Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Το ΚΚΕ δεν συναινεί σε παζάρια που στρέφονται κατά του λαού και των προσφύγων

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ1


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη χτες στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Χρ. Γιαννούλη. Η συζήτηση επικέντρωσε στο Προσφυγικό, στα νέα αντιλαϊκά μέτρα με αιχμή το Ασφαλιστικό και στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη.
______________
Συνιστούν επικίνδυνη εξέλιξη οι αποφάσεις της Συνόδου
Σε ερώτηση σχετικά με την εκτίμηση του Κόμματος για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Σμύρνης και αν ταυτίζεται με την εκτίμησή του για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υπογράμμισε:
«Είναι επικίνδυνη εξέλιξη οι αποφάσεις που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, γιατί επίκεινται και οι "λεπτομέρειες", που μάλλον προϊδεάζουν για ακόμα χειρότερη εξέλιξη για την άλλη βδομάδα. Αλλά οι μέχρι τώρα αποφάσεις είναι επικίνδυνη εξέλιξη. Εμείς εκτιμάμε ότι είναι ουσιαστικά ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω, χειροτερεύει όχι μόνο η θέση των προσφύγων, αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού. Θα έχουμε νέο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας και βεβαίως μένουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα. Ενώ, επί της ουσίας, η κατάληξη αυτής της Συνόδου ευνόησε μόνο την τουρκική πολιτική, την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία πήρε αρκετά από αυτά που έθετε ως όρους».
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αποτραπούν αυτοί οι κίνδυνοι σε πραγματικό χρόνο δράσης πέρα από την ερμηνεία των πραγμάτων επισήμανε:
«Σε χρόνους δράσης δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε βήμα πίσω από το γεγονός ότι δεν μπορούν να είναι κλειστά τα σύνορα, τα οποία και με τη βούλα πια της ΕΕ και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης έκλεισαν. Αναφέρομαι στη δίοδο, τράνζιτ, από τα Δυτικά Βαλκάνια προς την Ευρώπη.
Επρεπε να υπάρχει σταθερή γραμμή να ανοίξει η Ειδομένη, δηλαδή να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη και να πάνε στην ΠΓΔΜ, ως δίοδο για τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεύτερο: Επρεπε η κυβέρνηση να θέσει πιο σταθερά το ζήτημα της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής, που αυτές είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος. Εκεί είναι τα εκατομμύρια των εγκλωβισμένων που έρχονται από τις τουρκικές ακτές και θαλασσοπνίγονται και μετά εγκλωβίζονται είτε στα νησιά του Αιγαίου, είτε στον Πειραιά και τώρα στην Ειδομένη. Αρα λοιπόν εκεί είναι το ζήτημα».

Καταστρατηγείται το Δίκαιο για τους πρόσφυγες
Σχολιάζοντας το σχέδιο επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία σημείωσε:
«Βεβαίως και είναι μια άλλη απαράδεκτη απόφαση. Εδώ, καταλύεται ουσιαστικά με αυτήν την απόφαση που πάρθηκε στη Σύνοδο - με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, επιμένουμε σε αυτό - καταστρατηγείται το διεθνές προσφυγικό Δίκαιο. Καταστρατηγείται η Σύμβαση της Γενεύης, διότι πλέον δεν είναι μόνο οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί που δεν θα θεωρούνται πρόσφυγες και αυτοί είναι περίπου άνω του 90% αυτών που έρχονται στην Ελλάδα. Το 50 - 52% είναι Σύροι, αλλά το 28% είναι Αφγανοί, από τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και κάπου το 15% είναι Ιρακινοί. Και μόνο ένα 4 - 5% είναι άλλων εθνικοτήτων, από άλλες περιοχές. Αρα, λοιπόν, δεν θεωρούνται πρόσφυγες στην ουσία από την ΕΕ, από την Τουρκία, αλλά και από την Ελλάδα. Ενώ στα λόγια η Ελλάδα λέει ότι τους θεωρεί πρόσφυγες, με αυτήν την απόφαση επιλέγει μέρη ξεχωριστά του Αφγανιστάν, για παράδειγμα, από όπου προέρχονται αυτοί, για να θεωρήσει κάποιον πρόσφυγα, ενώ τους υπόλοιπους δεν τους θεωρεί, οπότε αυτό ανοίγει το δρόμο της καταστρατήγησης. Τώρα εντάσσονται και Σύροι, εκτός από τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς, όπου δεν θεωρούνται κάποιοι πρόσφυγες επειδή πιθανόν σε κάποιο μέρος της Συρίας - λένε - δεν είναι τόσο εμπόλεμη η κατάσταση ή δεν βομβαρδίστηκε τόσο πολύ η πόλη τους και δεν τους θεωρεί πρόσφυγες. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα».

