Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία (ξανά!)

Αδιαμφισβήτητα, η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια δύσκολη περίοδο εύθραυστης ισορροπίας και αβεβαιότητας. Μια σειρά γεγονότων και καταστάσεων συγκλίνουν προς αυτό το συμπέρασμα:
• Η Κίνα δείχνει εμφανή σημάδια κόπωσης,
• Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται
• Η Ευρώπη παρουσιάζει πλήρη οικονομική στασιμότητα
Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες έχουν υποστεί καθίζηση
• Η απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ε.Ε. ενδέχεται να αποτελέσει πλήγμα στο διεθνές εμπόριο
• Ο φόβος από τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις ζημιώνει τα τουριστικά έσοδα.
Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης παγκοσμίως εκτιμάται το 2016 μειωμένος σε μόλις 3,0% από 5,4% το 2010, με τις προοπτικές να μην είναι θετικές.

Ολοένα και περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει για μεγάλο διάστημα την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο την αναθέρμανση της οικονομίας. Μάλιστα, οι εκδόσεις ομολόγων με αρνητική απόδοση, από χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ελβετία, ξεπερνούν πλέον τα $15 τρισ. Η πολυετής όμως αυτή προσπάθεια δεν έχει μέχρι στιγμής αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς αντισταθμίζεται από τους εξής παράγοντες:
1. Τη δημοσιονομική λιτότητα (κυρίως στην Ευρώπη).
2. Την ύπαρξη πληθώρας κανονισμών, γραφειοκρατίας και υψηλής φορολογίας, που δυσκολεύουν το επιχειρείν.
3. Την απροθυμία στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την άρση των εμποδίων.
Επιπλέον, η πολιτική αυτή καθίσταται ζημιογόνα για τις τράπεζες, αφού το περιθώριο κέρδος τους είναι μηδενικό από τη διαφορά επιτοκίων. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, όπως είναι το μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων, η επάρκεια κεφαλαίων τους, η επισφαλής απόδοση των επενδύσεων τους κ.α.
Η συνέπεια όλων αυτών είναι η μειωμένη ροή δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το πάγωμα της οικονομίας. Εξίσου ορατός είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης κάποιας μεγάλης τράπεζας που θα δημιουργήσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

Αυτό μάλιστα που δημιουργεί εντύπωση είναι το υπέρογκο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, το οποίο όχι μόνο δε μειώθηκε μετά την κρίση του 2008, αλλά αντίθετα αυξήθηκε σε 7 χρόνια κατά $60 τρισ. Σήμερα, ξεπερνά πλέον τα $200 τρισ., είναι δηλαδή 2,5 φορές υψηλότερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ (= $80 τρισ.). Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει ξεκάθαρα τη δυσανάλογη σχέση Χρέους προς ΑΕΠ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες εμφανίζουν και δύο άλλα σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο είναι η χαμηλή παραγωγικότητα: το 2015 μάλιστα οι ΗΠΑ κατέγραψαν μετά από 35 χρόνια αρνητική μεταβολή -0.2% στη μέση ωριαία παραγωγικότητα, η οποία προέκυψε κι από τη μείωση της σχιστολιθικής εξόρυξης πετρελαίου (λόγω χαμηλής τιμής). Το δεύτερο είναι η γήρανση του πληθυσμού. Οι λιγότερες γεννήσεις σε συνδυασμό με το αυξημένο προσδόκιμο ζωής οδηγούν σε μειωμένο εργατικό δυναμικό και παράλληλη αύξηση των συνταξιοδοτικών αναγκών. Το δημογραφικό πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα και φυσικά είναι συνάρτηση των οικονομικών δυσκολιών και της ανεργίας που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια.
Πηγή: Huffigton post

6 σχόλια:

 1. "...οδηγούν σε μειωμένο εργατικό δυναμικό και παράλληλη αύξηση των συνταξιοδοτικών αναγκών."
  Ε τι θα γίνει, τελικά ο εργάτης χρειάζεται ή το χρήμα γεννάει χρήμα;
  Και οι άνεργοι κύριε, γιατί είναι άνεργοι αφού έχουμε μειωμένο εργατικό δυναμικό; Γιατί δεν τους δίνουμε δουλειά να το αυξήσουμε αυτό το ρημάδι το εργατικό δυναμικό; OEO;
  Ερωτήματα......

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Κώστας:
   Ερωτήματα τα οποία να τεθούν, τότε θα φτάσουμε σε πολύ επικίνδυνες για τον αστισμό απαντήσεις.
   Ο αστός μπορεί (καλή ώρα) να περιγράψει τα συμπτώματα της ασθένειας, αλλά ποτέ την ίδια.
   Υπεραξία-υπερσυσώρευση-"υπερπαραγωγή". Το τελευταίο δεν το βάζω τυχαία σε εισαγωγικά.

   Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός πως το παγκόσμιο χρέος είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ.
   Μια παράνοια που μόνο ο καπιταλισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει.
   Σε ποιόν χρωστάει ολόκληρη η γη δυόμισι φορές ολόκληρο τον πλούτο πλούτο που παράγει και πως δημιουργείται ένα τέτοιο χρέος;
   Ένα ακόμη ενδιαφέρον ερώτημα...

   Διαγραφή
  3. Το θέμα του χρέους όντως είναι από παρανοϊκό ως αστείο για κάποιον που ξέρει έστω και τα βασικά από πολιτική οικονομία.
   Στην ουσία ο πλούτος που έχει παραχθεί παγκόσμια, έχει δανειστεί όλος μια φορά.
   Αυτοί τώρα που δανείστηκαν, τον έχουν δανείσει σε αυτούς που τους δάνεισαν εξ αρχής, τουλάχιστον άλλη μια φορά!
   Αυτό έγινε πιθανότατα με αντίκρισμα την πραγματική παραγωγή, που ήδη έχει δανειστεί μια φορά, σε αυτόν που τους δάνεισε μεταγενέστερα (τρέλα)!!!

   Νομίζω επίσης ότι το μέγεθος του παγκόσμιου χρέους είναι πρωτοφανές ιστορικά, κάτι που δείχνει και το προς τα που πάει ο ιμπεριαλισμός...

   Κώστας

   Διαγραφή
  4. Νομίζω τεράστιο ρόλο σε αυτό που περιγράφει το άρθρο και που σχολιάζετε ότι μοιάζει με παράνοια έχει να κάνει με την τεχνολογική ανάπτυξη στην οποία έχουμε φτάσει. Τα μέσα παραγωγής έχουν τέτοια ικανότητα πλέον και εξελίσσονται και τόσο γρήγορα που η επιτάχυνση της πτωτικής τάσης του κέρδους συμβαίνει με τεράστιους ρυθμούς σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Φαινόμενο η λύση στο οποίο είναι τρομακτική. gorf

   Διαγραφή
 2. Παιδιά όχι εντάξει, θέμα διαχείρισης είναι, θα λυθεί. Θσ ψηφίσουμε κσι θα λυθούν τα προβλήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.