Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ο φερετζές των δημοψηφισμάτων

Άκουγα την κυβερνητική εκπρόσωπο να λέει ότι η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του συντάγματος υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί υπό λαϊκή έγκριση μέσω δημοψηφίσματος και δεν πίστευα στ' αφτιά μου. Τί κακό ειν' τούτο με τα δημοψηφίσματα, καλέ; Τα κάναμε μόδα πέρυσι και θα μας γίνουν συνήθεια; Όχι τίποτ' άλλο αλλά τούτο εδώ με το σύνταγμα μου θυμίζει το δημοψήφισμα που είχε κάνει η χούντα για τον ίδιο λόγο.

Ας το ξεκαθαρίσω από την αρχή: δεν πιστεύω στα δημοψηφίσματα. Για να παραφράσω τον γνωστό αφορισμό, πιστεύω πως αν τα δημοψηφίσματα μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, θα είχαν καταργηθεί. Ο μόνος λόγος για τον οποίο γίνονται είναι για να χρησιμοποιούνται ως δημοκρατικός φερετζές μιας βαθειά αντιδημοκρατικής εξουσίας. Ουσιαστικά, δηλαδή, μετατρέπονται από την εξουσία σε μέσο μεταφοράς των ευθυνών που προκύπτουν από τις επιλογές της, στους πολίτες.

Ναι, ο Παπαδόπουλος έκανε το δημοψήφισμα της 12/6/1973 για την συνταγματική αναθεώρηση αλλά ήταν απολύτως σίγουρος ότι η κάλπη δεν θα του επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η σιγουριά του πήγαζε τόσο από την δυνατότητα που είχε το καθεστώς να νοθεύσει το αποτέλεσμα όσο και από το γεγονός ότι οι προπαγανδιστές του Ναι οργίασαν, με πρώτους και καλύτερους τους ιεράρχες.

Την ίδια σιγουριά για το αποτέλεσμα είχε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν εξήγγειλε το δημοψήφισμα της 8/12/1974, το οποίο έβαλε οριστικά τέλος στην βασιλευομένη δημοκρατία. Τα αντιβασιλικά αισθήματα του λαού ήσαν τόσο έντονα ώστε το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο. Έχετε αμφιβολία πως ο Καραμανλής δεν θα έκανε δημοψήφισμα αν ήθελε τον βασιλιά; Ή, μήπως, πιστεύετε ότι ο Κονδύλης θα έκανε δημοψήφισμα το 1935 αν δεν ήταν 1000% σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν κατά της αβασίλευτης δημοκρατίας;

Όλοι θυμόμαστε τις αντιδράσεις που δημιούργησε το 2011 μέσα κι έξω από την χώρα η πρόθεση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα την δανειακή σύμβαση, ζητώντας από τον λαό να αποφασίσει Ναι ή Όχι στο μνημόνιο.
Ο Παπανδρέου πίστευε ότι έτσι θα παγίδευε την αντιπολίτευση, η οποία τότε τηρούσε στο σύνολό της αντιμνημονιακή στάση και θα την υποχρέωνε να στηρίξει το Ναι, αφού σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα κινδύνευε με έξωσή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το λάθος τού Παπανδρέου είναι ότι αυτό το σκεπτικό περί παγίδας θα ήταν καλό για μια ψηφοφορία στην βουλή, όχι όμως και για ένα δημοψήφισμα. Είπαμε πρωτύτερα ότι σε δημοψήφισμα μπαίνουν ερωτήματα των οποίων την απάντηση γνωρίζουμε από πριν με απόλυτη σιγουριά. Και δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι οι πολίτες θα έδιναν την έγκρισή τους στην εφαρμογή ενός μνημονίου το οποίο είχε θρονιαστεί επί ενάμισυ χρόνο ήδη στον σβέρκο τους.

Κι ύστερα ήρθε η αριστερά για να βάλει τα πράγματα σε μια καινούργια βάση και να αποδείξει ότι σημασία έχει να ρωτάς τον λαό και όχι να υλοποιείς την απόφασή του. Διότι η αριστερά σέβεται τον λαό και την δημοκρατία, έστω κι αν συνεχίζει να κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, έστω κι αν χρησιμοποιεί τους βουλευτές της ως πειθήνια ενεργούμενα, ζητώντας τους να ψηφίσουν μέσα σε λίγες ώρες νομοσχέδια χιλιάδων σελίδων. Η αριστερά δεν έχει πρόβλημα με την προσφυγή σε δημοψήφισμα, αφού δεν έχει πρόβλημα να γράψει το αποτέλεσμα στα παλιά της τα παπούτσια σε περίπτωση που δεν συμφωνεί με τις επιλογές της.

Τούτες τις μέρες συζητιέται έντονα κι ένα άλλο δημοψήφισμα. Αυτό με το οποίο οι βρεττανοί θα αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι. Ας μη συζητήσουμε τώρα το γεγονός ότι λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει πάνω στους βρεττανούς για να τους πείσουν να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής. Ας πάμε ένα βήμα πιο πέρα, κάνοντας την υπόθεση ότι οι κάλπες θα πουν ναι στο Brexit, παρά την διακηρυγμένη θέση των τριών μεγαλύτερων κομμάτων υπέρ της παραμονής. Μήπως νομίζετε ότι την επόμενη μέρα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.; Προσωπικά, θα στοιχημάτιζα ένα πολύ σοβαρό ποσό ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε. Θα ακούγονταν ορισμένες κορώνες περί ελεύθερης βούλησης και δημοκρατίας και, ίσως, κάποιοι ευρωπαίοι να έκαναν κάποια δήθεν αυτοκριτική περί αδικιών αλλά μέχρις εκεί. Εκείνο που θα γινόταν την επόμενη μέρα θα ήταν να αρχίσουν οι συζητήσεις για την αλλαγή των όρων με τους οποίους η Βρεττανία βρίσκεται ενταγμένη στην Ε.Ε. Κι έτσι θα μπορούσε κι ο Κάμερον, ως άλλος Τσίπρας, να ισχυριστεί ότι σεβάστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έλεγε ότι ο λαός δεν ήθελε να παραμείνει στην Ε.Ε. με αυτούς τους όρους.

Ίσως τώρα με ρωτήσει κάποιος γιατί θα ήταν άσχημο αν γινόμασταν Ελβετία, όπου διεξάγονται πάμπολλα δημοψηφίσματα κάθε χρόνο. Αφού δεν μπορέσαμε, βρε αδερφέ, να γίνουμε Δανία του νότου, ας γίνουμε Ελβετία των Βαλκανίων! Υποθέτω ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην εμβάθυνση και στερέωση της δημοκρατίας, έτσι; Χμμμ... Πόσο σίγουροι είσαστε ότι περισσότερα δημοψηφίσματα σημαίνουν περισσότερη δημοκρατία; Αντί για απάντηση, ας δούμε μερικά από τα δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν στην Ελβετία το 2014 και το 2015. Τα σχόλια δικά σας:

-Να επιβληθούν περιορισμοί στην μετανάστευση;
ΝΑΙ
50,3%
-Να αυξηθεί το κατώτερο ωρομίσθιο στα 22 φράγκα;
ΟΧΙ
76,27%
-Να ιδρυθεί δημόσιο σύστημα ασφάλισης;
ΟΧΙ
61,8%
-Να μειωθεί ο ΦΠΑ 8% των φαρμάκων στο 2,5% των τροφίμων;
ΟΧΙ
71,5%
-Να καταργηθούν τα φορολογικά προνόμια των ξένων στην χώρα;
ΟΧΙ
59,2%
-Να αυξηθούν οι χορηγούμενες υποτροφίες;
ΟΧΙ
72,5%
-Να μειωθεί ο φόρος κληρονομιών;
ΟΧΙ
71%
-Να εξαιρεθούν από την φορολόγηση τα επιδόματα παιδιών και σπουδών;
ΟΧΙ
74,5%

