Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Κοίτα να δεις τι γίνεται... (Oυκρανικό και ΚΚΕ)

Διαβάζουμε μεταξύ άλλων σε σημερινό άρθρο του Ελισαίου Βαγενά μια απάντηση σε άρθρο του ΠΡΙΝ για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, και την θέση του ΚΚΕ:
«...Οι συζητήσεις για εθνικοποίηση στο Ντονμπάς, έμειναν συζητήσεις», διαπιστώνεται στο άρθρο, ενώ σημειώνεται και η προσπάθεια ελέγχου των πολιτικών διεργασιών από τις αστικές δυνάμεις. Η προσπάθεια «συνέτισης» όσων αντιδρούν έχει κοστίσει, σύμφωνα με το άρθρο, τη ζωή σε αρκετούς μαχητές...»
Ώστε λοιπόν έχουν γίνει πράγματι συζητήσεις για εθνικοποιήσεις στο Ντονμπάς, πράγματι οι πολιτικές διεργασίες δεν ελέγχονται από τις αστικές δυνάμεις (αλλιώς δεν έχει κανένα νοήμα η φράση «προσπάθεια ελέγχου»), και μάλιστα υπάρχουν μαχητές που αντιδρούν σε αυτήν την αστική επιδίωξη μέχρι θανάτου στην κυριολεξία...
«...Με αυτό το πρίσμα παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία και την προσπάθεια των κομμουνιστών εκεί, σε δύσκολες, πρωτόγνωρες γι' αυτούς συνθήκες, να δυναμώσουν τον αγώνα τους σε πορεία ρήξης κι ανατροπής. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, εννοείται πως έχουν την αμέριστη αλληλεγγύη μας...»
Μαθαίνουμε λοιπόν επίσης πως οι κομμουνιστές στην πρώην ανατολική Ουκρανία, όχι μόνο προσπαθούν «να δυναμώσουν τον αγώνα τους σε πορεία ρήξης κι ανατροπής» (και άρα δεν είναι φερέφωνα της Μόσχας όπως ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι τάχαμου υπέρμαχοι της «κομματικής γραμμής»), αλλά και πως αυτοί έχουν την «αμέριστη αλληλεγγύη» του ΚΚΕ, που κάθε άλλο παρά «ίσες αποστάσεις» κρατάειόπως πάνε να μας πουν ορισμένοι.

Έτσι λοιπόν οι διάφοροι «οργισμένοι υπερασπιστές της κομματικής ορθοδοξίας» που εμφανίστηκαν στις προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις* με άκρως επιθετικά έως και υβριστικά σχόλια, «ξέχασαν» να μας πουν πως η «κομματική ορθοδοξία» την οποία υπερασπίζονταν, ήταν προφανώς αυτή της ΟΑΚΚΕ...
_______________________
*Για το Ουκρανικό ζήτημα και την προσωπική μου στάση απέναντι σε αυτό 1, 2 και 3

13 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=LexhW8SCM2c
    Δες παλικάρι που θα αιματοκυλήσει την υφήλιο.

    Decadent

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Decadent:
      Τι να σου πω...
      ..ο Χίτλερ φαίνονταν ακόμη πιο αστείος....

      Διαγραφή
    2. Τα "επιχειρήματα" είναι αυτά που με ενδιαφέρουν όσο και το γεγονός οτι τους κάνουν ρόμπα δημοσιογράφοι δικοί τους.Δεν πείθουν ούτε καν στα δικά τους briefings.
      Πριν καμιά βδομάδα τους ρωτούσαν ποιος ο λόγος no fly zone στη Συρία αφού το ΙΣ δεν έχει αεροπλάνα και πάλι οι απάντηση ήταν κωμική, γέλαγαν οι δημοσιογράφοι.
      Χτες είδα τρέχουν να εκπαιδεύσουν τζιχαντιστές στο πιλοτάρισμα μπας και πείσουν.
      Επίσης η ατάκα του, οτι είναι ανιστόρητος και το παρουσιάζει ως προτέρημα, ασχολίαστο.
      Σαφώς και το οτι είναι γελοίος δεν σημαίνει οτι δεν είναι ικανός να σφάξει λαούς απεναντίας. Δεν το έστειλα για αυτό το λόγο.

