Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ταξικά ναυάγια

Κοίταγα ένα άρθρο των πρώην κομμουνιστών Καλαματιανού και Αραβανή, στην πάντα πρόθυμη να φιλοξενήσει οποιεσδήποτε απόψεις σπέρνουν την σύγχυση και καλλιεργούν τα διασπαστικά, εντός των κομμουνιστών, φαινόμενα, ΕΦ.ΣΥΝ.

Κανονικά δεν θα ασχολιόμουνα αλλά ο καιροσκοπισμός και η διαστρέβλωση πάντα με βγάζουν από τα ρούχα μου. Και ειδικά όταν οι φορείς κάποιων απόψεων αντί να έχουν τα κότσια να τις εκφράσουν ρητά και να τις υπερασπιστούν, επιλέγουν να εκφράζονται με ψίθυρους και υπονοούμενα.
Παρακάτω θα δείξω τι ακριβώς εννοώ.

Τα «περίεργα» λοιπόν αρχίζουν από την πρώτη κιόλας παράγραφο όπου οι συντάκτες κάνουν λόγο για κάποια «κομμουνιστική αριστερά».
«...Ανέδειξαν όμως και τις σοβαρές ανεπάρκειες της Αριστεράς, ιδιαίτερα της κομμουνιστικής Αριστεράς, αφού κυρίως η κομμουνιστική Αριστερά και η προοπτική της μας απασχολεί...»
Η περίφραση μάλιστα «κομμουνιστική αριστερά» χρησιμοποιείται 7 φορές στο κείμενο, ενώ η λέξη «ΚΚΕ» μόλις 3. Από τα συμφραζόμενα μάλιστα φαίνονται να ταυτίζονται:
«...Οι πολιτικές συνέπειες για την Αριστερά ήταν μεγάλες. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενος τα λάθη του ΚΚΕ με επιδέξια τακτική, παρά τη δεξιά και συμβιβαστική στροφή που επιχειρούσε, εκτινάχθηκε από το 4-5% στο 26% και η κομμουνιστική Αριστερά υπέστη βαριά ήττα....»
Έτσι λοιπόν, με μια απλή περίφραση, το ΚΚΕ μετατράπηκε από Κομμουνιστικό Κόμμα στην «Κομμουνιστική συνιστώσα» μιας ευρύτερης «αριστεράς» στην οποία περιλαμβάνεται μάλιστα ρητά και ο ...ΣΥΡΙΖΑ. (κολιός με κολιό από το ίδιο βαρέλι ένα πράγμα...)

Όμως αυτή η παράγραφος έχει πολύ ακόμη ψωμί, αφού μας πληροφορεί πως το ’12 ο ΣΥΡΙΖΑ «εκμεταλλευόμενος τα λάθη του ΚΚΕ (τα οποία φυσικά αποφεύγουν να κατονομάσουν όπως ο διάολος το λιβάνι)» εκτινάχθηκε από το 4,5% στο 26% «παρά τη δεξιά και συμβιβαστική στροφή που επιχειρούσε».

Εάν αυτοί οι κύριοι θεωρούν λάθος την απόρριψη κάθε προοπτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το ’12 ας το πούνε στα ίσια. Γιατί αν κάποιος δικαιώθηκε για αυτό περίτρανα, αυτό είναι το ΚΚΕ. Αν εννοούν κάποιο άλλο «λάθος» ας το κατονομάσουν για να μην δημιουργούνται και συγχύσεις. Εκτός εάν αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκουν, φυσικά.

Και στις λίγες αυτές γραμμές χώρεσε και μια ακόμη τροφαντή αυθαιρεσία, τουλάχιστον. Η εκτίμηση πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε παρά την δεξιά του στροφή», όταν κάθε λογική ανάλυση λέει πως δεν εκτινάχθηκε «παρά», αλλά ακριβώς χάρη σε αυτή, σε μια κοινωνία ραγδαία συντιρητικοποιούμενη από την ώρα της κρίσης (σχετικά στοιχεία εδώ).

Οφείλουμε σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε την πολιτική δειλία που διακατέχει τους συντάκτες των παραπάνω, αφού αντί να επιχειρηματολογήσουν επάνω στις –κάθε άλλο παρά δεδομένες- απόψεις τους αυτές, απλά επιχειρούν να τις περάσουν ως αυτονόητες και πλαγίως.
-Είπαμε κάτι για τυχοδιωκτισμό; Γιατί έχει κι’άλλο...

Λίγο πιο κάτω μαθαίνουμε λοιπόν πως
«...(Ο ΣΥΡΙΖΑ) Μετά από επτά μήνες διακυβέρνηση περνά στην πλευρά του μνημονίου, υποτάσσεται στον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό και το μονοπωλιακό κεφάλαιο της χώρας...»
-Σοβαρά ρε παιδιά; Τον έβδομο μήνα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν όλα αυτά;

Από το ’12 μέχρι τώρα, εσείς για τα ταξίδια στο Τέξας, τα κομπρεμί με τον ΣΕΒ, τους «εθνικούς ευεργέτες εφοπλιστές», τα «δεν είμαστε τρελοί να βγούμε από το Ευρώ», τα «70% του μνημόνιου είναι σωστά» και άλλα πολλά, δεν ακούσατε και δεν μάθατε τίποτα; Ούτε την κομματική σας εφημερίδα (που υποτίθεται πως ήταν ο Ριζοσπάστης) δεν διαβάζατε;

Το συγκεκριμένο κείμενο βέβαια είναι κάθε πρόταση και μαργαριτάρι:
«(το 2012)... Ο συσχετισμός, με δραματικό τρόπο έγειρε, ιστορικά για πρώτη φορά, προς την πλευρά του μικροαστισμού και του διαφαινόμενου ολοκληρωτικού συμβιβασμού με την αστική τάξη.»
Το 2012 έγινε αυτό για πρώτη φορά! Μέχρι τότε ο συσχετισμός δεν ήταν «υπερ του μικροαστισμού και του συμβιβασμού με την αστική τάξη». Τα 90%+, προφανώς σε άλλη χώρα τα έπαιρναν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και σε άλλη χώρα οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ είχαν καθαρές πλειοψηφίες στην ΓΣΕΕ και το εργατικό κίνημα εδώ και δεκαετίες. Δεν συνέβαιναν στην χώρα μας αυτά, αλλά κάπου αλλού, σε κάποιο άγνωστο στον χωροχρόνο σημείο....