Άντε, να γίνουμε κι εμείς Ελβετία, λοιπόν...
Πηγή: Cogito ergo sum

59 σχόλια:

  1. Αυτό το άρθρο είναι αναδημοσίευση, αλλά θα με ενδιέφερε να το συζητήσουμε αν θες. Λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει να μη βγει η ΜΒ από ΕΕ. Το να βγει δημιουργεί πρόβλημα και αποτελεί ήττα για ΝΑΤΟ και ΕΕ και άρα αποδυνάμωση τους. Άρα γιατί να μην είσαι υπέρ αυτού του πράγματος; Το αν αυτό μπορεί να σημαίνει πχ χαμηλότεροι μισθοί για τους Βρετανούς, αυτό είναι θέμα του εργατικού-λαϊκού κινήματος και των ΚΚ της χώρας. Τα τελευταία όμως πήραν θέση για έξοδο. Επίσης, αν το σχετικά καλύτερο επίπεδο ζωής και οι μισθοί στη Βρετανία οφείλονται στην ιμπεριαλιστρική πολιτική (και εκεί οφείλονται), τότε ας πέσουν ως αποτέλεσμα μείωσης δύναμης των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που η ΜΒ συμμετέχει. Το αν μπορεί το κεφάλαιο να το γυρίσει το συγκεκριμένο ξεκάθαρο δημοψήφισμα στα μέτρα του, δεν αποτελεί δικαιολογία, γιατί στα μέτρα του μπορεί να γυρίσει και ολόκληρη σοσιαλιστική επανάσταση-εξού και παγκόσμιο ηγεμονικό σύστημα ο ιμπεριαλισμός. Χώρια ότι το να τα αλλάξει μετά από ένα αποτέλεσμα εξόδου ο κάθε Κάμερον μπορεί να φέρει αντιδράσεις στα πλαίσια οργάνωσης της πάλης. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      Είναι γεγονός πως κάθε αποχώρηση είναι πλήγμα για την ΕΕ (από το ΝΑΤΟ δεν φεύγει κανείς).
      Είναι επίσης γεγονός πως κάθε αποδυνάμωση της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας (δεν μπορεί παρά να) είναι ευπρόσδεκτη.
      Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι απλά όσο με αφορά.
      Το πρόβλημα αρχίζει από την στιγμή που τέτοιου είδους ζητήματα αξιολογούνται παραπάνω από όσο τους αναλογεί.

      Δεν θα λύσει δηλαδή το πρόβλημα της βρετανικής εργατικής τάξης η έξοδος (πιθανό να το απαλύνει-πιθανό και όχι), ενώ η ίδια η προκύρηξη του δημοψηφίσματος και η υποστήριξη του από σοβαρή μερίδα της βρετανικής αστικής τάξης, δείχνει από ποιά συμφέροντα εκπορεύεται και γιατί πραγματοποιείται. Και σίγουρα αυτά δεν είναι τα συμφέροντα των εργατών.

      Με αυτά τα ζητήματα λυμένα, η απόφαση των ΚΚ Αγγλίας και Ιρλανδίας να υποστηρίξουν την έξοδο από την ΕΕ είναι αιτιολογημένη και σεβαστή, αρκεί να μην υπάρχουν αυταπάτες για τα όρια αυτής της επιλογής.

      Διαγραφή
    2. Σωστά τρας, απλά κι ωραία. Ακόμα κάποιοι κάνουν πως δε τα καταλαβαίνουν αυτά. Δε πάει για το gorf αυτό, αλλά για άλλους που έχουν ήδη πάρει πολλή φόρα, όπως πέρυσι τέτοια εποχή...

      Διαγραφή
    3. Η Αποψη οτι δεν είναι δικαιολογία οτι το δημοψηφισμα στην Αγγλια θα είναι σίγουρα υπερ του Καπιταλισμού επειδή μπορεί να φέρει στα μέτρα του και Σοσιαλιστική Επανάσταση είναι λάθος. Ο Σοσιαλισμός ανατράπηκε στην ΕΣΣΔ και στην Αν. Ευρώπη δολοφονημένος απο μέσα με την επικράτηση της Οπορτουνιστικής Αντεπανάστασης και την Σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού. Είναι καλό να τα θυμόμαστε αυτά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Από ό,τι βλέπω η προπαγάνδα που έχει πέσει είναι από άλλο πλανήτη, η γη θα σταματήσει να υπάρχει αν βγει το όχι. Με τέτοιο κίνδυνο που διατρέχουμε να τα απαγορέψουμε τα δημοψηφίσματα τέτοιου περιεχομένου, μην αφανιστούμε κιόλας.

      Διαγραφή
    5. Πάλι άλλο κατάλαβες 4:06. Σοσιαλιστική επανάσταση έγινε και στη Κούβα που είναι δίπλα στο Μαγιάμι. Όμως με την ικανότητα που έχει ο Ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί την Κούβα για να δείξει πόσο τυχεροί είναι οι Αμερικάνοι και ο Δυτικός κόσμος που έχει δημοκρατία. Και τελικά η δουλειά του έπιασε. Το ίδιο και στην Ανατολική Γερμανία. Πάει και παρά πέρα το θέμα αλλά δεν είναι για αυτό το ποστ. Τώρα αν ταυτίζεις το δημοψήφισμα στην Ελλάδα με αυτό στην ΜΒ, τότε κάτι δεν κατάλαβες από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Και όπως είπα και πιο πάνω, αν από το πιθανό αποτέλεσμα δεν βλέπεις την σημασία της πορείας προς αυτό, τότε δεν φταίω εγώ. Δεν είναι όλα τα πράγματα ίδια απλά και μόνο επειδή υπάρχει η υπεραξία παντού. gorf

      Διαγραφή
    6. Δηλαδη αν καποιος δεν μπορει να καταλαβει την διαφορα μεταξυ των δυο δημοψηφισματων τοτε φταιει αυτος. Πολυ ωραια τριπλα για να μην επιχειρηματολογησει καποιος επι του θεματος...

