Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

καπιταλισμός...

Ένα κορίτσι δώδεκα ετών έπεσε νεκρό από πυρά αστυνομικού στις ΗΠΑ


Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ . Το νέο συμβάν έγινε στην Πενσυλβάνια και θύμα ήταν ένα κορίτσι ηλικίας 12 ετών.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η 12χρονη έπεσε νεκρή από τα πυρά ενός Αμερικανού αστυνομικού ο οποίος είχε στόχο τον πατέρα της.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 46χρονος αστυνομικός δέχτηκε μια κλήση προκειμένου να πάει έξω από το σπίτι της νεαρής, η οποία ονομαζόταν Κιάρα Μέιερ, για να επιβεβαιώσει πως η έξωση της οικογένειας που ζούσε εκεί θα υλοποιούνταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μια σύντομη «λεκτική αντιπαράθεση» μεταξύ του αστυνομικού και του πατέρα της 12χρονης. Στη συνέχεια, ο πατέρας φέρεται να έβγαλε ένα όπλο από το παντελόνι του και να απείλησε τον αστυνομικό με αυτό.

Ο αστυνομικός έβγαλε το δικό του όπλο και πυροβόλησε προς την πλευρά του πατέρα, ωστόσο, η σφαίρα πέρασε μέσα από το χέρι του άντρα και στη συνέχεια καρφώθηκε στο κορμί της 12χρονης η οποία στεκόταν πίσω από τον πατέρα της
Πηγή: ΚτΠ

Η Nestle κατηγορείται για παιδική εργασία και εκμετάλλευση


Κατηγορίες για παιδική εργασία και εκμετάλλευση αντιμετωπίζει η Nestle. Η βιομηχανία τροφίμων φέρεται, σύμφωνα με καταγγελίες, να υποχρεώνει «παιδιά – δούλους» να μαζεύουν κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική.

Η εταιρεία είχε κάνει έφεση την οποία και έχασε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει κατηγορίες για παιδική εργασία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έφεση της Nestle αλλά και ακόμα δύο εταιρειών, τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με το Reuters. Oι πρώτοι ενάγοντες, οι οποίοι κατάγονται από το Μάλι, κατέθεσαν πως η συγκεκριμένη εταιρεία εμπλέκεται πολύ συχνά σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω της αγοράς του κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού. Η Nestle φέρεται να έχει επίγνωση της παιδικής δουλείας στην περιοχή αλλά παράσχει χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια στους αγρότες της περιοχής για να παίρνει το προϊόν σε χαμηλότερη τιμή.

Ο Abby McGill, διευθυντής του Διεθνούς Φόρουμ Εργασίας και Δικαιωμάτων, το οποίο κατέθεσε αρχικά τη μήνυση, δήλωσε στην Independent: «Έχουμε αγωνιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να παύσει η παιδική εργασία στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και να υπάρξει επανόρθωση για τα παιδιά-θύματα». Σύμφωνα με τον McGill, από το 2013, τα δεδομένα δείχνουν πως ο μέσος αγρότης κακάου έχει στη δούλεψή του περίπου έξι παιδιά, καθένα από τα οποία λαμβάνει 40 σεντς ανά ημέρα.

Μέχρι στιγμής, οι αμερικάνικες εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει αγωγές για παιδική εργασία αλλά οι δικαστές έκριναν ότι οι υποθέσεις, δεν αγγίζουν άμεσα τις ΗΠΑ. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης του 2013 που έχει καταστήσει δυσκολότερο για τον ενάγοντα να ασκήσει αγωγή σε εταιρεία στα δικαστήρια των ΗΠΑ για οποιουδήποτε είδους κατάχρηση που έχει συμβεί σε χώρα του εξωτερικού.

Στην περίπτωση της Nestle, το Εφετείο ανέφερε πως οι ενάγοντες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν το περιεχόμενο της αγωγής για να συνάδει με την παραπάνω απόφαση του Δικαστηρίου του 2013. Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, ωστόσο, ζήτησε από το δικαστήριο να εκδικάσει την υπόθεση.

Η Patti Rundall, η οποία ηγείται ομάδας εκστρατείας του Διεθνούς Δικτύου Δράσης Παιδικών Τροφών, στόχευε τις πρακτικές της Nestle για πάνω από 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της επίμαχης πρακτικής της εταιρείας να διανέμει εμφιαλωμένο γάλα, αντί να προωθεί μητρικό γάλα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Χαιρέτισε την είδηση εκδίκασης της υπόθεσης, λέγοντας παράλληλα πως «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας».

«Κάθε φορά που τρώτε μια σοκολάτα, προωθείτε την παιδική δουλεία», υποστήριξε. «Η παραγωγή του κακάου είναι αποτέλεσμα κακών πρακτικών και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αλλάξει αυτό, λόγω της φύσης αυτών των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών», κατέληξε.
Πηγή: ΚτΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.