      Decadent

      Διαγραφή
    3. @Decadent:
      Κατάλαβα τι ήθελες να πεις εξ,αρχής.
      Περισσότερο την δική μου θλίψη εξέφρασα για το πόσο σοβαρό κακκό μπορεί να κάνουν τόσο ασόβαροι άνθρωποι...

      Διαγραφή
  2. οι ειδησεις απο Ρωσια, δεν σταματουν να με εκπλησουν:

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64080774

    ΝΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΝΚ:
      Με δεδομένο πως στην Ρωσία υπάρχει αντιφασιστικός νόμος, δεν ξέρω εάν πρέπει να πάρω τοις μετρητοίς το δημοσίευμα της Daily mail ή εάν αυτό εντάσεται στα πλαίσια του νέου ψυχρού πολέμου.
      Το περίεργο πάντως είναι πως: " η σελίδα VKontakte αυτοπεριγράφεται ως ομάδα από Ρώσους και Ουκρανούς...", το σημείωμα στο tweet έχει Ουκρανικές σημαίες, και η μόνη ναζί που φαόνεται να μιλάει δηλώνει πως είναι από την ...Λευκορωσία.
      Λίγο προβόκα μου μυρίζει...

      Διαγραφή
  3. Ελπίζω έχεις συναίσθηση ότι το 3ο φαίνεται ξένο σώμα μέσα στα 4.

    Και δεν αρκεί ένα επιχείρημα οτι η κατάσταση είναι αντιφατική, αυτό δεν σημαίνει πλήρη αναίρεση. Διαβάζεις το 1ο και το 2ο, εξαιρετική επιχειρηματολογία του γιατί η κατάσταση είναι αντιφατική αλλά κύρια πλευρά της αντίφασης ο δίκαιος αντιφασιστικός εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, και μετά το 3ο, τελικά η ρώσικη διείσδυση είναι λίγο μεγαλούτσικη, και τώρα το 4ο, να τελικά που το κόμμα αναγνωρίζει μια αντιφατική κατάσταση με ανοιχτά επίδικα άρα κακώς μου λέγατε ότι , κλπ, κλπ.

    Και τσουπ και η πολιτική θετική παρουσία του ΚΚΕ στις εκλογές στις ΛΔ.

    Δεν είμαι σε θέση να κάνω εκτίμηση αν η αντανάκλαση στα εσωτερικά του ΚΚΕ των διεθνών κομματικών του σχέσεων και της αντιπαράθεσης με την πρωτοβουλία ήταν το καθοριστικό στοιχείο για μια ειλικρινή ή για μια επικοινωνιακή μετατόπιση.

    Σίγουρα όμως ειναι πολύ θετικό.