      Η ουσια ειναι αν πιστευεις οτι το δημοψηφισμα που ιδια η α.τ. φερνει στον λαο ανοιγει προοπτικη για ανατροπη της εξουσιας της τοτε επι της ουσιας υποστηριζεις οτι η αστικη ταξη μολις αυτοπαγιδευτηκε. Ακομα και οι οποιες υπαρκτες αντιθεσεις ενδοαστικα ιστορικα ξερουμε οτι δεν αναιρουν καποιες παγιες στρατηγικες οπως η προσχωρηση της ΜΒ στο δυτικο μπλοκ. Αλλο εκμεταλευομαι αλλο πιστευω οτι αποδυναμωνεται ο μεγαλυτερος ιμπεριαλιστικος αξονας στον κοσμο απο μονος του.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    7. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Ναι, στην συγκεριμένη περίπτωση οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αποδυναμώνουν (ή ενδέχεται να αποδυναμώσουν) την λυκοσυμμαχία της ΕΕ;
      -Ευπρόσδεκτο;
      Ευπρόσδεκτο, που το πρόβλημα;

      Διαγραφή
    8. Οι θεσεις τις εργατικης ταξης βελτιωνονται απο κατι που λεγεται ταξικη παλη. Ο εχθρος δεν υποχωρει απο μονος του αλλα ητταται. Αλλο να τον βρεις σε αδυναμη στιγμη και να πετυχεις νικη κανοντας εκμεταλευομενος τις αντιθεσεις και αλλο να λες οτι κερδισες χωρις μαχη. Δεν μπορει να μιλας για νικες χωρις εστω και τυπικη οξυνση της ταξικης παλης σε μια χωρα, αλλα βασισμενος μονο σε αντιθεσεις της αντιπαλης πλευρας.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    9. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      1)-Ποιός μιλήσε για "νίκες";
      2)Ξανακοίτα τι ακριβώς έγραψα

      Διαγραφή
    10. Ο Δυτικός Ιμπεριαλισμός πήγε και έκανε τεράστιες επενδύσεις στην Κίνα που του απέφεραν τεράστια κέρδη. Αυτό όμως έκανε και την Κίνα ικανή να αναπτύξει δική της βιομηχανική παραγωγή και σήμερα να είναι προ των πυλών να ρίξει την βιομηχανία αλουμινίου και χάλυβα του Δυτικού κόσμου στο γκρεμό έτσι για πλάκα. Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσσίας έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην χώρα και έχουν αναγκάσει την Ρωσσία να στραφεί στην αγροτική παραγωγή και εκεί που έκανε 40% εισαγωγές μέχρι το 2020 (αν υπάρχει ακόμα) θα έχει αυτάρκεια σε πολλά προϊόντα, ενώ θα είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σταριού στον κόσμο. Άρα ναι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και επιλογές των διάφορων μπλοκ οδηγούν σε αποδυνάμωση. Άλλωστε και για αυτό υπάρχουν, αυτή είναι η δουλειά τους. Και ειδικά σε συνθήκες κρίσης που σε νοιάζει ιδιαίτερα το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Δεν μίλησε κανείς για έξοδο από το ΝΑΤΟ-αυτό εξασφαλίζει το μακροπρόθεσμο κέρδος-τουλάχιστον. Από εκεί και πέρα η ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης μιας ιμπεριαλιστικής χώρας βελτιώνεται και από την ληστεία του υπόλοιπου (μη-ιμπεριαλιστικού) πλανήτη από αυτήν την χώρα. Κοιμίζοντας έτσι την εργατική τάξη αυτής της χώρας και κάνοντας την ακόμα και αντιδραστική. Αυτά για αρχή. Τώρα περί δημοψηφίσματος: στην Αγγλία ξέρεις για τι ψηφίζεις, στην Ελλάδα δεν ήξερες. Και περί νικών και ηττών: δεν είναι η πραγματικότητα 1Χ2. Εκτός από τις νίκες υπάρχουν και οι μη-ήττες. Και είδα και με την όξυνση της ταξικής πάλης στη Γαλλία πως την αντιμετωπίσαμε εδώ. gorf

      Διαγραφή
    11. Αυτά που γίνονται στην Γαλλία μια χαρά τα αντιμετωπίσαμε εδώ. Χωρίς την υπάρξει Μπολσεβίκικου κόμματος θα ξεφουσκώσει χωρίς να αφήσει τίποτα. Οσο για τον λαό της Αγγλιας δεν θα κερδίσει απολύτως τίποτα οποιο τμήμα της Αστικής Τάξης και να κερδίσει το ίδιο ισχύει και στην χώρα μας που σε περίπτωση δημοψηφίσματος δεν θα διαλέγαμε τμήμα της Αστικής Τάξης. Θα προβάλαμε τον Στόχο μας για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής όπως και το 2015 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    12. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το '15 βάλαμε στην βουλή, αυτά που θεωρούσαμε εμείς ουσιώδη ερωτήματα για το δημοψήφισμα (που δεν συζητήθηκαν καν τελικα).
      Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και η λαϊκή εξουσία δεν περιλαμβάνονταν σε αυτά.

      https://www.youtube.com/watch?v=FcHZgmxfKHQ

      Δεν μπορούμε να λέμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι, και μάλιστα δημόσια.

      Από εκεί και πέρα τώρα, η εκμεττάλλευση των ρωγμών στο αστικό στρατόπεδο και των ενδοαστικών αντιθέσεων, δεν ξέρω από και ως που μεταφράζεται σε "στοίχηση κάτω από ξένες σημαίες", ντε και καλά. Εκτός εάν τόση εμπιστοσύνη έχουμε στην ιδεολογία μας, την τακτική και την στρατηγική μας, που θεωρούμε δεδομένο πως η κάθε ενασχόληση (και φυσικά η κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης των ενδοαστικών αντιθέσεων) θα μας οδηγήσει αναγκαστικά εκεί.
      Προσωπικά έχω το Κόμμα σε πολύ μεγαλύτερη υπόληψη από αυτήν.

      Διαγραφή
    13. Τις ρωγμές ασφαλώς και θα τις εκμεταλευτείς δεν υπάρχει αμφιβολία. Οταν η Αστική Ταξη βρεθεί μπροστά σε τέτοιο δημοψήφισμα είναι η καλύτερη ευκαιρία να εκμεταλευτείς την κατάσταση βάζωντας ανοιχτά στον λαό τον Στρατηγικό σου στόχο. Διαφορετικά μέσα στην Αστική κάλπη δεν ξεχωρίζει το δικό μας ΟΧΙ απο των υπολοίπων και αυτό είναι πολύ βασικο. Με την διόρθωση συμφωνώ. Θα μπει όμως σε περίπτωση Δημοψηφίσματος για την Ε.Ε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    14. Και δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης στο κόμμα. Είναι θέμα επαγρύπνησης στον ύπουλο....εχθρό ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    15. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Μα δημοψήφισμα για την ΕΕ ζήτησε το ΚΚΕ, χωρίς να πει αυτά που λες εσύ. Εκτός αν η περσινή θέση έχει θεωρηθεί λανθασμένη, αλλά εγώ δεν γνωρίζω τέτοια απόφαση.

      Διαγραφή
    16. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Για το σχόλιο σου εδώ: https://fadomduck2.blogspot.com/2016/06/blog-post_15.html?showComment=1466153019825#c6536148664091004796

      Η λύση δεν είναι -και δεν μπορεί ούτε να είναι, ούτε να προτείνεται- το "πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι".

      Διαγραφή
    17. Ασφαλώς και δεν ειναι λανθασμενη η περσινή θέση. Ητανε σωστή γιατι ακριβώς δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Οταν όμως θα συμβεί ότι και στην Αγγλία τότε η ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΑΣ θα είναι διαφορετική. Προσωπική γνώμη και είμαι απόλυτα σίγουρος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    18. Εγω δεν ειπα ποναει κεφαλι κοψει κεφαλι. Στα κάθε φορά παιχνίδια της Αστικής Τάξης με τα δημοψηφίσματα προσαρμόζεις ανάλογα το τι προβάλεις. Το βασικό είναι μέσα στην Αστική κάλπη να μη ρίξεις το ίδιο όχι με τους άλλους......ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    19. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Από την στιγμή που η δική σου άποψη έχει άλλες αφετηρείες και στοχεύσεις, αυτό είναι αυτονόητο εκ των προτέρων.

