Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Καπιταλιστική αναδιάρθρωση

Schwab χαιρετάει Gates και το ανάποδο. Συμπολεμιστές γαρ.

Και να σκεφτείτε ότι υπάρχουν ακόμα κοθώνια που νομίζουν

ότι αν βγάλουν τις γραβάτες γίνονται “του λαού”…

Αν είναι κάτι που κάνει δραματική την κατάσταση αυτούς τους καιρούς δεν είναι απλά αυτές καθαυτές οι κινήσεις των αφεντικών με αιχμή (και κουκούλα) τον covid-19, είτε είναι φανερές είτε (κυρίως) όχι και τόσο. Είναι η έλλειψη ενός αναγνωρίσιμου πολιτικού / κριτικού ερμηνευτικού πλαισίου αυτών των κινήσεων· αντικρατικού και αντικαπιταλιστικού με τον πιο σύγχρονο και επίκαιρο τρόπο. Χωρίς ένα τέτοιο ανανεωμένο ερμηνευτικό πλαίσιο, οι εννοήσεις του τι συμβαίνει κινούνται μεταξύ τερατολογίας και λούμπεν αυταρέσκιας στα antisocial media.

[...]

Άλλους καιρούς (όχι μακρινούς αλλά τόσο διαφορετικούς!) γεγονότα σαν το Event 201 ή «τοποθετήσεις» σαν αυτές του Klaus Schwab θα βρίσκονταν στο κέντρο της προσοχής των “ριζοσπαστών” – αντί για τα διατεταγμένα παραμύθια των ιερών συνόδων υγείας και των μήντια τα οποία καταναλώνουν αμάσητα. Σε άλλους καιρούς τα λεγόμενα των αφεντικών θα ήταν η διαρκής πρώτη ύλη του ακονίσματος της κριτικής – αντί για την πειθαρχία των “στρατιωτών στον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό” ή την σύγχυση των τερατολόγων. Σε άλλους καιρούς ο πραγματικός κίνδυνος θα είχε εντοπιστεί πολύ γρήγορα… όχι πια όμως.

[...]

Ο Klaus Schwab είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του “παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ”. Αν σας περάσει απ’ το μυαλό ότι κάπου είδατε αυτό το «παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ» να σχετίζεται με πανδημίες φονικών ιών, δεν κάνετε λάθος. Το π.ο.φ. ήταν συνδιοργανωτής του “Event 201”, στις 18 Οκτώβρη του 2019 (“προ – covid”…) το οποίο σχεδόν παρακαλέσαμε να δείτε προσεκτικά (το τονίζουμε: προσεκτικά, υπομονετικά…) όλοι και όλες· μάταια μάλλον.

Ο Klaus Schwab έχει πατεντάρει τον όρο «the great reset» (του καπιταλισμού) σε άμεση σχέση με την διαχείριση του τσαχπίνη. Το έκανε βιβλίο (μαζί με τον Thierry Mallerret) που εκδόθηκε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού· τον έκανε σύνθημα παν-δυτικής απεύθυνσης· τον έκανε θεραπεία για τα καπιταλιστικά προβλήματα. Σε άλλους καιρούς ο Schwab θα είχε ήδη διαβαστεί και στοχοποιηθεί με αναλυτικό βάθος απ’ τους αγγλομαθείς «επαναστάτες» του διαδικτύου· αυτά σε άλλους καιρούς…

Κι ενώ οι τωρινοί παραλυμένοι θα ξεφορτώνονταν και τον Schwab, και την «μεγάλη επαναρρύθμιση» και την οργανική σχέση τους με την διαχείριση του covid σαν ενοχλητικούς ή αδιάφορους «φουτουριστές», πρακτικά εκείνο που ο Schwab παρουσιάζει σαν «great reset» του καπιταλισμού απ’ τον περασμένο Ιούλη ήταν το μόνιμο ρεφραίν του carpet bombing για όλο το λαό απ’ τον περασμένο Μάρτη. Λεγόταν και ξαναλεγόταν βέβαια με άλλες λέξεις («νέα κανονικότητα» / new normal), χωρίς καμμία εξήγηση – μέχρι που σαν σλόγκαν χωνεύτηκε ως εκεί που δεν πάει άλλο.

Ευτυχώς ο Klaus Schwab νοιώθει τόσο σίγουρος ώστε εκθέτει με κάθε ευκαιρία τι (περίπου) είναι αυτό το “great reset» και τι σχέση έχει με τον τσαχπίνη. Θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια αποσπάσματα απ’ τα λεγόμενά του αλλά δυστυχώς ελάχιστοι θα χαμπαριάσουν. Μακάρι να είστε ανάμεσά τους.

[...]

Η πανδημία θα επιταχύνει τις καινοτομίες ακόμα περισσότερο, γινόμενη ο καταλύτης για τεχνολογικές αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει (κάτι που θα είναι συγκρίσιμο με την παρόξυνση που έχει προκαλέσει σε άλλα παγκόσμια και τοπικά ζητήματα) και “υπερφορτώνοντας» όλες τις ψηφιακές επιχειρήσεις ή την ψηφιακή διάσταση όλων των επιχειρήσεων.

… Με την πανδημία, ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» για τον οποίο τόσοι πολλοί αναλυτές μιλούσαν εδώ και χρόνια χωρίς να είναι σίγουροι για το τι ακριβώς θα σημαίνει, βρήκε τον καταλύτη του. Ένα σημαντικό αποτέλεσμα των κατ’ οίκον περιορισμών θα είναι η επέκταση και η εξέλιξη του ψηφιακού κόσμου με έναν αποφασιστικό και συχνά μόνιμο τρόπο.

Τον Απρίλιο του 2020, διάφοροι επικεφαλής τεχνολογικών εταιρειών παρατήρησαν πόσο γρήγορα και ριζικά οι ανάγκες που δημιούργησε η κρίση υγείας είχαν επιταχύνει την υιοθέτηση μιας μεγάλης γκάμας τεχνολογιών. Σε διάστημα μόλις ενός μήνα, προέκυψε ότι πολλές επιχειρήσεις έκαναν βήματα που αλλιώς θα χρειάζονταν πολλά χρόνια.

… Καθώς όλο και περισσότερα και διαφορετικά πράγματα και υπηρεσίες έρχονται σ’ εμάς μέσω των κινητών και των υπολογιστών, οι επιχειρήσεις σε τομείς τόσο ποικίλους, όπως το e-εμπόριο, οι ανέπαφες συναλλαγές, το ψηφιακό περιεχόμενο, τα ρομπότ και οι παραδόσεις μέσω drones (για να ονοματίσω μόνο μερικές) θα ακμάσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι φίρμες όπως η Alibaba, η Amazon, η Netflix ή η Zoom αναδείχθηκαν οι «νικητές» των lockdown.

Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη διάρκεια των lockdown… κι αυτό είναι απίθανο να υποχωρήσει σύντομα, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί.

… Η πανδημία σίγουρα θα εκτοξεύσει την έγνοια μας για την υγιεινή. Η καινούργια εμμονή με την καθαριότητα θα οδηγήσει σε νέες μορφές συσκευασιών. Θα μας ενθαρρύνουν να μην ακουμπάμε τα εμπορεύματα που αγοράζουμε. Απλές χαρές όπως το να μυρίσεις ένα φρούτο θα αντιμετωπίζονται με καχυποψία και μπορεί να γίνουν μια συνήθεια του παρελθόντος.

… Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα μέτρα social distancing είναι πιθανό να διατηρηθούν ακόμα και αφού υποχωρήσει η πανδημία, δικαιώνοντας την απόφαση πολλών επιχειρήσεων από διαφορετικούς τομείς να επιταχύνουν την αυτοματοποίηση. Όταν περάσει λίγος καιρός, οι ανησυχίες για την τεχνολογική ανεργία θα υποχωρήσουν καθώς οι κοινωνίες θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην αναδιαμόρφωση των χώρων εργασίας έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η στενή ανθρώπινη επαφή.