Οι προτάσεις του ΚΚΕ απαντάνε και στις αιτίες και στις επιπτώσεις του προβλήματος
Σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή τόνισε:
«Η δέσμη των προτάσεων που έχει το ΚΚΕ γι' αυτή τη στιγμή μιλάνε. Για παράδειγμα: Χώροι προσωρινής φιλοξενίας. Δεν είναι χώροι προσωρινής φιλοξενίας αυτοί που δημιουργούνται με τα hot spots και όλες οι υπόλοιπες υποδομές που δημιουργούνται. Είναι χώροι εγκλωβισμού, είναι χώροι που θα εξελιχθούν πιθανόν στο μέλλον σε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων ή αν είναι ελεύθεροι θα δημιουργούν πρόβλημα στον ιστό της κάθε πόλης που θα μένουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και θα ψάχνουν για ένα πιάτο φαΐ γι' αυτούς και τα παιδιά τους ή ένα ρούχο να βάλουν πάνω τους. Και θα γίνονται θύματα εμπόρων, εκμεταλλευτών κ.λπ.».
Για το αν το ΚΚΕ αναφέρεται σε κλειστά τύπου κέντρα, όπως προτείνει η ΝΔ, διευκρίνισε:
«Οχι, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Εμείς είπαμε, για παράδειγμα, αν θες χώρο προσωρινής φιλοξενίας, δεν λογίζεται πάνω από 1 - 2 μήνες, αντί να πηγαίνουν στην Ειδομένη, υπάρχουν αχρησιμοποίητες κατασκηνώσεις, ανενεργά στρατόπεδα σε διάφορα σημεία της χώρας και της Αττικής και αλλού».
Σχολιάζοντας τις λύσεις που προωθούνται αυτήν τη στιγμή επισήμανε:
«Δεν κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση αυτές οι λύσεις. Αυτές οι λύσεις - και με τα hot spots και με τα υπόλοιπα υποτίθεται προσωρινής φιλοξενίας - οδηγούν σε εγκλωβισμό. Ενα είναι αυτό. Ενα δεύτερο: Δεν υπάρχει καμιά συζήτηση ή αντίρρηση σχετικά με το Δουβλίνο, σχετικά με όλες τις υπόλοιπες συμφωνίες που αφορούν τη Σένγκεν ή άλλα ζητήματα, επειδή δεν θεωρείται ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή να διεκδικηθεί. Αλλά άμα δεν ανοίξεις το ζήτημα, δεν ενημερώσεις, δεν κάνεις καμπάνιες γι' αυτό και δεν βρεις συμμάχους, που μπορούν να βρεθούν σύμμαχοι γι' αυτό το ζήτημα, βεβαίως δεν ανοίγει ο δρόμος».