      Διαγραφή
    20. Δεν διαφωνούμε. Είμαστε σύμφωνοι. Κάθε φορά κανεις ΕΛΙΓΜΟΥΣ Συμφωνούμε ΟΥΦ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    21. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Για
      https://fadomduck2.blogspot.com/2016/06/blog-post_15.html?showComment=1466154364048#c6207271415496422524

      Με εξαντλείς, στην Αγγλία πήκε το θέμα που εμείς θέσαμε εδώ (μεταξύ άλλων) και δεν πέρασε. Η έξοδος από την ΕΕ.

      Οπότε τελικά τι ακριβώς μου λες;
      Πως ήταν σωστό να ζητάμε πέρσι τέτοιες μέρες να μπει σε δημοψήφισμα η παραμονή της χώρας στην ΕΕ, αλλά αν πέρναγε η πρόταση μας θα έπρεπε να απέχουμε από το δημοψήφισμα που είχαμε ζητήσει οι ίδιοι;
      Μόνο εμένα μου φαίνεται να μην έχει λογική κάτι τέτοιο;

      Διαγραφή
    22. Να σου απαντήσω ευχαρίστως. Είναι σωστό που πέρσι βάλαμε για το δημοψήφισμα το έξω απο την Ε.Ε στην τακτική μας. Γιατί ήτανε απόλυτα βέβαιο οτι δεν θα το δεχότανε η Αστική Τάξη. Αρα κάναμε ένα Τακτικό Ελιγμό που μας βοήθησε να προβάλουμε την Στρατηγική μας. Αν σε άλλο χρόνο η Αστική τάξη βάλει το Ερώτημα για Εξοδο απο την Ε.Ε θα σημαίνει οτι έγινε πολύ ποιό ισχυρό το τμήμα εκείνο της Αστικής Τάξης που επιδιώκει τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ. Σε αυτή την περίπτωση αλλάζει η τακτική και προβάλουμε για Ζύμωση στον λαό ολόκληρο τον Στρατηγικό μας στόχο. Ολοι μας η Τακτική πρέπει να προσαρμόζεται στο να μην αφήνει την παραμικρή χαραμάδα για το παραμικρό που μπορεί να οδηγήσει σε Πολιτική Συνεργασία και Κυβέρενηση μέσα στον Καπιταλισμό. Και δεν είναι απο μη εμπιστσύνη στον ευατό μας. Το παραμικρό βήμα πίσω μπροστά στον ύπουλο......εχθρο που καραδοκεί σημαίνει θάνατος. Ολα γύρω απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    23. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν ξέρω αν συνειδητοποιείς τι γράφεις, αλλά να σε βοηθήσω, γιατί εκθέτεις το Κόμμα με απόψεις που ουδέποτε διατύπωσε.

      Δεν μπορείς να λες δημόσια πως η πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα, σε σχέση και με την παραμονή στην ΕΕ, ήταν προσχηματική και κατατέθηκε μόνο και μόνο γιατί το ΚΚΕ ήξερε πως δεν θα περάσει.
      -Καταλαβαίνεις πως με κάτι τέτοιο κατηγορείς το ΚΚΕ για πολιτικαντισμό, έτσι;

      Ούτε μπορεί ένα ΚΚ να εταιροκαθορίζεται από το τι λέει το ένα ή το άλλο τμήμα της αστικής τάξης. Η θέση του ΚΚΕ για την μη-ένταξη και στην συνέχεια για αποδέσμευση από την ΕΟΚ ακόμη, είναι πάγια από την εποχή που το ΚΚΕ ήταν παράνομο, και δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια απόφαση που να την έχει αλλάξει.

      Δεν μπορεί να λέει ο καθένας ότι θέλει δημόσια, και κυρίως να το προβάλει ως θέσεις του Κόμματος!

      Διαγραφή
    24. Ξέρω οτι γνωρίζεις την θέση του ΚΚΕ.Είναι για Εξοδο απο την Ε.Ε με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Στο Παρελθόν ήταν προβληματική η θέση γιατί δεν έβαζε Κοινωνικοποίηση. Κάθε φορά προσαρμόζεις την τακτική σου για να μην εγκλωβιστείς με τμήματα της Αστικής Τάξης. Ελιγμούς κάνουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    25. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Πλήρης διαστρεύλωση.
      Το γεγονός πως δεν σταματάς να παλεύεις για την λαΪκή εξουσία, δεν σημαίνει πως την έθεσες και σαν προϋπόθεση για την έξοδο από την ΕΕ, που λες εσύ. Τουλάχιστον στις αποφάσεις του συνεδρίου, δεν υπάρχει καμμία τέτοια διατύπωση.

      Κοινώς, το γεγονός πως ταυτόχρονα με την πάλη για την έξοδο από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, κάνεις ταυτόχρονα πάλη και τον σοσιαλισμό, δεν σημαίνει πως πάρθηκε κάποια απόφαση που να λέει πως όσο η Ελλάδα είναι καπιταλιστική πρέπει να μείνει (ή στην καλύτερη, δεν μας ενδιαφέρει εάν θα μείνει) και εντός ΕΕ-€-ΝΑΤΟ, όπως το ερμηνεύεις εσύ.

      Δεν μπορεί τις προβοκάτσιες που μας χρεώνουν οι ΝΑΡίτες να τις αναπαράγουμε και από μόνοι μας...

      Διαγραφή
    26. Δεν αναπαράγω καμμία προβοκατσια. ΟΙ Αποφάσεις των Συνεδρίων μιλάνε για ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αν το αποκόψεις η ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ πάει περίπατο και αφήνουμε χώρο για ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ. Ολα τα παλεύουμε απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΑΧΙΑ. Είναι Καίριο Τρας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    27. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Υπάρχουν συγκεκριμένα καθήκοντα του ΚΚ, σε αυτά αναφερόμουν.
      Την διαστρεύλωση που κάνεις σου την επισήμανα. Αυτό που γράφεις δεν μπορεί να ερμηνευτεί σαν η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής να είναι προϋπόθεση για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
      Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα αυτό. Μην βιαστείς να απαντήσεις, σκέψου λίγο τι σου λέω...

      Διαγραφή
  2. Λες και το 2015 δεν περασε ποτε απο την Ελλαδα.

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο.Χ.Ε.Π Οπως ακριβως το λες. Το τσίρκο του 2015 με το Μουσαντενιο δημοψηφισμα που και καλά θα ανοιγε τα περιφημα ρήγματα...... αποκαλυφθηκε η απάτη το ΚΚΕ δικαιωθηκε απολυτα συμπερασμα ΜΗΔΕΝ. Τα ΣΤΑΔΙΑ ειναι παντα εδώ. ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Δεν υπάρχει κάποια σύγκριση με την Ελλάδα που οι επιλογές "ΝΑΙ" και "ΟΧΙ" σήμαιναν εξαρχής το ίδιο πράγμα (μην τα ξαναθυμίζω).
      Στην Αγγλία υπάρχει όντως διακύβευμα, και μάλιστα πολύ σοβαρό.
      Εκτός εάν την ενδεχόμενη αποχώρηση από την ΕΕ, της 3ης ισχυρότερης ιμπεριαλιστικής δύναμης που συμμετέχει σε αυτήν, την θεωρείς ανάξια λόγου και ενασχόλησης, οπότε...

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ναι δυστυχώς, τα στάδια είναι πάντα εδώ, αλλά στο μυαλό κάποιων μόνο.
      Που αναγορεύουν σε "στάδιο" κάθε τι που δεν έχει σαν άμεση συνέπεια το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

      Διαγραφή
    4. Οταν γίνονται τέτοια δημοψηφίσματα οπως στην ΑΓΓΛΙΑ και οι Κομμουνιστές Εγκλωβίζονται κάτω απο την Σημαία τμημάτων της Αστικής Τάξης αυτό νομίζω οτι είναι Στάδιο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση αυτού που έγραψα παραπάνω.