    "κάποιος σύντροφος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @"κάποιος σύντροφος":
      1)Δεν ξέρω ποιού "σύντροφος" είσαι.
      2)Εάν εννοείς τα κείμενα που είχα γράψει εδώ για την στάση του ΚΚΕ σε σχέση με την Νοβορόσια, αυτό δεν είναι το "4ο", αλλά απάντηση στο προβοκάρισμα που έφαγα στην σειρά των κειμένων από "αγανακτισμένους ΚΚΕδες" που αποδείχτηκαν ΟΑΚΚίτες.
      3)Εγώ δεν είμαι το ...ΚΚΕ
      4)Το μόνο σίγουρο είναι πως το κομμουνιστικό Κόμμα δεν εταιροκαθορίζεται από την αντιπαράθεση με το κάθε γκρουπούσκουλο.
      5)Καμμία μετατόπιση δεν υπάρχει, ούτε του ΚΚΕ -ούτε δική μου. Δεν βγαίνει λαγός από εδώ. Πολύ περισσότερο που το ΚΚΕ δεν κάνει "επικοινωνιακές" κωλοτούμπες. Άλλοι μας έχουν συνηθίσει σε αυτά. Για κοίτα από πότε κατάγγειλε το ΚΚΕ την Μαϊντάν ως ναζιστικό πραξικόπημα π.χ., και τι θέσεις είχαν απέναντι σε αυτήν οι διάφοροι φορείς των "πρωτοβουλιών"; Η καλύτερη ήταν η σιωπή.
      6)Ένα Κόμμα έχει εντελώς διαφορετικές υποχρεώσεις από ένα άτομο, όπως π.χ. εγώ. Εγώ δεν έχω διεθνείς σχέσεις, και τυχόν άστοχες εκτιμήσεις μου θα βαραίνουν αποκλειστικά εμένα και όχι το κίνημα.
      Το ΚΚΕ δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει άνευ όρων ένα κίνημα το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη ένα ανοιχτά εθνικιστικό υποχείριο της Ρώσικης Ομοσπονδίας, εφόσον τα επίδικα- όπως συμφώνησες- είναι ακόμη ανοιχτά προς όλες τις κατευθήνσεις.

      Διαγραφή
  4. καλά βέβαια είναι ψέμα ότι όσοι είναι στην Πρωτοβουλία, ήταν με το Μαιντάν.

    αν δεν έχεις μετατόπιση είτε εσύ είτε το ΚΚΕ, γιατί ξεκαθαρίζεις ότι δεν είσαι το ΚΚΕ ? Συμφωνείς με το ΚΚΕ ? Πιστεύεις ότι εκφράζεις μια άποψη που επίσης είναι δικιά του ?

    έγραψες το τρίτο για λόγους κομματικής ορθοφροσύνης, και τώρα το ΚΚΕ πήγε στο πνεύμα των 2 πρώτων κειμένων σου.

    πολύ θετική είναι η αλλαγή, έπρεπε να επιμείνεις λίγο περισότερο, να μην γράψεις το ρημάδι το τρίτο.

    τώρα το ότι υπάρχει αλλαγή στην στάση του ΚΚΕ δεν είναι "λαγός", φυσιολογική διαδικασία της ζωής, της κοινωνικής κίνησης και της διαλεκτικής είναι, δεν τρέχει τίποτα.

    για το ποιου σύντροφος είμαι είναι απλό, είμαι όποιου θέλω και δεν είμαι όποιου δεν θέλει.

    "κάποιος σύντροφος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @"κάποιος σύντροφος":
      1)Αρχικά καλό θα ήταν να διαβάζεις τι σχολιάζεις και να μην βάζεις προβοκατόρικα λόγια στο στόμα του άλλου.
      Πουθενά δεν είπα π.χ. πως "όσοι είναι στην Πρωτοβουλία, ήταν με το Μαιντάν" αλλά "...τι θέσεις είχαν απέναντι σε αυτήν οι διάφοροι φορείς των "πρωτοβουλιών"; Η καλύτερη ήταν η σιωπή....". Και αυτό αποδυκνέται προφανώς αφού δεν προσπαθείς να το αντικρούσεις καν.
      2)Το ΚΚΕ εκφράζεται μέσα από τον Ριζοσπάστη και τον 902. Εγώ εκφράζω προσωπικές μου απόψεις. Αυτό είναι καθαρό.
      3)Μια και δεν διαβάζεις προσεκτικά, τα δύο πρώτα κείμενα για τα οποία μιλάς πραγματεύονται το γιατί δεν υπάρχει κανένα ιδεολογικό πρόβλημα στην στήριξη του Αντι-Μαϊντάν. Το τρίτο αναφέρεται στα τακτικής φύσης ζητήματα που υπάρχουν. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
      Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν η ιδεολογικοποίηση ζητημάτων τακτικής φύσης. Για αυτό γράφτηκαν και τα κείμενα.
      4)Φίλος με όποιον θέλει και θέλεις, μπορείς να είσαι άνετα. Το "σύντροφος" είναι πολιτικός προσδιορισμός.
      Οπότε το ερώτημα παραμένει. Σύντροφος ποιού;
      5)Λίγη περισσότερη προσοχή στην ανάγνωση των σχολίων και των κειμένων παρακαλώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να συζητάω για πράγματα που ΔΕΝ έχω πει.

