Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

22ο Συνέδριο ΑΚΕΛ: Εγκρίθηκε διακήρυξη για το Κυπριακό σε 11 σημεία

Το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, που συνήλθε στη Λευκωσία από τις 4 μέχρι τις 7 Ιουνίου 2015, απευθύνει σε όλους θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό φιλίας, συνεργασίας και κοινού αγώνα για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του συμφωνημένου πλαισίου. Ενέκρινε δε τα έντεκα πιο κάτω σημεία.

1. Μετά από μακρά περίοδο στασιμότητας, που στην πραγματικότητα χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2010, το Κυπριακό επανέρχεται σε νέα περίοδο
κινητικότητας. Η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας επανέφερε την ελπίδα και τη συγκρατημένη αισιοδοξία. Τελικός κριτής για όλα θα είναι η τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

2. Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, αφού αυτή είναι που διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στο νησί. Επιβάλλεται όπως η Άγκυρα αλλάξει ριζικά στάση και συνεργαστεί εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή καθορίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

3. Μέσα στις νέες και πιο ελπιδοφόρες συνθήκες που δημιουργούνται, καλούμαστε όλοι να επικεντρωθούμε στο στόχο για αμοιβαία αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να στηρίζεται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

4. Το ΑΚΕΛ, χωρίς σύνδρομα αυτοδικαίωσης και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ρεβανσιστικές διαθέσεις, θα στηρίξει με υπευθυνότητα τη διαπραγματευτική διαδικασία, που είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για λύση του Κυπριακού. Θα εργαστούμε με επιμονή και σοβαρότητα για την ευρύτερη δυνατή ενότητα του λαού και καλούμε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο.

5. Η συμφωνημένη βάση λύσης είναι το ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια, σε μια πολιτειακή δομή δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
6. Η διαπραγματευτική διαδικασία δεν πρέπει να αρχίσει από μηδενική βάση αλλά να στηριχτεί στο κεκτημένο των συνομιλιών και στις σημαντικές συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, και έφεραν τρία από τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού σε ακτίνα συμφωνίας.

7. Επιδιώκουμε ένα αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό που να ικανοποιεί τις καλώς νοούμενες ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, θα σέβεται τόσο τα ατομικά όσο και τα κοινοτικά δικαιώματα και θα διασφαλίζει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τον τόπο και το λαό. Μέλλον προοδευτικής ανάπτυξης και δημοκρατικού εκσυγχρονισμού, ευημερίας, ειρηνικής συμβίωσης και προοπτικής, που να εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

8. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή ροή εποίκων στο νησί, η όσο το δυνατό πιο σύντομη λύση του Κυπριακού άπτεται πλέον της ίδιας της ύπαρξης και συνέχισης της ταυτότητας της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

9. Συνιστά βήμα προς την ορθή κατεύθυνση η προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που δεν θα αποπροσανατολίζουν από το στόχο της συνολικής λύσης, δεν θα είναι χρονοβόρα και αμφίβολης κατάληξης αλλά θα μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Τέτοια μέτρα μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την επιτυχή έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, έτσι που το όραμα της επανένωσης του τόπου και του λαού να καταστεί αυτή τη φορά πραγματικότητα.

10. Η νέα ευνοϊκή συγκυρία επιβάλλει στις προοδευτικές, φιλειρηνικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά για την επαναπροσέγγιση. Το ΑΚΕΛ παραμένει πιστά προσηλωμένο στην διαχρονική πολιτική της επαναπροσέγγισης και του κοινού αγώνα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού που θα οδηγήσει σε ένα ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον για όλους τους Κυπρίους.