      Διαγραφή
  3. @ 17 Ιουνίου 2016 - 11:18 π.μ.
    Το να αφήνεις το ζήτημα της εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ σαν ζήτημα που αφορά την αστική τάξη της χώρας και όχι τον λαό είναι έγκλημα. Το να φοβάσαι μη το δικό σου ΟΧΙ σμπαραλιαστεί με το ΟΧΙ τμήματος της αστικής τάξης δείχνει απλά ότι δεν έχεις καμιά εμπιστοσύνη σε αυτά που λες, στη θεωρία σου, στην ανάλυση σου, στην εργατική τάξη και το λαό καθώς και στην ικανότητα σου να τους αγγίξεις. Το τι θα κερδίσει ο λαός της Αγγλίας είναι υπόθεση του λαού της Αγγλίας και των εκεί ΚΚ, το να ετεροπροσδιορίζεσαι σε ότι αφορά ζωτικά ζητήματα είναι το δικό σου(όχι σου=προσωπικά σε σένα) θέμα. Εμένα με προβληματίζει όμως ότι όχι μόνο εσύ αλλά και πολύ άλλοι δεν βλέπουν ότι η αποδυνάμωση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που η Ελλάδα βρίσκεται δεν είναι προαπαιτούμενο για την όποια επαναστατική εξέλιξη στη χώρα. Στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη η ταξική συνείδηση και για ιστορικούς λόγους είχε διατηρηθεί η πολιτική.Εδώ και μια 8ετία με το "έξω τα κόμματα" σμπαραλιάστηκε σε σημαντικό βαθμό και αυτή. Και έρχεσαι εσύ και τόσοι άλλοι με περίσσιο θράσος να μιλήσεις για τις απόλυτα ταξικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία (ζωτικό μέρος ΕΕ και ΝΑΤΟ) να τις μειώσεις και να τις βγάλεις φούσκες χωρίς το τίποτα θετικό. Έλεος δηλαδή, και μετά θέλετε και δημοψήφισμα με ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην σοσιαλιστική εξουσία. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      Δεν νομίζω πως χρειάζεται να ανεβαίνουν οι τόνοι.
      Καλύτερα θα ήταν νομίζω να εντοπίσουμε την ρίζα του προβλήματος.
      Εκείνη που εγώ βλέπω ως τέτοια, είναι η διολίσθηση από την (ορθότατη) γραμμή του "πρέπει να προβάλουμε συνεχώς την κύρια αντίθεση" (εργασίας-κεφαλαίου), σε "δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τις δευτερεύουσες αντιθέσεις" ή ακόμη χειρότερα σε "δεν υπάρχουν δευτερεύουσες αντιθέσεις", πράγμα που όσο με αφορά είναι εξώφθαλμα λάθος αφενός, δεν νομίζω να είναι και θέση του ΚΚΕ αφεταίρου.
      Τουλάχιστον δεν την έχω δει πουθενά διατυπωμένη κατά αυτό τον τρόπο...

      Διαγραφή
    2. Τρας. Με τις δευτερευουσες αντιθέσεις ασχολούμαστε. Σαν Λαική Συμμαχία όμως ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Άλλα λέει το Κόμμα. Μην αυτοσχεδιάζεις, θα αναγκαστώ να πάρω το ψαλίδι:

      "...Χαιρετίζουμε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες στην Αγγλία και την Ιρλανδία και εκτιμούμε που ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας υποστηρίζει το ΟΧΙ στην ΕΕ.

      Το κομμουνιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τις αντιθέσεις του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, με την ενίσχυση της αυτοτελούς ιδεολογικής και πολιτικής πάλης, που θα τροφοδοτείται, θα παίρνει δύναμη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων..."

      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8929084

      Διαγραφή
    4. Χωρίς να σου κάνω πλάκα και μη πάρεις το ψαλίδι σωστά απάντησε. Ο Σκοπός της Προυσίας μας στο Εξωτερικό δεν έχει στοχο να αλλάξουμε εμείς. Αλλα να βάλουμε το λιθαράκι μας στην Ανασυγκρότησηση του Δ.Κ.Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Μπορώ να δώσω μια απάντη για το θράσος. Αν δεν θέλεις να μη θεωρηθεί αδύναμία μόνο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Παρακάλεσα και τον gorf να κατέβουνβ οι τόνοι. Από την ίδια μεριά είμαστε όλοι.

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν καταλαβαίνω τι λες για το
      https://fadomduck2.blogspot.com/2016/06/blog-post_15.html?showComment=1466166261735#c3788737544149083825

      Άστο καλύτερα, όσο πάει γίνεται και χειρότερο.

      Διαγραφή
  4. Τρας, επέτρεψε μου να το ποστάρω ολόκληρο.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
    Αποσπάσματα από την ομιλία του στο Λονδίνο για το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία.
    http://www.902.gr/eidisi/politiki/99840/apospasmata-apo-tin-omilia-toy-sto-londino-gia-eperhomeno-dimopsifisma-sti
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Χρήστος:
      Το έδωσα και εγώ το λινκ, αλλά από τον Ριζοσπάστη.

      Διαγραφή
  5. "Εκτός από τις νίκες υπάρχουν και οι μη-ήττες"

    Η συγκεκριμενη χωρα θα ειναι μια ισχυρη ιμπεριαλιστικη δυναμη του δυτικου μπλοκ ασχετα με το αποτελεσμα του δημοψηφισματος με οτι συνεπαγεται για την εργατικη ταξη της χωρας της. Ζει εκει ο καθενας μπροστα του ολη την σαπιλα του συστηματος που ειναι πολλαπλασια και χειροτερευει διαρκως νομοτελειακα απο την ιδια την εξελιξη του ιμπεριαλισμου.

    Το ποσο καλα ζουν σε τετοιου ειδους χωρες μπορεις να το δεις απο το κοστος ζωης σε βασικα αγαθα που βρισκεται στο Θεο εδω και δεκαετιες εξανεμιζονται το υψηλο ονομαστικο μισθο, απο τις απιστευτα πιο οξυμενες κοινωνικες ανισοτητες (τα στρωματα των εβε απλως δεν υπαρχουν), απο την βιομηχανια της χωρας που μεσα σε τρεις δεκαετιες κλεινουν το ενα εργοστασιο μετα το αλλο, απο οτι η μονιμη και σταθερη δουλεια γινεται μια εννοια ολο και πιο αγνωστη για ολο και πιο εξειδικευμενο δυναμικο και απο το γεγονος οτι εχουν κανει το φακελωμα επιστημη σε καθε πτυχη της κοινωνικης ζωης. Και αυτα ειναι καποιες πτυχες σε μια γενικοτερη κατασταση. Πραγματικοτητες που ισχυουν για καθε μεγαλη ιμπεριαλιστικη δυναμη στο κοσμο και απεχουν πολυ απο την λογικη οτι "η εργατικη ταξη ζει καλα". Δεν με απασχολουν οι εξαγωγες της Κινας και της Ρωσιας. Τον πλουτο απο αυτες δεν θα τον δει εργατης. Χωρια που η επικληση του Λενιν για αυτο ειναι προφανης λαθροχειρια. Δεν το ειπε ο ανθρωπος στην λογικη οτι απολαμβανουν μια ζωη προνομιακη, αλλα για να καταδειξει την ικανοτητα της α.τ. να εξαγοραζει συνειδησεις διαιωνιζοντας την ακραια εκμεταλευση που υπαρχει.

