, αυξάνουν το χρόνο εργασίας, "παραδίδουν" ειδικότητες όπως μαγειρεία, φύλαξη, καθαριότητα, νοσηλευτές και άλλα στους εργολάβους. Αποδέχονται αμαχητί - χωρίς απεργιακές κινητοποιήσεις ή άλλες "πρωτοβουλίες" και με άφαντα τα "συντονιστικά" - μεγάλες μειώσεις 10-20%. Ζητούν να δεχθούν οι εργαζόμενοι την πρόταση της εργοδοσίας για μείωση μισθών, επικαλούμενοι τα... προβλήματα της εργοδοσίας και τη μείωση της κερδοφορίας.

    Είναι αυτές οι δυνάμεις που καλλιεργούν συστηματικά το συντεχνιασμό στους εργαζόμενους του κλάδου και των επιχειρήσεων π.χ. αντί να συντονίσουν αγώνες κατά του "νέου μισθολογίου", πρόβαλαν το αίτημα εξαίρεσης από αυτό γιατί τάχα κάνουν "διαφορετική εργασία" (ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ).

    Είναι αυτές οι δυνάμεις που παρά τις κορόνες για απεργίες διαρκείας, στην πράξη υπονομεύουν και εκφυλίζουν την κάθε απεργία πριν ακόμα την κηρύξουν, στηρίζοντας στην πράξη το σπάσιμό της. Με εικονικές απεργίες χωρίς να διαταράσσεται η παραγωγή, με την άρνηση συντονισμού στον κλάδο, με απουσία περιφρούρησης στους χώρους εργασίας. Αλήθεια, τι έγινε με την απεργία για το συντονισμό δράσης στον κλάδο... για τις συλλογικές συμβάσεις; Με ποιον τρόπο έμπρακτα εκφράστηκε η συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους στην ΕΚΟ, στους ανεφοδιαστές, στην ASPROFOS; -συνέχεια-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. -συνέχεια- «ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ»
    Ξεχειλίζει η υποκρισία από τις δυνάμεις του εργατοπατερισμού
    ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7508962&publDate=28/6/2013 )

    (..)
    Είναι αυτές οι δυνάμεις που υιοθετούσαν την πολιτική των κυβερνήσεων για τη μερική μετοχοποίηση, αρκεί να ήταν "καλό το τίμημα" και να "έχουμε" το μάνατζμεντ, υιοθετούσαν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

    Είναι αυτές οι δυνάμεις που καλλιεργούν στους εργαζόμενους επικίνδυνες αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει κίνημα ικανό να υπερασπίζεται τα δικά τους συμφέροντα, χωρίς καθαρό μέτωπο με τα μονοπώλια.

    Είναι οι ίδιες οι δυνάμεις που έτρεχαν στα τραπέζια των αντεργατικών παζαριών. Μπορεί να άλλαξε ο Μανωλιός και να έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, όμως συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να συνεργάζονται με όσους στα λόγια καταδικάζουν... Πέρα από τα παχιά λόγια περί πρωτοβουλιών και συντονισμών επί χάρτου, σε κάθε πρόβλημα του κλάδου (όπως τώρα με τις επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις) αποφεύγουν τη σύγκρουση για να μη θίξουν την κερδοφορία των εργοδοτών. Αυτές οι δυνάμεις λειτουργούν ως αμορτισέρ του συστήματος.

    Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους απομονώσουν, να γυρίσουν την πλάτη στον παλιό και νέο εργατοπατερισμό. Να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα, να οργανωθούν, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, όποιος κι αν είναι ο πολιτικός εκφραστής της».(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7509001&publDate=28/6/2013 )

    «Συλλαλητήριο» για τους εργαζόμενους χωρίς τους εργαζόμενους

    (..)Κοινή ανακοίνωση «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» (ΕΣΗΕΑ), «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΥΜ) για την προσπάθεια να στηθεί νέο κέντρο κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού

    Με κοινή τους ανακοίνωση οι δυνάμεις της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στην ΕΣΗΕΑ, της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» σε ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΥΜ αναφέρονται στο συλλαλητήριο που εμφανίζονται να διοργανώνουν 12 Ομοσπονδίες, ανάμεσα σε αυτές και οι τρεις παραπάνω. «Ενα περίεργο συλλαλητήριο για εμάς χωρίς εμάς», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης, η οποία σχολιάζει τόσο τον τρόπο που αποφασίστηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όσο και τα πεπραγμένα και τους στόχους των διοργανωτών της. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    «Με έκπληξη διαβάσαμε στο διαδίκτυο την ανακοίνωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή των ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΥΜ στις 20/6 μαζί με άλλες εννιά ακόμα Ομοσπονδίες, οι οποίες καλούν σε συλλαλητήριο για τις 29/6 και στη συνέχεια σε: "...γενική πολιτική απεργία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων".

