Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Πάνω από ένας στους δύο Ρώσους επιθυμεί επαναφορά της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της Ρωσίας θεωρούν ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν μια αρνητική εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ενώ ακόμα περισσότεροι υποστηρίζουν ότι θα καλωσόριζαν την επαναφορά του σοσιαλιστικού συστήματος και της ΕΣΣΔ.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που επικαλείται το Russia Today το 56% των Ρώσων εκφράζει αρνητικά συναισθήματα για την κατάρρευση[sic] της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ το 28% υποστηρίζει ότι τα συναισθήματά του για την ΕΣΣΔ είναι απολύτως θετικά. Άλλο ένα 16% θεωρεί ότι η ερώτηση δεν προσφέρεται για απλοϊκές απαντήσεις.

Το 51% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η "κατάρρευση" της ΕΣΣΔ θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ενώ το 33% ανέφερε ότι ήταν αναπόφευκτη.

Όταν οι ερευνητές ρώτησαν το κοινό αν θα ήθελαν την επανίδρυση της Σοβιετική Ένωσης το 58% απάντησε θετικά, με το 14% να θεωρεί τέτοιο ενδεχόμενο ρεαλιστικό. Το 44% απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ακατόρθωτο, ενώ το 31% ανέφερε ότι θα δυσαρεστούταν από μια τέτοια εξέλιξη.

Το ποσοστό της νοσταλγίας για της ΕΣΣΔ στη Ρωσία είναι το υψηλότερο από το 2000, όταν το 75% τασσόταν υπέρ της επιστροφής στον σοσιαλισμό.

27 σχόλια:

  1. Εκ πρωτης οψεως ειναι θετικο να απανταει καποιος οτι θελει την επαναφορα της ΕΣΣΔ και του Σοσιαλισμου. Προφανως δεν πρεπει να εχουνε ολοι το ιδιο πραγμα στο μυαλο τους οταν απαντανε Ναι. Πρεπει να ειναι λιγοι αυτοι που λενε το ναι συμφωνα με την δικη μας λογικη του Σοσιαλισμου με Κοινωνικοποιημενα τα μεσα παραγωγης Κ.Σ και Δικτακτορια του Προλεταριατου. Σε καθε περιπτωση ειναι θετικο εχωντας γνωρισει την Καπιταλιστικη ζουγκλα να αναφερουνε τον Σοσιαλισμο σαν καλυτερο συστημα μετα απο 60 χρονια λυσσασμενου Αντικομμουνισμου στο προσωπο του μεγάλου Γεωργιανου Συντροφους μας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      σε αυτή την περίπτωση η άποψη των απολίτικων ανθρώπων που αντιλαμβάνονται απλά πως πριν ζούσαν σαν άνθρωποι, ενώ τώρα όχι, μετράει περισσότερο από δύο βιβλιοθήκες αναλύσεων για τον σοσιαλισμό.

      Διαγραφή
  2. Δυστυχως συμφωνω με τον παναγιωτη. Οι πιο πολλοι εχουν στο νου τους μια αυτοκρατορια και οχι το σοσιαλισμο. Βασιλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Βασιλης:
      Αυτοί έχουν το μυαλό τους αυτό που έζησαν.
      Εγώ το ξέρω ως σοσιαλισμό, αν εσύ το ξέρεις ως "αυτοκρατορία"...

      Διαγραφή
    2. Μαλλον δεν διαβασες καλα αυτο που εγραψα. Εγω το ξερω ως σοσιαλισμο, αυτοι ομως το φανταζονται ως τη μονη υπερδυναμη που μπορουσε να κοντραριστει στα ισα τοσο οικονομικα οσο κ στρατιωτικα με τις ΗΠΑ. Βασιλης

      Διαγραφή
    3. @Βασιλης:
      Δεν μου μοιάζει πιθανό οι απαντήσεις τους να μην έχουν να κάνουν σε τίποτε με τις συνθήκες διαβίωσης τους.

