Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Απαντήσεις σε κάποια από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σχετικά με το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

1) «Υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου και των κυβερνητικών προτάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις».
Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης, με τη «νέα αρχιτεκτονική» στην Ασφάλιση, γίνεται ακόμα χειρότερη μετά τη διαπραγμάτευση. Όσον αφορά τους ήδη συνταξιούχους, οι συντάξεις τους ιδίως οι επικουρικές δέχονται νέα πλήγματα και παραπέρα μειώσεις.
Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο οι αλλαγές θα είναι αρκετές πχ ποσοστά αναπλήρωσης αλλά το βασικό χτύπημα βρίσκεται στην κατάργηση της 15ετίας δηλαδή η 20ετία να γίνει ο κανόνας για την απόδοση σύνταξης. 
2) «Διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων» και μάλιστα όσων θα έχουν μικρές αποδοχές.
Η κυβέρνηση παραδίδει δωρεάν μαθήματα εξαπάτησης. Η κρατική συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται κατά 1,8 δις και οι συντάξεις δήθεν αυξάνονται ή δε μειώνονται (!!!) τη στιγμή που η ανεργία κι η ανασφάλιστη εργασία είναι σε δυσθεώρητα ύψη.
Πρώτον, η κυβέρνηση έχει μονιμοποιήσει τις 11 κατά σειρά μειώσεις, ενώ έχει προσθέσει μια ακόμη, επιβάλλοντας πρόσθετη εισφορά στον κλάδο Υγείας από το 4% στο 6%. Με το νομοσχέδιο φέρνει μια ακόμη που ισούται με τις υπόλοιπες 11.
Δεύτερον, με το νέο τρόπο υπολογισμού αλλάζει προς το χειρότερο ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη), ανοίγοντας διάπλατα πόρτες και παράθυρα για τα συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης. Οι συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους (δηλαδή όσους συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2016) θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές, αλλά και σε σχέση με εκείνες που θα δίνονταν με το νόμο 3863/2010,γιατί:

Τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης θα υπολογίζονται σε πολύ μικρότερες συντάξιμες αποδοχές. Γιατί; Διότι οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο και όχι στην καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας ή στη διετία που ίσχυε ως σήμερα.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης μειώνονται συνεχώς. Στην κυβερνητική πρόταση πάνε στο 33,81% για τα 35 χρόνια ασφάλισης (συν τα 384€ εθνική σύνταξη) όταν στο ισχύον σύστημα έφταναν το 70%.
Παράδειγμα:
Με το παλιό σύστημα, ένας μισθωτός που είχε 10.500 μέρες ασφάλισης (35ετία), με μισθό την τελευταία πενταετία στα 1.500 ευρώ, το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν 70% και η αποδιδόμενη σύνταξη 1069.50 ευρώ. Με το νέο σύστημα, επειδή πλέον θα υπολογίζονται οι μισθοί όλου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας μόνο πενταετίας, ο συντάξιμος μισθός του εργαζόμενου θα είναι μόλις 1.125 ευρώ και το τελικό ποσό σύνταξης συνυπολογίζοντας και τα 384 ευρώ φτάνει στα 764,36 ευρώ!, μειωμένη κατά 28,51% ή 304 ευρώ!