    Η ουσια ειναι οτι το BREXIT δεν προκειται να αλλαξει ή να βελτιωσει τιποτα απο οσα ειπα. Ουτε καν να τα φρεναρει. Συνεπως ολα τα αλλα ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε και εξυπηρετουν αλλους σκοπους και χωρους.

    Εξυπηρετουν πολιτικους χωρους που εχουν βαλθει να μας πεισουν οτι οι αντιλαικες αναδιαρθρωσεις που προωθουνται στην χωρα μας ειναι καποιο καπριτσιο της ελιτ των Βρυξελλων και οχι στρατηγικη του κεφαλαιου εδω και δεκαετιες. Που θελει να αποκρυψει το γεγονος οτι στην ΜΒ τα σκληρα μετρα του κεφαλαιου παρθηκαν απο το 80' χωρις πιεση απο τις Βρυξελλες απο την εγχωρια α.τ.. Αυτο σημαινει οτι οι απαιτησεις του κεφαλαιου στα πλαισια της ιμπεριαλιστικης ολοκληρωσης προχωρουν ως τετοιες απο τους ιδιους τους βρετανους αστους εδω και δεκαετιες. Το δημοψηφισμα δεν προκειται να θιξει αυτον τον πυρηνα ανεξαρτητως αποτελεσματος.

    Και στην τελικη μια αποδυναμωση των αστων που δεν συνεπαγεται νικη ή μη ηττα των εργατων δεν στεκει απο πολλες μεριες ως πολιτικος στοχος και ως πραγματικοτητα.

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Όσο μας αφορά, τα ερωτήματα είναι σχετικά απλά:
      1)-Αποδύναμώνεται η ΕΕ με την αποχώρηση της 3ης ισχυρότερης ιμπεριαλιστικής δύναμης που συμμετέχει σε αυτήν;
      2)-Μας ενδιαφέρει ή όχι η αποδυνάμωση της ΕΕ;

      Εφόσον κατάλαβα σωστά, η απάντηση σου στο δεύτερο ερώτημα είναι αρνητική.
      Δεν νομίζω όμως πως αυτή είναι η άποψη και του ΚΚΕ.

      Επίσης σε ένα γενικότερο πλαίσιο, δεν είναι άποψη του ΚΚΕ πως η συμμετοχή ή όχι μιας χώρας στην ΕΕ είναι κάτι το αδιάφορο. Εάν ήταν έτσι, δεν θα πρότεινε δημοψήφισμα με αυτό ακριβώς το ερώτημα, μόλις πέρσι τέτοιες μέρες.

      Διαγραφή
    2. Η δικια μας σκοπια ειναι αλλη απο αυτην της εργατικης ταξης εκει; Απο την στιγμη που δεν προκειται να επηρρεασει την πορεια της ταξικης παλης στην ΜΒ που ειναι αμεσα ενδιαφερομενη τοτε τι ακριβως συζηταμε για τον υπολοιπο κοσμο. Οτι θα πεσουν καποιοι οικονομικοι δεικτες; Η μηπως θα αρχισουμε να αναπαραγουμε τις βλακωδεις τρομοκρατικες κορωνες της δεξιας ως ονειρο;

      Το κκε δεν κατεβασε προταση για δημοψηφισμα με μονο ερωτημα την εξοδο απο την ΕΕ. Γνωστη εχει μεινει αλλωστε περσυ η συνεντευξη του κουτσουμπα που ελεγε οτι το αιτημα σκετο περι εξοδου απο την ΕΕ ειναι αποπροσανατολιστικο και υπο προυποθεσεις οχι μονο δεν οδηγει σε καλυτερευση αλλα σε χειροτερευση.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    3. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Δυο απλά ερωτήματα έβαλα
      1)-Αποδύναμώνεται η ΕΕ με την αποχώρηση της 3ης ισχυρότερης ιμπεριαλιστικής δύναμης που συμμετέχει σε αυτήν;
      2)-Μας ενδιαφέρει ή όχι η αποδυνάμωση της ΕΕ;,
      Αυτά δεν καταδέχεσαι ή δεν μπορείς να απαντήσεις. Το δεύτερο δεν είναι κακό ντε και καλά.

      Όχι το ΚΚΕ δεν κατέβασε πρόταση με μόνο ερώτημα την έξοδο από την ΕΕ (σωστά το λες), αλλά το περιέλαβε στα δύο ερωτήματα που έβαλε. Το άλλο ήταν η κατάργηση μνημόνιου και εφαρμοστικών και όχι βέβαια ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας...

      Η άποψη σου λοιπόν.
      -Ήταν αποπροσανατολιστική η πρόταση που έβαλε για ΔΨ το ΚΚΕ;

      Περιμένω και μια απάντηση στα δύο πρώτα που αιωρούνται ακόμη.

      Διαγραφή
    4. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Διόρθωση, μια και σε αδίκησα. Κοιτώντας την απάντηση σου, βλέπω πως απαντάς τελικά στο δεύτερο ερώτημα (έμμεσα βέβαια, ενώ θα μπορύσες εύκολα να απαντήσεις ακόμη και μονολεκτικά) πως δεν ενδιαφέρει τους κομμουνιστές η αποδυνάμωση μιας ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στην οποία μάλιστα και μετέχει η χώρα τους, και πιο συγκεκριμένα της ΕΕ. Πράγμα βέβαια που αυτοδικαίως σημαίνει, πως δεν τους ενδιαφέρει και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

      Δεν υπάρχει τέτοια θέση του ΚΚΕ πουθενά.

      Διαγραφή
    5. 1) Για να αποδυναμωθει η διασυνδεση πρεπει να ξεκαθαριζεται το μετα. Απο την στιγμη που μενεις στα στεγανα του δυτικου ιμπεριαλισμου και δεν θιγεται το ταξικο πουθενα νομιζω οτι δεν υπαρχουν και πολλες πιθανες προοπτικες για αποδυναμωση. Αμα δεν θιγεις την προοπτικη πουθενα μεσα στο ερωτημα τοτε ουσιαστικα καλωσοριζεις την προοπτικη του κεφαλαιου.

      2) Το εχω απαντησει δεν ξερω ποσες φορες αλλα τεινεις διαρκως να προσπαθεις να δημιουργησεις μια καρικατουρα γραμμης. Οσο η εξοδος δεν μπορει να αποτελεσει κρικος λογω της ιδιας διατυπωσης της ερωτησης του ΨΔ για εστω και μερικη αποδυναμωση συνολικα του δυτικου συνασπισμου (η οποια και θα βοηθουσε αλλα δεν θα οδηγουσε νομοτελειακα στην σοσιαλιστικη επανασταση σε σχεση με τους αντιπαλους του) τοτε καταρρεει και το σκεπτικο πισω απο την υποστηριξη του. Μιλαμε για τα στενα αντιιμπεριαλιστικα καθηκοντα που απλως θα προσεφεραν μια ανακουφιση. Και ακομα και εκει αποτυγχανει οικτρα. Η ΕΕ δεν παυει να ειναι ισχυρος ιμπεριαλιστικος οργανισμος. Η Βρετανια δεν παυει να εντασσεται μεσα στο ιμπεριαλιστικο συστημα. Οι οικονομικες σχεσεις μεταξυ τους δεν θιγονται και επιβαλλονται απο την αντικειμενικη πραγματικοτητα αφου υπαρχουν καθορισμενοι συνασπισμοι δυναμεων. Λογικο αλλωστε ειναι οτι περα απο τις οποιες αντιθεσεις τους οι δυτικοι δεν προκειται να μην εχουν κοινο μετωπο απεναντι σε ρωσια κινα και να μην υποχωρουν ουτε μετρο απο αυτο. Το παραλογο ειναι αυτο που υποστηριζετε εδω μεσα οτι θα αυτοκτονησουν μοναχοι τους απεναντι στον οποιοδηποτε επειδη εχουν διαφορες. Γενικα αλλωστε το κκε δεν μιλαει για εξοδο αλλα για αποδεσμευση. Η εννοια της εξοδου δεν καθοριζει την πορεια των μετεπειτα σχεσεων και το πραγματικο επιδικο οταν μιλαμε για ιμπεριαλισμο. Και ακομα και αυτο ειναι κολοβο αν δεν συνδεεται με την προοπτικη της εξουσιας μας.