    Αναρωτιέται κανείς:

    Σε ποια συνεδρίαση ΔΣ, σε ποια Ομοσπονδία, πότε και με ποια σύνθεση πάρθηκε τέτοια απόφαση; Πότε συνεδρίασαν τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΠΟΣΠΕΡΤ;

    Καλούν σε "γενική πολιτική απεργία" αυτοί που στο διασωματειακό των ΜΜΕ έκαναν τα πάντα για να "θάψουν" άρον άρον την απεργία στον κλάδο που κηρύχθηκε με αφορμή το μαύρο και τις απολύσεις στην ΕΡΤ;

    Αυτοί που στις απεργίες του κλάδου ως μόνη συμβολή για την οργάνωση των αγώνων θεωρούν την αποστολή εξώδικων, την έκδοση ανακοινώσεων και την προσφυγή στα αστικά ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια;

    Αυτοί θα οργανώσουν γενική πολιτική απεργία;

    Ποιο είναι το κίνημα πάνω στο οποίο στηρίζουν τη συμμαχία τους οι τρεις "πρωτοπόρες" Ομοσπονδίες των ΜΜΕ;

    Μερικά μόνο παραδείγματα για τα έργα και τις ημέρες τους:

    Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων πρωτοστάτησε στην υπογραφή ΣΣΕ με μείωση μισθών χωρίς να κηρύξει ούτε μία στάση απεργίας έστω και προσχηματικά. Συμφωνεί στην απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων που τσακίζει το 8ωρο. Στήριξε την παρουσία της στο συνέδριο του ΕΚΑ έχοντας ως αντιπροσώπους 100 απεργοσπάστες στελέχη σούπερ μάρκετ.

    Τι έκανε στο χώρο της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 13/6 ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; Απολύτως τίποτα. Ωστόσο έχει βάλει την υπογραφή της για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ στήριξε την εφαρμογή του "Καλλικράτη", που αποδείχθηκε τελικά μηχανισμός επιβολής όλων των αντιλαϊκών πολιτικών. Προχώρησε σε νόθο συνέδριο αποκλείοντας το 1/3 των αντιπροσώπων γιατί στην ανάδειξή τους ψήφισαν και ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ. Οδηγεί σε εκφυλισμό το κίνημα όταν καλεί σε δυναμικές καταλήψεις, ενώ ταυτόχρονα παροτρύνει τους εργαζόμενους να χτυπάνε κάρτα για να μη χαθούν τα μεροκάματα.

    Κοινή συνισταμένη και των 12 Ομοσπονδιών που υπογράφουν το κάλεσμα είναι ότι στη διοίκησή τους πλειοψηφούν οι δυνάμεις της "Αυτόνομης Παρέμβασης" (ΣΥΡΙΖΑ) και οι μετανιωμένοι Πασκίτες. Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός νέου κέντρου κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού που θα υποτάξει το κίνημα σε κυβερνητικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις κάνοντάς τον μοχλό για την εφαρμογή των ίδιων αντιλαϊκών πολιτικών που θα εφαρμόζονται με το μανδύα της αριστερής διακυβέρνησης.

    Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και πρώτα απ' όλα στην ΕΡΤ πρέπει να βγάλουν τώρα συμπεράσματα. Να γυρίσουν την πλάτη μια για πάντα σε αυτόν τον εκφυλισμό. Να ενώσουν τώρα τη δύναμή τους με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που βρίσκονται στην ίδια μέγκενη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που υποφέρουν το ίδιο από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και των όποιων κυβερνήσεων, ώστε δίνοντας λύση στα προβλήματά τους σήμερα να ανοίξουν το δρόμο για την οριστική νίκη απέναντι στα μονοπώλια και το κράτος που τα υπηρετεί (..)Ιlief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα!
    Και το αναρχοεξωκοινοβούλιο στο κόλπο, κάντε τον Αλέξη πρωθυπουργό (αλλιώς θα κρατήσουμε την αναπνοή μας μέχρι να σκάσουμε)
    http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2013/06/29.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σάββατο 5 Μάη 2012

    ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6834603&publDate=5/5/2012 )

    (..)Υπογράφουν τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις

    Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα μας πούνε: «Αφήστε τα λόγια. Αυτά είναι ερμηνείες». Ευθύς αμέσως θα ακούσουμε τη συμβουλή τους και θα στραφούμε σε αυτό που αποτελεί το κριτήριο των πάντων. Την πράξη, η οποία αποκαλύπτει όσα κρύβουν τα λόγια τους.

    ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ) τον τελευταίο χρόνο έχουν υπογράψει ή ετοιμάζονται να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που αποδέχονται τους βάρβαρους αντεργατικούς νόμους για το χτύπημα των μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων και άλλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

    • Το Γενάρη του 2012 στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ΠΑΣΚΕ και ΑΠ υπέγραψαν τριετή (2010-2012) κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας με τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις κρυφά από τους εργαζόμενους. Η σύμβαση, η οποία τρεις μήνες μετά καταγγέλθηκε από την εργοδοσία, προέβλεπε καθήλωση των μισθών στα επίπεδα του 2009. Δηλαδή, μείωση των μισθών λόγω πληθωρισμού, ακρίβειας, φορολογίας, νέων χαρατσιών και πάει λέγοντας.

    • Στα μέσα σταθερής τροχιάς ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ υπέγραψαν πρόσφατα ΣΣΕ που αποδέχεται τον αντεργατικό νόμο 4024/2011 ο οποίος προβλέπει τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 35% σε σχέση με τους μισθούς του 2009.

    • Στην ΕΥΔΑΠ μόλις πριν τρεις μέρες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ πρότειναν να υπογραφεί ΣΣΕ που θα προβλέπει τη διατήρηση των όρων των προηγούμενων ΣΣΕ πλην όσων αφαιρούν οι αντεργατικοί νόμοι. Δηλαδή, και εδώ αποδέχονται τη μείωση κατά 35% αλλά και την απελευθέρωση των απολύσεων αφού πρόσφατη Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου κατάργησε τη μονιμότητα στις ΔΕΚΟ.

    • Στη ΓΕΝΟΠ οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ) διαπραγματεύονται ακριβώς τα ίδια. Υπάρχει ήδη προσχέδιο ΣΣΕ που απελευθερώνει τις απολύσεις και μειώνει τους μισθούς.

    • Στα ΕΛΠΕ η πλειοψηφία στη διοίκηση του Σωματείου (ΠΣΕΕΠ) δηλώνει δήθεν ανεξάρτητη αλλά σε επίπεδο Ομοσπονδίας στηρίζει ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ. Αυτή η πλειοψηφία πριν ακόμα βγουν οι σχετικοί νόμοι υπέγραψε τον Ιούλη του 2011 τριετή σύμβαση που επιβάλλει: μηδενική αύξηση για τα έτη 2011 και 2012. Αναστολή της καταβολής του χρονοεπιδόματος για τα έτη 2012 και 2013. Διαφορετικό υπολογισμό των υπερωριών που οδηγεί στη μείωση των αποδοχών. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται το πρώτο έτος με το 60% και το δεύτερο με το 80% των ετήσιων μεικτών αποδοχών που προβλέπει η σύμβαση. Δηλαδή, μείωση κατά 40% και 20% αντίστοιχα. Παράδοση επτά ειδικοτήτων (μαγειρεία, φύλαξη, καθαριότητα, νοσηλευτές και άλλα) στους εργολάβους όπου θα επικρατούν χειρότεροι όροι εργασίας.(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012
    ( http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=17/11/2012&pageNo=23&direction=1 )

    ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
    Τάσσεται και ενάντια στην πολιτιστική κληρονομιά

    (..)Με μια κατάπτυστη ανακοίνωση, η συμβιβασμένη εργοδοτική - κυβερνητική συνδικαλιστική ηγεσία του παραρτήματος του σωματείου «Σπάρτακος» στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, επιτίθεται στους ανασκαφείς αρχαιολόγους, με τη συκοφαντία ότι η παρουσία τους δημιουργεί «τεράστιο πρόβλημα» στο ορυχείο!
    Εμμέσως τους εγκαλούν για κάποια... «συνωμοσία», αναφέροντας στην ανακοίνωση ότι «με μεγάλη ευκολία, κάποιοι απεργάζονται τρόπους και χρησιμοποιούν μεθόδους, με τελικό σκοπό το κλείσιμο του ορυχείου» και ότι «όπου υπάρχουν ορυχεία δημόσια και δραστηριότητες της ΔΕΗ ανακαλύπτονται αρχαία ευρήματα και εμφανίζονται αρχαιολόγοι. Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι (αρχαιολόγοι) βρήκαν τον τρόπο να απομυζούν τη ΔΕΗ»!