      Διαγραφή
    4. Σιγουρα οι απαντησεις εχουνε να κανουνε με τις συνθηκες διαβιωσης τους και με αυτο που ζουνε σημερα. Δεν καταλαβαινουνε απλα οτι αν γυρισουνε εκει θα βρεθουνε ξανα εδω..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Ευχομαι να ειναι οπως τα λες. Βασιλης

      Διαγραφή
  3. Σωστός ο Τρας, η πρακτική εμπειρία των ανθρώπων μετράει περισσότερο από ότι θεωρητικές αναλύσεις. Αλλά γιατί τα λένε αυτά, δεν ήταν η ζωή μια ανείπωτη κόλαση; Έβλεπα κάτι φιλελεύθερους να λένε ότι τα λένε αυτά οι Ρώσοι επειδή δεν είδαν ακόμα το σωστό καπιταλισμό και τη σωστή ελεύθερη αγορά. Τι να πεις, ό,τι ναναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και όμως! Σε αυτή την έρευνα που έγινε 2 μήνες πριν από αυτή στην οποία αναφέρεται το Ποντίκι, οι ερωτήσεις που έγιναν στο δείγμα ήταν δύο:

    1. Αν προτιμούν το σοβιετικό σύστημα που είχαν μέχρι το '90, το σύστημα που έχουν τώρα, μια "δυτικού τύπου" δημοκρατία, κάτι άλλο, ή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί.

    2. (και εδώ είναι το καλό) Αν προτιμούν μια οικονομία στην οποία ο σχεδιασμός και η διανομή γίνεται από το κράτος, ή μια οικονομία στην οποία υπάρχει ατομική ιδιοκτησία και ελεύθερη αγορά (ή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί)

    Επίσης σημαντικό είναι ότι η έρευνα αυτή διεξάγεται τακτικά (σχεδόν κάθε χρόνο) και φαίνεται ότι από το 2000 αυτοί που προτιμούν μια σχεδιασμένη οικονομία είναι οι μισοί και πάνω, ενώ στην ερώτηση με τα συστήματα υπάρχει αρκετή διακύμανση.

    prolet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το υψηλοτερο ποσοστο απο το 2000 που ο Πουτιν ανεβηκε στην εξουσια.

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Προφανώς δεν είναι άσχετο με αυτό:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2016/04/blog-post_21.html

      Διαγραφή
  6. ...Το τέταρτο και τελευταίο ερώτημα της έρευνας -στο οποίο δεν αναφέρεται το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Russia Today που αναδημοσίευσε την είδηση (ούτε κάποια ελληνικά ΜΜΕ που την αναμετάδωσαν)- ήταν το εξής: «Τι ρόλο έπαιξε, κατά την άποψή σας, ο Λένιν στην ιστορία της χώρας μας;»
    Το 13% των Ρώσων πολιτών απάντησε Πλήρως Θετικό, το 40% Μάλλον Θετικό, το 21% Μάλλον Αρνητικό, και το 6% Πλήρως Αρνητικό.

    …αυτά παρότι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, δυο μήνες πριν τη διεξαγωγή της έρευνας, είχε κατηγορήσει τον Λένιν και τους μπολσεβίκους ότι με την πολιτική τους είχαν βάλει μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ρωσίας.
    [...]
    σε έρευνα αντίστοιχου ουκρανικού κοινωνιολογικού ινστιτούτου το 2007 που εξέταζε τις εθνικές ταυτότητες η πλειονότητα των κατοίκων δύο νομών της Ουκρανίας απάντησε κατά 40% ότι νιώθουν «Σοβιετικοί» και μόνο κατά 20% Ρώσοι και Ουκρανοί αντίστοιχα. Οι δύο αυτοί νομοί ήταν το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ,
    [...]
    https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2016/04/20/rwsoi_theloun_sosialismo_kai_lenin/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βιβλίο υπεράσπισης της Σοβιετικής Ένωσης.
    Δεν συμφωνώ στα πάντα( αλλά δεν έχει σημασία για το σχόλιο) αλλά έχει πολλα ενδιαφέροντα στοιχεία.
    Το ανεβάζω επειδη ξερω ότι είναι σχετικά άγνωστο.
    Πατάμε πάνω στο link και κατεβαζουμε βιβλιο- διαβαζουμε βιβλιο με 0 ευρω.
    http://libgen.io/book/index.php?md5=83110C4B66D9C890E61D79A444947676

