Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Σφηνάκι #21 (πολιτικός ραντανπλανισμός)

Βρέθηκαν τα κουκιά;

Λέγαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, πως μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ είναι προβληματική χωρίς το ΠΑΣΟΚ, μια και τα κουκιά δεν βγαίνουν.
Η συγκυβέρνηση όμως με το ΠΑΣΟΚ ειδικά, είναι προβληματική πολιτικά για μία σειρά λόγους.
Διαπιστώνουμε ωστόσο πως κάποιοι προσπαθούν φιλότιμα να το λύσουν το πρόβλημα. Κάποιοι που θυμήθηκαν πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον(!!!) σοσιαλιστικό, με καμιά τριανταριά χρόνια καθυστέρηση...

Ο Ραντανπλανισμός ως επιτηδευμένη πολιτική τακτική...

9 σχόλια:

  1. "..Κάποιοι που θυμήθηκαν πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον(!!!) σοσιαλιστικό, με καμιά τριανταριά χρόνια καθυστέρηση..."

    TRASH
    Από συριζεϊκοαλαβανική εφημερίδα
    ( http://www.edromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=434:%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85&Itemid=44 )

    Η κατάρα των τριών γενιών Παπανδρέου - Του James Petras

    (..)Η λεηλασία των κρατικών πόρων, η πτώχευση των περισσότερων εταιριών του ιδιωτικού τομέα, η καθυστέρηση της γεωργίας, η κλειστή και αυταρχική φύση των δημόσιων και ιδιωτικών θεσμών, οδήγησαν τη μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των φοιτητών, των αγροτών και των ανέργων να δώσουν το 1981 μια εντυπωσιακή εκλογική νίκη στον Ανδρέα Παπανδρέου. Το άθροισμα των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ ξεπέρασε το 60% και παρείχε μια ξεκάθαρη πλειοψηφία που νομιμοποιούσε το μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας. Επιπλέον, το πρόγραμμα του Α. Παπανδρέου υποσχόταν «κοινωνικοποίηση της οικονομίας», εκσυγχρονισμό της υπαίθρου και σπάσιμο της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας.

    (..)Με δεδομένο τον κατακερματισμό, το σπασμένο ηθικό και την παρακμή της Δεξιάς, η αντιπολίτευση στην επιλογή για μια σοσιαλιστική πρόοδο ήταν ελάχιστη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υψηλή χρέωση του ιδιωτικού τομέα στις κρατικές τράπεζες, η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν χρειαζόταν καν τη νομοθεσία για να τις απαλλοτριώσει. Μπορούσε να ζητήσει αποπληρωμή των δανείων τους ή τα κλειδιά των εταιριών.

    (..)πρόσφερε νέα δάνεια, παρέγραψε χρέη και επενέβη για να αποκαταστήσει την ιδιωτική ιδιοκτησία, βγάζοντας στο σφυρί υπερχρεωμένες εταιρίες. Εκείνη την εποχή ήμουν σύμβουλός του. Όταν τον ρώτησα γιατί δεν κοινωνικοποιούσε τις χρεωμένες εταιρίες, απάντησε πως «λόγω της κρίσης δεν είναι η ώρα κατάλληλη για να μετασχηματίσουμε την οικονομία. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι η οικονομία να σταθεί στα πόδια της».

    Όταν του απάντησα πως εκλέχτηκε για να αλλάξει το σύστημα, ακριβώς λόγω αυτής της κρίσης και πως όταν αποκατασταθεί ο καπιταλισμός η πολιτική και οικονομική αντιπολίτευση θα είναι πιο σθεναρή, ανταπάντησε ότι «η οικονομία είναι πολύ αδύναμη για να στηρίξει ένα σοσιαλιστικό καθεστώς» και πρόσθεσε πως «η εργατική τάξη ενδιαφέρεται μόνο για την κατανάλωση και όχι για επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας».

    (..)Δημαγωγώντας ο Παπανδρέου διατήρησε τις Βάσεις. Ακόμα χειρότερα, παρέμεινε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, αποδεχόμενος μεταβιβάσεις και δάνεια ως αντάλλαγμα για τη μείωση των εμπορικών περιορισμών. (..)Ο Παπανδρέου χρησιμοποίησε τις μεταβιβάσεις της ΕΟΚ για να εξαγοράσει ψήφους μέσω επιδοτήσεων στους αγρότες, βραχυπρόθεσμων κερδών στις αμοιβές των εργαζόμενων και τεράστιων παραγραφών χρεών και δανείων που παρείχε στις επιχειρηματικές ελίτ. Τα ελλείμματα και τα χρέη αυξήθηκαν, ενώ ο παραγωγικός μηχανισμός μαράζωσε προκειμένου να στηρίξει την κατανάλωση. Η κηδεμονία ήταν η «εναλλακτική» λύση που επέλεξε ο Παπανδρέου αντί για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