(Για τις τελευταίες εκλογές): «...760 χιλιάδες ψηφοφόροι επιπλέον, αντιδρώντας, απέχουν από τις κάλπες, μια στάση βαθιά πολιτική,...»

Προφανώς δεν τους πέρασε από το μυαλό το πόσοι άνθρωποι απλά δεν είχαν χρήματα για να μετακινηθούν για δεύτερη φορά σε ένα εξάμηνο και εν μέσω τραπεζικών ελέγχων, αλλά ούτε και θεώρησαν απαραίτητο να τεκμηριώσουν το πόσο «βαθιά πολιτική στάση» είναι το "κάντε ότι θέλετε, εγώ θα πάω για ούζα"....

Αλλά εκτός από αυτά λέγονται και άλλα, πιο σοβαρά και σαφώς πολύ πιο επικίνδυνα, όπως π.χ για την «ανεπάρκεια» της «κομμουνιστικής αριστεράς» (που λέγαμε παραπάνω) σε σχέση με την:
«Την ιδεολογία και την επεξεργασία της στρατηγικής στο δεδομένο επίπεδο ανάπτυξης της χώρας, στο πλαίσιο της Ε.Ε., και γενικότερα και στη σύνδεσή της με τη συγκυρία.»
Επεξεργασία ιδεολογίας και στρατηγικής «στο πλαίσιο της ΕΕ» λοιπόν. Ασχολίαστο...

Βέβαια το ΣΥΡΙΖΑίικο κρεσέντο συνεχίζεται παρακάτω, με την γνωστή λαθροχειρία ο καπιταλισμός να βαφτίζεται σε «παρόν»:
«Η κομμουνιστική Αριστερά θα δώσει στον λαό άμεσα διέξοδο από το σημερινό τέλμα και θα σταματήσει να τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλιστικό μέλλον ή δεν μπορεί να έχει προοπτική» μας λένε.
Μεταφράζω από τα ΣΥΡΙΖΑίικα:
«Το ΚΚΕ πρέπει να βρει να την λύση να ξεπεράσει ο καπιταλισμός την κρίση του χωρίς να βλαφτεί ο λαός (δεν μας λένε όμως πως θα γίνει αυτό) και να σταματήσει να λέει πως το σύστημα αυτό γιατρειά δεν παίρνει και πρέπει να αλλάξει, αλλιώς «δεν έχει προοπτική» εκλογικής εκτόξευσης»

Συνεχίζουν όμως και παρακάτω και σχολιάζοντας την πολιτική του ΚΚΕ:
«Πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια και αποδεδειγμένα δεν αποδίδει εγκαταλείπεται. Η επιμονή σ’ αυτήν είναι τουλάχιστον ακατανόητη και καταστροφική για το κίνημα»
Εδώ βέβαια ξεχνάνε να μας πουν ένα-δύο πραγματάκια. Όπως το τι σημαίνει «αποδίδει» (εννοούν εκλογικά μόνο;), και το με ποια κριτήρια βαθμολογείται αυτή η απόδοση, σε πιο ακριβώς πλαίσιο γίνεται, τι αντικειμενικές απαιτήσεις και προσδοκίες μπορούν να υπάρξουν κλπ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σπεύδουν να αποστομώσουν προκαταβολικά όποιον τολμήσει να κάνει κουβέντα για την εξέταση των παραπάνω παραγόντων:
«Η επιμονή σε επιχειρήματα του τύπου «παρά τις ήττες έχουμε σωστή πολιτική και ευθύνονται οι δύσκολες συνθήκες» ή ακόμη χειρότερα «ο λαός δεν αντιλαμβάνεται τις θέσεις μας» ή ότι «κυριαρχεί ο μικροαστισμός και αυτό αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο» είναι απαράδεκτη.»
Τόσο διαλεκτικά, τόσο κομμουνιστικά...

Όμως, σιγά μην σταμάταγαν εδώ. Έχουν βλέπεις και προτάσεις (τρομάρα τους). Για να τις δούμε λίγο:
«Πλατιά κινητοποίηση των εργαζομένων σε ενιαίο μέτωπο χωρίς διαιρέσεις και διακρίσεις, με κορμό την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της, ξεπερνώντας τα εμπόδια της εργατικής αριστοκρατίας και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στόχος πρέπει να είναι η αμφισβήτηση του μνημονίου και η ανατροπή του, συνολικότερα η ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Η δημιουργική Πλατιά κινητοποίηση των εργαζομένων σε ενιαίο μέτωπο χωρίς διαιρέσεις και διακρίσεις, με κορμό την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της, ξεπερνώντας τα εμπόδια της εργατικής αριστοκρατίας και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στόχος πρέπει να είναι η αμφισβήτηση του μνημονίου και η ανατροπή του, συνολικότερα η ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Η δημιουργική συνεισφορά όλων των δυνάμεων της Αριστεράς είναι αναγκαία προϋπόθεση»
Μόνο εγώ βλέπω την αντίφαση από την μία να καταφέρεσαι ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και μετά να ζητάς την «δημιουργική συνεισφορά όλων των δυνάμεων της Αριστεράς»; Ποιές είναι δηλαδή αυτές εκτός από το κυβερνητικό ΜΕΤΑ και όσους είναι κώλος και βρακί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια στα συνδικάτα;