Τρίτον, Η προσωπική διαφορά (δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις σημερινές συντάξεις και το νέο τρόπο υπολογισμού τους) ανοίγει το δρόμο για μειώσεις και στους σημερινούς συνταξιούχους.
Στο αρχικό σχέδιο αναφέρεται ότι από το 2018 θα μειώνεται η «προσωπική διαφορά ώστε να ισχύσει τελικά η νέα μειωμένη σύνταξη, μετά το τέλος του προγράμματος (2018), «η διαφορά που θα έχει προκύψει θα καταβάλλεται απομειούμενη…».
Είναι κοροϊδία ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η διαφορά θα μειωθεί μέσω των αυξήσεων στις νέες συντάξεις. Αν είναι έτσι γιατί δεν το νομοθετεί απευθείας; Άλλωστε η μείωση των σημερινών κύριων συντάξεων είναι ήδη στα προληπτικά μέτρα που από ότι φαίνεται συμφωνεί η κυβέρνηση με τους δανειστές και τα οποία θα ενεργοποιηθούν αν δεν πιαστεί ο στόχος για 3,5% πλεόνασμα!
3) «Εξασφαλίσθηκε Εθνική Σύνταξη 384 Ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα».
Μεθοδεύουν το τέλος της 15ετίας. Με 15ετια θα παίρνεις 345,60 ευρώ. Η λεγόμενη «εθνική» σύνταξη θα δίνεται ολόκληρη (384 ευρώ) μόνο στην περίπτωση της 20ετίας και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την κατάργηση της 15ετίας, καθώς πλέον αυτή δεν εξασφαλίζει πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά μια σύνταξη της τάξης των 346 ευρώ. Γίνεται ένα μεγάλο βήμα στην κατάργηση της 15ετίας και η 20ετία να γίνει γενικά όρος για την απόδοση σύνταξης.
Επίσης, σημαντικό είναι ότι η «εθνική» σύνταξη», το προνοιακό επίδομα δηλαδή , δεν θα δίνεται ολόκληρη, αν ο δικαιούχος δεν έχει τουλάχιστον 40 χρόνια παραμονής στη χώρα μας. Δηλαδή για το σημερινό νέο που εξαναγκάζεται να φεύγει μετανάστης για να ζήσει δεν έχει δρόμο επιστροφής στον τόπο του!
Στην περίπτωση 15ετίας, στο ισχύον σύστημα η κατώτερη σύνταξη ήταν 486 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα και με μέσο συντάξιμο μισθό σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο τα 600 ευρώ, το ανταποδοτικό διαμορφώνεται μόλις στα 69,3 ευρώ (!) και μαζί με την «εθνική» των 345,60 ευρώ, θα είναι μόλις 414,90 ευρώ σύνταξη μικτά. Δηλαδή, σε σχέση με τα ψίχουλα των 486 ευρώ που ήταν η κατώτερη σύνταξη μέχρι σημερα, οι δικαιούχοι σύνταξης με 15ετία θα χάνουν στο εξής και 71,10 επιπλέον ευρώ, δηλαδή μείωση 14,63%. Με την ανεργία ριζωμένη στο 25%, με τη μαύρη εργασία σε υψηλά επίπεδα του 25%, με εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, ο σημερινός 20άρης, 30άρης θα έχει πολύ μικρό ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης (τα πρώτα 15 χρόνια είναι με συντελεστή 0,77% δηλαδή 11,55%).
Κατά συνέπεια, το νέο σύστημα χτυπά εξίσου και τα «υψηλά» εισοδήματα και τους χαμηλόμισθους.
4.«Καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ είναι απολύτως αναληθή, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας».
Οι συνταξιούχοι δεν πάνε στο φούρνο ή στο σούπερ μαρκετ με δύο πορτοφόλια, ένα με την κύρια σύνταξη και ένα άλλο με την επικουρική. Συνεπώς, είναι αδιάφορο αν η μείωση θα γίνει στο κύριο ή το επικουρικό κομμάτι της σύνταξης. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο συνταξιούχος θα έχει λιγότερα χρήματα στην τσέπη του, το οποίο σε συνδυασμό με τη φοροεπιδρομή, θα εξανεμίσει και τα τελευταία ψίχουλα του λαϊκού εισοδήματος, επιταχύνει τη φτωχοποίηση του λαού.
Η άρνησή να ορίσουν το ύψος των περικοπών στις επικουρικές αποδεικνύει και το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για τους συνταξιούχους «με μέσο και μικρό εισόδημα», χωρίς όμως να ορίζει το ύψος αυτών των εισοδημάτων ή ανοίγει το δρόμο για επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων. Ένας συνταξιούχος των 1000 και πάνω ευρώ θεωρείται προκλητικά από την κυβέρνηση μεγαλοσυνταξιούχος.

