Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να αποτρέψει τη χρεοκοπία
Φαίνεται όλο και περισσότερο πως η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα κυβέρνηση προτού μπορέσει να πετύχει συμφωνία με τους πιστωτές της για να λύσει την κρίση χρέους της.
Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει κερδίσει έδαφος η ιδέα πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι η μόνη πηγή που μπορεί να εμπιστευτεί κανείς για να έχει μια ακριβή εικόνα για το πώς εξελίσσεται η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις του χρέους. Εάν αυτό ισχύει, τότε οι δημοσιεύσεις της Δευτέρας οδηγούν σε αποκαρδιωτική ερμηνεία.
Σε ένα προκλητικό άρθρο που δημοσιεύτηκε αρχικά στη γαλλική Le Monde, ο Τσίπρας τα έβαλε με τους πιστωτές της χώρας, κατηγορώντας τους πως κάνουν «παράλογες προτάσεις και επιδεικνύουν πλήρη αδιαφορία για την πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού».
«Εάν δεν έχουμε πετύχει ακόμη συμφωνία με τους εταίρους μας, αυτό δεν οφείλεται στην αδιαλλαξία μας ή τις ακατανόητες θέσεις μας, αλλά περισσότερο στις εμμονές κάποιων εκπροσώπων των θεσμών» είπε ο Τσίπρας, για μια ακόμη φορά προσπερνώντας του «τεχνοκράτες» του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Κομισιόν και επικαλούμενος τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες άλλων χωρών της ευρωζώνης.
Το άρθρο εκτείνεται κατά κάτι λιγότερο από 2.000 λέξεις και αποφεύγει οποιαδήποτε παραδοχή ευθύνης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, παρά μόνον κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως έστρεψαν το βλέμμα τους από τη φοροδιαφυγή των πλουσίων. Η οικονομία είχε δώσει δείγματα επιστροφής προς την άνοδο πριν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή έδειξαν πως η χώρα έχει επιστρέψει στην ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έφτασαν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, καθώς οι επιχειρήσεις απέσυραν τα χρήματά τους, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη.
Πριν το σαββατοκύριακο, ο Τσίπρας και άλλοι στην Αθήνα είχαν εκφράσει τη βεβαιότητα πως θα κατάφερναν να σπάσουν το αδιέξοδο για τα εναπομένοντα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ του προγράμματος διάσωσης της χώρας – ισχυρισμοί που διαψεύστηκαν από την άλλη πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Κάποιοι αναλυτές είπαν πως ο Τσίπρας πρέπει να στρέψει την προσοχή του πέρα από έναν ακόμη κενό ισχυρισμό.
Άλλοι, ωστόσο, το θεώρησαν δείγμα πως ακόμη και ο Τσίπρας παραιτείται της ελπίδας πως μπορεί να πετύχει συμφωνία που θα δεχτεί το ριζοσπαστικό, αριστερόστροφο[sic] κόμμα του, του οποίου μια μεγάλη μειονότητα βουλευτών έχει ήδη επικαλεστεί «πλήρη ρήξη» με τους πιστωτές.
Σε σημείωμα της Δευτέρας προς πελάτες της, η Goldman Sachs προειδοποίησε πως «η πλατφόρμα με την οποία εξελέγη η παρούσα ελληνική κυβέρνηση – διατήρηση του ευρώ αλλά χωρίς περαιτέρω προσαρμογές ή/και εξωτερική επιτήρηση – δεν είναι πραγματοποιήσιμη. Με δεδομένη αυτήν την πραγματικότητα, μια νέα πολιτική εντολή – και συνεπώς μια νέα κυβέρνηση, ένα δημοψήφισμα ή εκλογές – θα χρειαστεί στην Ελλάδα».
Οι αναλυτές της Goldman Sachs προειδοποίησαν επίσης η χρεοκοπία και οι έλεγχοι διακίνησης κεφαλαίων «μπορεί να είναι απαραίτητοι… για να σπάσει το υπάρχον αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις».
Αναλυτές της Bank of America-Merril Lynch επίσης αποθάρρυναν τις προσπάθειες του Τσίπρα να αποσπάσει την εύνοια άλλων κυβερνήσεων, στρέφοντας τις κατηγορίες του αποκλειστικά στους τεχνοκράτες, θεωρώντας τες ως εκτός της πραγματικότητας των άλλων πρωτευουσών της ευρωζώνης.
Ανάμεσα στους λόγους που οι ευρωπαίοι αισθάνονται πως έχουν τον περιθώριο να ασκήσουν υπερβολική πίεση στην Ελλάδα είναι η αίσθηση πως, αντίθετα με τρία χρόνια πριν, η ιδέα πως η Ελλάδα μπορεί να θέσει ένα γενικό μοτίβο για ολόκληρη την περιφέρεια είναι λιγότερο πιστευτή, έγραψαν τη Δευτέρα οι αναλυτές της BAML . «Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν βγει με επιτυχία από τα προγράμματα, η Ιταλία είναι πολύ πιο σταθερή πολιτικά και η Ισπανία πολύ πιο ισχυρή οικονομία. Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται σε μια κατηγορία μόνη της.»
Πηγή: Σοφοκλέους 10Βλέπε ακόμη:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.