Οι προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες πρέπει:
• Να παραμείνουν συνεπείς στις αρχές και το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.
Να εντείνουν τον αγώνα κατά του εθνικισμού και του σοβινισμού που καλλιεργήθηκαν και έτυχαν εκμετάλλευσης από εξωτερικούς παράγοντες προκαλώντας ανείπωτη τραγωδία στον τόπο και το λαό στο σύνολό του.
• Να αξιοποιήσουν τη νέα συγκυρία που έχει δημιουργήσει η ανάδειξη Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, συνδυασμένη με την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Να ενισχύσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη διακοινοτική συνεργασία.
Να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο τους στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών που να στηρίζονται κυρίως στο λαϊκό κίνημα και σε κινητοποιήσεις φορέων και οργανώσεων που εκφράζουν άμεσα τη λαϊκή βάση.
11. Το ΑΚΕΛ, στηριζόμενο στη μακρόχρονη αγωνιστική, δημοκρατική και πατριωτική ιστορική διαδρομή του διαβεβαιώνει όλους τους Κυπρίους ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού μας. Θα συνεχίσουμε ασυμβίβαστα και ακούραστα τον αγώνα ενάντια στο διχοτομικό στάτους κβο και θα κρατάει πάντα ψηλά τα λάβαρα της φιλίας, της συνεργασίας και του κοινού αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, κοινή πατρίδα όλων των πολιτών της.
Πηγή: offsite.cy  (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

3 σχόλια:

  1. Οι υπογραμμίσεις, από μέρους σου, με bold υποδηλούν κάτι;

    Τ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Τ.Δ.:
      Ναι, υποδηλώνουν αυτό που υποδηλώνουν κατά κανόνα οι υπογραμμίσεις.
      Τα σημεία που εγώ (που τις έκανα) θεωρώ σημαντικά.

      Διαγραφή
  2. Κατά την γνώμη μου η σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ για σταθμισμένη/διασταυρούμενη ψήφο είναι πολύ σημαντική. Βάση αυτού οι ΤΚ θα ψηφίζουν ΕΚ και οι ΕΚ, ΤΚ (σταθμισμένα σύμφωνα με τον πληθυσμό της κάθε κοινότητας) . Αυτό για πρώτη φορά σπάζει την ρατσιστική διαίρεση του συντάγματος της Ζυρίχης και δίνει δυνατότητες δράσης με ταξική ενότητα από όλον τον πληθυσμό της κύπρου.

    Η σταθμισμένη ψήφος πολεμήθηκε τόσο από ΕΚ δεξιούς (ΔΗΣΥ) και ΤΚ δεξιούς (Ερογλου που κατάγγειλε τις συγκλίσεις όταν εκλέγηκε "πρόεδρος").

    Νομίζω είναι σημαντικό το ΑΚΕΛ να βάλει στην ατζέντα αυτό και άλλα μέτρα που ενώνουν τον λαό της Κύπρου ΤΑΞΙΚΑ. Δυστυχώς δεν το βλέπω αυτό...

    Η παιδεία στην Κύπρο ελέγχεται ανεπίσημα από τους ταλιμπάν της εκκλησίας. Για να ξεφύγουμε από αυτό, το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να εισηγηθεί πολυκοινωτικά σχολεία, παράδειγμα είναι το English School. Σήμερα η κάθε κοινότητα έχει τα σχολεία της.

    Να παρατηρήσω επίσης ότι τελευταία, η αστική τάξη και απο τις 2 μεριές της πρασινης γραμμής (Ομοσπονδία Εργοδοτών Βιομηχάνων, Εμπορικά Επιμελητήρια κτλ.) Αναλαμβάνουν δράση για "επανένωση" και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Προσωπικά εμένα αυτό μόνο μεγάλη ανησυχία μου προκαλεί. Το ΑΚΕΛ ίσως θα έπρεπε να προκαταλάβει αυτές τις εξελίξεις με δικές του δράσεις με ΤΑΞΙΚΟ περιεχόμενο.

    Στην εξουσία βρίσκεται ο ΔΗΣΥ και πρόεδρος είναι ένας πιστός νατοϊκός, δικηγόρος της ΕΟΚΑ Β´, αποδεδειγμένα ψέυτης, εγκλωβισμένος σε μικροκομματικά παιγνίδια (δες διορισμούς σε κεντρική τράπεζα και εισαγγελεία) και δικηγόρος μιας δράκας παγκόσμιων ολιγαρχών. Τώρα γιατί και πώς να στηρίξεις αυτόν τον άνθρωπο για να λύσει το Κυπριακό; Δεν το βλέπω με καλό μάτι αυτό, καθόλου.

    Επίσης, σημαντική εξέλιξη είναι ότι ο Ερτογάν έχασε ψες την αυτοδυναμία στην τουρκική βουλή...

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.