Και συνεχίζουν ακάθεκτοι:
  • «Η ανάπτυξη αποτελεσματικού ιδεολογικού μετώπου που θα αποκαλύπτει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ε.Ε., θα αποδομεί τα πολιτικά και ιδεολογικά επιχειρήματα των αστικών δυνάμεων, διαμορφώνοντας σταθερή βάση για την ανάπτυξη του κινήματος και την αποφυγή συντηρητικών πισωγυρισμάτων.
  • Η ενιαία δράση θα διαμορφώσει τις ­προϋποθέσεις για τη δημιουργία κοινωνικοπολιτικού μετώπου εναντίον των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, που θα κατατείνει στην επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού.»
Από την μία δηλαδή πρέπει να «αποκαλυφθεί ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της ΕΕ» και από την άλλη να υπάρξει «εννιαία δράση» με αυτούς που πίνουν νερό στο όνομα της, ενώ ταυτόχρονα (όπως μας είπε στην αρχή) οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν ως δεδομένη την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά εδώ....

Και το καλύτερο για το τέλος:
«Το περιεχόμενο της δράσης, πέρα από την ανατροπή του μνημονίου και την ικανοποίηση των βασικών λαϊκών αναγκών, θα περιλαμβάνει πλαίσιο στόχων που συγκρούονται και αμφισβητούν την αστική κυριαρχία. Κυριότεροι τέτοιοι στόχοι είναι η αποδέσμευση από το ευρώ και την Ε.Ε., η διαγραφή του χρέους, αντιμονοπωλιακά μέτρα και κυρίως εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, αρχής γενομένης από τις τράπεζες, αντιμετώπισης του καθεστώτος της εξάρτησης της χώρας κ.λπ. Με μοχλό τη δράση αυτή θα διαμορφωθεί το μέτωπο που θα παίρνει με τον χρόνο πιο μαζικά χαρακτηριστικά και πιο βαθύ ταξικό περιεχόμενο. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει ότι όλοι αυτοί οι στόχοι και τα αιτήματα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν στο έδαφος του καπιταλισμού. Η διεκδίκηση αυτών των στόχων θα είναι το όχημα μέσω του οποίου η εργατική τάξη και το κίνημά της θα προσεγγίσουν τον σοσιαλισμό.»
Δεν θα σταθώ εδώ στο αυτονόητο, στο πόσο είναι δυνατόν να υλοποιηθούν τα παραπάνω στο έδαφος του καπιταλισμού (αν είναι δυνατόν σοβαροί υποτίθεται άνθρωποι να ξεστομίζουν τέτοια πράγματα), αλλά σε δύο «λεπτομέρειες» της σχετικής παραγράφου.

Η πρώτη είναι αυτή που μιλάει για «καθεστώς εξάρτησης της χώρας» και που όλοι καταλαβαίνουμε που ακριβώς πηγαίνει την βαλίτσα, και που δεν θα εκπλαγούμε καθόλου εάν ζητήσουν και συμμαχία με κάποια υποτιθέμενη «εθνική αστική τάξη» όταν το επιτρέψουν τελικά οι συνθήκες (καθώς τώρα θα πέσει γιαούρτι).

Η δεύτερη είναι το κομμάτι που λέει: «Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει ότι όλοι αυτοί οι στόχοι και τα αιτήματα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν στο έδαφος του καπιταλισμού.»

Καλά ρε παιδιά, εσείς δεν λέγατε παραπάνω πως «Η κομμουνιστική Αριστερά θα δώσει στον λαό άμεσα διέξοδο από το σημερινό τέλμα και θα σταματήσει να τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλιστικό μέλλον ή δεν μπορεί να έχει προοπτική»;

Τι από τα δύο ισχύει τελικά;

Προφανώς τίποτε και το όλο κείμενο είναι καθαρά προσχηματικό. Ο νοών νοήτω...

Και επειδή κάθε τούρτα, όσο κακόγευστη και αν είναι αυτή, πρέπει να έχει και το κερασάκι της, οι κ.κ. Αραβανής και Καλαματιανός υπογράφουν τα παραπάνω ως
«ιστορικά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ»

Ουδέν αναληθέστερο τούτου φυσικά. Ιστορικά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ είναι ο Χαλβατζής και η Παπαρήγα π.χ.

Οι παραπάνω κύριοι, όπως και οι Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Δαμανάκη, Ανδρουλάκης, κλπ, δεν είναι «ιστορικά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ» αλλά πρώην μέλη του ΚΚΕ, και δεν συνεχίζω παραπάνω.

Θλίψη μόνο...
Υ.Γ.
"...είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για το επαναστατικό κόμμα στην εποχή μας, κόμμα που καθοδηγείται από τον μαρξισμό-λενινισμό, συνδέεται στενά με την εργατική τάξη, αξιοποιεί την πείρα ενός αιώνα του ΚΚΕ και του Κομμουνιστικού Κινήματος, αντιλαμβάνεται ολοκληρωμένα τον καπιταλισμό της εποχής μας και τη συγκυρία που επικρατεί στη χώρα..."