Πράγματι, οι τεχνολογίες αυτοματοποίησης είναι ήδη καλά εδραιωμένες σε έναν κόσμο όπου τα ανθρώπινα όντα δεν μπορούν να πλησιάσουν πολύ το ένα το άλλο ή θέλουν να μειώσουν τις επαφές τους. Ο τωρινός και πιθανόν μόνιμος φόβος μας να μην μολυνθούμε από έναν ιό (τον covid-19 ή και κάποιον άλλον) θα επιταχύνει την επέλαση της αυτοματοποίησης.

… Ως τώρα οι κυβερνήσεις καθυστερούσαν συχνά τον ρυθμό υιοθέτησης νέων τεχνολογιών με μακρόσυρτες αναζητήσεις του πιο κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου αλλά, όπως έδειξαν τα παραδείγματα της τηλε-ιατρικής και του delivery με drones στη διάρκεια της πανδημίας, είναι πιθανή μια δραματική επιτάχυνση εξαιτίας των έκτακτων αναγκών.

Στη διάρκεια των lockdown, έγινε ξαφνικά μια σχεδόν παγκόσμια χαλάρωση των ρυθμίσεων που ως πρόσφατα εμπόδιζαν την πρόοδο σε τομείς όπου η τεχνολογία ήταν έτοιμη εδώ και χρόνια, κι αυτό επειδή δεν υπήρχε άλλη ή καλύτερη επιλογή. Αυτό που ως χτες φαινόταν αδιανόητο ξαφνικά έγινε πιθανό…

Ο covid-19 ξαναέγραψε πολλούς απ’ τους κανόνες του παιχνιδιού ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα […]. Η αγαθοεργή (ή αλλιώς) μεγαλύτερη διείσδυση των κυβερνήσεων στη ζωή των επιχειρήσεων θα εξαρτιέται απ’ την κάθε χώρα και τον κάθε επιμέρους τομέα, οπότε θα πάρει μια ποικιλία μορφών.

Μέτρα που έμοιαζαν αδιανόητα πριν την πανδημία μπορούν κάλιστα να μονιμοποιηθούν σ’ όλο τον κόσμο καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προλάβουν την οικονομική ύφεση πριν εξελιχθεί σε καταστροφική κρίση. Με όλο και πιο έντονο ρυθμό, θα υπάρχουν εκκλήσεις στις κυβερνήσεις να δράσουν σαν «χρηματοδότες έσχατης ανάγκης» για να εμποδίσουν ή να διαχειριστούν τις μαζικές απολύσεις και την καταστροφή επιχειρήσεων που προκαλεί η πανδημία. Όλες αυτές οι αλλαγές τροποποιούν τους κανόνες του «παιχνιδιού» της οικονομικής και της χρηματοπιστωτικής πολίτης.

… Ένα απ’ τα μεγάλα μαθήματα των τελευταίων 5 αιώνων στην ευρώπη και στην αμερική είναι αυτό: οι σοβαρές κρίσεις συμβάλουν στην ενίσχυση της εξουσίας του κράτους. Πάντα έτσι γινόταν και δεν υπάρχει λόγος να μην συμβεί με την πανδημία του covid-19.

… Στη διάρκεια των lockdown, πολλοί καταναλωτές που ως πρόσφατα ήταν επιφυλακτικοί στο να εξαρτιώνται σε μεγάλο βαθμό από ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις συνήθειές τους, μέσα σε μια νύχτα: το να βλέπουν ταινίες online αντί να πηγαίνουν στο σινεμά, το να παίρνουν το φαγητό στην πόρτα τους αντί να πηγαίνουν σε εστιατόρια, το να μιλάνε στους φίλους από απόσταση αντί να τους συναντούν σαρκικά, το να μιλούν με τους συναδέλφους τους σε μια οθόνη αντί να κάνουν ψιλή κουβέντα μπροστά στην καφιετέρα, το να κάνουν γυμναστική on line αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, και τόσα άλλα.

Πολλές απ’ αυτές τις τεχνολογικά μεσολαβημένες συμπεριφορές που αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε στη διάρκεια των κατ’ οίκον αποκλεισμών θα γίνουν οικείες και πιο φυσικές. Καθώς το social distancing θα συνεχίσει να ισχύει, το να στηρίζεται κανείς σε ψηφιακές πλατφόρμες για την επικοινωνία, την δουλειά, την αναζήτηση συμβουλών ή οτιδήποτε άλλο, σιγά σιγά θα κερδίσει έδαφος απ’ τα παλιότερα εδραιωμένα ήθη και έθιμα.

Η τάση των επιχειρήσεων θα είναι προς την μεγαλύτερη επιτήρηση· για το καλύτερο ή το χειρότερο, οι εταιρείες θα βλέπουν και μερικές φορές θα καταγράφουν τι κάνουν οι εργαζόμενοί τους. Η τάση αυτή μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές, απ’ την καταμέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω θερμικών καμερών, μέχρι την επίβλεψη μέσω κάποιας εφαρμογής του πως οι εργαζόμενοι εφαρμόζουν το social distancing.
Αυτά είναι ελάχιστα αποσπάσματα απ’ το βιβλίο των Schwab και Malleret «The Great Reset», του Ιούλη του 2020… Θα μπορούσαμε να βάλουμε κι άλλα – δεν είναι όμως αρκετά για να ξεκαθαριστούν οι αδρές γραμμές του στρατηγικού οφέλους όχι του covid του ίδιου αλλά της τρομοκρατικής διαχείρισής του για την επιτάχυνση της γενικευμένης ψηφιακής / μηχανικής μεσολάβησης, δηλαδή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ειδικά στις δυτικές καπιταλιστικές κοινωνίες;

[...]

Οι τεχνολογικές εφαρμογές, είτε με εμπορικές προοπτικές είτε για κρατική χρήση, βρίσκονται εδώ και χρόνια στην κατάσταση που ονομάζεται “bottleneck”. Συνήθως χρησιμοποιείται σαν αργκώ για το στένεμα που παρουσιάζεται σ’ έναν φαρδύ δρόμο, προκαλώντας μποτιλιάρισμα. Για τις τεχνολογικές εφαρμογές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στα περισσότερα πεδία bottleneck σημαίνει ότι η μάζα των καταναλωτών είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί (εξαιτίας οικονομικών, ηθικών, γνωσιακών ή άλλων περιορισμών) να προχωρήσει στην κατανάλωση όλων των διαδοχικών επιτευγμάτων με την ταχύτητα που αυτά παράγονται.

Επειδή ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα στη σφαίρα της κατανάλωσης, το ιερό του νεοφιλελευθερισμού, οι ατομικές ελευθερίες και τα δικαίωματα δηλαδή (ελευθερίες και δικαιώματα που στο μεγαλύτερο μέρος τους “πραγματώνονταν” στην σφαίρα της κατανάλωσης) θεωρούνται ξεπερασμένα. Ούτε αυτό λέγεται ανοικτά με το όνομά του. Λέγεται, όμως, πρακτικά: μέσα απ’ την αλυσίδα απαγορεύσεων που καταργούν ακόμα και τα ως πρόσφατα ισχύοντα συντάγματα.

[...]