    (..). Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησής του (1982-1984) όταν διηύθυνα το Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών και ήμουν ανεπίσημος σύμβουλός του, έφευγα από την πίσω πόρτα του σπιτιού του στο Καστρί, την ώρα που από την μπροστινή έμπαινε ο πρέσβης των ΗΠΑ. Μετά από κάποιο διάστημα συνειδητοποίησα πως δανειζόταν την κριτική της Αριστεράς για να δικαιολογήσει δεξιές πολιτικές(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το φθνινόπωρο του '08 δεν ήταν που ο μεσιέ Αλαβάνος έθετε (μετά την δημοσκοπική έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ) τις προϋποθέσεις για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;
    Μέχρι τότε δεν είχε καταλάβει προφανώς τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η πλάκα είναι πως φυσικά και είχε καταλάβει ήδη από τότε, αν δεις το τι έγραφε για το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα, ως τότε μέλος του ΚΚΕ.
      Είχε πέσει μία ΚΟΜΕΠ στα χέρια μου, με άρθρο του από τότε.
      Η πλάκα είναι πως τότε καλά τα έλεγε...

      Διαγραφή
    2. TRASH
      Το δημοσίευμα είναι του Τζέημς Πετράς πρωην συμβούλου του Α.Παπανδρέου.

      Μιλάς για το "δημοσκοπικό" 18% του Σύριζα, που όταν οι Πασοκοι τους ζήτησαν συνεργασία, ο Αλέκος ειρωνικά τους είπε το "καλώς τα παιδιά";

      Και μετά το δημοσκοπικό 18% του 2008, ο Συριζα στο 4,5% του 2009.

      Κάτι τέτοια έλεγε ο Αλέφαντος "καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0" και έχασε από τον ΠΑΟΚ-Σαλπιγγίδη. Καμία υποτίμηση στο ΠΑΣΟΚ. 30χρόνια -με κάποια διαλλείματα- σε κυβερνήσεις. Ilief

      Διαγραφή
    3. -Καμμία υποτίμηση στην ΠΑΣΟΚάρα, από εμένα τουλάχιστον. Όποιος υποτιμάει το κόμμα που ελέγχει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, δεν ξέρει τι του γίνεται.
      -Το "καλώς τα παιδιά" όντως το είπε, αλλά μετά άρχισαν οι συζητήσεις για τους όρους πιθανης κυβερνητικής συνεργασίας. Δεν πάνε και αιώνες. Μόλις μία πενταετία πίσω είναι, και δεν έχουμε αλτσχάιμερ όπως νομίζουν μερικοί.
      Εγώ θυμάμαι το άλλο. Μετά το κοιτάξτε εμάς ρε κουτά τι καλά τα καταφέραμε και χτυπάμε 18άρια στις δημοσκοπήσεις, στο "ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ να μπούμε στην βουλή, να ακούγεται και μία φωνή ακόμη", κανένα μήνα πριν τις εκλογές...

      Διαγραφή
    4. TRASH

      "Όποιος υποτιμάει το κόμμα που ελέγχει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, δεν ξέρει τι του γίνεται."

      Έτσι είναι. Ακόμα έχουν την πρωτοκαθεδρία σε ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ μαζί με την ΝΔ, ή ως συνεργαζόμενα "ανεξάρτητα" σχήματα.

      Το "δημοσκοπικό" 18% δείχνει πως ένα μεγάλο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ από τότε θεωρούσαν τον Συριζα "αδελφό κόμμα".Ilief

      Διαγραφή
    5. @IliefQ
      Στην ΓΣΕΕ είναι η ΠΑΣΚΕ με το όνομα της. Αν βάλεις και τα δύο ακόμη "ανεξάρτητα σχήματα" που κατέβασε το ΠΑΣΟΚ, έχουν πάνω από 50%!

      Διαγραφή
    6. @Ilief:
      Ακόμη θα έλεγα, πως το πόσο "αδελφά κόμματα" είναι, είχε φανεί πολύ νωρίτερα. Από τότε που ο ΣΥΝασπισμός έμεινε εκτός βουλής γιατί μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του προτίμησε τότε το πρωτότυπο (ΠΑΣΟΚ) από το καχέκτυπο.

      Διαγραφή
  3. Και να συμπληρωσω,εκτος της πρωτοκαθεδριας,στα χωρια και πιο συγκεκριμενα στο δικο μου,οι πασοκοι ακομα διοριζουν κοσμο απ τα παραθυρια και βγαζουν αναπηρικες σε ατομα που σερνουν το χορο στα πανηγυρια. Μπαταχτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.