      Διαγραφή
    2. Τι εννοείς ρε συ "σύντροφος ποιου?" Μια υπογραφή είναι, σκόπιμα εύκολο να αντιγραφεί από όποιον θέλει, ένας συμβολισμός αν θες για το πως μπορεί να γίνεται η κουβέντα επι ανωνυμίας, με έμφαση σε 2 3 απλά πραγματάκια που σκέφτεται κάποιος, και όχι στην κομματική του ιστορία, που μπορεί ο καθένας να πει ότι θέλει. Ούτε είναι γενικώς μυστικό, ΕΑΑΚ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η προέλευση, σήμερα ημιιδιωτεύω, στην μεγάλη ζώνη της κοινωνικής (ανεργία, περιστασιακή εργασία, συνέχεια σπουδών μπας και γίνει κάτι) και πολιτικής αμηχανίας. Και προφανώς το ίδιο λέμε, είμαι σύντροφος του ΚΚΕ και των ανθρώπων του, αλλά αν το ΚΚΕ και τα μέλη ή φίλοι του δεν με θεωρούν σύντροφο, δεν είμαι. Η υπογραφή σημαίνει "κάποιος που θεωρεί τον εαυτό του σύντροφο, αλλά δεν μπορεί να το επιβάλει κιόλας"

      Να ξαναπώ αν εντοπίζω μετατόπιση δεν έχει νόημα γιατί ακολουθείς μια κομματική γραμμή ότι "ποτέ δεν τις αναγνωρίζουμε" σε κλίμακα "μικροχρόνου". Τα κείμενα υπάρχουν για τον καθένα, αρκεί να τα διαβάζει. Αν τα διαβάζει και είναι καλοπροαίρετος ότι και να καταλάβει είναι σωστό, έπρεπε το κείμενο να είναι γραμένο καλύτερα για να το καταλάβει και αυτός καλύτερα. Βέβαια ένα κείμενο είναι γραμμένο τόσο καλά, όσο καλά καταρτισμένη θεωρητικά, στρατηγικά και τακτικά είναι μια γραμμή, και αυτή είναι η κουβέντα, και όχι πχ αν γράφεις εσύ καλά.

      Ασχέτως λοιπόν από αυτά, το ασυγχώρητο πολιτικό σου λάθος (και ίσως του ΚΚΕ, μιας και δεν μου κάνεις την χάρη να εκτιμήσεις αν λες τα ίδια, γιατί εγώ αυτό σε ρωτάω και όχι αν είσαι επίσημο κομματικό μέσο) είναι η εκτίμηση ότι δεν μπορούμε να στηρίζουμε κινήματα με ανοιχτά διακυβεύματα.

      Ρε συ σύντροφε, τα "σίγουρα" νικηφόρα θα τα στηρίξουμε, χαίρω πολύ, τα αντιφατικά (και όχι σίγουρα ηττημένα πάει να πει, και εκεί βλέπω εγώ την αλλαγή άποψης του ΚΚΕ, είναι μια διάσταση που μπήκε το τελευταίο κείμενο του ΕΒ, και δεν μιλάω για τις αναφορές στην σύσταση των πολιτοφυλακών, έχει άλλο τόνο απέναντι στο αντάρτικο και τις ΛΔ, εκτίμηση μου είναι) έχουν ανάγκη. Εκεί πρέπει ο καθένας να παίρνει και την πολιτική ευθύνη, και το ρίσκο, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