Για να το πούμε σχηματικά και όσο πιο απλά γίνεται: η κατ’ οίκον φυλακίσεις, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, η «ερημοποίηση» των δημόσιων χώρων / χρόνων, η επιβολή της κοινωνικής αποξένωσης, η «επανίδρυση» των σωμάτων, των αισθήσεων και της νόησής μας, η συστηματική πολεο-κτονία, επιβάλλονται για να μην «κολλήσουμε» τον covid; Ή για να επιταχυνθεί αυτό που ο Schwab σημειώνει σαν μαζική, απότομη, βίαιη, α λα “σοκ και δέος” αλλαγή των καθημερινών συμπεριφορών, ηθών και εθίμων – συμπεριφορών, ηθών και εθίμων των οποίων η “φυσιολογική” τάση εξέλιξης και καταναλωτικής απόδοσης ήταν πολύ πιο αργή απ’ την ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων και εφαρμογών;

Δεν υπάρχει ενδιάμεση απάντηση! Ή τα δυναμικά αφεντικά του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία της καλής μας υγείας, ή φροντίζουν να εντείνουν την προέλασή τους! Ή μας παρουσιάζουν τις απειλές στην υγεία μας όπως είναι πραγματικά εξαιτίας μιας κάποιας κρίσης στις συνειδήσεις τους, ή μας κοροϊδεύουν με την “δημιουργική λογιστική θανάτου” και μας χειραγωγούν με υποδόριες ενέσεις συγκινησιακής πανούκλας για να πετύχουν τους στόχους τους. Ή οι ειδικοί του κράτους και του κεφάλαιου είναι 110% τίμιοι και τόσο αφοσιωμένοι στο κοινό καλό ώστε ακόμα αν επιλεγούν για ύψιστα αξιώματα (και πληρωθούν γερά) το μόνο που δεν τους νοιάζει είναι τα αφεντικά τους, ή είναι τόσο εξαρτημένοι με χίλιους τρόπους απ’ την όποια εξουσία ώστε την υπηρετούν πιστά. Σκεφτείτε το.
Πηγή: Sarajevo(1+2+3)

Update:

Αφήνω εδώ και αυτό:

40 σχόλια:

  1. Η περιγραφή είναι σωστή, απλά νομίζω στο κείμενο αμφισβητείται πολύ η δυναμική των γεγονότων...
    Γενικά οι αστοί έχουν μια μόνιμη τάση να βλέπουν τα πράγματα σε στασιμότητα, αποκομμένα, χωρίς αντιφάσεις κλπ.
    Δεν ζούμε όμως σε ταινία του χολιγουντ, ούτε σε δυστοπικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του 60.
    Ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπομένει μόνιμα, δεν είναι φτιαγμένος για αυτό και εκτός αυτού δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να μάθει να ζει απομονωμένος.
    Ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας βασίζετε σε κλάδους που θα εξαφανιστούν στις νέες συνθήκες, να φανταστώ και αυτό το γεγονός βολεύει τους αστούς να το προσεγγίσουμε σε γυάλα;
    Νομίζω ότι αν και λογικό να μας περιτριγυρίζει μια κατάθλιψη, ζούμε σε μια εποχή της οποίας ξεκάθαρα το βιβλίο έχει τίτλο "The great collapse".
    Η κατάρρευση του καπιταλισμού δεν είναι και ούτε θα μπορούσε να είναι κάτι προβλέψιμο (ως προς τον τρόπο) ή ευχάριστο, απλά οι αστοί δεν μπορούν να χωρέσουν στο μυαλό τους αυτό που έρχεται, και γράφουν παραμύθια για εσωτερική (ταξική) κατανάλωση.
    Εντάξει, από την άλλη δεν περιμένει κανένας τα παιδιά από το Sarajevo να παίζουν τον ιστορικό υλισμό στα δάχτυλα, όντας αναρχικοί...

    Σταλινοφρουρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Σταλινοφρουρός:
    Δεν ξέρω, εγώ από τότε ειδικά που έσκασε αυτή η ιστορία με τον covid, το νιώθω όλο και περισσότερο πως ζω σε "δυστοπικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του '60", και πραγματικά πνίγομαι.

    Για το αν "Ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπομένει μόνιμα", έχω (δυστυχώς) τις αμφιβολίες μου. Οι δουλοκτητικές κοινωνίες π.χ. επιβίωσαν για χιλιάδες χρόνια... :(
    Για τα παιδιά από το Sarajevo τώρα, δεν είναι αναρχικοί, αυτόνομοι είναι, που σημαίνει πως έχουν καθαρές αναφορές στον μαρξισμό (αν τους παρακολουθήσεις παραθέτουν συχνά-πυκνα αποσπάσματα, όχι μόνο από Μαρξ, αλλά και από ...Λένιν(!!) κάποιες φορές).
    Αυτός είναι και ο λόγος που μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον, από χρόνια τώρα, παρά τις πολλές μου διαφωνίες σε ένα σορό ζητήματα με αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε TRASH σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει κάποιος την αισιοδοξία του μέσα σε όλη αυτή τη σαπίλα, έλα όμως που και αυτό το φρόντισαν οι σύντροφοι κλασικοί...
      Με βάση λοιπόν αυτά που αποδείχτηκαν όχι λίγες φορές στην ιστορία, η εξέλιξη αν και έχει πισωγυρίσματα τραβάει μόνιμα προς τα μπροστά.
      Όσο για την δουλοκτησία, όντως χρειάστηκε πολλές χιλιετίες να ανατραπεί, η φεουδαρχία όμως μόνο μία και κάτι, και ο καπιταλισμός μόνο λίγες δεκαετίες για να κλονιστεί... Με λίγα λόγια έχω την εντύπωση ότι όσο εξελίσσονται οι κοινωνίες, τα ταξικά συστήματα έχουν όλο και μικρότερη διάρκεια ζωής, αλλά αυτό είναι δική μου θεωρία που μένει να αποδειχτεί μια και καλή...
      Δουλειά μας είναι να προετοιμάσουμε την επανάσταση σε οποιαδήποτε συνθήκη, και πρέπει να μη μασάμε από τίποτα όπως τόσοι σύντροφοι στο παρελθόν!
      Μην ξεχνάς και την κλισέ ατάκα, πριν την ανατολή είναι πιο πηχτό το το σκοτάδι :P

      Σταλινοφρουρός

      Διαγραφή
    2. @Σταλινοφρουρός:
      Κοίτα, το γεγονός πως ο καπιταλισμός αποκλείεται να είναι το μόνο αιώνιο πράγμα στο σύμπαν, και πως κάποια στιγμή θα ανατραπεί, προφανώς και συμφωνούμε.
      Το ζήτημα είναι πως πριν συμβεί αυτό, όποτε συμβεί) μας βλέπω να βαδίζουμε ολοταχώς σε εποχές Ουγκώ και Ντίκενς, και μάλιστα με hi-tech περιτύλιγμα, πράγμα που το κάνει ακόμη τρομαχτικότερο.
      Αυτός είναι άλωστε και ο λόγος που εξακολουθώ, όχι μόνο να γράφω κάποια πράγματα, αλλά να συμμετέχω -όσο μπορώ- και στις συλλογικές διαδικασίες της τάξης μου.
      Αλλά και αυτές δυστυχώς, όσο πάνε και αραιώνουν...

      Διαγραφή
    3. Δεν θέλω απαισιοδοξία κέφι και δύναμη χρειάζεται. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα και να μη τα παρατήσουμε η ζωή θα μας δικαιώσει. Τραβάμε μπροστά με κέφι όσο δύσκολο και να είναι. Ο Γεωργιανός ..θεός με το μουστάκι και Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΝΤΑΧΑΟΥ οδηγοί μας. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Αρκετά σχετικό με τα παραπάνω νομίζω, και αυτό:

    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/10/blog-post_346.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακολουθω καιρο τωρα το Sarajevo και αν αφησω τηνπολιτικη μου διαφωνια στηνακρη για πολλα πραγματα ειναι οι μονοι που εθιξαν καποια πραγματα -απο τις αρχες γεναρη- σε ολο τον ελληνικο χωρο.Την "δυστοπια "τηνβλεπω και εγω Trash αλλα αυτο που με φοβιζει περισσοτερο ειναι οτι βαδιζουμε στο αγνωστο χωρις ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.Ο κοσμος μας και ολοι οι υπολοιποι ενοειται εχει καταπιει αμασητo το κυριαρχο αφηγημα.Καλες ειναι και πρεπει να γινονται οι κινησεις για τηνενισχυση της νοσοκομειακης περιθαλψης --που εχουν τσακισει--αλλα αυτο απο μονο του δεν φθανει.Η διασχειση της Εικονικης Πραγματικοτητας που δημιουργησαν εχει γινει Πραγματικη Πραγματικοτητα στα μυαλα του κοσμου. Ειναι πολλα τα στοιχεια που υπαρχουν και τα οποια για οποιον εχει καθαοο μυαλλο και μια καποια επιστημονικη --και οχι μονο--συγκροτηση σε οδηγουν στηναμφισβητηση σε μεγαλο βαθμο των "μοντελλων προτοκολλλων"και οτι αλλο εχουν σκαρφιστη για να επενδυσουν την αφηγηση τους.Ο ιος υπαρχη αναμφισβητητα αλλα η κολοσιαιες και πρωτοφανεις απαγορευσεις τα μετρα κλπ δεν δικαιολογουν με τιποτα την αντικειμενικη πραγματικοτητα δηλαδη οτι ειναι πολυ λιγοτερο φονικος .Μια ματια στο worldmeter δειχνει πολλα.Και πριν καποιοι πουν "οι γιατροι του κοματος" ας ριξουν μια ματια στο παραπανω κειμενο με προσοχη.Δεν εξηγουνται ολα με το "ο καπιταλισμος ειναι κακος"κατι τετοιο οδηγει σε σιγουρο αδιεξοδο.Οσοι μπορουν να διαβαζουν αγγλικα ας το κατεβασουν απο το libgen.Γραφω αποσπασματικα αλλα πολλα που θα ηθελα να πω δεν λεγονται ετσι απλα καλο θα ηταν ομως μια και απο τα red blogs δεν εχει μεινει σχεδον κανενα--εκτος απο το δικο σου--να ανοιγε ενας διαλογος χωρις "στερεοτυπα"και ισως με περισσοατερα ερωτηματα.
    Lunacharsky

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Lunacharsky:
      Λες πολύ σωστά πως "βαδιζουμε στο αγνωστο χωρις ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ", και αυτό είναι το ζουμί.
      Και να μην υπήρχε απλά θεωρητική επεξεργασία, θα ήταν διαχειρίσιμο το κακό, με την έννοια πως θα μπορούσαμε να καταπιαστούμε με αυτήν.
      Όταν ο Φουκογιάμα έγραφε για "το τέλος της Ιστορίας", όχι μόνο καταλάβαμε άμεσα πως το βιβλίο αυτό δεν ήταν συμπέρασμα αλλά καταγραφή σκοπιμότητας του ιμπεριαλισμού, αλλά και το καταδείξαμε και το αποδομίσαμε με την ίδια αμεσότητα.
      Τώρα ο Schwab (που δεν είναι και απλώς συγκραφέας όπως προκύπτει από το -πλουσιότατο-βιογραφικό του)μας μιλάει στα μούτρα για 4η βιομηχανική επανάσταση και αναγκαίες αναδιαρθρώσεις που σκοπεύουν να επιβάλουν (και ήδη το κάνουν) με αγριότητα πρωταρχικής συσώρευσης, και εμείς πετάμε χαρταετό.
      ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝ, αφού αν μιλήσεις για αυτά τα πράγματα, που γίνονται στο φώς της μέρας, θα χαρακτηριστείς ακροδεξιός, συνωμοσιολόγος, οπαδός του Τραμπ ή του Βελόπουλου...
      Μας έχουν στριμώξει αγριότατα θα έλεγα...
      Και αν συνεχίσουμε έτσι, βλέπω να χάνουμε το παιχνίδι για πολλά χρόνια ακόμη.

      Διαγραφή
    2. @Lunacharsky

      Γενικά η άποψη μου είναι ότι δεν ζούμε κάτι νέο (πολιτικά), αλλά μια μεγάλη επιτάχυνση των εξελίξεων με αφορμή τον ιό και την οικονομική κρίση, προς την ίδια κατεύθυνση που ξέρουμε εδώ και καιρό.
      Δεν θεωρώ ότι ο κίνδυνος είναι κατασκευασμένος ή μεγενθημένος, γιατί μπορεί ο ιός να έχει μικρή θνησιμότητα, αλλά έχει τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα που μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει πλήρως τα συστήματα υγείας των χωρών (δημόσια ή ιδιωτικά), άρα να επιφέρει μεγάλη οικονομική αποσταθεροποίηση σε μια παγκόσμια οικονομία που βασίζεται στις μεταφορές και τα ανοιχτά σύνορα, καθώς και πολιτική κρίση αφού ξεσκεπάζονται οι προτεραιοτητες του καπιταλισμού (υγεία ή οικονομία)... Αυτό το τελευταίο έχει νομίζω μεγάλη σημασία γιατί ο ιός χτυπάει περισσότερο τους φτωχούς, και άρα αυτοί είναι πιο εύκολο να συνειδητοποιήσουν τελικά ότι ο καπιταλισμός δεν νοιάζεται για αυτούς...

      Κάντο ομως πιο λιανά αυτό που θες να πεις, γιατί έριξες πολλά μαζί και νομίζω μπερδεύτηκα.
      Σε μια προσπάθεια να βοηθήσω... Τι εννοείς μας λείπει "θεωρητική επεξεργασία", και για πιο θέμα;
      Επίσης σε έχασα εκεί που αναφέρεσαι στα "μοντέλα πρωτοκόλλων".

      Σταλινοφρουρός

      Διαγραφή
    3. @Σταλινοφρουρός:
      Όλοι οι ιοί της γρίπης, μεγάλη μεταδοτικότητα έχουν (σχεδόν όλη θα περάσουμε μια γρίπη κάθε χειμώνα), αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ λόγος για μέτρα που παραπεμπουν σε εμπόλεμη κατάσταση, ούτε και για αυταρχισμό έξω από τα όρια του παραλογισμού.
      Και μιλάω για αυταρχισμό έξω από τα όρια του παραλογισμού γιατί δεν μπορεί ο ιός να μεταδίδεται στα μπαρ μετά τις 12, αλλά όχι και στα λεωφορία στις 7 πρωί.
      Δεν μπορεί να γίνεται υποχρεωτική δια ροπάλου η χρήση μάσκας, όταν αυτή ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΙΟ, πράγμα που δεν λένε οι "συνομωσεολόγοι", αλλά η ίδια η συσκευασία τους και παραδέχεται μέχρι και το δικό τους τηλεοπτικό σποτ.
      Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά ακόμη "παράλογα", που δεν χρειάζεται να είσαι επιδημιολόγος για να καταλάβεις τον παραλογισμό τους σε σχέση με το υποτιθέμενο ζητούμενο (διαχείρηση πανδημίας). Που όμως κάτω από το φως της βίαιης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, μόνο παράλογα δεν είναι.
      Οι αστοί άλωστε μας το λένε στα μούτρα, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ.
      Όσο επιμένουμε αυτό να μην το βλέπουμε καν, τότε για ποιά θεωρητική επεξεργασία της παρούσας κατάστασης μπορούμε να μιλήσουμε;

      Διαγραφή
    4. Μα το ίδιο ακριβώς λέμε, ότι χρησιμοποιούν τον ιό (που έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από άλλους γνωστούς ιούς), σαν αφορμή για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων τις οποίες τόσο πολύ χρειάζονται, με ταυτόχρονο τσάκισμα των αντιδράσεων.
      Η κατάσταση εννοείται δεν είναι προσωρινή και δεν πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να λέει κάτι τέτοιο. Απλά το ίδιο μη προσωρηνές είναι και όλες οι αντίστοιχες αλλαγές που περνούσαν μέχρι πριν τον ιό για μια δεκαετία τουλάχιστον...
      Θέλω να πω, το μόνο που αλλάζει είναι η ταχύτητα και η ένταση της εφαρμογής.
      Όσον αφορά τα μέτρα, είναι εννοείτε για γέλια, και αν θες την άποψη μου εκφράζουν την προσπάθεια των αστών να σωθεί το κύρος του καπιταλισμού ταυτόχρονα με τα κέρδη του. Ισορροπία σε δύο βάρκες, και θα χάσουν τελικά πολύ περισσότερα από όσα άν διάλεγαν ένα από τα δυο.
      Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούσαν να μην πάρουν μέτρα, έστω για τα μάτια του κόσμου όπως κάνουν τώρα, και ούτε μπορούσαν να αγνοήσουν την ευκαιρία να περάσουν ότι νόμο γουστάρουν χωρίς άμεσες αντιδράσεις.