    Αυτά τα λέει η συνδικαλιστική ηγεσία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ, ΔΑΚΕ, που, όπως κατήγγειλε το ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ, με αφορμή τις εκλογές στο σωματείο «Σπάρτακος» (Γενάρης 2012), «έβαλαν πλάτη για να περάσουν οι πολιτικές του κεφαλαίου, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΕΕ, που οδήγησαν στη φτώχεια και ανασφάλεια τη ζωή των οικογενειών τους. Οπως προηγουμένως έτσι και τώρα, ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ, ΔΑΚΕ παίζουν τον ίδιο ρόλο. Ψήφισαν, όλοι μαζί, στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ το διαχωρισμό διανομής - μεταφοράς. Στην ουσία αποδέχτηκαν τη μείωση μισθών κατά 35%, χώρισαν τους εργαζόμενους σε βόρειους και νότιους, πρώτης και δεύτερης γραμμής, για να κάνει ανενόχλητη τη δουλειά της η κυβέρνηση και η εργοδοσία». Αυτές οι παρατάξεις απέκλεισαν τη «Δημοκρατική Συνεργασία» από τη συγκρότηση του προεδρείου, φοβούμενες την άνοδο των ποσοστών και της επιρροής της στους εργαζόμενους.

    Τώρα, επιτίθενται χυδαία ενάντια σε εργαζόμενους αρχαιολόγους, που, ως «μπλοκάκηδες» με αμοιβές πείνας, προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αντί το σωματείο να καταγγείλει την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ για την εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλει στις ανασκαφές - και παντού - καλεί την κυβέρνηση... να δώσει λύση εναντίον των αρχαιολόγων, προειδοποιώντας και με κινητοποιήσεις!

    Προς το παρόν, οι αρχαιολόγοι θυμίζουν ότι δεν βρίσκονται στο ορυχείο επειδή θέλουν να το σταματήσουν, αλλά επειδή εκεί βρίσκεται εντοπισμένος νεολιθικός οικισμός, κατοικημένος επί 5,5 χιλιετίες, με σημαντικότατα ευρήματα και ότι εργάζονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες - και εργασιακά - αντιμετωπίζοντας και συμπεριφορές όπως η παραπάνω, αλλά και από τη ΔΕΗ.

    Σημειώνουμε ότι και η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να διασωθεί και να αναδειχθεί και οι ενεργειακές δυνατότητες της χώρας να αναπτυχθούν, αρμονικά, μόνον εάν εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού και όχι τα οφέλη του κεφαλαίου. Ολοι οι κλάδοι, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα, έχουν κοινό εχθρό: Το κεφάλαιο. Συμφέρον τους είναι να απομονώσουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που προσπαθεί να τους διχάσει προς όφελος των αφεντικών. Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο της ΔΕΗ - και οι αρχαιολόγοι - πρέπει να δουν το κοινό τους συμφέρον και να παλέψουν όλοι γι' αυτό.(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κυριακή 29 Ιούλη 2012
    από Ριζοσπάστη
    ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6969889&publDate=29/7/2012 )

    ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Συμφώνησαν στην υπογραφή ΣΣΕ με μείωση μισθών

    (..) Να σημάνει συναγερμός σε κάθε εμπορικό κατάστημα, σε κάθε σούπερ μάρκετ και αποθήκη για να μη διαπραχθεί το έγκλημα

    Παράλληλα με το δείκτη στην κλίμακα των κερδών τους να ανεβαίνει οι μεγάλοι όμιλοι των σούπερ - μάρκετ, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις κάνουν ακόμα ένα βήμα για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους, καθώς μέσα στα επόμενα 24ωρα οι τρεις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ, που συγκροτούν την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, θα βάλουν και τυπικά την υπογραφή τους στη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο εμπόριο που θα μειώνει τους μισθούς των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο.

    Η απόφαση για το μαχαίρι στους μισθούς των εργαζομένων πάρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της Ομοσπονδίας. Οι τρεις παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία κινούμενες σταθερά στη γραμμή της υποχώρησης αποφάσισαν να κάνουν ακόμα πιο «φτηνούς» τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση της κερδοφορίας των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεπιχειρηματιών. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία», καθώς η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων είχε ξεκαθαρίσει πριν ακόμα από τις εκλογές - οπότε και είχαν γίνει συναντήσεις για το ζήτημα της σύμβασης - ότι στόχος της είναι, μεταξύ άλλων, ο επαναπροσδιορισμός των μισθών σε βιώσιμα και αξιοπρεπή επίπεδα.