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για το προηγούμενο σχόλιο, ψευδώνυμο Παναης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού ρε παιδιά μισείτε τόσο πολύ το καπιταλισμό και την ιδιωτική οικονομία, γιατί χρησιμοποιείτε την Google η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και υπολογιστή (πάλι από καπιταλιστική επιχείρηση);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Δον:
      Και ένα παιδί του δημοτικού γνωρίζει πως πρέπει να είσαι ηλίθιος για έχεις πρόβλημα με το παραγόμενο προϊόν καθαυτό και όχι με τις μορφές παραγωγής και ιδιοποίησης του.

      Υ.Γ.
      Αυτό το "εφυϊολόγημα" υπάρχει σε αντικομμουνιστικό εγχειρίδιο της χωροφυλακής της δεκαετίας του '50.
      Από τότε να βρείτε κάτι καλύτερο;

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ.2
      Από το πρηγούμενο προκύπτει (εάν δεν το κατάλαβες, αλλά δεν φαίνεσαι και σπίρτο) πως και τα G3 της καπιταλιστικής εταιρείας heckler and koch θα χρησιμοποιήσουμε για να ανατρέψουμε το σύστημα που σε κρατάει καθηλωμένο σε αυτό το δοιανοητικό έπίπεδο.

      Διαγραφή
    3. Αφου ακουσαμε και αυτο τι να πει κανεις. Εχουνε μεγαλη πλακα........ΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Κρατάνε τον λαό στην αμορφωσιά και την βλακία Παναγιώτη.
      Λες ο συγκεριμένος να ξέρει π.χ. πως για την συντήρηση κ εκτόξευση των δορυφόρων που του επιτρέπουν να έχει ίντερνετ χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά (εδω κα πάνω από δεκαετία), σοβιετικά διαστημόπλοια σογιούζ που απογειώνονται από το σοβιετικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ;
      Λες αυτός που του σφύριξε την εξυπναδούλα να τον ενημέρωσε για το πόσο απαραίτητη είναι η χρήση της "κομμουνιστικής" τεχνολογίας 25 χρόνια μετά το τέλος της ΕΣΣΔ;
      Λες να είχε το μυαλό να σκεφτεί πως και ο ίδιος χρησιμοποιόντας το ίντερνετ κάνει χρήση της τεχνολογίας των κομμουνιστών που τόσο μισεί;

      Διαγραφή
    5. Με τιποτα στον κοσμο. Ουτε οτι τα δικαιωματα που διατηρησε μεχρι τωρα οτι τα χρωσταει στους Κομμουνιστες. Αυτα ειναι ψιλα γραμματα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  10. Και ομως αυτη την ερωτηση του σπιρτου μου την εχει κανει πρωην αριστεριστης, την εποχη που παραιτουνταν απο ο,τιδηποτε συλλογικο *
    Τωρα ειναι μεταναστης, και κυνηγαει σταρταπς.
    Οπως κυνηγαει και κανα μαυρο μεροκαματο για δουλειες του ποδαριου οταν δεν βγαινει. Αχθοφορος δηλαδη. Οπως ο εργατης που ξεσκιζε ο πατερας του στα χωραφια.

    https://www.google.gr/search?q=%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82&gws_rd=cr,ssl&ei=Y6cXV-IVxZ3oBNPUkbgF

    *Και ρωτουσε που λες γιατι οι κομμουνιστες δεχονται την τεχνολογια του καπιταλισμου... Και αν θα πρεπει ο κομμουνιστες να εχουν αλλον τροπο ζωης.
    Αλλα οταν τυχαινει η αλλη πολιτιστικη προταση στον δρομο τους την απαξιουν ως γραφικη.