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει κυρώσεις απέναντι στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Μα τι κυρώσεις; Αφού στην ουσία η Σύνοδος επικύρωσε τις θέσεις των χωρών, όπως είναι της Αυστρίας, των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ και άλλων χωρών εκτός ΕΕ, που κλείνουν τα σύνορα. Δεν υπήρχε περίπτωση να συζητηθούν κυρώσεις, εφόσον δεν τέθηκαν ούτε και από την ελληνική κυβέρνηση. Για παράδειγμα, το "βέτο". Εμείς δεν θα αρνιόμασταν ακόμα και το "βέτο", όπως κάνουν και άλλες χώρες σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να χρησιμοποιηθεί. Χωρίς να σημαίνει ότι και αυτό θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα. Αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή θα διευκόλυνε. Δεν μιλήσανε, για παράδειγμα, για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Γι' αυτό επίσης τσιμουδιά».
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα έπρεπε οι πολιτικές διαφορές να περάσουν σε δεύτερο πλάνο με δεδομένο ότι το Προσφυγικό εξελίσσεται σε σοβαρό «εθνικό ζήτημα» ξεκαθάρισε:
«Δεν πρόκειται για πολιτικές διαφορές κομμάτων, για ζητήματα εσωτερικής φύσης ή για ζητήματα προοπτικής, πού θα πάει η κατάσταση συνολικά. Μιλήσαμε για το Προσφυγικό. Οι θέσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ και στην πρωτολογία, στη συνέχεια στη δευτερολογία, που είχαμε τη δυνατότητα με βάση τη διαδικασία και το υπόμνημα που καταθέσαμε και το δώσαμε στη συνέχεια και στη δημοσιότητα, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, περιέχουν συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για το προσφυγικό ζήτημα, αφορούν στην ουσία του προβλήματος. Εμείς δεν συναινέσαμε και, δυστυχώς, η συζήτηση μέσα στη σύσκεψη επιβεβαίωσε όλες μας τις ανησυχίες και τις μεγάλωσε στη συνέχεια. Αποτέλεσμα ήταν και η προχτεσινή Σύνοδος Κορυφής και οι χτεσινές αποφάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι επικίνδυνη εξέλιξη. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε τέτοια παζάρια, που οδηγούν σε χειρότερη κατάσταση το λαό της πατρίδας μας, που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα από τη δυστυχία των προσφύγων και από το πραγματικό πρόβλημα που έχουν, αντίθετα τα επιδεινώνουν. Αυτή είναι η ουσία. Αυτή η πολιτική κατεύθυνση που συζητήθηκε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και που την είδαμε και ως κατάληξη και στην προχτεσινή Σύνοδο, με εξελίξεις που θα έχουμε και τις επόμενες μέρες επιβεβαιώνουν αυτές τις θέσεις του ΚΚΕ. Και η προειδοποίησή μας ήταν από την αρχή, από τον περασμένο Δεκέμβρη και πιο πριν, όταν ξεκίνησε ο όγκος των προσφυγικών ροών. Χωρίς να μπαίνει στο τραπέζι, ούτε ως ευχή, να μην υπάρχει καμιά ανάμειξη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, άλλων χωρών, που είναι σύμμαχοι της Ελλάδας, στους βομβαρδισμούς, στον πόλεμο, στην επέμβαση στη Συρία. Γιατί αυτά μόνο επιδεινώνουν το πρόβλημα, δεν το επιλύουν».