Κοίτα να δεις οι υπόλοιποι μπερδευτήκαμε και νομίσαμε πως αυτή η ώρα (της συζήτησης) ήταν στο πρόσφατο συνέδριο, ενώ τώρα είναι η ώρα της υλοποίησης των αποφάσεων του...

32 σχόλια:

  1. Τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα οσο ποτε. Προκειται για τα τελευταια βαριδια που μεινανε στο κομμα μηπως καταφερουνε και σταματησουνε την αποκατασταση των Επαναστατικων Χαραχτηριστικων του ΚΚΕ. Τον Αραβανη τον γνωρισα το 1991 μετα την διασπαση Οταν του ειπα με αυτους τους Προδοτες δεν πρεπει να εχουμε καμμια επαφη απο εδω και περα μου απαντησε με υφος οτι κανω λαθος οτι αναγκαστικα θα συνεργαστουμε ξανα απλα πρεπει να θεσουμε καλυτερους ορους. Απο τοτε τον ειχα για λαμογιο. Ολοι αυτοι ειναι το αποτελεσμα της Εγκληματικης ενεργειας να διαλυθουνε η Κ.Ο 1958 1974 αποτελεσμα ολα αυτα τα σκουπιδια να βρουνε ανοιχτη την πορτα. Δυστηχως τα εχω ζησει. Κανενα κριτηριο και βουρ μελος του κομματος. Βρισκονται πραγματικα σε αδιεξοδο εχοντας συντριβει μεσα στο Κομμα εδω και 20 χρονια Σαπιλα η ΑΘΛΙΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' τα πιο γελοία κείμενα δήθεν κριτικής στο ΚΚΕ, πραγματικά για γέλια.Ας ενημερώσει κάποιος τα ρετάλια αυτά, οτι το τροπάρι "συνεργασία" έχει ξεφτιλιστεί εδώ και πολύ καιρό.

    Decadent7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας θυμηθουμε λιγο που θελουνε να μας γυρισουνε τα Ναυαγια. Συμμαχία με το Εσωτερικο το 1974. Ανοχη στο ΠΑΣΟΚ στους Δευτερους γυρους δημοτικων εκλογών για να μη βγει η Δεξια. 1981 17% για να φυγει η Δεξια....... Το 1985 Σαρτζετακης για ν μη βγει ο Καραμανλης. 1989 Συνασπισμος της Αριστερας και της προοδου....... Και 2 κυβερνήσεις μεσα στον Καπιταλισμό. Και βεβαι η Εποχη της ΕΔΑ...................... Αρε Φουκαραδες ψοφιμια αλλάξτε πλευρο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To κείμενο όντως είναι φαιδρό, γελοίο και γεμάτο με αντιφάσεις και αρλούμπες! Τα εξηγείς μια χαρά!
    Απλά οι ποιο πολλοί θα δουν στο τέλος την υπογραφή, θα δούνε ότι κάπου και κάπως κριτικάρει το ΚΚΕ, και τέλος! Ψάρεμα στα θολά νερά και ας μην καταλάβει κανένας τι διαβάζει...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kατ αρχην ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ για το αρθρο -καταπελτη (εννοειται οτι "κλεβεται " και διαδιδεται δεοντως ) .

    Οσο οι μυλοπετρες της ταξικης παλης θα γυρνανε ολο και πιο γρηγορα τα απονερα τους θα "καθαριζουν" και τον οργανισμο ...του "Μυλωνα" .Θα τον αποτοξινωνουν ,θα καθαριζουν τις αρτηριες του ωστε δυνατος και ακμαιος να βγαλει περα την τελικη φαση .Ετσι να το βλεπουμε και οχι με απαισιοδοξια και απογοητευση ....δεν θα αντεξουν ολοι ,αυτο ειν αδυνατο ! Μονο μια παρατηρηση σε οποιον δεν αντεξει : Η "μετα" σταση του ας κρατησει ψηλα τουλαχιστον μια υπερτατη αξια που τους εμαθε το κομμα ....την ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γκεόργκυ Ζούκωφ:
      Δεν ξέρω στρατηγέ μου. Ίσως οι λόγοι κάποιων διαγραφών να πρέπει να δημοσιοποιούνται στον κομματικό τύπο για να ησυχάζουμε μια και καλή, αφού εάν περιμένεις φιλότιμο από κάποιους....

      Διαγραφή
  6. Ο κ. Καλαματιανός δεν ήταν που μας προέτρεπε το καλοκαιρι να ψηφίσουμε το "όχι" του Τσίπρα; ΄Η πρόκειται για άλλον; Αν πρόκειται να διαλέξω ανάμεσα στον ίδιο τον Τσίπρα και ένα απλό φερέφωνό του όπως είναι ο Καλαματιανός γιατί να μην διαλέξω το πρωτότυπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Ναι αυτός είναι.
      -ένα ψευδώνυμο παρακαλώ για να μπορούμε να σου απευθήνουμε τον λόγο

      Διαγραφή
    2. Εδώ το κάλεσμα του Καλαματιανού (και πάλι στην ΕΦ.ΣΥΝ. φυσικά) για υπερψήφιση του "ΟΧΙ":
      http://www.efsyn.gr/arthro/pragmatiko-noima-toy-ohi

      Με περίσσια χτδαιότητα μάλιστα το υπογράφει ως:
      "Μέλος του ΚΚΕ, πρώην μέλος του Π.Γ. και της Κ.Ε. του κόμματος"