    Το ποσοστό της μείωσης που θα υποστούν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο στους μισθούς τους δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα καθώς παρότι στην τελευταία ανακοίνωση της Ομοσπονδίας γίνεται λόγος για απώλειες 5%-6% στους μισθούς, στη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας έγινε λόγος για μείωση που θα ξεκινάει από το 6% και μπορεί να φτάσει μέχρι και 18%. Επίσης, όπως συμφώνησε με την εργοδοσία, οι μισθοί των εργαζομένων θα οριστούν με βάση τη ΣΣΕ του 2009 (πάνω στους οποίους θα επιβληθεί η μείωση) μετατρέποντας σε «λευκό χαρτί» την τελευταία ΣΣΕ γιατί όπως ισχυρίζεται δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική! Για να γίνει κατανοητό, αναφέρουμε ένα παράδειγμα: Ο βασικός μισθός του εμποροϋπάλληλου - πωλητή με βάση την τελευταία σύμβαση ήταν στα 918,13 ευρώ. Με βάση τα όσα έχουν συμφωνήσει εργοδότες και συμβιβασμένη πλειοψηφία στην Ομοσπονδία, ως βάση ορίζεται ο μισθός που ίσχυε το 2009, δηλαδή τα 903,67 ευρώ, πάνω στον οποίο θα επιβληθεί η μείωση.(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τρίτη 31 Ιούλη 2012

    Από Ριζοσπάστη
    ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6972116&publDate=31/7/2012 )

    ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
    Ολοκληρώθηκε το έγκλημα της μείωσης των μισθών

    (..)Υπογράφτηκε τελικά την περασμένη Παρασκευή η νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Οι εργοδότες και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ, που συγκροτούν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, καταδίκασαν τους εργαζόμενους σε μειώσεις που φτάνουν το 6,8%, κάνοντας έτσι ακόμα πιο δύσκολη έως αδύνατη τη διαβίωση για χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο.

    Ετσι, με τη νέα κλαδική ΣΣΕ στο εμπόριο που θα ισχύσει από 1/1/2010, οι μισθοί των εργαζομένων μειώνονται στα επίπεδα των μισθών που ίσχυαν την 1/1/2009. Συγκεκριμένα, ο βασικός μισθός των εμποροϋπαλλήλων - πωλητών από τα 918,23 ευρώ που προέβλεπε η τελευταία σύμβαση, πέφτει στα 860 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 58,23 ευρώ και σε ποσοστό 6,77%. Αν από το βασικό μισθό στη συγκεκριμένη ειδικότητα, για παράδειγμα, αφαιρεθούν οι κρατήσεις για το ΙΚΑ (που αγγίζουν το 20%), τότε ο καθαρός μισθός για τον εμποροϋπάλληλο - πωλητή διαμορφώνεται στα 641,42 ευρώ!

    Αντίστοιχα ο μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις από τα 846,24 ευρώ πέφτει στα 793,25 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 52,99 ευρώ και σε ποσοστό 6,68%. Επίσης ο μισθός των εισπρακτόρων - αποθηκάριων - κλητήρων στις εμπορικές επιχειρήσεις από τα 837,44 ευρώ πέφτει στα 785 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 52,44 ευρώ, σε ποσοστό 6,68%, κλπ. Αντίστοιχες είναι οι μειώσεις και στις υπόλοιπες ειδικότητες των εργαζομένων που περιλαμβάνονται στην κλαδική ΣΣΕ του εμπορίου. Επίσης σύμφωνα με τη νέα σύμβαση στον «πάγο» μπαίνουν τα επιδόματα και οι ωριμάνσεις για ένα τουλάχιστον χρόνο αρχής γενομένης από 1ης Αυγούστου 2012.(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7511371&publDate=29/6/2013 )
    ΔΑΣ - ΠΟΘΑ
    Καταγγέλλει το προεδρείο της Ομοσπονδίας

    Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) καταγγέλλουν οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), για τη στάση του όσον αφορά στο «συντονισμό» των 12 ομοσπονδιών. Η ανακοίνωση της ΔΑΣ αναφέρει:

    «Καταγγέλλουμε τη στάση του προεδρείου της ομοσπονδίας να συμμετάσχει, χωρίς ενημέρωση, στις 20 Ιούνη στη σύσκεψη ομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να αποφασίζει κοινή κινητοποίηση για το Σάββατο 29 Ιούνη φέρνοντας το θέμα εκ των υστέρων και ως ειλημμένη απόφαση στο χθεσινό συμβούλιο (την Πέμπτη 27/6) της ομοσπονδίας. Επικαλείται μάλιστα προκλητικά ο πρόεδρος, για το ότι δεν έγινε συζήτηση στη διοίκηση, ότι είναι απόφαση του συνεδρίου ο συντονισμός δράσης μ' άλλες ομοσπονδίες. Αδιαφορούν για το ποιες είναι οι άλλες ομοσπονδίες καθώς και για την εκτίμηση της δήθεν αγωνιστικής δράσης τους όλο το προηγούμενο διάστημα καθόσον οι διοικήσεις των περισσοτέρων εξ αυτών είναι απεργοσπάστες, έχουν υπογράψει ΣΣΕ με μειώσεις αποδοχών κι έχουν ουσιαστικά αποδεχθεί τις ιδιωτικοποιήσεις στους χώρους τους.

    Είναι η πλειοψηφία της ΠΟΘΑ (συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) που μας λοιδορούσε όλο το προηγούμενο διάστημα για το ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καπέλωναν το κίνημα όταν βάζαμε το ζήτημα του αγωνιστικού συντονισμού. Η αλήθεια όμως είναι ανάποδη.

    Ας μας πουν τι έκαναν το προηγούμενο διάστημα για να οργανώσουν τον αγώνα υπογραφής ΣΣΕ στους ηθοποιούς; Τι μέτρα πήραν για να ανοίξουν στον κλάδο την απεργία των τεχνικών της Λυρικής ενάντια στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο;

    Τι στάση κράτησαν για την υπογραφή ΣΣΕ με μείωση αποδοχών στους τεχνικούς θεάτρου; Τι έκαναν για να οργανώσουν την πανελλαδική απεργία στις 13/6 ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και στις απολύσεις της ΕΡΤ; Τι συμμετοχή είχε ο κλάδος γενικά σε όλες τις πανελλαδικές απεργίες εξαιτίας της δικής τους υπονομευτικής στάσης στην οργάνωσή τους; Μ' αυτές τις προϋποθέσεις θα προκηρύξουν πολιτική απεργία διαρκείας;

    Αυτοί είναι που προσπαθούν να φτιάξουν ένα μηχανισμό συνδικαλιστικού καπελώματος, που δε θα αμφισβητεί την εξουσία του κεφαλαίου, περνώντας τη γραμμή της συναίνεσης και του "ρεαλισμού", που θα αναλώνεται σε διεκδικήσεις με ένδικα μέσα.

    Αυτοί είναι που υπονομεύουν κάθε ενότητα εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό και ποδηγετούν κάθε προσπάθεια ριζοσπαστισμού. Αυτοί είναι που μιλούν για προκήρυξη "πολιτικής απεργίας" σαν να είναι μια οποιαδήποτε απεργία και με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και αντικατάστασή της από μια άλλη, δήθεν αντιμνημονιακή, λες και η λύση του προβλήματος θα βρεθεί με μια αλλαγή διαχείρισης της ίδιας πολιτικής. Επιθυμούν ουσιαστικά να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη και προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα που δε θα δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε περίπτωση εναλλαγής κυβερνήσεων.

    Συνάδελφοι, πρέπει να απομονώσουμε τέτοιες λογικές και μεθοδεύσεις. Σήμερα χρειάζεται κίνημα και ηγεσίες αποφασισμένες για σκληρούς αγώνες με τη δικτατορία των μονοπωλίων, που θα αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και δε θα είναι νεροκουβαλητής του συστήματος στην εναλλαγή των κυβερνήσεων για να σωθεί ο καπιταλισμός.

    Πρέπει να γίνει καθαρό σε κάθε εργαζόμενο ότι από τα κάτω, μέσα στους χώρους δουλειάς (στα πρωτοβάθμια Σωματεία) πρέπει να μπουν τα θεμέλια ενός μαζικού κινήματος που θα φρενάρει τις αρνητικές εξελίξεις, θα συγκρούεται με την εξουσία των μονοπωλίων, θα βάλει τις προϋποθέσεις μιας άλλης εξουσίας που ιδιοκτήτης του πλούτου θα είναι ο παραγωγός του και ο πολιτισμός θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος που μπορούν να ακολουθήσουν οι αγώνες μας, γιατί είναι ο πιο ρεαλιστικός». (..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.