      Σταλινοφρουρός

      Διαγραφή
  5. @Lunacharsky:
    Αν έχεις κάτι πιο ολοκληρωμένο να γράψεις, μπορείς να το στείλεις, και ευχαρίστως να το δημοσιεύσω από εδώ, και με την υπογραφή σου φυσικά (εφόσον το επιθυμείς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TRASH. Δεν έχουμε καμία διαφωνία. Εγραψα μόνο για τις μάσκες γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι δεδομένα. Διεκδικούμε τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. Το κείμενο και τα σχόλια φωτίζουν σημεία που δεν τα βλέπεις γραμμένα συχνά και θέτουν δύσκολα ερωτήματα για την μετα-covid εποχη. Απο τις δικές μου αναγνώσεις, αν μου επιτρέπεται, από το world economic forum για το great reset , έχω καταλήξει στα εξής περιληπτικα:

    -Ο καπιταλισμός για άλλη μια φορά σώνεται με "τεχνητό κώμα" αυτή τη φορά. Θα βγεί απο την κρίση του κορωνοϊού πιο δυνατός σε επίπεδο κοινωνικής υπακοής, ψηφιακής αστυνόμευσης και στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

    - Η αντίδραση μας, εκ των πραγμάτων, είναι κατώτερη των περιστάσεων διότι υπάρχει ο τεχνητός τοίχος της «δημόσιας υγείας» και η ρημάδα αποστασιοποίηση «για το καλό του κοινωνικού συνόλου». Που σημαίνει ότι οτιδήποτε μαζικό από τη μεριά του λαικού κινήματος θεωρείται «κακό και ανεύθυνο» για τη δημόσια υγεία αλλά αν κάνει πχ η κυβέρνηση εγκαίνια στην Ομόνοια με εκατοντάδες κόσμο χωρις μάσκα, δεν τρέχει κάστανο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν.

    -Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι ο ιος κατασκευάστηκε για να τρέξει κάποιο καλοσχεδιασμένο σενάριο από τις ελιτ. Αρκετές εταιρίες πλουτισαν από τον covid άλλες όμως καταστράφηκαν, όπως πχ οι αερογραμμές οι οποίες εχουν το δικό τους ισχυρό λόμπι και δεν νομίζω ότι σε ένα τέτοιο σχεδιο θα ήταν στην απ’εξω. Το ότι κάποια συμφέροντα εκμεταλλεύονται την πανδημία για να περασουν την δικη τους ατζεντα, από γεωπολιτικό επιπεδο μέχρι κοινωνικό, είναι κατι παραπάνω από βέβαιο.

    - Άλλο ένα σημείο,πονηρό, είναι η μαζική προσπάθεια για ισοπέδωση κάθε αντίδρασης στα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοιου. Πρόσφατο παράδειγμα το βίντεο του γνωστού τραγουδιστή για τον covid που από τα 10 πραγματα, λεει και 4 σωστα. E, αυτά τα 4 πραγματα καίγονται μαζί με τα άλλα 10 γιατι έτσι αποφάσισε η «γραμμή» της Αρχής σε site και εφημερίδες. Θάβει κάθε σοβαρή αντιλογία με σοβαρες τοποθετήσεις αλλά αντίθετα, υπερπροβάλει κάθε γραφικη περσόνα με συνομοσιολογικες αρλούμπες και εύκολα απορριπτέο από το κοινωνικο συνολο.

    Το μέγα ζήτημα είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες το Κίνημα να ξεπεράσει επιτέλους το σοκ και να περασει στην αντεπίθεση και όχι να περιμένουμε να βγει το εμβόλιο. Ας κάνουμε το δικό μας RESET και να σταθούμε στο υψος των περιστάσεων. Δεν εχει μείνει και τίποτα άλλο...


    Υ.Γ.
    «…μια και απο τα red blogs δεν εχει μεινει σχεδον κανενα--εκτος απο το δικο σου--». Μεγάλη κουβέντα κι αυτή. Το πώς περάσαμε από την ‘ανθιση των κόκκινων blogs (με τρομερή δουλειά στο θεωρητικό κομμάτι και στην εναλλακτική ταξική σκοπιά των πραγμάτων, που τροφοδοτούσε ενδιαφέρουσες συζητήσεις) στη ξηρασία και στο πέρασμα στις μοντερνιές του «κοκκινου lifestyle » είναι μια περίπτωση «…και διηγώντας τα να κλαις»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Zikos:
      Δύο μόνο δικές μου παρατηρήσεις.

      1)Κανείς δεν είπε πως ο ιός "κατασκευάστηκε για να...". Αν ήταν έτσι άλωστε, θα ρίχνανε κανέναν έμπολα και δεν θα έμενε ρουθούνι, όχι μια (ελαφρια σχετικά) μορφή γρίπης.

      Τα στοιχεία που έχουμε όμως οδηγούν στο συμπέρασμα πως ήταν πανέτοιμοι να τον εκμεταλευτούν στο έπακρο, αφού και αυτοί γνωρίζουν πως κάποια νέα μορφή γρίπης (των χοίρων, των πτηνών, κλπ)θα εμφανιστεί ανά λίγα χρόνια.
      Άλωστε στο παραπάνω κείμενο μας λένε κατάμουτρα, πως τα μέτρα για τον covid θα εχουν χαρακτήρα μονιμότητας αφού "και άλλοι ιοί θα εμφανιστούν στο μέλλον".

      2)Εφόσον μιλάμε για καπιταλιστική αναδιάρθρωση, είναι ευνόητο πως κάποιες μερίδες του κεφαλαίου θα γιγαντωθούν, ενώ κάποιες άλλες θα καταστραφούν. Ας σκεςφτούμε τι γίνεται στον πόλεμο π.χ., που είναι και η συνηθισμένη ιστορικά μέθοδος καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση εδώ, εφόσον ο στόχος είναι η ισχυροποίηση του κεφαλαίου ως σύνολο, τόσο απέναντι στον κόσμο της εργασίας, όσο και στους διεθνείς ανταγωνιστές του.

      Υ.Γ.
      Η κουβέντα για τον μαρασμό των "red blogs" είναι μεγάλη, και μόνο ένα μέρος της αφορά την "γιγάντωση" του τουΐτερ.
      Για τα υπόλοιπα επιφυλλάσομαι...

      Διαγραφή
    2. Νομίζω το γεγονός ότι οι αστοί ήταν προετοιμασμένοι ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται, δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Άλλωστε για παγκόσμιο καθεστώς μιλάμε, το οποίο μάλιστα είναι εσωτερικά αρραγές προς το παρόν...
      Κρίνοντας βέβαια από το αποτέλεσμα, θα έλεγα ότι πιο πολύ το ταξικό ένστικτο και η εμπειρία τους δούλεψαν, παρά οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να είχαν πάρει στο παρελθόν (θεωρητικό ή πρακτικό).