      Διαγραφή
  7. Για 'μενα αρκει που εστειλαν το κειμενο αυτο στην Ελευθεροτυπια, τα λεει ολα για τις προθεσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαρά στο κουράγιο σου!
    Δεν ξέρω αν πρόσεξες (και οι σχολιαστές) τούτο δω:
    "Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει ότι όλοι αυτοί οι στόχοι και τα αιτήματα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν στο έδαφος του καπιταλισμού. Η διεκδίκηση αυτών των στόχων θα είναι το όχημα μέσω του οποίου η εργατική τάξη και το κίνημά της θα προσεγγίσουν τον σοσιαλισμό."
    Ενα περίεργο "μέτωπο", που δεν "τα παραπέμπει όλα στη Β' Παρουσία", αλλά ταυτόχρονα παραδέχεται πως όλα τα λαϊκά αιτήματα είναι μόνο στη Β' Παρουσία υλοποιήσιμα!
    Πως γίνεται αυτό;
    Να σας πω τη γνώμη μου;
    Απλά το "Μέτωπο" θα είναι "σύγχρονο", δε θα βάζει "ανεδαφικές" διεκδικήσεις. Θα διεκδικεί "νομιμοποίηση του χασίς", "Γάμο ομοφυλοφίλων", πουλοβεράκια στα δενδράκια, "εκκαθάριση" του κέντρου από αστέγους-πρόσφυγες, δεύτερη νόμιμη γλώσσα την Αγγλική (γιατί όχι και πρώτη;) και άλλα τέτοια "σύγχρονα" και ..."καυτά"(!), που να δείχνουν ότι "αντιλαμβάνεται ολοκληρωμένα τον καπιταλισμό της εποχής μας και τη συγκυρία που επικρατεί στη χώρα."....
    Ο κήπος με τους μαργαρίτες! Και "πισώπλατο χτύπημα".
    Αλλά γιατί τώρα;
    Yποψιάζομαι πως κάτι χοντρό επίκειται. Για να μην επαναλαμβάνομαι, δείτε κάτι λίγα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Το κομμάτι που λες σαφώς και σχολιάστηκε αφού βγάζει μάτι!
      [...]το κομμάτι που λέει «Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει ότι όλοι αυτοί οι στόχοι και τα αιτήματα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν στο έδαφος του καπιταλισμού.»

      Καλά ρε παιδιά, εσείς δεν λέγατε παραπάνω πως «Η κομμουνιστική Αριστερά θα δώσει στον λαό άμεσα διέξοδο από το σημερινό τέλμα και θα σταματήσει να τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλιστικό μέλλον ή δεν μπορεί να έχει προοπτική»;

      Τι από τα δύο ισχύει τελικά;

      Προφανώς τίποτε και το όλο κείμενο είναι καθαρά προσχηματικό. Ο νοών νοήτω... [...]

      Διαγραφή
    2. Ναι, έχεις δίκηο. Ηταν στο τέλος και δεν το πρόσεξα, διαβάζοντας πολύ γρήγορα.
      Είναι χαρακτηριστική αντίφαση σε κορυφαίο ζήτημα, απόδειξη ακριβώς της προσχηματικότητας του όλου κειμένου, που αλλού στοχεύει και όχι να συζητήσει.
      Κι έτσι και γκιουβέτσι και όποιο κορόϊδο πιάσουμε.