Τέλος της «αξιολόγησης» σημαίνει πέρασμα όλων των αντιλαϊκών μέτρων
Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων για την «αξιολόγηση» και την «ατάκα» Ντάισελμπλουμ για το χρέος σημείωσε:
«Τέλος της "αξιολόγησης" σημαίνει πέρασμα όλων των αντιλαϊκών μέτρων, που σημαίνει θα την πληρώσει πάλι ο εργαζόμενος λαός. Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με ό,τι σημαίνει αυτό για περικοπές σε συντάξεις, κύριες, επικουρικές, δεν έχει σημασία, στην τσέπη του εργαζόμενου μετρά τι θα μπαίνει τελικά, φορολογικά μέτρα, "κόκκινα" δάνεια, που ανοίγει το δρόμο για κατασχέσεις κατοικιών και πλειστηριασμούς και βεβαίως τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, των ονομαζόμενων αποκρατικοποιήσεων σημαντικών υποδομών της χώρας, που επίσης ανοίγουν ένα φαύλο κύκλο απολύσεων, περιορισμού εργατικών θέσεων και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα. Με αυτήν την προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι και άλλοι εταίροι ζητούν την "αξιολόγηση" και λένε ότι μέχρι το Πάσχα θα συμφωνήσουν».
-- Αυτές είναι οι δικές τους απαιτήσεις, αλλά εκεί θα διαπραγματευτεί και η ελληνική κυβέρνηση.
- Και είναι σύμφωνη η γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.
-- Πώς το ξέρουμε αυτό;
- Επίσημα τους είπε ότι θα τα περάσουμε αυτά τα προαπαιτούμενα, αυτά τα μέτρα για την «αξιολόγηση», ένα αυτό. Δεύτερο, να έχουμε κατά νου το εξής - και όσοι δεν το καταλαβαίνουν από τους τηλεθεατές μας αυτή τη στιγμή ας το κρατήσουν για μετά το Πάσχα - αυτό το τυράκι στη φάκα, που είναι το "θα συζητήσουμε για το χρέος", έστω έτσι όπως ειπώθηκε, που το πήρε πίσω ο Σόιμπλε κ.λπ., με τα γνωστά που είπε τέλος πάντων....
-- Τις δηλώσεις που έκανε ότι δεν είναι ουσιαστικό θέμα, αλλά θέμα prestige...
- Ναι, δεν είναι «ουσιαστικό», είναι «επιμέρους» θέμα. Ξέρετε αυτό που είπε και η Μέρκελ: «Ο διάβολος στις λεπτομέρειες κρύβεται», λοιπόν, για το τι συζητάνε εκεί. Βεβαίως, θα δώσουν ένα τέτοιο «τυράκι» για να καλμάρουν τις λαϊκές αντιδράσεις, για να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια που θα κάνει για να περάσει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά η όποια συζήτηση για το χρέος, για δήθεν απομείωση, αφορά κυρίως επιμήκυνση, περισσότερα χρόνια δηλαδή προς τα πίσω, ακόμα και «κούρεμα» να υπάρχει εγώ σας λέω, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά ακόμα και αυτό θα σημαίνει νέα προαπαιτούμενα. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε και αυτό πρέπει να λέμε ξεκάθαρα όλες οι δυνάμεις στον ελληνικό λαό, δεν πρέπει να λέμε ψέματα για να τον ρίχνουμε μετά στα τάρταρα, στην απογοήτευση. Αρα, το κύριο ζήτημα είναι τι μέτρα θα απαιτήσουν για να μιλήσουν για το χρέος στη συνέχεια και τα μέτρα θα είναι πάρα πολύ σκληρά και περισσότερα από τα σημερινά. Αυτό να είναι καθαρό.

Το ΚΚΕ δε μιλάει για άμυνα, αλλά για αντεπίθεση
Σε ερώτηση σχετικά με τις λαϊκές κινητοποιήσεις ως «γραμμή άμυνας» αλλά και την πορεία των πολιτικών εξελίξεων, αν εκτιμά ότι τα μέτρα θα περάσουν ή θα έχουμε άλλες πολιτικές διεργασίες, σχηματισμό άλλης κυβέρνησης ή εκλογές ξεκαθάρισε:
«Καταρχήν, για να λέμε την πραγματικότητα για το τι λέει το ΚΚΕ. Εμείς δε μιλάμε για γραμμή άμυνας, ας το δεχτώ έτσι όπως το είπατε, εμείς μιλάμε να αποφασίσει ο λαός, γιατί αλλιώς δε γίνεται. Δεν είναι να το λέει το ΚΚΕ, να το θέλει. Πρέπει ο ίδιος ο λαός να το αποφασίσει και να περάσει σε αντεπίθεση, που σημαίνει νέα οργάνωση μεγάλων μαζικών κινητοποιήσεων, στη νέα φάση που βρισκόμαστε, μετά το κλείσιμο κάποιων άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα, με άλλες μορφές αγώνα. Είναι η 48ωρη απεργία, πανεργατική, πανυπαλληλική, με συμμετοχή και όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων, και αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων κ.λπ., τη μέρα που θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, είναι σημαντική αυτή η μάχη. Και βεβαίως να οργανώσει την πάλη του, σε λαϊκή συμμαχία η εργατική τάξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα, είτε είναι αγρότες, είτε αυτοαπασχολούμενοι κ.λπ. Αρα, αυτό είναι ένα μεγάλο μέτωπο, είναι ο τρόπος που μπορεί να δοθεί λύση και αντίστασης και ανακούφισης και κάποιων μέτρων άμεσων που μπορούν να παρθούν.