      Σταλινοφρουρός

      Διαγραφή
  7. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Αστική τάξη θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που βρήκε με την πανδημία να περάσει πιό εύκολα μέτρα που ήθελε πάντα. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες στην ανάπτυξη αγώνων αλλά προσφέρονται και καινούργιες δυνατότητες απο τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Φωτίζεται καλύτερα η αδυναμία του καπιταλισμού να προστατέψει έκτος όλων των άλλων και την υγεία του λαού. Αναγκαστικά μπαίνει το δίλημμα Σοσιαλισμός η Βαρβαρότητα το οποίο πρέπει να προβάλουμε συνεχώς. Αγώνες γίνονται καθημερινά τους οποίους πρέπει να βοηθήσουμε να δυναμώσουν διεκδικώντας προσωρινά μέτρα προστασίας και ανακούφισης του λαού σαν στόχους πάλης για την ωρίμανση των συνειδήσεων και συγκέντρωση δυνάμεων στον τελικό στόχο που είναι Εξοδος απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Μόνο έτσι θα σωθεί ο λαός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Εδ'ω το ζήτημα είναι πως η αστική τάξη δεν εκματελλεύεται απλά μια ευκαιρία, αλλά πως είχε προγραμματίσει με κάθε σχεδόν λεπτομέρεια όλα αυτά που βλέπουμε, και το μόνο που περίμενε ήταν μια αφορμή. Και αυτά μας τα λένε οι ίδιοι ξεδιάντροπα.
      Εμείς στο μεταξύ δεχόμαστε κάθε παραλογισμό σαν αυτούς που αναφέρω σε παραπάνω σχόλιο, και σε σχέση με το ζουμί που είναι η καπιταλιστική ανασυγκρότηση και μέλιστα με όρους αγριότητας πρωταρχικής συσώρευσης, πετάμε χαρταετό. Αυτά δεν θέλουμε να τα ξέρουμε καν, ή τουλάχιστον αρνούμεστε πεισματικά να τα συσχετίσουμε μεταξύ τους.
      Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα αν θέλουμε να προβάλουμε, όχι καν αποτελεσματική, αλλά έστω αντίσταση σε όσα τρομαχτικά σχεδιάζουν "για εμάς-χωρίς εμάς"

      Διαγραφή
    2. TRASH. Ασφαλώς και συσχετίζονται δεν έχω καμία διαφωνία είναι δεδομένο. Το θέμα είναι ότι αγώνα κάνουμε να είναι με βάση τον τελικό στόχο. Δεν το λέω για εσένα. Γενικά μιλάω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  8. @trash

    1) Αναφέρομαι στα συνωμοσιολογικα σενάρια που ακούγονται, όχι στο κείμενο και τα σχόλια που έθεσαν το πρόβλημα στη σωστή του βάση. Η πανδημία ηταν θεμα χρόνου να γινει, αν δούμε τα ιστορικά στοιχεία και αυτό τον αναμενόμενο κύκλο εκμεταλλεύτηκαν οι Αστοι. Στην γρίπη των χοιρων,στη γρίπη των πτηνών ή στο SARS μαλλον δεν ηταν ετοιμοι να πανικοβάλλουν τον κοσμο μαζικά, επίμονα και μεθοδικά, οπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.

    2) Ο πόλεμος ηταν όντως η συνηθισμένη μεθοδος περιοδικής καταστροφής πλεονάζοντος κεφαλαίου και πλεονάζοντος πληθυσμού. Όμως ποιός πόλεμος να γίνει επί κυριαρχία του ΝΑΤΟ, της ΈΕ, των g7 και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας; Δεν συμφέρει πιά τους επικυρίαρχους και έτσι βρήκαν μια πολύ βολική λύση: Πανδημία! Καταστροφή κεφαλαίου και καπιταλιστική αναδιάρθρωση με τους λαούς δεμένους στο άρμα και αφοπλισμενους «για λογους υγειας». Τολμηρό σχέδιο αλλά τους βγήκε, μέχρι βέβαια ο κοσμος να αρχίσει λιγο να σκέφτεται.

    Και για να έχουμε μια ιδέα τι λέμε, παραθέτω το ενδιαφέρον απόσπασμα: https://webradio.ert.gr/102fm/14okt2020-ioannis-ioannidis/

    Να ακούσουμε τι λέει και ο Ιωάννης Ιωαννίδης περί covid κ.λπ. (στο werbradio της EΡT - 14 Οκτ. 2020). Πράγματα που σκεφτόμαστε και μόνοι μας, όσοι τα σκεφτόμαστε, και τα λέμε εδώ πέρα από τον Μάρτιο, μας τα επιβεβαιώνει ένας από τους κορυφαίους γιατρούς του κόσμου.

    Γιατί πολλά πράγματα είναι προφανή, αλλά δεν λέγονται, δεν διαδίδονται, επειδή δεν συνάδουν με την «κυρίαρχη» γραμμή. Αντιθέτως δουλεύει άψογα η παραπληροφόρηση, η μπούρδα, το ψέμα, οι κακές εκτιμήσεις, τα λάθος νούμερα, και βεβαίως η διασπορά του πανικού. Α ναι, και η κατηγορία περί "συνομωσιολογίας" (από τους και-καλά εγγράμματους), για όσους διαφωνούν με την "κυρίαρχη" γραμμή.
    – 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί. Υπάρχει τεράστια υποκαταγραφή. Παγκοσμίως πρέπει να έχουμε 800 εκατομμύρια κρούσματα, δηλαδή 20 φορές παραπάνω από τα καταγραμμένα. Στην Ελλάδα πρέπει να είναι 10 φορές ίσως και περισσότερο παραπάνω από αυτά που καταγράφονται.
    – Η νόσος covid-19 έχει μικρότερη θνητότητα ακόμη και από την εποχική γρίπη. Η θνητότητα είναι 0,15% στο σύνολο του πληθυσμού.
    – Στην Ελλάδα γίνονται λίγα τεστ. Τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περί τις 300.000.
    – Η Σουηδοί κάνανε πάρα πολύ καλά, για το γεγονός πως απoφύγανε το lockdown, αλλά κάνανε μεγάλο λάθος ως προς την διαχείριση των γηροκομείων.
    – Τα γηροκομεία ευθύνονται περίπου για τους μισούς θανάτους. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που μεταδίδονται από το προσωπικό των νοσοκομείων είναι επίσης σοβαρός αρνητικός παράγοντας.
    – Οι ευπαθείς ομάδες είναι πολύ λιγότερες από αυτές που φαντάζεται κάποιος.
    – Πρέπει να προστατευθεί ένα 10% του πληθυσμού, ένα 1% να προστατευθεί με νύχια και με δόντια και οι υπόλοιποι ζούμε τη ζωή μας κανονικά προσέχοντας (πλένουμε χέρια, δεν βήχουμε πάνω σε άλλους, φοράμε μάσκες όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Zikos:
      Μόνο για την χρήση μάσκας έχω κάποιες σοβαρές αμφιβολίες, αφού η ίδια η συσκευασία τους γράφει (στις υφασμάτινες) πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ και δεν προορίζεται για ιατρική χρήση. Συνίσταται δε η συμβουλή γιατρού για την χρήση της (από αυτό συμαπεραίνω πως υπό συνθήκες μπορεί να είναι και επιβλαβείς, προφανώς σωρεύεται διοξίδιο του άνθρακα κατά την εκπνοή το εισπέεται και πάλι μέσα). Η δε συσκευασία από τις όντως ιατρικές μάσκες γράφει πως αυτές προστατεύουν από βακτήρια (όχι από ιούς).

      Την φοράω φυσικά (ένα βδομαδιάτικο έχει φτάσει το 150αρι), αλλά η παράνοια είναι νομίζω εμφανής και εδώ.

      Υ.Γ.
      https://www.sarajevomag.net/wp/2020/10/pano-ap-ola-i-prostasia/

      Διαγραφή
    2. @Zikos:
      Υ.Γ.2
      Εννοείται πως πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας κ να μην βήχουμε επάνω στους άλλους.
      Αλλά αυτοί είναι στοιχειώδεις κανόνες υγειϊνής (και ευγένειας) που καλό είναι να τηρούνται, με ή χωρίς τον κάθε covid... :-)

      Διαγραφή
    3. @TRASH

      Έχεις δίκιο ότι η μάσκα δεν προστατεύει.
      Τη μάσκα όμως δεν την φοράμε για να μην αναπνεύσουμε τον ιό, αλλά για να μην τον μεταδώσουμε σε περίπτωση που τον έχουμε και είμαστε ασυμπτωματικοί, κάτι που ισχύει για το μεγαλύτερο ποσοστό των "μολυσμένων".
      Γενικά η μάσκα σκοπό έχει να σταματήσει τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό όταν μιλάμε, αναπνέουμε, φτερνιζόμαστε κλπ.
      Για το θέμα του διοξειδίου του άνθρακα, έχουν γίνει και πειραματα που λένε ότι δεν υπάρχει θέμα.
      Το μόνο θέμα είναι, ότι σε περίπτωση που το ύφασμα σε μάσκα πολλαπλών χρήσεων είναι πολύ χοντρό, δυσκολεύεται η αναπνοή και προκαλείται δυσφορία και λαχάνιασμα.
      Λένε ότι η καλύτερη μάσκα πολλαπλών χρήσεων, είναι αρκετά χοντρή ώστε να μην μπορείς να φυσήξεις μια φλόγα αναπτήρα φορώντας την, όχι περισσότερο από αυτό!
      Οι μάσκες μίας χρήσης συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα.