      Το δημοψηφισμα που προτεινε το κκε απο την αλλη 1)ειχε αναφορα και σε οικονομικα και σε πολιτικα αιτηματα και αρα αμεσο αντικτυπο περα απο το στρατηγικο, 2)συνδεοταν αμεσα με το ταξικο αφου υπηρχε αναφορα για τον λαο στην εξουσια, 3) μιλουσε για αποδεσμευση και οχι εξοδο καθοριζοντας και την μετεπειτα διασυνδεση με την ΕΕ ως ανυπαρκτη.

      Συνεπως περα οτι θα μπλοκαριζοταν η ταξικη επιθεση εστω προσωρινα, ξεκαθαριζε οτι ο σκοπος ειναι η αποδυναμωση των σχεσεων της Ελλαδας που θα οδηγουσε σε αλλαγη των συσχετισμων αναμεσα στους δυο συνασπισμους (στον βαθμο που μπορει να επηρρεασει η Ελλαδα κατι τετοιο) και ολο αυτο στην λογικη οτι θελει ο λαος να κανει κουμαντο στην Ελλαδα. Αλλο αυτο και αλλο η δημιουργικη ασαφειας στα ευρωπαικα δημοψηφισματα του κωλου.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    6. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      -Για το ποιός δημιουργεί καρικατούρα της γραμμής, οι απόψεις δυΐστανται (στην καλύτερη).

      -Πάμε τώρα στις πολλές ανακρίβειες που λες:
      Το ΚΚΕ πρότεινε ένα δημοψήφισμα με δύο απλά ερωτήματα. Την κατάργηση των μνημονίων και την έξοδο από την ΕΕ. Και φυσικά δεν υπήρχε καμμία αναφορά στα ερωτήματα που έβαλε προς ΔΨ το ΚΚΕ με "τον λαό στην εξουσία". Για ευνόητους λόγους.
      Το βίντεο με την ακριβή τοποθέτηση του Παφίλη στην βουλή τότε, το έχω παραθέση παραπάνω.

      -Παρακάτω τώρα.
      -Τι πα να πει "στενά αντιμπεριαλιστικά καθήκοντα". Από πότε απαλαχτήκαμε από αυτά και δεν το θυμάμαι εγώ;
      Εάν γνωρίζεις κάποια συνεδριακή ή προγραμματική απόφαση που να λέει πως τα αντιμπεριαλιστικά καθήκοντα ενός ΚΚ, υπάρχουν μόνο υπό όρους (όχι δηλαδή "στενά", αλλά "ακόμη στενότερα" ως προς τις προϋποθέσεις τους προφανώς), να μου την δείξεις και εμένα θα σε παρακαλούσα.

      -Παρακάτω.
      Θα παρακαλούσα να μην απαντάς σε κάποιο υποθετικό σκιάχτρο που θα νικήσεις εύκολα, όταν συζητάς μαζί μου. Είναι πολύ φτηνό.
      "Η ΕΕ δεν παυει να ειναι ισχυρος ιμπεριαλιστικος οργανισμος. Η Βρετανια δεν παυει να εντασσεται μεσα στο ιμπεριαλιστικο συστημα."
      Το ερώτημα ήταν το εξής:

      1)-Αποδύναμώνεται η ΕΕ με την αποχώρηση της 3ης ισχυρότερης ιμπεριαλιστικής δύναμης που συμμετέχει σε αυτήν;
      2)-Μας ενδιαφέρει ή όχι η αποδυνάμωση της ΕΕ;
      Εδώ αποφεύγεις να απαντήσεις.
      Γράωε ένα ναι ή ένα όχι, και μετά αιτιολόγησε το όσο θες, αν είναι να κάνουμε κουβέντα. Αντ'αυτού υπεκφεύγεις.

      Ξανά για το σκιάχτρο που βάζεις απέναντι:
      Που είπα εγώ ή κάποιος άλλος πως "οι ιμπεριαλιστές θα αυτοκτονήσουν λόγω των εσωτερικών τους αντιθέσεων";
      Αυτά, άλλοι τα λέγανε προ καιρού εδώ, επιχειρηματολογόντας κατά του κομβικού ρόλου του ΝΑΤΟ στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και αν θυμάμαι σωστά (μπορεί κ όχι), πρέπει να συμφωνούσες με αυτή την άποψη.

      Το ότι "δεν θα αυτοκτονήσουν βέβαια" λόγω των εσωτερικών τους αντιθέσεων, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αποδυναμωθεί και η συνοχή τους λόγο αυτών. Μας ενδιαφέρει ή όχι;

      Διαγραφή
    7. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Παρακάτω τώρα, γιατί το πράγμα αρχίζει και χοντραίνει.
      Λες:
      " το κκε δεν μιλαει για εξοδο αλλα για αποδεσμευση"
      -Δηλαδή το ΚΚΕ λέει πως πρέπει να "αποδεσμευτούμε" από την ΕΕ, χωρίς να βγούμε από αυτήν;
      -Ή πως μπορούμε να βγούμε από την ΕΕ, χωρίς να "αποδεσμευτούμε" από αυτήν;
      Δεν ξέρω εάν καταλαβαίνεις τι ακριβώς γράφεις...

      Για να μην ψάχνεις:
      https://www.youtube.com/watch?v=X78-jy980c8

      Διαγραφή
    8. Για τα υπόλοιπα, μια καταλαβαίνω ακριβώς που έχεις κολήσει, τα πράγματα είναι και ήταν πάντα απλά.
      Οποιοδήποτε αίτημα ή πάλη για οτιδήποτε δεν άπτεται άμεσα του σοσιαλισστικού μετασχηματισμού, αναγκαστικά λειψό είναι.
      Είμαστε όπως λες εσύ, αδιάφοροι απέναντι σε όλα αυτά;
      (Αν λες κάτι άλλο και δεν κατάλαβα εγώ σωστά, με διορθώνεις)
      Γιατί εδώ μιλάμε για πράγματα που ξεκινάνε από το μέσα ή έξω σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και φτάνουν μέχρι το πόλεμος ή ειρήνη.
      Και είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα το να συνδέω -σωστά- όλα αυτά τα πράγματα με τον στρατηγικό μου στόχο, και άλλο να τον βάζω ως προϋπόθεση -και μάλιστα άμεση!-, για να πάρω θέση στα παραπάνω.

      Αυτό λέγεται υποκατάσταση της τακτικής από την στρατηγική και είναι εξίσου οπορτουνιστικό με το αντίστροφο του.