Επομένως μειώσεις στις επικουρικές θα υπάρξουν και το ύψος τους θα εξαρτηθεί από το ύψος των εισφορών που θα επιβληθούν στους εν ενεργεία ασφαλισμένους, ώστε να καλυφθεί η περικοπή των 700 εκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασιστεί για φέτος στη σχετική δαπάνη.
Το υπουργείο, δεν λέει τίποτα για τις νέες επικουρικές που θα αποδίδονται με το καινούριο σύστημα υπολογισμού, οι οποίες οδεύουν προς πλήρη κατάργηση. Ο υπολογισμός τους με τους νέους συντελεστές επιβάλλει μειώσεις μέχρι και 70% σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα και αυτό η κυβέρνηση το κρύβει επιμελώς.
Επίσης η κυβέρνηση δε λέει ότι σταματά εντελώς η κρατική χρηματοδότηση στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης). 
5) «Για το ΕΚΑΣ: Ότι δήθεν είναι ανακριβείς οι πληροφορίες ότι θα κοπεί, για να κλείσει η συμφωνία και ότι για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης».
Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (Μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Η αλήθεια είναι ότι το ΕΚΑΣ καταργείται και στη θέση του δεν μπαίνει τίποτα. Με αρχή το 2016 θα αποκλειστεί από το ΕΚΑΣ ένας αριθμός συνταξιούχων, ενώ τα επόμενα χρόνια, θα αποκλείο­νται ολοένα και περισσότεροι, μέχρι το ΕΚΑΣ να καταργηθεί τελείως στα τέλη του 2019.
6) Ο ισχυρισμός ότι «για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης» δεν ισχύει! 
Η «εθνική» μαζί με την «ανταποδοτική» οδηγούν σε μικρότερες κύριες συντάξεις για όσους συγκεντρώνουν 4500,4800,5100,5400,5700 ένσημα και συνταξιοδοτούνται με τον υπολογισμό όλου του ασφαλιστικού βίου, ενώ το ΕΚΑΣ δινόταν σε συνταξιούχους που λάμβαναν τα κατώτερα όρια σύνταξης (π.χ. ΙΚΑ 486 ευρώ) και συμπλήρωνε αυτό το ποσό.

Τα παραμύθια για «ισονομία» και «κοινωνική δικαιοσύνη» είναι το καμουφλάζ για να επιβληθεί η πιο σκληρή και αντιλαϊκή «μεταρρύθμιση» των τελευταίων ετών, η οποία προστίθεται στις ήδη εφαρμοζόμενες ανατροπές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τώρα, με το νέο σύστημα, στην περίπτωση 15ετίας, η «εθνική σύνταξη» των 346 ευρώ, μαζί με την ανταποδοτική (με ποσοστό αναπλήρωσης 11,55%), ακόμα και σε συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ, θα είναι 461 ευρώ, δεν θα συμπληρώνουν ούτε το ποσό της παλιάς κατώτερης σύνταξης(-5%). Την ίδια ώρα, όμως, ο νέος συνταξιούχος δε θα έχει ΕΚΑΣ, όπως βέβαια δε θα έχουν και οι παλιοί χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι, μέχρι το 2019, σταδιακά θα το χάσουν όλοι.

Αν μάλιστα ο συντάξιμος μισθός είναι 600 ευρώ (και τέτοιος θα είναι σε περίπτωση 15ετίας), τότε το άθροισμα «εθνικής» και ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι 416 ευρώ χαμηλότερο ακόμα και από τα κατώτερα όρια 486 που ίσχυαν στο παλιό σύστημα,14,5%. Για το ΕΚΑΣ, υπάρχει δραστική μείωση των δικαιούχων μέχρι την πλήρη κατάργηση του επιδόματος το 2019. Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που μπαίνουν επηρεάζουν περίπου 60.000 συνταξιούχους το 2016.

Το πόσο ευαίσθητη είναι η κυβέρνηση για τις ευάλωτες ομάδες, αποδεικνύεται και από το τσεκούρι στις αναπηρικές.

Παράδειγμα: Εργαζόμενος με 15 χρόνια δουλειάς και εργατικό ατύχημα, αν η αναπηρία είναι μέχρι 75% θα πάρει 288 ευρώ σύνταξη και αν είναι μέχρι 65% 192 ευρώ.
Πηγή: Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.