      Υ.Γ: Δεν είμαι ειδικός, απλά μεταφέρω την εμπειρία μου και το τι έχω διαβάσει και ακούσει.

      Σταλινοφρουρός

      Διαγραφή
    4. @Σταλινοφρουρός:
      Ούτε εγ'ω είμαι ειδικός, αλλά η κοινή λογική λέει πως εάν ο ιός μπορεί να βγεί από μία μάσκα, τότε μπορεί και να βγει. Επίσης το τηλεοπτικό σποτ για την χρησιμότητα της μας πληροφορεί πως, παρά την μάσκα μπορείς να μεταδώσεις τον ιό. Παρά την μάσκα μπορεί να κολήσεις τον ιό. Αλλά αν φοράνε λέει και οι δύο, τότε είναι ασφαλείς.
      -Μόνο εμένα μου φαίνεται παράλογο αυτό το 0+0=1;

      Είσης, υπάρχει ένα ζήτημα πως εδώ δεν υπάρχει καμμία απολύτως προδιαγραφή για τις μάσκες, πράγμα που μοιάζει τουλάχιστον περίεργο. Εδώ αυτό που μας λένε είναι μόνο πως είναι υποχρεωτικό να έχουμε καλυμένο το πρόσωπο μας με οποιονδήποτε τρόπο.
      Λες και είναι ίδιο αποτελεσματικά ή αναποτελεσματικά, το κασκόλ, το φουλάρι, το ύφασμα και η μάσκα χειροργείου...
      Προσωπικά δεν μπορώ να βρω καμμία λογική σε όλα αυτά...

      Διαγραφή
    5. Η μάσκα κόβει πολύ πιο εύκολα τα σταγονίδια αυτού που την φοράει γιατί είναι κολλητά στην πηγή τους, και έτσι αυτά δεν προλαβαίνουν να πάνε μακριά και να διασκορπιστούν.
      Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν λογική και προδιαγραφές. Το θέμα τους είναι να μειώσουν τις πιθανότητες μετάδοσης, οι οποίες όντως είναι αρκετά λιγότερες αν όλοι έχουν μάσκα, χωρίς εννοείτε αυτό να είναι πανάκεια!
      Εξακολουθούν να χρειάζονται αποστάσεις, αερισμός, απολύμανση κλπ. αλλά αυτά κοστίζουν σε αντίθεση με τη μάσκα που την πληρώνουμε εμείς και κινούμε και την αγορά ταυτόχρονα!
      Επίσης ακόμα πιο σημαντικό για αυτούς είναι να πουν και να δείξουν ότι κάτι κάνουν και ότι ενδιαφέρονται. Βασικά η επικοινωνιακή διαχείριση τους νοιάζει και ας πεθάνουν όλοι. Απλά τυχαίνει το βασικό επικοινωνιακό τους τρικ, η μάσκα, να προστατεύει και λίγο.

      Σταλινοφρουρός

      Διαγραφή
    6. @Σταλινοφρουρός:
      Κοίτα, είτε μιλάμε για διάδοση από σταγονίδια, είτε μέσω του αέρα, το παράλογο του 0+0=1 που μας λένε παραμένει.
      Εγώ οστώσο σαν μη ειδικός -και για την οικονομία της κουβέντας- μπορώ να δεχτώ πως ένα οποιοδήποτε πανί -μπορεί και να- είναι πιο αποτελεσμάτικό σε κάποιον -άγνωστο- βαθμό, από το χέρι που θα βάζαμε έτσι και αλλιώς στο στόμα μας όταν βήχαμε ή φταρνιζόμαστε.
      Την δυσαναλογία ανάμεσα στην πιθανή αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου, και στον αυταρχισμό της επιβολής του στην πράξη, μόνο εγώ την βλέπω;

      Διαγραφή
    7. Το είπες πιο απλά, και σίγουρα είναι καλύτερα να έχεις ένα πανί στη μούρη, παρά τίποτα ή το χέρι με το οποίο μετά θα πιάσεις ότι άλλο μπορείς να φανταστείς...
      Η κάψα τους πιστεύω είναι ξεκάθαρα επικοινωνιακή όπως είπα και παραπάνω.

      Σταλινοφρουρός

      Διαγραφή
    8. @Σταλινοφρουρός:
      Η διαφωνία μας (για να την συνοψίσουμε) είναι πως εγώ την κάψα τους, κάθε άλλο παρά "επικοινωνιακή" την θεωρώ.
      Αυτό το θεωρούσα μέχρι πέρσι τον Μάρτη. Πλέον τα πράγματα (νομίζω) πως έχουν σοβαρέψει πολύ περισσότερο από αυτό.
      Η αισιόδοξη οπτική είναι το δίκιο να το έχεις εσύ...

      Διαγραφή
  9. Παρεμβαίνω με κίνδυνο να είναι ψιλοκαφενειακή η παρέμβαση τονίζοντας δύο θέματα:
    Για τις μάσκες συμφωνω με φαντομ δεν πολυψηνομαι οτι κανει κάτι για τον ιο αλλά την φοράω γιατι σεβομαι τους υπολοιπους .Γενικα αφου το καθεστως μας ριχνει στο φιλοτιμο οτι πρεπει με την μασκα στη μουρη να προστατευουμε τους άλλους το δεχομαι.Εχω αντισταθει με προσωπικο κινδυνο πολλες φορες.Δεν θελω να αντιστεκομαι όμως με κίνδυνο ...των άλλων.
    Οσο για τον covid δεν ξερω αν ειναι δημιουργημενος αλλα ο κερατας βολευει.Ο Εμπολα ή ισπανικη γριππη σκοτωναν νεους ,υποψηφιους δηλαδη εργατες και στρατιώτες.Ο covid σκοτωνει κυρίως όσους είναι " ζημια" για το καθεστώς: Ανικανους για εργασια ή να πιασουν όπλο ,συνταξιουχους που κοστίζουν,αστεγους και ανθρωπους με χρονια προβληματα υγειας που απασχολουν το συστημα υγειας για καιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Κοίτα, την μάσκα κ εγώ την φοράω. Καιδεν προτρέπω και κανέναν να μην το κάνει.
      Διατηρώ οστώσο (ή προσπαθώ) την κριτική μου σκέψη που λέει πως όλα αυτά, άμα κάτσεις και τα ψειρίσεις κάπου "κλωτσάνε"
      Και δεν κλωτσάνε και λίγο...

