Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα της απάτης*

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Κυριακή 5 Ιούλη του 2015, οπότε και πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε μια προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού στο δρόμο των θυσιών διαρκείας για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Η πείρα που συγκεντρώθηκε από τότε είναι πολύ πλούσια για να αντληθούν συμπεράσματα, ώστε να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα που το υπηρετούν.

Θυμίζουμε ότι το ψευδεπίγραφο δίλημμα ανάμεσα στο «ΝΑΙ» και στο «ΟΧΙ» είχε αποκαλυφθεί ευθύς εξαρχής μόνο από το ΚΚΕ, που με κάθε τρόπο καλούσε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να το «ακυρώσουν» στην πράξη, να το επιστρέψουν ως απαράδεκτο. Το Κόμμα επισήμανε από την πρώτη στιγμή ότι το «ΟΧΙ» και το «ΝΑΙ» είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Το «ΝΑΙ» δήλωνε τη συμφωνία με το μνημόνιο που είχαν καταθέσει ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, ενώ το «ΟΧΙ» δήλωνε την υπεράσπιση του σχεδίου των 47+8 σελίδων που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, με αντίστοιχα βάρβαρα μέτρα, το λεγόμενο «μνημόνιο Τσίπρα». «Το κάλπικο ΟΧΙ που προτείνει η κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ΝΑΙ στην κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού», αναφερόταν στη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ, της 28/6/2015.


Αυτό (βλέπε επάνω) ήταν το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, όσο κι αν οι δύο πλευρές που αντιπαρατέθηκαν έβαλαν μπόλικη γαρνιτούρα για να μπερδέψουν το λαϊκό κριτήριο. Από τη μία, το μπλοκ του «ΝΑΙ», με δυνάμεις όπως τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και όσους στήριξαν με πάθος τη λαϊκή χρεοκοπία τα τελευταία χρόνια, αναπαρήγαγε τα πιο αντιδραστικά επιχειρήματα και προσπαθούσε να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κάτι που δεν είναι, ως αντισυστημική έως και «κομμουνιστική» δύναμη.

Από την άλλη, στο μπλοκ του «ΟΧΙ», δίπλα στην κυβέρνηση στάθηκαν διάφορες οπορτουνιστικές δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες, αλλά και εθνικιστικές όπως το ΕΠΑΜ, σε συνέχεια της στήριξης στην «περήφανη διαπραγμάτευση» του πρώτου 6μήνου του 2015. Ολοι μαζί φόρεσαν το μανδύα της αντίστασης στα «νεοφιλελεύθερα σχέδια του Βερολίνου», της αλλαγής της ΕΕ, της διόρθωσης τελικά του καπιταλισμού από μια κυβέρνηση που δήθεν συγκρούεται με τους δανειστές. Πρωτοστάτησαν στον εγκλωβισμό της εργατικής - λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης, της προσδοκίας χιλιάδων εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, πρωτοστάτησαν στην εξαπάτησή τους.

Στο ΚΚΕ ασκήθηκε πίεση για να συρθεί κι αυτό στην επιλογή αστικού στρατοπέδου, για να ξεδοντιαστεί εντελώς το εργατικό κίνημα. Μια πίεση που κορυφώθηκε με χυδαίες επιθέσεις σε μέλη και φίλους του Κόμματος που διακινούσαν τη μοναδική ταξική, εργατική - λαϊκή απάντηση: «"Οχι" στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, "όχι" στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία».