Αυτό είναι το κύριο ζήτημα. Στο δεύτερο ερώτημά σας, στη Βουλή, θα παλέψουμε βεβαίως να μην περάσει το νομοσχέδιο. Με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς και τη διάθεση που φαίνεται στους κυβερνητικούς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα πάρουν τους 151. Δεν φαίνονται, δηλαδή, διατεθειμένοι να αντιδράσουν όσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση. Ομως, το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη μέσα εκεί και θα καλέσει άλλους βουλευτές να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, γιατί πραγματικά είναι ταφόπλακα για τον εργαζόμενο λαό, για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Θα κάνουμε και άλλες προτάσεις. Σήμερα, θα καταθέσουμε πρόταση στη Βουλή, πρόταση νόμου και για τις Συλλογικές Συμβάσεις και για άλλα λαϊκά προβλήματα, τα οποία θα τα παρουσιάσουμε αναλυτικά αύριο».
Ο Δ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε εάν η πρόβλεψή του είναι ότι το Ασφαλιστικό θα περάσει, ότι δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία και απάντησε:
«Ετσι λένε οι κυβερνητικοί βουλευτές. Αυτό δεν εξαρτάται από τις ψήφους του ΚΚΕ. Εμείς θα καταψηφίσουμε, θα υψώσουμε τείχος απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, σε αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, βεβαίως θα το καταψηφίσουμε, αυτό είναι ξεκάθαρο».

Χρειάζεται άλλη λαϊκή πλειοψηφία για άλλη εξουσία
Σε ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα μιας οικουμενικής κυβέρνησης σημείωσε:
«Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται μια άλλη, εντελώς νέα κυβέρνηση, μια άλλη λαϊκή πλειοψηφία, που να εκφράζεται και στη Βουλή και παντού, σε όλα τα όργανα του κινήματος. Χρειάζεται μια άλλη εξουσία, με άλλο εντελώς πρόγραμμα, με άλλο σχέδιο και για την οικονομία και για την κοινωνία και για τα διάφορα όργανα στο εποικοδόμημα κ.λπ. Αρα, λοιπόν, εμείς δε λέμε ότι χρειάζεται, λέμε τι αντικειμενικά μπορεί να γίνει. Υπάρχει, λοιπόν, βάση σε αυτά τα κόμματα που αναφέρατε πριν, η αντικειμενική βάση για ευρύτερη συνεργασία. Η κυβέρνηση μένει να αποφασίσει».
-- Η ΝΔ δε θέλει όμως και είναι προϋπόθεση για να γίνει οικουμενική...
- Ναι, η ΝΔ δε θέλει, διότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή, από όσο μπορώ να εκτιμήσω με βάση τις θέσεις του κόμματος αυτού, μετά την εκλογή κυρίως του κ. Μητσοτάκη, θέλει να ενισχύσει αυτό το δίπολο της αντιπαράθεσης. Από τη μια μεριά ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, από την άλλη ΝΔ, για να παίξει ξανά στο δήθεν αριστερά, δήθεν δεξιά και να παρασύρει τον κόσμο.
-- Η ΝΔ προτιμά, εάν υπάρχει ανάγκη, να πάμε σε εκλογές. Εσείς τι λέτε;
- Δε νομίζουμε ότι οι εκλογές λύνουν τα προβλήματα αυτή τη στιγμή. Πριν από λίγους μήνες έγιναν και μάλιστα σε τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις το 2015. Δεν θεωρούμε ότι με αυτόν το συσχετισμό δύναμης, αυτή τη στιγμή θα αλλάξει κάτι. Διότι, για παράδειγμα, εμείς δε θεωρούμε ότι είναι εναλλακτική λύση να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η ΝΔ. Η ΝΔ βαδίζει στα ίδια χνάρια που βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ. Δηλαδή, μνημόνια και ξερό ψωμί, ΕΕ και ξερό ψωμί. Αυτά πρέπει να τα αποφασίσει ο ελληνικός λαός και βεβαίως να τα αποφασίσει κυρίως μέσα από τους αγώνες του και όταν γίνουν εκλογές ή εάν γίνουν εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη, να αλλάξει τους συσχετισμούς σε όφελός του ο εργαζόμενος λαός, ενισχύοντας το ΚΚΕ και μόνο.
Σε ερώτηση για το τι θα κάνει το ΚΚΕ σε περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου, ακόμα και αν δεν είναι απλή και άδολη αναλογική απάντησε:
«Μα δεν θα είναι. Ο κ. Τσίπρας έχει πει και στη συνάντηση που είχαμε και σε όλους τους τόνους δημόσια ότι δεν θα είναι απλή αναλογική. Γι' αυτό και εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε τέτοιον εκλογικό νόμο, που δήθεν θα είναι αναλογικότερος. Γιατί θα είναι τελικά σε βάρος των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως των μικρότερων κομμάτων. Ολα αυτά περί περιορισμού δήθεν του πλαφόν, να παίρνει και ο πρώτος και ο δεύτερος, αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, το δικομματισμό δηλαδή. Η, ξέρω εγώ, κατάτμηση εκλογικών περιφερειών ή άλλα τέτοια ημίμετρα δε λύνουν το πρόβλημα, δεν οδηγούν σε λύσεις ούτε τον ελληνικό λαό, για τα μέτρα που θα παίρνουν αυτές οι κυβερνήσεις. Θα καταψηφίσουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, εκτός και αν είναι καθαρή, απλή αναλογική».
Πηγή: Ριζοσπάστης