      Διαγραφή
  10. Δεν έχεις άδικο και για να προβοκάρω την κουβέντα θα έλεγα οτι η σωστη " γραμμη" που θα επρεπε να έχουν επαναστατικες / αντικαθεστωτικες οργανωσεις και κομματα είναι οτι τηρουμε τα μετρα απο σεβασμο στους συνανθρωπους μας όμως δεν δεχομαστε περιστολη συνταγματικων δικαιωματων ακομα και αν πχ υπηρχε χολερα που σκότωνε αβέρτα.
    Το λέω γιατι αν αύριο πχ απαγορεψουν την πορεια του πολυτεχνειου πως να διαμαρτυρηθουν όσοι συμφωνουσαν να μην καθονται σε ανοικτο καφενε 5 άτομα για να μην μολυνθούν; Με 5 στον καφενε κολλαει και με 20.000 στο δρόμο δεν κολλάει;
    Αυτο που γράφω δεν έχει αιχμές αλλά παράπονο γιατι επρεπε εξ αρχης εκτος απο την αποδοχη των μετρων για υγειονομικους σκοπους να υπάρχει και η ρητη διακηρυξη οτι δεν ειναι διαπραγματευσιμο οτι εχει κατακτηθει με αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Εγώ εκείνο που βλέπω είναι πως (για μια ακόμη φορά) μας έπιασαν στον ύπνο, παίζοντας σε ένα γήπεδο που δεν το είχαμε καν φανταστεί πως μπορεί να υπάρξει σαν τέτοιο (υγειϊνισμός).
      Και αυτό παρά το γεγονός πως προϊδοποιητικά πυρά είχαν υπάρξει, ήδη με την απαγόρευση του καπνίσματος και το πως αυτή ιδεολογικοποιήθηκε εντός της κοινωνίας.
      Εμείς (σαν εργατική τάξη) πετάγαμε αετό.
      -Δεν θα τα βρίσκαμε μπροστά μας;

      Διαγραφή
    2. Η συγκέντρωση την 1η Μάη του ΠΑΜΕ δείχνει πως μπορούν να αντιδράσουν η εργατική τάξη και ο λαός τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας του. Τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται καθημερινά απο τους Κομμουνιστές και τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και έτσι θα συνεχίσουμε. Μένει ο λαός να δυναμώσει αυτό τον αγώνα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Κάτσε να χρειαστεί να κάνεις περιφρούρηση, και θα σου πω εγώ ποια συγκέτρωση της 1ης Μάη "δείχνει τον δρόμο"...
      Έλεος πια...
      Υ.Γ.
      Για απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου το συζητάνε ήδη πάντως:

      https://www.ieidiseis.gr/eidiseis/paixnidia-eksousias/item/66369-theloun-na-apagoreysoun-tin-poreia-tou-polytexneiou-provlimatismos-apo-ton-koronoio

      Διαγραφή
  11. Παιδιά, δεν ξερω για εσας,αλλα με το νεο lockdown πολυς κοσμος ή μενει παλι άνεργος ή καταστρέφεται σαν επιχείρηση. Πανω εκει που ειχα βρει δουλειά, τα νεα μετρα πιθανότατα με οδηγουν να περασω παλι απο τον ΟΑΕΔ.Η εστιαση χτυπιέται παλι αλύπητα. Υπαρχει μια ασφυξία παντού, υπάρχει μεγαλος θυμός αλλα το χειρότερο είναι οτι δεν βλέπουμε εναλλακτική ή αντιδραση στον ορίζοντα. Θα εφευγα εξωτερικό αλλα που να πας, σε ποια χωρα; Η μιζερια εχει πιασει ταβανι. Τι να πουν και οι πιτσιρικάδες που τους κυνηγανε στις πλατείες με τις μπυρες...Ξέρατε τι ειναι να εχεις γεννηθεί το 1990 και τα πιο ομορφα σου χρόνια να τα περνας πρωτα με τα μνημόνια και τωρα με καραντίνα; τι εχουν γνωρίσει αυτα τα παιδιά παρα μονο φοβο για το μελλον και απογοήτευση;Δεν θελω να γίνω μάντης κακών αλλά δεν θα βγουν ολοι αλώβητοι απο αυτη την ιστορία και αναφέρομαι στο ψυχολογικό κομμάτι. Αν δεν αντιδράσουμε θα μας πατήσουν, οπως τωρα που μας ανοίγουν και μας κλεινουν όποτε θέλουν.Τι γινεται ακριβως δεν εχω καταλάβει και δεν μπορω να διακρίνω ποιος κερδίζει απο ολη αυτή την παράνοια. Ξερω ομως οτι οι μεγάλοι χαμένοι είμαστε εμείς και αυτη τη φορα δεν βλεπω εστω ενα σχέδιο για να αλλάξει ή εστω τη διάθεση να δούμε σοβαρά με τι πραγματικά έχουμε να κάνουμε. Ειναι ολα πρωτόγνωρα και τα κοιταμε αποσβολωμένοι.Και κατι για την επέτειο του Νοέμβρη. Δεν με νοιάζει φέτος εαν γινει ή οχι πορεία. Αλλά αν γινει, τοτε δεν πρέπει να είμαστε στο δρόμο στις 17 αλλά και στις 18 και στις 19 και ολο το μήνα. Γιατι αν μπορουμε να είμαστε μαζικα στο δρόμο για μια επέτειο, τοτε γιατι να μην είμαστε και για το τωρα, αυτο που ζούμε τωρα, που είναι η ζωή μας που συνθλίβεται ανάμεσα στα πιο σκληρά μέτρα που εχει να δει ανθρωπος εδω και χρόνια; Στις 17 δεν κολλαει κορονοιος αλλα στις 18 κολλαει; Ποση παράνοια ακομα θα τρώμε χωρις αντίδραση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γ.Κ.:
      Το πρόβλημα είναι αυτό που αναφέρει συνοπτικά ο Λώλος Δροσινός παραπάνω:
      "... αν αύριο πχ απαγορεψουν την πορεια του πολυτεχνειου πως να διαμαρτυρηθουν όσοι συμφωνουσαν να μην καθονται σε ανοικτο καφενε 5 άτομα για να μην μολυνθούν; Με 5 στον καφενε κολλαει και με 20.000 στο δρόμο δεν κολλάει;..."
      Και φυσικά δεν αφορά μόνο την πορεία του Πολυτεχνείου αυτό το πρόβλημα

      Διαγραφή
  12. Η Οικονομική μου κατάσταση είναι Αθλια. Ανεργος 8.5 χρόνια και στα δικαστήρια για εργατικό ζήτημα στον Αρειο πάγο. Η Γυναίκα και το παιδί άνεργοι. Μας πρόσθεσε και δύο χρόνια για την σύνταξη ο ...Σύριζα και μας σακάτεψε. Περιμένω τον Σεπτέμβρη του 2021 να καταθέσω τα χαρτιά. Ολα αυτά όμως δεν με κάνουν με τίποτα να δω διέξοδο μέσα στο Καπιταλισμό. ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Αν από όσα διάβασες παραπάνω κατάλαβες πως κάποιος ψάχνει διέξοδο στον καπιταλισμό, τότε απλά δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις.
      Αν όμως θέλουμε να βγούμε από από τον καπιταλισμό κάποτε, πρέπει να κάνουμε κάθε φορά συγκεκριμένη ανάλυση-συγκεκριμένης κατάστασης, και βάση αυτής να χαράζουμε τακτική.
      Το να πεις πως "ο καπιταλισμός είναι κακό πράγμα" εδώ, δεν λέει απολύτως τίποτε, μια και για να μπει ο άλλος στο συγκεκριμένο μπλογκ και να το διαβάσει, αυτό το έχει ήδη δεδομένο.
      Άλλο είναι εδώ το ζητούμενο...

      Διαγραφή
    2. TRASH. Την καλημέρα μου. Ασφαλώς και χρειάζεται συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης και να προσαρμόζονται οι στόχοι και τα μέτωπα πάλης μέσα στην μοναδική τακτική που μπορεί να μας οδηγήσει στην νίκη. Και αυτή είναι το ΠΑΜΕ και η Κοινωνική συμμαχία. Δεν βλέπω κάτι άλλο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  13. Καραντίνα σε όλη την χώρα με τον καθηγητή Τσιόρδα παρέα να ξεπλένει την κυβέρνηση και τον Καπιταλισμό. Πρώην μέλος της ΚΝΕ και αυτός τότε που ανθίζανε...όλα τα λουλούδια την δεκαετία του 80.... Απο κοντά και ο Σύριζα με τον Τσίπρα να προσπαθεί να ξεπλυθεί απο τα Εγκλήματα 4.5 χρόνων. Θράσος και Αλητεία σε απογείωση αντι να μας πει τι συμβαίνει σε Ισπανία Πορτογαλία Τσεχία που κυβερνούν οι φίλοι του με συμμετοχή και ...Κ.Κ Η Απόλυτη ξεφτίλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.