    σαπορ τουτουρκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @σαπορ τουτουρκι:
      Πρώην βασιλοχουντικός το καταλαβαίνω, πρώην χίπης το καννοώ.
      -Αλλά πρώην "αριστεριστής";!!!!

      Διαγραφή
    2. Οι αριστεριστές δεν είναι που πρεσβεύουνε την αστική γραμμή μέσα στο κίνημα;

      Ο συγκεκριμένος λοιπόν, όντως άδολος και όντως ανεξάρτητος, ασχολούνταν με τα κινηματικά φοιτηταριακά της σχολής του.
      Σκέψου ένα "κίνημα γραβάτας", όχι διασπασμένο σε κλάδους, αλλά διασπασμένο σε κάθε σχολή. Μικροαιτήματα και διεκδικήσεις μόνο για την παρτάρα μας εδώ και τώρα, καμία σύνδεση με γενικότερες πολιτικές παρά την αντίθεση με τα νέα μέτρα, καμία υπομονή για χτίσιμο συμμαχίας με συγγενικά τμήματα κλπ κλπ.

      Άδολα λοιπόν, ο συγκεκριμένος δρούσε έτσι και πρέσβευε. Διασπαστικά, με ανυπομονησία και ατόφιο μικροαστικό τρόπο. Δεν του τον άλλαξε κανείς, δεν άλλαξε και ο ίδιος. Τώρα που πέρασε στην εργασία με πτυχίο πολυτεχνείου, έφυγε από εργοστάσιο που δούλευε εργάτης μετανάστης (υπερβολικά χαμηλόμισθος) και αποφάσισε να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας σε εντελώς διαφορετικό κλάδο από σπουδές και εργασιακή εμπειρία. Ταυτόχρονα περιστασιακός κουβαλητής για να βγαίνουνε τα ψιλά.

      Αυτές είναι οι μοναχικές λύσεις. Ούτε άφησε κληρονομιά στη σχολή του, ούτε κατάφερε να του βγει κάποιο... startup.


      σαπορ τουτουρκι

      Διαγραφή
    3. @σαπορ τουτουρκι:
      Οκ, απλά εγώ το όρο "αριστεριστής" δεν τον χαρίζω σε αυτούς. Άλλους έλεγε έτσι ο Λένιν...

      Διαγραφή
    4. @σαπορ τουτουρκι:
      Άσχετο:
      ξανανοίχτε το μπλογκ ρε. έστω κ με άλλο όνομα. Η απυσία σας είναι εμφανης

      Διαγραφή
    5. Δεν ξερω αν το τρομπαχτικο λειπει οσο λες, παντως τιμητικο ενα θετικο σχολιο απο εναν απο τους πιο παλιους και συνεπεις κοκκινους μπλογκερ.

      Χρειαζεται χρονο και τρελα και πονο ολο αυτο. Μερικα πραγματα, ακομα και αυτα που φαινοτανε ωμες παπαριε, μπορει να χρειαζοτανε δουλεια που αγγιζε το οριο της δημοσιογραφικης ερευνας. Και δεν εχω κατι να δωσω ως μπλογκερ που αναμεταδιδει.

      Προσωπικα δεν εχω τοσο χρονο, ισως και ορεξη, το ιδιο και ο τρομπακτ απ οσο καταλαβαινω, οποτε ας μεινει εκει που ητανε. Με τον τρομπακτ εξαλλου δεν ειχα προσωπικη σχεση ουτε μιλαμε σε καποιο τσατ για να ξερω πως το σκεφτεται. Και χωρις την πλατφορμα του και το κλιμα του μπλογκ θα εκανα εντελως διαφορετικα πραγματα. (Ερευνες για εγκληματα του ιμπεριαλισμου απο 50 μεχρι σημερα)

      Ισως...καποτε...δεν ξερω

      σαπορ τουτουρκι

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.