9 σχόλια:

  1. Εκτος θέματος αλλα θα μου επιτρέψεις να το βαλω.Εγινε ερωτηση στο Ευρωκοινοβουλιο απο τον σ.Ζαριανόπουλο για την απαγόρευση του Κ.Κ στο Καζακσταν το χτύπημα απεργων και πογκρομ διώξεων σε βάρος του. Καταγγελει την Ε.Ε για υποκριτικό ενδιαφερον γιατι τα ιδια ακριβως συμβαίνουνε και σε χωρες μελη της οπως και στην Ουκρανια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που δεν μου άρεσε ούτε στην Παπαρήγα,ούτε στον Κουτσούμπα και σε άλλα στελέχη του ΚΚΕ στην τηλεόραση είναι που τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουν εκεί τον ξοδεύουν με την ανάλυση των συνεπειών της ακολουθούμενης πολιτικής.Πολλή ανάλυση του τι θα πάθει ο λαός και στο τέλος μόνο, αυτό που πρέπει να βγαίνει ξεκάθαρα.Να στοιχηθεί ο εργατόκοσμος πίσω από το ΚΚΕ και να διεκδικήσει την εξουσία.Και το τι πρέπει να γίνει και θα γίνει αν είναι μπροστάρης σε αυτήν την εξουσία το ΚΚΕ από την πρώτη κιόλας μέρα.Δεν με μοιάζει τι κάνει ο Σύριζα,η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ και ή ΕΕ και το ΝΑΤΟ.Αυτά τα ζω κάθε μέρα στο πετσί μου.Με μοιάζει τι πρέπει να κάνω εγώ για να ξεφύγω από αυτήν την κατάσταση και με μοιάζει έτσι που είμαι φοβισμένος και απογοητευμένος αυτός που θέλει να μπει μπροστά να μου πει:"Ναι,εγώ μπαίνω μπροστά κι έλα μαζί να ανατρέψουμε τους εκμεταλλευτές!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @jj kal:
      Που είναι το περίεργο στο να εξηγείς πρώτα στον κόσμο ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ να στοιχηθεί μαζί σου, και μετά να τον καλείς να το κάνει;
      Περίεργο θα ήταν μάλλον το αντίστροφο...

      Διαγραφή
    2. Το γιατί το ζει όπως είπα κάθε μέρα στο πετσί του.Δεν μιλάω για μια ομιλία ή για πολιτική κουβέντα με άνεση χρόνου.Μιλάω για τον περιορισμένο τηλεοπτικό χρόνο συγκεκριμένα.Και όπως και να το κάνουμε,καλούμε τον λαό σε επανάσταση.Να προτάξει τα στήθη του απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις με εμάς στην πρώτη γραμμή.Πρέπει να τον πείσουμε,να τον συνεπάρουμε,να τον εμψυχώσουμε!Άμα σου το βγάζει αυτό ο Κουτσούμπας καλώς.Δεν λέω,θα έχει άλλες αρετές για να είναι εκεί που είναι,οργανωτικές κτλ.Εμένα πάντως δεν μου το βγάζει.