Βεβαίως, επειδή «Κυριακή κοντή γιορτή», δεν πέρασαν πολλές μέρες και οι ηγεσίες των δύο μπλοκ συμφώνησαν στο τρίτο και βαρύτερο μνημόνιο. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν τη νέα σφαγή του λαού, και μάλιστα με 222 ψήφους, στη Βουλή, εκφράζοντας αποφασιστική συναίνεση στην κατακρεούργηση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Η στάση που κράτησε το ΚΚΕ, καλώντας το λαό να απορρίψει και τα δύο προτεινόμενα μνημόνια και να βγει επιθετικά στο προσκήνιο, επέτρεψε σε εργατικές - λαϊκές δυνάμεις να μη σταθούν αμήχανα στις εξελίξεις. Στην πράξη φάνηκε ότι αυτή η προσπάθεια συνέβαλε να μην επικρατήσει πλήρως στο λαό η παραίτηση από την ταξική πάλη, να μην παρασυρθούν δυνάμεις στο ρεύμα της απογοήτευσης και του συμβιβασμού, να αποκρουστεί το «δεν αλλάζει τίποτα».

Η ίδια η πραγματικότητα έδειξε ότι η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η ΕΕ δεν κατάφεραν να τσακίσουν το κίνημα με τις αυταπάτες και την τρομοκρατία. Αυτό φάνηκε τους επόμενους μήνες, με την απεργία που πραγματοποιήθηκε λίγες βδομάδες μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 και τους μετέπειτα αγώνες της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών κ.λπ. Πολύ περισσότερο, τους επόμενους μήνες στην οργάνωση της πάλης ενάντια στα μνημόνια και τις συμφωνίες που ακολούθησαν. Εδωσε τη δυνατότητα και σήμερα να συνεχίζονται οι αντιστάσεις στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, να συσπειρώνονται δυνάμεις σε ταξική κατεύθυνση.

Και, κυρίως, η στάση αυτή ανέδειξε την πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο πέρα από ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Δηλαδή, αν επιβεβαιώθηκε κάτι αυτά τα δύο χρόνια, δεν είναι ούτε η ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η μπαγαποντιά του. Αυτή δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Επιβεβαιώνεται ότι η ανατροπή αυτού του δρόμου που βαδίζουμε σήμερα, που γεννάει κρίσεις, μνημόνια, φτώχεια, πολέμους και ανεργία, δεν γίνεται με τη στοίχιση των εργαζομένων πίσω από τους στόχους της αστικής τάξης και τα παζάρια ανάμεσα στους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους. Αυτό που πραγματικά μπορεί να βάλει φρένο και να αλλάξει την πορεία, είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του. Η ανυποχώρητη πάλη για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, που εμποδίζεται από το κυνήγι του κέρδους. Με πάλη που θα έχει προοπτική της την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.
Δ. Π.
*Ο τίτλος δικός μας

9 σχόλια:

  1. Θα μου επιτρέψεις να σου θυμίσω κάτι. Πριν καιρό σου έλεγα οτι στο Δημοψήφισμα το Ψηφοδέλτιο έλεγε για Εξοδο απο την Ε.Ε με τον λαό στη εξουσία και μου είπες οτι έγραφε μόνο για Εξοδο απο την Ε.Ε επειδη δεν θυμόσουνα. Ακριβώς το ίδιο θα γίνει και όταν η Αστική Τάξη αποφασίσει να γυρίσουμε στον Εθνικό Καπιταλισμό και κάνει Δημοψήφισμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Μια και η μνήμη σου είναι επιλεκτικά κοντή, να σου θυμήσω κ εγώ την πρόταση δημοψηφίσματος που κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο (φαντάζομαι πως αυτοί εκφράζουν το Κόμμα με μεγαλύτερη ακρίβεια από εσένα -κ από εμένα φυσικά):

      Πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος
      Σάββατο, 27 Ιούνιος 2015

      Η κυβέρνηση προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν ο λαός εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση για συμφωνία των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.

      Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θεωρεί ότι τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού είναι τα παρακάτω:

      1. ΟΧΙ στις προτάσεις για συμφωνία των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης

      2. Αποδέσμευση από την ΕΕ - Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών τους νόμων

      Πηγή (για να μην με κατηγορήσεις πως τα κατεβάζω από το κεφάλι μου-παρότι υπάρχει κ το βίντεο εντός της ανάρτησης):
      http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/protash_ths_koinoboyleytikhs_omadas_toy_kke_gia_to_periexomeno_toy_dhmopshfismatos

      Διαγραφή
    2. Εγω δεν σε κατηγόρησα για κάτι συμφωνούμε. Το ψηφοδέλτιο πάντως γράφει και για τον λαό στην Εξουσία. Το άλλο που λες το γνωρίζω. Και ποτέ δεν είπα οτι εκπροσωπό το ΚΚΕ. Το κάνουν επάξια ο Γ.Γ η ΑΛΕΚΑ ο ΜΑΙΛΗΣ και άλλοι Σύντροφοι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Και απο ότι είδα τώρα αυτό λέει το Κείμενο του Ριζοσπάστη ακριβώς απο πάνω απο τον Παφίλη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα Παναγιώτη, επειδή πολύ καιρό παίξαμε τις κουμπάρες εδώ πέρα, να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα:
      Το ένα είναι πως το περιέχομενο του άκυρου ψηφοδέλτιου που ρίξαμε στο δημοψήφισμα με τα συνθήματα ζύμωσης του ΚΚΕ το θυμάμαι μια χαρά, όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη είκόνα στο παραπάνω άρθρο, αλλά και γιατί παραλίγο να με συλλάβουν έξω από το εκλογικό κέντρο που το διακινούσα.
      Οπότε μια χαρά το ξέρω το περιεχόμενο του, κ μια χαρά συμφωνώ με αυτό.

      Εσύ όμως έχεις πει (όχι μιά κ δύο φορές) πως οποιαδήποτε πρόταση δημοψηφίσματος που περιλαμβάνει την έξοδο από ΕΕ-€ χωρίς να περιλαμβάνει το αίτημα της ...λαϊκής εξουσίας(λες κ θα μπορούσε να γίνει ποτέ ΔΨ με αυτό το ερώτημα), μπαίνει μόνο από αυτούς που «θελουν εθνικό καπιταλισμό», από αυτούς που είναι «κάτω από ξένες σημαίες», από τους «οπορτουνιστές», και δεν θυμάμαι τι άλλο έχεις κατά καιρούς πει.

      Αυτό λοιπόν (και σου το παράθεσα τόσο με βίντεο, όσο κ από την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΚΕ) ακριβώς ήταν (έξοδος από ΕΕ-€, κατάργηση μνημόνιου) το περιεχόμενο της πρότασης που η ΚΟ του ΚΚΕ θεώρησε πως θα είχε νόημα και θα έπρεπε να μπει σαν ερώτημα δημοψηφίσματος.
      Στην περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει ακόμη το πόση ζημιά κάνεις με αυτά που γράφεις, όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί που έχεις κάνει κατά καιρούς, αντικειμενικά απευθήνονται στην ΚΟ του ΚΚΕ!

      Όχι πως έχω καμμία ελπίδα πλέον για αυτό, αλλά καλό θα ήταν να κάτσεις να σκεφτείς το πόση ζημιά κάνεις με τα δημόσια σχόλια σου, και το πόσα πατήματα δίνεις τόσο στον οπορτουνισμό, όσο και στον ταξικό εχθρό για να μας κάνει μπαλάκι.

      Αυτά από εμένα και τέλος...

      Διαγραφή
    2. Και εμένα ήρθαν να πιάσουν εκείνη την ημέρα μετά απο καταγγελία της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Ποτε θα πας διακοπές. Εγω είμαι σε μόνιμες.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Αν θέλεις μου απαντάς σε μια ερώτηση. Σε περίπτωση Αστικού Δημοοψηφίσματος για ΝΑΙ η ΟΧΙ στην Ε.Ε θα ψηφίσεις για επιστροφή στον Εθνικό Καπιταλισμό. Αν θέλεις μου λες. Ευχαριστώ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Με ρωτάς δηλαδή τι θα ψήφιζα εάν πέρναγε η πρόταση δημοψηφίσματος της ΚΟ της ΚΚΕ, η οποία κατά την γνώμη σου ήταν "επιστροφή στον εθνικό καπιταλισμό".
      Ε, δεν τρώγεσαι με τίποτε....

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.