      Διαγραφή
  9. Και κάτι που ξέχασα να σχολιάσω στο κείμενο των Καλαματιανού-Αραβανή.
    "Πολιτική που δεν αποδίδει, πρέπει να αλλάζει" μας λένε.
    Μια και αυτά που προτείνουν οι ίδιοι δεν είναι παρά copy-paste το "μεταβατικό πρόγραμμα" της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν ρίχνουν μια ματιά στα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα και στην επιρροή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα συνδικάτα, για να δουν πόσο "απέδωσε" τελικά;
    Ή μήπως για εκεί ισχύουν άλλα κριτήρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. TRASH Κατσε ρε παιδι εισαι αδικος. Αλλο η ανταρσυα αλλο το ΚΚΕ δεν ισχυουνε τα ιδια Κριτηρια. Το θεμα ειναι να μην εχει Επαναστατικη Στρατηγικη το ΚΚΕ. Αφου το ειπε και ο ΛΕΝΙΝ που συμμετείχε στην Αριστερη Κυβερνηση Κερενσκι και εφερε Σοσιαλισμό με Σταδια. Τι δεν καταλαβαίνεις απλο ειναι,,,,,,,,,,,,,,,, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει ότι θα βγείτε λαμπεροί και πεντακάθαροι με άρωμα λεβάντας παραμένοντας μέσα στα σκατά.
    Καλά όταν τα γράφουν αυτά τα ξαναδιαβάζουν ?
    Ntina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΓΩ θα επιχειρήσω να κινηθώ κάπως διαφορετικά: «Θα ανακατώσω τα πίτουρα έστω κι αν κινδυνεύω να με φαν οι κότες»...
    Κατ’ αρχάς η ενέργεια των Καλαματιανού και Αραβανή να ασκήσουν δημόσια κριτική στο ΚΚΕ μέσα από το συγκεκριμένο δημοσίευμα τους στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, προφανώς και αντιβαίνει με τις αρχές και τους κανονισμούς λειτουργίας του Κόμματος και κυρίως με τον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό. Είναι σαφές ότι παραβιάζονται από μέρους των ΔΥΟ, ουσιώδεις αρχές και βασικές υποχρεώσεις που πρέπει να χαρακτηρίζουν τα μέλη ενός Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως η συνειδητή πειθαρχία και ο σεβασμός στις αποφάσεις των οργάνων του Κόμματος... Εδώ όμως, δεν έχει διευκρινιστεί κατά οι ΔΥΟ αναφερόμενοι, εξακολουθούν να είναι ακόμα μέλη του ΚΚΕ. Ο Blogοδεσπότης Trash υποβάλλει ότι αυτοί έχουν διαγράφει [από το ΚΚΕ], αλλά τούτο δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο… Αν όμως, ισχύει κάτι τέτοιο, τότε πού είναι το πρόβλημα αν θα δημοσιοποιήσουν και τις διαφωνίες και ενστάσεις του με την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ.
    Το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις από τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ είναι να αντικρούουν τις θέσεις του όποιου Καλαματιανού και του όποιου Αραβανή με επιχειρήματα, στοιχεία και διαλεκτικές προσεγγίσεις κι όχι με αφορισμούς, βρισιές, αξιώματα και απαξιωτικές και πικκαρισμένες τοποθετήσεις... Δυστυχώς έχω παρατηρήσει αυτό να γίνεται μόλις ακροθιγώς στο κείμενο του Trash [στέκεται βασικά στις αντιφάσεις που κατά τη γνώμη του υπάρχουν στο πόνημα των Καλαματιανού και Αραβανή και δεν απαντά επί της ουσίας των λεγόμενων τους], ενώ οι πλείστοι σχολιογράφοι περιορίζονται σε επαίνους για το κείμενο του Blogοδεσπότη και “κατάρες” για «ΑΘΛΙΟΥΣ», «ρετάλια» και «ψοφίμια»
    Ένα τρίτο άτομο [όπως η Αφεντομουτσουνάρα ΜΟΥ] αναζητά στον αντίλογο ΣΑΣ για τις τοποθετήσεις των ΔΥΟ, απαντήσεις και επιχειρήματα ουσίας... Αντιλαμβάνομαι όμως ότι οι διάφορες μεταξύ των μεν και των δε [οι μεν προκρίνουν τη λαϊκή συμμαχία και οι δε υποστηρίζουν τις μετωπικές συμμαχίες και συνεργασίες ] είναι θεμελιώδεις και γι’ αυτό και η ένταση του “πολέμου” ΔΕΝ είναι και τόσο απλό εύκολο να περιοριστεί... Σίγουρα εκεί πέρα ΕΣΕΙΣ θα ξέρετε καλύτερα από ‘ΜΑΣ τα δικά ΣΑΣ, όμως προσωπικά θα μπορούσα να κατανοήσω καλύτερα την επιθετικότητα (ΣΑΣ), αν δεν ήταν τόσο μονοκόμματη και έμπλεα προκαταλήψεων και εμπαθών τοποθετήσεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Anef_Oriwn:
      Η αθλιότητα των εν λόγω κυρίων ξεκινάει από την υπογραφή τους ως "ιστορικά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ".
      Εφόσον αυτοί οι κύριοι δεν είναι ούτε καν μέλη του ΚΚΕ (εάν δεν σου φτάνει η δική μου μαρτυρία, τότε κοίτα την προηγούμενη υπογραφή του κ.καλαματιανού στην ΕΦ.ΣΥΝ όταν υποστήριζε το "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα και υπέγραφε ως "μέλος του ΚΚΕ"), τότε αποτελεί χυδαιότητα να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον τίτλο του ΚΚΕ για να δώσουν κύρος σε απόψεις που το ίδιο το ΚΚΕ έχει απορρίψει με την μεγαλύταρη κατηγορηματικότητα. Πολύ περισσότερο που είναι απόψεις που εκφέρονται από άλλους πολιτικούς χώρους, τους οποίους οι συντάκτες του εν λόγω κειμένου δεν τολάνε ούτε να κατονομάσουν καν.
      Όσο για τον έθιξα "ακροθιγώς" τις αντιφάσεις τους, συγνώμη αλλά δεν είχα τον χρόνο και τον χώρο να το κάνω πιο εξωνυχιστικά καθώς θα χρειαζόμουν ....εγκυκλοπαίδεια!

      Εδώ είμαστε πάντως να συζητήσουμε τα "κενά μου".

      Όσο για τις 'προκαταλήψεις" καλό θα ήταν να απευθηνθείς για αυτές στους συντάκτες του παραπάνω κειμένου. Εγώ το επισήμανα εξάλου το πόσες απόψεις τους εκφράζονται ως "αυτονόητες", ενώ μονο τέτοιες δεν είναι.
      Υ.Γ.
      Για το ηθικό του ζητήματος, κοίτα και στο υστερόγραφο του δικού μου κειμένου...

      Διαγραφή

    2. @Anef_Oriwn:
      Υ.Γ.2:
      Οι αντιφάσεις τους είναι η ουσία των λεγόμενων τους, καθώς εάν τους πάρεις στα σοβαρά θα καταλήξεις πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Εγώ νομίζω πως ξέρουν, και πολύ καλά μάλιστα....
      Υποποταγή στην κυβερνητική πολιτική ζητάνε, αλλά προσπαθούν να το φτιασιδώσουν για να μην φάνε γιαούρτια. Εξού και οι αντιφάσεις....