      Διαγραφή
    3. Επίσης δεν ξέρει σχεδόν κανένας γιατί γίνονται όλα αυτά που γίνονται στην καμπούρα του, και μόνο το ΚΚΕ απαντάει σε αυτό.
      Με λίγα λόγια αν δεν το έκανε και αυτό, όλοι θα νόμιζαν (το 100% από ότι το 90% σήμερα) ότι βρέχει, και όχι ότι μας φτύνουν!

      Κώστας

      Διαγραφή
    4. @jj kal:
      Το τι ζει στο πετσί του ο καθένας το ξέρει. Το παραμύθι έγκειται στο πως είναι θέμα απλά κάποιοων "σωστών χειρισμών" για να αλλάξουν και να βελτιωθούν τα πράγματα. Αυτό οφείλει να αποδομηθεί πρώτιστα.

      Δεν είναι η συντριπτική πλειοψηφεία του λαού πεπεισμένη πως η μόνη λύση είναι η ανατροπή του καπιταλισμού, ούτε το μόνο που το λείπει είναι το ΚΚΕ να σαπλίσει την επανάσταση.

      Μακάρι να ήταν έτσι...

      Διαγραφή
    5. Συμφωνώ μαζί σας φυσικά,δεν είναι ΑΠΛΑ θέμα κάποιων σωστών "χειρισμών",όμως μπορούμε να μιλάμε μόνο για τους "χειρισμούς", γιατί αυτοί είναι ότι περνάει από το χέρι μας. Για όσα δεν περνάνε από το χέρι μας,τί να πούμε; Όσον αφορά τον καπιταλισμό, ούτε ή πλειοψηφία των ρώσων το 17,ούτε ή πλειοψηφία των Κουβανών δεν επαναστάτησε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ενάντια στον καπιταλισμό αρχικά.Ή πρωτοπορία τράβηξε τον λαό συνειδητά,ο λαός όμως συνειδητοποιήθηκε ως "αντικαπιταλιστής" μέσα από την συσσωρευμένη από την επαναστατική διαδικασία πείρα του.Δεν επαρκουν στην Ελλάδα σήμερα οι δυνάμεις για κάτι τέτοιο,αλλά δεν χρειάζεται και όλοι να πεισθούν εκατό τα εκατό για να δράσουν.

      Διαγραφή
    6. @jj kal:
      Αν το πρόβλημα ήταν απλά πως δεν είναι η πλειοψηφεία των συμπολιτών μας συνειδητοποιημένη για το γεγονός πως το πρόβλημα ονομάζεται καπιταλισμός και η μόνη λύση ονομάζεται επανάσταση, θα ήταν καλά.
      Τέτοια συνείδηση δεν έχει καν το σύνολο των ψηφοφόρων του ΚΚΕ...

      Επίσης ούτε στην Κούβα, ούτε στην Ρωσία, ούτε κάπου αλλού η πρωτοπορεία τράβηξε τον λαό σε χωροχρονικό κενό.
      Εκεί η πρωτοπορεία μπόρεσε να κάνει την δουλειά της επειδή υπήρχαν αντικειμενικά επαναστατικές συνθήκες. Συνθήκες στις "οι πανω δεν μπορούν και οι κάτω δεν θέλουν να κυνερβηθούν όπως πριν".
      Στην Ελλάδα του 2016, εκείνο που οι κάτω αναζητούν ακόμη απεγνωσμένα, είναι ακριβώς το να κυβερνηθούν όπως πριν. Όπως μια δεκαετία πριν π.χ.

      Πρέπει λοιπόν αναγκαστικά πρώτα να τους αποδείξεις το αδύνατο αυτού που θέλουν, πριν σαλπίσεις την γενική έφοδο...

      Διαγραφή
    7. Και οι δυο εχετε δικιο.
      Και οι αιτιες πρεπει να εξηγηθουν και οι λυση που προτεινει το ΚΚΕ.

      Αν το μοιρασμα του τηλεωπτικου χρονου θα πρεπει να ειναι αναλογο με το βαθμο γνωσης του ακροατηριου, γνωμη μου εινα;ι οτι θα πρεπει να αυξηθει ο χρονος για το την προταση του ΚΚΕ.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.