      "κάποιος σύντροφος"

      Διαγραφή
    3. @"κάποιος σύντροφος":
      1)Μάλιστα, στο πρώτο σου σχόλιο λες "εξαιρετική επιχειρηματολογία" και στο τελευταίο πως δεν είναι απλά καλογραμμένο. Σηκώνω τα χέρια ψηλά...
      2)Η στήριξη ή όχι ενός εγχειρήματος δεν μπορεί να γίνεται αντιληπτή με πολιτικούς όρους "ζαριάς", όπως ζητάς εσύ, μήπως δηλαδή και τελικά επιτέλους πάμε ταμείο μετά από τόσα χρόνια πολιτικού "κουβά". Αυτό είναι ο ορισμός του οπορτουνισμού, και φυσικά δεν θα μπορούσε μια τέτοια λογική να υιοθετηθεί από το ΚΚΕ.
      Επιπροσθέτως θέτει το ζήτημα σε λάθος βάση μιλώντας για "νικηφόρα" ή μη, κινήματα.
      Το ζήτημα της στήριξης ενός κινήματος δεν έχει να κάνει με το εάν έχει προοπτικές "νίκης" ή όχι (αν ήταν έτσι θα στηρίζαμε και το Μαϊντάν που ήτανε γκανιάν το άλογο με την ΕΕ πίσω του), αλλά με τις πολιτικές του στοχεύσεις.
      Όταν αυτές δεν είναι ξεκάθαρες, πως θα είναι ξεκάθαρη η δική σου στήριξη;
      -Σε ποιά κατεύθυνση θα τα στηρίξεις δηλαδή;
      3)Σαν πολιτικοποιημένο παιδί που είσαι (δεν υπάρχει κάποια ειρωνεία σε αυτό) θα γνωρίζεις πως εμείς δίνουμε στην λέξη "σύντροφος" μια πολύ στενότερη έννοια που έχει να κάνει με την οργανωτική συστράτευση.
      Για κάτι πλατύτερο χρησιμοποιούμε την λέξη "συναγωνιστής". Εξού και η ερώτηση.
      Θετικό το γεγονός πως παίρνεις πολιτική θέση, για να ξέρουμε και σε ποια βάση μιλάμε.
      4)Ξανακοίτα αυτό που σου είπα. Νομίζω πως μπερδεύεις την τακτική με την ιδεολογία. Είναι δύο ξεκάθαρα διαφορετικά πράγματα.
      Από άποψη συνέπειας τώρα, το ΚΚΕ από την αρχή θεώρησε ως κύριο υπεύθηνο και κύριο στόχο του, τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό. Εφόσον εξακολουθεί να κινείται στην βασική αυτή γραμμή, εγώ δεν βλέπω κάποια "μετατόπιση".
      5)Το ΚΚΕ δεν πήγε στο Λουγκάνσκ με δική του πρωτοβουλία αλλά ανταποκρινόμενο σε αίτημα των αρχών της Λ.Δ.Λουγκάνσκ.
      Σίγουρα το γεγονός της παρουσίας ευρωβουλευτή ως παρατηρητή στις τοπικές εκλογές είναι μεγάλης σημασίας πολιτικό ζήτημα.

      Διαγραφή
  5. Αφήνω και αυτό εδώ για να υπάρχει:

    Αποστολή αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Ανατολική Ουκρανία

    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και τον Γιώργο Μαγγανά, στέλεχος του Kόμματος, αναχώρησε την Παρασκευή για τις περιοχές του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία, μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών, που διεξάγουν στις 2/11 βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις «Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ».

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή του Ντονμπάς η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εκλογική διαδικασία στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» και να συναντηθεί με κομμουνιστικές δυνάμεις της περιοχής.

    http://www.902.gr/eidisi/politiki/54260/apostoli-antiprosopeias-toy-kke-stin-anatoliki-oykrania

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.