Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Οι ΕΠΑ ευχαριστούν το Ιράν για τη γρήγορη απελευθέρωση των πεζοναυτών

Οι αμερικάνοι στρατιώτες κρατούμενοι στο Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΕΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του» στις αρχές του Ιράν για τη γρήγορη απελευθέρωση των 10 Αμερικανών πεζοναυτών που είχαν συλληφθεί την Τρίτη εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων.

«Το γεγονός ότι αυτό το θέμα επιλύθηκε ειρηνικά και αποτελεσματικά καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της διπλωματίας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ισχύος της χώρας μας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι πεζοναύτες παραδόθηκαν με ασφάλεια στις αμερικανικές αρχές», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στις αρχές του Ιράν «για τη συνεργασία τους στην ταχεία επίλυση αυτού του θέματος».

Οι 10 πεζοναύτες, εννέα άνδρες και μία γυναίκα, κρατήθηκαν για λιγότερες από 24 ώρες μετά τον εντοπισμό τους, σε δύο μικρά πολεμικά σκάφη, στα ανοιχτά του νησιού Φαρσί, στη βόρεια πλευρά του Κόλπου. «Αφού ζήτησαν συγγνώμη, απελευθερώθηκαν στα διεθνή ύδατα», καθώς διαπιστώθηκε ότι η είσοδός τους στα χωρικά ύδατα του Ιράν δεν ήταν σκόπιμη, ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΕΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την άποψη ότι η Ουάσινγκτον δεν θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για την είσοδο των δύο πλοιαρίων στα χωρικά ύδατα του Ιράν, με το αιτιολογικό ότι είχαν υποστεί μηχανική βλάβη.

«Όταν έχεις πρόβλημα με το σκάφος, ζητάς συγγνώμη επειδή είχε πρόβλημα; Όχι», είπε ο κ. Μπάιντεν σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Κοίτα τελικά πόσο εύκολο είναι ακόμη και το να "μάθει τρόπους" ο διεθνής τραμπούκος...

4 σχόλια:

  1. Goodbye Iran. Έχουν χεστεί Ρώσσοι, Ιρανοί και πιστεύω σύντομα και οι Κινέζοι πάνω τους. Σε προηγούμενο ποστανλεφερες ότι η Ρωσσία ακόμη και αν οικονομικά πιθανά να μην μπορείς να τη θεωρήσεις ιμπεριαλιστική χώρα, από τη στιγμή που έχει το 2ο μεγαλύτερο στρατό θα πρέπει να είναι ιμπεριαλιστική. Η αλήθεια είναι ότι με προβλημάτισες πολύ δεδομένου ακριβώς του ρόλου του στρατού σαν συνέχεια της πολιτικής. Ο στρατός όμως δρα υπό το σύστημα στο οποίο βρίσκεται. Εν ολίγοις μπορεί η Ρωσσία (και η όποια Ρωσσία) να αντέξει να χρησιμοποιήσει επιθετικά το στρατό της; Γιατί εάν ο στρατός ακολουθεί την επιθετική επιβολή των μονοπωλίων μιας χώρας πάνω σε άλλες, τότε εμείς γιατί δεν το βλέπουμε πουθενά; Δηλαδή έχει το 2o μεγαλύτερο στρατό ή έχει την πρώτη καλύτερη άμυνα; Και μήπως τελικά η δυσαναλογία στρατού-οικονομικής ανάπτυξης που την κρατά ζωντανή την κρατά και μακριά από το να αναπτυχθεί οικονομικά λόγω τεράστιου κόστους συντήρησης και ταυτόχρονης μη οικονομικής ανταπόδοσης; gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      Συνοπτικά:
      Αυτή την στιγμή κανείς εκτός από τις ΕΠΑ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει "επιθετικά" τον στρατό του χωρίς την ανοχή τους.
      Οπότε ακόμη και ο 2ος ισχυρότερος στρατός του κόσμου, απλά αμύνεται όπου μπορεί.
      Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η μόνη ιμπεριαλιστική χώρα στον κόσμο είναι η Αμερική.

      Διαγραφή
    2. Δεν λέω ότι η μόνη τέτοια χώρα είναι η Αμερική σε καμιά περίπτωση. Απλά έχω τους προβληματισμούς μου και τους θέτω προς συζήτηση. gorf

      Διαγραφή
  2. @gorf:
    Δεν είπα πως το λες εσύ για την Αμερική. Εννοούσα πως προκύπτει σαν συμπέρασμα αν βάλουμε ως κριτήριο το ποιός μπορεί να χρησιμοποιεί "επιθετικά" (δεν το βάζω τυχαία σε εισαγωγικά) τον στρατό του.
    Και φυσικά πολύ καλά κάνεις που προβληματίζεσαι και που τα συζητάς.

    Τα γεγονότα είναι πάντως πως:
    α)Η στρατιωτική ισχύς παράγει και οικονομικά αποτελέσματα και δεν συμβαίνει μόνο το αντίστροφο.
    β)Το σχετικά πρωτόγνωρο της σημερινής κατάστασης είναι πως τέτοια διαφορά ισχύος μίας και μόνης χώρας(ΕΠΑ) από όλες της υπόλοιπες, έχει να εμφανιστεί ιστορικά από την περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
    γ)Η ύπαρξη στρατιωτικής πυρηνικής τεχνολογίας που δημιουργεί νέες ιεραρχίες από μόνη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.