      Διαγραφή
    3. Να τους πουμε και μπρἀβο μη περιμἐνεις, μπορεί να φαίνονται ενδιαφέροντα και πρωτότυπα σε καποιους αυτά που γράφουν οι συγκεκριμἐνοι, αλλἀ από τη πλευρἀ μου τα θυμάμαι με παραλλαγές εδω και καμιά 15ετια περιπου. Πάντα για σεχταρισμούς, απομόνωση κι άλλα τέτοια όμορφα ακούγαμε και τη περίοδο που τώρα τελευταία έχουν "ερωτευτεί" διάφοροι, του ΑΑΔΜ (ή όπως το διαστρεβλώνουν στα μέτρα τους οι διάφοροι τάχα τιμητές του). Π.χ. ο ΕΑ είναι σε καρμπόν οι "θέσεις" που εξέφρασε ο Κοψίδης το 2001-02, ο Αλ. Χαλβατζής ξεκίνησε τη πιο σύγχρονη εκδοχή τους προ πενταετίας περίπου κι οι τελευταίοι αν δεις δε πολυδιαφοροποιούνται ουσιαστικά, απλά το φέρνουν λίγο πιο πλάγια και προσαρμοσμένα.
      Για την Ελευθεροτυπία τα ξαναείπα, δεν ήταν αθώα ούτε σε πιο αθώες εποχές (με εισαγωγικά ή χωρίς). Η δε υπογραφή τους, όπως επισημαίνει ο TRASH, είναι αυτογκόλ από τα αποδυτήρια. Η παρουσία του Πετρόπουλου εκεί επἰσης έχει να κάνει, δε μπορεί να τη παραβλέψει κανείς. Είναι στοχευμένη δουλειά αυτή που γίνεται, δίχως άλλο.
      Μπορεί να υπάρχουν έντονοι κι υπερβολικοί χαρακτηρισμοί, αλλά επειδή τα πράγματα χοντραίνουν κι οι εποχές πονηρεύουν δε γίνεται να ανεχόμαστε τέτοιες ύπουλες κινήσεις, δεν είναι απλά θέμα μιας διαφωνίας ή διαφοροποίησης εδώ.
      Στα δικά μας, οι απαιτήσεις αλλάζουν, θέλει και διάβασμα θέλει και δράσεις πιο συγκροτημένες και εντατικές, ώστε να μπει στο μυαλό του κόσμου το γιατί ο σοσιαλισμός δεν είναι "δευτέρα παρουσία" (όπως το αναμασούν κι αυτοί, τι πρωτότυπο!), αλλά μια άμεση προοπτική και πως θα γίνουν όσα χρειάζονται για να φτάσουμε εκεί. Αυτή είναι μια καθόλου εύκολη διαδικασία (ανεβασμένες οι απαιτήσεις όπως είπα, από όλους, τόσο οργανωμένους στο ΚΚΕ όσο και φίλους) και βλέπουμε κατά καιρούς διάφορους να βάζουν τρικλοποδιές όπως όλοι οι προαναφερόμενοι, δεν είναι έκπληξη αυτό, ούτε πρώτη ούτε και τελευταία περίπτωση, αλλά θέλει κι αποφασιστική αντιμετώπιση.

      Διαγραφή
  13. Trash,

    Μια απορία (ΜΟΥ) που προκύπτει απ’ όσα λέγονται τόσο εδώ όσο κι αλλού:
    Γιατί λίγο - πολύ υποβάλλεται [σχεδόν απ’ όλους τους φιλο-ΚΚΕ bloggers και σχολιογράφους]. ότι μια τυχόν συμμαχία ή συνεργασία των αριστερών πολιτικών δυνάμεων ή έστω μερικών απ’ αυτές [στην οποία θα συμμετέχει και το ΚΚΕ] είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη να πάρει άλλους ατραπούς που θα αντιβαίνουν με τους (σοσιαλιστικούς) στόχους και σκοπούς του ΚΚΕ; Γιατί δεν μπορεί να γίνει το αντίθετο, δεδομένου ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ είναι πιο οργανωμένοι, πιο πειθαρχημένοι και μπορούν να κινητοποιήσουν πιο πολύ κόσμο, να διοργανώσουν μαζικές κινητοποιήσεις και να παρεμβαίνουν έτσι με πιο ουσιαστικό και δυναμικό τρόπο στα πολιτικά δρώμενα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Anef_Oriwn:
      Συνοπτικά:
      -Γιατί δεν υπάρχει καμμία άλλη άξια λόγου πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που να αμφισβητεί την ευρωατλαντική θέση της χώρα.
      -Γιατί δεν υπάρχει καμμία άλλη άξια λόγου πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που να αμφισβητεί τον καπιταλισμό ως το οικονομικό σύστημα της χώρας
      -Γιατί υπάρχει πλούσια αρνητική εμπειρεία για την συμμετοχή των κομμουνιστών σε τέτοια σχήματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη δυτική Ευρώπη.
      -Γιατί κάθε συμμαχικό σχήμα αναγκαστικά θα κινηθεί με όριο την πιο δεξιά οπορτουνιστική του δύναμη, όπως μια στρατιωτική φάλαγγα κινείται αναγκαστικά με την ταχύτητα του πιο αργού της στρατιώτη.
      Γιατί τέλος σε μια αστική κοινωνία, η αστική ιδεολογία είναι εύλογα κυρίαρχη. Εννοείται λοιπόν πως κάθε συμμχία με αστικές δυνάμεις θα παρασύρει εσένα και όχι αυτές.
      Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και ιστορικά.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι τυχαίο που επιμένουμε και μαλλιάζει η γλώσσα μας. Έχουμε καεί στο χυλό παλιότερα, κάποιοι επιμένουν να πάμε να ξανακαούμε. Δε θέλουμε.

      Διαγραφή
    3. @Anef_Oriwn:
      Ένας ακόμη σημαντικότατος λόγος είναι το ποια πιστεύεις πως είναι η βασική αντίθεση της εποχής μας.
      Η άποψη περί συνεργασιών με μια φανταστική "αριστερά" η οποία και εύλογα δεν κατονομάζεται για να μην πέσει ζαρζαβατικό, πατάει στην άποψη πως η βασική αντίθεση είναι αυτή μεταξύ "δεξιάς" και "αριστεράς", μια ψευδοαντίθεση δηλαδή η οποία έχει να κάνει με το πολιτικό εποικοδόμημα μιας κοινωνίας (και αυτό στην καλύτερη).
      Συμφωνα με τις αναλύσεις του ΚΚΕ πάλι, η βασική αντίθεση είναι αυτή μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, μια αντίθεση που χτυπάει κατευθείαν στην παραγωγική βάση.

      Είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνεις το χάσμα.

      Διαγραφή
  14. Θα σου την λύσω εγω την απορια.Καταρχην δεν υπαρχουνε αριστερες πολιτικες δυναμεις. Υπαρχει το ΚΚΕ και οι Οπορτουνιστες. Ο Διαχωρισμος μεσα στην Κοινωνια ειναι μονο Ταξικος. Ο Διαχωρισμος δεξια αριστερα μετα την προδοσια της 2ης διεθνης το 1914 δεν υπαρχει. Και είναι η Εμπειρια του ΚΚΕ και του Δ.Κ.Κ που ειναι Καταπελτης Οποτε ΚΚ συνεργαστηκανε με τους Οπορτουνιστες και συμμετείχανε σε κυβερνησεις μεσα στον Καπιταλισμο τα ΚΚ καταστραφηκανε μαζι με τον λαο. Λαικη Συμμαχια λοιπόν χωρις Πολιτικα Κομματα που υπαρχουνε για να υπηρετούνε τον Καπιταλισμο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να επιβεβαιωσω και εγω οτι τα δυο αυτα αθλια ψοφιμια εχουνε διαγραφει απο καιρο για παραβιαση του Δ.Σ. Ας δουμε τωρα τη μας προτεινουνε. Να σκισουμε το προγραμμα του 15ου Συνεδρίου του 1996 που καταργουσε τα Πολιτικα Μέτωπα και τα Σταδια και να γυρισουμε στο 20ο Συνεδριο και στην 6η Ολομελεια του 1956. Ας δουμε λοιπον τα Κατορθωματα...............1958 1974 χωρίς Κ.Ο ολα μεσα στον Οπορτουνιστικο Χυλό της ΕΔΑ. Αποτελεσμα ο Σφαγεας του 1944 εγινε Γερος της Δημοκρατιας το 1964. Και φτανουμε στο 1974 χωρις Στελέχη το Απολυτο χαος Ετσι βρηκανε χωρο να μπουνε στο κομμα σορο τα Σκουπιδια μαζι και αυτα τα δυο Ρεταλια. Και αρχιζουνε τα θαυματα 1974 Συμμαχια με τους προδοτες του 1968 Ανοχη στο ΠΑΣΟΚ σε ολη την Μεταπολιτευση 17% το 1981 Σαρτζετακης το 1985 Συνασπισμος το 1989 και συμμετοχη σε 2 κυβερνησεις μεσα στον Κπιταλισμο. Αυτο ειναι το ονειρο για αυτους τους δυο Αθλιους. Στα Τσακιδια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παντα η Αστικη ταξη πληρωνει καλα τον καθε λιποτακτη του Κ.Κ Θεωνας Διοικητης του ΙΚΑ βουλευτης του συριζα. Κοψιδης στον συριζα Τσακνης Διοικητης της ΥΕΝΕΔ. Οποτε κατι θα βρεθει και για τα Ψοφιμια Αραβανη και Καλαματιανο που ενω εχουνε διαγραφει απο καιρο χρησιμοποιουνε οι ΑΘΛΙΟΙ τον τιτλο του Κομματος. Σκουπιδια..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Από ότι ξέρω ο Καλαματιανός πρέπει να ήταν μέλος του Κόμματος μέχρι τουλάχιστον και το καλοκαίρι, οπότε διαφώνησε δημόσια με την θέση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα-φάρσα, και μάλιστα υπογράφοντας ως μέλος του.
      Για τον Αραβανή δεν γνωρίζω πότε διαγράφτηκε.

      Διαγραφή
    2. Οχι Συντροφε. Και οι δυο εχουνε διαγραφει πανω απο ενα χρονο πριν για Φραξιονισμο παραβιαζοντας τον Δ.Σ. Απλα για την δημιουργια εντυπωσεων προσπαθωντας να κανουνε ζημια στο Κομμα λενε Ψεμματα. Μη περιμενεις ουτε στοιχειωδη Κομμουνιστικη ηθικη απο αυτους τους Αθλιους. Τα Απομειναρια της ΕΔΑ και του 20ου Συνεδριου ειναι τα ψοφιμια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  17. Μα για ποια συνεργασία μιλάμε; Στην απεργία που οργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ οι άλλες αριστερές δυνάμεις ψήφισαν στην καλύτερη λευκό. Αφού καίγονται για συνεργασία γιατί δεν καταδέχονται καν να ψηφίσουν για απεργία επειδή την πρότεινε το ΠΑΜΕ;
    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8641010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτο που καίγονται και τους Τσουρουφλαει εδω και 25 χρονια ειναι πως θα καταφερουνε να αλλαξει Στρατηγικη το ΚΚΕ και αντι για τον Σοσιαλισμο με Δικτακτορια του Προλεταριατου θα μιλαει και αυτο οπως ο Οπορτουνισμος για Ανθρωπινο Καπιταλισμο. Η Αποψεις τους Κονιορτοποιηθηκαν μεσα στο ΚΚΕ διαγραφηκανε πριν 2 χρονια για Φραξιονισμο και σημερα προσπαθούνε να καπηλευτούνε τον Τίτλο του Κόμματος τα Ρεταλια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.