      Διαγραφή
    9. Το ψηφοδελτιο που το κκε εριξε στην καλπη ηταν αυτο:

      https://www.google.gr/search?q=κκε+δημοψηφισμα&client=ms-android-zte&tbm=isch&prmd=niv&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwipw4-fxbnNAhWsKcAKHX9TB14Q_AUICSgC&biw=320&bih=488&dpr=1.5#imgrc=9Z8i8gzY898paM%3A

      Μια χαρα για λαικη εξουσια μιλαει. Το τι (νομιζουμε οτι) ειπε ο παφιλης ειναι για εσωτερικη καταναλωση.


      Οσο για την αποδεσμευση περιεχει την εξοδο, αλλα ειναι προφανες οτι μια εξοδος χωρις προοπτικη αποδεσμευσης οπως αυτη στην ΜΒ δεν ειναι κρικος ουτε για την απαγκιστρωση απο τον ιμπεριαλισμο ουτε για τον σοσιαλιστικο μετασχηματισμο. Και δεν ειναι κρικος ΑΚΡΙΒΩΣ επειδη αυτο δεν αναφερεται μεσα στο χαρτι που θα ριξουν στην καλπη. Γιατι η ψηφος τυχαινει να αναλυεται με βαση αυτα που γραφει πανω και οχι με βαση το τι ειχαμε εμεις στο κεφαλι μας. Μετα την απομακρυνση απο το ταμειο ουδεν λαθος αναγνωριζεται.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    10. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Τι κάνεις ΟΧΕΠ; Κουκιά σπέρνω!
      Για την πρόταση δημοψηφίσματος που κατέθεσε του ΚΚΕ σου λέω εγώ, αυτό είναι το άκυρο ψηφοδέλτιο που ρίξαμε στο ψευτοδημιψήφισμα του Τσίπρα μου λες εσύ, μήπως και βγεις από το αδιέξοδο που μόνος σου μπήκες.

      Και δεν "νομίζω" να "είπε κάτι ο Παφίλης". Την επίσημη πρόταση του ΚΚΕ στην βουλή για τα ερωτήματα που θα έπρεπε να μπουν στο ΔΨ σου έδειξα.
      Στην διατύπωση (μια και αναφέρεσαι σε αυτήν)των οποίων δεν υπάρχει (και δεν θα μπορούσε φυσικά να υπάρχει) καμμία αναφορά σε καμμία λαϊκή εξουσία.

      Αυτά είναι τα γεγονότα.

      Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ:

      Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θεωρεί ότι τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού, είναι τα παρακάτω:

      1) ΟΧΙ στις προτάσεις για συμφωνία των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης

      2) Αποδέσμευση από την ΕΕ - Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών τους νόμων».

      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8498875

      Διαγραφή
    11. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      -Για την διαφορά "εξόδου" και "αποδέσμευσης", οφείλεις την εξηγήσεις.
      Τι εννοείς δηλαδή; Πως "αποδέσμευση" σημαίνει πως θα πάψουμε να έχουμε ως χώρα διπλωματικές ή εμπορικές σχέσεις με τις χώρες της ΕΕ, μετά την έξοδο από αυτή;
      Το ΚΚΕ δεν λέει κάτι τέτοιο, ούτε καν για την λαϊκή εξουσία. Με όλες τις χώρες λέει θα θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις...
      -Και ποιά τελικά η διαφορά "εξόδου" και "αποδέσμευσης" στο δικό σου σκεπτικό, αφού τίποτε από τα δύο δεν ανοίγει (από μόνο του όπως λες) τον δρόμο στον σοσιαλισμό;
      Γιατί το βασικό σου επιχείρημα εξ'αρχής, αυτό είναι...

      Διαγραφή
    12. Αποδεσμευση σημαινει καταργηση ολων των δεσμευσεων που πηγαζουν απο εναν ιμπεριαλιστικο οργανισμο. Καλλιστα μπορει να βγει μια χωρα απο την ΕΕ και να διατηρησει, ας πουμε ολο το αντιλαικο νομικο οπλοστασιο που ερχεται μαζι της. Το ιδιο ισχυει και με πιθανες ανισοτιμες συμφωνιες εις βαρος της Ελλαδας. Αλλα ενταξει Ελληνικα ξερεις. Οπως επισης ξερεις οτι η τοποθετηση του ΚΚΕ δεν μπορει να διαβαζεται αποσπασματικα
      http://m.902.gr/eidisi/voyli/70434/oi-omilies-ton-voyleyton-toy-kke-sti-syzitisi-gia-dimopsifisma-video

      Ασε λοιπον τα "η γραμμη ειναι αλλη". Και εγω θεωρω οτι εισαι εκτος γραμμης αλλα δεν σου κουναω το δαχτυλο σε καθε δευτερο σχολιο. Αν δεν εχεις να προσθεσεις τιποτα στην κουβεντα δεν χρειαζεται να επανερχεσαι με ειρωνιες και διαστρεβλωσεις (οταν λεει το κκε οτι θελει η σοσιαλιστικη ελλαδα να εχει καλες σχεσεις εννοει σε αλλη βαση αμοιβαιας επωφελειας. Εσυ βλεπεις κατι τετοιο στις ηδη δομημενες σχεσεις της χωρας μας με την ΕΕ; Συνεπως οπως και να γινει απο τις υπαρχουσες σχεσεις θα υπαρξει αποδεσμευση).

      Αυτα και δεν επανερχομαι.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    13. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Το παιχνίδι με τις λεξούλες, που στο ένα σχόλιο ξεχνάς το τι έχεις πει στο προηγούμενο, το συνεχίζεις.
      Κανείς δεν διαβάζει "αποσπασματικά" τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ. Η κουβέντα μας αφορά το ποιά μπορεί να είναι η θέση απέναντι στο ερώτημα ενός ΔΨ στα πλαίσια μιας αστικής δημοκρατίας, που έτσι ή αλλιώς αποσπασματικό θα είναι στην διατύπωση του, και φυσικά αποκλείεται (εκ των πραγμάτων) να περιλάβει ποτέ το ερώρημα της αλλαγής της τάξης που είναι στην εξουσία.
      Εσύ μου λές πως οι κομμουνιστές πρέπει να είναι αδιάφοροι σε κάτι τέτιοιο, και εγώ σου θυμίζω πως το ΚΚΕ, κατέθεσε μόλις πέρσι μια ακριβώς τέτοια πρόταση ΔΨ στην Ελληνική βουλή.
      Μια πρόταση απέναντι στα ερωτήματα της οποίας μου λες πως το ΚΚΕ θα έπρεπε να είναι διάφορο!

      Αλλά ο "εκτός γραμμής" είμαι εγώ.
      Ρωτάω λοιπόν και πάλι.
      -Καταλαβαίνεις τι ακριβώς γράφεις;

      Για το υπόλοιπο περί "εξόδου" και "αποδέσμευσης" όπως το εξηγείς, είναι παιχνίδι με τις λέξεις.
      -Γιατί να βγεις από την ΕΕ αν είναι να διατηρήσεις όλες τις συμφωνίες που σε δένουν με αυτήν;
      Ακόμη και σε αστικά πλαίσια δηλαδή...

      Διαγραφή
    14. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Εάν παρά τα παραπάνω, εξακολουθείς να θεωρείς "αποσπασματική" στην διατύπωση της, την πρόταση ΔΨ που κατάθεσε πέρσι το ΚΚΕ στην βουλή, τα παράπονα σου στην ΚΟ του ΚΚΕ που την συνέταξε.
      Εγώ δεν σας φταίω σε τίποτε να προσβάλετε την λογική μου...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.